Składki ZUS 2011 - forum prawne
Witam. chciałbym się dowiedzieć jak będzie wyglądać sytuacja z ZUSem w 2011 roku. Czy składki ZUS znacząco wzrosną?? z góry dziękuję za odpowiedź!
Odpowiedzi w temacie: Składki ZUS 2011 (9)
Ile wynosza składki ZUS na rok 2011?
Składki ZUS dla przedsiębiorcy w 2010 r.
Obecne, minimalne składki ZUS dla przedsiębiorców wynoszą kolejno:
* ubezpieczenie zdrowotne 233,32 zł (tj. 9,00% wymiaru)
* emerytalne 368,46 zł (19,52%)
* rentowe 113,26 zł (6% wymiaru)
* chorobowe 46,25 zł (2,45% wymiaru)
* wypadkowe 31,52 zł (0,67- 3,33% wymiaru)
* Fundusz Pracy 46,25 zł (tj. 2,45% wymiaru)
Składki ZUS pracowników płacone przez przedsiębiorców
Składki ZUS-owskie odprowadzane przez pracodawców na rzecz pracowników w 2010 roku wynoszą kolejno na fundusz:
* emerytalny ? 19,52% podstawy wymiaru
* rentowy ? 6% podstawy wymiaru
* chorobowy ? 2,45% podstawy wymiaru
* wypadkowy ? 0,67% podstawy wymiaru
* pracy ? 2,45% podstawy wymiaru
* Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych - 0,1% podstawy wymiaru
witam, chciałbym się dowiedzieć, czy została już wyjaśniona kwestia składek na ubezpieczenie zdrowotne? wiem, że uzależniona jest ona bowiem od przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw z IV kwartału 2010 r., a te dane zostaną opublikowane przez Główny Urząd Statystyczny nie wcześniej niż w połowie stycznia 2011 roku. czy zatem wiadomo już coś na ten temat? z góry dziękuję za odpowiedź!
Witam, zatrudniam na umowę zlecenie pracownika, który pracuje również na umowę o pracę gdzie indziej i tam odprowadza składki zus. Czy w razie kontroli zus, muszę mieć oświadczenie pracownika, że składki odprowadzane są przez innego pracodawcę?
Witam, prowadzę działalność gospodarczą, mam obniżone składki zus i nie wykonywaniu usług dla mojego byłego pracodawcy, ale czy gdyby nadażyła się taka okazja to czy mogę pracować u niego zawierając umowę o dzieło? Nie będę świadczył usług jako firma i nie będę wystawiał faktury.
Jedna umowa o dzieło jeszcze nie spowoduje problemów. Nie jest to przecież stosunek pracy.
Witam, pracuje obecnie na umowę o dzieło, mam 22 lata ale nie jestem uczniem. Czy muszę płacić składki ZUS, jak tak to gdzie i ile? Chcę ubezpieczyć się prywatnie i czy wtedy także muszę płacić składki ZUS?
Witam
Mam pytanie ile wunosi składka zus?W tym roku oczywiście 2011?Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi
witam, mam pytanie odnośnie składek ZUS, ile wynoszą składki dla osoby prowadzącej działalność już od prawie 2 lat,chodzi mi o pełną składkę ?
DODAJ POST W TEMACIE
Aby odpowiadać na forum musisz się zalogować!
Masz inne pytanie do prawnika?