Forum prawne (strona 569)
odrolnienie działki
Witam!W jaki sposób mam się postarać o odrolnienie działki. Wiem, że u nas w gminie trwają jakieś działania w tym kierunku, ale tam nie pracuje żadna rzetelna oso ba która mogłaby mi udzielić ... Zobacz wątek
2011.5.20 15:7:32
Pytanie o rachunek
Czy jeżeli prowadze działalnośc gospodarcza, na KPiR to jestem zobowiązana do wystawiania rachunków każdemu klientowi, czy tylko temu który sobie taki rachunek zażyczy? Znalazłam dwie sprzeczne ... Zobacz wątek2011.5.20 15:3:51
pozew o zniesławienie
Witam!Czy istnieje jakiś wzór pozwu o zniesławienie?
Mój tata jest sołtysem wsi i został niesłusznie obrażony i zniesławiony przez jednego z mieszkańców. Chcielibyśmy złożyć sprawę ... Zobacz wątek
2011.5.20 14:42:15
co komornik może zabrać z mieszkania ?!
Witam!Mam problem z komornikiem!
Przebywam w USA a zameldowany jestem u mamy na mieszkaniu w Polsce. U mamy zjawił się komornik z listem egzekucyjnym. Mama się przestraszyła, że zabierze jej ... Zobacz wątek
2011.5.20 14:21:24
zaświadczenie o nie karalności
W Krajowym Rejestrze Karnym gromadzi się dane o osobach:1. prawomocnie skazanych za przestępstwa lub przestępstwa skarbowe,
2. przeciwko którym prawomocnie warunkowo umorzono postępowanie ... Zobacz wątek
2011.5.20 13:55:30
niezatrzymanie do kontroli drogowej
witam, taka sprawa, wiem że moja wina ale nie wiem co mam teraz zrobić, jechałem skuterem i nie zatrzymałem sie do kontroli drogowej dodam tylko ze było ciemno i policja stała bez żadnych świateł. ... Zobacz wątek2011.5.20 13:48:31
Certyfikat energetyczny nieruchomości
Witam!Może ktoś z Was się orientuje, czy aby móc załatwić nadanie numeru nowo wybudowanemu domowi, należy mieć wcześniej certyfikat energetyczny nieruchomości???
I czy np. kiedy chciałbym ... Zobacz wątek
2011.5.20 13:45:25
Bez prawa jazdy, bez dokumentów, po pijaku, \"kradzionym\" samochodem
witam, taką sytuacje miałem, że na imprezie dość dużej u znajomego, byłem już po paru piwkach i wziąłem samochód jednego z kumpli, nie pytając go, zatrzymała mnie policja i miałem całą ... Zobacz wątek2011.5.20 13:38:12
budowa na ogródku działkowym
Witam Państwa!Mam problem związany z prawem budowlanym, dlatego pisze właśnie tutaj o tym.
Kilka lat temu, mój tata postawił przyczepę campingową na ogródku działkowym i obok niej taka małą ... Zobacz wątek
2011.5.20 13:35:9
jaki czas na pobranie zasiłku pogrzebowego?
Zasiłek pogrzebowy dostanie rodzina zaginionego uznanego za zmarłego, jeśli wniosek o to świadczenie zgłosi w ciągu 12 miesięcy od daty sporządzenia aktu zgonu albo od daty pogrzebu ... Zobacz wątek2011.5.20 13:8:3
Stare auta zalewają polski rynek
Czy nie da się z tym nic zrobić? Tylko 14 proc. aut zarejestrowanych w 2011 roku zostało kupionych w firmowych salonach! Proporcja w zakupach aut nowych wobec używanych z roku na rok się pogarsza ... Zobacz wątek2011.5.20 13:2:32
21 maja - KONIEC ŚWIATA
Cześć!!!Przeczytałem w jednym z artykułów na stronie internetowej radia:
\"Niesamowite, że 21 maja 2011 roku jest 17. dniem drugiego miesiąca kalendarza biblijnego naszych czasów. Pamiętajmy, ... Zobacz wątek
2011.5.20 13:2:15
MATKA ZABIERA MOJE ALIMENTY
Dzień Dobry!Chciałabym poradzić się Państwa w bardzo trudnej dla mnie sprawie!
Piszę na tym forum, bo wydaje mi się że jest to związane z prawem i tutaj uzyskam pomoc.
Mama rozwiodła się ... Zobacz wątek
2011.5.20 12:54:40
nasze rozmowy są kontrolowane
Dane o prywatnych rozmowach obywateli są u nas chronione najgorzej w Europie ! Polska przewodzi w Europie pod względem liczby wniosków złożonych przez służby specjalne do firm telekomunikacyjnych ... Zobacz wątek2011.5.20 12:53:45
kiedy rodzina zastepcza spokrewniona a kiedy niespokrewniona
prosze odpowiedziec na meila basiau5@wp.pl ... Zobacz wątek2011.5.20 12:44:21
jaki jest okres wypowiedzenia umowy najmu????
W umowie nie ma określonego terminu wypowiedzenia, a czy umowa jest zawarta na czas określony czy nieokreślony?Art. 688. KC - Jeżeli czas trwania najmu lokalu nie jest oznaczony, a czynsz jest płatny ... Zobacz wątek
2011.5.20 12:42:31
Juwenalia - student jechał na autobusie i uderzył głową w most
Po koncercie na krakowskich juwenaliach w nocy z wtorku na środę 22-letni student wracał na dachu autobusu. Kiedy pojazd wjeżdżał pod wiadukt, student uderzył głową w konstrukcję mostu i został ... Zobacz wątek2011.5.20 12:30:38
rozwód, a miejsce zamieszkania dziecka
Witam!!!Mam taką małą wątpliwość i mam nadzieje, że Państwo mi ją rozwieją! Jestem w czasie rozwodu. Nie będziemy wnosić o wskazanie winnego rozwodu. Chcemy także dla dobra dzieci, aby ... Zobacz wątek
2011.5.20 11:52:51
Sześciolatek w szkole ???
Witam!Jestem mamą sześcioletniej dziewczynki. Przeczytałam dziś w gazecie, że wystąpiła jakaś luka w prawie regulująca kwestie sześciolatków idących do szkoły. Jednak nie bardzo rozumiem ... Zobacz wątek
2011.5.20 10:58:53
Umowa kupna - sprzedaży samochodu - dwóch kupujących / sprzedających !!!
Witam!Jutro jestem umówiony z gościem, od którego chce kopić samochód. Chciałabym się przygotować jednak, aby nie zostać przez niego oszukanym!
Co powinna zawierać umowa sprzedaży?
Czy ... Zobacz wątek
2011.5.20 10:47:3
Długi spadkowe i co dalej?!
Wyjścia z tej sytuacji są trzy:1. W momencie gdy wchodzimy w posiadanie dużego majątku, mocno zadłużony, a nie chcemy lub nie możemy spłacić ciążącego na nim długu, warto odrzucić spadek.2. ... Zobacz wątek
2011.5.20 10:37:25
Zwrot kosztów sądowych!
Zgodnie z art. 79 ust. 1 pkt. 3 lit. a ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych sąd z urzędu zwraca stronie połowę uiszczonej opłaty od pisma cofniętego przed rozpoczęciem posiedzenia, na ... Zobacz wątek2011.5.20 10:25:2
Usluga na ruchomym majatku a podatek VAT
Witam-Mam nastepujacy problem.W roku kalendarzowym 2009 firma z Polski wykonujaca uslugi na majatku ktory jej powierzalem i dostarczalem osobiscie wykonywala usluge -po czym towar odbieralem osobiscie ... Zobacz wątek
2011.5.19 22:29:40
Teściowie chcą mi i żonie przepisać działkę a konkretnie grunt który ujęty jest jako pastwisko
dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam... Zobacz wątek
2011.5.19 20:5:55
jak przenieść alimenty z mamy na siebie
Witam, mam pytanie, co z robić gdy alimenty na mnie już pełnoletnią osobę, otrzymuje moja mama. Chciałabym żeby już przychodziły na mnie.Gdzie mogę się zwrócić i czy w ogóle jest taka możliwość? ... Zobacz wątek
2011.5.19 15:53:48
Urzędnicy jednak są bezkarni
7 maja 2011 r. weszła w życie ustawa o odpowiedzialności majątkowej funkcjonariuszy publicznych, mówiono, że teraz urzędnicy będą odpowiadać za swoje błędy!Niestety, jest inaczej, gdyż ... Zobacz wątek
2011.5.19 15:45:32
Komornik na moim koncie za alimenty męża
witam, mamy ślub cywilny, czy w takim wypadku gdy mąż traci prace i komornik nie ma skąd pobierać alimentów i na rachunku bankowym męża również brak pieniędzy,to czy może bez żadnej rozprawy ... Zobacz wątek2011.5.19 15:35:38
Koniec znaczków opłaty sądowej !!
Ministerstwo Sprawiedliwości przygotowuje się do wprowadzenia noweli ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych. Za półtora roku opłaty sądowe mają być uiszczane tylko gotówką w kasie sądu ... Zobacz wątek2011.5.19 15:10:54
Wniosek o rezygnacje z alimentów na córkę
Witam, chciałbym prosić córkę aby złożyła wniosek o rezygnację z alimentów, gdyż mam teraz ciężką sytuację finansową. Czy pełnoletnie dziecko może złożyć u komornika taki wniosek? Zrezygnować ... Zobacz wątek2011.5.19 15:3:54
Do którego komornika się udać?
Witam, mam taki problem ojciec mojego syna zalega z alimentami ,a ja nie wiem gdzie się udać do komornika ponieważ nie znam jego miejsca zamieszkania. Co mam zrobić? Mogę iść gdzieś indziej, komornik ... Zobacz wątek2011.5.19 14:54:14
Ubranie służbowe,a brak miejsca do przechowywania i przebrania
Moje 1 pytanie brzmi czy pracodawca może stosować kary finansowe-Upomnienie i zabranie premi, za przystąpienie do pracy bez ubrania służbowego, w sytuacji gdy nie ma miejsca na przechowywanie i przebranie ... Zobacz wątek2011.5.19 14:53:7
Wolność osobista a obywatelska
Witam!Mam pytanie: czy wolność osobista to to samo, co obywatelska?
No i jeszcze jedno: czym się różni wolność osobista od prawa osobistego?
Z góry wielkie dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam! ... Zobacz wątek
2011.5.19 14:11:32
Kolejny poseł SLD w PO
Poseł SLD z Sosnowca Grzegorz Pisalski poinformował, że prawdopodobnie w przyszłym tygodniu opuści klub Sojuszu i przejdzie do klubu PO. Pisalski dodał, że dostał od polityków Platformy propozycję ... Zobacz wątek2011.5.19 13:34:30
Jest specustawa w sprawie Euro 2012
Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt tzw. specustawy dotyczącej bezpieczeństwa podczas mistrzostw Europy w piłce nożnej Euro 2012. Wśród jej założeń są m.in. wprowadzenie elektronicznego ... Zobacz wątek2011.5.19 13:29:12
Ranking najlepszych uczelni w Polsce
Tegoroczny ranking przedstawia się następująco:1. Uniwersytet Warszawski
2. Uniwersytet Jagielloński
3. Politechnika Warszawska
4. Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu
5. Politechnika ... Zobacz wątek
2011.5.19 13:9:7
T-Mobile w Polsce już w czerwcu?
Przesądzony jest już rebranding operatora komórkowego Era na nazwę T-Mobile.Prezes Ery oznajmia że najlepszym terminem będzie czerwiec lub wakacje. Wtedy media są tańsze, jest mniejszy szum ... Zobacz wątek
2011.5.19 13:0:3
pęknie bańka internetowa?
Inwestorzy coraz wyżej wyceniają internetowe serwisy społecznościowe, część ekspertów ostrzega jednak przed powtórką ze spekulacyjnej bańki internetowej sprzed dekady. Polskie serwisy natomiast ... Zobacz wątek2011.5.19 12:24:28
ile urlopu przysługuje?
Witam, mam umowę o pracę od 1 kwietnia, pod koniec lipca chcę wziąć urlop.Ile dni urlopu będzie mi wtedy przysługiwało? dziękuje za odpowiedź. ... Zobacz wątek2011.5.19 12:18:49
Prawo na UJ - rekrutacja 2011
Cześć Maturzyści!!!Jak tam maturki?! Ja tez zdawałem w tym roku maturę i chce spełnić swoje marzenie dostając się na prawo!
Oczywiście wybrałam królewskie miasto Kraków. Czy jest wśród ... Zobacz wątek
2011.5.19 11:8:18
w ogródkach piwnych możesz palić dowoli !!!!
Cześć!Ostatnio się doczytałem, że ustawa antynikotynowa nie jest zbyt precyzyjna :D Nie reguluje kwestii palenia na zewnątrz restauracji/pubu. Wychodzi na to że do woli można palić w ogródkach ... Zobacz wątek
2011.5.19 11:1:0
pieniądze za niewykorzystany urlop?!
Dzień dobry!Zostałam zwolniona z powodu likwidacji stanowiska. Mam 2 tygodniowe wypowiedzenie. Jednak nie wykorzystałam przysługującego mi urlopu, czy należą mi się jakieś pieniądze za ten ... Zobacz wątek
2011.5.19 10:52:13
praca wakacyjna dla studentów
Witam!Czy studenci zawsze muszą się rozliczać?
Jestem Studentką i chcę sobie dorobić dorywczo w wakacje w restauracjach na krakowskim rynku. W ubiegłym roku pracowałam jako pomoc kuchenna ... Zobacz wątek
2011.5.19 10:35:59
Prawo na UJ czy UW
Hej Przyszli Studenci!Znalazłam na necie ranking uczelni wyższych. Ja mieszkam nad morzem i marzy mi się studiowanie prawa. Z tego rankingu wynika, że najlepsze uczelnie na których jest prawo ... Zobacz wątek
2011.5.19 9:2:37
Zajęcie wynagrodzenia-spłata kredyru
witam mam pytanie czy bank moze zajac wynagrodzenie jezeli sa nie splacone trzy raty tzn dwie splacone jedna dwa dni po terminie = jakiies odsetki? proszeo o odpowiedz ... Zobacz wątek2011.5.18 20:11:55
były zabierze mi dziecko?
Nie ma takiego prawa w Niemczech, które zakazuje przebywanie syna w Polsce. Syn pozostanie z tym rodzicem, któremu sąd przyzna opiekę na dzieckiem, jeśli do takiego rozstrzygnięcia dojdzie. Natomiast ... Zobacz wątek2011.5.18 16:40:23
Zmiana Uniwersytetu.
mam pytanie odnośnie konieczności ponownego zdawania wszystkich egzaminow ? czy to prawda? czy tez zdajemy tylko te ktorych nie mielismy? z góry dziekuje za odp. ... Zobacz wątek2011.5.18 16:31:35
internat a kary
Witam, mam pytanie dotyczące spraw zamieszkania w internacie. Czy możliwe jest, żeby kierownik takiej placówki nałożył karę na mieszkającą tam osobę,np. zakazywał wyjśc, kara ta ma trwac dłuższy ... Zobacz wątek2011.5.18 16:9:30
pieniądze za adopcję w katolickim ośrodku !
Dyrektorka katolickiego Ośrodka Adopcyjno - Opiekuńczego w Radomiu brała od rodzin pieniądze za \"procedury adopcyjne\", a przeznaczała je na własne potrzeby. Wśród poszkodowanych są rodziny z ... Zobacz wątek2011.5.18 15:51:36
Po jakim czasie przedawnia się odpowiedzialność za długi?
Termin przedawnienia zależy od pierwotnego rodzaju zobowiązania oraz od etapu na jakim znajduje się sprawa. Umowy cywilnoprawne z reguły przedawniają sie po 3 latach od terminu płatności, zobowiązania ... Zobacz wątek2011.5.18 15:31:18
jaką umowę spisać?
witam, takie pytanie odnośnie współwłasności samochodu , moja była żona widnieje w dowodzie rejestracyjnym jako współwłaścicielka samochodu i zgodziła sie na wycofanie. ale nie wiem jak to ... Zobacz wątek2011.5.18 15:12:54
Masz inne pytanie do prawnika?