Forum prawne (strona 569)
Wyłączenie internetu bez rozwiązania umowy - czy dostawca ma prawo
Poszukuje ustawy o swiadczeniu usług internetowych.A chodzi mi konkretnie czy dostawca usługi ma prawo do wyłączenia sygnału bez rozwiązania umowy w trybie natychmiastowym,pomimo opłaconego abonamentu.prosze ... Zobacz wątek2011.1.11 19:47:37
Kursy prawa jazdy kategorii A - podwyżka cen o 23% przez VAT
Dotychczas wszystkie kursy prawa jazdy były zwolnione z podatku VAT. Od 1 stycznia 2011 roku zwolnienie to nie obejmie już kursów na prawo jazdy kategorii A. Tym samym, osoba chcąca wyrobić prawo ... Zobacz wątek2011.1.11 15:33:41
Kryteria wyboru OFE - na co zwrócić uwagę
Witam , czym kierować się przy wyborze ofe? na Rynku jest masa funduszy a w sieci masa rankingów każdy pod innym kontem. Czym mam się kierować przy wyborze ofe? ... Zobacz wątek2011.1.11 15:29:16
Okres ważności prawa jazdy różnych kategorii
Prawa jazdy kategorii A1, A2, A, B1, B, B+E od 2011 będą ważne przez 15 lat. W przypadku pozostałych kategorii będzie to 5 lat. ... Zobacz wątek2011.1.11 15:27:14
Podwyższenie opłaty za wydanie prawa jazdy
Od 2011 podniesiony zostanie górny limit opłaty za wydanie prawa jazdy. Dotychczas były to 84 złote, teraz będzie to 200 złotych. Może to oznaczać, że prawa jazdy podrożeją, choć ostateczna ... Zobacz wątek2011.1.11 15:24:51
Nowa kategoria prawa jazdy A2 dla motocykli - warunki uzyskania
Od 2011 powstanie nowa kategoria A2, uprawniająca do prowadzenie motocykli o mocy do 35 kW (42 KM), w których stosunek mocy do masy nie przekracza 0,2 kW/kg. Takie prawo jazdy będzie można uzyskać ... Zobacz wątek2011.1.11 15:13:49
Odliczenie kosztów internetu w PIT 37 - sposób rozliczenia
jeżeli rozliczam się na PIT 37 na podstawie PIT 11 otrzymanego od pracodawcy, to jak mam odliczyć sobie internet? Jaką kwotę mam wpisać w pozycji \"Odliczenia od podatku\"? Kwotę rachunków, czy ... Zobacz wątek2011.1.11 15:13:25
Likwidacja kursów redukujących punkty karne i nowe zasady
Od 2011 zlikwidowane zostaną kursy redukujące ilość posiadanych punktów karnych. Jeśli kierowca uzbiera ich w ciągu roku 24, zostanie skierowany na kurs reedukacyjny. Gdy zaś przez kolejne 5 lat ... Zobacz wątek2011.1.11 15:5:36
Klauzula o poufności danych osobowych w CV i liście motywacyjnym
Mam pytanie, jak wygląda dopiska która należy umieścić na dole Cv ? To ma być coś o poufności danych osobowych? Czy ta sama klauzula ma być umieszczona na dole listu motywacyjnego? ... Zobacz wątek2011.1.11 15:0:48
Zmiany dla młodych kierowców - naklejka zielonego listka
Co nowego??* Młodzi kierowcy kategorii B będą musieli jeździć z naklejką zielonego listka przez dwa lata od uzyskania dokumentu. Jeśli przez ten czas popełnią dwa wykroczenia, zostaną skierowani ... Zobacz wątek
2011.1.11 14:58:25
Ranking OFE - wiarygodne źródła i certyfikowane strony
Witam, gdzie szukać rankingu ofe? w internecie jest masa stron na których prezentowane są różne dane, można tak wprowadzać ludzi w błąd? Nie ma jakiejś certyfikowanej strony na której można ... Zobacz wątek2011.1.11 14:56:22
Podatek od sprzedaży działki rolnej - stawki i darowizna
Witam , mam pytanie czy od sprzedaży działki rolnej również trzeba zapłacić podatek w wysokości 19%?? Czy to nie jest inna kwota, niż w przypadku działek budowlanych czy mieszkań? Moja babcia ... Zobacz wątek2011.1.11 14:28:59
Bezpieczne programy do rozliczania PIT-ów - które mają licencje
WitamMam pytanie czy do rozliczania pitów mogę używać każdego dostępnego programu? Czy US preferuje (bądź w jakiś sposób sygnuje )któryś z programów? tak aby później nie było problemów? ... Zobacz wątek
2011.1.11 14:11:30
Rozprawa o alimenty bez udziału ojca - czy może się odbyć
Możesz wystapic o wydanie wyroku zaocznego. Że mąż wie o sprawie, ale sie uchyla aby na nia przyjść. Pozdrawiam, Małgorzata Woźniak ... Zobacz wątek2011.1.11 14:8:27
Alimenty po ukończeniu 18 lat - obowiązek płacenia gdy dziecko nie studiuje
Płaci Pan dopóki syn się nie usamodzielni. Jeśli skończy 18 lat, a nadal się uczy, nie pracuje nadal Pan płaci. Wszytko ma swoje granice, jeśli przestał sie uczyc i podjął pracę, to wówczas ... Zobacz wątek2011.1.11 14:6:47
Zajęcia z psami terapeutycznymi - stawka VAT i zwolnienia
Mam pytanie, czy prowadząc zajęcia edukacyjne z udziałem psów terapeutycznych muszę teraz wystawiać fakturę z 23% Vat-u? Czy to zależy od dochodów osiąganych przez firmę czy jest niezależne? ... Zobacz wątek2011.1.11 13:58:21
Norma dni wolnych - weekendy i dodatkowe dni ustawowo wolne
proszę o pomoc, jeśli moja norma dni wolnych obejmuje jedną niedzielę i jeden weeked ( w miesiącu), w przypadku dodatkowych(ustawowo)dni wolnych wypadających w weekend,oprócz nich przysługuje i ... Zobacz wątek2011.1.11 13:43:46
Ekwiwalent za kwaterę żołnierską - majątek wspólny czy odrębny małżonków
Tak wiem, i będę udowadniac, iż ten lokal wykupiony wszedł do wspólości majatkowej. Pozdrawiam, Małgorzata Woźniak ... Zobacz wątek2011.1.11 11:24:6
Likwidacja pakietów zdrowotnych dla pracowników przez firmy
WitamZaczynam się martwić ponieważ już dochodzą więci o tym , że firmy zlikiwduja pakiety zdrowotne dla swoich pracowników i ich rodzin?Czy tak sie stanie?Pracownik nie będzie mógł liczyc ... Zobacz wątek
2011.1.11 9:53:50
Sprzedaż samochodu po wypadku przed zakończeniem śledztwa
Prosze o odp.. to dla mnie bardzo wazne.. nikt nic nie wie? :(( ... Zobacz wątek2011.1.11 9:25:46
Zniesienie obowiązku noszenia kasków przez dzieci na stoku
WitamMam pytanie czy jest to prawda że zniesiono ustawe która nakzywał obowiązek noszenia kasków przez dziećni stoku?Czyli w tym momencie dziecko, które nie ma kasku nic mu nie grozi tak?Z góry ... Zobacz wątek
2011.1.11 9:14:44
Kredyty z fałszywymi dokumentami - czy to wyłudzenie
Witam.Mój problem i niepewnosc wyglada tak,w 2008 roku pracowałem i wziołem kredyt 10 tys za ktory kupilem sobie auto.kredyt dostałem na podstawie wpływów na konto z danej firmy lecz sklamalem z ... Zobacz wątek2011.1.11 8:7:43
Wypowiedzenie umowy najmu na czas określony z miesięcznym wypowiedzeniem
Odpowiedź jest w treści umowy - w dowolnym momencie z miesięcznym okresem wypowiedzenia. ... Zobacz wątek2011.1.11 7:48:31
Egzekucja komornicza - czy można zabrać całą pensję
To zależy jakie masz zobowiązania. ... Zobacz wątek2011.1.11 2:20:43
Zasiedzenie nieruchomości - wpływ zmiany właściciela na przebieg
Dzień dobry. Potrzebuję pomocy w ocenie sytuacji ponieważ zasięgnąłem języka w różnych kancelariach i odpowiedzi były różne. Mój dziadek mieszka na terenie posesji od 1955 roku. Na jej terenie ... Zobacz wątek2011.1.11 0:23:40
Zasiłek rehabilitacyjny bez 182 dni zasiłku chorobowego
mam przyznany zasiłek rehabilitacyjny ale nie mam 182 dni zasiłku chorobowego,czy cofną mi zasiłek rehabilitacyjny? onia7900 ... Zobacz wątek2011.1.10 23:32:54
Likwidacja spółki bez majątku - możliwości odzyskania należności
Jestem wierzycielem pełnej po brzegi długów :-) Sp.z o.o. Jej jedynymi udziałowcami są dwie osoby będące jednocześnie Prezesem i v-ce Prezesem spółki (to cały Zarząd). Niedawno dowiedziałem ... Zobacz wątek2011.1.10 22:56:51
Skreślenie z listy mieszkań komunalnych z pierwszeństwem
Od roku czasu walcze z urzedem miasta o przydział mieszkania komunalnego z pierwszeństwem.Obecnie zamieszkuję wraz z chorą na nowotwor mamą i dwójką małych dzieci na 33m2 co kwalifikuje mnie do ... Zobacz wątek2011.1.10 20:40:22
Rękojmia za sprzedany używany laptop - obowiązki sprzedającego
Witam,Sprzedałem użytkownikowi allegro laptop który w momencie sprzedaży był zupełnie sprawny. Kiedy klient otrzymał przesyłkę z zakupionym przedmiotem jak sam mnie poinformował sprzęt działał ... Zobacz wątek
2011.1.10 20:33:24
Sprzedaż mieszkania z bonifikatą przed upływem 5 lat na budowę domu
Witam, czy mieszkanie wykupione z bonifikatą od gminy można sprzedać przed upływem 5 lat na cel budowy domu?Bardzo proszę o pomoc ... Zobacz wątek
2011.1.10 19:51:6
Składanie skargi do kierownictwa PKS na odwoływanie autobusów
Chciałabym złożyć skargę do kierownictwa PKS dotyczącą ciągłego odwoływania mojego jedynego autobusu do domu. Jednak nie wiem jak to zrobić? ... Zobacz wątek2011.1.10 19:6:32
Termin wycięcia drzewa przez firmę - konsekwencje opóźnienia
Ile czasu firma ma na wycięcie drzewa, co jesli nie zrobi tego w terminie? podstawwa prawna. Otrzymałem we wrześniu pozytywną decyzję o wycięciu dwoch drzew na sąsiedniej nieruchomości (należacej ... Zobacz wątek2011.1.10 18:1:42
Policja a przenośne fotoradary - czy może karać za prędkość
Na forum FAVORE.pl czytałem coś o tym. Jest luka w prawie ze strażą miejską bo nie ma rozporządzeń wykonawczych. Ale Policja jak najbardziej może karać i tu nic się nie zmieniło. ... Zobacz wątek2011.1.10 16:51:7
Ultimo i groźby wydrukowania danych w Gazecie Wyborczej - czy legalne
Jeszcze raz pytam czy jest wyrok w Pani sprawie i kiedy zapłaciła Pani ostatnią ratę?Z firami windykacyjnymi zawsze tzreba negocjować ,nawet najmniejszą ratę pod warunkiem ,że sprawa jest nie przedawniona!Czekam ... Zobacz wątek2011.1.10 16:40:55
Zwłoka pracodawcy z wypłatą po zwolnieniu
Czy po moim zwolnieniu szef może zwlekać z wypłatą? 15 grudnia zwolniłam się z pracy. Dzisiaj jest 10 styczeń, a szef mi mówi że wstrzymuje moją wypłatę do czasu inwentaryzacji. Na umowie zlecenie ... Zobacz wątek2011.1.10 16:20:7
Trzynastka - przepisy regulujące wypłacanie nagrody rocznej
Przepraszam, mój serwer proxy robi takie siupy, że wysyła zdublowane posty. ... Zobacz wątek2011.1.10 15:58:39
SMS od firmy windykacyjnej w sprawie zadłużenia zmarłej babci
Zadłużenie jest dziedziczone, a przedawnienie można podnieść tylko przed sądem. Jeżeli nie jesteś spadkobiercą to nie musisz nic płacić. W pierwszej kolejności dziedziczą dzieci i małżonek. ... Zobacz wątek2011.1.10 15:46:9
Minimalna odległość sadzenia drzewa od granicy działki
Mam pytanie, jaka powinna być minimalna odległość posadzenia drzewa od granicy działki? Działka jest granicą z drogą gminną i działką sąsiada? Na drodze nie ma chodnika. Gdzie mam szukać przepisów?? ... Zobacz wątek2011.1.10 15:35:47
Rozwód w innej miejscowości - unikanie wpływu rodziny sędziego
pozew sklada się w sądzie okregowy, okregu w którym wspólnie malżonkowie zamieszkiwali jezeli chocby jeszcze jeden tam zamieszkuje. Apelacje mozna wnieśc do Sądu ApleacyjnegoPozdr, Małgorzata ... Zobacz wątek
2011.1.10 15:31:3
Pozew o alimenty bez kosztów sądowych - jak uzyskać zwolnienie
Do pozwu o rozwód załączasz oświadczenie (formularz) o stanie majatkowym, w pozwie piszesz o zwojej sytuacji majatkowej i prosisz o zwolniene. Pozxrawiam, Małgorzata Woźniak ... Zobacz wątek2011.1.10 15:28:3
2011.1.10 15:24:35
Wysokie nagrody dla urzędników - opłacane przez podatników
WitamCo to ma być żeby urzędnicy dostawali takie wysokie nagrody rok temu przegięcie czy w tym roku tak samo?Czy znnowy podatnicy będa opłacać ze swopich pieniędzy na nagrody dla urzędnikó?To ... Zobacz wątek
2011.1.10 14:48:58
Kiedy przysługuje 26 dni urlopu - wymagany staż pracy
WitamMam pytanie kiedy przysługuje 26 dni urlopu?Ile trzeba miec przepracowane ... Zobacz wątek
2011.1.10 14:10:23
Formularz rozliczeniowy PIT-27 - gdzie dostać
WitamMam pytanie gdzie mogę distać formularz rozliczeniowy PIT 27?Będę wdzieczny za wszelkie informacje ... Zobacz wątek
2011.1.10 13:41:51
Umowa lojalki za szkolenie - czy pracodawca ma w garści pracownika
Czytałem podobne tematy na tym forum, niemniej jednak nie znalazłem takiej samej sytuacji dlatego pisze ten post.Otóż pracodawca wysłał mnie na szkolenia VT oraz PT NDT i z racji tego w bardzo ... Zobacz wątek
2011.1.10 13:27:52
Świadczenie przedemerytalne - gdzie złożyć wniosek
Gdzie mam zwrócić się o świadczenie przedemerytalne? Mam 34 lata pracy, 56 lat, 8 miesieczny okres zatrudnienia na etacie w firmie, ktora rozwiazuje ze mną umowę w związku z likwidacją stanowiska ... Zobacz wątek2011.1.10 13:24:52
Przemoc domowa i traktowanie jak niewolnicy - co robić
Ale podejżewam, że Pani "kocha" swojego męża,,, i będzie dalej jego niewolnicą... Cóż nie wszystkie Panie mają odwagę walczyć z "tyranami"... ... Zobacz wątek2011.1.10 0:50:8
Sytuacja po śmierci matki - prawa do 1/6 mieszkania i renty
Nie ma znaczenia czy są w posiadaniu ojca, możesz zawsze się udać do kancelarii notarilanej, okazać dokument tożsamości i żądać wydania odpisu (odpis oczywiście płatny)... Tak samo z księgą ... Zobacz wątek2011.1.10 0:37:57
Okres wypowiedzenia podczas zwolnienia lekarskiego
Czy 7 dniowy okres wypowiedzenia może trwać w czasie zwolnienia lekarskiego? ... Zobacz wątek
2011.1.9 22:38:44
Prawo do widzenia osoby tymczasowo aresztowanej niepełnoletniej
prawo do widzenia osoby tymczasowo aresztowanej która nie ukończyła 18 lat mój chłopak został tymczasowo aresztowany za udział w bójce. nie ma on skończonych 17 lat i ja też nie. słyszałam ... Zobacz wątek2011.1.9 17:52:51
Masz inne pytanie do prawnika?