Forum prawne (strona 569)
jazda quadem po drodze
Witam, chciałem się dowiedzieć jak wygląda sprawa z jazdą quadem po drodze, czy jest to traktowane jak skuter i nie trzeba posiadać na niego prawa jazdy? Musi byc tylko zarejestrowany czy jak? ... Zobacz wątek2011.5.23 12:57:8
odszkodowanie za błędy w maturze?
ale jak narazie błędy znalezione w trakcie egzaminów maturalnych są naprawiane, przy ocenianiu prac błąd będzie uwzględniany, dlatego o unieważnieniu ... Zobacz wątek2011.5.23 12:28:51
umorzenie części mandatu
Witam, mam mandat 500zł. za nielegalne zbiegowisko, zapłaciłem już połowę i teraz chciałem się dowiedzieć czy mam możliwość umorzenia reszty tego mandatu? Czy ma ktoś jakiś wzór jak to napisać? ... Zobacz wątek2011.5.23 12:6:43
jak rozliczyć się z dywidendy
witam, czy i w jaki sposób należy rozliczać się z dywidendy? czy zależy czy wpłynęła z kraju czy z zagranicy? Jak to w tym wypadku jest z ustawą o podwójnym opodatkowaniu? ... Zobacz wątek2011.5.23 12:1:3
zatrzymanie prawka za punktu
witam , czy za jazdę bez prawa jazdy jest zawsze taka sama kara? Czy ma znaczenie że ja miałem prawko ale mi je zabrano za przekroczenie punktów? Proszę o odp. ... Zobacz wątek2011.5.23 11:57:7
jaka opłata od uzasadnienia wyroku
Witam, czy od uzasadnienia wyroku jest jakaś opłata sądowa? chodzi mi o to czy jak napiszę pismo o wydanie uzasadnienia wyroku to czy muszę wnieść opłatę sądową? Jaka jest jej wysokość jeśli ... Zobacz wątek2011.5.23 11:54:54
ile czasu na przekazanie sprawy do sądu?
Witam, chciałem się dowiedzieć czy istnieje jakiś przepis który określa czas jaki ma policja na przekazanie sprawy do sądu? chodzi dokładnie o wykroczenie pod wpływem alkoholu. ile mam czekać ... Zobacz wątek2011.5.23 11:49:12
wyplata czesci po licytacji mieszkania
witam ,w grudniu zostalo zlicytowane moje mieszkanie , do dzis nie otrzymalam pozostalosci po odciagnieciu oplat komornika , sadu i spoldzielni .
Z tego , co wiem sprawa jest w tej chwili w ostatniej ... Zobacz wątek
2011.5.23 9:30:26
ile lat mam trzymac dowody zaplaty za cyfre+ bo po 9 latach chca znowu kase
witam mam pytanko o pomoc w 2002 odałem dekoder i po jakim czasie cyfra napisała ze nie odalem dekodera zadzwoniłem i podałem gdzie odalem i było ok potem po 1 roku wysłał mi kruk kare za nie zwrócenie ... Zobacz wątek2011.5.23 7:4:0
Zajecie działki przez Zakład Wodociagow
Witam, bardzo proszę o rade co powinnam w tej sytuacji zrobić.Zakład Wodociagów i Kanalizacji Spółka z o.o. zajął moja działkę bez mojego pozwolenia i zgody starosty, wykonała remont rury, ... Zobacz wątek
2011.5.22 23:13:29
Czy mam szanse?
NA WSTĘPIE DZIĘKI ZA ODPOWIEDŹ. WRESZCIE JAKIEŚ ŚWIATEŁKO W TUNELU.JEDNAK Z TEJ ODPOWIEDZI WYNIKA ŻE OPŁATY NALEŻĄ TEZ I DO MNIE.DOSKONALE O TYM WIEM I PRZECIWIEŃSTWIE DO MOJEJ MAMY[TJ. BABCI] ... Zobacz wątek2011.5.22 21:2:42
2011.5.22 14:39:13
Odstąpienie od umowy Platformy Cyfrowej
Otóż chcę zapytać o możliwość odstąpienia od umowy zawieranej pozalokalem przedsiębiorcy w przypadku platform cyfrowej telewizji
satelitarnej. Ustawa mówi o 10 dniach od daty podpisania umowy, ... Zobacz wątek
2011.5.22 14:38:5
leasing - umowa
Powinien Pan wezwać pisemnie firmę leasingową do wydania dokumentów samochodu i wyznaczyć termin na wykonanie umowy, a dodatkowo poinformować firmę leasingową, że do czasu wydania dokumentów ... Zobacz wątek2011.5.22 11:21:44
czy mam prawo ubiegac sie o ziemie od zyjacego ojca, ktory nie sprawowal nade mna władzy rodzicielskiej?
czy mam prawo ubiegac sie o ziemie od zyjacego ojca, ktory nie sprawowal nade mna władzy rodzicielskiej? kiedy mialam pol roku matka rozwiodla sie z ojcem od tamtej pory mj kontakt z nim ograniczal sie ... Zobacz wątek2011.5.21 18:19:45
problem z Matką.
Witam, otoz mam taki problem. Mam 17 lat( lipcu 18) i matka chce wyrzucic mnie z domu, czytalem ze musi mnie utrzymywac do 24 roku zycia jesli sie ucze. Sek w tym ze ja raz nie zdalem, i mam w tym roku ... Zobacz wątek2011.5.21 11:15:12
pozwolenie na wyjazd dziecka prze sąd?!OSTATECZNOŚĆ?? PMOCY!!
witam !!mam pytanie a raczej chcialabym opisac moja sytuacje i uzyskac pomoc co powinnam zrobic na moim miejscu.
od 2 lat jestem po rozwodze i mam z bylym mezem 4 letnia corke,od czasu rozwodu probowalismy ... Zobacz wątek
2011.5.21 8:35:49
Czy testament musi być ręcznie napisany czy można napisać na maszynie i tylko podpis się liczy
czy wystarczy podpis testora na testamecie osoby starszej która nie mogła już pisać a dyktowała to innej osobie ? ... Zobacz wątek2011.5.20 20:3:31
Skrócone wypowiedzenie i L4
Witam. Jestem zatrudniony na czas nieokreślony z okresem wypowiedzenia 3 miesiące.Złożyłem wypowiedzenie oraz prośbę o skrócenie okresu wypowiedzenia na 1 miesiąc.
Zarówno wypowiedzenie jak ... Zobacz wątek
2011.5.20 18:31:22
Umowa na czas określony na rok a lojalka na 2 lata... Czy pracodawca ma prawo wiązać mnie lojalką
Umowa na czas określony na rok a lojalka na 2 lata... Czy pracodawca ma prawo wiązać mnie lojalką skoro nasz stosunek pracy może samoczynnie ustać wcześniej?? Jak w temacie... ... Zobacz wątek2011.5.20 18:14:57
BLOK DO WYBURZENIA
Witam! jestem zameldowana razem z tata w mieszkaniu własnościowym.Ponieważ nasze bloki maja iść do wyburzenia spółdzielnia zaproponowała zamianę mieszkania .
zaanacze iz pismo przyszło ... Zobacz wątek
2011.5.20 16:31:31
Wyłudzenie i próba wyłudzenia
Proszę o pomoc. Wysłałam firmową przesyłkę kurierem, która zginęła. Wystąpiłam do firmy kurierskiej o odszkodowanie. W piśmie podałam swój numer konta. Pieniądze otrzymałam. Za jakiś czas ... Zobacz wątek2011.5.20 16:29:17
rozwód a korzystanie z wspólnego mieszkania
witam, jak wygląda sprawa z wspólnym mieszkaniem w czasie rozwodu? Czy sąd już na rozprawie rozwodowej określi jak będziemy z niego korzystać? Czy dopiero na rozprawie o podział majątku? ... Zobacz wątek2011.5.20 15:56:41
skrócenie wyroku
witam,za prowadzenie roweru po pijaku dostałem wyrok: zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na okres 1 roku i prace społeczne. Czy po pół roku mogę sie ubiegać o skrócenie tego zakazu? ... Zobacz wątek
2011.5.20 15:52:51
rozwód - niepełny podział majątku ?
witam, czy w momencie podziału majątku po rozwodzie, sąd może nie podzielić wspólnych długów? jak to wygląda jeśli mamy kredyt zaciągnięty wspólnie? Będziemy musieli go nadal wspólnie spłacać? ... Zobacz wątek2011.5.20 15:48:58
rejestracja blogu?
witam, czy może zaistnieć sytuacja kiedy będę musiał zarejestrować swojego bloga ? Dowiedziałem się że taka sytuacja już miała miejsce i że sąd nakazał rejestrację prywatnego bloga? Czy ... Zobacz wątek2011.5.20 15:45:20
prawa kupującego przez internet
witam, kupujący przez internet ma inne prawa niż kupujący normalnie produkt, wiem że jest prawo do zwrotu towaru w ciągu dziesięciu dni, ale jakie jeszcze inne różnice w prawach dla kupującego ... Zobacz wątek2011.5.20 15:42:0
miejsce rozprawy
Witam, mam pytanie czy sprawa w sądzie pomiędzy stronami zamieszkałymi w różnych województwach odbywa się w miejscu zamieszkania pozwanego czy pozywającego? Proszę o szybką odpowiedź ... Zobacz wątek2011.5.20 15:38:6
obraźliwe treści na blogu
witam, prowadzę bloga co mi może grozić za to że ktoś wypisał coś o którejś z osób publicznych na mojej stronie? wiem że pisanie takich rzeczy jest karalne, ale czy mi jako właścicielowi strony ... Zobacz wątek2011.5.20 15:36:37
Za głośna muzyka w domu weselnym?
witam, taka sprawę mam, jestem właścicielem domu weselnego i ostatnio pozwoliłem na granie orkiestrze na tarasie, było już dość ciepło na to, zostałem oskarżony o zakłócanie spoczynku nocnego ... Zobacz wątek2011.5.20 15:31:47
legalny związek???
Witam!Do jakiego stopnia powinowactwa dopuszczalny jest ślub kościelny?
Z góry Dziękuję za odpowiedź! ... Zobacz wątek
2011.5.20 15:20:10
opieka zdrowotna dla bezrobotnego
Witam,jak wygląda, w Polskim prawie, sprawa ubezpieczenie zdrowotnego dla osoby bezrobotnej?
dzięki za odpowiedź! ... Zobacz wątek
2011.5.20 15:16:23
weterynarz uśpił mojego psa, niepytając mnie o zgodę
Witam!!!Pojechałem trzy dni temu do weterynarza z moim pieskiem Sabunią, okazało się, że musi pozostać na obserwacji, bo weterynarz nie potrafił stwierdzić od razu co mu dolega. Sabunia została ... Zobacz wątek
2011.5.20 15:14:8
nieodebrana reklamacja
witam, jakiś czas temu oddałem buty na gwarancję, trwało to strasznie długo i zdążyłem już kupić sobie nowe, potem dostałem informacje że są już naprawione, ale ich nie odebrałem, jak długo ... Zobacz wątek2011.5.20 15:12:40
nowe przepisy dla roweżystów
Nie przesadzaj, jeśli rowerzyści będą przeszkadzać na drodze lub stwarzać zagrożenie, równierz zapłacą 200 zł mandatu. ... Zobacz wątek2011.5.20 15:8:3
odrolnienie działki
Witam!W jaki sposób mam się postarać o odrolnienie działki. Wiem, że u nas w gminie trwają jakieś działania w tym kierunku, ale tam nie pracuje żadna rzetelna oso ba która mogłaby mi udzielić ... Zobacz wątek
2011.5.20 15:7:32
Pytanie o rachunek
Czy jeżeli prowadze działalnośc gospodarcza, na KPiR to jestem zobowiązana do wystawiania rachunków każdemu klientowi, czy tylko temu który sobie taki rachunek zażyczy? Znalazłam dwie sprzeczne ... Zobacz wątek2011.5.20 15:3:51
pozew o zniesławienie
Witam!Czy istnieje jakiś wzór pozwu o zniesławienie?
Mój tata jest sołtysem wsi i został niesłusznie obrażony i zniesławiony przez jednego z mieszkańców. Chcielibyśmy złożyć sprawę ... Zobacz wątek
2011.5.20 14:42:15
co komornik może zabrać z mieszkania ?!
Witam!Mam problem z komornikiem!
Przebywam w USA a zameldowany jestem u mamy na mieszkaniu w Polsce. U mamy zjawił się komornik z listem egzekucyjnym. Mama się przestraszyła, że zabierze jej ... Zobacz wątek
2011.5.20 14:21:24
zaświadczenie o nie karalności
W Krajowym Rejestrze Karnym gromadzi się dane o osobach:1. prawomocnie skazanych za przestępstwa lub przestępstwa skarbowe,
2. przeciwko którym prawomocnie warunkowo umorzono postępowanie ... Zobacz wątek
2011.5.20 13:55:30
niezatrzymanie do kontroli drogowej
witam, taka sprawa, wiem że moja wina ale nie wiem co mam teraz zrobić, jechałem skuterem i nie zatrzymałem sie do kontroli drogowej dodam tylko ze było ciemno i policja stała bez żadnych świateł. ... Zobacz wątek2011.5.20 13:48:31
Certyfikat energetyczny nieruchomości
Witam!Może ktoś z Was się orientuje, czy aby móc załatwić nadanie numeru nowo wybudowanemu domowi, należy mieć wcześniej certyfikat energetyczny nieruchomości???
I czy np. kiedy chciałbym ... Zobacz wątek
2011.5.20 13:45:25
Bez prawa jazdy, bez dokumentów, po pijaku, \"kradzionym\" samochodem
witam, taką sytuacje miałem, że na imprezie dość dużej u znajomego, byłem już po paru piwkach i wziąłem samochód jednego z kumpli, nie pytając go, zatrzymała mnie policja i miałem całą ... Zobacz wątek2011.5.20 13:38:12
budowa na ogródku działkowym
Witam Państwa!Mam problem związany z prawem budowlanym, dlatego pisze właśnie tutaj o tym.
Kilka lat temu, mój tata postawił przyczepę campingową na ogródku działkowym i obok niej taka małą ... Zobacz wątek
2011.5.20 13:35:9
jaki czas na pobranie zasiłku pogrzebowego?
Zasiłek pogrzebowy dostanie rodzina zaginionego uznanego za zmarłego, jeśli wniosek o to świadczenie zgłosi w ciągu 12 miesięcy od daty sporządzenia aktu zgonu albo od daty pogrzebu ... Zobacz wątek2011.5.20 13:8:3
Stare auta zalewają polski rynek
Czy nie da się z tym nic zrobić? Tylko 14 proc. aut zarejestrowanych w 2011 roku zostało kupionych w firmowych salonach! Proporcja w zakupach aut nowych wobec używanych z roku na rok się pogarsza ... Zobacz wątek2011.5.20 13:2:32
21 maja - KONIEC ŚWIATA
Cześć!!!Przeczytałem w jednym z artykułów na stronie internetowej radia:
\"Niesamowite, że 21 maja 2011 roku jest 17. dniem drugiego miesiąca kalendarza biblijnego naszych czasów. Pamiętajmy, ... Zobacz wątek
2011.5.20 13:2:15
MATKA ZABIERA MOJE ALIMENTY
Dzień Dobry!Chciałabym poradzić się Państwa w bardzo trudnej dla mnie sprawie!
Piszę na tym forum, bo wydaje mi się że jest to związane z prawem i tutaj uzyskam pomoc.
Mama rozwiodła się ... Zobacz wątek
2011.5.20 12:54:40
nasze rozmowy są kontrolowane
Dane o prywatnych rozmowach obywateli są u nas chronione najgorzej w Europie ! Polska przewodzi w Europie pod względem liczby wniosków złożonych przez służby specjalne do firm telekomunikacyjnych ... Zobacz wątek2011.5.20 12:53:45
kiedy rodzina zastepcza spokrewniona a kiedy niespokrewniona
prosze odpowiedziec na meila basiau5@wp.pl ... Zobacz wątek2011.5.20 12:44:21
Masz inne pytanie do prawnika?