Forum prawne (strona 570)
nie będzie nowych dowodów?
Powodem opóźnienia jest organizacja procedur przygotowawczych i technicznych. Przedłuża się także postępowanie przetargowe na dostawę blankietów. Z tego powodu przepisy o bezpiecznych i nowoczesnych ... Zobacz wątek2011.5.18 14:59:49
czy mam prawo do spadku ( mieszkanie wlasnosciowe)?
czy mam prawo do spadku ( mieszkanie wlasnosciowe)? jestem pozamalzenskim dzieckiem bez uznania ojcostwa( mama sama wychowywala mnie, bez ubiegania sie o alimenty). Oficjalnie wszyscy wiedza, kim jest/byl ... Zobacz wątek2011.5.18 14:59:10
alimenty - wyrok w sprawie
witam, mam takie pytanie, czy po sprawie o podwyższenie alimentów wyrok jest prawomocny zaraz po wydaniu? Jest jakiś czas na odwołanie się? ... Zobacz wątek2011.5.18 14:35:1
Sprowadzenie samochodu bez akcyzy
witam, czytałem że jest możliwość sprowadzenia luksusowego samochodu bez akcyzy, chodzi mi o taki o poj. silnika powyżej 2000cm, akcyza od nich to prawie 20%. Jak można obejść przepisy o akcyzie? ... Zobacz wątek2011.5.18 14:32:33
Alimenty w areszcie
Witam, takie pytanie czy osadzony w areszcie ma obowiązek płacić alimenty? Czy jeśli alimenty nie będą opłacane to kobieta która ich nie dostaje może wystąpić do komornika? Lepiej żeby rodzina ... Zobacz wątek2011.5.18 14:20:18
Zmiany w kodeksie spory gospodarcze
witam, rząd przyjął wczoraj projekt noweli kodeksu postępowania cywilnego, która znosi szczególną i rygorystyczną procedurę gospodarczą. Jak teraz będą wyglądały takie rozprawy? co dokładnie ... Zobacz wątek2011.5.18 14:13:39
leasing pracowniczy
witam, czy pracownik wyleasingowany do pracy w Niemczech będzie płacił podatek w Polsce? ... Zobacz wątek2011.5.18 13:56:51
Unieważnienie egzaminu dojrzałości bez możliwości odwołania?
Dyrektor OKE może również unieważnić egzamin, jeśli podczas sprawdzania arkuszy egzaminatorzy uznają, że praca została napisana niesamodzielnie. Zdający nie mają możliwości udowodnić, ... Zobacz wątek2011.5.18 13:26:20
Zmiana nazwiska dziecku
witam, mam syna z zwiazku przed małżeństwem, nosi on moje panieńskie nazwisko. Teraz jestem mężatka czy mój mąż może zmienić nazwisko dziecku na swoje? Czy musi ta sprawa być załatwiona przez ... Zobacz wątek2011.5.18 13:19:47
Nowe testy na prawo jazdy - jakie pytania
Ponoc maja byc to pytania gdzie tylko jedna z opowiedzi będzie prawidłowa ... Zobacz wątek2011.5.18 13:16:38
Trudniejsze testy na prawo jazdy
A ile czasu będzie na cały test? Czy każde pytanie będzie miało osobny czas nba odpowiedz? ... Zobacz wątek2011.5.18 13:14:45
Santander Consumer Bank oszukiwał klientów
Katowicka delegatura Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów zbadała umowy dotyczące kredytów konsumenckich, czyli tych, których wartość nie przekracza 80 tys. zł. Okazało się, że łączna ... Zobacz wątek2011.5.18 12:54:37
zmniejszona emisja akcji BGŻ?
Skarb Państwa zachowa 25 proc. akcji BGŻ. Cena sprzedaży akcji została ustalona na 60 zł. Rząd zdecyduje się na zmniejszenie liczby sprzedawanych akcji z 16 do 5,25 mln. W efekcie na GPW trafi tylko ... Zobacz wątek2011.5.18 12:45:0
Rozliczenie pracodawcy względem pracownika trzy lata wstecz.
Witam.Niedawno rozwiązałem z moim byłym pracodawcą umowę o pracę na mój wniosek. Jako że firma w której pracowałem notorycznie dopuszczała się naruszania podstawowych obowiązków względem ... Zobacz wątek
2011.5.18 12:40:34
Wspólnik - spółka z o. o.
Witam, mam takie pytanie w kwestii bycia udziałowcem w spółce z o. o. Czy można w takiej spółce zostać tylko udziałowcem? Czy aby zostać udziałowcem, trzeba mieć duże doświadczenie Jakie konsekwencje ... Zobacz wątek2011.5.18 12:22:29
Czy bank może przełożyć 1 ratę kredytu zaległą na koniec terminu spłat ratalnych proszę o
Czy bank może przełożyć 1 ratę kredytu zaległą na koniec terminu spłat ratalnych proszę o opowiedz ... Zobacz wątek2011.5.18 11:16:50
Czy mogłam otrzymać mandat od straży miejskiej za przejście w miejscu niedozwolonym w sytuacji gdzie
Czy mogłam otrzymać mandat od straży miejskiej za przejście w miejscu niedozwolonym w sytuacji gdzie tramwaj już jako któryś z kolei zatrzymał się za przystankiem i kazano nam wysiąśc z powodu ... Zobacz wątek2011.5.17 23:15:45
mam 17 lat. w styczniu 2012 roku skończę 18. czy możliwe jest by siostra przejęła opiekę nade mną
Najpierw trzeba tę władzę odebrać sądownie matce, a następnie ( w tym samym postępowaniu) zlożyć wniosek o powierzenie jej siostrze ... Zobacz wątek2011.5.17 23:13:9
Jak rozwiązać spółkę cywilną z końcem roku i prowadzić dalej jako firmę jednoosobową
Umową rozwiązać spółkę cywilną, a następnie zarejestrować tę działalność na siebie. Kwestie księgowo-podatkowe załatwi księgowa ... Zobacz wątek2011.5.17 23:10:31
Jak sformułować pismo o zmianę właściciela nr tel kom.?
Złożyć wniosek o przeniesienie numeru do Plusa i podpisać z nimi umowę. Szczegoly podadzą Pani w każdym salonie Plusa ... Zobacz wątek2011.5.17 23:6:33
jezeli nacislem na allegro kup teraz i kupilem przedmiot a nie wyslalem pieniedzy to moga mi cos zrobic
założyć sprawę, wygrać ją i do komornika ... Zobacz wątek2011.5.17 23:4:34
Mieszkanie po dziadkach. Spadek czy darowizna? Formalności.
Napisać to w testamencie przy świadkach, którzy się pod nim podpiszą. Można odręcznie (najtaniej),można u notariusza. ... Zobacz wątek2011.5.17 22:59:8
Jak mam poradzić z sąsiadem który słucha głośno muzyki?
Niech mu mama kupi sluchawki ... Zobacz wątek2011.5.17 22:54:26
Inwestycje z funduszu remontowego
Przepraszam Was, ale błędnie opisałam swoją sytuację. Wyikło to z mojej niewiedzy i nieznajomości prawa lokalowego.Sprawdziłam, dopytałam. Wygląda to tak:
Jesteśmy małą wspólnotą, w ... Zobacz wątek
2011.5.17 22:32:20
składanie wniosków/ przeglądanie akt
składanie wniosków/ przeglądanie akt Jest podejrzany i zarzut z art. 191 paragraf 2 groźba karalna w celu oddania wierzytelności. Był to jeden telefon prawie rok temu. Nie grożono bezpośredni tylko ... Zobacz wątek2011.5.17 18:4:14
Nieślubne dziecko Schwarzeneggera
Były gubernator stanu Kalifornia, aktor Arnold Schwarzenegger i jego żona Maria Shriver ogłosili separację po tym, jak Schwarzenegger ujawnił, że jest ojcem dziecka jednej z kobiet pracujących w ... Zobacz wątek2011.5.17 15:38:49
Policjanci potrącili nastolatka
Do wypadku doszło na drodze krajowej nr 3 w Lubelskim, 15-latek spieszył się do szkoły, kiedy został potrącony prze policyjnego fiata ducato. Samochodem jechali dwaj funkcjonariusze na służbie. ... Zobacz wątek2011.5.17 15:27:5
Studiowałeś? Będziesz miał obciętą emeryturę!
Niekompetencja rządzących spowodowała, że 1,5 miliona Polaków zostało okradzionych! 22 mld zł, które powinny zasilić ich emerytury studiujących znikło! Tyczy się to tych którzy wybrali się ... Zobacz wątek2011.5.17 15:24:41
Rozwód w separacji
witam, po jakim czasie będąc w separacji mogę wystąpić o rozwód? W czerwcu minie rok jak zapadł wyrok o separacji. Proszę o szybką odpowiedź. ... Zobacz wątek2011.5.17 15:12:2
student przebrany za księdza pedofila
No bez przesady!!!! Co to za wychowanie!!! To tylko świadczy o tym studencie! ... Zobacz wątek2011.5.17 15:7:6
podatek od kosztów mediów najemcy
witam, czy od kosztów mediów które ponosi najemca muszę płacić podatek? Czy jeśli płacę podatek w formie ryczałtu to od mediów też ? ... Zobacz wątek2011.5.17 15:3:9
świadczenia za opiekę nad chora siostrą
Witam!Opiekuje się schorowaną siostrą. Czy żeby uzyskać jakieś świadczenia z tego tytułu muszę być ustanowiona prawomocnie jej opiekunem?
proszę o odpowiedź! ... Zobacz wątek
2011.5.17 14:59:54
można dziedziczyć składki ZUS?
witam, wyczytałam , że od maja będzie istnieć nowe konto ZUS na które będą przelewane nasze pieniądze, i że będzie można te składki dziedziczyć. Czy to prawda? Co trzeba zrobić aby wskazać ... Zobacz wątek2011.5.17 14:59:9
co grozi za kopnięcie psa?!
witam!Wczoraj stała mi się niewiarygodna sytuacja!
Sąsiadka z bloku szła na spacer z swoim kundlem. Nagle on do mnie podbiegł i zaczął gryź mnie za spodnie i po łydce.. W celu obrony kopnąłem ... Zobacz wątek
2011.5.17 14:43:24
urlop bezpłatny w celu wykonywania pracy zagranicą
Witam!Art. 1741. § 1. Za zgodą pracownika, wyrażoną na piśmie, pracodawca może udzielić pracownikowi urlopu bezpłatnego w celu wykonywania pracy u innego pracodawcy przez okres ustalony w ... Zobacz wątek
2011.5.17 14:34:15
wybór biura podróży na wakacje
Myślę, że uzyska Pan tutaj wszelkie informacje.http://e-prawnik.pl/wiadomosci/informacje/jak-sprawdzic-biuro-podrozy-1.html ... Zobacz wątek
2011.5.17 14:26:4
pozwolenie na budowę ogrodzenia
Witam!Chciałbym sobie teraz zacząć ogradzać murem z kamienia nowo postawionego domu. Dom jest położony na wsi w pobliży wścibskich sąsiadów. Jednym z nich graniczę, czy usze go prosić o ... Zobacz wątek
2011.5.17 14:14:44
Jak US wybiera podatników do kontroli?
A czy Urząd skarbowy może wezwac na świadka każdą osobę? Czy może nim być np. żona? ... Zobacz wątek2011.5.17 13:59:29
posądzony o bycie ojcem
Drogie Panie, jeśli twierdzę, żę nie jestem ojcem to nie jestem! Czy wniosek o badanie DNA muszę skierować osobno? Czy mogę o to wnioskować na tej rozprawie o alimenty? Kto zapłaci za badania ... Zobacz wątek2011.5.17 13:54:52
rozwód - podział kredytu
według mnie kredyt zaciągniętyw w trakcie trwania małżeństwa jest kredytem wspólnym i powinien zostać podielony na pół ... Zobacz wątek2011.5.17 13:49:47
trzeba sądu do przysposobienia dziecka?
Witam, mam dziecko z poprzedniego małżeństwa, teraz jestem w nowym związku, mój obecny mąż chciałby przysposobić mojego syna, czy trzeba do tego kierować wniosek do sądu? czy stracę wtedy alimenty ... Zobacz wątek2011.5.17 13:38:9
komornik mojego byłego męża?!
Witam!Jestem z mężem po rozwodzie!!! Okazało się, że on ma bardzo dużo zaciągniętych kredytów, których ni spłaca. Straszy mnie, że jak mu nie pomogę, to ściągnie na mnie komornika. Nie ... Zobacz wątek
2011.5.17 13:35:56
Pozwolenie na budowę ile czekać?
? jak to możliwe skoro art. 35 w ust. 8 prawa budowlanego reguluje, że do terminu 65 dni nie wlicza się dodatkowego postępowania. W moim starostwie było to jasne i dostałem zgode ... Zobacz wątek2011.5.17 13:35:17
dopisanie członu nazwiska
Witam, nie wiem czy piszę w dobrym dziale, mam takie pytanie, moi rodzice są już po rozwodzie, ja noszę nazwisko mojego ojca z którym nic mnie nie wiąże, nawet nie wiem jak wygląda, chciała bym ... Zobacz wątek2011.5.17 13:32:42
ryczałt 8,5% i ulgi
witam, prowadzę działalność, jest to warsztat samochodowy czy jeśli rozliczam się na zasadzie ryczałtu to mogę odliczać internet na pit0? ... Zobacz wątek2011.5.17 13:27:25
Miesiąc fotografii w Krakowie
Cześć!!!Teraz w Krakowie odbywa się \"Miesiąc fotografii\"!
od 13.05 - 12.06. 2011 r.
Słyszałem że maja być organizowane jakieś warsztaty z tej okazji, czy orientuje się ktoś w tej kwestii?
Potrzebowałabym ... Zobacz wątek
2011.5.17 13:24:24
wyjazd za granice przed ukończeniem 18 lat
Witam, mam 16 lat, mam starszego chłopaka i chcę z nim wyjechać za granicę, czy potrzebuję na to pozwolenia rodziców albo jakiegoś oświadczenia od nich? A co jeśli bym chciała wyjechać poza ... Zobacz wątek2011.5.17 13:22:46
wypowiedzenie umowy zlecenie przez zleceniobiorcę
Witam!Proszę Państwa czy zleceniobiorca ponosi odpowiedzialność jakąś za zerwanie umowy zlecenie nie zachowując 14 dni okresu wypowiedzenia?
Czy mam prawo w ogóle do zerwania umowy z dnia ... Zobacz wątek
2011.5.17 13:16:50
Czy ,, Może mnie wyrzucić Komornik z mieszkania które jest na córkę,,
Rozumiem, że zobowiązania wynikają z umowy o kredyt? Kiedy została zawarta ta umowa? Czy jest Pani współkredytobiorcą lub poręczycielem? Jeśli tak, a umowa kredytowa została zawarta przed przepisaniem ... Zobacz wątek2011.5.17 13:14:38
praca w Niemczech - jaki podatek?
witam, chcę podjąć pracę w Niemczech mam już prawie wszystko załatwione, interesuje mnie kwestia podatku. Jakie warunki muszą być spełnione aby płacić podatek w Niemczech i nie być opodatkowanym ... Zobacz wątek2011.5.17 13:12:43
Masz inne pytanie do prawnika?