Forum prawne (strona 571)
Termin wycięcia drzewa przez firmę - konsekwencje opóźnienia
Ile czasu firma ma na wycięcie drzewa, co jesli nie zrobi tego w terminie? podstawwa prawna. Otrzymałem we wrześniu pozytywną decyzję o wycięciu dwoch drzew na sąsiedniej nieruchomości (należacej ... Zobacz wątek2011.1.10 18:1:42
Policja a przenośne fotoradary - czy może karać za prędkość
Na forum FAVORE.pl czytałem coś o tym. Jest luka w prawie ze strażą miejską bo nie ma rozporządzeń wykonawczych. Ale Policja jak najbardziej może karać i tu nic się nie zmieniło. ... Zobacz wątek2011.1.10 16:51:7
Ultimo i groźby wydrukowania danych w Gazecie Wyborczej - czy legalne
Jeszcze raz pytam czy jest wyrok w Pani sprawie i kiedy zapłaciła Pani ostatnią ratę?Z firami windykacyjnymi zawsze tzreba negocjować ,nawet najmniejszą ratę pod warunkiem ,że sprawa jest nie przedawniona!Czekam ... Zobacz wątek2011.1.10 16:40:55
Zwłoka pracodawcy z wypłatą po zwolnieniu
Czy po moim zwolnieniu szef może zwlekać z wypłatą? 15 grudnia zwolniłam się z pracy. Dzisiaj jest 10 styczeń, a szef mi mówi że wstrzymuje moją wypłatę do czasu inwentaryzacji. Na umowie zlecenie ... Zobacz wątek2011.1.10 16:20:7
Trzynastka - przepisy regulujące wypłacanie nagrody rocznej
Przepraszam, mój serwer proxy robi takie siupy, że wysyła zdublowane posty. ... Zobacz wątek2011.1.10 15:58:39
SMS od firmy windykacyjnej w sprawie zadłużenia zmarłej babci
Zadłużenie jest dziedziczone, a przedawnienie można podnieść tylko przed sądem. Jeżeli nie jesteś spadkobiercą to nie musisz nic płacić. W pierwszej kolejności dziedziczą dzieci i małżonek. ... Zobacz wątek2011.1.10 15:46:9
Minimalna odległość sadzenia drzewa od granicy działki
Mam pytanie, jaka powinna być minimalna odległość posadzenia drzewa od granicy działki? Działka jest granicą z drogą gminną i działką sąsiada? Na drodze nie ma chodnika. Gdzie mam szukać przepisów?? ... Zobacz wątek2011.1.10 15:35:47
Rozwód w innej miejscowości - unikanie wpływu rodziny sędziego
pozew sklada się w sądzie okregowy, okregu w którym wspólnie malżonkowie zamieszkiwali jezeli chocby jeszcze jeden tam zamieszkuje. Apelacje mozna wnieśc do Sądu ApleacyjnegoPozdr, Małgorzata ... Zobacz wątek
2011.1.10 15:31:3
Pozew o alimenty bez kosztów sądowych - jak uzyskać zwolnienie
Do pozwu o rozwód załączasz oświadczenie (formularz) o stanie majatkowym, w pozwie piszesz o zwojej sytuacji majatkowej i prosisz o zwolniene. Pozxrawiam, Małgorzata Woźniak ... Zobacz wątek2011.1.10 15:28:3
2011.1.10 15:24:35
Wysokie nagrody dla urzędników - opłacane przez podatników
WitamCo to ma być żeby urzędnicy dostawali takie wysokie nagrody rok temu przegięcie czy w tym roku tak samo?Czy znnowy podatnicy będa opłacać ze swopich pieniędzy na nagrody dla urzędnikó?To ... Zobacz wątek
2011.1.10 14:48:58
Kiedy przysługuje 26 dni urlopu - wymagany staż pracy
WitamMam pytanie kiedy przysługuje 26 dni urlopu?Ile trzeba miec przepracowane ... Zobacz wątek
2011.1.10 14:10:23
Formularz rozliczeniowy PIT-27 - gdzie dostać
WitamMam pytanie gdzie mogę distać formularz rozliczeniowy PIT 27?Będę wdzieczny za wszelkie informacje ... Zobacz wątek
2011.1.10 13:41:51
Umowa lojalki za szkolenie - czy pracodawca ma w garści pracownika
Czytałem podobne tematy na tym forum, niemniej jednak nie znalazłem takiej samej sytuacji dlatego pisze ten post.Otóż pracodawca wysłał mnie na szkolenia VT oraz PT NDT i z racji tego w bardzo ... Zobacz wątek
2011.1.10 13:27:52
Świadczenie przedemerytalne - gdzie złożyć wniosek
Gdzie mam zwrócić się o świadczenie przedemerytalne? Mam 34 lata pracy, 56 lat, 8 miesieczny okres zatrudnienia na etacie w firmie, ktora rozwiazuje ze mną umowę w związku z likwidacją stanowiska ... Zobacz wątek2011.1.10 13:24:52
Przemoc domowa i traktowanie jak niewolnicy - co robić
Ale podejżewam, że Pani "kocha" swojego męża,,, i będzie dalej jego niewolnicą... Cóż nie wszystkie Panie mają odwagę walczyć z "tyranami"... ... Zobacz wątek2011.1.10 0:50:8
Sytuacja po śmierci matki - prawa do 1/6 mieszkania i renty
Nie ma znaczenia czy są w posiadaniu ojca, możesz zawsze się udać do kancelarii notarilanej, okazać dokument tożsamości i żądać wydania odpisu (odpis oczywiście płatny)... Tak samo z księgą ... Zobacz wątek2011.1.10 0:37:57
Okres wypowiedzenia podczas zwolnienia lekarskiego
Czy 7 dniowy okres wypowiedzenia może trwać w czasie zwolnienia lekarskiego? ... Zobacz wątek
2011.1.9 22:38:44
Prawo do widzenia osoby tymczasowo aresztowanej niepełnoletniej
prawo do widzenia osoby tymczasowo aresztowanej która nie ukończyła 18 lat mój chłopak został tymczasowo aresztowany za udział w bójce. nie ma on skończonych 17 lat i ja też nie. słyszałam ... Zobacz wątek2011.1.9 17:52:51
Wniosek o odszkodowanie za złamaną rękę na śliskiej ulicy
jak napisać wniosek o odszkodowanie w przypadku złamanej ręki na sliskiej ulicy ... Zobacz wątek2011.1.9 15:37:31
Alimenty dla studenta zaocznego - czy przysługują?
witam, mam pewien problem i chciałbym sie poradzic co z nim zrobic. Mianowicie miałem przyznane alimenty od wrzesnia uczylem sie na AWFie w katowicach, w listopadzie doszedlem jednak do wniosku ze to ... Zobacz wątek2011.1.9 13:52:4
Wyprowadzka z dzieckiem od przemocy partnera w związku nieformalnym
[cytat]Musisz to wszystko logicznie ułożyć.
[/cytat]
Tzn, co ma logicznie ułożyć??? układankę?? :-)
Powżej ma napisane co ma zrobić na chwilę obecną,,, i możliwie jak najszybciej... ... Zobacz wątek
2011.1.9 12:10:36
Agresywny pies sąsiadki bez dozoru - jak przywołać do porządku
Witajcie,mam problem z psem sąsiadki, który biega swobodnie po nieogrodzonej posesji, a także poza nią bez jakiegokolwiek dozoru, o kagańcu nawet nie mówiąc.
Pies jest duży, większy niż owczarek ... Zobacz wątek
2011.1.9 6:51:52
Dorabianie na wcześniejszej emeryturze - ryczałt i ewidencja
Witam - jestem na wczesniejszej emeryturze, ile mogę do niej dorobić prowadząc działalność gospodarczą ( usługi). Do tej pory byłem na podatku zryczałtowanym 8,5 %.Jak prowadzić ewidencję, ... Zobacz wątek2011.1.9 5:45:48
Podział spadku w drodze orzeczenia sądowego lub umowy spadkobierców
--- Dział spadku --- ... Zobacz wątek2011.1.8 23:46:51
Zasiłek na dziecko dla samotnej matki z partnerem - czy słusznie pobiera
sa jego ciuchy w jej szafie no i firma jego jest zarejetrowana na jej miejsce zamieszkania to nie wystarczy? a opinia sasiadów ze ja z nim widza czesto?- czy moge w takim przypadku wziasc pit na siebie? ... Zobacz wątek
2011.1.8 23:41:35
Zniesienie współwłasności garażu po rozwodzie - koszty i procedura
Witam,Chciałabym wiedzieć w jaki sposób znieść współwłasność garażu. W trakcie małżeństwa zakupiony został garaż, małżeństwo bez rozdzielność majątkowej. Po pół roku od rozwodu ... Zobacz wątek
2011.1.8 22:48:54
Sprzedaz starego samochodu - odpowiedzialnosc
sprzedałem auto dostawcze jako firma osobie prywatnej po tygodniu zadzwonił kupujący stwierdzając że wywaliło dziurę w bloku żąda pieniędzy na naprawę a najlepiej zwrotu gotówki a on odda uszkodzone ... Zobacz wątek2011.1.8 20:44:11
Wiza do USA po warunkowym umorzeniu postępowania karnego
Witam,Dokładnie rok temu warunkowo umorzono mi postępowanie karne z próbą na 2 lata. Za rok czasu (czyli kiedy okres próby minie) chciałabym się starać o przyjęcie na roczne studia w Stanach. ... Zobacz wątek
2011.1.8 14:55:34
Odzyskanie władzy rodzicielskiej i pozbawienie jej ojca dziecka
Jakie wnioski muszę złożyć i w jakiej kolejności? Witam,Gdy miałam niespełna 16 lat urodziłam dziecko. Ojciec dziecka je uznał i jest wpisany w akcie urodzenia. Z racji mojej niepełnoletności ... Zobacz wątek
2011.1.8 11:13:47
Zatrudnienie przedstawiciela handlowego na prowizję - jaka umowa
Witam serdecznie prowadzę firmę zajmującą się usługą robienia stron internetowych sprzedaż paneli administracyjnych z systemem zarządzania treści oraz sprzedażą sklepów internetowych otóż ... Zobacz wątek2011.1.8 3:28:13
Działalność gospodarcza bez dowodów zakupu towaru - konsekwencje
WitamRozpoczęłam działalność gospodarczą sprzedaż przez internet. Podatek od przychodów ewidencjonowanych bez vat. Niestety na posiadany towar nie posiadam dowodów zakupu. Nie jestem w stanie ... Zobacz wątek
2011.1.7 23:18:5
Długość widnienia zatrzymania prawa jazdy w aktach policyjnych
witam. w 2006r. zostałem zatrzymany przez policje i miałem przy sobie kastet. Sąd wydał wyrok w postaci nadzoru przez rodziców. Kiedy wygaśnie taki wyrok. i czy będę mógł starać się o pracę ... Zobacz wątek2011.1.7 22:37:49
Zasiłek dla bezrobotnych po wypowiedzeniu przez pracownika
Witam. Jestem zatrudniony na umowe na czas okreslony , pracuje fizycznie w delegacji juz ponad pol roku co bardzo mnie zmeczylo , chce wypowiedziec takowa umowe . Czy kiedy wypowiedzenie sklada praconik ... Zobacz wątek2011.1.7 21:29:18
Spółdzielnia mieszkaniowa - odcięcie ciepłej wody i przegląd gazowy
Jeśli Pani chce poznać przepis to musi Pani udać się do Spółdzielni i poprosić o statut i tam wszystko pani znajdzie.Ogóle przepisy kodeksu cywilnego mówią tylko o oświadczeniach woli , ich ... Zobacz wątek2011.1.7 19:11:46
Budowa domu w odległości 3m - sprzedaż nieruchomości a zgodne sąsiada
Witam,jakiś czas temu zacząłem budowę domu w odległości od granicy sąsiada 3 m. Sąsiad napisał mi oświadczenie, że wyraża zgodę na wybudowanie budynku w odległości 2 metrów. Sąsiad sprzedał ... Zobacz wątek
2011.1.7 15:46:42
Zatrudnienie niani na umowę o dzieło - PIT 4r, PIT 11 i rozliczenie
Witam,jeżeli zatrudniam nianie na umowę o dzieło i płacę podatek do 20-stego każdego miesiąca, to do kiedy muszę złożyć PIT 4r? a do kiedy PIT11? Jak to uwzględnić w moim pit 37? ... Zobacz wątek2011.1.7 15:1:37
Instrukcja wypełniania PIT-37 - części A-J formularza
Pit 37 druk składa się z kilku części, które należy odpowiednio i poprawnie wypełnić, aby oddać druk do urzędu skarbowego. Najpierw jest część wstępna pit 37 formularz, na której trzeba ... Zobacz wątek2011.1.7 14:56:35
Sprzedaż samochodu na Allegro za złotówkę - konsekwencje prawne
Witam. Sprzedałem samochód kumpla którego już nie posiadam, na allegro,na aukcji,cena za jaki został sprzedany to 1zł. Niestety nie zdążyłem usunąć oferty z aukcji przed jej zakończeniem.Co ... Zobacz wątek
2011.1.7 14:53:47
Korekta zeznania podatkowego - odpowiedzialność za błąd programu
Zostałam wezwana do korekty zeznania za 2009, czy mogę tłumaczyć błąd programem do rozliczania? Ja wszystkie dokumenty mam w porządku, program musiał coś pomylić, czy US może to wziąć pod ... Zobacz wątek2011.1.7 14:45:52
Zwolnienie od podatku przy nabyciu nieruchomości przez rodzinę
Zwalnia się od podatku, między innymi nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych przez małżonka, zstępnych, wstępnych, pasierba, rodzeństwo, ojczyma i macochę, jeżeli:* zgłoszą ... Zobacz wątek
2011.1.7 14:41:16
Błędny adres na PIT 11 - czy wymaga korekty
Witam,Dostałem od pracodawcy błędny pit 11, znaczy jest na nim inny adres niż wtedy posiadałem, nie wiem czy błąd jest z mojej winy czy pracodawcy bo było to na początku roku. Czy mam to teraz ... Zobacz wątek
2011.1.7 14:40:52
PIT 12 bez ulg - czy można stracić przy rozliczeniu przez pracodawcę
Witam czy jeśli złoże pit 12, a nie mam zamiaru korzystać z żadnych ulg to mogę być stratna gdy rozliczy mnie pracodawca? A co mogę zyskać w takiej sytuacji? ... Zobacz wątek2011.1.7 14:16:10
Ulga podatkowa u drugiego pracodawcy - automatyczne potrącanie
Jeżeli miałam jedną umowę o pracę, z której potrącana była owa miesięczna ulga podatkowa, a teraz zawarłam drugą to czy \"drugi\" pracodawca automatycznie dostaje prawo do potrącania tej ulgi? ... Zobacz wątek2011.1.7 13:51:45
Straż miejska a przenośne fotoradary - zmiany w prawie
WitamMam pytanie czy to prawda że od nowego roku straz miejsca nie może korzystac z przenosnych fotoradarów?Z góry dziekuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2011.1.7 13:42:16
Bezpłatny program do rozliczania podatku dochodowego
WitamGdzie mogę pobrać bezpłatny program do rozliczania podatku dochodowego od osób fizycznych?Z góry dziekuje za wszelkie informacje
... Zobacz wątek
2011.1.7 13:32:57
PIT 37 z załącznikiem PIT 0 - wypełnianie części E i pozycji 35
jeżeli składam pit 37 z załącznikiem pit 0 to muszę wypełnić cześć E pit-u 0? Czy w pozycji 35 Pit-u 0 należy wpisywać w przypadku jednego dziecka kwotę 1173,70 ? ... Zobacz wątek2011.1.7 13:25:52
Ulga podatkowa na dzieci - kwoty i warunki
Od podatku możemy odliczyć ulgę na dzieci. Odliczeniu podlega kwota 92,67 zł miesięcznie na każde dziecko. W sumie jest to 1112,04 zł na każde dziecko, zarówno niemowlę, jak i studenta. Przysługuje ... Zobacz wątek2011.1.7 13:25:0
Uchylenie się od skutków sprzedaży na Allegro - wzór oświadczenia
Witam. Czy istnieje jakiś wzór pisemnego oświadczenia o uchyleniu się od skutków prawnych oświadczenia o woli sprzedaży? Bo chciałbym takowy przesłać kupującemu na allegro gdyż omyłkowo on ... Zobacz wątek2011.1.7 13:21:25
Wybór PIT przy zarobkach za granicą i rencie w Polsce
Jaki pit mam wybrać skoro zarabiałam za granicą, a w Polsce mam rentę po ojcu? ... Zobacz wątek2011.1.7 13:12:33
Masz inne pytanie do prawnika?