Forum prawne (strona 621)

Czy umowę zlecenie można rozwiązać w każdej chwili czy jest okres wypowiedzenia

witam chcialabym zmienic prace a mam podpisana umowe zlecenie, czy moge ja rozwiazac w kazdej chwili czy jest jaki czas zeby zlozyc wypowiedzenie ??? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.10 9:44:0

Różnica między umową zlecenie a umową o dzieło - na co zwrócić uwagę

witam za kilka dni mam isc podpisac umowe chcialbym sie dowiedziec jaka jest roznica miedzy umowa zlecenie a o dzielo??? na co powinienem zwrocic uwage przy podpisywaniu umowy ?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.10 9:38:25

Ile zostanie na rękę z 1350 zł brutto na umowie o dzieło

Witam od niedawna zaczelem pierwsza prace podpisalem umowe o dzielo chcialbym sie zapytac ile bede dostawac na reke jesli bede zarabial 1350 zl brutto, moze mi ktos pomoc to wyliczyc ?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.10 9:28:28

Jaki rodzaj umowy dla 17-latka roznoszącego ulotki i jak odprowadzać podatki

Witam moj syn jest niepelnoletni ma 17 lat, chcialby troche zarobic roznoszac ulotki, platakty i takie lekkie prace. jaki rodzaj umowy powinien podpisac umowe o dzieło czy umowe zlecenie? oraz w jakiej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.10 9:25:27

Czy można podjąć dodatkową pracę w tej samej firmie mając umowę zlecenie

Witam chcialabym sie zapytac poniewaz moja corka chce dorobic troke pieniedze w tej samej firmie czy jesli pracuje na umowie zlecenie to czy moze podjac taka dodatkowa prace??? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.10 9:21:31

Czy praca na kasie fiskalnej może być objęta umową o dzieło

Witam
chcialbym sie zapytac jakie prace mozna zaliczyc zeby podpisac umowe o dziel, poniewaz bede pracowac na kasie fiskalnej jako kasjer to czy moge podpisac umowe o dzielo?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.10 9:15:44

Na jak długo można zawrzeć umowę o dzieło i kiedy można ją zerwać

Witam chcialabym bym sie dowiedziec poniewaz zaczynam nowa prace na umowe o dzielo na jak dlugo mozna zawrzec taka umowe i po jakim okresie mozna ja zerwac?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.10 9:13:28

Jak odnaleźć swój NIP - procedura odzyskania numeru

Najłatwiej to idź do Urzędu Skarbowego i tam powinnaś dostać, a jak nie to powinien się także znajdować na PIT-ach jesli już kiedyś składałaś ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.10 8:44:49

Wzór umowy o dzieło na wykonanie mebli do salonu

Gotowy wzór umowy znajdziesz na stronie:
http://www.pity.pl/druki/index.php?nr=10

Są tam wszystkie potrzebne druki.
Pozdrawiam W.>Z ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.10 8:15:8

Czy PZU może potrącić franszyzę 500 zł od odszkodowania poszkodowanego

Czy PZU ma prawo potracic poszkodowanemu koszt 500zl./franszyzna /od odszkodowania ??? PZU przyznalo mi odszkodowanie za szkode z tytulu ubezpieczenia OC dla klijenta korporacyjnego lecz pomniejszylo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.10 7:29:53

Od kiedy liczy się kara zatrzymania prawa jazdy

[cytat]

czy wie ktoś może, od którego momentu liczy się kara zatrzymania prawa jazdy? czy od momentu uprawomocnienia się wyroku czy od kiedy oddano dokument do wydziału komunikacji?

[/cytat]
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.10 5:45:45

Czy firma windykacyjna może przysłać detektywa do domu i pracy?

wałek to z ciebieo dbodajże sierpnia każdy kto jest winny komuś powyżej 200 zł może byc dopisany do BIG InfoMonitor czy Erif.Kredytu się juz nie uzyska,komórki nie kupi chyba ,że na karte
powodzenia ... Zobacz wątek

11 odpowiedzi

2010.9.9 22:25:12

Polisy posagowe PZU - sądowe dochodzenie świadczeń

Widzę ,że mam ten sam problem suma ubezpieczenia wynosi 2000000(starych złotych),składka miesięczna 12600 (starych złotych)początek ubezpieczenia 1990r .PZU zaproponowało sumę 2258zł.
po 20 ... Zobacz wątek

22 odpowiedzi

2010.9.9 22:6:11

Zadośćuczynienie za krzywdę psychiczną po wypadku

Witam. Nasza Kancelaria Odszkodowawcza pomaga m. in. w tego typu sprawach. Kancelaria jest współzałożycielem Polskiej Izby Odszkodowań. Kontakt : tel. 512 61o 442 lub annegi@interia.pl Pomagamy także ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.9.9 20:18:26

Dziedziczenie po bracie ojca pomimo odrzucenia spadku po ojcu

Ojciec zmarł w 1973 roku. Wówczas spadek odziedziczyło moje rodzeństwo, ja odrzuciłam go. W 1980 r. zmarła moja babcia (dziadek jeszcze wcześniej). W 2008 r. zmarł bezdzietnie jedyny brat mojego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 20:12:32

Spadek czy darowizna z umową dożywocia - co korzystniejsze prawnie

[cytat]

Brat mojego ojca ma syna z pierwszego małżeństwa i drugą żonę, z którą nie ma dzieci. Wujek zastanawia się co zrobić ze swoim majątkiem po swojej śmierci. Rozważa dwie możliwości: ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.9.9 20:1:53

Kolizja przez mgłę z motocyklistą - umorzenie warunkowe

Po to jest ubezpieczenie OC, aby z niego były wypłacane w razie wypadku odszkodowania, czy zadośćuczynienia. Jest Kancelaria Odszkodowawcza, która pomaga w takich sprawach, więcej pod nr tel. 512 ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.9.9 19:31:18

Likwidacja służebności dożywotniej sparaliżowanej babci z księgi wieczystej

Witam!!!
Ja mam następujący problem polegajacy na tym ze jestem właścicielka domu który dostałam od swojego dziadka w darowiżnie i w tym domu ma zapisana słuzebnośc dożywotnią mój ojciec.Moje ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2010.9.9 19:11:9

Odpowiedzialność karna za wypadek z dziewięcioma rannymi

Odszkodowanie dla osób, które ucierpiały w wypadku będą wypłacone z Twojego OC przez ubezpieczyciela. Osoby z Twojego samochodu też mają prawo do odszkodowania. Nasza Kancelaria Odszkodowawcza ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.9 18:41:45

Co robić z budową z lat 80-tych z dużymi zmianami bez odbioru

co robić? Witam serdecznie. Mam pewien problem. Jako darowizne dostałam od swoich rodziców budowe. Rodzice zaczeli budować w 1983 roku,mieli na to wszystkie możliwe zgody,projekty,nadzór budowlany,był ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 17:32:5

Specjalne przepisy dotyczące lokalu na działalność typu figlograf

chce wynajac lokal na dzialalnosc-figloraj. czy sa jakies specjalne przepisy odnosnie lokalu, ktore reguluja taka dzialalnosc? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 12:31:22

Konsekwencje zerwania umowy zlecenie podpisanej do maja bez powodu

Witam, moja corka mam podpisana umowe zlecenie do maja 2010r i chce ja zerwac czy jak to zrobi cos jej za to grozi ?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 11:55:48

Czy praca nocna na umowie zlecenie oznacza wyższą stawkę za godziny

witam czy jesli jesli podpisalem umowe zlecenie i pracuje w nocy to czy moja stawka za to bedzie wieksza czy nie ??? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 11:48:3

Czy zatrudnienie studenta zarejestrowanego w UP oznacza utratę statusu bezrobotnego

Witam chchiałbym zatrudnic studenta, który jest zarejestrowany w Urzędzie Pracy. czy po jego zatrudnieniu musi zostac wyrejestrowany to straci statrs osoby bezrobotnej?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 11:46:51

Czy można zerwać umowę na półtora roku do uczenia studentów francuskiego

Witam moja zona podpisala niedawno umowe z jedna firma, zajmuje sie uczeniem studentow jezyka francuskiego czy moze ona zerwac ta umowe jesli jest podpisana na poltora roku?? jesli jest taka mozliwosc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 11:43:48

Czy wynagrodzenie na umowie zlecenie może być niższe od najniższej krajowej

Witam pracuje na umowe zlecenie w pelnym wymiaze godzini wliczajac w to nocki. umowy jeszcze nie widzialem. mam takie pytanie czy moje wynagrodzenie moze byc nizsze od najnizszej krajowej ?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 11:41:11

Czy pracodawca może zmuszać do pracy w święta na umowie zlecenie

Witam! od nie dawna pracuje w sklepie, kiedy podpisywałam umowe zlecenie pracodawca powiedził mi ze bede musial takze pracowac w swieta czy moze mnie on do tego zmusic??? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 11:38:27

Czy można zerwać umowę o dzieło po terminie nie płacąc wykonawcy

witam chciałabym się zapytać czy można w przypadku umowy o dzieło po upływie terminu do jej wykonania rozwiązać taką umowę nie płacac wykonawcy należności ?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 11:35:11

Wzór podania o rozwiązanie umowy z firmą telekomunikacyjną

Witam
od jakiegos czasu mam problem z jedna firmą telekomunikacyjna czy mogl by mi ktos napisac jak powinien wygladac wzor podania o rozwiazanie z nimi umowy.
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 11:31:42

Czy pracodawca musi zapewnić odzież roboczą przy pracy przy segregacji złomu

witam mój mąz pacuję przy segregacji złomu oraz jego załadunku, jest zatrudniony na umowę o dzieło. chciałabym sie dowiedzieć czy pracodawca powinien mu zapewnić odpowienie obuwie i odzież ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 11:28:7

Jak uzyskać prawa do dziecka i zmienić jego nazwisko bez ślubu z matką

witam
Mam taki problem nie jestem z dziewczyną z która mamy córeczkę dziecko nie ma mojego nazwiska a bardzo bym chciał żeby miało?Co mogę zrobić ponieważ nie mam praw do dziecka a bardzo chcę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 11:25:30

Czy umowa lojalnościowa jest ważna jeśli szkolenie było wymuszone przez pracodawcę?

Witam
Ile maksymalnie lat powinna trwać umowa lojalnościowa?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.9.9 11:14:51

Czy pracodawca może wstrzymać wypłatę strażnika za kradzież na budowie

Witam mój ojciec pracuje jako straznik na terenie budowy, jakiś czas temu skradziono pare materiał podwykonawcy. jego wypłata zostałą wstrzymana w całości chociaż nie ma jeszcze zadnego postanowienia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 11:14:27

Czy pracownik na wypowiedzeniu może wykorzystać zaległy urlop

Witam
Mam pytanie czy pracownik na okresie wypowiedzeniowym może wykorzystać zaległu urlop wypoczynkowy?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 11:12:51

Czym jest urlop fakultatywny i kiedy przysługuje - rodzaje urlopów

Witam
Mam pytanie na czym polega urlop fakultatywny?I kiedy on przysługuje?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 11:11:2

Ile procent na ubezpieczenie powinien mieć zabierane student na pracy tymczasowej

Witam, mój syn ma podpisaną umowę o prace tymczasową z firmą, która zatrudnia go do wykonywania określonych czynności dla korporacji. jest on studentem studiów niestacjonarnych i chciałabym wiedzieć ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 11:10:44

Sprawa karna za niewywiązanie się z umowy zlecenie - który sąd się zajmuje

Witam ma pytanie mój mąż w 2003 roku nie wywiązał sie z umowy zlecenie, teraz zrobiła sie z tego sprawa karna. dlatego chciałabym sie zapytać jaki sąd sie tym zajmuje i czy napewmo może być ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 11:4:21

Czy umowa zlecenie powinna zawierać informacje o kosztach badań i odzieży

Witam mój syn ostatnio podpisał umowe zlecenie, czy zawierając z pracownikiem umowę,powinny sie znajdować szczegóły dotyczące informacji odnośnie kosztów badań lekarskich oraz odzieży roboczej?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 11:0:32

Telefon popsuł się po tygodniu i ponownie po naprawie - prawo do nowego

witam
Kupiłam telefon po tygodniu się popsuł więc zaniosłam do serwisu naprawili go, ale za chwilę znów się popsuł czy mogę nie godzić się na kolejna naprawę tylko poprosić o nowy?Z góry ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 11:0:7

Czy producent może cofnąć gwarancję za oddanie sprzętu do naprawy

Witam
Mam pytanie kupiłam ekspres do kawy popsuł się zaniosłam oczywiście do naprawy a producent cofnął mi gwarancje czy tak można?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 10:56:59

Czy pracodawca musi zwalniać studenta na umowie zlecenie na zajęcia

Witam
jestem studentką zatrudnionią na umowę zlecenie. Firma w której pracuje wymaga żebym co miesiąc dostarczenia legitymacji. Pobierą mi jedynie ubezpieczenie, a ze składek rentowych / emerytalnych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 10:56:1

Rezygnacja z zamówionych rzeczy - czy można zrezygnować z zakupu

Witam,
Zamówiłam rzecz mam na nią czekać około miesiąca wróciłam do domu i sie nad tym zastanowiłam że to długo czy mogę z niej teraz zrezygnować czy już nie mam takiej szansy?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 10:53:26

Gdzie starać się o odszkodowanie po stłuczce dwóch autobusów jako pasażer

Witam
Mam takie pytanie zostałam poszkodowana z powodu stłuczki dwóch autobusów gdzie mam się starać o odszkodowanie?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 10:49:6

Wypadek w pracy na umowie zlecenie bez składek - odszkodowanie i leczenie

witam mój syn miał wypadek w pracy i złamana nogę. jest zatrudniony na umowe zlecenie ale pracodawca nie odkłada skladek, wiec teraz mam problem bo nie jest nigdzie ubezpieczona. Co teraz powinien ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 10:49:5

Popsuty telefon z Allegro bez gwarancji i niereagujący sprzedawca

Witam !
Mam pytanie kupiłam słuchawki i po rozpakowaniu okazało się że trzeszczy i co mam teraz zrobić ponieważ nie mam na nie gwarncji?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.9 10:45:40

Czy pracodawca może nie wypłacić pensji za miesiąc po odejściu z pracy

witam pracowałam na umowe zlecenie przezponad miesiąc, a póżniej przeniosłam sie do innej pracy .firma w której pracowałem nie chce wypłacic mi pensji za przepracowany miesiac, pracodawca powiedzial ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 10:43:1

Po ilu naprawach można starać się o nowy telefon zamiast kolejnej naprawy

Witajcie!
Mam pytanie po ilu naprawach można starać się o nowy telefon?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 10:40:6

Po trzech naprawach telefonu czy można żądać nowego modelu zamiast naprawy

Witam
Mam pytanie kupiłam telefon już trzy razy oddawałam go do naprawy ciągle psuje się jedna rzecz czy jeśli popsuje się znowu to mogę starać się op nowy model a nie godzić się na kolejna ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 10:37:53

Czy można mieć dodatkowo umowę o dzieło pracując na zlecenie w tej samej firmie

Witam, chcialabym sie zapytac czy jesli pracuje na umowę zlecenie. Czy pracujac w tej samej firmir moge dodoatkowo otrzymac jednorazowo zlecenie i podpisac umowę o dzieło?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 10:35:58

Konsekwencje rozwiązania umowy zlecenie na 4 miesiące przed terminem

witam jestem studentem, pracuję na umowę zlecenie . Umowa zawarta jest na okres 4 miesięcy.Kilka dni temu dostałem propozycję pracy na korzystniejszych warunkach w innej firmie czy teraz mogę rozwiązać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.9 10:32:40

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika