Forum prawne (strona 573)

O ile wzrośnie składka ZUS dla prowadzących działalność?

O ile wzrośnie składka zus dla prowadzących działalność gospodarczą? wyczytałem że będzie to blisko 560zl? czy to prawda? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.3 13:38:13

Jak długo będę spłacać kredyt mieszkaniowy w spółdzielni?

Witam,od grudnia 1993r. mieszkam w bloku spółdzielczym gdzie regularnie spłacam kredyt mieszkaniowy,jak długo będę go jeszcze spłacać? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.3 13:21:55

Czy można rozliczać dwie działalności na karcie podatkowej?

Witam!
Prowadzę działalność gastronomiczną opodatkowaną na zasadach katy podatkowej. Od początku 2011 planuje rozpocząć prowadzenie kolejnej działalności w zakresie opieki domowej nad dziećmi. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.3 12:45:35

Obowiązek jazdy w kasku na stoku narciarskim

Słyszałem, że mają wprowadzić obowiązek jazdy w kasku na stoku. Czy to prawda? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.3 11:17:33

Podatki w Polsce po 10 latach pracy legalnej w USA

Mam pytanie. Wrocilam do Polski po 10 latach pracy legalnej w USA. Najpier studiowalam tam przez 2 lata a potem pracowalam legalnie przez 8 lat placac podatki amerykanskie. W Polsce jedyne dochody jakie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.3 10:38:18

Czy muszę wyrzucić książki z starą stawką VAT?

Czy w związku z podwyżką VAT-u będę musiał wywalić na śmietnik książki, które sprzedaję a które są jeszcze obłożone starszą stawką VATU?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.3 10:27:10

Jaka prędkość obowiązuje na autostradach po zmianach?

Witam
Mam pytanie jaka prędkość teraz obowiążuje na autosradach bo wiem, że coś się miało zmienić na drogoach od nowego roku?Jakie te zmiany?Z góry dziekuję za wszelkie informacje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.3 10:12:27

Czy wysokość mandatu zależy tylko od policjanta?

Witam
Mam pytanuie czy jest prawda to,że od nowego roku wysokość manadtu zalezy tylko i wyłącznie od pilicjanta?Z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.3 10:10:1

Kara za przekroczenie prędkości alkosensor 0,12mg/l - czy słuszny wyrok

Jeżeli podczas badania stwierdzono u Pana alkohol w niedopuszczalnej wysokości, sąd mógł wymierzyć taką karę. Co do grzywny, to może się Pan odwoływać; sąd może warunkowo zawiesić wykonanie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.1.3 10:1:48

Alimenty od ojca prowadzącego działalność na stracie - szanse w sądzie

Wysokość alimentów zależy zarówno od usprawiedliwionych potrzeb dziecka, a także od zarobków i możliwości majątkowych zobowiązanego do płacenia alimentów. Jeśli ojciec Pani dziecka wpłacał ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.1.3 9:47:49

Czy pracodawca może zmusić do pracy nocnej co 2 tygodnie?

czy pracodawca może mnie zmusić do pracy w godzinach nocny co 2 tyg.bo jest to praca 3zmianowa. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.3 8:35:26

Separacja w Kościele Katolickim jako alternatywa

Witam, mimo separacji może naturalnie Pani przyjmować sakramenty święte, chyba że przykładowo (jest to najczęściej spotykany przypadek) żyje Pani na sposób małżeński z jakąś osobą ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.1.3 7:27:28

Problemy z wynajmem mieszkania - CO według metrażu i nowy piec

Jeśli nie ma w umowie to nie trzeba.

Pozdrawiam,
Małgorzata Woźniak ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.1.3 1:22:46

Wyłączenie ogrzewania na klatce schodowej - prawo zarządcy

Wyłączenie ogrzewania na klatce schodowej.. Czy zarządca nieruchomości ma prawo wyłączyć kaloryfery na klatce schodowej na prośbę zarządu wspólnoty? Na zebraniu były 2 osoby ( w skład zarządu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.2 22:1:37

Co może zrobić komornik gdy nie ma dochodów?

zajecia komornicze dostalam pismo od komornika o ujawnienie majatku itp. mam zasilek chorobowy do dia porodu (pozniej zasilek macierzynski|) jestem wspolwlascicielem samochodu i mam 1/2 domu rodzinnego... ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.2 15:59:35

Odszkodowanie za oszustwo byłego męża w sprawie mieszkania

Witam. Na początku roku 2009 mój były mąż poznał kobietę i złożył pozew o rozwód. Zgodziłam się na rozwód bez orzekania o winie bo były mąż podpisał mi oświadczenie, że nie będzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.2 15:27:36

Chrzest dziecka bez zgody ojca - prawa rodzicielskie

wspomne, ze jak byla w ciazy to dziadek(jej tata) proponowal tabletki na poronienie i ona dlugo wahała , lecz ja nie wyrazilem zgody (jeszcze wtedy jakieś zdanie miałem). ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2011.1.2 11:42:5

Chrzest dziecka bez zgody ojca - prawa rodzicielskie

dziekuje, ze ktokolwiek napisal. w tym przypadku nie są zachowane kryteria, co do matki chrzestnej. ona prowadzi naganny tryb życia , a bierzmowania nie ma. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.1.2 11:37:23

Pracodawca potrącił nadgodziny za dzień urlopu - czy legalne?

Witam.

Minął 2 miesiąc gdy pracuje na umowe o pracę. Dodam, że jest to jeszcze okres próbny ale o umowę o pracy. Wiec jak się orientuje za 1 miesiąc przepracowany przysługuje mi ok.1 dzień.
Musiałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.1 22:15:15

Kupno mieszkania w Polsce za gotówkę mieszkając za granicą

Czy mieszkajac za granica moge kupic mieszkanie w Polsce za gotowke???Mieszkac bede wciaz za granica, mieszkanie ma byc tylko forma inwestycji....Jestem zameldowana u rodzicow, nigdy nie pracowalam w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.1 21:11:3

Czy należą mi się pieniądze z ZUS po krótkiej umowie?

Dostałem umowę z zakładem, która była ważna od dnia 23 września do 31 października. W tym czasie byłem 2 razy na zwolnieniu z powodu choroby.
Na koniec miesiąca rozliczyłem się z zakładem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.1 18:49:19

Areszt tymczasowy - odwołanie i możliwość wcześniejszego zwolnienia

areszt tymczasowy Witam...Mój chłopak dostał wezwanie do prokuratury i mial sie wstawic lecz sie nie wstawil...został odwieziony przez policje do prokuratury i tam zostal tymczasowo aresztowany do ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.1 17:20:41

Konkubin zamyka kuchnię i niszczy moje rzeczy

Konkubin zamyka drzwi w kuchni,zjadłem śniadanie(bułkę)jest 18h bez posiłku.Co powinienem zrobić ?????????Zadzwonić na policję. Przecież jest to nie dorzeczne z jego strony.Zakupię jakąś rzecz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.31 18:10:46

Konflikt o miejsce zamieszkania po ślubie jako podstawa rozwodu

Witam, jednoznacznie nie można odpowiedzieć na Pana pytanie. Na pewno można tu mówić o rozwodzie za porozumieniem stron. Proponuję abyście Państwo usiedli i spokojnie porozmawiali. Nie warto przez ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.31 18:2:51

Prawa ojca w więzieniu do widzeń z dzieckiem

Tak jak on ma prawo widzeń z synem, Pani ma prawo decydować o dobru dziecka, szczególnie gdy nie może Pani liczyć na niego, bo on "siedzi". Nic się nie stanie jak nie przyprowadzi Pani dziecka, czy ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.12.31 14:1:21

Amnestia dla drobnych przestępców - przedterminowe zwolnienie

"Wprost": Ministerstwo Sprawiedliwości przygotowuje amnestię dla drobnych przestępców - informuje tygodnik na swoich stronach internetowych.

Z projektu zmian w kodeksie karnym, do których dotarli ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.31 13:58:39

Kogo czekają podwyżki emerytury i o ile?

Witam
Kogo czekaja podwyżki emerytury, i o ile od nowego roku?Jakie w końcu zapadły decyzje w tej sparwie?Z góry bardzo dziękuje za informacje i pozdrawiam

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.31 13:15:55

Kara za oszustwo przy wykupywaniu polisy OC

Witam
Jaka kara grozi osobie, która oszukała podaczas wykupowania OC aby dostac tańcza polisę?Z góry dziękuję za info

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.31 13:11:57

Co pracodawca musi wiedzieć o pracowniku - zakres informacji

Witam
Mam pytanie co pracodawca musi wiedziec o swoim pracowniku?Który artykuł w kodeksie o tym mówi?Co mozna zataić?Z góry dziekuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.31 13:4:49

Odbiór dokumentów rozwodowych po wyjeździe za granicę

Proszę udać się do Sądu, w którym była sprawa rozwodowa. W aktach znajduje się wyrok rozwodowy. Można napisać tez do sadu pismo z prośba o przysłanie wyroku. Jeśli odbiór ma być osobisty, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.30 23:49:55

Radar sfotografował tył samochodu - jak uniknąć punktów karnych

Dostałem zdjęcie tyłu użytkowanego przeze mnie auta służbowego jakis czas temu od straży gminnej. W dołączonym pouczeniu pisali, że są 3 wyjścia:
- potwierdzam, że kierowałem i dostaje mandat
- ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.30 23:31:18

Brat bliźniak zastąpił narzeczonego na ślubie - co robić?

Z powodu niedyspozycji mojego narzeczonego na ślubie zjawił się jego brat bliźniak. Nie wiedziałam o tym, dowiedziałam się dopiero na weselu. Co mam teraz z tym zrobić? To małżeństwo jest nieważne? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.30 23:8:5

Sąsiad pozwie mnie za kolor domu - czy ma prawo?

Sąsiad mnie pozwać za kolor mojego domu!! Zrobiłem remont i pomalowałem dom na mocny czerwony, sąsiad stwierdził że odbija mu światła latarni do domu i utrudnia mu życie, ma do tego prawo? Można ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.30 23:1:16

Bezkarność morderstwa na Antarktydzie z dala od stacji badawczych

Słyszałam, że istnieje możliwość bezkarnego morderstwa. Ponoć na Antarktydzie z dala od stacji badawczych można dokonać morderstwa i za to nie odpowiedzieć, czy to prawda? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.30 22:56:25

Zmuszenie pracownika do pomiaru alkomatem - uprawnienia pracodawcy

Witam, pracownik mojego zakładu przychodzi notorycznie pijany do pracy, czy mogę go zmusić do pomiaru alkomatem? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.30 22:49:28

W jakim czasie pracodawca może żądać raportu po zleceniu?

Witam, zakończyłem umowę zlecenie, w jakim czasie były pracodawca może żądać ode mnie raportu z wykonywania zlecenia? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.30 22:38:10

Wycięcie drzewa zagrażającego bez kontaktu z właścicielem działki

Witam, drzewo rosnące na nie mojej działce zagraża mojemu domostwu, jak mam uzyskać zgodę na jego wycięcie skoro nie ma kontaktu z właścicielem działki? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.30 22:34:10

Odszkodowanie za zniszczenie działki przez pracowników

Witam, udostępniłem działkę pracownikom do 'konserwacji potoku', ale zniszczyli mi część działki, wjechali tam małym ciągnikiem. Czy mam prawo żądać odszkodowania? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.30 22:21:18

2010.12.30 20:50:24

Pozew o rozwód ze wspólnym kredytem - jak wygląda podział

Kredyt nie przeszkadza w rozwodzie. Umowe kredytową podpisywaliście razem i razem należny kredyt zapłacić, chyba że bank zgodzi sie na przejęcie kredytu przez jedno z małżonków.

Pozdrawiam,
Małgorzata ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.30 19:22:49

Wpis hipoteki przez gminę - jak rozwiązać problem przy sprzedaży

A dlaczego gmina jest wpisana do KW? Jeśli znajdzie się kupiec który zechce nabyć nieruchomość z ciężarem to można sprzedać.

Pozdrawiam,
Małgorzata Woźniak ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.30 18:21:20

Zmiany dla kierowców w 2011 roku

Jakie zmiany czekają na kierowców w 2011 roku??

z góry dziękuję za odpowiedź! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.30 16:26:17

Odpis księgi wieczystej z monitora ma moc dokumentu

od 2011 roku będzie można generować odpis księgi wieczystej na ekranie monitora. Jego wydruk będzie miał moc dokumentu urzędowego. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.30 16:20:55

Jednakowa podwyżka emerytury 39,4 zł dla wszystkich

Rząd przygotował założenia nowej ustawy. Zgodnie z nią każdy emeryt, bez względu na wysokość świadczenia, dostanie taką samą podwyżkę - 39,4 zł. od MARCA! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.30 16:13:46

Kiedy pracodawca nie może zwolnić pracownika?

Witam. chciałbym się dowiedzieć w jakich sytuacjach pracodawca nie może zwolnic swojego pracownika? z góry dziękuję za odpowiedź! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.30 16:4:47

Kredyt na raty a podwyżka VAT - czy raty będą wyższe

Skoro są raty to znaczy, że sprzedaż juz się odbyła wg dotychczasowej stawki VAT. Na jakiej podstawie raty miałyby byc wyższe? Przecież bank nie nalicza VAT. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.30 16:4:28

Odzyskanie zaliczki za działkę po 10 latach bez dowodu wpłaty

[cytat]

Proszę o pomoc, wpłaciłam zaliczkę na zakup działki w lipcu 2000roku, nie doszło do zakupu z mojej winy. Zagubiłam dowód wpłaty i dopiero teraz go odnalazłm, tj. w grudniu 2010roku. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.30 15:37:23

Wyroki za kradzież napisu w Auschwitz

Szwed Mats Anders Hoegstroem, oskarżony o podżeganie do kradzieży napisu w Auschwitz, został skazany na 2 lata i 8 miesięcy więzienia. Hoegstroem karę odbędzie w swej ojczyźnie.

Wyroki usłyszeli ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.30 15:24:27

Ustalenie ojcostwa - koszty badań DNA i postępowanie zaoczne

TVN się tym nie zajmie, nie chcą robić awantury, bo pewnie się przekonali, że nie ma co szaleć. ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2010.12.30 13:13:43

Czy emeryci pracujący muszą zerwać umowę z pracodawcą?

Witam
Mam pytanie jak to będzie z emrytami, którzy pracuję u swojego stałego pracodawcy czy będa musieli zerwac umowę?Jak to będzie?Za wszelkie informacje z góry dziękuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.30 12:16:31

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika