Forum prawne (strona 573)

Czy należą mi się pieniądze z ZUS po krótkiej umowie?

Dostałem umowę z zakładem, która była ważna od dnia 23 września do 31 października. W tym czasie byłem 2 razy na zwolnieniu z powodu choroby.
Na koniec miesiąca rozliczyłem się z zakładem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.1 18:49:19

Areszt tymczasowy - odwołanie i możliwość wcześniejszego zwolnienia

areszt tymczasowy Witam...Mój chłopak dostał wezwanie do prokuratury i mial sie wstawic lecz sie nie wstawil...został odwieziony przez policje do prokuratury i tam zostal tymczasowo aresztowany do ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.1 17:20:41

Konkubin zamyka kuchnię i niszczy moje rzeczy

Konkubin zamyka drzwi w kuchni,zjadłem śniadanie(bułkę)jest 18h bez posiłku.Co powinienem zrobić ?????????Zadzwonić na policję. Przecież jest to nie dorzeczne z jego strony.Zakupię jakąś rzecz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.31 18:10:46

Konflikt o miejsce zamieszkania po ślubie jako podstawa rozwodu

Witam, jednoznacznie nie można odpowiedzieć na Pana pytanie. Na pewno można tu mówić o rozwodzie za porozumieniem stron. Proponuję abyście Państwo usiedli i spokojnie porozmawiali. Nie warto przez ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.31 18:2:51

Prawa ojca w więzieniu do widzeń z dzieckiem

Tak jak on ma prawo widzeń z synem, Pani ma prawo decydować o dobru dziecka, szczególnie gdy nie może Pani liczyć na niego, bo on "siedzi". Nic się nie stanie jak nie przyprowadzi Pani dziecka, czy ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.12.31 14:1:21

Amnestia dla drobnych przestępców - przedterminowe zwolnienie

"Wprost": Ministerstwo Sprawiedliwości przygotowuje amnestię dla drobnych przestępców - informuje tygodnik na swoich stronach internetowych.

Z projektu zmian w kodeksie karnym, do których dotarli ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.31 13:58:39

Kogo czekają podwyżki emerytury i o ile?

Witam
Kogo czekaja podwyżki emerytury, i o ile od nowego roku?Jakie w końcu zapadły decyzje w tej sparwie?Z góry bardzo dziękuje za informacje i pozdrawiam

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.31 13:15:55

Kara za oszustwo przy wykupywaniu polisy OC

Witam
Jaka kara grozi osobie, która oszukała podaczas wykupowania OC aby dostac tańcza polisę?Z góry dziękuję za info

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.31 13:11:57

Co pracodawca musi wiedzieć o pracowniku - zakres informacji

Witam
Mam pytanie co pracodawca musi wiedziec o swoim pracowniku?Który artykuł w kodeksie o tym mówi?Co mozna zataić?Z góry dziekuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.31 13:4:49

Odbiór dokumentów rozwodowych po wyjeździe za granicę

Proszę udać się do Sądu, w którym była sprawa rozwodowa. W aktach znajduje się wyrok rozwodowy. Można napisać tez do sadu pismo z prośba o przysłanie wyroku. Jeśli odbiór ma być osobisty, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.30 23:49:55

Radar sfotografował tył samochodu - jak uniknąć punktów karnych

Dostałem zdjęcie tyłu użytkowanego przeze mnie auta służbowego jakis czas temu od straży gminnej. W dołączonym pouczeniu pisali, że są 3 wyjścia:
- potwierdzam, że kierowałem i dostaje mandat
- ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.30 23:31:18

Brat bliźniak zastąpił narzeczonego na ślubie - co robić?

Z powodu niedyspozycji mojego narzeczonego na ślubie zjawił się jego brat bliźniak. Nie wiedziałam o tym, dowiedziałam się dopiero na weselu. Co mam teraz z tym zrobić? To małżeństwo jest nieważne? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.30 23:8:5

Sąsiad pozwie mnie za kolor domu - czy ma prawo?

Sąsiad mnie pozwać za kolor mojego domu!! Zrobiłem remont i pomalowałem dom na mocny czerwony, sąsiad stwierdził że odbija mu światła latarni do domu i utrudnia mu życie, ma do tego prawo? Można ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.30 23:1:16

Bezkarność morderstwa na Antarktydzie z dala od stacji badawczych

Słyszałam, że istnieje możliwość bezkarnego morderstwa. Ponoć na Antarktydzie z dala od stacji badawczych można dokonać morderstwa i za to nie odpowiedzieć, czy to prawda? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.30 22:56:25

Zmuszenie pracownika do pomiaru alkomatem - uprawnienia pracodawcy

Witam, pracownik mojego zakładu przychodzi notorycznie pijany do pracy, czy mogę go zmusić do pomiaru alkomatem? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.30 22:49:28

W jakim czasie pracodawca może żądać raportu po zleceniu?

Witam, zakończyłem umowę zlecenie, w jakim czasie były pracodawca może żądać ode mnie raportu z wykonywania zlecenia? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.30 22:38:10

Wycięcie drzewa zagrażającego bez kontaktu z właścicielem działki

Witam, drzewo rosnące na nie mojej działce zagraża mojemu domostwu, jak mam uzyskać zgodę na jego wycięcie skoro nie ma kontaktu z właścicielem działki? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.30 22:34:10

Odszkodowanie za zniszczenie działki przez pracowników

Witam, udostępniłem działkę pracownikom do 'konserwacji potoku', ale zniszczyli mi część działki, wjechali tam małym ciągnikiem. Czy mam prawo żądać odszkodowania? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.30 22:21:18

2010.12.30 20:50:24

Pozew o rozwód ze wspólnym kredytem - jak wygląda podział

Kredyt nie przeszkadza w rozwodzie. Umowe kredytową podpisywaliście razem i razem należny kredyt zapłacić, chyba że bank zgodzi sie na przejęcie kredytu przez jedno z małżonków.

Pozdrawiam,
Małgorzata ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.30 19:22:49

Wpis hipoteki przez gminę - jak rozwiązać problem przy sprzedaży

A dlaczego gmina jest wpisana do KW? Jeśli znajdzie się kupiec który zechce nabyć nieruchomość z ciężarem to można sprzedać.

Pozdrawiam,
Małgorzata Woźniak ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.30 18:21:20

Zmiany dla kierowców w 2011 roku

Jakie zmiany czekają na kierowców w 2011 roku??

z góry dziękuję za odpowiedź! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.30 16:26:17

Odpis księgi wieczystej z monitora ma moc dokumentu

od 2011 roku będzie można generować odpis księgi wieczystej na ekranie monitora. Jego wydruk będzie miał moc dokumentu urzędowego. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.30 16:20:55

Jednakowa podwyżka emerytury 39,4 zł dla wszystkich

Rząd przygotował założenia nowej ustawy. Zgodnie z nią każdy emeryt, bez względu na wysokość świadczenia, dostanie taką samą podwyżkę - 39,4 zł. od MARCA! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.30 16:13:46

Kiedy pracodawca nie może zwolnić pracownika?

Witam. chciałbym się dowiedzieć w jakich sytuacjach pracodawca nie może zwolnic swojego pracownika? z góry dziękuję za odpowiedź! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.30 16:4:47

Kredyt na raty a podwyżka VAT - czy raty będą wyższe

Skoro są raty to znaczy, że sprzedaż juz się odbyła wg dotychczasowej stawki VAT. Na jakiej podstawie raty miałyby byc wyższe? Przecież bank nie nalicza VAT. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.30 16:4:28

Odzyskanie zaliczki za działkę po 10 latach bez dowodu wpłaty

[cytat]

Proszę o pomoc, wpłaciłam zaliczkę na zakup działki w lipcu 2000roku, nie doszło do zakupu z mojej winy. Zagubiłam dowód wpłaty i dopiero teraz go odnalazłm, tj. w grudniu 2010roku. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.30 15:37:23

Wyroki za kradzież napisu w Auschwitz

Szwed Mats Anders Hoegstroem, oskarżony o podżeganie do kradzieży napisu w Auschwitz, został skazany na 2 lata i 8 miesięcy więzienia. Hoegstroem karę odbędzie w swej ojczyźnie.

Wyroki usłyszeli ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.30 15:24:27

Ustalenie ojcostwa - koszty badań DNA i postępowanie zaoczne

TVN się tym nie zajmie, nie chcą robić awantury, bo pewnie się przekonali, że nie ma co szaleć. ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2010.12.30 13:13:43

Czy emeryci pracujący muszą zerwać umowę z pracodawcą?

Witam
Mam pytanie jak to będzie z emrytami, którzy pracuję u swojego stałego pracodawcy czy będa musieli zerwac umowę?Jak to będzie?Za wszelkie informacje z góry dziękuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.30 12:16:31

Wiek emerytalny mundurowych - kiedy wchodzą zmiany

Witam
Mam pytanie czy cos się zmienia od przyszłego roku jesli chodzi o wiek emerytalnu u kobiety?Z góry dziekuję za informacje ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.30 11:50:15

Koszt kursu prawa jazdy kategorii A i B od nowego roku

Witam
Mam pytanie chodzi mi o koszt kursu parawa jazdy czy zdrożeje od przyszłego roku chodzi mi dokładnie o dwie kategorie A i B?Z góry dziękuję za wszelkie informacje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.30 10:28:22

Praca w sobotę - wolny dzień czy tylko przepracowane godziny

Należy się cały wolny dzień. Pracodawca może wskazać termin odebrania tego dnia. Przepisy - Kodeks Pracy. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.30 8:7:10

Informowanie szefa o ciąży przy umowie na czas określony

Trzeba raczej porozmawiać o tym z szefem. Nie da się powiedzieć co zrobi pracodawca, równie dobrze może nie przedłużyć umowy bez powodu. Natomiast ukrywanie faktu, że jest Pani w ciąży może ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.12.30 8:5:29

2010.12.30 7:53:19

Czy mogę zostać w lokalu związanym z pracą mamy?

Czy mogę nadal zajmować lokal związany z zatrudnieniem mamy? PILNE Witam!
Właśnie dostałam od Gminy pismo z wezwaniem do opuszczenia lokalu do końca stycznia. Najem powyzszego lokalu związany ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.30 0:33:27

Obowiązek VAT przy zakupie samochodu w kraju UE

Czy w przypadku zakupu samochodu w 1 z krajow UE istnieje obowiazek VATowski, jezeli samochod zostal zakupiony i uzytkowany w wymienionym kraju UE, bedacym miejscem zamieszkania i pracy nabywcy - osoby ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.29 18:56:32

Zwrot VAT na formularzu VZM dla żony właściciela

[cytat]

Witam.
Chciałabym się dowiedzieć czy możliwy jest zwrot vat-u na formularzu VZM dla żony właściciela domu w którym dokonano remontu za zakupione materiały budowlane.
Dokładniej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.29 16:43:18

Austria otwiera rynek pracy dla Polaków

Austriacy otwierają rynek pracy dla wszystkich Polaków. Szukać pracy można już od maja 2011 roku. Do najbardziej poszukiwanych zawodów należą: kelner, personel sprzątający, kucharz, personel ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.29 15:45:22

Wyższy zasiłek za okres powyżej 15 dni choroby

Dnia 1 stycznia 2011 r. wchodzi w życie nowelizacja ustawy o świadczeniach pieniężnych. Czy za okres powyżej 15 dni będzie teraz wyższy zasiłek?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.29 15:19:44

Rejestracja samochodu bez meldunku - co robić?

Mieszkam u konkubiny bez meldunku nie mam stałego miejsca zamieszkania.Czy mogę zarejestrować samochód na ten adres pobytu wymagany jest meldunek.Co mam zrobić?Moja partnerka ma stały meldunek ale ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.29 14:59:7

Czy szef może zabrać dzień wolny za święto w sobotę?

Witam w moim zakładzie dniem wolnym jest poniedziałek a nie sobota. Dzięki świętom w sobotę mamy dodatkowy wolny dzień. Szef chce nam zabrać wtedy jeden dzień wolnego.. Chyba nie może? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.29 14:55:1

Czy mogę wyciąć drzewo owocowe o pniu powyżej 30 cm?

Witam, czy na własnej posesji wolno mi wyciąć drzewo owocowe o pniu powyżej 30 cm?
Jeśli potrzebuję zezwolenia to w jaki sposób je szybko uzyskać?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.29 14:41:57

Czy emeryci muszą rozwiązać umowę o pracę od stycznia?

Witam, od stycznia 2011 roku pracownik, który będzie chciał pobierać emeryturę, będzie musiał rozwiązać stosunek pracy z pracodawcą? Nikt nie gwarantuje ponownego zatrudnienia? Wiele osób będzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.29 14:32:31

Czy muszę odśnieżać chodnik przed domem?

Witam, mam problem z chodnikiem znajdującym się przed moim domem, jest pomiędzy kawałek trawnika i zastanawia mnie czy muszę odśnieżać chodnik, zazwyczaj to robiłem ale więcej teraz pracuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.29 13:59:34

Ulga na dziecko dla samotnej matki - kto może pomóc?

Witam
Mam pytanie chodzi mi o ulgę na dziecko dla samotnie matki, czy osoba samotnie wychowującą może byc osoba, której od czasu do czasu ktoś pomoże np. rodzice i jak to i kto to może sparwdzić?Z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.29 13:44:0

Komu przysługuje ulga na dziecko - warunki

Witam
Mam pytanie komu przysługuje ulga na dziecko?Jakie warunki trzeba spełniać?Za wszelkie informacje z góry dziekuję i pozdrawiam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.29 13:40:7

Rozliczenie małżonków - czy wystarczy podpis jednego z nich

Witam
Mam pytanie jak to będzie z rozliczeniem małożonków czy jest prawda to,że teraz wystarczy podpis jednego z małżonków?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.29 13:37:2

Jakie ulgi podatkowe w nowym roku - ulga za internet?

Witam
Mam pytanie jakie ulgi podatkowe nas czakaja w nowym roku?Co z ulga za internet co się zmienia?Z góry dziekuję za informacje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.29 13:35:13

Czy można wpłynąć na brzydki projekt nowych dowodów?

Witam, projekty nowych dowodów są delikatnie mówiąc paskudne, czy my nie mamy żadnej możliwości wypowiedzenia się na ten temat? O wyglądzie zadecyduje Rada starych pryków a my się będziemy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.29 13:28:6

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika