Forum prawne (strona 574)

Wiek emerytalny mundurowych - kiedy wchodzą zmiany

Witam
Mam pytanie czy cos się zmienia od przyszłego roku jesli chodzi o wiek emerytalnu u kobiety?Z góry dziekuję za informacje ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.30 11:50:15

Koszt kursu prawa jazdy kategorii A i B od nowego roku

Witam
Mam pytanie chodzi mi o koszt kursu parawa jazdy czy zdrożeje od przyszłego roku chodzi mi dokładnie o dwie kategorie A i B?Z góry dziękuję za wszelkie informacje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.30 10:28:22

Praca w sobotę - wolny dzień czy tylko przepracowane godziny

Należy się cały wolny dzień. Pracodawca może wskazać termin odebrania tego dnia. Przepisy - Kodeks Pracy. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.30 8:7:10

Informowanie szefa o ciąży przy umowie na czas określony

Trzeba raczej porozmawiać o tym z szefem. Nie da się powiedzieć co zrobi pracodawca, równie dobrze może nie przedłużyć umowy bez powodu. Natomiast ukrywanie faktu, że jest Pani w ciąży może ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.12.30 8:5:29

2010.12.30 7:53:19

Czy mogę zostać w lokalu związanym z pracą mamy?

Czy mogę nadal zajmować lokal związany z zatrudnieniem mamy? PILNE Witam!
Właśnie dostałam od Gminy pismo z wezwaniem do opuszczenia lokalu do końca stycznia. Najem powyzszego lokalu związany ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.30 0:33:27

Obowiązek VAT przy zakupie samochodu w kraju UE

Czy w przypadku zakupu samochodu w 1 z krajow UE istnieje obowiazek VATowski, jezeli samochod zostal zakupiony i uzytkowany w wymienionym kraju UE, bedacym miejscem zamieszkania i pracy nabywcy - osoby ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.29 18:56:32

Zwrot VAT na formularzu VZM dla żony właściciela

[cytat]

Witam.
Chciałabym się dowiedzieć czy możliwy jest zwrot vat-u na formularzu VZM dla żony właściciela domu w którym dokonano remontu za zakupione materiały budowlane.
Dokładniej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.29 16:43:18

Austria otwiera rynek pracy dla Polaków

Austriacy otwierają rynek pracy dla wszystkich Polaków. Szukać pracy można już od maja 2011 roku. Do najbardziej poszukiwanych zawodów należą: kelner, personel sprzątający, kucharz, personel ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.29 15:45:22

Wyższy zasiłek za okres powyżej 15 dni choroby

Dnia 1 stycznia 2011 r. wchodzi w życie nowelizacja ustawy o świadczeniach pieniężnych. Czy za okres powyżej 15 dni będzie teraz wyższy zasiłek?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.29 15:19:44

Rejestracja samochodu bez meldunku - co robić?

Mieszkam u konkubiny bez meldunku nie mam stałego miejsca zamieszkania.Czy mogę zarejestrować samochód na ten adres pobytu wymagany jest meldunek.Co mam zrobić?Moja partnerka ma stały meldunek ale ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.29 14:59:7

Czy szef może zabrać dzień wolny za święto w sobotę?

Witam w moim zakładzie dniem wolnym jest poniedziałek a nie sobota. Dzięki świętom w sobotę mamy dodatkowy wolny dzień. Szef chce nam zabrać wtedy jeden dzień wolnego.. Chyba nie może? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.29 14:55:1

Czy mogę wyciąć drzewo owocowe o pniu powyżej 30 cm?

Witam, czy na własnej posesji wolno mi wyciąć drzewo owocowe o pniu powyżej 30 cm?
Jeśli potrzebuję zezwolenia to w jaki sposób je szybko uzyskać?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.29 14:41:57

Czy emeryci muszą rozwiązać umowę o pracę od stycznia?

Witam, od stycznia 2011 roku pracownik, który będzie chciał pobierać emeryturę, będzie musiał rozwiązać stosunek pracy z pracodawcą? Nikt nie gwarantuje ponownego zatrudnienia? Wiele osób będzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.29 14:32:31

Czy muszę odśnieżać chodnik przed domem?

Witam, mam problem z chodnikiem znajdującym się przed moim domem, jest pomiędzy kawałek trawnika i zastanawia mnie czy muszę odśnieżać chodnik, zazwyczaj to robiłem ale więcej teraz pracuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.29 13:59:34

Ulga na dziecko dla samotnej matki - kto może pomóc?

Witam
Mam pytanie chodzi mi o ulgę na dziecko dla samotnie matki, czy osoba samotnie wychowującą może byc osoba, której od czasu do czasu ktoś pomoże np. rodzice i jak to i kto to może sparwdzić?Z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.29 13:44:0

Komu przysługuje ulga na dziecko - warunki

Witam
Mam pytanie komu przysługuje ulga na dziecko?Jakie warunki trzeba spełniać?Za wszelkie informacje z góry dziekuję i pozdrawiam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.29 13:40:7

Rozliczenie małżonków - czy wystarczy podpis jednego z nich

Witam
Mam pytanie jak to będzie z rozliczeniem małożonków czy jest prawda to,że teraz wystarczy podpis jednego z małżonków?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.29 13:37:2

Jakie ulgi podatkowe w nowym roku - ulga za internet?

Witam
Mam pytanie jakie ulgi podatkowe nas czakaja w nowym roku?Co z ulga za internet co się zmienia?Z góry dziekuję za informacje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.29 13:35:13

Czy można wpłynąć na brzydki projekt nowych dowodów?

Witam, projekty nowych dowodów są delikatnie mówiąc paskudne, czy my nie mamy żadnej możliwości wypowiedzenia się na ten temat? O wyglądzie zadecyduje Rada starych pryków a my się będziemy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.29 13:28:6

Wniosek Lewiatana do TK ws. święta Trzech Króli

Ponoć Polska Konfederacja Pracodawców Prywatnych Lewiatan złorzyć wniosek do Trybunału Konstytucyjnego w związku z ustanowieniem Święta Trzech Króli dniem wolnym od pracy. Według nich ustawa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.29 13:16:21

Od kiedy można jeździć szybciej na autostradach?

Witam, od kiedy zmienią się dopuszczalne prędkości na autostradach? Czy będzie można jechać szybciej już 1 stycznia? Czy zwiększenie prędkości o 10km będzie jeszcze na jakichś innych drogach? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.29 13:6:2

VAT od paliwa i samochodów ciężarowych poniżej 3,5 tony w leasingu

Art. 86 a ust 1 ustawy nowelizującej wskazuje, że w przypadku nabycia:
1) samochodów osobowych,
2) innych niż samochody osobowe pojazdów samochodowych o
dopuszczalnej masie całkowitej ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.12.29 11:29:59

Zmiany w uzyskiwaniu prawa jazdy - wydłużenie godzin jazdy

Program szkolenia osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami silnikowymi oraz warunki i tryb uzyskiwania uprawnień do kierowania pojazdami silnikowymi, szkolenia i egzaminowania ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.29 10:53:52

Zmiany w kodeksie pracy w nowym roku

Najważniejsza zmiana w kodeksie pracy w roku 2011 będzie dotyczyć utraty możliwości otrzymania dnia wolnego za święto przypadające w sobotę. W dotychczasowym art. 130 kodeksu pracy dodany zostanie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.29 10:46:57

Stowarzyszenie ochrony zwierząt - cel statutowy i zwolnienia podatkowe

Ja mam podobnie, ale szukam orzeczeń NSA do tego typu odpowiedzi, bo się tym zajmuję, ale nic nie mogę znaleźć
Pomoże mi ktoś? Bardzo proszę:) ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.28 21:19:38

Odszkodowanie za nieważne pozwolenie na budowę

Witam, mam wyrok WSA z Warszawy unieważnaijący pozwolenie decyzji na budowę domu który został pobudowany na działce współwlasnościowej. Z tego co sie orientowałem przysługuje mi odskodowanie, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.28 20:2:4

Czy mam prawo do mieszkania przez zasiedzenie?

czy mam prawo do własności przez
zasiedzenie Zamieszkuję w mieszkaniu po dziadku, który prawnie nie wyznaczył spadkobiercy tej nieruchomości od.ok 9 lat jak tam zamieszkuję opłacam podatek gruntowy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.28 18:31:30

Nowy Rok w sobotę - czy należy się dzień wolny

Nie, nie należy się.

Ale za to mamy wolne w Trzech Króli ;-) ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.28 18:28:45

Urlop ojcowski a dni świąteczne - czy się wliczają

Nie mają tu znaczenia przypadające w te dni święta czy niedziele. Należy obliczyć 7 dni od 23.12, czyli urlop kończy się 29.12 ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.12.28 17:11:8

Świadczenie przedemerytalne dla 55-latki z 35 latami pracy

Zgodnie z ustawą o świadczeniach przedemerytalnych prawo do świadczenia przysługuje osobie, która:
1. pobierała zasiłek dla bezrobotnych, o którym mowa w ustawie z 20 kwietnia 2004 r. o promocji ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.28 17:2:16

Pozew o zmniejszenie alimentów - drugie dziecko i niskie zarobki

Wobec powyższego okoliczność, że zobowiązany np. stracił pracę, powtórnie zawarł związek małżeński itp. nie stanowi sama przez się podstawy do żądania obniżenia alimentów. Podstawę tę ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.12.28 16:56:44

Jak wyegzekwować gwarancję od instalatorów i producentów?

Prosze o pomoc, bo już mam dosyć instalatorów itp. ludzi,w tym roku robiłam przebudowe budynku mieszkalnego, instalator zrobił mi całą instalację wod-kan, dał gwarancję i co z tego, ciekły mi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.28 15:12:17

Dodatek aktywizacyjny z urzędu pracy po znalezieniu zatrudnienia

Witam jestem na zasiłku dla bezrobotnych. Znalazłem sobie pracę i dowiedziałem się że mogę otrzymać tzw. dodatek aktywizacyjny od UP, czy to prawda? kiedy i komu on przysługuje? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.28 15:2:53

Korekty opłat za wodę na astronomiczne kwoty

Witam
w tym roku spółdzielnia przysłała nam korekty do opłat za wodę na astronomiczne kwoty od 150zl - 300zl?? w spółdzielni twierdzą że wskazania liczników indywidualnych i zbiorczych się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.28 14:39:2

Umowa notarialna zabezpieczająca przed alimentami?

Witam, czy jest jakaś możliwość, np. umowy notarialnej która zabezpieczy mnie przed alimentami? Moja dobra przyjaciółka chciała by mieć dziecko i zapytała czy nie został bym dawcą. Ja nie mam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.28 14:1:41

Czy muszę spłacić długi syna który się wyprowadził?

Witam, mój syn jest zameldowany w moim mieszkaniu ale nie mieszka już tutaj wyprowadził się parę lat temu, a potem zamieszkał z dziewczyną i nie znam teraz dokładnego adresu. Niedawno przyszło ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.28 13:47:53

Kredyt zaciągnięty przed rozwodem - podział długu po rozwodzie

Witam, jesteśmy w trakcie rozwodu, mąż tuż przed rozpoczęciem rozpraw zaciągnął olbrzymi kredyt. Czy w momencie uzyskania rozwodu będę musiała spłacić część tego kredytu? Nie dogadujemy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.28 13:39:49

Emerytura i praca - czy trzeba wybierać od nowego roku?

Witam
Mam pytanie czy po przejściu na wczesniejsza emeryture i pozostaniu na etacie teraz od nowego roku trzeba b edzie wybrac labo emerytura albo pensją?Juz ni nie wiem tyle informacji sprzecznych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.28 12:53:30

Zla zona unikajaca seksu i kontrolujaca

Jakie koszty. ? Jedno tłumaczenie, nie widzę potrzeby asysty adwokata na takiej sprawie. A podroż kosztuje zapewne o wiele więcej. Pozdrawiam,
Małgorzata Woźniak ... Zobacz wątek

33 odpowiedzi

2010.12.28 12:26:37

Czy można dostać mandat za palenie w aucie służbowym?

Witam
Mam pytanie czy mozna dostac mandat za palenie papierosa w aucie służbowym?Z góry dziekuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.28 12:26:1

Rejestracja w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna - dokumenty i procedura

Witam
Mam pytanie chcę zarejestrowac się w urzędzie pracy jako bezrobotny ale nie wiem co zrobic jesli wczesniej pracowalem na umowy o dzielo czy moge to pominąć?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.28 12:20:23

Działalność jednoosobowa dla dotychczasowego pracodawcy - plusy i minusy

Dodatkowo do minusów trzeba zaliczyć również to, że czy zarobisz czy nie jakieś pieniążki na działalności wszystkie opłaty trzeba wykonać - zus czy skarbówka nie będzie pytać czy masz z ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.12.28 7:34:19

Odliczenie internetu od podatku - kiedy można

Jako osoba fizyczna - nie firma - co roku na podstawie udokumentowanych fakturami imiennymi wydatków na internet domowy w lokalu (budynku) stanowiącym miejsce zamieszkania podatnika można wydatki odliczyć ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.28 7:26:43

Urlop na chore dziecko - ile dni przysługuje matce

Nie ma czegoś takiego jak urlop na chore dziecko. Jest opieka nad chorym dzieckiem na podstawie zaświadczenia lekarskiego L4. Poza tym są 2 dni opieki nad zdrowym dzieckiem które może wykorzystać ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.28 7:21:10

Urlop ojcowski - ile dni przysługuje w nowym roku

Urlop ojcowski jeśli nie był wzięty a dziecko nie przekroczyło 1 roku życia oraz 2 dni opieki nad zdrowym dzieckiem pod warunkiem jednak, że matka dziecka nie będzie korzystała z tego prawa i złoży ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.12.28 7:18:12

Czy premia za ujęcie sprawcy kradzieży się należy?

Firma nie wypłaciła mi premii, powód kierownik- przełożony nie wnioskował o premie dla mnie, kierownik tłumaczył że nie wnioskował ponieważ chorowałem.Pytanie brzmi, czy premia się należy-na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.27 20:50:3

Obrona przed wywłaszczeniem gruntu pod szkołę

Witam

Przez jakiś czas przychodziły do mnie pisma (propozycje wykupu), że miasto jest zainteresowane kupnem gruntu pod planowaną nową szkołę i dojazd do niej. Proponowali(miasto) na początku ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.27 19:15:8

Czas podróży w delegacji w wolne dni - czy wlicza się do pracy

Witam

Mam problem i bardzo zależy mi na szybkiej odpowiedzi. Stan faktyczny jest taki : w Polsce została założona 1osobowa firma z siedzibą w kraju, firma ta wysyłała pracowników w podróż ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.12.27 18:40:46

Jak wymeldować osobę która nie mieszka ale jest zameldowana?

ZAMELDOWAŁAM W SWOIM DOMU KOBIETĘ Z DZIEĆMI,KTÓRA TERAZ NIE CHCE SIE Z NIEGO WYPROWADZIĆ,NIE WIĄŻE NAS ŻADNA UMOWA,NIE OTRZYMUJĘ "CZYNSZU"A OSOBA TA OD DWÓCH MIESIĘCY "ZIMUJE" W INNYM MIEJSCU,DO ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.12.27 17:0:39

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika