Forum prawne (strona 574)
Będzie chemiczna kastracja pedofilów w Rosji.
Nowe rosyjskie prawo przewiduje chemiczną kastrację pedofilów. Prezydent Rosji poinformował, że osobiście podpisze ustawę zaostrzającą kary za przestępstwa seksualne przeciwko dzieciom. Czy taki ... Zobacz wątek2011.5.11 14:37:58
\'Litar\' dostał zarzuty za atak na rodzinę
Szefowi \"Wiary Lecha\" Krzysztofowi M. grozi rok więzienia za atak na rodzinę z dziećmi podczas meczu reprezentacji. Dzisiaj policjanci postawili mu zarzut naruszenia nietykalności cielesnej. Czy ... Zobacz wątek2011.5.11 14:27:39
bezwzrotna kaucja
Nie ma czegoś takiego jak bezzwrotna kaucja. Sugeruję wezwać pisemnie (list polecony z potwierdzeniem odbioru, kopia listu do Waszych akt) do zwrotu kaucji w wyznaczonym terminie (np.14 dni). W przypadku ... Zobacz wątek2011.5.11 14:18:9
Koniec z Simplusem i Sami Swoi ?
Polkomtel rezygnuje ze swoich submarek ! Jedyną marką komórkowej sieci pozostanie Plus. Jest to wynikiem światowego trendu na rynkach nasyconych jakim jest przechodzenie na markę monolityczną. Co ... Zobacz wątek2011.5.11 14:13:42
Nie będzie Euro 2012 !
Według premiera, jeśli w ciągu kilku miesięcy nie uda się wyegzekwować przepisów ustawy o bezpieczeństwie imprez masowych, to przyszłoroczne mistrzostwa Europy mogą być zagrożone! ... Zobacz wątek2011.5.11 13:59:9
Za błyskanie światłami grozi mandat?
Kontrole policyjne na drodze służą nie tylko karaniu drogowych piratów. Minister sprawiedliwości, nie pozwoli więc na legalne ostrzeżenia przed drogówką. Zgadzacie się tym postanowieniem? ... Zobacz wątek2011.5.11 13:54:56
Można poprawić PIT przez internet?
tak, będzie można poprawiać przez internet o takiej możliwości poinformowało Ministerstwo Finansów. ... Zobacz wątek2011.5.11 13:42:2
wysokość zasiłku macieżyńskiego
Witam, mam na umowie najniższą krajową, pracuję na umowę o prace na etat. Wkrótce urodzę pierwsze dziecko.Chciałabym się dowiedzieć w jakiej kwocie będzie mi wypłacany zasiłek macierzyński ... Zobacz wątek2011.5.11 13:40:58
Zapłacimy więcej za pobyt przy dziecku w szpitalu!
Opłaty związane z pobytem w szpitalu najbliższych pacjenta będą większe! Jeśli obecności rodziny nie zleci lekarz, szpital musi doliczyć do tych kosztów podatek! Tak niedawno stwierdził, tak ... Zobacz wątek2011.5.11 13:35:50
Synowie bin Ladena zaatakują USA
Synowie bin Ladena twierdzą: \"Zabijając nieuzbrojonego człowieka, strzelając do jego rodziny i wyrzucając ciało do oceanu USA złamały międzynarodowe prawo\",\"dlaczego bin Laden nie został ... Zobacz wątek
2011.5.11 13:26:13
demonstracje w Grecji
W nocy w Atenach doszło do starć policji z setkami wrogo nastawionych do obcokrajowców Greków, którzy wcześniej atakowali imigrantów i wybijali witryny w należących do nich sklepach. Według świadków ... Zobacz wątek2011.5.11 13:16:8
dodatkowa praca na emeryturze
Witam was!!!Jaką kwotę można sobie dorobić będąc na emeryturze? ... Zobacz wątek
2011.5.11 12:51:3
kredyt mieszkaniowy
dzień dobryJestem zainteresowana kredytem mieszkaniowym w wysokości 90%,posiadam 10% wkładu własnego i oczywiście prace na czas nieokreślony.
Interesuje mnie który bank ma najdogodniejsze warunki ... Zobacz wątek
2011.5.11 12:48:48
opłata rekrutacyjna na studia
Witam!Kandydat, który chce dostać się na studia, powinien wnieść opłatę rekrutacyjną. Może ubiegać się o jej zwrot, jeśli pomylił się w wyborze kierunku studiów. Ale to od uczelni zależy, ... Zobacz wątek
2011.5.11 12:42:8
przebieg przesłuchania świadka
Witam!Jestem wezwany na świadka.
Trochę się stresuje, jak wyglada przebieg przesłuchania świadka?
... Zobacz wątek
2011.5.11 12:32:54
Kibole rządza nie tylko na stadionach!!!
Witam WszystkichSłabość państwa widać nie tylko w nieudolnych próbach zrobienia porządku z chamstwem na polskich stadionach, o czym słyszymy od zawsze, ale też w tej trwającej, przedziwnej ... Zobacz wątek
2011.5.11 12:27:6
Kraków nie chce płacić tzw. janosikowego
Witam!Radni związani z prezydentem Krakowa Jackiem Majchrowskim przygotowali projekt uchwały w sprawie wystąpienia do Trybunału Konstytucyjnego o stwierdzenie niezgodności z konstytucją tzw. ... Zobacz wątek
2011.5.11 12:22:1
Kolzija,2 osoba nie przyjęła mandatu, odszkodowanie
Kolzija,2 osoba nie przyjęła mandatu, odszkodowanie Witam,Wczoraj miałam kolizję, policjanci uznali winę 2 osoby i chcieli wręczyc mandat- 450 zł i punkty karne, kobieta nie chciałam przyjąć,stwierdziła ... Zobacz wątek
2011.5.11 12:21:19
bił ją i gwałcił, a ona go kocha!!!!!!
Forumowicze!!!!To szok!!!
Krakowianka chciała się poświęcić dla swojego chłopaka. Znosiła wyzwiska i bicie. Wytrzymała nawet, gdy zabił jej psa. Dopiero gdy zaczął ją tłuc młotkiem ... Zobacz wątek
2011.5.11 12:17:52
Majowe grillowanie na balkonie nielegalne???
Witam!Robienie grilla nie jest wykroczeniem!!!
- nie ukrywa Marek Anioł, rzecznik prasowy krakowskiej straży miejskiej. Teoretycznie można więc smażyć kiełbaski nawet na... Rynku Głównym. ... Zobacz wątek
2011.5.11 12:10:23
Uważaj na nieuczciwych aktywizytorów
Witam.Nieuczciwi akwizytorzy namawiają do kupowania sprzętu do odbioru telewizji cyfrowej i zawierania nowych umów abonenckich. Straszą, że bez nowych sprzętów i usług odbieranie telewizji ... Zobacz wątek
2011.5.11 11:55:55
zasiłek dla niepełnoletniej mamy
Witam,na kogo powinna byc wystawiona decyzja przyznajaca zasiłek rodzinny, kto powinien złożyc wniosek gdy małoletnia cóeka 16 lat ma własne dziecko i opiekunem prawnym tego dziecka jest matka ... Zobacz wątek
2011.5.11 11:35:55
świadczenia rodzinne dla dziecka niepełnosprawnego
Witam!Jakie są dodatki do świadczeń rodzinnych z tyt. wychowywania dziecka z niepełnosprawnością oraz kiedy przysługuje dodatek do przejazdów do szkoły dla takiego dziecka? ... Zobacz wątek
2011.5.11 11:31:37
Renta inwalidzka 2011
Dzień dobry!Nurtują Cię pytania dotyczące renty inwalidzkiej
Jak zgłosić wniosek o dalsze prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy?
Niezdolność do pracy orzeka się na okres nie ... Zobacz wątek
2011.5.11 11:15:13
Umowa zlecenia a wynagrodzenie
Witam, byłam zatrudniona w firmie ktora posiada kilkanaście ośrodków na umowę o pracę, umowa skończyła się ostatniego marca, nowy dyrekor jej nie przedłużył, zaproponował mi umowę zlecenie(w ... Zobacz wątek2011.5.11 11:7:33
umowa o dzieło 2011
Umowa o dzieło stanowi atrakcyjną formę zatrudnienia zarówno dla pracowników jak i pracodawców z wielu względów:* nie są od tej umowy odprowadzane składki ZUS
* bez względu na wydatki ... Zobacz wątek
2011.5.11 10:35:46
odprawa za zwolnienie z pracy
Witam!Czy w każdym przypadku kiedy zwolniona jestem przez pracodawcę, otrzymuje się odprawę? Od czego zależy jej wysokość?
... Zobacz wątek
2011.5.11 10:25:33
składki ZUS 2011 w działalności gospodarczej
Witam Państwa!Czy mógłby mnie ktoś uświadomić ile wynoszą składki ZUS w roku 2011 w działalności gospodarczej???
Proszę o odpowiedź! ... Zobacz wątek
2011.5.11 9:53:44
Kraków Juwenalia 2011 - program
Mi w tym planie brakuje Grubsona!A nie orientuje się ktoś kiedy i gdzie maja być skoki na bandżi? ... Zobacz wątek
2011.5.11 9:41:48
Witam. Mam zasądzone alimenty na 3 dzieci. Czy po śmierci syna muszę występować do sądu czy automatycznie
Witam. Mam zasądzone alimenty na 3 dzieci. Czy po śmierci syna muszę występować do sądu czy automatycznie mogę obniżyć kwotę alimentów o tę wyliczoną na syna? Około 10 lat temu zasądzono ... Zobacz wątek2011.5.11 8:6:37
łamanie prawa i przyczynianie się do wykroczeń przez portal NK.pl
Ponad to portal NK.pl wymusza rejestrację na osobach, które chcą jedynie zweryfikować co zostało podane do publicznej wiadomości przez osoby mogące nie dysponować prawem publikacji danych osobowych ... Zobacz wątek2011.5.11 1:41:54
Odpowiedzialność policjanta za niedotrzymanie obowiązków.
Odpowiedzialność policjanta za niedotrzymanie obowiązków. Mój problem jest związany z odpowiedzialnoscią policjanta za niedotrzymanie obowiązków funkcjonariusza publicznego. Jakieś dwa lata ... Zobacz wątek2011.5.10 23:58:22
zmiana pracodawcy - chęć odejścia z pracy
Witam,Pracuję od 11 lat w firmie, która oddaje obiekt wraz z pracownikami pod franczyzę. Mam umowę na czas nieokreślony i obowiązuje mnie 3-miesięczne wypowiedzenie.
Chciałabym dowiedzieć się ... Zobacz wątek
2011.5.10 21:9:3
czy wolno tak manipulować godzinami nadliczbowymi?
WitamJestem pracownikiem służby zdrowia i pracuje w systemie zmianowym 12 godzinnym. W ostatnim okresie rozliczeniowym, ktory wynosi dwa miesiące, miałem 18 godzin nadliczbowych; tj. 12 godzin z ... Zobacz wątek
2011.5.10 18:13:22
Co kupić na komunie?
fundamenty, fajny pomysł, ale tak dla normalnych śmiertelników to chyba w takim wieku komputer jest najlepszym wyjściem, albo quad jak ma gdzie jeździć ... Zobacz wątek2011.5.10 14:58:53
Zdjęcie z radaru - jak nie płacić?
Z tego co mi wiadomo, to na zdjęciu muszą być pokazane dwa samochody jadące dokładnie obok siebie na dwóch pasach, tak aby zachodziło podejrzenie którego pojazdu tyczy się pomiar prędkości ... Zobacz wątek2011.5.10 14:53:16
PIT prezesa PiS.
To około 10 tys. zł na miesiąc, a do tego dochody nieopodatkowane których nie wykazuje PIT!! ... Zobacz wątek2011.5.10 14:45:46
spadną składki OC
Z tego co ja widzę to składki OC rosna a nie maleją!! ... Zobacz wątek2011.5.10 14:33:42
Policja zatrzymała 21 kiboli Lecha i Legii
I tak pewnie zaraz ich wypuszczą, tacy maja wszędzie układy!! ... Zobacz wątek2011.5.10 14:32:35
Hardkorowy koksu w Polsce
Zgadzam się ! Robert jest też dobrym akrobatą, zna 5 języków, nie jest zwykłym "koksem", uwielbiam tego kolesia!! Tak trzymać ... Zobacz wątek2011.5.10 14:25:20
PiS stawia pomnik Lecha Kaczyńskiego!!
Bardzo ciekawe kto za to zapłaci?? ... Zobacz wątek2011.5.10 14:23:32
Benzyna za 6 zł !
W Stanach benzyna tanieje, a u nas nadal w górę!! Tak napychają sobie kieszenie koncerny w Polsce! ... Zobacz wątek2011.5.10 14:20:47
alimenty na matkę narzeczonej
witam, moja narzeczona pochodzi z patologicznej rodziny i dostała niedawno pismo że będzie musiała płacić alimenty na matkę. Matka nadużywa alkoholu i nie pracuje a jest do tego zdolna, nigdy nie ... Zobacz wątek2011.5.10 14:18:49
Sąd nad ZUS-em
Bardzo dobre zmiany prawa pozwalaja na grupowe pozwy!! Jeden z lepszych pomysłów rządu teraz każdy może zawalczyć o swoje! ... Zobacz wątek2011.5.10 14:15:56
Kancelaria Prezydenta kosztuje więcej niż dwór brytyjskiej królowej!
w porównaniu z weselem Kate i Williama widać jak na dłoni ile pieniędzy dostają pracownicy na te "nagrody"... I jak tu ma być lepiej? ... Zobacz wątek2011.5.10 14:12:39
Koniec naciągania przez firmy energetyczne! - wymiana liczników prądu
super! miałem wiele problemów z firmą energetyczną, bezpodstawnie wyłączyli mi prąd i to 2 razy! może coś się zmieni teraz ... Zobacz wątek2011.5.10 14:10:25
Bartosz Arłukowicz z SLD w rządzie Tuska!!
Dotychczasowa gwiazda lewicy, Bartosz Arłukowicz nie jest już w klubie SLD. Teraz będzie kojarzony z Platformą Obywatelską. Będzie członkiem rządu odpowiedzialnym za walkę z biedą. Specjalnie ... Zobacz wątek2011.5.10 13:9:45
Jak się uwolnić od żony??
Jestem w trakcie sprawy rozwodowej. Czy może mi ktoś odpowiedzieć jak mam zapobiec przedstawieniu przez żonę zaświadczenia iż jest ona psychicznie chora i podlega leczeniu. żona jest zdrowa ale ... Zobacz wątek2011.5.10 13:5:28
Wyłączna opieka nad dzieckiem
witam, mam taki problem czy można napisać jeden pozew o alimenty i wyłączna opiekę nad synem? I czy przy takim pozwie, jest możliwość że ojciec dostanie pozwolenie na wizyty z synem u siebie w ... Zobacz wątek2011.5.10 13:0:47
Skype kupiony przez Microsoft
Microsoft dogadał się z właścicielami najpopularniejszego serwisu oferującego internetowe połączenia telefoniczne i wideo. W przypadku rozmów z Facebookiem czy Google padały kwoty od 3 do 4 miliardów ... Zobacz wątek2011.5.10 12:53:7
Masz inne pytanie do prawnika?