Forum prawne (strona 575)
Jak odzyskać zaległe wypłaty od pracodawcy przy przechodzeniu na emeryturę?
jak mogę odzyskać te pieniądze? odchodzę z pracy na zasiłek emerytalny na wypowiedzeniu pracodawca jest zaległy z wypłatami 3 miesiące ... Zobacz wątek2010.12.26 12:41:34
Odzyskanie wynagrodzenia za lipiec od byłego pracodawcy
Podać do sądu. Jeżeli boisz się jednak zwolnienia możesz trochę poczekać roszczenia z tytułu wypłat periodycznych (okresowych jak miesięczna wypłata) należałoby podać do sądu w okresie jednego ... Zobacz wątek2010.12.26 9:16:35
Odszkodowanie za złamaną rękę na śliskim chodniku - do kogo się zwrócić
Do kogo zwrócić się o odszkodowanie z powodu złamanej ręki po potknięciu się na śliskim chodniku, który nie znajduje się przy żadnej posesji???... Zobacz wątek
2010.12.24 22:40:43
Odszkodowanie od PKP za niemożność dojazdu na święta
Z powodu opóźnień na pkp nie byłam w stanie dojechać na święta - to znaczy na wigilię, czy jest jakaś szansa na odszkodowanie od tego molocha? ... Zobacz wątek2010.12.24 22:21:22
Pozbycie się komornika - egzekucja mimo regularnych wpłat alimentów
czyli raczej sąd bo z powódka nie utrzymuje żadnych kontaktów, tylko jak to się zabrać za to hmm ... Zobacz wątek2010.12.23 22:44:55
Wstrzymanie emerytury przez KRUS z powodu odziedziczonej ziemi
Witam!Znajoma, emerytka, została niespodziewanie spadkobierczynią kilku ha ziemi rolnej po swej nagle zmarłej matce. Zanim zdążyła przeprowadzić w sadzie sprawę spadkową ZUS (a właściwe KRUS) ... Zobacz wątek
2010.12.23 21:36:41
Jak długo czeka się na miejsce w żłobku w Warszawie?
Słyszałam, że w Warszawie bardzo długo czeka się na żłobek, prawie tyle że akurat dziecko do przedszkola pójdzie. Jestem w 7 miesiącu ciąży i zastanawiam się czy już przypadkiem nie powinnam ... Zobacz wątek2010.12.23 14:54:1
Czy pracodawca ma obowiązek przesłać rozliczenie PIT?
Na początku roku mieszkałam w zupełnie innym mieście i tam też pracowałam, zastanawiam się czy pracodawca ma obowiązek przesłać mi rozliczenie PIT do domu czy jest to jedynie jego dobra wola. ... Zobacz wątek2010.12.23 14:43:34
Legalizacja samowoli budowlanej - czy dotyczy poszerzenia pokoju
Witam, czy ta ustawa umożliwiająca zalegalizowanie do końca tego roku samowoli budowlanej dotyczy tylko kompletnej budowy całego domu czy może też obejmuje poszerzenie pokoju w istniejącym budynku? ... Zobacz wątek2010.12.23 14:29:45
Umowa na kontrakt w szpitalu dla pielęgniarki - zalety i wady
Witam.Jestem młodą pielęgniarką po licencjacie.Dostałam ofertę umowy na kontrakt w szpitalu.Nie wiem na czym to polega?Czy się opłaca?Czy mogę być gdzieś indziej zatrudniona?Co jest ważne w ... Zobacz wątek2010.12.23 14:28:10
Kto płaci za badania lekarskie przy zatrudnieniu?
WitamMam pytanie kto mpłaci za badanie lekarskie potrzebne do podjęcia pracy czy pracpdawca czy pracownik?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.12.23 14:14:14
Po jakim stażu przysługuje 26 dni urlopu?
WitamPo jakim stażu pracy należa się 26 dni urlopu?Czy cos się zmienia w przyszłym roku?Z góry dziękuję za informacje na ten temat ... Zobacz wątek
2010.12.23 14:11:59
Jak nie stracić kontaktu z dziećmi przed rozprawą rozwodową?
WitamMam pytanie czekam na pierwszą rozprawe sądową o rozwód, mam pytanie co trzeba zrobić, aby nie stracić kontaktu z dziećmi bardzo mi na tym zależy a moja żona nie chce ze mna rozmawiać?Z ... Zobacz wątek
2010.12.23 14:8:14
Montaż anteny satelitarnej na dachu bloku - zgoda spółdzielni
Witam, chciałbym zamontować sobie antenę na dachu bloku ponieważ z mojej strony odbiór jest niemożliwy. Kablówka z którą spółdzielnia podpisała umowę nie spełnia moich oczekiwań. Spółdzielnia ... Zobacz wątek2010.12.23 14:3:21
Koszty kursu prawa jazdy w roku 2011
WitamCzy już jest coś wiadomo jeśli chodzi o koszty kursu prawa jazdy w roku 2011?Bardzo prosze o informacje na ten temat?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek
2010.12.23 13:46:30
Czy dług telefoniczny u operatora ulega przedawnieniu?
Moje doświadczenia z Tą firmą (KRUK ta od windykacji) są bardzo nieprzyjemne miałem dłużnika i postanowiłem w końcu coś z tym zrobić. Skuszony reklamą wybrałem firmę Kruk (nie sprawdziwszy ... Zobacz wątek2010.12.23 13:4:21
Prostytucja - czy sama w sobie jest karalna czy tylko stręczycielstwo
Czy prostytucja sama w sobie jest karalna? Bo jeśli taka kobieta dobrowolnie zgadza się na seks a mężczyzna ot po prostu daje jej pieniądze w ramach wdzięczności to czy to jest przestępstwo? A ... Zobacz wątek2010.12.23 12:58:27
Kupowanie alkoholu dla nieletnich przez pijaka - jakie kary
Ja wiem, że nieletnim się alkoholu nie sprzedaje ale zauważyłem jak sobie z tym radzą. Chyba dość powszechnym widokiem jest jakiś pijaczyna pod sklepem, nastolatki dają mu na piwo i ten kupuje ... Zobacz wątek2010.12.23 12:57:16
Realne kary za niepłacenie alimentów - czy grozi jakaś kara
Tyle się mówi o alimentach i ich płaceniu lub nie, ale czy tak naprawdę grozi jakaś realna kara za ich niepłacenie? Znam osobiście takie przypadki, że od lat alimenty nie są płacone i facet zupełnie ... Zobacz wątek2010.12.23 12:44:42
Kupno czy darowizna mieszkania od teścia - lepsze rozwiązanie
Lepsze kupno czy darowizna mieszkania? Od czasów studenckich mieszkamy w drugim mieszkaniu własnościowym teścia, które udało mu się wykupić na atrakcyjnych warunkach. Ponieważ teść planuje zakup ... Zobacz wątek2010.12.22 22:40:1
Lepsze kupno czy darowizna mieszkania - korzyści podatkowe
Lepsze kupno czy darowizna mieszkania? Od czasów studenckich mieszkamy w drugim mieszkaniu własnościowym teścia, które udało mu się wykupić na atrakcyjnych warunkach. Ponieważ teść planuje zakup ... Zobacz wątek2010.12.22 22:38:8
Lepsze kupno czy darowizna mieszkania? Od czasów studenckich mieszkamy w drugim mieszkaniu własnościowym teścia, które udało mu się wykupić na atrakcyjnych warunkach. Ponieważ teść planuje zakup ... Zobacz wątek2010.12.22 22:36:10
Lepsze kupno czy darowizna mieszkania? Od czasów studenckich mieszkamy w drugim mieszkaniu własnościowym teścia, które udało mu się wykupić na atrakcyjnych warunkach. Ponieważ teść planuje zakup ... Zobacz wątek2010.12.22 22:32:39
Koszt sprawy o ustalenie właściciela pojazdu w sądzie
Jeżeli sprzedawca jest z innego miasta, to urząd powinien wysyłać list do urzędu (lub potwierdza elektronicznie), w którym był zarejestrowany samochód i potwierdzić dane.A coś głębiej w ... Zobacz wątek
2010.12.22 17:31:22
Odprawa przy zwolnieniu - walka z pracodawcą zatrudniającym poniżej 20 osób
w powyżej wypowiedzi wkradł się błąd - zdanie pierwsze dot. sytuacji, gdy pracodawca nie zatrudnia powyżej 20 osób (a nie poniżej 20 osób) ... Zobacz wątek2010.12.22 17:18:36
Odzyskanie rzeczy od byłego partnera - jak postąpić
Zawsze można wystąpić na drogę sądową o podział majątku wspólnego lub o wydanie rzeczy, a gdyby nie było to możliwe o zwrot ich równowartości. Trzeba pamiętać, że musi mieć Pani dowody ... Zobacz wątek2010.12.22 17:10:3
Pozew rozwodowy z orzeczeniem o winie żony za zdradę emocjonalną
Aby sąd orzekł rozwód musi nastąpić trwały i zupełny rozkład pożycia pomiędzy małżonkami. W tym celu sąd bada czy istnieje między nimi więź uczuciowa, fizyczna i majątkowa, a w przypadku ... Zobacz wątek2010.12.22 17:7:25
Czas przygotowania na komisję ZUS od otrzymania wezwania
Oddział ZUS w wyznaczonym przez siebie terminie (często jest to 3-5 dni przed terminem badania) kieruje osobę, w stosunku do której ma być wydane orzeczenie, na badania przeprowadzane przez lekarza ... Zobacz wątek2010.12.22 17:0:42
Zwrot kosztów szkolenia przy zwalnianiu się z pracy
To zależy od warunków zawartych w umowie pracy lub porozumieniu dotyczącym finansowania szkolenia. Jeśli nie ma żadnej umowy w tej kwestii, to koszt pozostaje kosztem pracodawcy. ... Zobacz wątek2010.12.22 16:0:40
Obowiązek zgłaszania wyjazdu za granicę powyżej 6 miesięcy
[cytat]Obywatel polski będzie musiał zgłosić fakt wyjazdu za granicę w urzędzie gminy. Jeśli wyjazd ten będzie dłuższy niż sześć miesięcy, będzie konieczne również zgłoszenie w gminie ... Zobacz wątek
2010.12.22 15:40:53
Rachunek za telefon - połączenia premium bez wiedzy
Witam, mam problem.Dostałam wczoraj nowy abonament, na nowy miesiąc w kwocie 39zł. Następnego dnia sprawdzam stan konta a tam tylko 6zł . Weszłam na strone orange. i chciałam sprawdzić za co ... Zobacz wątek
2010.12.22 14:18:8
Prawa pasażera przy opóźnieniu pociągu
Opóźnienie pociągu!!!jakie pasażer ma prawa w tej kwestii? w jakich przypadkach można żądać odszkodowania i w jakiej wysokości??
z góry dziękuję za odpowiedź! ... Zobacz wątek
2010.12.22 14:15:19
Prawa pasażera przy odwołaniu lotu i opóźnieniach
Odwołanie lotuDuże opóźnienia
jakie prawa ma pasażer w takich sytuacjach?
z góry dziękuję za odpowiedź! ... Zobacz wątek
2010.12.22 14:8:42
Czy właściciel może podnieść czynsz o 100% w ciągu roku?
Czy właściciel mieszkania może podnieść czynsz nawet o 100% w ciągu roku? ... Zobacz wątek2010.12.22 14:7:54
Fałszywe alarmy bombowe - kara do 8 lat więzienia
Sprawcy fałszywych alarmów bombowych mogą trafić nawet na osiem lat za kratki. Dotyczy to także sprawców nieletnich! ... Zobacz wątek2010.12.22 14:3:7
Zakaz jazdy ciężarówek w święta Bożego Narodzenia
W święta Bożego Narodzenia (przez prawie całą sobotę i niedzielę, od godz. 8 do 22) ciężarówki o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 12 ton będą miały zakaz wyjeżdżania na drogi. ... Zobacz wątek2010.12.22 13:56:20
Auto podejrzewane o kradzież - czy policja może zabrać
Ponad rok temu kupiłem auto w komisie, papiery wyglądały ok. wszystko było w porządku do momentu kiedy nie zapukała do mnie policja i powiedziała, że podejrzewają iż auto jest kradzione. Teraz ... Zobacz wątek2010.12.22 13:54:49
Wyższe składki ZUS dla samozatrudnionych w 2011
Od 2011 roku będą wyższe składki do ZUS dla samozatrudnionych! To efekt wzrostu płacy minimalnej. ... Zobacz wątek2010.12.22 13:52:24
Nowy druk L4 - co będzie zawierał a czego nie
Nowy druk z zaświadczenia L4 nie będzie zawierał: informacji o liczbie dni niezdolności do pracy; danych osobowych lekarza wystawiającego zwolnienie oraz placówki, w której przyjął pacjenta; ... Zobacz wątek2010.12.22 13:47:6
Podwyżki dla pielęgniarek mogą nie zostać wypłacone w 2011
Podwyżki dla pielęgniarek i położnych mogą nie zostać wypłacone w 2011 roku. Na więcej pieniędzy nie mogą również liczyć lekarze rodzinni. To skutek złej sytuacji finansowej NFZ. ... Zobacz wątek2010.12.22 13:46:29
Świadczenie pielęgnacyjne dla spokrewnionego rodzica zastępczego
Rodzic zastępczy spokrewniony z dzieckiem ma prawo do świadczenia pielęgnacyjnego.Niespokrewniony zaś, nie ma takiego prawa. ... Zobacz wątek
2010.12.22 13:42:0
16-latek może sam wystąpić o alimenty od ojca?
Mam 16 lat i próbuje jakoś utrzymywać się sam ponieważ mojej mamy na to do końca nie stać. Nigdy nie dostawaliśmy alimentów od ojca a powodów było dużo (mama nie chciała się go prosić, on ... Zobacz wątek2010.12.22 13:39:9
Maksymalny procent zajęcia wypłaty przez komornika
WitamMam pytanie ile procent maksymalnie może zająć komornik z czyjejś wypłaty chodzi o o cały zakres?Z góry dziękuję za wszelkie informacje ... Zobacz wątek
2010.12.22 13:37:18
Składki do KRUS bez zmian w I kwartale 2011
Rolnicy zapłacą składki do KRUS według obowiązujących stawek. Ubezpieczeni w KRUS, w I kwartale 2011 zapłacą takie same składki jak w 2010 roku. (składki na ubezpieczenie wypadkowe, chorobowe ... Zobacz wątek2010.12.22 13:34:35
Czy ciężarne i młode matki mają prawo do darmowego dentysty?
Czy kobiety w ciąży lub młode matki mają prawo do darmowego dentysty? Koleżanka mi mówiła o takiej opcji ale i tak niewiele na ten temat wiedziała. Proszę o pomoc.... Zobacz wątek
2010.12.22 13:33:2
Zgłoszenie hałasu do policji - czy muszę podać nazwisko
Ostatniej nocy u moich sąsiadów odbyła się bardzo duża impreza, mieszkamy w bloku wiec głośna muzyka i późniejsze ekscesy bardzo mi przeszkadzały. Pod sam koniec rozpętała się bijatyka pod ... Zobacz wątek2010.12.22 13:30:30
Jak uzyskać pomoc na założenie działalności gospodarczej?
1) Sprawdź, czy spełniasz wszystkie kryteria przyznania pomocy;2) Znajdź projekt realizowany na terenie twojego województwa;
3) Napisz dobry biznesplan przyszłej działalności gospodarczej;
4) ... Zobacz wątek
2010.12.22 13:27:58
Czy pracodawca może szantażować pracą w święta?
Pracuje w kawiarni na umowę zlecenie i jak co roku jest problem kto będzie pracował w święta, ponieważ wszystkie dziewczyny spoza miasta, w którym pracuje wyjeżdżają do domów. Szef powiedział, ... Zobacz wątek2010.12.22 13:27:50
Zakaz łączenia emerytury z pracą bez zwalniania się
Prawdopodobnie jest to, że przepisy, które pozwoliły Polakom łączyć emeryturę z pracą bez konieczności zwalniania się z dotychczasowego zakładu zostaną odwołane. Wszystko jest w rękach prezydenta... ... Zobacz wątek2010.12.22 13:22:46
Podwyżki opłat za użytkowanie wieczyste nawet dziesięciokrotnie
Na 2011 rok gminy wyznaczyły podwyżki opłat za użytkowanie wieczyste. Właściciele mieszkań i garaży otrzymują od gmin pisma z informacją o wypowiedzeniu dotychczasowej opłaty rocznej i wprowadzeniu ... Zobacz wątek2010.12.22 13:9:27
Masz inne pytanie do prawnika?