Forum prawne (strona 576)

Rząd da więcej na emerytury?

Rząd w przyszłym roku planuje 40,4 mld zł dotacji dla Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Fundusz Rezerwy Demograficznej trzeci rok wspiera system emerytalny. W ciągu czterech lat pożyczka z budżetu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.9 13:43:2

Kolejny proces Berlusconiego

Trwa proces premiera Włoch Silvio Berlusconiego, w którym oskarżony jest o przekupienie brytyjskiego adwokata Davida Millsa w zamian za złożenie korzystnych dla niego zeznań. A u nas narzekają na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.9 13:38:25

darowizna z USA a kurs dolara

witam, mam taka sprawę, otrzymałam darowiznę od rodziny z USA, ale w dolarach, wiem że muszę to zgłosić do urzędu skarbowego, ale nie wiem jaki przyjąć kurs dolara bo domyślam się że muszę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.9 13:23:45

gra na GPW i alimenty

witam, czy jeśli zainwestuje odłożone pieniądze na GPW, a pobieram alimenty, to czy utracę do nich prawo? Czy może jest to zależne od tego ile zarobię na giełdzie? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.9 13:18:34

Akcje pracownicze po zmarłym

Witam, mam pytanie jak wygląda sprawa z akcjami pracowniczymi? Po jakim czasie od śmierci przepadają takie akcje? Proszę od odpowiedź. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.9 13:11:45

Strata na forex

Witam, mam pytanie odnośnie rozliczania z gry forex? Czy konieczne jest rozliczanie straty z rachunku forex? Czy fakt, że tego nie zrobiłem, grozi mi jakimiś konsekwencjami? Proszę o pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.9 13:5:46

100 tysięcy złotych za odejście z Tauronu i Enionu

W czerwcu może zostać oficjalnie ogłoszony program dobrowolnych odejść w Polskiej Grupie Energetycznej, firma będzie musiała przedstawić dobre warunki finansowe, by przekonać część pracowników ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.9 13:1:26

Składki ZUS 2011

witam, mam pytanie odnośnie składek ZUS, ile wynoszą składki dla osoby prowadzącej działalność już od prawie 2 lat,chodzi mi o pełną składkę ? ... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2011.5.9 12:55:50

Bin Laden dostanie nagrodę

\"Bin Laden dostanie nagrodę\" - to słowa Abu Bakar Baszira, Osama bin Laden był wojownikiem, który w niebie zostanie nagrodzony za wielkie poświęcenie dla islamu - oświadczył jeden z najbardziej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.9 12:52:23

Po wyborach koniec z budową autostrad

Rząd nie chce ogłaszać już żadnego przetargu, kończą się pieniądze, również w samorządach. Nowe środki pojawią się dopiero w 2015r. Do tego czasu ok. 200 firm budowlanych może upaść! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.9 12:49:35

Wizyta Obamy w Warszawie

witam, prezydent Stanów Zjednoczonych przyleci do Warszawy po południu 27 maja i weźmie udział w 17. Spotkaniu Prezydentów Państw Europy Środkowej. Według nieoficjalnych informacji jednym z głównych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.9 12:45:26

Sweet Rebels odpadł z x-factor

Sweet Rebels odpadł z x-factor! przecież one były doskonałe, nie uważacie że to błąd? Co w ogóle sądzicie o ostatnim odcinku?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.9 12:41:16

Zakrywanie twarzy nowym przestępstwem stadionowym

Prokurator generalny chce wprowadzić nowy typ przestępstwa stadionowego: zakrywanie twarzy w czasie trwania imprezy sportowej! Co uważacie o tym pomyśle? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.9 12:20:52

Matura z WOS - odpowiedzi

Gdzie szukać odpowiedzi do matury z WOS? Potrzebuję całego arkusza z kluczem odpowiedzi? Czy jest już dostępny? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.9 12:10:38

legalizacja marihuany

Gdzieś ostatnio czytałem, że hinduscy badacze z różnych dziedzin religii i nauki, połączyli swoje siły i opracowali ciekawą teorię.
Co się okazuje? Że ludzki mózg ma defekt, który może ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.9 8:54:3

Skutki zgłoszenia przestępstwa z art 86§1

Skutki zgłoszenia przestępstwa z art 86§1 Zgłosiłem na policję popełnienie przestępstwa z art 86§1, którego jestem pokrzywdzonym. Czy w wypadku niekorzystnego wyroku sądu, czyli uniewinnienia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.8 23:35:57

Pozew sprawcy po wyczerpaniu sie sumy gwarancyjnej

Moj brat ulegl wypadkowi i pozwany byl zaklad ubezpieczeniowy. Po 25 latach suma gwarancyjna sie wyczerpala. Czy mozna teraz pozwac sprawce wypadku?
Z gory dziekuje za udzielenie odpowiedzi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.8 22:43:40

wyjazd za granice.

wyjazd za granice. mam takie pytanie dotyczące wyjazdu za granice. mam 23 lata i prcuje za granicą dokładnie w Belgii i chciałbym zabrac moja 16letnią dziewczyne na wakacjie do mnie do Belgii. czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.8 20:0:28

prawo medyczne

Witam, pytanie bardziej medyczne:)
Czy pacjent ma prawo zabrać z przychodni swoją dokumentację medyczną -oryginały? Wiadomo iż dokumentacja medyczna stanowi własność przychodni i możliwe jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.8 16:59:46

umowa zwrotu po rejestracji pojazdu

Mam taki problem. Tydzień temu nabyłem w komisie auto (I właściciel, serwis itp). Wszystko było zgodne z prawdą poza przebiegiem - zamiast 85tys, samochód ma ok 240 tys. przejechane. Udało mi się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.8 13:59:49

umowa słowna a kara za niedotrzymanie umowy

Witam

pod koniec kwietnia spotkałam się z Panem Krzysztofem X, który miał u mnie wykonać usługę. Na tym spotkaniu omówiliśmy wszelkie szczegóły w zakresie prac, terminów oraz cen. Zostały ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.7 8:48:14

Sąd METROPOLITALNY

Witam, ja jednak polecam, aby wyraził P. swoje zdanie i przedstawił fakty, odpowiadając na pozew, a następnie brał jednak czynny udział w procesie. Może P. nie zgodzić się z tytułem zaproponowanym ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.7 6:2:23

proszę o poradę

uległem wypadkowi w zakładzie pracy gdzie pracowałem zakład pracy mnie zwolnił czy oprócz odszkodowania które uzyskałem ze zus-u należy mi się również odszkodowanie ze zakładu pracy bardzo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.6 22:50:9

To co powinnam pobierać rentę czy wcześniejszą emeryturę?

Gazeta Podatkowa z 2007.02.02 art" Prawo do emerytury niezależne od ustania stosunku pracy"
Cytat:
"Prawo do emerytury (wcześniejszej-jak wynika z artykułu)-po uprzednim wnioskowaniu- może nabyć ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.6 22:6:34

Składki ZUS od obcokrajowca zatrudnionego w Polsce na umowe zlecenie

Witam,
Od dwóch lat zatrudniam Anglika na umowę zlecenie, nie odprowadzam dla niego składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe, odprowadzam tylko zdrowotne. Anglik regularnie sam płaci swoje ubezpieczenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.6 21:40:31

staż emerytalny

staż emerytalny Jakie są warunki doliczenia pracy w gosp.rolnym rodziców? Chodzi mi o lata 1967-1972. Chodziłem do technikum. Nie przejąłem tego gospodarstwa. Czy moge doliczyć te lata? W jaki sposób ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.6 21:20:12

czy jest coś takiego jak dofinansowanie leków z zusu

czy jest coś takiego jak dofinansowanie leków z zusu syn ma rentę socjalną 540zł leki w tym miesiącu to kwota 430 zł czy moge wystąpić do zusu o jednorazowy dodatek do leków ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.6 21:6:54

na początku kwietnia miałem kolizję z uszkodzeniem drogi, uszkodzeniu uległ przedni zderzak. Miesiąc

na początku kwietnia miałem kolizję z uszkodzeniem drogi, uszkodzeniu uległ przedni zderzak.
Miesiąc później miałem poważniejszą kolizję ze zwierzęciem leśnym.
Przy pierwszym była policja. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.6 18:35:45

pozwolenie na wycięcie drzewa

Tak potrzebne jest zezwolenie , chyba , że to drzewo owocowe , na owocowe zezwolenie jest nie potrzebne.Nie radze samowolnie wycinać , gdyż sa bardzo wysokie kary. Prosze napisac wniosek do Urzedu Gminy ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.6 18:8:29

ryczałt tylko dla niani ?

Przychód z umowy między osobami nieprowadzącymi działalności może być pomniejszony o 20-proc. koszty bądź o faktycznie poniesione wydatki. Nowe rozwiązania skierowane są głównie do osób opiekujących ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.6 15:31:22

Kalkulator płacowy

witam, gdzie znaleźć najlepszy kalkulator wynagrodzenia ? Korzystał ktoś z was z jakiegoś dobrego? Możecie coś polecić? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.6 15:26:17

3 tys. kary za sprzedaż alkoholu!

Ministerstwo Zdrowia ma już gotową ostateczną wersję noweli ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi.
Minimum 2,5 tys. zł zapłaci osoba, która sprzeda alkohol niepełnoletniemu. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.6 15:21:19

Korupcja w Avonie

Największy na świecie bezpośredni sprzedawca kosmetyków - firma Avon - podejrzewa swoich pracowników o korupcję i wszczęła w związku z tym śledztwo. Okazało się, że miliony dolarów z oddziałów ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.6 15:9:26

Zamknięcie stadionów - nareszcie konkretne decyzje! brawo!

Może w końcu coś się zmieni!! Niech kibole nie niszczą stadionów za nasze pieniądze!  ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.5.6 14:58:36

Matura 2011 z języka polskiego - odpowiedzi

witam, czy są dostępne arkusze z punktacja i sposobem oceniania wraz z odpowiedziami?? Co było najwyżej punktowane? Można gdzieś znaleźć klucze rozwiązań? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.6 14:56:14

Ben Laden planował zamach na 10 rocznicę ataku na WTC

Z dokumentów przechwyconych w kryjówce Osamy ben Ladena wynika, że Al-Kaida planowała zamach!

Miał on nastąpić w 10. rocznicę ataku na World Trade Center. Wśród celów terrorystów wymieniano ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.6 14:44:26

Jak nabyć prawo spółdzielcze lokatorskie ?

witam, jak teraz wygląda sprawa z nabywaniem prawa lokatorskiego? Czy można uzyskać spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu, jeżeli przysługuje ono lub przysługiwało osobie bliskiej? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.6 14:35:28

Uczestnicy protestu pod KGHM zatrzymani przez policję

45-latka z powiatu polkowickiego, 38-latka z Lubina i 35-letniego kołobrzeżanina zatrzymali policjanci po przeanalizowaniu zapisu z monitoringu i zdjęć z protestu przed siedzibą KGHM. Zarząd nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.6 14:29:46

Premier nakazał zamknięcie elektrowni atomowej

Premier Japonii nakazał zamknięcia elektrowni atomowej Hamaoka, leżącej na wschodnim wybrzeżu kraju. Decyzję podjęto w związku z dużym ryzykiem wystąpienia w pobliżu siłowni potężnych wstrząsów ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.6 14:24:41

Błąd w maturze z polskiego !!

W pierwszej części arkusza maturalnego z j. polskiego, w poleceniu ogólnym znajduje się zdanie o tym, że w zadaniach zamkniętych należy uwzględnić tylko jedną, prawidłową odpowiedź. Polecenia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.6 14:18:7

sprzedaż nieruchomości przed upływem 5 lat

witam, zgodnie z przepisem ,że jeśli właściciel był zameldowany w zbywanym lokum na pobyt stały przez kolejne 12 miesięcy. to nie musi płacić podatku od zbycia nieruchomości, jak to dokładnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.6 14:11:21

matura 2011 matematyka - odpowiedzi

witam, gdzie można pobrać odpowiedzi do matury z matematyki? Są jakieś oficjalne odpowiedzi? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.6 14:6:11

Wzór upoważnienia

witam, czy istnieje jakiś wzór upoważnienia który będzie akceptowany w każdym urzędzie? Jak taki należy załatwić, skąd pobrać taki wzór? ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2011.5.6 14:3:18

stawka kilometrówka 2011

Stawki kilometrówki w firmie to 0,5214 zł dla samochodu z silnikiem do 900 cm
0,8358 zł dla samochodu z silnikiem powyżej 900 cm
0,2302 zł dla motocykla
0,1382 zł dla motoroweru
Czy zaszły jakieś ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.6 13:56:6

Kiedy mogę przejśc na emeryturę?

Kiedy mogę przejśc na emeryturę? Urodziłam się w 1968r. Pracuję od 1991r w szkolnictwie specjalnym. Ukończyłam studia wyższe trwajace 5 lat. w roku 2003 miałam roczny urlop zdrowotny, później ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.6 13:36:12

Porzucenie pracy

Witam, czy pracodawca może rozwiązać umowę o pracę za porozumieniem stron nawet wtedy, gdy nie zostało ono zawarte na piśmie? Co zrobić gdy pracownik opuszcza pracę bez usprawiedliwienia i bez ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.6 13:26:10

2,5 tys. zł. kary za piwo !

Nowelizacja ustawy pozwoli na tak wysokie mandaty za wypicie piwa w kajaku! Trzeba uważać na wakacjach! Mają być wysokie kary za uprawianie sportów wodnych pod wpływem alkoholu. Kilka piw na kajaku ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.6 12:49:53

Matura z angielskiego - odpowiedzi

witam, gdzie można znaleźć arkusz z odpowiedziami do matury z angielskiego?? Szukałem ale nie mogą znaleźć ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.6 12:34:51

wydziedziczenie z spadku

WITAM

Czy muszę jakoś prawnie dokonać formalności wydziedziczenia z spadku dziecka, czy automatycznie zostaje on wydziedziczony w momencie gdy nic nie zapisze mu w spadku?

Proszę o informacje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.6 12:23:34

Stadiony Legii i Lecha zamknięte do końca sezonu

W czwartek wojewodowie mazowiecki i wielkopolski zdecydowali o zamknięciu stadionów w Warszawie i Poznaniu na najbliższe mecze. Bardzo możliwe również że stadiony będą zamknięte do końca sezonu! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.6 12:23:34

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika