Forum prawne (strona 624)

Ile komornik może zająć z nagrody jubileuszowej za 35 lat pracy

Witam
W pażdzierniku moja mama otrzyma nagrode jubileuszową za 35 lat pracy , jednak komornik zajął jej część pensji za należność wobec banku.
Ile może komornik zająć jej tej nagrody ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 10:56:0

Czy można wpłynąć na miejsce odbywania kary pozbawienia wolności

Chciałabym zapytać o jedną sprawę.. mój narzeczony trafił do aresztu śledczego, toczy się przeciwko niemu proces o pobicie, a ponieważ nie jest to jego pierwszy raz, to najprawdopodobniej wyląduje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 10:55:27

Czy można wziąć 3 dni opieki nad zdrowym dzieckiem gdy mąż już korzystał

witam czy mogę w tym roku wziąć 3 dni opieki nad zdrowym dzieckiem, jeżeli mąż korzystał z tego prawa trzy miesiące temu? Jeżeli wezmę, a jest to niedozwolone, jaka kara mi za to grozi i jakie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 10:52:51

Sytuacja prawna ciężarnej pracownicy na zastępstwie przy braku etatu

Witam podpisalam umowe na czas nie określony i byłam na zastępstwie za innego pracownika, który nie długo ze zwolnienia. okazalosie ze jestem obecnie w 6 tyg. ciąży i mam pytanie jak może teraz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 10:50:23

Odszkodowanie za śmierć w pracy stolarza uczulonego na pszczoły

Witam.

Mąż mojej znajomej pracował jak stolarz, byl uczulony na pszczoły, o czym pracodawca wiedział. niestety na skutek urzadklenia przez pszczołe podczas pracy w zmarł. Ubezpieczyciel nie chce ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 10:47:18

Różnica między służebnością a umową dożywocia - wzory zapisów notarialnych

Witam czy jesli ktos w stanie mi o wyjaśnienie jaka jest różnica pomiędzy służebnością a umowa dożywocia?? potrzebuje konkretny przykład tzn. jaki zapis powinie zawierać takie akt notarialny ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 10:34:17

Udziały spadkowe dla dziewięciorga rodzeństwa i matki

Jesli byla przepisana na waszego ojca a nie bylo intercyzy to byla wlasnoscia obojga rodzicow.Tylko intercyza gwarantuje odrebnosc majatkow ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.9.7 10:33:54

Czy komornik może zabrać zwrot podatku dłużnikowi zadłużonemu na 360 tysięcy

witam!!!
czy komornik ma prawo zabrac zwrot podatku mojejmu ojcu ??? Od lutego potracal mu z kazdej pensji kolo 400 zł gdzyż wiecej nie mógł. Jest to egzekucja na prośbe banku któremu mojemu ojciec ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 10:31:16

Odległość drzew od granicy działki i obowiązek przycinania gałęzi przez sąsiada

Witam

mój syn nie dawno kupił działke i chciałbym się dowiedzieć czy są jakieś przepisy określające w jakiej odległości od granicy działki można posadzić drzewa oraz czy jeżeli głęzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 10:28:44

Jak zabezpieczyć rzeczy matki przed komornikiem ścigającym siostrzane długi

Witam moja siostra ma długi których nie może spłacac, a mieszka z moja mama ktorej jest mieszkanie. teraz jesli moja mama wpuszczę komornika to co może zrobic żeby nie zabral jej rzeczy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 10:21:30

Czy komornik może zająć pieniądze spadkobiercy za długi męża

Witam pól roku temu zmarła moja mama. W testamencie jako spadkobiercy jesteśmy wymieni ja i moi dwaj bracia. Czy teraz komotnik moze zająć pieniądze za długi mojego męża??? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 10:17:29

Sprzedaż mieszkania z hipoteką bez zgody współwłaścicielki za granicą

Jak uzyskać zgodę na sprzedaż mieszkania objętego hipoteką którego współwłaścicielką jest była żona i w którym obecnie mieszka i nie spłaca kredytu(poręczycielami są moi rodzice)która ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 10:16:11

Odszkodowanie w sądzie po poważnym wypadku gdy już otrzymano z ubezpieczenia

witam,

moja mama uległa poważnemu wypadkowi. obie ręce ma złamane.nie dawno dowiedziałam się że istnieje możliwość uzyskania odszkodowania w sądzie. tylko nie wiem czy można założyć sprawę, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 10:14:17

Czy można jeździć po własnym ogrodzie motorem po alkoholu bez prawa jazdy

Czy po własnym ogrodzie można jeździć na motorze pod wpływem alkoholu bez prawa jazdy? Bardzo proszę o odpowiedź
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 10:14:0

Zamiana kary grzywny na prace społeczne - procedura

Czy jest jakaś możliwość, aby karę grzywny która została mi zasądzona zamienić na prace społeczne, np. jakieś sprzątanie ulic albo coś takiego? co należy zrobić, aby tego dokonać? pozdrawiam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 10:9:47

Czy sąd może cofnąć zwolnienie z kosztów gdy pozwany podjął pracę

Witam serdecznie, czy jesli sąd zwolnil mojej ojca z kosztów sądowych i przyznał pełnomocnika z urzędu, to jeżeli teraz mój ojciec podjęła pracę a sprawa się jeszcze nie zakończyła, to czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 10:9:17

Czy można zgłosić pobicie na policję gdy nie ma urazu powyżej 7 dni

Czy jeśli ktoś mnie uderzył kilka razy, jednak nie mam urazu takiego powyżej 7 dni, to czy ja moge to zgłosić na policje i czy ktoś się tym zajmie w ogóle? znam osobę, która mnie uderzyła. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 10:8:42

Czy trzeba podpisać zgodę na paszport gdy sprawa o zaprzeczenie ojcostwa trwa

Czy muszę podpisać zgodę na paszport dla nie swojego dziecka jeżeli sprawa o zaprzeczenie ojcostwa jest w toku? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 10:8:27

Odroczenie pójścia do aresztu gdy jest się jedynym opiekunem chorego ojca

Witam,

czy jeśli osoba, która ma zgłosić się do aresztu śledczego ma chorego ojca i jest jedyną osobą która ojcem się opiekuje, to czy jest jakiś sposób, żeby przełożyć pójście do ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 10:7:25

Czy ojciec musi spłacić część mieszkania lub zgodzić się na sprzedaż

Witam,

jestem właścicielem 1/4 części mieszkania, pozostałą część posiada mój ojciec. Mieszkanie zostało w spadku po mamie. Czy mój ojciec ma obowiązek spłacić mnie jeśli będę chciał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 10:6:15

Odwołanie od mandatu za prędkość gdy policjant nie pokazał urządzenia pomiarowego

Witam,
mam taką dziwną sytuację. Otóż zatrzymał mnie policjant za rzekome przekroczenie prędkości, jednak nie pokazał mi żadnego urządzenia na którym mierzył prędkość. Dostałam mandat ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 10:0:13

Po co spółdzielnia potrzebuje akt urodzenia nieletniego spadkobiercy

witam, mam pytanie: po co spółdzielnia mieszkaniowa potrzebuje akt urodzenia mojej nieletniej córki?( odziedziczyła mieszkanie zadłużone w spółdzielni, która wniosła teraz sprawe do sądu)
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 9:51:9

Czy można wyrejestować samochód na siebie po śmierci współwłaściciela

Witam jakies czas temu z ojcem kupilismy smochod,byl on wspolwlascicielem tego samochodu, jednak zmarł trzy miesiace temu. Czy teraz moge bez zadnych problemow go wyrejestrowac na siebie ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 9:42:43

Czy można wycofać się z umowy na polisę OC

Jeśli chcesz zrezygnować z polisy OC, złóż wypowiedzenie umowy najpóźniej na 1 dzień przed zakończeniem okresu ubezpieczenia.
Jeżeli kupiłeś samochód z ważną polisą OC masz prawo z niej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.7 9:35:7

Co z działalnością gospodarczą i towarem gdy nie chcemy przyjąć spadku

Witam.
chcialam sie zapytac, moja mama zostawil mi działalność gospodarczą (niewielki kiosk). Czy jeżeli nie chcemy przyjąć spadku (dzieci i małżonka, która ma rozdzielność majątkową) to ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 9:21:19

Kara za podawanie się za kogoś innego w sprawie punktów karnych z fotoradaru

Jaka kara grozi za to, że podam się za kogoś i wezmę na siebie jego punkty karne za wykroczenie drogowe ze zdjęcia z fotoradaru? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 9:19:36

Czy 16-latek może legalnie dorabiać sprzątając ludziom strychy

Mam 16 lat i chciałbym dorabiać popołudniami sprzątając ludziom strychy i piwnice. Czy jeśli rozwieszę ulotki z taką ofertą, to czy ja mogę przez to być złapany i czy ktoś się ogólnie może ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 9:18:8

Czy spadkobierca musi spłacić kredyt matki o którym nie wiedział

Witam!!!
dwa lata temu zmarla moj matka, i jakies pol roku temu dostalem pismo ze zaciagnelo ona kredyt w banku, któty raz spłacała a raz nie, ja oczywiście nic o tym nie wiedziałam. bank chce ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 9:16:59

Konsekwencje niestawienia się na komisję wojskową i pobytu za granicą

Czy jeśli ktoś kiedyś nie stawiał się na komisję wojskową i był za granicą, to czy jak teraz wróci do kraju to czy będzie miał z tego tytułu problemy? sprawa zaczęła się w 2005 roku i nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 9:9:9

Odpowiedzialność karna za nazwanie kogoś naciągaczem i oszustem - ciężar dowodu

Czy jeśli ktoś kogoś nazwał naciągaczem i oszustem, to czy taka osoba może zostać pociągnięta do odpowiedzialności karnej? Kto w takim wypadku będzie musiał udowodnić winę, tzn. czy osoba ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 9:6:43

Czy przysługuje zachowek po ojcu gdy jego druga żona już zmarła

Witam chchailabym sie dowiedziec czy mam prawo do zachowku po moim ojcu?
Moj ojciec byl wdowcem, ozenil sie ponownie, maluzenstwo trwalo 15 lat az do smierci mojego ojca. od jego drugiej zony nic nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 9:4:58

Czy przyjmą telewizor 15 cali gdy talon jest na 14 cali bez pudełka

Dostałam talon na telewizor. Podobno można przynosić telewizora o rozmiarze nie przekraczającym 14 cali. Ale czy ktoś to sprawdza? tzn. czy jeśli przyniosę tv o rozmiarze 15 cali bez oryginalnego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 9:0:17

Wniosek o nabycie spadku po dziadkach gdy rodzice nie działają

Witam mam pytanie czy jest mozliwosc zebym zlozyl wniosek o nabycie spadku po dziadkach jeżeli nie było żadnego testamentu po ich, a moi rodzice nic z ta sprawa nie robia. Czy jeżeli oni się nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 8:58:53

Odwiedziny w areszcie śledczym - czy dziewczyna może odwiedzać partnera?

Mój chłopak trafił niedawno do aresztu śledczego. Chciałabym go odwiedzić, ale nie wiem czy ja, jako jego dziewczyna mogę to zrobić? Bo słyszałam gdzieś, że w areszcie mogą odwiedzać tylko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 8:58:26

Wymeldowanie męża z mieszkania przez żonę po intercyzie przed ślubem

Czy żona może wymeldować męża z mieszkania, jeśli mieszkanie jest zapisane na nią i mieli podpisaną intercyzę przed ślubem? Małżeństwo trwa od 6 lat. Bardzo proszę o odpowiedź ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 8:57:3

Czy wnukom należy się zachowek po zmarłej matce gdy dziadkowie pominęli ich

Witam.
mam pytanie moja matka zmarł jakies 6 lat temu.niedawno z bratem dowiedzielismy sie ze jej rodzice czyli nasi dziadkowie zapisali jej ziemie i dom oraz jej trzem siostrom pomijając nas. tak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 8:55:59

Dostarczenie netbooka do aresztu - czy sprzęt elektroniczny jest dozwolony?

Witam,
czy jest możliwe aby dostarczyć więźniowi do aresztu netbooka? Czy taki sprzęt jest w ogóle dopuszczalny w więzieniu czy może trzeba jakiejś specjalnej zgody dyrektora więzienia? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 8:55:52

Czy można odebrać dokumenty spadkowe złożone w sądzie 15 lat temu

witam moja matka jakies 15 lat temu złozyła dokumenty w sadzie odnosnie własnosci gruntów oraz przepisu w spadku. Przepis sie nie obył a ona zapomniala o tych wszystkich dokumetnaych i ich nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 8:46:42

Czy można przejąć działkę przez zasiedzenie gdy są inni spadkobiercy

witam mam pytanie poniewaz moj syn od jakiegos czasu uzytkujac dzialke i oplaci za mnia podatek od gruntu, czy teraz mozne ja przejac przez zasiedzienie, mimo iz sa inni prawni spadkobiercy do tej dzialki, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 8:43:2

Dom na działce otrzymanej w darowiźnie - prawa właściciela gruntu vs budynku

Dokładnie tak jest. Nieruchomość jest nierozerwalnie związana z działką i staje się własnością osoby do której należy działka. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.7 7:49:51

Czy mogę od razu żądać nowego sprzętu na gwarancji

Jeśli na produkt jest gwarancja to sprzedawca nie ma obowiązku godzić się na wymianę. To wyłącznie jego dobra wola. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.9.7 7:47:47

Mandat za brak biletu w komunikacji - co grozi pełnoletniemu uczniowi?

Sprawa zapewne trafi do sądu a później do komornika. Za uczącą się osobę pełnoletnią odpowiadają rodzice ponieważ pozostaje ona na ich utrzymaniu więc komornik ściągnie mandat wraz ze wszystkimi ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.7 7:45:5

Zamiana grzywny na areszt dla osoby niepełnosprawnej bez środków

Dostalem grzywne w wysokosci 800pln i koszty 130pln przebywajac w zakladzie karnym w 2008 roku zaocznie za art92,2 po wyjsciu z zk po dwoch tygodniach uleglem wypadkowi z urazem kregoslupa posiadam orzeczenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.7 5:58:57

Windykacja długu od sąsiada - czy umowa pożyczki jest ważna po terminie?

Umowa jest ważna i nie ma tu znaczenia, że minął termin umowy. Należy wysłać do sąsiada listem poleconym za potwierdzeniem odbioru wezwanie do spłaty zobowiązania, w którym należy wyznaczyć ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.6 20:54:21

Współkredytobiorca bez współwłasności - jak pozbyć się obciążenia hipotecznego?

Poszukanie adwokata w tej sprawie jest dobrym pomysłem, natomiast proponuję odpuścić sobie Piotra Mellera. Za nikiem Rafi2005 kryje się sam Piotr Meller i robi sobie w ten sposób reklamę.

Kredytu ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.9.6 20:45:41

Zachowek po dziadku mimo braku wzmianki w testamencie

Z tego co wiem to wydziedziczenie musi być zapisane w testamencie więc jeżeli nic w nim nie ma to nie zostałaś wydziedziczona i możesz domagać się zachowku.
Nie znam jednak szczegółów więc ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.6 19:40:23

Dziedziczenie majątku po ojcu z tylko niepełnoletnim synem

Z tego co wiem to jak nie ma małżonka a są dzieci to w równych udziałach dziedziczą dzieci cały majątek. Mogę polecić sprawdzonego adwokata Piotr Meller 502-199-050. Polecam rzetelny i profesjonalny ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.6 19:20:6

Zachowek po darowaniu mieszkania jednemu z trzech synów

Z tego co wiem to do obliczania wartości zachowku mogą być brane również darowizny. Nie znam ogólnej zasady. Mogę polecić sprawdzonego adwokata Piotra Meller 502-199-050, który prowadził kiedyś ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.6 19:16:11

Kredyt hipoteczny przed ślubem a prawa małżonka przy rozwodzie

Witaj jeżeli był wspólnie zaciągnięty to musicie spłacać go nadal razem. Chyba, że jedno przejmie dług i rozliczy to z drugim spłatach z przedmiotu objętego kredytem. Rozwiązania są ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.9.6 19:9:57

Pozew o rozwód - warunki i terminy złożenia wniosku

Witaj mogę Ci polecić dobrego i rzetelnego adwokata. Prowadził moją sprawę
rozwodową z podziałem majątku i byłem bardzo zadowolony. Naprawdę godny polecenia profesjonalista. Z resztą też ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.6 18:55:3

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika