Forum prawne (strona 568)
Przerwanie kary w zawieszeniu
kodeks karny, ani kodeks karny wykonawczy nie stanowią o takiej możliwości. Możliwe jest jednak zwolnienie skazanego z większości nałożonych na niego obowiązków, jak i zwolnienie spod dozoru. ... Zobacz wątek2011.5.23 15:12:21
fundusz socjalny w firmie
Można ominąć ten przepis wprowadzając odpowiedni przepis do układu zbiorowego pracy, a jeżeli zakład nie jest objęty układem, to do regulaminu wynagradzania. ... Zobacz wątek2011.5.23 15:10:23
Chciałabym się zapytać czy istnieje możliwość zameldowania mojej pełnoletniej córki wraz ze mną
Chciałabym się zapytać czy istnieje możliwość zameldowania mojej pełnoletniej córki wraz ze mną w Belgii?? Uczy się ona w Polsce. Pytanie ... Zobacz wątek2011.5.23 15:6:47
urlop wychowawczy i dodatkowa praca
witam, jestem na urlopie wychowawczym ale mam dość ciężką sytuację i zastanawiam się, czy mogłabym podjąć pracę w innej firmie na umowe agencyjną bez utraty urlopu? ... Zobacz wątek2011.5.23 14:55:5
umorzenie kredytu osobie niepoczytalnej
Witam, czy możliwe jest umorzenie kredytów w związku z niepoczytalnością kredytobiorcy w momencie ich zawierania? Czy takie sytuacje się zdarzały? Jakie trzeba uzyskać zaświadczenia? ... Zobacz wątek2011.5.23 14:43:23
Stłuczka na postoju TAXI
Witam, chciałam zaparkować na parkingu sąsiadującym z postojem taksówek i jechałam kawałek po postoju. Jak cofałam to taksówka najechała na mój zderzak. Policja próbowała zwalić winę na ... Zobacz wątek2011.5.23 14:35:20
Prawomocność wyroku
witam, takie pytanie jeśli na ławie zasiada kilku oskarżonych i wszyscy zostają skazani, lecz tylko jeden z nich apeluje, to czy dla pozostałych wyrok też nie jest prawomocny?... Zobacz wątek
2011.5.23 14:17:22
zwrot z gwarancji
witam, zakupiłem odtwarzacz mp3 niestety okazało się że jest on uszkodzony i został wysłany do serwisu po powrocie z serwisu działa poprawnie lecz wrócił cały porysowany. Czy mam prawo żądać ... Zobacz wątek2011.5.23 14:15:38
prawo chroni dłużników alimentacyjnych !
Uchylanie się od obowiązku alimentacyjnego jest przestępstwem i zgodnie z art. 209 kodeksu karnego grozi za nie grzywna, kara ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do lat dwóch. ... Zobacz wątek2011.5.23 14:4:20
ściąganie mandatu
Po jakimś czasie w domu pojawi sie poborca podatkowy, który poinformuje, że jak po studiach podejmie Pan pracę US dokona stosownych zajęć (z odestkami i kosztami egzekucji). A następnie zaproponuje ... Zobacz wątek2011.5.23 14:2:20
stłuczone naczynia w sklepie
witam, co mi może grozić jeżeli nie chcący stłukłam coś w sklepie i nie zapłaciłam za ten przedmiot? Czy kierownik marketu może wezwać do takiej sprawy policję? Co wtedy może się stać? ... Zobacz wątek2011.5.23 13:53:35
Co z odprawą?
Co z odprawą? Witam, po powrocie z urlopu macierzyńskiego czekało na mnie wypowiedzenie. Umowę miałam na czas określony jednak pracodawca rozwiązał ją wcześniej powołując się na art. 30. Wszystko ... Zobacz wątek2011.5.23 13:40:31
Problem z FA
Witam mam pewien problem odnośnie FA.Jestem rozwodka na syna dostaje alimenty z FA obecnie zyje w konkubinacie i spodziewamy sie dziecka.Pani z mopsu powiedziala zeby dostac pieniadze dalej z FA musze ... Zobacz wątek2011.5.23 13:36:56
przyciemnianie szyb w samochodzie
witam, czy policja w razie kontroli będzie sprawdzała czy szyby w samochodzie nie są za bardzo przyciemnione? czy jeśli zrobię to w salonie albo jakimś warsztacie z atestem ale nie dostane nalepek, ... Zobacz wątek2011.5.23 13:24:5
opłata klimatyczna
Problem w tym , że przepisy nie określają, co oznaczają pojęcia „dzień" i „doba". ... Zobacz wątek2011.5.23 13:19:28
jazda quadem po drodze
Witam, chciałem się dowiedzieć jak wygląda sprawa z jazdą quadem po drodze, czy jest to traktowane jak skuter i nie trzeba posiadać na niego prawa jazdy? Musi byc tylko zarejestrowany czy jak? ... Zobacz wątek2011.5.23 12:57:8
odszkodowanie za błędy w maturze?
ale jak narazie błędy znalezione w trakcie egzaminów maturalnych są naprawiane, przy ocenianiu prac błąd będzie uwzględniany, dlatego o unieważnieniu ... Zobacz wątek2011.5.23 12:28:51
umorzenie części mandatu
Witam, mam mandat 500zł. za nielegalne zbiegowisko, zapłaciłem już połowę i teraz chciałem się dowiedzieć czy mam możliwość umorzenia reszty tego mandatu? Czy ma ktoś jakiś wzór jak to napisać? ... Zobacz wątek2011.5.23 12:6:43
jak rozliczyć się z dywidendy
witam, czy i w jaki sposób należy rozliczać się z dywidendy? czy zależy czy wpłynęła z kraju czy z zagranicy? Jak to w tym wypadku jest z ustawą o podwójnym opodatkowaniu? ... Zobacz wątek2011.5.23 12:1:3
zatrzymanie prawka za punktu
witam , czy za jazdę bez prawa jazdy jest zawsze taka sama kara? Czy ma znaczenie że ja miałem prawko ale mi je zabrano za przekroczenie punktów? Proszę o odp. ... Zobacz wątek2011.5.23 11:57:7
jaka opłata od uzasadnienia wyroku
Witam, czy od uzasadnienia wyroku jest jakaś opłata sądowa? chodzi mi o to czy jak napiszę pismo o wydanie uzasadnienia wyroku to czy muszę wnieść opłatę sądową? Jaka jest jej wysokość jeśli ... Zobacz wątek2011.5.23 11:54:54
ile czasu na przekazanie sprawy do sądu?
Witam, chciałem się dowiedzieć czy istnieje jakiś przepis który określa czas jaki ma policja na przekazanie sprawy do sądu? chodzi dokładnie o wykroczenie pod wpływem alkoholu. ile mam czekać ... Zobacz wątek2011.5.23 11:49:12
wyplata czesci po licytacji mieszkania
witam ,w grudniu zostalo zlicytowane moje mieszkanie , do dzis nie otrzymalam pozostalosci po odciagnieciu oplat komornika , sadu i spoldzielni .
Z tego , co wiem sprawa jest w tej chwili w ostatniej ... Zobacz wątek
2011.5.23 9:30:26
ile lat mam trzymac dowody zaplaty za cyfre+ bo po 9 latach chca znowu kase
witam mam pytanko o pomoc w 2002 odałem dekoder i po jakim czasie cyfra napisała ze nie odalem dekodera zadzwoniłem i podałem gdzie odalem i było ok potem po 1 roku wysłał mi kruk kare za nie zwrócenie ... Zobacz wątek2011.5.23 7:4:0
Zajecie działki przez Zakład Wodociagow
Witam, bardzo proszę o rade co powinnam w tej sytuacji zrobić.Zakład Wodociagów i Kanalizacji Spółka z o.o. zajął moja działkę bez mojego pozwolenia i zgody starosty, wykonała remont rury, ... Zobacz wątek
2011.5.22 23:13:29
Czy mam szanse?
NA WSTĘPIE DZIĘKI ZA ODPOWIEDŹ. WRESZCIE JAKIEŚ ŚWIATEŁKO W TUNELU.JEDNAK Z TEJ ODPOWIEDZI WYNIKA ŻE OPŁATY NALEŻĄ TEZ I DO MNIE.DOSKONALE O TYM WIEM I PRZECIWIEŃSTWIE DO MOJEJ MAMY[TJ. BABCI] ... Zobacz wątek2011.5.22 21:2:42
2011.5.22 14:39:13
Odstąpienie od umowy Platformy Cyfrowej
Otóż chcę zapytać o możliwość odstąpienia od umowy zawieranej pozalokalem przedsiębiorcy w przypadku platform cyfrowej telewizji
satelitarnej. Ustawa mówi o 10 dniach od daty podpisania umowy, ... Zobacz wątek
2011.5.22 14:38:5
leasing - umowa
Powinien Pan wezwać pisemnie firmę leasingową do wydania dokumentów samochodu i wyznaczyć termin na wykonanie umowy, a dodatkowo poinformować firmę leasingową, że do czasu wydania dokumentów ... Zobacz wątek2011.5.22 11:21:44
czy mam prawo ubiegac sie o ziemie od zyjacego ojca, ktory nie sprawowal nade mna władzy rodzicielskiej?
czy mam prawo ubiegac sie o ziemie od zyjacego ojca, ktory nie sprawowal nade mna władzy rodzicielskiej? kiedy mialam pol roku matka rozwiodla sie z ojcem od tamtej pory mj kontakt z nim ograniczal sie ... Zobacz wątek2011.5.21 18:19:45
problem z Matką.
Witam, otoz mam taki problem. Mam 17 lat( lipcu 18) i matka chce wyrzucic mnie z domu, czytalem ze musi mnie utrzymywac do 24 roku zycia jesli sie ucze. Sek w tym ze ja raz nie zdalem, i mam w tym roku ... Zobacz wątek2011.5.21 11:15:12
pozwolenie na wyjazd dziecka prze sąd?!OSTATECZNOŚĆ?? PMOCY!!
witam !!mam pytanie a raczej chcialabym opisac moja sytuacje i uzyskac pomoc co powinnam zrobic na moim miejscu.
od 2 lat jestem po rozwodze i mam z bylym mezem 4 letnia corke,od czasu rozwodu probowalismy ... Zobacz wątek
2011.5.21 8:35:49
Czy testament musi być ręcznie napisany czy można napisać na maszynie i tylko podpis się liczy
czy wystarczy podpis testora na testamecie osoby starszej która nie mogła już pisać a dyktowała to innej osobie ? ... Zobacz wątek2011.5.20 20:3:31
Skrócone wypowiedzenie i L4
Witam. Jestem zatrudniony na czas nieokreślony z okresem wypowiedzenia 3 miesiące.Złożyłem wypowiedzenie oraz prośbę o skrócenie okresu wypowiedzenia na 1 miesiąc.
Zarówno wypowiedzenie jak ... Zobacz wątek
2011.5.20 18:31:22
Umowa na czas określony na rok a lojalka na 2 lata... Czy pracodawca ma prawo wiązać mnie lojalką
Umowa na czas określony na rok a lojalka na 2 lata... Czy pracodawca ma prawo wiązać mnie lojalką skoro nasz stosunek pracy może samoczynnie ustać wcześniej?? Jak w temacie... ... Zobacz wątek2011.5.20 18:14:57
BLOK DO WYBURZENIA
Witam! jestem zameldowana razem z tata w mieszkaniu własnościowym.Ponieważ nasze bloki maja iść do wyburzenia spółdzielnia zaproponowała zamianę mieszkania .
zaanacze iz pismo przyszło ... Zobacz wątek
2011.5.20 16:31:31
Wyłudzenie i próba wyłudzenia
Proszę o pomoc. Wysłałam firmową przesyłkę kurierem, która zginęła. Wystąpiłam do firmy kurierskiej o odszkodowanie. W piśmie podałam swój numer konta. Pieniądze otrzymałam. Za jakiś czas ... Zobacz wątek2011.5.20 16:29:17
rozwód a korzystanie z wspólnego mieszkania
witam, jak wygląda sprawa z wspólnym mieszkaniem w czasie rozwodu? Czy sąd już na rozprawie rozwodowej określi jak będziemy z niego korzystać? Czy dopiero na rozprawie o podział majątku? ... Zobacz wątek2011.5.20 15:56:41
skrócenie wyroku
witam,za prowadzenie roweru po pijaku dostałem wyrok: zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na okres 1 roku i prace społeczne. Czy po pół roku mogę sie ubiegać o skrócenie tego zakazu? ... Zobacz wątek
2011.5.20 15:52:51
rozwód - niepełny podział majątku ?
witam, czy w momencie podziału majątku po rozwodzie, sąd może nie podzielić wspólnych długów? jak to wygląda jeśli mamy kredyt zaciągnięty wspólnie? Będziemy musieli go nadal wspólnie spłacać? ... Zobacz wątek2011.5.20 15:48:58
rejestracja blogu?
witam, czy może zaistnieć sytuacja kiedy będę musiał zarejestrować swojego bloga ? Dowiedziałem się że taka sytuacja już miała miejsce i że sąd nakazał rejestrację prywatnego bloga? Czy ... Zobacz wątek2011.5.20 15:45:20
prawa kupującego przez internet
witam, kupujący przez internet ma inne prawa niż kupujący normalnie produkt, wiem że jest prawo do zwrotu towaru w ciągu dziesięciu dni, ale jakie jeszcze inne różnice w prawach dla kupującego ... Zobacz wątek2011.5.20 15:42:0
miejsce rozprawy
Witam, mam pytanie czy sprawa w sądzie pomiędzy stronami zamieszkałymi w różnych województwach odbywa się w miejscu zamieszkania pozwanego czy pozywającego? Proszę o szybką odpowiedź ... Zobacz wątek2011.5.20 15:38:6
obraźliwe treści na blogu
witam, prowadzę bloga co mi może grozić za to że ktoś wypisał coś o którejś z osób publicznych na mojej stronie? wiem że pisanie takich rzeczy jest karalne, ale czy mi jako właścicielowi strony ... Zobacz wątek2011.5.20 15:36:37
Za głośna muzyka w domu weselnym?
witam, taka sprawę mam, jestem właścicielem domu weselnego i ostatnio pozwoliłem na granie orkiestrze na tarasie, było już dość ciepło na to, zostałem oskarżony o zakłócanie spoczynku nocnego ... Zobacz wątek2011.5.20 15:31:47
legalny związek???
Witam!Do jakiego stopnia powinowactwa dopuszczalny jest ślub kościelny?
Z góry Dziękuję za odpowiedź! ... Zobacz wątek
2011.5.20 15:20:10
opieka zdrowotna dla bezrobotnego
Witam,jak wygląda, w Polskim prawie, sprawa ubezpieczenie zdrowotnego dla osoby bezrobotnej?
dzięki za odpowiedź! ... Zobacz wątek
2011.5.20 15:16:23
weterynarz uśpił mojego psa, niepytając mnie o zgodę
Witam!!!Pojechałem trzy dni temu do weterynarza z moim pieskiem Sabunią, okazało się, że musi pozostać na obserwacji, bo weterynarz nie potrafił stwierdzić od razu co mu dolega. Sabunia została ... Zobacz wątek
2011.5.20 15:14:8
nieodebrana reklamacja
witam, jakiś czas temu oddałem buty na gwarancję, trwało to strasznie długo i zdążyłem już kupić sobie nowe, potem dostałem informacje że są już naprawione, ale ich nie odebrałem, jak długo ... Zobacz wątek2011.5.20 15:12:40
nowe przepisy dla roweżystów
Nie przesadzaj, jeśli rowerzyści będą przeszkadzać na drodze lub stwarzać zagrożenie, równierz zapłacą 200 zł mandatu. ... Zobacz wątek2011.5.20 15:8:3
Masz inne pytanie do prawnika?