Forum prawne (strona 567)

Wykorzystanie danych osobowych przez serwis bez zgody

Witam. Mam taką sprawę. Rok temu załozyłem działalność gospodarczą z moim imieniem i nazwiskiem w nazwie oraz adresem firmy (jednoosobowej) tym samym co adres zamieszkania.
Po 2 miesiącach zamknąłem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.17 15:14:29

Zmiany stawek ryczałtu w związku ze zmianami VAT

Witam, stawki VAT zostaną w 2011 roku zmienione ale czy stawki ryczałtu na poszczególne usługi nie zostaną zmienione w 2011 roku, a jeżeli zostaną zmienione to na jakie? Czy ktoś wie? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.17 14:59:26

Zwolnienie podmiotowe z VAT i WNT - limity i progi

Witam. Ile wynosi limit dla zwolnienia podmiotowego z VAT?. Czy w tym roku zmieniły się wartości? Chce się rozliczać poprzez ryczałt ewidencjonowany. Towar mam zamiar nabywać na terenie UE. Przeczytałem, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.17 14:13:1

Testy na prawo jazdy kategorii B - ćwiczenie teorii online

Witam
W tym roku planuje zapisac się na kurs parwa jazdy juz całkeim niedługo i tak sobie myślę że chciałbym poćwiczyc teorię już wcześniej gdzie znajde w internecie testy na kategorię B?Z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.17 13:56:27

Darowizna mieszkania dla posiadacza domu - ulgi podatkowe

Mam pytanie, dziadek chciał przekazać w darowiźnie mieszkanie swojemu
synowi, który ma już dom. Wyczytałem, że nie objęła by go ulga podatkowa od darowizny bo \"Z ulgi mogą skorzystać tylko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.17 13:51:43

Odbudowa starej obory vs wyburzenie - procedury i pozwolenia

Na tej samej działce obok domu stoi budynek po starej oborze,a raczej juz aby reszta jego murów i fundamenty(niewiele z niej zostało,nie ma dachu,żadnych okien ani drzwi) chcielibysmy to odbudowac ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.17 13:43:43

Wysokość opłaty abonamentowej RTV w bieżącym roku

Witam
Mam pytanie ile wynosi opłata abonamentowa rtv w tym roku 2011?Za wszelkie informacje będe bardzo wdzięczna i z góry dziekuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.17 12:6:19

Rura kanalizacyjna na działce - rozwiązanie problemu z infrastrukturą

Witam
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. We wrześniu kupiłam działkę rolną, potem uzyskałam warunki zabudowy i w chwili obecnej staram się o przyłącze wody i kanalizacji. Na potrzeby ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.17 11:14:19

Przekwalifikowanie renty inwalidzkiej na emeryturę - obowiązki ZUS

Starsza osoba która jest bardzo schorowana posiadała rentę inwalidzką. Okazało się że od 9 lat powinna ona mieć emeryturę (niewiedza zainteresowanej osoby). Czy ZUS powinien sam przekwalifikować ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.17 11:12:9

Długotrwała naprawa telefonu w serwisie - prawo do zwrotu pieniędzy

Witam.

Na początku września 2010 oddałem telefon (uszkodzony mikrofon i płytka klawiatury) do serwisu GSM. W połowie października odebrałem telefon, zapłaciłem 110 zł za naprawę, lecz po ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.17 10:27:43

Wypłata wynagrodzenia za L4 - kto płaci po 33 dniach

tak. Z nowym rokiem pracownikowi przysługuje "nowe" 33 dni, za które pracodawca płaci wynagrodzenie chorobowe. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.1.16 23:54:11

2011.1.16 23:37:26

Odliczenie składek zdrowotnych przy prowadzeniu działalności i pracy na etacie

To czy gdzies pracujesz to nie ma znaczenia (no chyba ze dla rozliczenia rocznego), natomiast co mc masz prawo odliczyc 7,75% zaplaconej skladki na ubezpieczenie zdrowotne od podatku (o ile taki wychodzi ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.1.16 22:12:58

Ile komornik może potrącić kobiecie w ciąży na zwolnieniu

To ze jestes w ciazy nie ma zadnego dla komornika znaczenia, natomiast podstawa jest z jakiego tytulu masz zajec8e komornicze i jaka kwote zadluzenia posiadasz. Kwote masz napewno na pismie od komornika.Jesli ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.1.16 22:9:36

Sprzedaż mieszkania z darowizny po rozwodzie - ograniczenia czasowe

Skoro spisywales akt darowizny w obecnosci notariusza to powinien cie pouczyc ze tego mieszkania nie mozesz wynajac i sprzedac przez okres 5 lat . W przeciwnym wypadku zaplacisz podatek od tego mieszkania. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.1.16 22:6:19

Ulga na dziecko w PIT-37 i PIT-36L - czy można odliczyć

Tak mozesz, poniewaz jest to inne zrodlo dochodu. W pit36l nie mas takiego ptrawa bo podatnicy bedacy na podatku liniowym nie maja prawa do odliczania ulg podatkowych ale ze posiadalas inne dochody w 2010 ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.1.16 21:56:53

Zwrot kosztów dojazdu do pracy dla policjanta własnym samochodem

To czym dojezdzasz nie ma dla pracodawcy znaczenia, po prostu masz zwiekszone koszty uzyskania przychodu w zwiazku z dojazdem do pracy. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.1.16 21:52:59

Ulga internetowa - jak odliczyć internet płacony przez dwie osoby

Proste. Ten okres w ktorym twoja mama widniala jako abonent moze odliczyc tylko ona, te faktury ktore sa na ciebie mozesz ty odliczyc. W tym roku nie ma juz przepisu nawet ze rachunki musza byc zaplacone. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.1.16 21:50:43

Zasiłek chorobowy na umowie zlecenie w ciąży - kto płaci

Prawo do zasiłku chorobowego ma jedynie pracownik etatowy. A to ze jestes w ciazy nie daje ci nic bo nie podlegasz pod kodeks pracy- nie jestes pracownikiem tylko zatrudnionym na zlecenie. A toogromna ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.1.16 21:46:10

Wadliwy modem - prawo do zwrotu kosztów i procedury reklamacji

WITAM
Ja kupiłem modem w sklepie i po przyjechaniu do domu nie chodził mi jak trzeba . ponieważ raz Internet 6 mb chodzili na 2 mb lub wi fi w nim nie chodziło . dlatego pojechałem na drugi dzień ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.16 18:44:26

Alimenty od matki po rozwodzie na studia - prawo do wsparcia

Czy przysługują mi alimenty ze strony matki, jeśli rodzice są po rozwodzie, a koszta mojego utrzymania wziął na siebie dobrowolnie ojciec? Sąd orzekł, że mimo to, że ojciec zdecydował się pokryć ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.16 11:12:4

Podział spadku mieszkania - co może wziąć pod uwagę sąd

Dzień dobry

Mam pytanie co do ewentualnej decyzji Sądu w sprawie sposobu spłaty spadku.

Kilka dni temu zmarła moja mama, pozostawiając po sobie własnościowe mieszkanie. W lokalu zameldowany ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.16 5:8:5

Założenie i prowadzenie fundacji - procent wpływów na utrzymanie

Mam pytanie w kwestii założenia oraz prowadzenia Fundacji . Chciałbym ją otworzyć jednak jestem swiadomy iż otwarcie fundacji wiąże sie z koniecznościa zatrudnienia pracowników a zatem z kosztami ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.15 23:19:53

Student na umowie zlecenia - maksymalizacja zwrotu podatku

Witam serdecznie mam kilka pytań i proszę o rzetelne i pomocne odpowiedzi.

Mam 20 lat studiuje i mieszkam z rodzicami. W marketach dorabiam sobie na umowę zlecenia. średnio rocznie zarabiam tak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.15 22:32:38

Uszkodzenie komputera przez przepięcie - odmowa wypłaty odszkodowania

wyniku przepięcia/spadku napięcia uszkodzeniu uległ mój komputer (30.11.2010). Gdy na nim pracowałam kilka razy zgasło i zapaliło się światło, komputer wyłączył się i już odmówił posłuszeństwa.

Po ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.15 20:6:0

Zadłużenie w firmie telekomunikacyjnej - sprawdzenie wysokości

Na ile mam zadluzenia? Witam,chcialam w Play wziasc telefon,a oni mi powiedzieli ze mam u nich zadluzenie tylko nie na ile,chcialam u nich to sprawdzic,powiedzielize mam sie tego dowiedziec w BIKu,czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.15 17:57:35

Zabezpieczenie kontaktów z dzieckiem podczas apelacji

Sąd podczas posiedzenia 3 stycznia zabezpieczył moje kontakty z synem w ten sposób, że mam przychodzić do niego w każdą środę miesiąca w godzinach od 18 do 20. Ponadto mam możliwość zabrania ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.1.15 16:45:10

2011.1.15 15:3:40

Parking strzeżony - pozwolenie na budowę vs zgłoszenie zamiaru

Witam

Mam dosyć ważne dla mnie pytanie do osób prowadzących już parking strzeżony.

Prawo Budowlane w Art 29.1 pkt 10) określa ilość miejsc parkingowych nie obligujących inwestora do pozwolenia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.15 9:45:26

Pozew o rozwód - co powinien zawierać i gdzie złożyć

I przy zwolnieniu z kosztów, oświadczenie o stanie majątkowym... :-) ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.1.14 23:56:54

Spadek na gospodarstwo rolne po zmarłym ojcu i dziadkach

ojciec nie żyje idziadkowie jakie prawo spatkowe moge otrzymać gospodarstwo rolne jest nie rospisane i żyje brat mojego ojca i domaga się spadku na co mogę liczyć gdy on już stracił swoją część ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.14 23:53:32

Ubezpieczenie zdrowotne po osiągnięciu pełnoletności w rodzinie zastępczej

Jestem pełnoletnią wychowanką rodziny zastępczej.Opieka prawna moich opiekunów ustała wraz z osiągnięciem przez mnie pełnoletności.Moim jedynym ubezpieczeniem jest ubezpieczenie szkolne, przy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.14 23:29:49

Ubezpieczenie zdrowotne po osiągnięciu pełnoletności w rodzinie zastępczej

ubezpieczenie zdrowotne Witam,jestem pełnoletnią wychowanką rodziny zastępczej.Opieka prawna moich opiekunów ustała wraz z osiągnięciem przez mnie pełnoletności.Moim jedynym ubezpieczeniem jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.14 22:55:47

Plan zagospodarowania przestrzennego a pozwolenie na budowę - przepisy

witam czy ten przepis dalej obowiązuje?ja mam podobny problem mam działkę rolną i od 5 lat staram się zmienić w budowlaną bo zamierzam wybudować na niej dom.urząd gminy jest na etapie uzgodnień ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.1.14 20:51:30

Lekarz nie wydał zaświadczenia o zdolności do pracy - odwołanie

Co zrobić gdy lekarz nie wyda zaświadczenia o zdolności do pracy? Witam, mój znajomy pracuje w firmie ponad 20 lat, ostatnio wysłali go na badania okresowe, których nie przeszedł. Lekarz stwierdził ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.14 20:31:52

Poręczenie kredytu - odzyskanie pieniędzy od dłużnika za granicą

pożyrowałem pozyczkę i a pozyczkobiorca nie spłacał kredytu no i musiałem spłacic za niego kredyt . Wystapiłem do sadu o zwrot moich pieniędzy otrzymałem nakaz zapłaty przekazałem sprawe do ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.14 19:20:19

Odwołanie od wyroku sądu o podziale majątku - czy można zrobić nową sprawę

Bardzo Pani dziękuję za odpowiedzi. Jakoś będę sobie musiał poradzić. Pozdrawiam. ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2011.1.14 16:37:5

Sprawa o zaprzestanie płacenia alimentów - czy można nie stawić się

Jeżeli na wezwaniu jest napisane: "stawinnictwo obowiązkowe" to TAK. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.1.14 16:30:34

Sprawa o alimenty i ustalenie ojcostwa - co robić jako bezrobotny

Odpowiedź na pozew, wnosi się do sądu w formie pisemnej... Otrzymałeś pozew i masz 14 dni na jego odpowiedź (możesz to zrobić na piśmie)... Pamiętaj, że odpowiedź na pozew nie jest obowiązkiem ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.1.14 15:59:18

Baza mailingowa - zgłaszanie zmian do GIODO i zgody marketingowe

Posiadam bazę mailngową, rejestr na portalu i mam parę pytań jeśli chodzi o zgłaszanie rejestru do GIODO. Podobno zmiany w zbiorze trzeba zgłaszać w ciągu 30 dni, jeśli codziennie dojdą nowe ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.14 15:48:2

Portal z mailingiem - obowiązek zgłoszenia bazy do GIODO

Witam, posiadam stronę www z mailingiem, przetwarzam w bazie danych na serwerze następujące dane: identyfikator, hasło, e-mail, miasto. Baza zawiera ok 15000 użytkowników i codziennie rejestrują ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.14 15:22:36

Waloryzacja rent i emerytur od lutego 2011 - podwyżka świadczeń ZUS

Od lutego 2011 r., ZUS w ramach corocznej waloryzacji (najprawdopodobniej - 2,7 proc.) podwyższy wypłacane:

* renty i emerytury
* renta rodzinna i renta z tytułu całkowitej niezdolności do pracy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.14 15:2:47

Testy na prawo jazdy kategorii C - gdzie znaleźć aktualne

Witam
Gdzie moge odszukac testów na prawo jazdy kategorii C na rok 2011?Za wszelkie wskazówki będę wdzięczny ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.14 14:44:13

Wskaźnik waloryzacji 2011 - przewidywana wysokość

W 2011 r. - jak wynika z projektu budżetu rządu - wskaźnik waloryzacji może wynosić 2,7 proc.

Ostatecznie, wskaźnik waloryzacji 2011 poznamy na początku lutego 2011 r.

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.14 14:40:40

Wynagrodzenia posłów - diety, dodatki i kwoty nieopodatkowane

Witam, czy gdzieś są umieszczone informacje ile wynoszą diety naszych posłów? A ile wszystkie dodatki i premie? Czytałem, że część wynagrodzenia posłów jest w ogóle nie opodatkowana? Ile tak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.1.14 13:21:47

Upoważnienie ważne we wszystkich urzędach - jak napisać

W upoważnieniu trzeba wyraźnie wskazać osobę upoważniającą i upoważnioną.
Miejscowość, data, dane osoby udzielającej upoważnienia (imię, nazwisko, adres, numer dowodu), nagłówek (?Upoważnienie?), ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.1.14 13:18:55

Zlecenie księgowości biuru rachunkowemu - umowa i dokumenty

Witam Proszę mi wysłać tradycyjny wzór umowy z biurem rachunkowym
Pozdrawiam Jan. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.1.14 13:18:8

Podniesienie VAT - czy zostanie cofnięte po pewnym czasie

Resort finansów chce, aby przedsiębiorca odzyskał od fiskusa tylko 60 proc. podatku za firmowe auto, ale nie więcej niż 6 tys. złotych. Odliczenie podatku od zakupu paliwa będzie natomiast w ogóle ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.1.14 13:17:30

2011.1.14 13:14:49

Wykaz PKD - co to jest i na czym polega

Dzięki PKD państwo oraz inni przedsiębiorcy wie czym zajmuje się dany przedsiębiorca. Rejestr przedsiębiorców jest jawny tak więc każdy z nas może sprawdzić czym zajmuje się inny przedsiębiorca. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.1.14 13:12:21

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika