Forum prawne (strona 567)

kupiłem uszkodzone auto, chcę zwrotu!

witam, kupiłem auto a po jednym dniu pękł pasek rozrządu i uszkodził silnik, czy mam prawo do rozwiazania umowy albo jakiejś wypłaty pieniążnej od sprzedającego?
poinformował mnie że pasek ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.2 13:6:34

aż 11 nowych ustaw o bezpieczeństwie na mistrzostwach

Ale jest też dobry pomysł każdy, kto złamie zakazy, musi się liczyć z surową karą! Ograniczenia wolności lub minimum 2 tys. zł grzywny.
... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.6.2 12:58:21

Zmiany w zasadach pomocy społecznej

No dokładnie, a teraz to jak dochód przekroczy o 4 zł to juz nie dostaniesz ani grosza..  ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.6.2 12:48:16

Jaki vat na usługi pogrzebowe?

a jeśli chodzi o klasyfikację PKD nie jest ważne jak zostanie zakfalikowana (w ramach kompleksowej usługi pogrzebowej, czy też jako odrębna usługa transportowa) i tak podlega 8% stawce podatku VAT ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.6.2 12:37:43

Provea - zamówienie od nieboszczyka

WItam,
znalazłam w skrzynce wezwanie do zapłaty od firmy Provea na swój adres ale na osobę, która od ponad 10 lat pod tym adresem nie mieszka ( poprzedni właściciel), a na dodatek ta osoba nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.2 12:36:58

praca na 1/4 etatu

Pracuje na 1/4 etatu! Stosunkowo niedawno rozpocząłem tą prace bo dopiero pół roku temu. Dorabiam do emerytury i muszę w nowej pracy przepracować jeden rok, aby mogli mnie zwolnić, przyjąć na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.2 11:2:55

Kazusy z prawa karnego

Cześć!

Mecze się z kazusami już drugi rok! nie mogę ich zaliczyć! Możecie podzielić się ze mną jakimiś wskazówkami? Ten X oblewa mnie za każdym razem! Mógłby mi ktoś polecić jakąś ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.2 10:33:22

oszukana przez szafa.pl

Zostałam tak perfidnie oszukana!
Zamówiłam kilka ubrań w sklepie internetowym szafa.pl. Zamawiałam u prywatnej osoby. Miały to być nowe rzeczy, przynajmniej tak było napisane w opisie i na załączonych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.2 10:27:26

co mozna odliczyć w podatku za 2011 r?

Czy zmieniły się przepisy mówiące o tym, co będzie można odliczyć od podatku za 2011 rok?
Jeśli tak to jakie są to zmiany?

Szczególnie interesuje mnie to, czy mogę odliczyć koszty związane ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.2 9:52:12

renta inwalidzka 2011a umowa o dzieło

Mam rentę inwalidzką, ale ona nawet nie wystarcza mi na lekarstwa, a co dopiero na na pożywienie i inne potrzeby względem rodziny! Czy będąc na rencie mogę zatrudnić się na umowie o dzieło? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.2 9:34:51

Praca czy odp[oczynek po godzinach pracy

Spokojnie nie wszyscy na raz. Kurcze jaki uczynny naród. Tyle ..... milczenia. Bardzo dziekuję i pozdrawiam ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.2 9:3:44

Ile czasu na pozew o dyskryminację? Chodzi o sytuację gdy młoda mama wracająca do pracy otrzymuje

Ile czasu na pozew o dyskryminację? Chodzi o sytuację gdy młoda mama wracająca do pracy otrzymuje wypowiedzenie (w pierwszym dniu. Powód pracodawca podaje w referencjach "w związku z tym iż mieszkam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.1 22:5:46

Moja mama umarła 1,5 roku temu, posiadała mieszkanie wykupioone na własnosc. po jej smierci w mieszkaniu

Moja mama umarła 1,5 roku temu, posiadała mieszkanie wykupioone na własnosc. po jej smierci w mieszkaniu mieszkal jej syn a moj brat. Brat zmarł kilka tygodni temu. Jakie ja mam prawo do tego mieszkania? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.1 18:36:25

Lojalka na 4 lata?

Witam, podpisałem umowę lojalnościową na okres 4 lat, czy ona jest ważna? Dowiedziałem się, że według przepisów maksymalny okres to 3 lata. Co mam teraz zrobić?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.1 16:2:58

dodatkowy urlop macierzyński?

witam, Obecnie przebywam na urlopie macierzyńskim w wymiarze 20 tygodni. Czy na mój wniosek przysługuje mi dodatkowe 2 tygodnie urlopu fakultatywnego ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.1 15:59:52

Alimenty od matki dzieci dla ojca

witam, mam zasądzone alimenty na dwójkę dzieci, ale oboje kończą w tym roku 18 lat i chcą się przeprowadzić do mnie, nadal się uczą i chcą iść na studia, czy mogę w takiej sytuacji wystąpić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.1 15:57:35

trzeba spisywać testament?

witam, czy spisywanie testamentu jest obowiązkowe?jakie zasady przyjmuje się jeżeli testament nie został spisany? Czy wtedy wszyscy spadkobiercy dziedziczą po równo? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.1 15:47:40

Zwrot kosztów sądowych przez współwinnego wypadku

Sugeruję złożyć zażalenie na postanowienie sądu w sprawie zasądzenia kosztów. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.1 15:29:53

dziecko może decydować gdzie chce mieszkać?

witam, jestem po rozwodzie, zasądzone alimenty i przebywanie dziecka przy matce. Czy dziecko może zadecydować gdzie chce mieszkać? Musi mieć do tego ukończone 18 lat? Widuję się z synem i często ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.1 15:28:42

Egzekucja ze współwłasności

Należy złożyć skargę na czynności komornika w sądzie rejonowym, na terenie którego komornik działa uzasadniając ją faktem, że samochód stanowi Pana współwłasność, a Pan nie odpowiada ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.1 15:21:31

student zniszczył Pręgierz w Poznaniu co mu grozi?

Za zniszczenia mienia grozi do 5 lat więzienia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.1 14:55:53

koszty wstecz - pozew o rozwód

Witam, chcę złożyć pozew o rozwód, mąż odszedł ode mnie gdy byłam w ciąży jeszcze, potem w ogóle się nie interesował i nie pomagał finansowo. Czy jestem w stanie uzyskać zwrot jakichkolwiek ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.1 14:53:0

kiedy się traci status bezrobotnego?

witam, jestem zarejestrowany w urzędzie pracy jako bezrobotny i teraz mam pytanie czy jeśli nie przyjmę oferowanej przez urząd pracy stracę status? Ile razy można nie przyjąc oferty? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.1 14:46:46

jaki rozwód w mojej sytuacji ? z orzekaniem czy bez?

Witam, Mam taką sprawę. Jestem 2 lata po ślubie, nie mamy dzieci. Mamy mieszkanie kupione po ślubie. Moja żona dopuściła się zdrady i spodziewa się dziecka z tamtym mężczyzną. Ja zdecydowałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.1 14:38:18

wydanie przesyłki osobie z rodziny

witam, czy na poczcie można nie wydać przesyłki listowej poleconej ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru osobie z rodziny mającej awizo ? czy można na taki odbiór napisać pełnomocnictwo? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.1 14:24:55

Problem z zadłużeniem

witam, mam dość duży dług i narosły już od niego odsetki i mam pytanie czy firma windykacyjna może umorzyć odsetki ? Albo częściowo? Czy mogę z taką prośba się do nich zwrócić ? ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.6.1 14:8:59

jak zaliczyć kazusy???

siedze od 10 dni nad tymi kazusami nie mogąc ich ogarnąć!
Podchodziłem do zdawania ich 2 razy, mam ostatnią szanse!
Pomóżcie jak mam się tego nauczyć?!
Ma ktoś jakąś sprawdzoną metodę?

Ciężko, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.31 23:29:16

warunki otrzymania zasiłku rodzinnego?

Chciałabym starać się o zasiłek rodzinny, ale nie wiem czy w ogóle opłaca mis ię o to zabiegać. Wiem, że wprowadzono jakieś zmiany dotyczące przyznawania go.
Stąd moje pytanie:

Jakie są ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.31 23:25:22

wyrok w zawieszeniu i co dalej???

Mam wyrok w zawieszeniu. Jego ważność kończy mi się w tym roku. Czy wzmianka o tym wydarzeniu bedzie już wpisana w moje akta do końca życia, czy otrzymuje czyste konto?
Chodzi mi o pracowników, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.31 23:21:38

mandat za jazde w rolkach na pasie rowerowym

Witam!

Dostałam mandat od straży miejskiej za przejechanie w rolkach przez pas przeznaczony dla rowerzystów!
czy mieli do tego prawo?
Czy mogę odwołać się od tego manadtu?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.31 23:17:42

zzwolnienie z powodu likwidacji stanowiska pracy

Czy jak zostaje zwolniony z powodu likidacji stanowiska pracy to w każdym przypadku należy mi się odszkodowanie? Nawet kiedy firma jest w trudnej sytuacji finansowej?

Proszę o odpowiedź! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.31 23:14:35

czy przysługuje mi urlop na umowie zlecenie?

Czy i ile dni uropu przysluguje mi w momencie kiedy jestem zatrudniona na umwę zlecenie. Jeśli nie jest to uwzględnione w treści umowy. Ewentualnie w jakich przypadkach i na jakich zasadach można ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.31 22:45:43

reklamacja spodni

Kiedy można domagać sie zwrotu pieniędzy a nie wymiany towaru na nowy albo zamiany na inny np spodnie na bluze. Np kupujesz spodnie, widzisz w domu robiąca sie dzurkę np przy kieszeni, odnosisz. wymieniają ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.31 22:43:2

uwaga na sms za 30.75 zł !!!!

Uważajcie na sms za 30.75 zł., które niby umożliwiają Ci zaciągnięcie szybkiej i o niskij wartości pożyczki!

Mówili, że wystarczy wysłać sms z numerem konta i przelewają na nie pieniądze! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.31 22:36:43

pozbawienie praw rodzicielskich ojca w anglii jak jest alkoholikiem,

czsami ci kretyni nie byli tymi kretynami jak się z nimi wiązałyśmy a z czasem wszystko się zmienia i przestajemy ich obchodzić... ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2011.5.31 22:13:39

przeszkody w zawarciu ślubu cywilnego

Witam!

Chciałam zapytać czy mając ślub kościelny, a nie mając ślubu cywilnego można wziąć ślub cywilny z innym partnerem?

czy stoi coś na przeszkodzie?

Raczej nie zostanie nam unieważniowy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.31 22:6:51

wymiana gwarancyjna

Powinieneś otrzymać sprzęt w cenie zakupu, lub zwrot gotówki w wysokości ceny zakupu. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.31 20:50:54

Nie będzie dodatków mieszkaniowych?

Zmiany mówią o stopniowym zmniejszaniu dopłat dla właścicieli aż do 2016 roku, wię nie jest tak strasznie.  ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.5.31 15:43:11

T-Mobile przejmuje Ere można rozwiązać umowę?

witam, proste pytanie czy w momencie przejęcia Ery przez T-mobile będzie można wypowiedzieć umowę bez ponoszenia dodatkowych kosztów zerwania umowy? Orientował się już ktoś w tej kwestii ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.31 15:0:15

jakie zmiany w skierowaniach na rehabilitacje i uzdrowiska ?

zmienia się tylko coś w kwesti wysyłania do sanatorium nieletnich tzn. NFZ poinformuje ile kosztuje pobyt dziecka w sanatorium  i jeśli opiekunów nie będzie stać, ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.5.31 14:49:47

mam napisać oswiadczenie wskazujące przyczyne niepobierania świadczeń rodzinnych w polsce/przyczyną

mam napisać oswiadczenie wskazujące przyczyne niepobierania świadczeń rodzinnych w polsce/przyczyną jest przekroczenie dochodu na os./proszę o pomoc -niewiem jak to mam napsać? znajduje się teraz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.31 14:29:31

Staram się o mieszkanie komunalne. Bardzo proszę o wskazówki

Proszę o pomoc. Mam 21 lat, mieszkam z rodzicami. Zastanawiałem się, nad własnym lokum, ale niestety nie stać mnie na to. Nie mam żadnego dochodu, dopiero w planach mam rozpoczęcie nauki zaocznie. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.31 14:17:18

Licytacja ruchomości

Prowadzę małą działalność, powili spłacam długi, ale niedawno komornik zajął mi sprzęt w firmie i poinformował o ich licytacji. Czy mogę w jakiś sposób bronić się przed utratą tego sprzętu? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.31 14:14:58

Koszty egzekucji komorniczej

mam pytanie odnośnie kosztów egzekucji komorniczych, czy ich wysokość jest zależna od kwoty zadłużenia, czy są stałe dla każdego rodzaju i tylko zwiększają się z czasem jak odsetki ? ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.5.31 14:2:58

podatek od wkładu mieszkaniowego?

Aby nie zapłacić podaku należy w ciągu 6 miesięcy od dnia uprawomocnienia się postanowienia sądu o stwierdzeniu nabycia spadku zawiadomić  urząd skarbowy o nabyciu spadku na oficjalnym formularzu ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.31 13:47:28

Firma zmusza do nowej umowy zlecenia

witam, w tamtym miesiącu pracowałam na umowę zlecenie w agencji ochrony przy zabezpieczaniu imprez masowych. Firma po zakończeni przeze mnie pracy poinformowała, że zaległe wynagrodzenie wypłacą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.31 13:44:32

staż a nowa praca

witam, jeśli w trakcie odbywania stażu otrzymam propozycję stałej pracy z lepszym wynagrodzeniem ,to czy mogę zrezygnować wtedy ze stażu? Czy umowa o stać również ma okres wypowiedzenia? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.31 13:15:14

przymusowe badania psychiatryczne

Mój kolega miał kolizje firmowym samochodem, i po tym zdarzeniu pracodawca wysłał go na badanie psychiatryczne. Jakie ma to uzasadnienie w przepisach prawa? Na podstawie jakich przepisów pracodawca ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.31 13:11:41

pytanie o podwójne opodatkowanie

witam, mam pytanie co do ustawy o podwójny opodatkowaniu. Czy pracując w Belgii, gdzie płacony jest podatek mam obowiązek załacić go też w Polsce? Czy Belgia podlega pod zwolnienie? Czy może podatek ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.31 13:8:49

Sealand - jak to możliwe?

witam, wszystkich mam takie pytanie wynikające z mojej ciekawości, czy słyszeliście o Sealand? Czy rzeczywiście jest to możliwe, aby na wodach eksterytorialnych założyć sobie własne państwo? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.31 13:6:4

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika