Forum prawne (strona 567)
Alimenty od matki po rozwodzie na studia - prawo do wsparcia
Czy przysługują mi alimenty ze strony matki, jeśli rodzice są po rozwodzie, a koszta mojego utrzymania wziął na siebie dobrowolnie ojciec? Sąd orzekł, że mimo to, że ojciec zdecydował się pokryć ... Zobacz wątek2011.1.16 11:12:4
Podział spadku mieszkania - co może wziąć pod uwagę sąd
Dzień dobryMam pytanie co do ewentualnej decyzji Sądu w sprawie sposobu spłaty spadku.
Kilka dni temu zmarła moja mama, pozostawiając po sobie własnościowe mieszkanie. W lokalu zameldowany ... Zobacz wątek
2011.1.16 5:8:5
Założenie i prowadzenie fundacji - procent wpływów na utrzymanie
Mam pytanie w kwestii założenia oraz prowadzenia Fundacji . Chciałbym ją otworzyć jednak jestem swiadomy iż otwarcie fundacji wiąże sie z koniecznościa zatrudnienia pracowników a zatem z kosztami ... Zobacz wątek
2011.1.15 23:19:53
Student na umowie zlecenia - maksymalizacja zwrotu podatku
Witam serdecznie mam kilka pytań i proszę o rzetelne i pomocne odpowiedzi.Mam 20 lat studiuje i mieszkam z rodzicami. W marketach dorabiam sobie na umowę zlecenia. średnio rocznie zarabiam tak ... Zobacz wątek
2011.1.15 22:32:38
Uszkodzenie komputera przez przepięcie - odmowa wypłaty odszkodowania
wyniku przepięcia/spadku napięcia uszkodzeniu uległ mój komputer (30.11.2010). Gdy na nim pracowałam kilka razy zgasło i zapaliło się światło, komputer wyłączył się i już odmówił posłuszeństwa.Po ... Zobacz wątek
2011.1.15 20:6:0
Zadłużenie w firmie telekomunikacyjnej - sprawdzenie wysokości
Na ile mam zadluzenia? Witam,chcialam w Play wziasc telefon,a oni mi powiedzieli ze mam u nich zadluzenie tylko nie na ile,chcialam u nich to sprawdzic,powiedzielize mam sie tego dowiedziec w BIKu,czy ... Zobacz wątek2011.1.15 17:57:35
Zabezpieczenie kontaktów z dzieckiem podczas apelacji
Sąd podczas posiedzenia 3 stycznia zabezpieczył moje kontakty z synem w ten sposób, że mam przychodzić do niego w każdą środę miesiąca w godzinach od 18 do 20. Ponadto mam możliwość zabrania ... Zobacz wątek2011.1.15 16:45:10
Zwolnienie się z pracy będąc na L4 - jak napisać wypowiedzenie
dziekuje za pomoc... ... Zobacz wątek2011.1.15 15:3:40
Parking strzeżony - pozwolenie na budowę vs zgłoszenie zamiaru
WitamMam dosyć ważne dla mnie pytanie do osób prowadzących już parking strzeżony.
Prawo Budowlane w Art 29.1 pkt 10) określa ilość miejsc parkingowych nie obligujących inwestora do pozwolenia ... Zobacz wątek
2011.1.15 9:45:26
Pozew o rozwód - co powinien zawierać i gdzie złożyć
I przy zwolnieniu z kosztów, oświadczenie o stanie majątkowym... :-) ... Zobacz wątek2011.1.14 23:56:54
Spadek na gospodarstwo rolne po zmarłym ojcu i dziadkach
ojciec nie żyje idziadkowie jakie prawo spatkowe moge otrzymać gospodarstwo rolne jest nie rospisane i żyje brat mojego ojca i domaga się spadku na co mogę liczyć gdy on już stracił swoją część ... Zobacz wątek2011.1.14 23:53:32
Ubezpieczenie zdrowotne po osiągnięciu pełnoletności w rodzinie zastępczej
Jestem pełnoletnią wychowanką rodziny zastępczej.Opieka prawna moich opiekunów ustała wraz z osiągnięciem przez mnie pełnoletności.Moim jedynym ubezpieczeniem jest ubezpieczenie szkolne, przy ... Zobacz wątek2011.1.14 23:29:49
Ubezpieczenie zdrowotne po osiągnięciu pełnoletności w rodzinie zastępczej
ubezpieczenie zdrowotne Witam,jestem pełnoletnią wychowanką rodziny zastępczej.Opieka prawna moich opiekunów ustała wraz z osiągnięciem przez mnie pełnoletności.Moim jedynym ubezpieczeniem jest ... Zobacz wątek2011.1.14 22:55:47
Plan zagospodarowania przestrzennego a pozwolenie na budowę - przepisy
witam czy ten przepis dalej obowiązuje?ja mam podobny problem mam działkę rolną i od 5 lat staram się zmienić w budowlaną bo zamierzam wybudować na niej dom.urząd gminy jest na etapie uzgodnień ... Zobacz wątek2011.1.14 20:51:30
Lekarz nie wydał zaświadczenia o zdolności do pracy - odwołanie
Co zrobić gdy lekarz nie wyda zaświadczenia o zdolności do pracy? Witam, mój znajomy pracuje w firmie ponad 20 lat, ostatnio wysłali go na badania okresowe, których nie przeszedł. Lekarz stwierdził ... Zobacz wątek2011.1.14 20:31:52
Poręczenie kredytu - odzyskanie pieniędzy od dłużnika za granicą
pożyrowałem pozyczkę i a pozyczkobiorca nie spłacał kredytu no i musiałem spłacic za niego kredyt . Wystapiłem do sadu o zwrot moich pieniędzy otrzymałem nakaz zapłaty przekazałem sprawe do ... Zobacz wątek2011.1.14 19:20:19
Odwołanie od wyroku sądu o podziale majątku - czy można zrobić nową sprawę
Bardzo Pani dziękuję za odpowiedzi. Jakoś będę sobie musiał poradzić. Pozdrawiam. ... Zobacz wątek2011.1.14 16:37:5
Sprawa o zaprzestanie płacenia alimentów - czy można nie stawić się
Jeżeli na wezwaniu jest napisane: "stawinnictwo obowiązkowe" to TAK. ... Zobacz wątek2011.1.14 16:30:34
Sprawa o alimenty i ustalenie ojcostwa - co robić jako bezrobotny
Odpowiedź na pozew, wnosi się do sądu w formie pisemnej... Otrzymałeś pozew i masz 14 dni na jego odpowiedź (możesz to zrobić na piśmie)... Pamiętaj, że odpowiedź na pozew nie jest obowiązkiem ... Zobacz wątek2011.1.14 15:59:18
Baza mailingowa - zgłaszanie zmian do GIODO i zgody marketingowe
Posiadam bazę mailngową, rejestr na portalu i mam parę pytań jeśli chodzi o zgłaszanie rejestru do GIODO. Podobno zmiany w zbiorze trzeba zgłaszać w ciągu 30 dni, jeśli codziennie dojdą nowe ... Zobacz wątek2011.1.14 15:48:2
Portal z mailingiem - obowiązek zgłoszenia bazy do GIODO
Witam, posiadam stronę www z mailingiem, przetwarzam w bazie danych na serwerze następujące dane: identyfikator, hasło, e-mail, miasto. Baza zawiera ok 15000 użytkowników i codziennie rejestrują ... Zobacz wątek2011.1.14 15:22:36
Waloryzacja rent i emerytur od lutego 2011 - podwyżka świadczeń ZUS
Od lutego 2011 r., ZUS w ramach corocznej waloryzacji (najprawdopodobniej - 2,7 proc.) podwyższy wypłacane:* renty i emerytury
* renta rodzinna i renta z tytułu całkowitej niezdolności do pracy ... Zobacz wątek
2011.1.14 15:2:47
Testy na prawo jazdy kategorii C - gdzie znaleźć aktualne
WitamGdzie moge odszukac testów na prawo jazdy kategorii C na rok 2011?Za wszelkie wskazówki będę wdzięczny ... Zobacz wątek
2011.1.14 14:44:13
Wskaźnik waloryzacji 2011 - przewidywana wysokość
W 2011 r. - jak wynika z projektu budżetu rządu - wskaźnik waloryzacji może wynosić 2,7 proc.Ostatecznie, wskaźnik waloryzacji 2011 poznamy na początku lutego 2011 r.
... Zobacz wątek
2011.1.14 14:40:40
Wynagrodzenia posłów - diety, dodatki i kwoty nieopodatkowane
Witam, czy gdzieś są umieszczone informacje ile wynoszą diety naszych posłów? A ile wszystkie dodatki i premie? Czytałem, że część wynagrodzenia posłów jest w ogóle nie opodatkowana? Ile tak ... Zobacz wątek2011.1.14 13:21:47
Upoważnienie ważne we wszystkich urzędach - jak napisać
W upoważnieniu trzeba wyraźnie wskazać osobę upoważniającą i upoważnioną.Miejscowość, data, dane osoby udzielającej upoważnienia (imię, nazwisko, adres, numer dowodu), nagłówek (?Upoważnienie?), ... Zobacz wątek
2011.1.14 13:18:55
Zlecenie księgowości biuru rachunkowemu - umowa i dokumenty
Witam Proszę mi wysłać tradycyjny wzór umowy z biurem rachunkowymPozdrawiam Jan. ... Zobacz wątek
2011.1.14 13:18:8
Podniesienie VAT - czy zostanie cofnięte po pewnym czasie
Resort finansów chce, aby przedsiębiorca odzyskał od fiskusa tylko 60 proc. podatku za firmowe auto, ale nie więcej niż 6 tys. złotych. Odliczenie podatku od zakupu paliwa będzie natomiast w ogóle ... Zobacz wątek2011.1.14 13:17:30
Sprawozdanie Z-06 - osoby na urlopie wychowawczym w liczbie zatrudnionych
Nie , u tych osób stosunek pracy jest zwieszony ... Zobacz wątek2011.1.14 13:14:49
Wykaz PKD - co to jest i na czym polega
Dzięki PKD państwo oraz inni przedsiębiorcy wie czym zajmuje się dany przedsiębiorca. Rejestr przedsiębiorców jest jawny tak więc każdy z nas może sprawdzić czym zajmuje się inny przedsiębiorca. ... Zobacz wątek2011.1.14 13:12:21
Remanent - jak przeprowadzić legalnie i czy są specjalne druki
Remanentem trzeba objąć również:- towary stanowiące własność podatnika, znajdujące się w dniu sporządzenia spisu poza zakładem podatnika, a także
- towary obce znajdujące się w zakładzie ... Zobacz wątek
2011.1.14 12:53:4
Rozwiązanie umowy najmu przed terminem z powodu braku ogrzewania
Witam ,we wrzesniu podpisalam umowe najmu na rok.Podczas podpisywania umowy na czas okreslony zapytalam wlascicielke ile wynosi okres wypowiedzenia : odpowiedziala mi rok, bojac sie o ogrzewanie ktore ... Zobacz wątek2011.1.14 12:19:29
Zmienione stawki VAT - gdzie znaleźć aktualną ustawę
WitamW tym roku zostały zmienione stawki VAT dlatego bardzo prosze o pomoc gdzie moge odszuakać ustawę jej treść jesli chodzi o podatek VAT?Będę bardzo wdzieczny ... Zobacz wątek
2011.1.14 12:7:21
Jednoosobowa działalność - samochód i kilometrówka w kosztach
Witam chcę otworzyć jednoosobową działalność gospodarczą, świadczyć będę usługi dla byłego pracodawcy. Potrzebuje do tego samochodu, chce rozliczać się z byłym pracodawcą w formie kilometrówki. ... Zobacz wątek2011.1.14 12:7:9
Import samochodów - podwyższenie akcyzy i blokada konta
witam, prowadzę działalność gospodarcza polegającą na importowaniu samochodów i ich sprzedaży w Polsce. auta sprowadzam z UE i kupuje je na fakturę od firm. jak wiemy urząd celny podwyższa ... Zobacz wątek2011.1.14 11:41:12
Zatrudnienie żony przez męża w jego firmie
WitamCzy mąż może mnie zatrudnić w swojej firmie?Czy jest to niezgodne z prawem?I co mozna zrobic aby mógł to zrobić?Z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2011.1.14 11:29:49
Wzór podania o pracę w kopalni - gdzie znaleźć
WitamChcę starć sie o pracę w kopalni i potrzebowałabym wzoru podania o prace?Gdzie moge go szukać.Będę bardzo wdzięczny ... Zobacz wątek
2011.1.14 11:9:58
Termin do rejestracji umów - konsekwencje opóźnienia
WitamPytanie mam dokładnie takie jak w temacjie czy mam czas tylko do 31.02.2011?A co jeśli nie zdążę tego zrobić?Z góry dziekuję z awszelkie informacje ... Zobacz wątek
2011.1.14 11:5:55
Odrabianie wolnych dni podczas zwolnienia lekarskiego
Witam, jestem obecnie w dość dziwnej sytuacji. Otóż pracuję w firmie, w której w krew weszło już dawanie wolnych piątków w zamian za odrobienie ich w późniejszym terminie (soboty), oczywiście ... Zobacz wątek2011.1.14 11:4:46
Były pracownik otworzył konkurencyjny sklep w tym samym budynku
Witam!Mam taki problem, prowadzę działalność gospodarczą od 7 lat(sklep z odzieżą używaną). Przez cały ten okres sklep jest w jednym miejscu(wynajmuję lokal, płatności regularne) co pozwoliło ... Zobacz wątek
2011.1.14 0:9:19
Mieszkanie spółdzielcze po usunięciu z członkostwa - groźba eksmisji
Bardzo prosze o pomoc!Z powodu zadłużenia 8 tyś zł spółdzielnia mieszkaniowa usunęłą mnie z członka spółdzielni grozi mi eksmisja. Nie mam obecnie pracy, sama wychowuje dwójkę dzieci.Proszę ... Zobacz wątek
2011.1.13 20:58:2
Wypowiedzenie umowy gdy pracodawca wyjechał - co zrobić
Oczywiście ,że kierownik ma także uprawnienia jako Pana przełożony!Nie mam Pana umowy przed sobą, ale wynika to z zakresu obowiązków , komu Pan podlega.Zgodnie z kp nie może Panu przeszkodzić ... Zobacz wątek2011.1.13 20:46:59
Zadatek przy kupnie mieszkania - czy można odzyskać przy wycofaniu
Proszę o pomoc .W grudniu 2010 r znależliśmy z mężem mieszkanie , cena atrakcyjna więc zdecdowaliśmy się kupić po oględzinach . Ponieważ ( podobno ) byli inni kupcy , poproszono nas o podpisanie ... Zobacz wątek
2011.1.13 20:37:56
Zostanie głównym lokatorem mieszkania komunalnego po mamie
Po śmierci mamy, jeśli w chili śmierci mieszkałeś z mamą możesz wystąpić o podpisanie umowy najmu z Tobą. Póki żyje mama nie ma takiej możliwości.Pozdrawiam,
Małgorzata Woźniak ... Zobacz wątek
2011.1.13 20:3:20
Pozbawienie praw rodzicielskich na podstawie kłamstw - jak walczyć
Interwencji policji nie było, przychodzi czasem dzielnicowy. Jednak jest on chyba jakiś zakolegowany z ojcem i widać po nim że jest on stronniczy w tej sprawie. Skąd po za tym wziąć świadków? ... Zobacz wątek2011.1.13 19:59:18
Praca w święto - wymiana na dzień wolny o mniejszej liczbie godzin
Witam! 26 grudnia pracowałam 12 godzin w zamian dostałam dzień wolny w dniu, gdy w grafiku pracy miałam pracować 4 godziny. Czy jest to zgodne z prawem? ... Zobacz wątek2011.1.13 19:28:56
Zastaw spółdzielni na towar za czynsz - prawa najemcy
Dzień dobry.Wynajmowałem lokal od spółdzielni na umowę do końca 2010 roku w trakcie rozmów o rozłożenie mojego zadłużenia na raty dowiedziałem się ze spółdzielnia zabrała w zastaw na poczet ... Zobacz wątek2011.1.13 19:12:37
Renta inwalidzka dla bezrobotnego po pogorszeniu zdrowia
Mój ojciec od 4 lat jest osoba bezrobotną zarejestrowana w Urzędzie Pracy w tym czasie jego stan zdrowia znacznie się pogorszył, mam pytanie czy może starać się o rentę inwalidzką jeśli tak ... Zobacz wątek2011.1.13 18:49:53
Przedłużenie umowy w ciąży - prawo do przedłużenia przed 3 miesiącem
[cytat]zgodnie z przepisami.
[/cytat]
zgodnie z przepisami czy prawem ??? :-)
... Zobacz wątek
2011.1.13 18:41:22
Zmiany w skali podatkowej na przyszły rok
[cytat]Witam
Czy są jakieś miany jeśli chodzi o skalę podatkową na przyszły rok?Dalej 19%?Czy jak?Z góry dziękuję za info
[/cytat]
... Zobacz wątek
2011.1.13 16:21:47
Masz inne pytanie do prawnika?