Podatek od wynajmu mieszkania w 2011 czy ryczałt?
Odpowiedzi w temacie (1)

Co lepiej się opłaca podatek czy ryczałt?
Nie znalazłeś odpowiedzi?

Niby bardziej opłacalny jest ryczałt, ponieważ stawka jest wyjątkowo niska (tylko 8,5 proc.), podczas gdy przy opodatkowaniu według skali (zakładając, że nie osiągamy z najmu zbyt dużych zysków) wynosi 18 proc. (a po przekroczeniu 85 528 zł będzie to już 32 proc.). Natomiast przy wyborze zwykłego podatku wydatki dotyczące przedmiotu najmu (czyli mieszkania) wolno będzie odliczyć. Mogą to być zatem nie tylko opłaty ze energię, wodę czy gaz, ale także należności za eksploatację budynku, czynsz, podatek od nieruchomości, składka na ubezpieczenie lokalu czy chociażby prowizja płacona za pośredniczenie w znalezieniu najemcy. W koszty wolno zaliczyć także wydatki na wyposażenie czy remonty (i to nie tylko przeprowadzane podczas najmu, ale i przed jego rozpoczęciem).
DODAJ POST W TEMACIE
Aby odpowiadać na forum musisz się zalogować!
Potrzebujesz porady prawnej?
PODOBNE TEMATY NA FORUM
-
przez: wujko | 2011.5.13 15:9:8
witam wynajmuje mieszkanie studentom i wyczytałem że teraz bardziej opłaca się przejśc na ryczałt za wynajem mieszkania, czy nie trzeba do tego zakładać działalności? są jakieś inne warunki? (...) czytaj dalej»
-
Ryczałt samochodowy 2011 ? komu przysługuje
przez: zyta53 | 2011.1.21 15:6:25
Kwotę ustalonego ryczałtu zmniejsza się o 1/22 za każdy roboczy dzień nieobecności pracownika w miejscu pracy z powodu choroby, urlopu, podróży służbowej trwającej co najmniej 8 godzin lub innej (...) czytaj dalej»
-
Ile wynosi podatek od wynajmu lokalu
przez: trabkajadwiga | 2010.3.8 19:29:41
[cytat] [cytat] 1. Ile wynosi podatek od wynajmu lokalu? 2. Gdzie tego typu informacji szukać? (mqbec) [/cytat] [/cytat] czytaj dalej»
-
Czy od wynajmu turystom jest taki sam podatek jak od wynajmu np. studantom?
przez: - | 2004.8.16 0:0:0
Mam mieszkanie i chciałabym wymajmować w okresie wakacji turystom, a poza okresem wakacji studentom. Nie wiem jak to zalegalizować i jakie są opłaty i podatki. (Ewal) czytaj dalej»
-
Sprzedaż mieszkania otrzymanego w spadku
przez: Alfa | 2008.4.5 12:47:51
Skontaktuje sie z firma Lexicover - porady prawne dla firm. Maja dobrych prawnikow i dobre ceny czytaj dalej»