Forum prawne (strona 565)
Odwołanie się od decyzji nauczycielki
Witam. Mam problem z synem w szkole, gdyż w klasie 2 podstawowej nauczycielka nie chce go przepuścić do następnej klasy a nie chce żeby zmarnował mu się rok. Czy można się odwołać gdzieś i ... Zobacz wątek2011.5.28 9:44:33
cofnięcie zgody na paszport
Niech Pan zapyta o to organ wydający. Jeden telefon da Panu pogląd na sprawę. ... Zobacz wątek2011.5.27 15:38:54
Korekta zeznania rocznego
Jak chce Pan się wpakować w kłopoty, to niech Pan dalej tak kombinuje. Urząd może przeprowadzić kontrolę u Pana zanim wyda zaświadczenie i będzie miał Pan jazdę. ... Zobacz wątek2011.5.27 15:37:42
kiedy najlepiej złożyć pozew o rozwód
witam, chcę złożyć pozew o rozwód, kiedy powinnam to zrobić żeby sąd stwierdził całkowity rozkład więzi między nami? Może to brzmi głupio ale ile ma trwać ten trwały rozkład pożycia? ... Zobacz wątek2011.5.27 15:35:25
skład schedy spadkowej
Niech się Pani uda z tym pytaniem po poradę prawną do prawnika. ... Zobacz wątek2011.5.27 15:34:57
Nowy rodzaj umowy o pracę?
witam, wyczytałem, że ma powstać nowy rodzaj umowy o pracę tzw. umowa projektowa. Pracownik miałby być zatrudniony na czas określony do konkretnego projektu. Wiadomo coś więcej na ten temat? Jakie ... Zobacz wątek2011.5.27 15:10:57
przekształcenie firmy i kolejna umowa o pracę
witam, pracodawca w trakcie trwania umowy o prace przekształca firmę w spolke z.o.o .Teraz mam pytanie co z kolejną umowę z ta firmą, mogę dostać po raz 4 na czas kreślony ?? ... Zobacz wątek2011.5.27 15:0:59
Spółka z.o.o odpowiedzialność wspólnika?
W pierwszej kolejności za zobowiązania spółki z o.o. odpowiada sama spółka. Jeśli w przypadku upadłości okaże się, że majątek spółki nie wystarcza do zaspokojenia wierzycieli, zarząd spółki ... Zobacz wątek2011.5.27 14:59:40
OC - nie chcą wypłacić mi całości ubezpieczenia
Witajcie!ubezpieczyciel nie chce mi wypłacić całości ubezpieczenia! Chociaż bezwarunkowo mi się należy bo konsultowałam to z kumplem, który się zajmuje OC.
Podpowiedzcie czy zgłosić to ... Zobacz wątek
2011.5.27 14:50:22
Zachowek po zmarlym
Wartość zachowku wylicza się od wartość masy spadkowej w dniu otwarcia spadku. Nie ma znaczenia ile majątek jest wart obecnie. Zasada w postępowaniu przed sądem jest taka, że to skarżący musi ... Zobacz wątek2011.5.27 14:46:7
Zwrot pieniędzy z Urzędu Skarbowego
Dzień dobry!Ile trzeba czekać na zwrot pieniędzy z US?
Czy ma znaczenie to kiedy wysłałam zeznanie podatkowe? ... Zobacz wątek
2011.5.27 14:45:38
Siostra wymeldowała mnie z rodzinnego domu!!!!!!
Witam!Moja siostra wymeldowała mnie z naszego domu po rodzicach! Nie powiedziała mi nic o tym, tylko dostałam nakaz eksmisji!!! Nasi rodzice już nie żyją!
Co ja mogę zrobić w takiej sytuacji?!
POMOCY!!!!!!!!!!!!!! ... Zobacz wątek
2011.5.27 14:40:14
Czy imprezy bunga bunga są legalne?
Czy imprezy bunga bunga są legalne? Zrobiłem ostatnio imprezkę w domu. Przyszło pare osób wiadomo alkohol, kobiety. Kilka par zaczęło tam uprawiać fiku miku - bawić się troszkę lepiej niż pozostali... ... Zobacz wątek2011.5.27 14:39:25
koniec z spółdzielnią mieszkaniową
Po likwidacji spółdzielni nieruchomościami mogą zarządzać administratorzy wybierani przez wspólnotę, tak jak to ma miejsce w przypadku nieruchomości budowanych przez deweloperów. ... Zobacz wątek2011.5.27 14:34:52
Ile się czeka na zwrot podatku z US?
Ile się czeka na zwrot podatku z US? Czekam już miesiąc na zwrot podatku z urzędu skarbowego. Ile czasu urząd ma, aby dokonać zwrotu? ... Zobacz wątek2011.5.27 14:34:42
Selector Festival Kraków
Cześć!!!Czy zna ktoś plan imprez zorganizowanych z okazji Święta Krakowa Selector Festival, iluminacje i piknik???
To bodajże odbywa się od 1-5 czerwca!?
Dzięki za odpowiedź! ... Zobacz wątek
2011.5.27 14:28:45
kto otrzymuje firmę w spadku
Zgodnie z prawem syn i córka dziedziczą firmę po ojcu. To oni teraz muszą wyznaczyć zarząd firmy i osoby upoważnione do reprezentowania firmy. Z drugiej strony dziwi mnie, że w dobrze prosperującym ... Zobacz wątek2011.5.27 14:27:19
zawieszenie etatu?
Witam, czy jest możliwość zawieszenie pracy? dokładnie zawieszenie etatu przez pracownika? A w ramach tego przejście na kontrakt, a po jakimś okresie wrócić normalnie na swój etat? ... Zobacz wątek2011.5.27 14:20:51
lekarz ginekolog - czy mogę go zaskarżyć???
Witam!Leczyłam się u jednego ginekologa, specjalizującego się w leczenia bezpłodności. Zwrócilismy się do niego z naszym problemem.Przepisywał nam obu bardzo silne i bardzo drogie hormonalne ... Zobacz wątek
2011.5.27 14:11:45
Czym jest i jak ustanowić rozdzielność majątkową?
Dzień dobry!Na czym polega i czym jest rozdzielność majątkowa?!
Jak załatwić wszelkie formalności z tym związane?
Chcemy to zrobić to z mężem, ale nie wiemy jak za bardzo się za to zabrać?!
Proszę ... Zobacz wątek
2011.5.27 14:3:9
Czy grozi mi eksmisja na bruk
a jeszcze do twgo co ci napisali ze masz opuscic lokal TYM SIE NIE PSZEJMUJ ja tez dostalalm takie pismo nic wam nie zrobia mozecie mieszkac spokojnie,, musza wam zalozyc sprawe w sadzie i dac mieszkanie ... Zobacz wątek2011.5.27 14:1:10
Dzień Bezpłatnych Porad Adwokackich
witam, za tydzień ma odbyć się Dzień Bezpłatnych Porad Adwokackich, ale ponoć jest to niepewne bo minister finansów nie może się zdecydować czy adwokaci mają za te porady wystawiać paragony... ... Zobacz wątek2011.5.27 14:0:48
załatwienie scedowania praw współwłasności
Witam.Mam takie pytanie. 28 kwietnia br.odszedł mój ŚP Mąż. Jakie są procedury i terminy załatwienia scedowania praw współwłasności i własności na mnie w sądzie?
U Notariusza ponoć ... Zobacz wątek
2011.5.27 14:0:12
Matka nie przeznacza alimentow na dzieci!!
witam, mój mąż ma zasądzone alimenty na swojego pięcioletniego syna, jego matka pracuje i utrzymuje swojego obecnego bezrobotnego partnera. Dziecko skarży się mężu że mama mu nic nie kupuje za ... Zobacz wątek2011.5.27 13:54:22
zostaliśmy pominięci w testamencie, czy nic nam się nie należy?
Wzruszenie testamentu to sprawa bardzo indywidualna. Proszę wziąć jego kopię i udać się po poradę do doświadczonego adwokata. ... Zobacz wątek2011.5.27 13:50:12
ogromne długi po byłym mężu
jestem byłą żoną, zmarł ojciec moich nie pełnoletnich dzieci i pozostawił długi w bankach, Czy jeśli nie byliśmy małżeństwem to ja mogę te długi odziedziczyć? Nie złożyłam wniosku o ... Zobacz wątek2011.5.27 13:42:0
Alimenty,komornik,fundusz alimentacyjny!!!
witam!Jestem w ciąży i chciałabym dowiedzieć się kilka kwestii prawnych.
1. Kiedy mogę już iść na urlop macierzyński?
2. Jak długo mogę przebywać na takim urlopie?
3. Czy na tym urlopie ... Zobacz wątek
2011.5.27 13:35:21
emeryci mogą pracować tylko do końca września!!!
Witam!Czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego osoba będąca na rencie nie będzie mogła sobie dorobić paru złotych???
bardzo nurtuje mnie ten problem!
Co Wy o tym sądzicie?
Czekam na ... Zobacz wątek
2011.5.27 13:30:45
urlop wychowawczy, a zwolnienie z pracy
Dzień dobry!Mam pewna wątpliwość.
Otóż czy mogą mnie zwolnić w momencie kiedy jestem na urlopie wychowawczym?
Koleżanka do mnie dzwoniła z pracy, że podsłuchała szefów, którzy stwierdzili, ... Zobacz wątek
2011.5.27 13:22:9
gdzie po spadek?
witam, odziedziczyłam wraz z bratem spadek po babci, która mieszkała w na południu polski ja mieszkam w Krakowie. W jakim urzędzie skarbowym mam załatwiać sprawy związane z tym spadkiem? Czy ... Zobacz wątek2011.5.27 13:17:51
praca w Francji można zarobić 1900 euro
Witam!!!Czy myślicie, że ta praca nad Sekwaną we Francji jest bezpieczna i można skorzystać z tej oferty?
Można tam zarobić do 1900 euro miesięcznie na rękę.
nad Sekwaną mogą liczyć ... Zobacz wątek
2011.5.27 13:17:7
jak odzyskać nieruchomość
Witam, posiadam postanowienie sądu, w wyniku którego jestem jedynym spadkobiercą nieruchomości, która zamieszkują osoby trzecie. Chciałabym sprzedać te nieruchomość proponując zamieszkującym ... Zobacz wątek2011.5.27 13:8:47
zabrane prawo jazdy a jazda skuterem
witam, dostałem karę na prowadzenie pojazdów mechanicznych na okres 8 miesięcy. Czy mogę zatem jeździć skuterem? Z tego co się orientuję, można prowadzić ten pojazd na dowód osobisty bądź ... Zobacz wątek2011.5.27 13:0:57
skutki pseudo ucieczki z miejsca kolizji
witam, taka sytuacja na parkingu , otarłam błotnik wjeżdżającego auta i zostałam oskarżona przez poszkodowanego o próbę ucieczki. Zatrzymałam się tylko kawałek dalej i wróciłam na miejsce. ... Zobacz wątek2011.5.27 12:58:49
Obama w Warszawie - jakie czekają nas utrudnienia
Jest nawet specjalna linia, na której uzyskasz wszelkie informacje dotyczące utrudnień na drogach w Warszawie!
"Pod numer (22) 60-38-038 begin_of_the_skype_highlighting (22) 60-38-038 ... Zobacz wątek
2011.5.27 12:54:51
Czy należy się zachowek ?
witam, miałam taką sytuację, że po otarciu błotnika wjeżdżającego auta na parking zostałam oskarżona przez poszkodowanego o próbę ucieczki. Są to wymysły tej drugiej osoby ale ja jestem sprawcą, ... Zobacz wątek2011.5.27 12:47:12
co zrobić z ziemią ziemia?
witam , mam takie pytanie muszę przeprowadzić sprawę spadkową, uregulować grunty na których znajduje się budynek mieszkalny zamieszkuje tam ponad 40 lat, ale syn siostry adoptowany podobno przysposobione ... Zobacz wątek2011.5.27 12:40:0
strona internetowa AntyKomor usunięta!!!
I bardzo dobrze, niech ludzie nie myślą sobie, że przez internet mogą wszystko pisać!!!!Przydałyby się większe restrykcje za teksty poniżające osobę przez internet!!! ... Zobacz wątek
2011.5.27 12:30:45
rekrutacja na prawo 2011
cześć!Chciałbym się dostać na prawo na UJ do Krakowa. Czy nie wiem ktoś może jaki jest próg punktowy w tym roku? Ja niestety nie mogę nigdzie tego znaleźć?!
Ciekawy jestem czy dużo osób ... Zobacz wątek
2011.5.27 12:23:42
sezon grilli na balkonach - jak to robić?
witam, rozpoczął się sezon na grillowanie, dużo grilli pali się na balkonach, wiem że nie ma w polskim prawie przepisu zabraniającego palenia na balkonach i teraz pytanie kiedy można a kiedy nie? ... Zobacz wątek2011.5.27 12:7:34
umowa na czas określony max przez 2 lata
Dzień dobry!Czy już jest przegłosowana uchwała dotycząca wprowadzenia okresu możliwości zawierania umowy na czas określony max. do 2 lat?
Od kiedy ona wejdzie w życie?
I czy będzie dotyczyła ... Zobacz wątek
2011.5.27 10:33:41
gdzie można kupić bezpiecznie ważywa?!
Witam!Czy nie przeraziła Was informacja dotycząca tych trujących warzyw????
Mi kłębią się w głowie dwa pytania:
1. Kto odpowie za śmierć tych osób zatrutych?!
2. Gdzie teraz bedzie ... Zobacz wątek
2011.5.27 10:3:39
Ustanie obowiązku alimentacyjnego
Witam. Mam 26 lat - pracuje i studiuje zaocznie. Niestety moje dochody to najniższa płaca krajowa. Otrzymuje alimenty od ojca od 15 roku życia w kwocie 400 zł. Czy w mojej sytuacji może ustać obowiązek ... Zobacz wątek2011.5.27 9:29:57
podatek za domek letniskowy
witam!Czy domek letniskowy,cumping należy dodatkowo opodarkować? Ilei wynosi taki podatek?
... Zobacz wątek
2011.5.26 23:44:1
jak można sprawdzić biuro podróży
Witam!Jak można sprawdzić skutecznie biuro podróży?
Wybieram się z rodziną na wakacje, ale nie chciałabym aby się okazało, że nie mamy zarezerowowanego, komfortowego hotelu, bądż że ... Zobacz wątek
2011.5.26 22:52:52
zwolnienie podatkowe dla rodzin
Witam!Czytałam gdzieś ostatnio, że rząd ma uchwalić jakieś zwolnienia podatkowe dla rodzin.
Czy orientuje się ktoś z Was, która rodzina mogłaby liczyć na taką ulgę?
Proszę o więcej ... Zobacz wątek
2011.5.26 22:49:21
Zakaz parkowania
Witam, jestem jednym z członków zarządu wspólnoty mieszkaniowej. Mamy drogę wewnętrzna dwukierunkową, która służy mieszkańca do dojazdu na podziemny parking. po obu stronach jest chodnik lecz ... Zobacz wątek2011.5.26 18:19:7
jaka polisa na wakacje?
witam, wybieram się na wakacje za granicę na południe, wiem że ogólna zasada jest taka, że im wyższe sumy ubezpieczenia tym lepiej. Bo wtedy jest większa gwarancja, że w razie potrzeby otrzymamy ... Zobacz wątek2011.5.26 14:22:48
Jak postarać się o alimenty
witam, ojciec dziecka od drugiej połowy ciąży wogóle nie ma kontaktu z matką. Co należy teraz zrobić z uznaniem dziecka i alimentami po porodzie? Cała wyprawka, poród ,lekarze finansowała matka ... Zobacz wątek2011.5.26 14:7:35
jak wydziedziczyć pasierbów
witam, jestem po rozwodzie i mam już wnuki i chcę się ożenić. Moja przyszła żona jest wdową i ma dwoje dorosłych dzieci. Chcielibyśmy sporządzić przed ślubem intercyzę, aby w przypadku śmierci ... Zobacz wątek2011.5.26 13:33:6
Masz inne pytanie do prawnika?