Forum prawne (strona 564)
w jakiej walucie wziąć kredyt hipoteczny?
Witam!Znowu kredyty drożeją!
Stopy procentowe wzrosną do prawie 5 proc. Kolejna podwyżka może mieć miejsce już w czerwcu. Kredyty w złotych będą droższe.
Gdzie się opłaca wziąć kredyt ... Zobacz wątek
2011.5.31 10:45:18
posiłki na studencką kieszeń;)
ja również polecam Krokiecika. Stołuje się tutaj od początku studiów. Mają smaczne krokiety i naleśniki, a także zestawy śniadaniowe. ... Zobacz wątek2011.5.31 10:35:18
Policja nie reaguje na zgłoszone pobicie
Witam!Ile czasu od zgłoszenia przestępstwa, Policja ma obowiązek zareagować i rozpocząć postępowanie w tej sprawie?
Mój brat został pobity, zgłosiliśmy to na policji, brat leży w szpitalu, ... Zobacz wątek
2011.5.31 10:34:11
ubezpieczenie za wypadek w pracy
Dzień dobry!Moja mama miała wypadek w pracy. Poślizgnęła się na mokrych schodach, świeżo umytych. Jest na L4, ma złamaną nogę i zwichniętą rękę, bardzo niefortunnie upadła.
Jakie ... Zobacz wątek
2011.5.31 10:28:44
stypendia naukowe będą zlikwidowane!
Cześć!Słyszeliście jakie zmiany chcą wprowadzić dotyczące nas studentów?!
Chcą wycofać nam od października możliwość uzyskania stypendiów naukowych!
Zastąpi je stypendium rektora. ... Zobacz wątek
2011.5.31 10:17:38
tworzysz gry - jest dla Ciebie praca!
cześć!!!Co myślicie o tym pomyśle, aby otworzyć kierunki na uczelniach, które będą kształcić młodych ludzi w programowaniu gier komputerowych?
Fajna sprawa, powstaną nowe, wciągające ... Zobacz wątek
2011.5.31 10:8:16
jestem za stary na etat, a za młody na emeryture!!!
Witam, 2 tygodnie temu temu straciłem prace z powodu likwidacji stanowiska, mam 53 lata jestem inżynierem i nie mogę znaleźć pracy z swoim wykształceniem i doświadczeniem! Wszędzie chcą młodych, ... Zobacz wątek2011.5.31 9:59:11
wypożyczenie samochodu problem po zdaniu auta.
WitamMam taki problem, wypożyczyłem samochód (VW multivan) na 10-dniową podróż (2000km) od małej lokalnej firmy.
Po powrocie samochód oddałem, a po prawie 2óch dniach pracownik firmy zadzownił ... Zobacz wątek
2011.5.31 9:50:46
zmiany w prawie jazdy!!!
Cześć!Słyszałem, że mają wprowadzać jakieś zmiany odnośnie robienia prawa jazdy?!
Czy to ściema czy prawda?
Od kiedy miały by one wejść i co się zmienia?
Planowałem zrobić po ... Zobacz wątek
2011.5.31 9:45:34
co grozi za brak kasy fiskalnej?!
No ja słyszałem, że są poważne.ponoć jak podatnik nie instaluje kasy fiskalnej to traci prawo do odliczenia części podatku VAT. Do tego są jeszcze kary grzywny z kodeksu karnego skarbowego.
A ... Zobacz wątek
2011.5.31 8:47:20
coli zabiła już 14 osób - jak się przed nią chronić?
Dobry wieczór!Chciałam zapytać jak można chronić się przed tą bakterią??? CZy można jakoś sprawdzić skąd są sprowadzane warzywa na targowiskach?
Czy rozprzestrzeni się ta bakteria jeszcze ... Zobacz wątek
2011.5.30 22:40:52
koleje mazowieckie - opłata dworcowa
Witam!Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć na czym by polegało wprowadzenie opłaty dworcowej dla pasażerów w Warszawie???
czy to by było korzyste dla pasażera czy raczej nie?
Dzięki za odpwoiedź! ... Zobacz wątek
2011.5.30 22:34:54
wybuch wulkanu grimsvotn, które lotniska są zamknięte???
Witam!Czy wie ktoś może, które konkretnie loty zostały odwołane z powodu wybuchu tego wulkanu? Na jak długą zostają one odwołane?
czy ktoś zwróci nam pieniądze za niezrealizowany przelot?
Dzięki ... Zobacz wątek
2011.5.30 22:28:28
Czy Polska będzie wydobywać gaz łupkowy?!
Witam!Dlaczego my Polacy zawsze damy się omamić?!
Przyjechał sobie Obama przedstawił propozycje, Polakom zaświeciły się oczka, bo nic nie beda musieli robić a i tak COŚ z tego dostaną!?
Politycy ... Zobacz wątek
2011.5.30 22:24:24
który wulkan będzie następny?
Witam!Na świecie dzieje się tragedia za tragedią!!!
Czy myślicie, że grozi nam jakieś jeszcze niebezpieczeństwo ze strony innych wulkanów?
A może coś innego wybuchnie?!
Jak Wam się ... Zobacz wątek
2011.5.30 22:18:1
Ksiądz Piotra Natanek okultyzm!!!
Cześć!!!Jak Wam sie sesyjka układa? Moja zbliża sie duzymi krokami :D
Hej, a słyszeliście to nagranie tego księdza Natanka???
Normalnie strach się bać ;D
Tylko nie czytajacie tego, ... Zobacz wątek
2011.5.30 22:14:15
islandia wulkan - czy wypełnia sie apokalipsa???
Dobry wieczór wszystkim!Muszę się z Wami podzielić swoimi przemyśleniami!!!!!!!!
Dziś kolejna tragiczna wiadomość owładneła światem! Wybuchł wulkan w Islandii, jak zapewne już wiecie!
Ja ... Zobacz wątek
2011.5.30 22:5:45
Kupione w Polsce sprzedane w niemczech
Witam piszę z pytanie siostra planuje otworzyć sklep internetowy z częściami samochodowymi. Towar do sklepu zakupywać bedzie w hurtowni w polsce a sprzedawać w niemczech. Jak wtedy wygląda sprawa ... Zobacz wątek2011.5.30 21:41:32
1/2 etatu i cały etat a zasiłek dla bezrobotnych.
po przepracowaniu siedmiu miesięcy na cały etat coś się należy ... Zobacz wątek2011.5.30 20:45:30
Teściowje chcą mi przepisać dzialkę a dokładnie 80 arów z czego połowa to łąka a druga część
Teściowje chcą mi przepisać dzialkę a dokładnie 80 arów z czego połowa to łąka a druga część to grunt orny, moje pytanie to czy mogę postawić dom na rolnej części i czy muszę być rolnikiem, ... Zobacz wątek2011.5.30 20:42:33
mąż może zabrać dziecko bez zgody matki?
A na podstawie czego przyjdzie z tą policją? Ma jakiś wyrok? Niech wniesie sprawę o ustalenie kontaktów zobaczy co wskóra ... Zobacz wątek2011.5.30 19:26:51
problem z zasiłkiem rodzinnym
Nie przeskoczysz tego alimenty są dochodem i maja do tego prawo tak samo jesli starasz np o dodatek na mieszkanie ta sama sytuacja. ... Zobacz wątek2011.5.30 19:23:39
mieszkanie spółdzielcze a spadek
Rodzice w latach 80 kupili mieszkanie spółdzielcze (wkład). Wkrótce potem matka zmarła a niedawno ojciec. Mieszkanie to kilka lat temu zostało wykupione od spółdzielni. Chcę teraz sądownie potwierdzić ... Zobacz wątek2011.5.30 15:59:28
zajęcie komornicze a bank
witam, taka sprawa mąż zanim się poznaliśmy wziął kredyt , którego nie spłacał. Dowiedziałam się o tym niedawno kiedy komornik zabrał mężowi połowę pensji. Chciałabym się dowiedzieć ... Zobacz wątek2011.5.30 15:41:12
odwlekanie sprawy rozwodowej
Witam, mam pytanie, ile sąd może odwlekać sprawę rozwodową czekając na świadka pozwanej? Świadek się nie stawił na jedna sprawe i sprawa została odroczona, termin za 3 miesiące nie pasował ... Zobacz wątek2011.5.30 15:28:44
praca dla młodzieży na wakacje 2011
witam, mam takie pytanie poszukuje pracy na te wakacje, ale nie chcę się wpakować w jakąś niewolniczą pracę, czy są jakieś portale oferujące godną pracę np. za granicą, takie które nie wykorzystują ... Zobacz wątek2011.5.30 15:17:16
jak znieść współwłasność brzy braku porozumienia?
witam, rodzice zapisali mnie i dwóm siostrom działki rolne, które zostały zapisane całemu rodzeństwu we współwłasności po 1/3 dla każdej. Geodeta porobił mapki aby wyjść ze współwłasności ... Zobacz wątek2011.5.30 15:11:35
Wizyta Obamy w Warszawie nie przekonała Polaków?
witam, podczas wizyty w Warszawie amerykański prezydent Barack Obama zapewniał Polaków o amerykańskim wsparciu dla ich bezpieczeństwa. Ale tak naprawdę Obama był w Warszawie niecałe 24 godziny ... Zobacz wątek2011.5.30 15:2:30
czy jestem właścicielem ziemi ?
witam , moja sprawa wygląda tak: niedawno sąd przyznał mi spadek po zmarłej matce, która miała sądowo przyznany spadek po swoim ojcu. Ale matka nie jest wpisana do księgi wieczystej tej ziemi. ... Zobacz wątek2011.5.30 14:48:12
czas na wypowiedzenie po zmianie operatora
witam, ile czasu mam na wypowiedzenie umowy po zmianie operatora(i regulaminu de facto) czy jest to 14 dni? Czy jest liczone od momentu zmian, czy od momentu dostarczenia mi pisma o zmianach? ... Zobacz wątek2011.5.30 14:34:45
Czy komornik może zabierać nadpłatę z PIT
witam, dług za brak polisy OC jest ściągany z nadpłaty PIT , czy komornik może zabrać całą kwote nadpłaty czy nie jest tak że jest jakaś tam granica procentowa ile może ściągnąć komornik ... Zobacz wątek2011.5.30 14:19:53
problem z wymianą towaru na gwarancji
Witam, posiadam gwarancje na zegarek, czy na jej podstawie mogę żądać wymiany towaru na nowy zamiast zwrotu pieniędzy? Czy jest to decyzja sklepu i nie mam żadnych podstaw aby żądać wymiany towaru ... Zobacz wątek2011.5.30 14:9:12
stypendium socjalne a praca w wakacje za granicą
Witam, moja sprawa wygląda tak dostaje stypendium socjalne i różne dodatki za to że utrzymuje nas tylko matka i ma mały dochód, chciałbym dorobić coś na wakacjach jak będę u rodziny za granicą, ... Zobacz wątek2011.5.30 14:6:2
Wizyta Obamy i rozmowy o gazie
witam, czy nie sądzicie że wizyta Obamy w Polsce była tylko w jednym celu? USA interesują tylko takie państwa w których można za pół darmo dostać paliwo, najpierw ropa a teraz nasz gaz łupkowy! ... Zobacz wątek2011.5.30 13:49:23
zmiana operatora a nowa umowa
witam, mam takie pytanie zmienia się np. operator mojej sieci internetu osiedlowego, przejmują inna firma, jakie obowiązki ma ta nowa firma? Czy musi przysłać mi nową umowę do podpisania? Jeśli ... Zobacz wątek2011.5.30 13:32:38
Czy można wypowiedzieć staż?
witam, jestem na stażu, czas określony odbywania stażu jest na 3 do 12 miesięcy. Czy mogę przerwać staż po upływie jednego miesiąca? Jakie ewentualnie są konsekwencje? Jak to zrobić? ... Zobacz wątek2011.5.30 13:27:40
praca w wakacje i problem z podatkiem
witam, jestem jeszcze studentem w wakacje wybieram się do pracy w stanach, jak należy się później z tego rozliczyć czy dostanę formularz odpowiadający naszemu PIT-11 ? czy jest jakaś możliwość ... Zobacz wątek2011.5.30 13:21:51
program DRUKI IPS
witam, czy ktoś ma doświadczenie z programem do wystawiania rachunków Druki IPS? Czy wylicza on poprawnie wszystkie dane? Można bezpiecznie korzystać? ... Zobacz wątek2011.5.30 12:52:12
praca sezonowa a renta
Witam, mam zamiar po szkole wyjechać na wakacje do pracy za granice, ale nie wiem jak się to odnosi to pobieranej renty. Mam rentę rodzinna ale jeśli rozliczę się za granicą to czy ZUS zawiesi mi ... Zobacz wątek2011.5.30 12:38:57
SPADEK Mój ojciec nie żyje od wielu lat. Matka ma całkowicie odebrane prawa rodzicielskie zarówno
SPADEK Mój ojciec nie żyje od wielu lat. Matka ma całkowicie odebrane prawa rodzicielskie zarówno do mnie jak i do mojego brata. Nie ma z nią kontaktu 13 lat. W zeszłym roku brat zmarł. Spadek ... Zobacz wątek2011.5.29 21:14:13
WGLĄD DO AKT Witam. Mój ojciec 14 lat temu popełnił samobójstwo. Przed śmiercią zostawił karteczkę.
WGLĄD DO AKTWitam. Mój ojciec 14 lat temu popełnił samobójstwo. Przed śmiercią zostawił karteczkę. Moja matka była przesłuchiwana kilkakrotnie. Ostatecznie sprawę umorzono. Po tym straciłam ... Zobacz wątek
2011.5.29 21:9:14
wypadek samochodowy - kogo to była wina???
Nie masz co dyskutować jechałeś z tyłu i powinieneś mieć taką odległość od poprzedzającego cię samochodu żeby wyhamować,tu nie masz dyskusji.Nic nie ugrasz odwołując się. ... Zobacz wątek2011.5.29 20:43:37
mandat za wycieraczką
Jeżeli właściciela nie zastali w samochodzie to zostawili za wycieraczką .Jeżeli czujesz się pokrzywdzony możesz zawsze odwołać się do komendanta policji ,straży miejskiej . ... Zobacz wątek2011.5.29 18:28:55
czy mam obowiązek płacenia jej nadal alimentów na dziecko. jeżeli nie to co mam dale robić.
czy mam obowiązek płacenia jej nadal alimentów na dziecko. jeżeli nie to co mam dale robić. kobiecie z którą mam dziecko opieka w styczniu br odebrała córkę i umieściła ją w ośrodku małego ... Zobacz wątek2011.5.29 17:40:43
Sąsiad z góry zalewa łazienkę.Chcę do niego napisac oficjalne pismo, aby rozwalił płytki i sprawdził
Sąsiad z góry zalewa łazienkę.Chcę do niego napisac oficjalne pismo, aby rozwalił płytki i sprawdził rury.NA jaką podstawę prawną się powołac.Iwona ... Zobacz wątek2011.5.29 14:34:18
Czy jestem zmuszony do odpowiedzialności finansowej
Czy jestem zmuszony do odpowiedzialności finansowej Chciałbym sie doradzić co mam zrobić w moim przypdadku.Jestem zameldowany na ulicy struga, ale od dzieciństwa mieszkałem w innym domu przy ... Zobacz wątek
2011.5.29 14:17:50
Jaki powinien być zarząd spółdzielni?
Jaki Waszym zdaniem powinien być zarząd spółdzielni, na etacie, czy tzw. społeczny czyli działający na podobnych zasadach jak rada nadzorcza? Kto powinien powoływać zarząd spółdzielni, rada ... Zobacz wątek2011.5.28 17:58:13
2011.5.28 17:51:17
Pierwsza praca, a urlop
WitamOd 5 maja 2011r. jestem zatrudniona na umowę o prace na okres próbny. Czas obowiązywania tej umowy mija 31 lipca br..
Jest to moja pierwsza praca.
W ciągu tych niecałych trzech miesięcy ... Zobacz wątek
2011.5.28 13:54:36
Witam. Czy mogę ograniczyć odległość między budynkami do 6m jeśli budynek sąsiada oddalony jest
Witam.Czy mogę ograniczyć odległość między budynkami do 6m jeśli budynek sąsiada oddalony jest od granicy działki o 3m i posiada otwory okienne od mojej strony? Jeśli tak to czy muszą być ... Zobacz wątek
2011.5.28 13:27:56
Masz inne pytanie do prawnika?