vat od paliwa 2011
Odpowiedzi w temacie ()

Zgodnie z ustawą z dnia z dnia 16 grudnia 2010 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz ustawy o transporcie drogowym - art. 4 ustawy - w okresie od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy do dnia 31 grudnia 2012 r., obniżenia kwoty lub zwrotu różnicy podatku należnego nie stosuje się do nabywanych przez podatnika paliw silnikowych, oleju napędowego oraz gazu, wykorzystywanych do napędu samochodów osobowych oraz innych pojazdów samochodowych, o których mowa w art. 3 ust. 1. (a więc samochodów osobowych oraz innych pojazdów samochodowych o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony). Ustawa zawiesza więc na okres dwóch lat możliwość odliczenia VAT od paliwa kupowanego do napędu samochodów o masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony. Chodzi tu w szczególności o samochody, które przeznaczone są do działalności gospodarczej, m.in. auta dostawcze spełniające określoną w ustawie definicję, samochody typu van czy minibusy.
Nie znalazłeś odpowiedzi?

Obniżenia kwoty lub zwrotu różnicy podatku należnego nie stosuje się do nabywanych przez podatnika paliw silnikowych, oleju napędowego oraz gazu, wykorzystywanych do napędu samochodów osobowych oraz innych pojazdów samochodowych, o których mowa w art. 3 ust. 1. (a więc samochodów osobowych oraz innych pojazdów samochodowych o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony).
DODAJ POST W TEMACIE
Aby odpowiadać na forum musisz się zalogować!
Potrzebujesz porady prawnej?
PODOBNE TEMATY NA FORUM
-
Vat od paliwa 2011?
Witam Czy w roku 2011 będzie można dalej odliczać podatek VAT od paliwa?Z góry dziękuję za informacje czytaj dalej»
-
Odliczanie paliwa w 2011
Witam Mam pytanie, czy jeśli zatankuje przed 1 stycznia paliwa "na zapas" (mam możliwość składowania większej ilości paliwa) to będę mógł jeszcze to paliwo odliczyć? czytaj dalej»
-
Odliczanie VAT od paliwa w 2011, jakie samochody
Ja już się pogubiłem i zastanawiam się od jakich samochodów można odliczać VAT od paliwa? czytaj dalej»
-
odliczenie vat od paliwa 2011
Witam Jak to w końcu jest w tym nowym roku od jakich aut mozna wkońcu odliczyć VAT od paliwa?Z góry dziękuję czytaj dalej»
-
vat od paliwa do samochodów z kratką w 2011
Witam Czy można odliczać VAt od paliwa w autacj w kratka w roku 201?Z góry dziękuję za wszelkie informacje czytaj dalej»
-
VAT-paliwo-2011-auta
Witam Czy od 2011 roku zmieniają się przepisy w zakresie odliczania podatku VAT od paliwa zakupionego do samochodów ciężarowych? Czy wiecie coś na ten temat?Ciagle coś mówia o zmainie podatku (...) czytaj dalej»
-
odliczanie podatku vat od paliwa w 2011 r.
Witam Mam pytanie w jakim w końcu przypadku mozna odliczyć podatek od paliwa?Z góry dziekuję za wszelkie informacje. Pozdrawiam czytaj dalej»
-
Rozliczenie podatku VAT od paliwa
Witam Jakie sa zadasay rozliczenia podatku VAtT od paliwa w roku 2011?Z góry dziekuje czytaj dalej»
-
zakaz odliczania podatku Vat od paliwa-kiedy?
Witam Od kiedy nie będzie można odliczyc podaktu od paliwa wiem, że juz w roku 2011 ale czy juz 1 stycznia??Z góry dziekuję za inforamcje czytaj dalej»
-
odliczanie vat od paliwa w 2011
Samochód dostawczy o ciężarze poniżej 3500, mający OBT stwierdzający, że jest ciężarowy, będzie obowiązywać zawieszenie w odliczaniu Vat od zakupionego paliwa? A co z Vatem na zakupiony samochód (...) czytaj dalej»