Forum prawne (strona 614)

Żądanie zdjęcia kamery przez sąsiada w bloku

Mieszkam w bloku. Mój sąsiad od strony parkingu zamontował na zewnątrz swojego okna kamerkę. Nie wiem po co, ale czuję się przez niego nieustannie obserwowany. Czy ja mogę zażądać, żeby on ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.15 9:12:44

Wymeldowanie bratowej z mieszkania własnościowego

Moja bratowa jest zameldowana w mieszkaniu którego jestem właścicielem. Chcę żeby ona się wymeldowała, bo i tak tu nie mieszka od kilku lat, ale ona nie chce. Czy ja mogę ją sam wymeldować?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.15 9:9:37

Maksymalny rozmiar garażu bez pozwolenia na budowę

Czy ktoś mógłby mi udzielić informacji, jak duży garaż (konkretnie ile m2) można wybudować bez pozwolenia na budowę?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.15 9:8:19

Urlop wychowawczy przy upadłości zakładu pracy

Zakład w którym pracuje ogłosił upadłośc. Problem jest tego rodzaju, że ja w tym momencie jestem na urlopie wychowawczym. Czy w związku z tym ja będę musiała ten urlop przerwać albo czy świadczenia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.15 9:6:0

Urlop wychowawczy dla mężczyzny z dzieckiem

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć w jaki sposób mężczyzna może iść na urlop wychowawczy? Wiem, że ta możliwość pojawiła się niedawno, ja mam synka 2,5 letniego i czy w takim wypadku mógłbym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.15 9:4:17

Procedura postępowania spadkowego i adwokat z urzędu

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jak wygląda postępowanie spadkowe? czy na takie postępowani trzeba załatwić sobie prawnika? Czy jeśli kogoś nie stać na prawnika, to czy może dostać adwokata ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.15 9:1:21

Spadek gdy spadkobierca z testamentu nie dożyje otwarcia

Co się dzieje, kiedy spadkobierca wskazany w testamencie nie doczekuje otwarcia tegoż? Czy spadek dziedziczą zstępni czy spadkobiercy ustawowi tego pierwszego? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.15 8:58:56

Wniosek o egzekucję alimentów - jak napisać?

Wzór wniosku:

WNIOSEK O WSZCZĘCIE EGZEKUCJI

Na podstawie wyroku Sądu Rejonowego w ................... (miejscowość) z dnia ................... wydanego w sprawie numer ................... , ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.15 8:41:3

Powrót do jazdy rowerem po zakończeniu zakazu

Zostałem skazany za jazdę po alkoholu na rowerze, za kilka dni kończy mi się zakaz jazdy. Czy po jego zakończeniu będę mógł normalnie wsiąść na rower czy ja muszę jeszcze udać się do sądu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.15 8:37:30

Przetrzymywanie narzędzi przez klienta po sporze

Dzień dobry !!!! mam pytanie - wykonywałem usługe u klienta konkretnie montaż schodów , w trakcie wykonywania usługi miałem klopoty z samochodem i klient zoboawiazał sie do tego że sam jak bedzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.15 7:0:22

Wymeldowanie z mieszkania spółdzielczego przy zachowaniu prawa

Czy posiadając spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu muszę być w nim cały czas zameldowany na pobyt stały? Czy też możliwe jest wymeldowanie się z tego mieszkania (jednocześnie będąc cały ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 23:1:10

Zachowek przy zapisaniu gospodarstwa na jedno dziecko

Mam takie pytanie: Moi rodzice, którzy jeszcze żyją odpisali gospodarstwo na jedna córkę, a jest nas 3 siostry. Oprócz siostry nie dostała nic żadna z nas. To co się ostatnio dowiedziałam siostra ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 22:28:59

Przelew od teściowej na prywatne konto - podatek

Witam wszystkich!

To mój pierwszy wpis tutaj,

Moj problem polega na tym ze dostalem od mojej tesciowej przelew na moje prywatne indywidualne konto bankowe, ktorego juz nie mam, przelew w kwocie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 21:52:49

Kara za przekroczenie terminu opłaty akcyzy

jak uniknąć kary za przekroczenie terminu opłaty akcyzy Pomocy mam wezwanie jako podejrzana do UC,art56paragraf 4 kks
Opłaciłam akcyzę od sprowadzonego auta po 2 miesiącach od daty sprowadzenia, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 21:40:35

Uniknięcie kary za nieterminową opłatę akcyzy

jak uniknąć kary za przekroczenie terminu opłaty akcyzy Pomocy mam wezwanie jako podejrzana do UC,art56paragraf 4 kks
Opłaciłam akcyzę od sprowadzonego auta po 2 miesiącach od daty sprowadzenia, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 20:49:55

Łamanie prawa przez posiadanie nielegalnego systemu

Witam mam pytanie mój syn ma na swoim komputerze wgranego legalneo windowsa, ale ostatnio widziałem na jego biurku płyte z nielegalnym systemem, to czy w takim przypadku łamie prawo ?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 17:17:10

Apelacja od wyroku półtora roku więzienia

Witam mój tata poszedł na półtora roku do więzienia co mogę zrobić żeby go z wyciągnąć, czy może mi ktoś powiedzieć jak powinna wygladać w takim przypadku apelacja??

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 17:13:56

Zatrzymanie przez policję nietrzeźwej osoby - podstawy prawne

Witam niedawno policja zatrzymałą mojego męża, niestety jest to już jego drugi wyrok, niedawno pierwszy wyrok się uprawomocnił. Co w takim wypadky mu może teraz grozić?? pilnie prosze o pomoc ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2010.9.14 17:11:18

Cofnięcie postanowienia o pozbawieniu wolności za grzywnę

Witam moja córka miała do zapłąty grzywnę w wysokości 450zł, ale za to że zwlekałą z zapłatą sąd postanowił ją pozbawić 140 dni wolności. co można zrobić aby cofnąć to postanowienie, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 17:2:56

Wyjazd za granicę z wyrokiem w zawieszeniu

Witam chciałabym się zapytać czy jesli mój mąż ma wyrok prawomocny rok w zawieszeniu na dwa lat to czy może on wyjechać za granice na okres trzech miesiecy?? czy w takim przypadku musi on powiadamiać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 16:57:54

Zakaz poruszania się pojazdami mechanicznymi - rower

Witam mój syn ma orzeczenie z sądu że nie może sie poruszać wszelkiego rodzaju pojazdami mechanicznymi, czy do tego rodzaju pojazdów zalicza sie także i rower?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 16:51:59

Zatrzymanie syna na przesłuchaniu w sprawie pobicia

Witam czy może mi ktoś powiedzieć czy jeśli mój syn idzie na przesłuchane w sprawie pobicia to czy może on zostać zatrzymany, jeśli tak to na ile go zatrzymają?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 16:47:27

Maksymalny okres kary w zawieszeniu

Witam czy może mi ktoś powiedzieć ile maksymalnie lat można dostać w zawieszeniu?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 16:43:38

Zajęcie majątku żony za grzywnę męża

Witam mam pytanie czy komornik może zająć moje mienie jeśli mój mąż ma do zapłacenia grzywną a mamy wspólny majątek ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 16:41:38

Utrata zasiłku rodzinnego - dodatek dla samotnej matki

Witam.
Pobieram zasiłek rodzinny, w tym dodatek dla samotnej matki (170zł) oraz dodatek który otrzymuje dziecko w zwiazku z dojazdem z miejsca zamieszkania do szkoły ponadgimnazjalnej (50 zł). Jestem ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2010.9.14 16:24:17

Sąsiad oskarża o otarcie samochodu - czy można udowodnić

W tym wypadku sąsiad będzie musiał udowodnić, że obtarcia na Pana samochodzie pochodzą od obtarcia jego samochodu. Sam fakt, że Pan obtarty samochód nie przesądza o tym, z czym się zetknął. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.14 16:20:44

Szybka rozprawa po przyznaniu się do oszustwa

Witam,

będę miał proces o oszustwo ale do wszystkiego się przyznałem i chcę jak najszybciej mieć to z głowy. Czy w wypadku, kiedy przyznaję się do winy i wszystko biorę na siebie, będzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 12:18:59

Odwieszenie wyroku za jazdę rowerem po alkoholu

WItam,
byłem skazany wcześniej, mam jeszcze wyrok w zawieszeniu. Teraz zdarzyło mi się jechać na rowerze pod wpływem. Czy jest możliwe że odwieszą mi poprzedni wyrok? Wcześniejsze nie były ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 12:16:57

Kara za obrazę strażnika miejskiego w wieku lat

Jaka kara może mi grozić za obrazę funkcjonariusza publicznego (tzn. strażnika miejskiego)? Mam 17 lat i wcześniej nie byłem karany... ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 12:15:37

Rozpoczęcie kursu prawa jazdy podczas zakazu

witam, dostałem karę za alkohol i nie mogę jeździć samochodami, w sumie jeszcze przez 4 miesiace. Nie miałem prawa jazdy wcześniej, ale czy teraz mogę zacząć kurs na prawo jazdy i podejść do ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 12:13:25

Wyliczenie wynagrodzenia netto przy umowie zlecenie

Witam czy ktoś może mi pomóc zarabiam 9 zl/h brutto czy ktoś mi może powiedzieć ile to wyniesie netto, jak podpisałem umowe zlecenie za pomocą agencji pośredniej. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 12:7:37

Nauka jazdy przez letnią z tatą

Witam, mam syna który właśnie przymierza się do zrobienia prawa jazdy. Chciałbym z nim trochę pojeździć po okolicy, po parkingach, dróżkach osiedlowych. Jaki mandat ew. mi grozi, jeśli złapie ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2010.9.14 12:6:37

Egzekwowanie zaległych alimentów od byłego męża po latach

Witam Mam problem mój mąż nie płacił alimentów, komornik teraz też nie ma z czego ściągać ich co teraz co robić?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2010.9.14 12:6:3

Kara pieniężna za niewykonanie zlecenia bez umowy

Witam mam pytanie czy jeśli pracuje na umowę zlecenie to czy pracodawca może mi kazać karą pieniężna za nie wykonanie zlecenie, jak nie było tego zawartego w umowie ? bardzo prosze o szybką odpowiedz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 12:4:50

Czy separacja jest obowiązkowa przed rozwodem

Witam
Mam pytanie czy w każdej sytuacji przed rozwodem musi być separacja?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 12:4:6

Przedawnienie gwałtu i szanse procesu po latach

Czy gwałt ulega przedawnieniu? Moja koleżanka powiedziała mi, że w 2004 została zgwałcona, miała wtedy 17 lat i zna sprawcę. Czy jesli teraz zgłosi to na policję i do sądu to ma szansę wygrać, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 12:3:19

Przełożenie przesłuchania z powodu urlopu

Otrzymałem wezwanie jako świadek w sprawie wypadku samochodowego. Jednak na czas rozprawy mam zaplanowany wyjazd urlopowy (zaplanowany był już w kwietniu, bilety i hotel zostały też wtedy zarezerwowane). ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 12:1:9

Odprowadzanie podatku z nielegalnych źródeł dochodu

Czy jest możliwe i zgodne z prawem, aby osoba bądź firma odprowadzała podatek od dochodów z nielegalnego źródła, a konkretniej nie informując urzędu o źródle pochodzenia dochodu? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 11:58:48

Sprzedaż używanych ubrań na Allegro - konsekwencje

Czy jeśli sprzedaję na allegro ciuchy używane, swoje bądź innych osób, to czy może mnie ktoś za to ścigać, np. jakiś urząd skarbowy albo coś takiego? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 11:56:9

Wolne na rozprawę rozwodową - czy pracodawca musi dać dzień wolny

Pracodawca jest zobowiązany do zwolnienia od pracy na czas niezbędny do stawienia się na wezwanie organu administracji rządowej lub samorządu terytorialnego, sądu, prokuratury, policji albo organu ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2010.9.14 11:25:42

Przerabianie zdjęć bez zgody - granice legalności

Chciałbym was zapytać, w jakim stopniu można przerobić fotografię pobraną z czyjejś galerii, nie pytając o zgodę, aby ta osoba nie zgłaszała pretensji do praw autorskich? Czy np. robienie kolażu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 11:24:20

Konsekwencje podrabiania zwolnień ze szkoły

Mam 17 lat i od czasu do czasu podrabiam zwolnienia ze szkoły, tzn. podpisuję się za moich rodziców. Czy jeśli mnie złapią, to coś mi grozi? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 11:22:23

Przedawnienie długu po zmarłej osobie

Witam, po jakim czasie przedawnia się dług po zmarłej osobie? Dług zaciągniety w banku, bank został poinformowany o zgonie dłużnika - odpowiedzi brak... Proszę o info, po jakim czasie od niezgłoszenia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 11:17:4

Tajemnica korespondencji mailowej w pracy

Pracuję w biurze i często z szefem kontaktuje się mejlowo. Przesyłam mu swoje komentarze, uwagi, generalnie firmowe sprawy. Ostatnio jednak zauważyłem, że szef pokazuje te mejle innym pracownikom ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 11:13:2

Zapis w testamencie na rzecz przyszłych wnuków

Witam, mój ojciec chciałby zapisać w testamencie że część majątku po nim odziedziczą wnuki, moje dzieci i dzieci mojej siostry. Sęk w tym że póki co ani ja, ani moja siostra nie mamy dzieci. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 11:10:5

Praca na zleceniu podczas zwolnienia lekarskiego

Witam,
Czy będąc na zwolnieniu lekarskim można pracować na umowę zlecenie?Co za to grozi?Z góry dziękuję za odpowiedzi

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 11:6:58

Ubezpieczenie zdrowotne dla partnerki opiekującej się dziećmi

Witam żyje i mieszkam z mężczyzna ale nie mamy ślubu. mamy trójkę dzieci, ja nie pracuje tylko opiekuję sie dziećmi, nasze dzieci mają ubezpieczenie a ja nie mam, co mogę zrobić żeby również ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 11:6:40

Jak wliczyć 3/4 etatu do ogólnego stażu pracy - zasady obliczania

Witam
Mam pytanie jak wlicza sie 3/4 etatu do ogólnego stażu pracy?Z góry dziękuję za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 11:3:6

Zabezpieczenie majątku przed roszczeniami braci

Rodzice mojego męża mieszkają z nami. Są schorowanymi starszymi ludźmi. Mają nieduży majątek, który zamierzają zostawić mojemu mężowi i mi. Mój mąż ma dwójkę braci, którzy mieszkają ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2010.9.14 11:2:20

Ukrywanie nadgodzin w premii uznaniowej przez pracodawcę

Witam
Co mam zrobić mój pracodawca zalega mi z zapłata za nadgodziny?Z góry dziękuję za pomoc

... Zobacz wątek

9 odpowiedzi

2010.9.14 11:0:10

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika