Forum prawne (strona 614)

ustalenie pobytu i godzin widzeń

witam, jak złożyć do Sądu wniosek o ustalenie miejsca pobytu dziecka i ustalenie widzeń z ojcem? Czy mogę złożyć tylko jeden wniosek? Są do tego jakieś wzory? Czy trzeba jakieś załączniki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.7 12:31:4

Czy policjant jest bezkarny

Witam mam 17lat.Mam roblem i niewiem co zrobic jak ukarac policjanta ktory mnie uderzyl. Do zajscia doszlo na polnej drodze ,zatrzymal mnie jakis terenowy samochod przedztawil sie jako policjant ktory ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.3.7 9:41:57

2011.3.7 9:31:17

Ulga za internet

Witam
W jakim wypadku przysługuje ulga za internet?Z góry dziękuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.7 9:28:48

konserwacja rowu/cieku

Witam sedecznie.
Zgodnie z pozwoleniem wodnoprawnym mam dbac o 100 m rowu za moim zakladem. Rów ma pobrywane skarpy i mocno pozarastany. Chciałem go oczyścic i umocnić, czyli zgodnie ze spadkiem wyprofilowac ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.7 8:56:0

Wstąpienie do spółki a rozliczenie roczne

Witam, wstąpiłem do spólki cywilnej w listopadzie 2010, spólka rozlicza się na zasadach ogólnych i z księgi przychodów wynika, że zaliczy stratę w 2010. Mam pytanie:
Czy ja w moim rozliczeniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.7 8:7:36

widzenia ojca z dzieckiem przy mojej obecności - czy to możliwe?

Mam takie pytanie, chciałabym złozyć wniosek do sądu o wyznaczenie terminów widywania sie ojca z naszym dzieckiem. Nasza córka ma skończone 2 latka. Nie jesteśmy razem, ojciec przychodzi do dziecka ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.3.7 0:58:28

Jak przekształcić na usługowo-mieszkalną?

Jak przekształcić na usługowo-mieszkalną? posiadam działkę rolną z pozwoleniem pod zabudowę domku jednorodzinnego, chciałbym postawić warsztat i mieszkanie na górze. Co mam zrobić po kolei ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.6 21:44:52

Co zrobi, gdy Cyfra + nie chce przyjąc wypowiedzenia umowy abonamentowej?

Prosze telefonicznie dowiedzieć się do kiedy tra umowa. A poza tym wszystkie rozmowy są nagrywane. gdyby wnieść sprawę do sądu oni będa musieli te rozmowy udostępnić, tylko trzeba pamietać kiedy ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.3.6 19:47:20

Kontakty ojca z niemowlęciem

Wszystko uregulować sądownie. Nic na "gębę". Jeśli on wniósl sprawę o uregulowanie kontaktów, to proszę napisać odpowiedz na ten wniosek (chyba że wniósł o rozwód to wtedy odpisac na pozew ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.6 19:36:17

Rozdzielone rodzeństwo po rozwodzie

Wszystko zalezy od wieku córek. Jesli obie mają powyżej lat 12 lub 13(dokładnie nie pamiętam) to one mogą być przesłuchiwane przed sądem. Więc wtedy byłaby szansa. Ponadto przyjęło się by ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.6 19:24:31

Ojciec chce spotykac się dziećmi i swoją nową znajmą

W ciągu życia wiele nowych osób spotykamy, chodząc do przedszkola, szkoły do parku czy na plac zabaw z dziećmi. Więc nie jest zrozumiałym, dlaczego to az tak przeszkadza, by dzieci spotykały się ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.6 19:17:24

Co może kurator?

W zalezoności od zlecenia sadu kurator wykonuje swoje obowiązki. Podobnie jest względem dzieci które stwarzają problemy (kurato sprawdza je nie tylko wodmu ale i w szkole poza domem i nawet może ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.3.6 19:11:52

Witam, gdzie mogę (jakie dokumenty,strony) uzyskać informację o prawa i obowiązkach obywatela i przedsiębiocy,

Witam, gdzie mogę (jakie dokumenty,strony) uzyskać informację o prawa i obowiązkach obywatela i przedsiębiocy, korzystających z usług eAdministracji? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.6 17:39:47

2011.3.6 16:29:26

Zwrot towaru zakupionego przez internet

Moja mama zamówiła niedawno w drogerii Perfect Fresh kosmetyki, ale rozmyśliła się bo znalazła ciekawszą ofertę i zwróciła zamówiony towar. Dostała wczoraj maila z wezwaniem do zapłaty kosztów ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.6 14:19:39

PIT Fałszywe zeznanie podatkowe

Pismo do klubu z prośbą o wyjaśnienie skąd i na jakiej podstawie takie zarobki... ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.5 23:45:52

praca za granicą a mieszkanie komunalane w Polsce

Witam! pracuje od 3 lat w Anglii, gdzie wynajmuje pokoj wraz z moim partnerem. W Polsce mam mieszkanie komunalne /tzw. Adm-owskie/ jestem głównym najemcą. Mieszkanie moje stoi puste nikt tam nie mieszka ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.5 23:43:59

Mieszkanie nieopodał UŚ

[cytat]

A ile biorą te panie i gdzie świadczą usługi?

[/cytat]

między 70 zł a 150 zł ulice: Bankowa, Uniwersytecka i inne... :-)
... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.3.5 23:42:57

podział nieruchomośći DROGĄ SĄDOWĄ

[cytat]

Każdy człowiek ma prawo do obrony... Więc nie filozofuj, tylko działaj...

[/cytat]

art. 6 kpk ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.3.5 23:34:36

Ile dni urlopu

Witaj, po pierwsze nikt nie wie jaką szkołę UKOŃCZYŁEŚ i ile czasu w swoim życiu przepracowałeś. Czy masz ukończone studia? Czy masz już jakieś świadectwo pracy? To, że piszesz o wymiarze ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.3.5 22:18:43

handel towarem, którego pochodzenia nie można udokumentować

Nie wiem czy umieszczam we właściwym dziale, zatem proszę o ew. przeniesienie do bardziej adekwatnej kategorii.

Moje pytanie jest następujące - chcę otworzyć działalność gospodarczą polegającą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.5 21:55:22

POLSKA ZALOSNA SPRAWIEDLIWOSC

NIE ŹLE!!!! ALE WIESZ??? COŚ W TYM JEST!!!! TAKA JEST RZECZYWISTOŚĆ!!! i WIESZ CO?? MAŁO KTO ODWAZA SIE O TYM MÓWI!!!!- TO JEST DLA MNIE PRZEŁOM...:) PODZIWIAM CIE, ZYCZE POWODZENIA I ZGADZAM ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.5 15:51:13

zawiadomienie z sądu

Witam
złożyłam pozew przeciw pracodawcy , on odpowiedział na ten pozew ,w którym pisze nie prawdę .Ja w pozwie pisałam o rozpatrzenie w mojej nie obecności ,teraz przyszło z sądu zawiadomienie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.5 12:58:27

Sprawa sądowa a pracodawca

Nie można ignorować wezwania sądu. Może Pani zostać ukarana grzywną oraz doprowadzona przez policję na rozprawę. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.5 12:27:28

KTO MA RACJE?

Witam. Mam pytanie odnosnie pewnego zajscia. Chodzi mi o moj watek w tym temacie http://www.dobrylot.pl/index.php?act=forum_dzialy_new Czy Ja(ten sam nick co tu) mam racje odnosnie wpisywania sum czy maja ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.5 11:47:21

Darowizna.

Darowizna. Po śmierci mojej matki siotra moja żąda ode mnie zachowku za mieszkanie, które matka przepisała aktem darowizny 11lat przed śmiercią. Czy należy jej się zachowek? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.4 19:32:46

Dług bez umowy

Witam, co powinienem zrobić jeżeli dłużnik zalega z spłatą, a nie spisywaliśmy żadnej umowy, były tylko przelewy na jego konto. To jedyny dowód jaki mam. Może muszę wysłać mu jakieś pismo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.4 16:23:27

libia - walki trwają !

Telewizja Al-Dżazira podała, że w położonym na północy Libii portowym mieście Ras al-Unuf trwają walki między siłami wiernymi Muammarowi Kadafiemu a antyrządowymi powstańcami. Do starć dochodzi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.4 15:58:10

Wezwanie do zapłaty po 5 latach

Witam, dostałem wezwanie do zapłaty za brak biletu jakieś 5 lat temu, to chyba uległo już przedawnieniu? Mnie się wydaje że taka sprawa przedawnia się po roku?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.4 15:55:15

Jakim terminem należy definiować stosunek służbowy zawodowej służby wojskowej żołnierza zawodowego?

Jakim terminem należy definiować stosunek służbowy zawodowej służby wojskowej żołnierza zawodowego? Żołnierze zawodowi pełnią zawodową służbę wojskową na podstawie ustawy z dn. 11 września ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.4 15:50:6

brutto netto 2011

Kalkulator wynagrodzeń brutto netto 2011 dla osób fizycznych obliczy twoje zarobki z umowy o pracę na:

http://www.gazetaprawna.pl/kalkulatory/wynagrodzenia2011 ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.4 15:42:17

umowa z architektem

Witam, mam dość duży problem z architektem .Sprawa jest dość zawiła ale spróbuję ja opisać. Podpisałam z architektem jako firma umowę na wykonanie koncepcji architektonicznej budynku wielorodzinnego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.4 15:40:37

mam prawo do lokalu?

Jestem zameldowana na pobyt stały w mieszkaniu spółdzielczym. Osoba od której wynajmowałam mieszkanie zmarła. Czynsz i wszystkie media opłacam od 10 lat na swoje nazwisko. Wiem, że dziedziczeniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.4 15:30:11

nip 3 2011 !!!

Od 1 lipca 2011 roku osoby fizyczne nieprowadzące działalności gospodarczej nie będą musiały składać wniosków o nadanie numeru NIP. Po tym dniu będzie on potrzebny tylko osobom, które prowadzą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.4 15:17:1

Pomostówki nie dla wszystkich?

Według nowych przepisów emeryturę pomostową mogą dostać, osoby wykonujące bardzo ciężkie prace fizyczne, pracujące pod ziemią, na wodzie lub w zimnym mikroklimacie. Czy teraz nikt inny nie może ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.4 14:56:33

zerwanie umowy dzierżawy grutów rolnych

Witam mam pytanie we Wrześniu 2009 roku podpisałem umowę dzierżawy oddałem swoją ziemię w dzierżawę na 10 lat minęło od tego czasu koło półtora roku , czy mogę zerwać dzierżawę z tą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.4 14:45:22

Dwudniowe wybory wbrew konstytucji?

Czy ten pomysł z dwudniowymi wyborami na pewno nie jest wbrew konstytucji? Mnie się jednak wydaje że jest, gdzie szukać przepisów to formułujących? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.4 14:44:35

kodeks pracy PDF

witam serdecznie!! mam pytanie - czy macie może link z kodeksem pracy ale z komentarzem?? bardzo proszę o plik pdf. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.4 14:37:41

sądowy zakaz zbycia nieruchomości ?

Witam, czy sąd może wydać nakaz zbycia nieruchomości zakupionej przeze mnie z mojego odrębnego majątku osobistego? Jeśli zakupiłam nieruchomość będąc parę lat po ślubie? Problemy się zaczęły ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.4 14:37:17

Odebranie praw ojcu

Witam , moja sprawa o pozbawienie praw ciągnie się już bardzo długo, ojciec widział się z dzieckiem prę razy w ciągu ostatnich 6 lat, ma nową rodzinę i nie płaci alimentów. Wydzwania czasami ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.4 14:22:47

wkład na mieszkanie

Witam, czy po rozwodzie przeprowadzonym już parę lat temu, mam prawo do zwrotu mojego wkładu mieszkaniowego??
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.4 14:11:22

Zmiana granicy działki

Zmiana granic nieruchomości wymaga geodezyjnego wymierzenia nowego przebiegu granic i naniesienie ich na mapy. Trzeba więc skontaktować się z uprawnionym geodetą. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.4 13:52:47

Kto zostanie wyrzucony z mieszkania komunalnego

Witam, mam bardzo naglącą sprawę, moja mama od wielu lat razem ze mną mieszkała w mieszkaniu komunalnym. Ja od roku przeprowadziłem się do Anglii a mama opiekowała się bardzo chorą matką i mieszkała ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.4 13:38:13

Jednak można odbierać dni wolne za święto w sobotę!

Nie wiem na ile to prawda ale słyszałem, że jeśli pracodawca nie zmienił regulaminu w firmie przed 1 stycznia br., pracownikowi nadal przysługuje wolne za święta przypadające w weekendy do czasu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.4 13:35:42

Mieszkanie po zmarłej matce ? jakie dokumenty

Mojej przyjaciółce zmarła matka, która była jedyną właścicielką mieszkania, ona jest tam zameldowana a brat dawno temu się wyprowadził. Mieszkanie miało zostać zapisane na przyjaciółkę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.4 13:33:15

Co oznacza definicja grafika 3D - jak jest regulowana definicja przez UE?

Co oznacza definicja grafika 3D - jak jest regulowana definicja przez UE? Grafik stworzył projekt w technice 3D przy pomocy programu Blender (elementy się obracają, unoszą, opadają). Odbiorca nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.4 13:15:29

Przegrywanie Płyt Winylowych

Witam,
Znajomy zastanawia się nad otworzeniem działalność zajmującą się przegrywaniem m.in. płyt winylowych, ale tu pojawia się problem praw autorskich.
Czy można odpłatnie przegrywać płyty ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.4 12:2:7

Zmiana aktu urodzenia-nazwisko ojca

Witam
Mam problem mam córeczke z mężczyzna, z którym nie jestesmy razem nigdy sie nami nie interesował no może na poczatku jego nazwsiko widnieje w akcie urodzenie chce to zmianić?Jak moge to zrobic?Z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.4 11:49:15

Gaz z butli w bloku wysokim.

Sytuacja jest taka. Mieszkam w bloku - 11 pięter nad ziemią. Po ścianie tego bloku idzie instalacja gazu ziemnego na dach gdzie jest kotłownia CO i podgrzewanie wody. Na parterze w lokalu użytkowym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.4 11:21:17

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika