Forum prawne (strona 614)
okres wypowiedzenie a ciąża
myślę, że nie będzie to takie proste, pracodawca napewno nie będzie chciał wyrazic zgody na Pani powrót do pracy. ... Zobacz wątek2011.5.5 13:6:39
Wkrotce moj tato skonczy 65 lat,teraz przebywa na rencie chorobowej.Jest pewny ,ze otrzyma emeryture,jednak
Wkrotce moj tato skonczy 65 lat,teraz przebywa na rencie chorobowej.Jest pewny ,ze otrzyma emeryture,jednak pani z zus poinformowala go,ze nie jest to mozliwe gdyz nie placi ubezpieczenia.Nierozumiem o ... Zobacz wątek2011.5.5 12:59:2
pikieta pod KGHM - wyważone drzwi
witam, zorganizowaliśmy pikietę pod siedzibą KGHM, część demonstrantów nie chciała odpuścić, i wyważyli drzwi do siedziby, czy coś może za to grozić, czy spółka może nałożyć jakieś ... Zobacz wątek2011.5.5 12:56:39
rażąco wygórowane kary umowne za zwłokę w opóźnieniu wykonania umowy
Firma wygrała przetarg nieograniczony na wykonanie pewnych robót budowlanych. W umowie istniał zapis o karach dla wykonawcy w wysokości 0,5% za każdy dzień zwłoki w wykonaniu zadania, bez podania ... Zobacz wątek2011.5.5 11:27:2
Urlop ojcowski
Witam,mam pytania dotyczące warunków udzielenia urlopu ojcowskiego w 2010r.:
1. czy będe mógł wziąć tydzień urlopu i wykorzystać go w czasie kiedy moja żona przebywała na urlopie macierzyńskim, ... Zobacz wątek
2011.5.5 10:45:20
nie dostałam nic w spadku, co mogę zrobić?
Witam Państwa!Mam problem z rodzinnym spadkiem!
Rodzice przepisali wszystko na 4 mojego rodzeństwa, a ja nie dostałam nic, ale też nie zostałam prawnie wydziedziczona.
Czy mogę w jakiś sposób ... Zobacz wątek
2011.5.5 10:37:41
jak uniknąć mandatu z fotoradaru
Witam!Zdjęcie z fotoradaru nie skończy się mandatem, gdy:
- nie można z niego odczytać numerów rejestracyjnych auta,
- widzimy na nim dwa samochody jadące obok siebie,
- od czasu popełnienia ... Zobacz wątek
2011.5.5 10:31:27
sąd dla nieletnich
Witam Państwa!Potrzebuje pomocy!
Mój syn ma 16 lat. Ostatnio z swoimi kolegami upił się i poszedł na szkolną dyskotekę. Ich nie stan upojenia zauważyli nauczyciele i Pan Dyrektor po czym została ... Zobacz wątek
2011.5.5 10:25:40
kredyt od ręki
Witam!Oszukali mnie z kredytem od ręki. Podpisywałem na umowie inne oprocentowanie a inne mi naliczają!!!
W umowie było napisane 5%, a oni dopisali przed liczbą pięć - 2 i wyszło 25 % oprocentowania!
Czy ... Zobacz wątek
2011.5.5 10:16:3
księgowość kurs
Witam!Czy słyszał ktoś o kursie księgowości 1, 2, 3 stopnia?
Czy firma w której pracuje ma obowiązek sfinansować mi taki kurs, czy niekoniecznie?
Proszę o radę
... Zobacz wątek
2011.5.5 9:44:17
działalność gospodarcza - jak założyć
Witam!Jak wygląda procedura zakładania działalności gospodarczej?
Z góry dziękuję za informacje ... Zobacz wątek
2011.5.5 9:24:31
fikcyjne umowy - oszukani przez telefon
Witam!Rynkowa rywalizacja pomiędzy operatorami telekomunikacyjnymi przybiera coraz ostrzejsze formy. Niektórzy posuwają się do chwytów poniżej pasa, podszywając się pod swoich konkurentów.
Dzień ... Zobacz wątek
2011.5.4 23:19:44
emeryturę lub rentę można ponownie rozliczyć!!!
Witam PaństwaWyższy wskaźnik
Wysokość emerytury lub renty może być obliczona (po raz kolejny) od ustalonej na nowo podstawy jej wymiaru, jeśli osoba ubiegająca się o przeliczenie świadczenia ... Zobacz wątek
2011.5.4 23:15:4
Zdjęcia Osama bin Laden
Witam Polaków!Zdjęcia martwego Osamy bin Ladena nie zostaną udostępnione opinii publicznej - postanowił prezydent USA Barack Obama. Jego decyzję krytykuje część opozycji.
Obama zakomunikował ... Zobacz wątek
2011.5.4 23:5:13
Matura 2011 - regulamin
Witam!Czy mozna poprawiać niesdany egzamin z matury?
A w jakich przypadkach mozna odwołać się od decyzji egzaminatora co do niezdanej matury?
Proszę o odpowiedz
... Zobacz wątek
2011.5.4 23:3:1
odwołanie od decyzji
Witam!Jak należy sformułować odwołanie od decyzji administracyjnej?
Prosze o pomoc ... Zobacz wątek
2011.5.4 22:59:51
oboje mam opieke nad synem tylko były mąz jak wraca z zagranicy zapomina mnie informować że synek nie wróci na noc do domu
Proszę o informacje co mam zrobic , mój były mąż przyjeżdża z zagranicy raz na jakis czas mamy wspólne prawo do małego ale miejsce zamieszkania matki jest miejscem pobytu dziecka ale niestety ... Zobacz wątek2011.5.4 21:5:21
Świadczenie rehabilitacyjne a dalsze przekładanie zwolnien L4
Witam nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi tak wiec dlatego postanowiłem dodać nowy temat na forum, czy będąc na świadczeniu rehabilitacyjnym na okres 6 miesiecy dalej jestem zmuszony przekładać ... Zobacz wątek2011.5.4 20:33:41
naruszenie prawa autorskiego, czy potrzebuję twardych dowodów ?
Dzien dobry,Mam działalność gospodarczą (projekty graficzne i druk). Pierwszy raz zdazyło mi się ze firma dla której wykonalem projekt oraz wydruk folderów reklamowych nie płaci. (foldery ... Zobacz wątek
2011.5.4 20:23:7
Czy można się gdzieś (na jakiejś stronie internetowej) dowiedzieć kto z dziedziczących odrzucił
Czy można się gdzieś (na jakiejś stronie internetowej) dowiedzieć kto z dziedziczących odrzucił spadek????? ... Zobacz wątek2011.5.4 17:21:56
Alimenty na dorosłą córkę
Witajcie,chciałabym się skontaktować z rodzicami, którzy chcą alimentów na siebie od dzieci jak i z dziećmi, które chcą alimentów od rodziców. Zachęcam do niezobowiązującej rozmowy telefonicznej ... Zobacz wątek
2011.5.4 16:23:6
Utrata świadczeń za odmowę odbycia stażu
witam, wyczytałam, że nowelizacja ustawy o pomocy społecznej pozwala teraz na odebranie świadczeń z pomocy społecznej jeśli nie zgodzę się na podjęcie pracy lub stażu z urzędu pracy? To jest ... Zobacz wątek2011.5.4 15:41:1
Będzie trudniej o polisę OC?
MSWiA wprowadza zmiany w polisach OC, w ramach konsultacji projektu ustawy o centralnej ewidencji pojazdów i kierowców (CEPiK) zaproponowało nowy system wystawiania polis OC komunikacyjnego. Będzie ... Zobacz wątek2011.5.4 15:30:52
Jakie działania podjąć wobec niestarannego postępowania prokuratury i wadliwej drugiej opinii biegłych
Jakie działania podjąć wobec niestarannego postępowania prokuratury i wadliwej drugiej opinii biegłych ? Prokuratura prowadzi sprawę związaną z błędem medycznym.Pierwsza opinia biegłych była ... Zobacz wątek
2011.5.4 15:6:50
Bezpłatna szkolenia z Urzędu Skarbowego
Gdyby to było takie prostem, to bym na forum nie pytał ;) ... Zobacz wątek2011.5.4 14:28:26
Nie znajdziesz pracy w Austrii !!
W Austrii nie tak łatwo znaleźć pracę!! Okazuję się że w Austrii są ograniczenia związane z wykształceniem, jeśli nie jestes specjalistą bardzo trudno tam znaleźć pracę! Trzeba brać to ... Zobacz wątek2011.5.4 14:27:52
przejście na najem prywatny
Ważne! Stawka 8,5 proc. pobierana jest od przychodów bez możliwości odliczenia kosztów ich uzyskania. ... Zobacz wątek2011.5.4 14:10:38
Wynajem mieszkania na cele biórowe
witam, posiadam nieruchomość, którą w części mam zamiar wynająć na cele biurowe, nie prowadzę żadnej działalności, mam pytanie czy mogę wybrać rozliczenie w formie ryczałtu od przychodów ... Zobacz wątek2011.5.4 13:55:5
Fałszywa strona z biletami na EURO 2012
Do złudzenia przypomina oficjalny portal UEFA, ale jest fałszywa i nie można przez nią kupić wejściówek na mecze! Stronę mogło odwiedzić około dwóch tysięcy osób!Według policji szacuje ... Zobacz wątek
2011.5.4 13:34:7
nowa opłata abonamentowa za oprogramowanie ...
Witam,w firmie od około 7 lat użytkuję oprogramowanie PCBIZNES firmy Streamsoft, ostatnie dwa lata miałem zawieszoną działalność gospodarczą - którą właśnie wznowiłem. Po ponownym zainstalowaniu ... Zobacz wątek
2011.5.4 13:31:24
Rozwód podział majątku
W trakcie małżeństwa nabyłem działkę, jest zapisana na mnie w KW tez jestem tylko ja. Działkę chcemy podzielić pół na pół jak to zrobić najkorzystniej?Trzeba złożyć wniosek o podział ... Zobacz wątek
2011.5.4 13:15:59
oszukany przez WBK
Bank Zachodni WBK wprowadzał w błąd klientów, informując o bezpłatnych przelewach! W ulotkach i na stronie internetowej bank informował, że wszystkie przelewy są darmowe, jednak przy przelewach ... Zobacz wątek2011.5.4 13:9:53
Szef kiboli wpuszczony na mecz przez policjantów!!
Jak to jest możliwe że policja wstawia się za szefem kiboli?? "Staruch" jest przestępcą i ma zakaz wstępu na stadiony!! Jak mamy mieć zaufanie do policji skoro stają po stronie przestępców? ... Zobacz wątek2011.5.4 12:57:40
Bomba atomowa w Europie na wypadek śmierci ben Ladena
Serwis Wikileaks podał informację, że w europie znajduje się pomba atomowa!Takiej informacji udzielili ponoć islamscy terroryści pojmani przez USA, podczas przesłuchań w bazie wojskowej w Guantanamo. ... Zobacz wątek
2011.5.4 12:52:21
Chcę sprzedać mieszkanie? Co dalej?
Witam!W 2010 roku, w sierpniu, otrzymałem w formie darowizny 1/2 mieszkania własnościowego spółdzielczego od matki. W 2011 roku, w styczniu, otrzymałem drugą połowę od ojca. Tak więc stałem ... Zobacz wątek
2011.5.4 12:49:25
Strajk włoski w kopalniach JSW
Strajk włoski polega na rygorystycznym przestrzeganiu wszystkich przepisów i procedur. Górnicy rozpoczną pracę np. od dokładnego przeglądu maszyn. Taki protest znacznie spowalnia ... Zobacz wątek2011.5.4 12:48:59
Kłopot ze spadkiem po prababci
Witam, mam problem z nieprzeprowadzonym spadkiem po prababci. Chodzi o działkę, do spadku jest 6 osób - wnuków, wszyscy spadkobiercy sa zgodni aby działka była na jedna osobę w jaki sposób to zrobić ... Zobacz wątek2011.5.4 12:20:42
matura międzynarodowa
witam, czy są już dostępne tematy z matur międzynarodowych? gdzie można szukać jakichś wiarygodnych tematów? ... Zobacz wątek2011.5.4 12:12:27
Jak zginął Osama bin Laden?
Kawałek artykółu z jakiejś gazety: "Tuż przed trzecią w nocy z niedzieli na poniedziałek amerykańscy komandosi opuścili się po linach z czterech śmigłowców na teren otoczonej wysokim ... Zobacz wątek2011.5.4 12:7:59
Tematy maturalne
Znane nieoficjalne tematy maturalne z języka polskiego! To rozterki uczuciowe Justyny, bohaterki \"Granicy\" Zofii Nałkowskiej oraz podejście do życia na emigracji w dwóch wierszach - \"Światło ... Zobacz wątek2011.5.4 11:45:0
Witam. Skradziono mi auto, miałem polisę AC i zgłosiłem szkodę. Jednak ciekawi mnie jedna sprawa.
Witam. Skradziono mi auto, miałem polisę AC i zgłosiłem szkodę.Jednak ciekawi mnie jedna sprawa. We wniosku ubezpieczeniowym zaznaczona jest opcja o tym, że w ostatnim okresie nie wystąpiła żadna ... Zobacz wątek
2011.5.4 10:46:50
pozbawienie praw i zmiana nazwiska - co robić?
od 13 lat jestem rozwiedziona. Z bylym mezem mamy dwoch synow,ktorzy obecnie maja 16 i 13 lat ukonczone.Alimenty na dzieci caly czas otrzymuje poprzez fundusz alimentacyjny. Ojciec dzieci nigdy dobrowolnie ... Zobacz wątek2011.5.4 10:36:47
Bójka
Rzecz działa sie na ognisku. Dwie dziewczyny cały wieczór mnie prowokowały i wyzywały. Alkohol sprawił, że nie wytrzymałam i pobiegłam na nie. W rezultacie to mi się najbardziej oberwało, bo ... Zobacz wątek2011.5.4 9:52:36
Czy możliwe jest zwiększenie żądania pozwu o nakaz zapłaty w postępowaniu uproszczonym
Czy możliwe jest zwiększenie żądania pozwu o nakaz zapłaty w postępowaniu uproszczonym Wysłaliśmy do sądu pozew o nakaz zapłaty w postępowaniu uproszczonym na kwotę ok. 8000,00zł(należność ... Zobacz wątek2011.5.4 1:27:58
Nie zapłaciłem ubezpiecznia szkolnego, niedawno skręciłem staw skokowy, w szpitalu kazali przyniesc
Nie zapłaciłem ubezpiecznia szkolnego, niedawno skręciłem staw skokowy, w szpitalu kazali przyniesc legitymacje ubezpieczeniowa, co mam zrobić w tej sytuacji? Mam 20 lat, jestem studentem, i nie mam ... Zobacz wątek2011.5.3 23:22:20
potracenie pieszych
Witam mam problem ze ja wraz z kolezanka zostalismy potraceni na pasach bedac na srodku jezdni. Po 3 tygodniach dostalismy notatke z policji ze to my jestesmy sprawcami a kierowca poszkodowany. jest to ... Zobacz wątek2011.5.3 16:11:55
zwolnienie w ciąży
Mam umowę zlecenie (student) od 6 miesięcy i jestem w ciąży czy należą mi sie jakieś prawa np. czy mogą mnie zwolnić z pracy? i co z moim ubezpieczeniem skoro teraz nie mam żadnego w jaki sposób ... Zobacz wątek2011.5.3 11:21:51
2011.5.2 22:35:57
jakie prawa przysluguja,obowiazuja,podlegaja kobiety bedace w ciazy przebywajace na terenie panstwa niemieckiego?
jakie prawa przysluguja,obowiazuja,podlegaja kobiety bedace w ciazy przebywajace na terenie panstwa niemieckiego? prawa kobiet w ciazy w niemczech ... Zobacz wątek2011.5.2 18:42:48
2011.5.2 17:48:28
Masz inne pytanie do prawnika?