Forum prawne (strona 612)

Hipoteka do podziału

Witam,

To mój pierwszy temat, więc proszę o wyrozumiałość

Problem jest taki: Chciałbym kupić mieszkanie, mam już wszystkie papiery na kredyt hipoteczny, ale okazało się że hipoteka ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 20:43:13

co z 10 dniami nieprzerwanego urlpopu- pomocy

Rozmawiałam dziś z kadrową. Ona oczywiście podtrzymuje swoje zdanie. Powołuje się na art.155 Kodeksu pracy który określa że urlop nalicza się proporcjonalnie jeżeli umowa kończy się w danym ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.3.9 20:30:10

tymczasowy niedowład po operacji

Witam. 6 lat temu miałam operację kręgosłupa, po której dotąd nie chodzę..jest to tymczasowy niedowład, który ustępuje bardzo wolno.. Operacja była ryzykowna(ucisk na kanał rdzeniowy), nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 19:56:52

"włamanie" do otwartego samochodu

Przez uchylona okno złodziej dostał się do mojego garażu, gdzie znajdował się otwarty samochód z kluczykami w środku. Zerwał on kłódkę, na którą zamknięty był garaż,jeździł samochodem, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 19:39:39

współwłasciciel samochodu

Witam. Ostatnio kupiłem samochód i na umowie istnieje ja jako współ własciciel samochodu i druga osoba jako właściciel i teraz pytanie brzmi czy jak teraz chce przerejestrować auto czy sam właściciel ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 17:45:49

Rozwód bez obecności pozwanego

Składajac pozew o rozwód i alimenty na dziecko razem od razu złożyć wniosek o ustanowienie kuratora do doręczeń-w uzasadnieniu umotywować to brakiem adresu do doręczeń w kraju!Zgodnie z art. ... Zobacz wątek

12 odpowiedzi

2011.3.9 17:15:19

Wezwanie do zapłaty z serwisu internetowego

Wydaje mi się, że tak ? można co prawda spróbować wyjaśnić całą sytuację z administratorami sklepu i szczerze im wszystko opowiedzieć (o tym, że to dziecko zarejestrowało się itp.). ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.9 17:12:36

w szpitalu źle złożyli rękę

Jak najszybciej powinno się zgłosić do adwokata, który kiedyś już zajmował się tego typu rzeczami. Warto mu wszystko dokładnie opowiedzieć i wówczas będzie można podjąć jakieś sensowne ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.9 17:11:47

Zwolnienie lekarskie a wypowiedzenie

Ktoś już chyba zadał podobne pytanie w innym dziale i radzę Ci poszukać tamtego tematu na forum, gdyż kilka osób udzieliło w nim interesujących odpowiedzi. Pozdrawiam. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.3.9 17:11:6

Nieuczciwy prawnik

Komornik powinien znaleźć taką osobę, a w przeciwnym razie chyba nie może żądać zapłaty za swoje usługi, gdyż nie ma to wówczas najmniejszego sensu. Najlepiej wyjaśnić to z prawnikiem. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.9 17:7:22

upomnienie za parkowanie

A czy przypadkiem po czterech latach to takie rzeczy nie ulegają przedawnieniu? Nie jestem pewny, ale na zdrowy rozum tak właśnie powinno być. Przynajmniej moim zdaniem. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.3.9 17:5:25

Nękanie na forum

Możesz zgłosić sprawę na policję, ale odpowiedz sobie najpierw na pytanie czy to ma jakikolwiek sens. Nie lepiej zrezygnować z tego forum i zacząć udzielać się na jakimś innym? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.9 17:3:25

darowizna obcej osobie

Od darowizny nie płaci się żadnych podatków, pod warunkiem, że przekazujemy je komuś, z kim jesteśmy spokrewnieni. W przeciwnym razie trzeba liczyć się z koniecznością jego uiszczenia. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.9 17:2:35

Wypowiedzenie najmu w zimie??

Szczerze mówiąc, to pierwszy raz o czymś takim słyszę. Masz jakieś powody do takich drastycznych działań czy po prostu chcesz komuś innemu wynająć mieszkanie? Może lepiej jednak trochę poczekać? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.9 16:57:43

wywiad bez pozwolenia

Ale dlaczego chcesz w ogóle się starać o odszkodowanie? Masz ku temu jakieś powody czy po prostu chcesz dorobić? Jest to istotne i sąd tez o to zawsze zapyta. A dziennikarz powinien autoryzować ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.3.9 16:54:49

Czas urlopu-do kiedy trzba wykorzystać

Chyba jest na to jeden rok kalendarzowy, dlatego też można dzięki temu sobie spokojnie odłożyć kilka dni więcej i wykorzystać wszystko w jednym terminie. Wiele osób tak właśnie robi. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.9 16:41:53

Jaka emerytura dla przedsiebiorcy..

Przedsiębiorcy normalnie mogą płacić składki i wówczas nie muszą się niczym przejmować ? przynajmniej jeżeli chodzi o kwestie związane z emeryturami. No bo co innego z innymi rzeczami... ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.3.9 16:40:20

Wpisy do księgi wieczystej

sąd rejonowy wydział ksiąg wieczystych miejsca położenia nieruchomości-150zł ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.3.9 16:37:50

Wezwania szły na zły adres, przypadkiem dowiedziałem się że odbył się proces i że mnie komornik

Wezwania szły na zły adres, przypadkiem dowiedziałem się że odbył się proces i że mnie komornik ściga. A ja nic na ten temat nie wiem, tylko się domyślam o co chodzi. W 2009 roku dostałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 16:18:23

Numer referencyjny - wypełnienie obowiązku podatkowego ??

Czy otrzymanie numeru referencyjnego będzie oznaczało, że wypełniliśmy obowiązek podatkowy? Co będzie dowodem, że złożyliśmy PIT? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 16:7:8

PIT przez Internet , a potwierdzenie , że formularz trafił do urzędu skarbowego

Chcę wysłać PIT przez Internet. Czy po kliknięciu opcji "wyślij" dostanę odpowiedź, że mój formularz trafił do urzędu skarbowego? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 16:2:50

PIT przez Internet - jakie dane podać ??

Jakie dane będzie trzeba podać, żeby wysłać PIT przez Internet? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 16:1:0

PIT przez Internet - na jakiej stronie wypełnić deklarację podatkową??

Chcę wysłać PIT przez Internet. Na jakiej stronie będzie trzeba wypełnić deklarację podatkową? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 15:59:30

Ulga na dzieci 2011 - jak obliczyć wysokość ??

Jak mam obliczyć wysokość przysługującego mi odliczenia z tytułu ulgi na dzieci? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 15:57:54

Ulga internetowa - można odliczyć całą kwotę ??

Razem z mężem za użytkowanie Internetu w zeszłym roku zapłaciliśmy tysiąc złotych. Czy możemy odliczyć cała kwotę? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 15:54:31

Ulga internetowa - jak rozliczać w małżeństwie ??

Jesteśmy małżeństwem i mamy wspólność majątkową. Czy obydwoje mamy prawo odliczać wydatki w ramach ulgi internetowej? Faktura na używanie sieci Internet jest wystawiona tylko na moje nazwisko. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 15:52:39

Ulga internetowa - miejsce zamieszkania , a miejsce zameldowania

W miejscu, gdzie obecnie mieszkam, korzystam z Internetu. Ale jestem zameldowany gdzie indziej. Czy mimo tego mogę skorzystać z ulgi internetowej? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 15:40:54

1 proc. podatku na rzecz organizacji pożytku publicznego

Czy przekazywanie 1 proc. na rzecz organizacji pożytku publicznego jest obowiązkowe? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 15:35:43

PIT - rozliczenie przez ZUS , a 1 proc. podatku

Jestem emerytem. Od lat z moich dochodów rozlicza mnie ZUS. Czy mogę przekazać 1 proc. podatku na korzyść organizacji pożytku publicznego? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 15:24:57

PIT 2011 a praca za granicą w 2011

Przez cały zeszły rok pracowałam w Wielkiej Brytanii. W Polsce nie zarobiłam nawet złotówki. Czy muszę więc w polskim urzędzie skarbowym składać zeznanie roczne i wykazywać dochody z zagranicy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 15:0:57

PIT 2011 - dwie darowizny do odliczenia ??

W zeszłym roku przekazałem dwie darowizny ? jedną na Kościół i jedną na rzecz organizacji prowadzącej działalność pożytku publicznego. Czy mogę je obie odliczyć od dochodu? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 14:57:50

PIT-y 2011 - Najczęściej popełniane błędy

Najczęściej popełniane błędy w PIT?ach:

1. Zapomniałeś się podpisać? To błąd!

2. Sprawdź swój NIP

3. Rozliczasz się z małżonkiem? Uważaj na kolejność

4. PIT tylko na aktualnym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 14:52:24

Zmiany OFE rok 2011

Witam
jakie zmiany w OFE w roku 2011?Za wszelkie inforamcje z góry dziekuję.
Pozdrawiam

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 14:41:58

wynajem bez umowy

Jeśli nie miałam podpisanej umowy wynajmu i wyprowadziłam się z początkiem miesiąca nie płacąc za niego. To czy najemca może mieć wobec mnie jakieś roszczenia? Ma moje dane, ale chyba nie ma ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 14:38:48

Cukier - wprowadzono limity na zakup cukru , a ceny nadal rosną !

Tylko, że to nie zależy od polityków, tylko od sytuacji na rynkach międzynarodowych. Najpierw Unia kazała likwidować cukrownie, żeby nie było nadprodukcji, a teraz kryzys związany np. z powodzią ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2011.3.9 14:22:23

Odzyskanie kaucji

Witam, mam takie pytanie w jaki sposób odzyskać wpłaconą kaucję, jeżeli nigdzie nie zostało to zapisane? Jakie inne dowody mogą się przydać ? nagrana rozmowa o kaucji może być ewentualnie uznana ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 13:52:37

Czy w ramach kampanii reklamowej możemy posługiwać się zwrotem \"biało-czerwoni\" oraz używać

Czy w ramach kampanii reklamowej możemy posługiwać się zwrotem "biało-czerwoni" oraz używać na materiałach reklamowych tych kolorów (co sugeruje odniesienie do flagi państwowej)? Pytanie to jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 13:41:34

mogę odmówić przyjęcia towaru?

Witam , zrobiłam zakupy w sklepie internetowym, ale cała sprawa tak się rozwlekła (najpierw rzecz miała jakąś wadę, potem producent nie mógł jej wymienić, potem zagięła na poczcie, potem się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 13:4:29

Jak wymeldować byłą żonę?

Witam, jestem już po rozwodzie, żonie pozwoliłem zostać w moim mieszkaniu służbowym wraz ze swoim dzieckiem z poprzedniego małżeństwa, ale od czasu zakończenia procesu nie płaci ona żadnych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 12:43:16

Wspolwlasciciel

Witam. Pisze tutaj bo chciała bym mniej wiecej zorientowac się w jednej rzeczy a nie za bardzo wiem gdzie mogła bym sie udać. Otóż jest 2 wspołwłascicieli mieszkania. Mąż jest alkoholikiem, awanturuje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 12:21:44

czy są widoczne w sieci licytacje komornicze w Warszawie? Chodzi o podawanie do publicznej wiadomości

czy są widoczne w sieci licytacje komornicze w Warszawie? Chodzi o podawanie do publicznej wiadomości licytacji? Na jakich/ czyich stronach internetowych ogłaszane są licytacje komornicze? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 11:19:53

samowolne podniesienie terenu przez byłego włsciciela gruntu.

samowolne podniesienie terenu przez byłego włsciciela gruntu. witam
Mam dość nietypowy problem, a mianowicie rodzice darowali mi działkę wielkości 1 hektara ktora oryginalnie była położona parenaście ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 9:32:26

prawomocne oddalenie wniosku o nadanie klauzuli wykonalności na małżonka

Witam,
jestem w posiadaniu odpisu prawomocnego oddalenia wniosku o nadanie klauzuli wykonalności na współmałzonka , prosze o informację czy na podstawie tego dokumentu i złożenia stosownego podania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.9 9:16:0

Czy ubezpieczenie mieszkania obejmuje szkody wyrządzone przez psa właściciela mieszkania na gościu

Czy ubezpieczenie mieszkania obejmuje szkody wyrządzone przez psa właściciela mieszkania na gościu odwiedzającym właścicieli ? Straty to zniszczona czapka i futro z lisa - przez psa właściciela ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.8 19:8:57

Podatek do ZUSu?

Witam serdecznie!
Jak widać jestem nowy na forum, myślę, że tutaj właśnie mi pomożecie zrozumieć pewną postępowania, za co z góry dziękuję!

Przeszukałem już tematy na forum, aczkolwiek ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.8 19:0:33

Podejrzenie pobicia z uszkodzeniem ciała

Złóżcie zawiadomienie na policji na tą osobę, że to ona zaatakowała i oddajcie przedmiot, którym atakowała jako dowód w sprawie. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.3.8 18:12:19

Prawa lokatorów.

Reklamacje musicie zgłosić właścicielce, bo to ona rozlicza prąd. W reklamacji napiszcie, że nie zgadzacie się z kwotą, która został Wam naliczona i tu podajcie uzasadnienie w postaci argumentów, ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2011.3.8 17:56:5

Brak dodatku gdy dziecko w internacie??

Witam, ponoć w sytuacji gdy dziecko z rodziny zastępczej jest w szkolnym internacie to nie przysługuje rodzinie dodatek za osobista opiekę?? Trochę to dla mnie dziwne? A jeśli dziecko przyjeżdża ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.8 16:12:15

Jak odroczyć rozprawę?

Witam, w jaki sposób poprosić o odroczenie sprawy cywilnej? Nie będę mógł zabrać wszystkich potrzebnych dokumentów do czasu pierwszej rozprawy. Jak do wygląda?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.8 15:54:11

Jak długo trzymać dowody wpłaty?

Witam, jest jakiś przepis, który mówi jak długo należy trzymać dowody wpłaty? Czy przez cały okres trwania umowy?? Czy może jest jakiś okres przedawnienia?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.3.8 15:50:7

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika