Forum prawne (strona 712)
wydziedziczenie syna
Czy można wykluczyć syna z testamentu i zastrzec również, aby spadku nie dostały jego nienarodzone jeszcze dzieci? bardzo proszę o odpowiedź ... Zobacz wątek2010.8.24 9:32:35
zastrzeżenie w testamencie
Moje pytanie dotyczy odwołania spadku, to znaczy czy darczyńca może zastrzec, że majątek zostanie odebrany osobie, jeśli ta będzie chciała przekazać go komuś innemu? hmm mam nadzieję że to ... Zobacz wątek2010.8.24 9:31:11
kwestionowanie testamentu
Czy można zakwestionować testament który spisała osoba jeszcze żyjąca, ale zachodzą obawy że ta osoba nie jest w pełni władz umysłowych (chociaż ona twierdzi że jest). Bardzo proszę o podpowiedź ... Zobacz wątek2010.8.24 9:29:2
spadek po Wujku
Witam, w 3 miesiące temu zmarł mój wujek, był on właścicielem gospodarstwa rolnego. Nie miał dzieci ani żony, nie pozostawił testamentu. Jego najbliższą rodziną był jego brat, matka i ja, ... Zobacz wątek2010.8.24 9:27:19
problem z zakupem
WitamMam taką sytuację kupiłam telewizor, ale okazało się że coś jest nietak z obrazem, chcę go zwrócić i moje pytanie dotyczy co w przypadku, gdy zaproponują mi nowy sprzęt ale nie będzie ... Zobacz wątek
2010.8.24 9:20:33
odrzucona reklamacja
WitamMam takie pytanie co mogę zrobić w sytuacji, gdy została odrzucona moja reklamacja?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek
2010.8.24 9:11:49
simlock a gwarancja
Witam,Mam taki problem zdjąłęm simlocka z telefonu, a teraz popsuł mi się wyśiwetlacz i czy mogę go oddać na gwarancji czy już mnie nie obowiązuje jeśli zdjąłem simlocka?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek
2010.8.24 9:8:56
Allegro a zwrot
WitamMam takie pytanie czy mogę żądać zwrotu pieniędzy jeślu kupiłam bluskę na allegro ale okazała się za mała chociaż był napisany jaki rozmiar i zawsze było okej ale akurat nie pasowała?Z ... Zobacz wątek
2010.8.24 9:5:10
oszukany!
WitamMam taki problem kupiłem przez internet telefon, dogadałem się słowie ze sprzadającym podał mi numer konta wpłaciłem pieniądze i miał następnego dnia wysłać telefon do dziś go nie ... Zobacz wątek
2010.8.24 8:50:50
Prosze o Pomoc
odezwij się na maila- iza12014@gmail.com podaj gg jak masz na maila ... Zobacz wątek2010.8.23 23:8:42
Urlop macierzyński i wychowaczy a urlop wypoczynkowy
Witam czy mogę iść na urlop wychowawczy nie wykorzystując urlopu wypoczynkowego? ... Zobacz wątek2010.8.23 22:3:29
Szczury w kamienicy. Jak się ich pozbyć, kto ma obowiązek wytępienia tych szkodników?
Szczury w kamienicy. Jak się ich pozbyć, kto ma obowiązek wytępienia tych szkodników? Mieszkam w niewielkiej kamienicy w centrum Katowic. Od kilkunastu dni mamy problem z plagą szczurów. Do kogo ... Zobacz wątek2010.8.23 20:58:47
jak sie ubiegac o zgode na malzenstwo z powinowatym
jak sie ubiegac o zgode na malzenstwo z powinowatym chce zawrzec zwiazek malzenski z bylym pasierbem w jaki sposob moge uzyskac zgode ze sadu ... Zobacz wątek2010.8.23 20:53:37
Darowizna auta otrzymanego w spadku...
Witam.Mam pytanie dotyczace podarowania komus samochodu otrzymanego w spadku, mianowicie pewna osoba otrzymala spadek w ktorym jest samochod, oczywiscie chcac pozbyc sie auta przed uplywem 6 miesiecy ... Zobacz wątek
2010.8.23 19:54:18
czy można prosić o umożenie odsetek jak sprawa jest juz u komornika
czy można prosić o umożenie odsetek jak sprawa jest juz u komornika umożenie odstetek ... Zobacz wątek2010.8.23 19:25:39
urzednik nie dopełniający obowiązków
To zależy do tego, na czym te nieprawidłowości polegają. Generalnie przełożony przełożonego jest najlepszym adresem do takich zgłoszeń, ale może się okazać, że po zgłoszeniu sprawy, to nie ... Zobacz wątek2010.8.23 16:9:25
widywanie dziecka
Witam,uznałem dziecko ale matka nie wyraża zgody na jego widywanie. Co mogę zrobić?? ... Zobacz wątek
2010.8.23 15:26:26
jaki zaplacic podatek za wynajem mieszkania?ryczatl czy zasady ogolne?
Razem z mezem kupilismy mieszkanie na kredyt. Chcemy je wynajac od wrzesnia 2010 za 2400 zl (w tym czynsz,prad,woda itp).Jaka zasade opodatkowania wybrac:ryczalt czy ogolna?Przy zasadzie ogolnej mozna ... Zobacz wątek2010.8.23 14:58:53
Nieodpowiedzialny ojciec
Witam.martwie się o córkę ponieważ uważam, że ojciec który widuje się z nią raz w tygodniu nie potrafi się nią zająć. co powinnam zrobić w takiej sytuacji?? ... Zobacz wątek
2010.8.23 14:46:48
2010.8.23 14:43:1
remont bloku i ocieplenie
Witam.Mam mieszkanie w bloku. chcą je ocieplać. Ja się nie zgadzam. Podobno za to grozi mi kara. Czy to prawda? ... Zobacz wątek
2010.8.23 14:31:56
Eksmisja najemcy-kto może i kiedy?
witam serdecznie.Czy wspolwlasciciel moze wyeksmitowac najemce?
Czy może to zrobić właściciel?
A jeśli dana osoba nie ma gdzie pójść to jest to zgodne z prawem? ... Zobacz wątek
2010.8.23 14:25:37
sprzatanie klatki schodowej
Witam.Czy administracja budynku może zlecić mi sprzątanie klatki?
a Czy ja mogę odmówić? ... Zobacz wątek
2010.8.23 14:11:44
dwóch właścicieli domu
Witam serdecznie.Razem z mamą mieszkam w domu, który należy do niej i jej brata. Niestety on chce go sprzedać bo potrzebuje pieniędzy a my jego części nie możemy kupić, ponieważ nas na to nie ... Zobacz wątek
2010.8.23 13:59:19
kupno mieszkania od spółdzielni
witam,czy obowiązuje nadal ustawa o wykupowaniu mieszkań spółdzielczych za przysłowiową złotówkę? czy już nie można z tej ulgi korzystać?? ... Zobacz wątek
2010.8.23 13:55:27
spadek.
Witam.Moja babcia zmarła. Teoretycznie działka przechodzi na moją mamę, jako jedyną córkę. Czy mamy się gdzieś zgłosić, żeby przepisano na nią te ziemię?? ... Zobacz wątek
2010.8.23 13:47:39
brak licznika na wodę
Witam.Nie mam licznika na wodę. od dwóch lat miałam nadpłatę. natomiast jak mam niedopłatę to okazuje się, że nie mogę jej zapłacić z tych nadpłat. Co mogę zrobić w takiej sytuacji?? ... Zobacz wątek
2010.8.23 13:38:37
Odzyskanie pieniędzy od rodziny dłużnika
Witam,Sprzedałam mieszkanie. Zanim otrzymałam drugą i ostatnią część kwoty to osoba kupująca zmarła. Czy ten dług teraz automatycznie przechodzi na jego dzieci, czy muszę wystosować jakieś ... Zobacz wątek
2010.8.23 12:43:28
jakie uprawnienia ma windykator
Witamjakie prawa ma windykator? czy może nachodzić dłużnika w pracy albo dzwonić po dalszej rodzinie i informować o wysokości długu i terminie spłaty?
Bardzo proszę o pomoc ... Zobacz wątek
2010.8.23 12:32:0
dłużnik
Witam serdecznie,mam lokatora, który jest zadlużony.
Czy jak się już wyprowadzi,
to nadal będzie musiał spłacić dług?
Czy on mu przepadnie?? ... Zobacz wątek
2010.8.23 12:21:1
Gdzie to zgłosić?
Pożyczyłem mojemu znajomemu 1500 zł, nie mam na to żadnej umowy a znajomy nie oddaje pieniędzy. Mam na to jednak świadka, ale czy to będzie w ogóle istotne? Gdzie powinienem to zgłosić? Iść ... Zobacz wątek2010.8.23 12:20:58
kupno nieruchomości na licytacji.
Witam,Kilka lat temu, kupiłem nieruchomość na licytacji.
Dłużnicy jeszcze wnoszą zażalenie.
Czy dostanę jakieś odszkodowanie jeśli to będzie trwało dalej?
Ponieważ, mam już przysądzenie ... Zobacz wątek
2010.8.23 12:19:15
Sentencja wyroku sądu pracy
Dzień dobry.Czy sądy wysyłają sentencje wyroku obligatoryjnie czy trzeba o to złożyć jakiś wniosek albo podanie? Chodzi konkretnie o sąd pracy.
Dziękuję z góry za odpowiedź. ... Zobacz wątek
2010.8.23 12:15:53
Orzeczenie WSA
Witam serdecznie.Moje pytanie: gdzie mogę odnaleźć orzeczenie WSA dotyczące zmiany miejscowego planu?
Dziękuję. ... Zobacz wątek
2010.8.23 12:14:45
THC w organizmie
Hmm bez zagłębiania się w sprawę chciałbym was zapytać, czy grozi mi coś jeśli policja dowie się że w moim organizmie jest thc nawet jeśli nie złapali mnie na gorącym uczynku? tzn. czy samo ... Zobacz wątek2010.8.23 12:11:52
Czy mogę jeździć na rowerze w trakcie procesu?
Zostałem złapany za jazdę po alkoholu na rowerze, toczy się postępowanie w mojej sprawie. Nie mam prawa jazdy, więc nie mają mi czego zabrać, ale moje pytanie jest inne. Czy do momentu zapadnięcia ... Zobacz wątek2010.8.23 12:3:51
czy muszę zapłacić?
Witam, oddałem samochód do komisu, był całkiem sprawny. Po 2 miesiącach ktoś ten samochód kupił i jak się okazało coś było w nim zepsute. Teraz ten kupujący żąda ode mnie zwrotu kosztów ... Zobacz wątek2010.8.23 11:58:39
Żwirownia obok posesji
WitamOtóż piszę w sprawie moich dziadków. Mają oni dom na wsi i sobie tam spokojnie mieszkają, ale ostatnio się dowiedzieli, że zaraz za ich płotem ma powstać żwirownia, na przeciw domu również ... Zobacz wątek
2010.8.23 11:54:41
zameldowanie bez zgody
Moja matka pije od lat, mieszkałyśmy razem w mieszkaniu komunalnym, jednak ona jakiś czas temu, dokładnie 10 miesięcy wymeldowała się i mieszkała gdzie indziej. W mieszkaniu pozostałam ja z 5 ... Zobacz wątek2010.8.23 11:53:59
dane osobowe w niepowołanych rękach
Czy jeśli jakaś osoba prywatna zdobyła moje dane osobowe i przekazała je innej osobie, która teraz zasypuje mnie smsami, listami, to czy ja mogę osobę która te dane przekazała oskarżyć o naruszenie ... Zobacz wątek2010.8.23 11:52:5
wina podczas rozwodu i podział majątku
witam, czy jeżeli jest rozwód i następuje orzeczenie o winie, to czy osoba która zostaje uznana za winną w momencie podziału majątku dostanie mniej czy to nie ma żadnego wpływu na podział?... Zobacz wątek
2010.8.23 11:49:23
gdzie składać pozew
czy ktoś wie, czy jeśli zakładam sprawę cywilną, to czy musi się ona odbywać w sądzie na terenie zamieszkania oskarżającego czy oskarżonego? czy to w ogóle nieistotne i mogę założyć taką ... Zobacz wątek2010.8.23 11:46:26
okres oczekiwania na zwrot
WitamMam taki problem oddałem laptopa do serwisuczekam na niego juz dwa miesiące i dalej nikt nie może udzielić mi odpowiedzi kiedy go dostanę co moge zrobić w takiej sytuacji?Ile mozna czekać?Z ... Zobacz wątek
2010.8.23 11:45:14
Badania okresowe a prawca na zlecenie
Witam,Chcę podjąć pracę na umowę zlecenie w pewnej firmie. Pracodawca żąda ode mnie wykonania badań okresowych. Gdy poprosiłem o skierowanie na nie, to stwierdzono, że ponieważ nie jest ... Zobacz wątek
2010.8.23 11:44:51
skopiowane zdjecia z internetu
Czy ktoś zna się na prawie autorskim dotyczącym obróbki zdjęć?Bo mam pytanie: czy jeśli z czyjejś strony z autorskimi zdjęciami ściągnę zdjęcie, następnie je przerobię i opublikuję na ... Zobacz wątek
2010.8.23 11:43:49
Problemy z jednym ze spadkobierców
Wraz z czterema innymi osobami otrzymałem w spadku wielki dom. Czterech spadkobierców chce sprzedać dom i podzielić się pieniędzmi, piąty jednak się nie zgadza ani na sprzedaż, ani nie chce wykupić ... Zobacz wątek2010.8.23 11:39:51
Zachowek p o10 latach
Witam, chciałbym zapytać po jakim okresie można ubiegać się o zachowek po ojcu? Minęło już dokładnie 10 lat i chciałbym wiedzieć, czy jest jeszcze jakakolwiek szansa aby dostać część mieszkania. ... Zobacz wątek2010.8.23 11:36:8
ponowny podział majątku
Moje pytanie jest następujące: otóż jakiś czas temu miałem rozwód i podział majątku. Jak się okazało, żona zataiła część majątku przede mną. Czy mogę zgłosić wniosek o ponowny podział ... Zobacz wątek2010.8.23 11:29:22
przerwa w karze z powodu ciąży
Mój narzeczony odbywa karę pozbawienia wolności w wysokości 2,5 roku, przebywa w zakładzie od 6 miesięcy. Ja jestem w ciąży i za miesiąc mam rodzić. Czy jest jakaś możliwość, aby sąd zwolnił ... Zobacz wątek2010.8.23 11:26:18
wynagrodzenie!
witamMam takie pytanie czy jest to zgodne z prawem, czy pracodawca może mi zabronić mówić o wysokości sowjej pensji przed resztą personelu?A jeśli nie posłucham to co może mi grozić?Z góry ... Zobacz wątek
2010.8.23 11:25:40
Masz inne pytanie do prawnika?