Forum prawne (strona 713)

Obowiązek wymiany dowodu osobistego przez osoby starsze

Tylko po co ? Watpię, żeby prowadzili aktywny tryb życia, chodzili do banku itd. A listonosz emeryturę doręczy im bez legitymowania. I karać ich też nikt nie będzie - w takie cuda nie wierzę. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.10.22 14:0:58

Obowiązek złożenia wniosku o dowód osobisty po 18. urodzinach

a to precyzyjna odpowiedź! to ile ta młoda osoba ma na to czasu? a co z upomnieniem - dostanie, czy nie?
... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.10.22 13:40:3

Odwołanie od mandatu za przekroczenie prędkości

Wykroczenie popełniłeś, winy nie kwestionujesz. Do sądu tylko i wyłącznie, jeżeli zostałbyś ukarany za czyn nie będacy wykroczeniem - w twoim przypadku, gdybys jechał z prędkością nie wyższą ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.10.22 13:33:44

Członek zarządu spółdzielni wydaje polecenia pomijając przełożonego

Jestem pracownikiem Spółdzielni mieszkaniowej. Mam pytanie, czy członek zarządu spółdzielni i jednocześnie pracownik kadr może wydawać mi polecenia "służbowe" pomijając drogę tj. mój bezpośredni ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.10.22 10:43:31

Ciąża przed końcem umowy w oświacie - przedłużenie zatrudnienia?

witam serdecznie, mam takie pytanie: Obecnie pracuję w szkole, z dniem 1 września dostałam drugą już umowę do 31.08.2010roku.jeżeli zaszłabym w ciążę i termin porodu wyznaczony byłby przed ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.10.21 23:5:32

Szanse na aplikację kuratorską dla osoby bez znajomości i protekcji

Witam Wszystkich.
Ja zdawałam na aplikację kuratorską w Lublinie i zabrakło mi ciut do egzaminu ustnego, ale następnym razem może mi się uda. Ponieważ jest dużo pytań o zagadnienia na egzaminie ... Zobacz wątek

26 odpowiedzi

2009.10.21 22:27:17

Odstąpienie partycypacji w TBS - procedura

Witam! Jak jest z odstąpieniem partycypacji w tbs? Mieszkam w tbs j.w.construction.
W umowie jest napisane że partycypant może wskazać osobę trzecią na głównego najemce lokalu jednak tylko za ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.10.21 22:20:27

Wniosek ojca o ustalenie widzeń z 14-miesięcznym dzieckiem

ja mam taki sam problem tylko moje dziecko nie widzialo taty prawie 3 lata i nagle tatus jest i nawet sad odwolawczy przyznal mu polowe grudnia polowe stycznia codziennie!!!! od 9-20 i moze ja zabierac ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.10.21 17:28:56

Prowadzę małą działalność - czy można dorobić na etacie?

Prowadze mala dzialalnosc ktora nie przynosi mi zbyt duzych zyskow. Chcialem dorobic sobie poprzez dodatkowa prace na etacie. Czy jest to mozliwe? Sam oplacam zkladki ZUS. Prosze o pomoc i z gory dziekuje. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.10.21 16:51:58

Gmina uzgodniła ogrodzenie niezgodnie z przepisami o drogach publicznych

witam.
mam problem. droga dojazdowa do mojej posesji jest 3m szeroka. Z obu stron są płaty dotychczasowych mieszkańców, dotychczas nie uzgodnione z gminą. Jak zacząłem grzebać to nagle wszyscy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.10.21 16:35:18

Czy policja będzie szukać za granicą w sprawie kradzieży 3000 zł

Witam. Mam pytanie dotyczace przedawnienia. Otoz ktos zlozyl zawiadomienie o kradziez na mojego kolege na kwote blisko 3000 tysiace zlotych. Moj kolega wyjechal za granice, i czy mozliwe ze jesli wczesniej ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2009.10.21 15:42:36

Wierzycielka nie potwierdza wpłat alimentów - jak zmusić przez sąd

Witam serdecznie,

mam pytanie, a mówiąc mocniej, duży problem.

Otóż wierzycielka alimentów nie chce potwierdzać wpłat alimentacyjnych
przelanych na jej konto bankowe z mojego konta bankowego. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.10.21 15:13:39

2009.10.21 15:11:46

Rozliczanie podatku z dzierżawy powierzchni reklamowej w internecie

Pośrednictwo pomiędzy reklamodawcą a wystawcą reklamy, bez wpływu na treść i zawartość reklam.

Zawierane przez Pana umowy można zaliczyć do umowy podobnej do umowy najmu. Można bowiem uznać, ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2009.10.21 13:26:53

Odpowiedzialność prezesa i wice-prezesa w spółce z oo dwuosobowej

Proszę uściślić o jaką odpowiedzialność chodzi - generalnie za działania spółki wobec osób trzecich, odpowiada Zarząd solidarnie. Ewentualne różnice zakresu odpowiedzialności mogą wynikać ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.10.21 12:46:37

Pierwsza rozprawa rozwodowa odroczona - czy nagrania mogą być dowodem

Pierwsza rozprawa rozwodowa moich rodziców została odroczona z powodu braku świadków i dowodów. Tata jest osobą wulgarną i niekorzystnie oddziałuje na psychikę całej rodziny. Często krzycząc ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2009.10.20 18:22:10

Pozew o alimenty gdy ojciec ma 16 lat a ja jestem pełnoletnia

Mam syna w wieku 15 lat za chwilkę skończy 16 lat , czytając tą wiadomość ugięły mi się nogi. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.10.20 16:44:21

Czy agent CBA może wręczyć wezwanie w miejscu pracy

Chciałabym prosić o pomoc w zrozumieniu postępowania służb CBA
Wczorajszego dnia otrzymałam wezwanie od "agenta "CBA jako podejrzana.
Czy jest to normalna procedura ,że wezwanie zostało mi wręczone ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.10.20 11:49:14

Wykaz numerów PKD i EKD z opisem rozliczania podatkowego

[cytat]

Gdzie w sieci można znaleźć pełen wykaz numerów PKD i EKD wraz z opisem w jaki sposób można rozliczać się z fiskusem przy danym PKD?
(Pinki)

[/cytat]
... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.10.20 11:34:14

Mandat za brak legitymacji z uszkodzonym zdjęciem

Proponuję, aby zabrać ze sobą zarówno legitymację jak i dowód osobisty (lub ewentualnie paszport) wykazanie identyczności danych na obu tych dokumentach powinno wystaczająco uzasadnić Pani prawo ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.10.20 10:34:43

Jak zmusić spółdzielnię żeby z ciepłego kranu leciała ciepła woda

Jak egzekwować od spłódzielni żeby z ciepłego kranu leciała ciepła a nie zimna woda. Musze spuścić wanne wody żeby poleciała ciepła - rachunki kosmos - rozmowy ze spłódzielnią nic nie dają. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.10.20 0:12:26

Matka pozwała o alimenty ale wychowuję siostrę w rodzinie zastępczej

MAM TAKIE PYTANIE MOJA MATKA PODAŁA MNIE O ALIMĘTY . ALE TO NIE JEST TAKIE PROSTE JA WYCHOWUJĘ SWOJĄ SIOSTRĘ JEST U MNIE W RODZINIE ZASTĘPCZEJ BO SĄD OGRANICZYŁ MATCE PRAWA RODZICIELSKIE ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.10.19 19:0:22

Sprzedaż do UE bez VAT - dokumentacja i procedury

Witam,

Proszę mi napisać jak wygląda procedura przy sprzedaży towaru do kraju UE bez 22% podatku. W jaki sposób powinienem to prawidłowo udokumentować i odliczyć?

Dziękuję za wszelkie porady ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.10.19 16:7:45

Relacja 18-latka z 14-latką - groźby matki o pozew

Jesteś osobą pełnoletnia więc masz wszystkie! prawa, jakie ma osoba dorosłą. poczytaj Kodeks Cywilny i rodzinny. Poszukaj , może znajdziesz darmowe porady prawne. działania matki dziewczyny są ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.10.19 14:54:6

Różnica między własnością hipoteczną a spółdzielczą mieszkania

[cytat]

Proszę o odpowiedź czym się różni i na czym polega własność hipoteczna i własność spółdzielcza? W ogłoszeniach kupna/sprzedaży mieszkań można znaleźć takie pojęcia, lecz ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2009.10.19 13:59:1

Czy 4-letnia córka może spędzać noc u ojca - wniosek do sądu

Musisz opisać cała tą sytuację, że córka chce zostać na noc i udowodnić że sprzeciw ma tylko matka dziecka a jest to jej fanaberia. Pozdrawiam. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.10.19 13:24:9

2009.10.18 22:2:52

2009.10.18 21:10:16

Dowód osobisty policjantowi - okazać czy dać do ręki?

Witam.
Ostatnio znajomy powiadomił mnie, że jak policja chce ode mnie dowód osobisty to muszę mu go tylko okazać (czyli nie dać do ręki, tylko pokazać). Czy jest to prawda, czy muszę za każdym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.10.18 20:19:9

Jak wykorzystać rozmowę GG jako dowód że ojciec pracuje za granicą

Witam, mam problem dotyczacy sprawy o alimenty a mianowicie.
W kwietniu tego roku 2009 mialam sprawe dotyczacą alimentow na moje dziecko. Ojciec dziecka obecnie pracuje za granica. Na sprawie powiedzialam ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.10.18 18:8:5

Ewidencja przebiegu auta ciężarowego w działalności

Proszę o pomoc.
Prowadzę jednoosobowa działalność gosp, dojazd do klienta.
Mąż użyczył mi auta, auto zarejestrowane jako ciężarowe (passat z kratką).
Wyczytałam,ze przy osobowym należy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.10.18 10:2:59

Podział spadku po siostrze - czy mogę żądać zwrotu nakładów osobistych

W lutym 2009 roku zmarła moja jedyna siostra.Była w związku małżeńskim lecz nie mieli wspólnych dzieci.Moi rodzice nie żyją.Tato zmarł w 1996 roku a mama w 2006 roku.Po ojcu była przeprowadzona ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.10.17 17:2:9

Renta po zmarłym ojcu a odziedziczona ziemia

Witam serdecznie potrzebuje odpowiedzi na pytanie, a właściwie wskazówki co mam robić

Sytuacja:
Ojciec mój który miał wspólnote majątkową z matką i był wspólnikiem firmy prowadzonej przez ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.10.17 15:14:9

Czy jestem odpowiedzialny za ugięcie legarów po wyburzeniu ścian działowych

Remontuję stare mieszkanie na parterze budynku z 1937 roku (zbudowanego przez Niemców). Stropy zbudowane są z drewnianych legarów (długość ok. 4 m) opartych na ścianach nośnych. Ściany działowe ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.10.16 20:12:27

Pozew rozwodowy - czy musi podpisać mąż i jakie dokumenty załączyć

Wzór pozwu rozwodu z orzeczeniem o winie, można ściągnąć tutaj. ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2009.10.16 14:56:41

TBS spłaca długi lokatora z funduszu remontowego wspólnoty

Tak też myślałem. No właśnie w żadnym z protokołów ze spotkań TBS nie umieścił tej informacji. Wspominali że zadłużenie Pana X się zgromadziło ale to przecież nie dotyczyło nas bo my ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.10.16 11:33:35

Urząd marszałkowski nie wypłacił w terminie za umowę zlecenie

Proszę wysłać z potwierdzeniem odbioru (ZPO) wezwanie do zapłaty z informacją, że przy braku zapłaty np. w terminie 3 dni od daty doręczenia wezwania dochodzić Pan będzie oprócz kwoty głównej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.10.16 10:48:11

Rozdzielenie przyłącza elektrycznego - wymagane pozwolenia

Jeżeli idzie po ścianie to moim zdaniem nie ale w ostateczności tylko zgłoszenie.
Ale projekt musi byc koszt projektu ok 400 zł. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.10.16 6:16:8

Wymeldowanie braci alkoholików z mieszkania

witam. moi rodzice nie wiedzą jak mają wymeldować moich braci z mieszkania. moi bracia nadużywają alkoholu, są agresywni wobec ich, nie chcą dobrowolnie się wyprowadzić. Moi rodzice to dwa kłębki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.10.15 20:48:37

2009.10.15 20:45:46

Rodzice adoptowali dzieci a ja czuję się odrzucona biologicznie

Macie pojęcie jak się czują wasze dzieci biologiczne rozumiem że Te dzieci potrzebują więcej uczucia niż my no ale nie wiecie jak my się czujemy gdy rodzice przutulają inne dzieci i mówią im ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2009.10.15 17:44:17

Główny najemca nie żyje 2 lata - nie mogę płacić rachunków ani remontować

Dwa lata temu zmarła moja babcia-główny najemca mieszkania komunalnego, w którym jestem zameldowana ja oraz jej syn(Pan J.)
Nie mogę zrobić nic co dotyczy mieszkania ponieważ Pan J. jedynie bywa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.10.15 14:56:36

Definicja prawna terminu niezwłocznie w kodeksach

sjp.pl słownik języka polskiego

* strona główna
* słowa
* komentarze
* więcej >

niezwłocznie
scaevus, 2006-11-22 19:12
1. niezwłocznie
znaczenie: bez zwłoki, natychmiast
kdagusiak, ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2009.10.15 11:32:58

Urząd odmawia wymeldowania przez pełnomocnika mimo upoważnienia

Witam
Bardzo ciekawa sytuacja.
Odpowiem w ten sposób-niech Pan złoży wniosek o wymeldowanie się w trybie decyzji administracyjnej i powoła się na to, że opuścił Pan to mieszkanie w sposób trwały ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.10.15 9:30:22

Jak załatwić przydział mieszkania dla syna po zmarłym mężu

jestem prawna malzonka i dziecko jest pelnoletnie ma 19 lat,tylko ja nie bylam tam zameldowana i boje sie ze syn jest za krotko zameldowany i czy on moze wystapic o przydzial na siebie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2009.10.14 22:44:12

Praca bez umowy przez pół roku - jakie prawa?

Witam. Potrzebuję porady. Przez pół roku pracowałam bez żadnej umowy w pewnej Spółce Cywilnej. Było kilka rozmów o umowie, jednak nie dostałam umowy, a pracodawca zwolnił mnie, w trybie natychmiastowym, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.10.14 22:16:18

Termin informowania o delegacji przez pracodawcę

Mam takie pytanie. Ile dni przed wyjazdem musi mnie poinformowac pracodawca o wyslaniu mnie na delegacje! Pilne, z gory dziekuje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2009.10.14 21:57:21

Czy spółdzielnia może wywiesić listę lokali z liczbą mieszkańców

To nie powinno mieć miejsca .Powiadomić Głównego Inspektora Ochrony Danych Osobowych ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.10.14 20:33:30

Czy po przejściu na emeryturę mogę mieszkać w mieszkaniu służbowym

To wynika z umowy pomiedzy Pania a byłym pracodawcą!Także może Pani zwrócić sie z oficjalnym pismem do komendy >Powodzenia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.10.14 20:20:14

Czy po 5 latach wynajmu można skrócić 3 miesięczne wypowiedzenie

MUSICIE PRZEPROWADZIC PRAWIDŁOWO POSTĘPOWANIE SPADKOWE I SĄD WYDA POSTANOWIENIE O DZIEDZCZENIU PO DZIADKU! Potem takie sam,e procedury!Pani meldunek ma tylko znaczenie administracyjne .Dopóki Pani ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2009.10.14 20:15:16

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika