Forum prawne (strona 611)
Mój wizerunek na stronie internetowej??
Nikt nie może pobierać bez Twojej wiedzy Twoich zdjęć, chyba że na stronie istnieje stosowna zgoda. Najpierw lepiej skierować odpowiednie pismo do osoby, która ukradła Ci zdjęcie - może to być ... Zobacz wątek2011.3.11 14:15:7
zniesienie współwłasności zabudowanej działki
Faktycznie - ciężka sprawa. Sensownym rozwiązaniem wydaje mi się, żeby jedna osoba odkupiła od drugiej jej część i dopiero wówczas podejmijcie następne kroki, dzięki którym będzie można ... Zobacz wątek2011.3.11 14:12:3
Uczelnie wyższa - problem
Witam, czy na uczelni prywatnej jeśli nie będę uczęszczała na kolejny semestr, to mam obowiązek za niego zapłacić?? Bo przyszło mi pismo z uczelni ze zalegam z opłatami i że mam uregulować ... Zobacz wątek2011.3.11 14:9:45
Zaległy urlop jedynie do końca marca (pomniejszony o urlop na żądanie)!!
To teraz już mi się pomieszało - trafiłem na kilka tematów na tym forum związanych z urlopami i w każdym z nich ludzie piszą coś innego. Może więc jakiś specjalista rozwieje nasze wątpliwości? ... Zobacz wątek2011.3.11 14:1:43
Jak odejść z firmy aby otrzymać świadczenia??
O, KatarzynaB2 ma chyba rację, jeżeli chcesz zdobyć wszystkie zaświadczenia i odejść z pracy w pokojowych warunkach, to prawdopodobnie najlepszym rozwiązaniem jest szczerza rozmowa z przełożonym. ... Zobacz wątek2011.3.11 14:0:55
Zaległy urlop będzie można wykorzystać do lipca!!
Tak na prawdę, to pracodawcy nie zrobi to żadnej różnicy. Przynajmniej mi się tak wydaje - w końcu tak czy siak pracownik będzie musiał wziąć ten urlop, więc nie ma większego znaczenia kiedy ... Zobacz wątek2011.3.11 14:0:17
Urlopy 2011- zmiany
Chyba nie było żadnych poważniejszych zmian, przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Możesz jednak zapytać kadrowej, która pracuje w Waszej firmie - ona z pewnością będzie potrafiła odpowiedzieć ... Zobacz wątek2011.3.11 13:59:19
Nauczycieli- wynagrodzenie
Jest strona Związku Nauczycieli Polskich (ZNP) i tam na pewno znajdziesz potrzebne Ci informacje. A tak spytam - myślisz o takiej pracy w przyszłości? Nawet jeżeli zarobki nie powalają, to jest dużo ... Zobacz wątek2011.3.11 13:58:38
Jak unieważnić akt notarialny??
Czy w tracie trwania małżeństwa gdzie nie było rozdzielności majątkowej, można sporządzić umowę notarialna o przepisaniu mieszkania własnościowego? Jeśli taki akt został sporządzony przed ... Zobacz wątek2011.3.11 13:51:12
Wymeldowanie lokatorów
Takie pytanie czy jako właściciel mieszkania mam prawo do wymeldowania osób z lokalu?? Wykupiłam zadłużone mieszkanie po rodzicach i chciała bym teraz wymeldować pozostałych członków rodziny, ... Zobacz wątek2011.3.11 13:23:12
Spowodowałem wypadek
Witam, mój chłopak przebiegał przez ulice i potrącił go samochód, trafił do szpitala, złamana ręka, wstrząs mózgu i jakieś obtłuczenia. Co ma teraz zrobić jeżeli właściciel samochodu przysyła ... Zobacz wątek2011.3.11 13:15:10
Ubezpieczyciel może cię wysłać na dodatkowe badania techniczne??
Wiem, że policja może mnie skierować na badania techniczne gdy zabiera mi dowód widząc auto w kiepskim stanie ale ostatnio zdarzyło mi się, że ubezpieczyciel zażądał dodatkowego przeglądu technicznego. ... Zobacz wątek2011.3.11 12:57:46
jak wysoka grzywna za pirackie programy??
Witam, jak wysoką można dostać grzywnę za posiadanie pirackiego oprogramowania?? Jeżeli firma wyceniła swoje traty na 20 tys zł? Sąd może zasądzić mi całą sumę? Czy jest jakaś szansa na ... Zobacz wątek2011.3.11 12:54:53
Zawiasy za rozbój??
Witam, chciałem się dowiedzieć jakie mam szanse na otrzymanie wyroku w zawieszeniu. Moja sprawa wygląda tak, że byłem już karany w sądzie rodzinnym. Teraz będę miał sprawę za pobicie ale jestem ... Zobacz wątek2011.3.11 12:36:9
wyrok w zawieszeniu za posiadanie marihuany
witam , mój przyjaciel przebywa teraz w areszcie śledczym za posiadanie znacznej ilości marihuany w domu. Sprawa wkrótce się odbędzie, nie był on nigdy karany, ma wynajętego adwokata, narkotyków ... Zobacz wątek2011.3.11 12:25:51
przebudowa budynku gospodarczego (szopa) na blaszak
witam forumowcziow,prosze o porade odnosnie ww tematu, szopka jest juz wiekowa i chcialbym ja zamienic na blaszak... i jesli jest juz moja szopka na mapce dzialki to czy musze miec jakies pozwolenia ... Zobacz wątek
2011.3.11 11:42:41
Podatek bankowy- nowy podatek
WitamMam pytanie czy jets prawdą to że bedzie podatek bankowy?Od kiedy co juz wiadomo?Z góry dziekuje za wiadomosc na ten temat ... Zobacz wątek
2011.3.11 9:30:12
Odliczanie VAT od nabycia samochodu
WitamMam pytanie ciagle sie ta kwestuia zmienia jak odliczyć vat od nabycia samochodu?Jakie zmiany tym razem?Z góry dzikękuję za wszelkie informacje ... Zobacz wątek
2011.3.11 9:4:52
Reforma OFE
witamMam pytanie już sie gubię w tym wszystkim a dokładnie chodzi mi o funducze emerytalne, jakie zmiany bardzo prosze o inforamcje na ten temat.Z góry dziękuje wszystkim za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2011.3.11 9:1:34
Kazus - prawo gospodarcze
Witam,zwracam się z prośbą udzielenia mi odpowiedzi na poniższe pytania:
1. Kto jest rolnikiem (gdzie zawarta jest definicja?:)
2. Czy rolnik z innymi rolnikami może założyć spółkę akcyjną ... Zobacz wątek
2011.3.11 8:37:23
reklamacja wady materiałowej - kiedy można reklamować?
Polecam artykuł http://e-prawnik.pl/biznes/prawo-cywilne/umowa-sprzedazy/artykuly/rekojmia-a-gwarancja.html ... Zobacz wątek2011.3.11 7:22:47
Lewe L-4
Najlepiej udać się do jego lekarza lub do prawnika, który zatrudniony jest w Państwa firmie i zapytać go wprost o stan zdrowia pacjenta. Można też złożyć choremu niezapowiedzianą wizytę z czekoladą. ... Zobacz wątek2011.3.10 21:16:11
Praca za granicą zwiększa emeryturę ?
Na początek musisz sprawdzić czy pracowałeś legalnie i jeżeli tak, to czy dysponujesz wszystkimi niezbędnymi dokumentami i zaświadczeniami. Dopiero później się martw tym, czy Zus to zaakceptuje. ... Zobacz wątek2011.3.10 21:15:20
Wypowiedzenie na zwolnieniu lekarskim
Hehe ? mi też czasami zdarza się napisać coś w złym oknie, nie przejmuj się więc tym. Co do zadanego na początku pytania ? też uważam, że lepiej będzie poczekać. To takie bardziej ludzkie ... Zobacz wątek2011.3.10 21:13:47
Urlop wychowawczy a druga praca
Może lepiej nie chwalić się drugą pracą i traktować ją jako ?tajne?, dodatkowe źródło pieniędzy? Trzeba jednak w takiej sytuacji uważać również na znajomych, bo potrafią człowiekowi różne ... Zobacz wątek2011.3.10 21:13:3
staż z urzędu pracy
Jak kiedyś mój kolega był na stażu i pracował w pizzerii, to przedłużali mu chyba dwa razy staż i to zawsze na trzy miesiące, więc po jednym na pewno Ci spokojnie przedłużą umowę. ... Zobacz wątek2011.3.10 21:12:12
rozprawa z pracodawcą
Skoro sytuacja będzie naprostowana, to dlaczego w ogóle się tym jeszcze przejmujesz? Możesz podać jakieś szczegóły, czego ta sytuacja tak naprawdę dotyczy? Bo mnie bardzo zaciekawiła. ... Zobacz wątek2011.3.10 21:10:56
Zasiłek bezrobotnego
Po co iść na zasiłek, skoro w każdym urzędzie pracy znajdziesz teraz wiele stażów, na których nie dość, że zarobisz więcej, to w dodatku będziesz mógł podnieść swoje doświadczenie? ... Zobacz wątek2011.3.10 21:9:51
sądowy podział majątku - kto płaci?
A nie jest przypadkiem tak, że w takich sytuacjach płaci ta osoba, która otrzyma więcej przy podziale majątku? Coś mi kiedyś koleżanka na ten temat mówiła, ale było to dosyć dawno. ... Zobacz wątek2011.3.10 21:9:10
Limity przychodów na świadczeniu emerytalnym
No to lepiej zrób to szybko, żeby znajomy później nie miał do Ciebie pretensji... swoją drogą to nieco głupie, że trzeba oszukiwać i na siłę zaniżać swoje dochody, żeby tylko nie stracić ... Zobacz wątek2011.3.10 21:5:19
Zus wypłaca świadczenia po śmierci??
No może emerytury nie, ale na pewno są świadczenia, które ZUS wypłaca po śmierci. Pewności jednak nie mam, więc może wypowie się ktoś, kto się na tym dobrze zna ? nie chcę nikomu mieszać... ... Zobacz wątek2011.3.10 20:55:41
Bandyci łatwiej zdobędą broń?
Przesadzasz, ja także uważam, że jeżeli bandyci będą mogli łatwiej zdobyć broń (co jest bezsensowne, bo oni mogą to zrobić nawet teraz) to tym bardziej dobrze, żeby ludzie również mieli taką ... Zobacz wątek2011.3.10 20:47:53
Jak zrzec się praw do dziecka
Jeżeli toczy się jeszcze Wasza sprawa rozwodowa, to najlepiej ogłosić to przy świadkach i żeby sędzia wziął to pod uwagę podczas rozprawy. Czasami takie małe kroczki w kierunku ugody mogą być ... Zobacz wątek2011.3.10 20:11:50
Podwyższenie aliemntów- od czego zacząć
Ach, kobiety... jak podwyższyć alimenty, jak zmusić mężczyznę do płacenia itp. Itd. ? to już się robi nudne. Najlepiej porozmawiaj ze swoim byłym i przedstaw mu całą sytuację ? może akurat ... Zobacz wątek2011.3.10 20:8:51
slub z obywatelem chinskim
Według mnie największe znaczenie ma to, czy posiadasz stosowne obywatelstwo i czy może ono przejść na Twojego ukochanego. Raczej nie będzie z tym problemów, jeżeli legalnie przebywasz we wspomnianym ... Zobacz wątek2011.3.10 20:1:1
Prosze o porade
W ogóle nie rozumiem, dlaczego zadawałaś się z kimś, kto jest poszukiwany?? I jeszcze wierzyłaś, że będzie Ci pomagać z dzieckiem? No proszę, aż tak łatwowiernym nie można być. Chyba. ... Zobacz wątek2011.3.10 19:59:58
umowa zlecenie a ciąża
Witam.Jestem w drógim miesiącu ciąży.Mam odprowadzane składki na chorobowe.Umowę mam do 30 czerwca 2011,czy pracodawca ma prawo mnie zwolnić?Proszę o pomoc... ... Zobacz wątek2011.3.10 17:37:17
Czy urząd skarbowy zwraca podatek Vat od zakupionego paliwa na firmę?
Czy urząd skarbowy zwraca podatek Vat od zakupionego paliwa na firmę? ... Zobacz wątek2011.3.10 16:51:15
jak unieważnić testament?
Matka (zmarla 25.01.2006) sporzadzajac testament zadysponowala calym mieszkaniem wlasnosciowym przekazaujac 3/4 na wnuczke i 1/4 na wnuczka, ze strony ojca polowa mieszkania nalezy sie 3 zyjacym synom.W ... Zobacz wątek2011.3.10 15:51:13
Niespłacony kredyt może się przedawnić?
Witam, po jakim czasie niespłacony kredyt bankowy, może się przedawnić?? Wyczytałam że są to 3 lata i że nawet przekazanie długu firmie windykacyjnej nie przerywa biegu przedawnienia?? ... Zobacz wątek2011.3.10 14:14:0
Mogę sprzedać darowiznę bez podatku??
wyczytałam gdzieś, że mieszkanie otrzymane w spadku mogę sprzedać bez płacenia podatku, czy to prawda?? Nie muszę czekać aż pięciu lat? ... Zobacz wątek2011.3.10 13:59:56
Monitoring tirów we Wrocławiu!
Uwaga! Został wprowadzony monitoring ruchu tirów we Wrocławiu w godzinach zakazu, każdy kto złamie przepis dostanie mandat 250 zł i 3 punkty karne!! ... Zobacz wątek2011.3.10 13:16:13
Jeśli jest spór o granice pola, to w jaki sposób należy tę sprawę rozwiązać? Gdzie i co trzeba
Jeśli jest spór o granice pola, to w jaki sposób należy tę sprawę rozwiązać? Gdzie i co trzeba załatwić? ... Zobacz wątek2011.3.10 12:40:11
Czy w zeznaniu rocznym należy uwzględnić umorzenie odsetek od kredytu?
Dziekuje bardzo za informacje. Pozdrawiam :) ... Zobacz wątek2011.3.10 12:32:18
pomyłka na allegro
Wygraną licytację w internetowym serwisie aukcyjnym Allegro należy traktować jako zawarcie umowy kupna-sprzedaży ze wszystkimi jej konsekwencjami. - orzeczenie sądu Rejonowego w Warszawie. ... Zobacz wątek2011.3.10 12:16:17
Czy w fakturach VAT muszę podawać swoje miejsce zamieskania?
Czy w fakturach VAT muszę podawać swoje miejsce zamieskania? Jestem podatnikiem VAT. We wpisie do ewidencji działalności gospodarczej w danych mam podany adres prowadzenia działalności tam gdzie ... Zobacz wątek2011.3.10 12:12:55
Odmowa wypłaty przez PZU za " urodzenie " przy adopcji.
Witam -:) Tym razem chodzi mi o firmę PZU a konkretnie o odmowę wypłaty z racji " urodzenia " . Oboje z mężem od lat mamy polisy PZU - ubezpieczenia grupowe z pracy. Chodzi o dziecko przysposobione. ... Zobacz wątek2011.3.10 11:48:23
Urlop na zasadach urlopu macierzyńskiego
Witam -:) W styczniu 2008r. otrzymaliśmy z mężem pieczę nad dzieckiem wtedy 3.5 letnim do rodziny zastępczej. Od razu otrzymałam urlop macierzyński na podstawie Postanowienia o pieczy do rodziny ... Zobacz wątek2011.3.10 11:38:30
Wykup czyjegoś mieszkania
Proponuję rozmowę z notariuszem lub prawnikiem. ... Zobacz wątek2011.3.10 1:12:28
Sp. z o.o. odpowiedzialność po wyjściu z KRSu
Witam, mój mąż jest czlonkiem zarządu Sp. z o.o., nie mamy rodzielności finansowej. W chwili obecnej spółka popada w bardzo złą kondycję finansową, na ostatnie zobowiązania wobec US i ZUS zaciągneła ... Zobacz wątek2011.3.10 0:4:32
Masz inne pytanie do prawnika?