Forum prawne (strona 664)
Nie mam z czego spłacać
WitamCo mam zrobić wzięłam kredyt, od pól roku nie mam pracy nie mam z czego spałacac co mnie czeka?Jak rozwiązać ten problem?Z góry dziekuję ... Zobacz wątek
2010.11.8 13:27:34
Kara za palenie papierosa!
WitamJaka kara grozi za zapalenie papierosa na przystanku autobusowym?Z góry dziekuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek
2010.11.8 13:22:13
kara
Mój kolega miał podobny problem, miał w wydychiwanym 0,2 i zabrali mu prawko na 1 rok ... Zobacz wątek2010.11.8 13:19:22
Wspólne rozliczenie małżonków w zeznaniu rocznym
Małżonkowie podlegający nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu (muszą w Polsce rozliczać się ze wszystkich światowych dochodów), między którymi istnieje przez cały rok podatkowy wspólność ... Zobacz wątek2010.11.8 13:18:1
monitoring
Mam pytanie odnośnie monitoringu nieruchomości?Sprawa dotyczy bloku mieszkalnego z tym że niestety dolne piętro jest wykorzystywane do działalności gospodarczej.
Od pewnego czasu zauważyliśmy ... Zobacz wątek
2010.11.8 13:15:1
Jak uratować majątek dłużnika przed egzekucją
1 Pozbaw wykonalności tytuł wykonawczy2 Broń wspólnego majątku małżeńskiego
3 Spłać dług przed przybiciem na licytacji
4 Dopilnuj, aby komornik nie zabrał pościeli
5 Powołaj się na ... Zobacz wątek
2010.11.8 13:11:23
Brak podwyżek dla asystentów i pracowników sądów
Cięcia budżetowe nie ominęły pracowników sądów. W przyszłym roku na podwyżki nie mogą liczyć asystenci sędziów, kuratorzy sądowi oraz pracownicy administracyjni sądów. Ci pierwsi zapowiadają, ... Zobacz wątek2010.11.8 13:9:1
Czas szkolenia w weekend?
WitamMam pytanie mój mąż kolejny raz został wysłany na szkolenie w eekend, czy nie należa mu się dni wolne z tego względu.Czy jest to zgodne z prawem?Z góry dziekuję za informacje ... Zobacz wątek
2010.11.8 13:2:15
Radcy prawni i adwokaci - zrównanie kompetencji
W Ministerstwie Sprawiedliwości powstanie zespół ekspertów, który zajmie się przygotowaniem rozwiązań prawnych dotyczących zrównania kompetencji radców prawnych i adwokatów w sprawach karnych.Inicjatywa ... Zobacz wątek
2010.11.8 13:0:3
Spadkobierca a najem
Sąd Najwyższy podjął następująca uchwałę: na podstawie art. 691 par. 1 k.c. nie można wstąpić w stosunek najmu lokalu socjalnego, o którym mowa w ustawie o ochronie praw lokatorów. ... Zobacz wątek2010.11.8 12:56:38
alimenty po ukończeniu 26 lat
W kodeksie rodzinnym i opiekuńczym przewidziane jest, że obowiązek alimentacyjny rodziców jako indywidualny obowiązek matki i ojca do dostarczania środków na utrzymanie i wychowanie ... Zobacz wątek2010.11.8 12:50:17
CO mi grozi!
CO mi grozi! mialem w wydychanym powietrzu 0,14m jakiej kary moge sie spodziewac ? ... Zobacz wątek2010.11.8 12:49:27
Termin do nałożenia mandatu na kierowcę
Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia (k.p.s.w.) stanowi, że ?nałożenie grzywny w drodze mandatu karnego nie może nastąpić po upływie 14 dni od daty ujawnienia czynu w wypadku, o którym ... Zobacz wątek2010.11.8 12:47:34
Uprawnienia rzecznika praw dziecka
? może żądać wszczęcia postępowania w sprawach cywilnych oraz wziąć udział w toczącym się już postępowaniu ? na prawach przysługujących prokuratorowi? może żądać wszczęcia przez ... Zobacz wątek
2010.11.8 12:41:13
Zmiany w propozycjach o urlopach
Sejm obecnie pracuje nad projektem zmian w kodeksie pracy, m.in. dotyczących tzw. urlopów na żądanie. Według propozycji przedstawionej przez Pracodawców RP, zamiast obecnych 4 dni takiego urlopu, ... Zobacz wątek2010.11.8 12:38:21
Czy wspólnik w spółce jawnej odpowiada całym swoim majątkiem za długi spółki?
Wspólnicy spółki jawnej za zobowiązania odpowiadają:1. subsydiarnie - czyli wierzyciel może prowadzić egzekucję z majątku wspólnika, w chwili, gdy egzekucja z majątku spółki okaże się ... Zobacz wątek
2010.11.8 12:18:17
Nieważny przegląd techniczny auta-kara??
WitamJaka kara grozi za brak ważnego przeglądu technicznego auta podczas kontroli drogowej?Z góry dziękuję za odpowidzi ... Zobacz wątek
2010.11.8 12:8:9
Zbyt wyskoie koszty!
WitamMam taki problem płacę dobrowolnie alimenty na żone i dzieci, teraz mam problem zostałem zwolniony i nie stac mnie na płacenie tak wyskoich opłat i co moge zrobić?Czy można jakos zawieśić ... Zobacz wątek
2010.11.8 11:47:50
Zmainy w kodeksie pracy-urlopy!
WitamMam pytanie czy od nowego roku zmienią się przepisy w kodeksie pracy, jeśli chodzi o urlopy na żądanie.Czy zmieni sie teraz na tylko dwa takie dni?Z góry dziękuję za informacje
... Zobacz wątek
2010.11.8 11:19:27
czy można zawiesić działalność stowarzyszenia?
czy można zawiesić działalność stowarzyszenia? Chodzi mi o czas na ewentualne decyzje odnoszące się do przyszłości organizacji. A więc nie likwidacja stowarzyszenia, ale jego chwilowe zawieszenie ... Zobacz wątek2010.11.8 11:12:29
wypłata do kiedy?
WitamMam takie pytanie jestem w chwili obecnej na okresie próbnym umowa o pracę i mam pytanie co do wypłaty do kiedy powinnam ją dostać, a co sie dzieje w przypadku gdy mój pracodawca spóźni ... Zobacz wątek
2010.11.8 11:9:25
Mąż nie zgadza się na rozwód!!!
Zgodnie z przepisami kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, jeżeli między małżonkami nastapił trwały i zupełny rozkład pożycia (jeśli ustały łączące małżonków więzi gopodarcze, emocjonalno-duchowe ... Zobacz wątek2010.11.8 11:1:7
Czy szef może podpisać umowę sam ze sobą?
Czy szef może podpisać umowę sam ze sobą? Porządkując archiwum w firmie natrafiłam na umowę w której obiema stronami [kupno - sprzedaż] jest ta sama osoba. Czy może być tak, że jedna osoba ... Zobacz wątek2010.11.8 10:42:46
Zakupy przez internet-zwrot
WitamCzy jako kupujący dana rzecz przez internet, obowiązuje mnie prawo, do zwtrotu rzeczy w terminie 10 dni bez podania przyczyny???Z góry dziękuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.11.8 10:42:44
Problem z sąsiadami!
WitamOd września zamieszkali nade mną studenci,jak nie impreza to jakieś awantury.Nia da się mieszkać, niezalęznie od godziny ciagle muzyka, albo strasznie rano albo gdy człwoiek chce spac co ... Zobacz wątek
2010.11.8 10:39:2
Alimenty-studia od lutego
Zgodnie z przepisami kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, rodzice zobowiązani są do świadczeń alimentacyjnych na rzecz dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba, ... Zobacz wątek2010.11.8 10:30:3
Alimenty a małżenstwo z ojcem dziecka
Witam!Otóz mam taki problem iz musze pozwac mojego narzeczonego o alimenty dla naszego dziecka bo tak ode mnie wymagaja z naszego MOPS-u w przeciwnym razie jesli go nie pozwe o alimenty to nie bede ... Zobacz wątek
2010.11.8 9:56:38
Czas płacenia alimentów
Nie istnieje jedna konkretna granica wieku dla ustalania ustania obowiązku alimentacyjnego. Zgodnie z przepisami kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, rodzice obowiązani są do świadczeń alimentacyjnych ... Zobacz wątek2010.11.8 9:56:4
Opiekun prawny
Zgodnie z przepisami kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, opiekę ustanawia się dla małoletniego (czyli dla osoby, która nie ukończyła 18 roku zycia lub nie uzyskała pełnoletności przez ... Zobacz wątek2010.11.8 9:25:33
Testament rodzeństwa
Zgodnie z przepisami kodeksu cywilnego rozrządzić majatkiem na wypadek śmierci można jedynie przez testament. Testament może byc sporządzony w formie aktu notarialnego, ale może zawierać rozporządzenia ... Zobacz wątek2010.11.8 9:1:40
Zamordowałam swoje dzieci
Walka z księdzem to jak walka z wiatrakami. Jedyne co można w ten sposób uzyskać to przeniesienie księdza... Pomimo nawet zgłoszenia tego do wyższych instancji. Ja też jestem osobą wierzącą, ... Zobacz wątek2010.11.7 21:58:20
zlece odzyskanie czesci długu
Witam, Reprezentuję Kancelarię Prawną zajmującą się windykacją należności. Proszę o kontakt w tej sprawie pod nr telefonu 606103932. ... Zobacz wątek2010.11.7 19:20:51
Pilna sprawa...
Jestem samotn amatka z ojcem dziecka nie utrzymuje kontaktu zlozylam wniosek o alimenty ew momencie skladania nie milam zadnych dochodow jednak teraz sytuacja sie zmienila obecnie dostaje 650 zl zasilek ... Zobacz wątek2010.11.7 17:39:47
Zwrot kosztów szkoleń przez pracownika
Podpisałem umowę na kilka szkoleń,obowiązuje ona przez 3lata.Czy pracodawca ma prawo żądać zwrotu kosztów szkoleń po rozwiązaniu stosunku pracy z mojej strony, jeżeli wszystkie z nich były ... Zobacz wątek
2010.11.7 16:55:40
Jestem niewolnicą swojego męża
Zgodnie z prawem nie ma takiego obowiązku. Wszystkie zarobione pieniąze są jego! ... Zobacz wątek2010.11.7 15:45:5
zawieszone uposażenie
Witam. Mam jedno pytanie. Jestem żołnierzem zawodowym, aktualnie przebywam na zwolnieniu lekarskim, moje poprzednie zwolnienie L4 było wazne do 31 października 2010 r. Kolejne ważne jest od 1 listopada ... Zobacz wątek2010.11.7 14:43:22
Kto posprząta plakaty wyborcze?
być może macie podobne doświadczenia, bo w każdym mieście i wiosce jest ogrom plakatów, które po pierwszym deszczu spływają naszymi ulicami. moje pytanie jest następujące: kto tak naprawdę ... Zobacz wątek2010.11.6 23:10:30
Dowód zdrady przed sądem
Mam zamiar wynająć detektywa, który potwierdzi, że mój mąż mnie zdradza. Czy jednak dowody dostarczone przez detektywa zostaną uznane przez sąd? ... Zobacz wątek2010.11.6 19:52:43
Odszkodowanie w wypadku komunikacyjnym.
Witam i bardzo proszę o poradę w poniższej sprawie.Ponad dwa lata temu mój ojciec poniósł śmierć w wyniku wypadku drogowego. Przechodził w miejscu zabronionym przez jezdnię i został potrącony ... Zobacz wątek
2010.11.6 19:19:53
alimenty na rzecz dorosłej córki?
Właśnie tak może się to skończyć. Proszę pamiętać, że obowiązek alimentacyjny spoczywa na obojga rodzicach. Czego Pani tu nie rozumie? Córka mieszka z Panią i dostaje alimenty od ojca albo ... Zobacz wątek2010.11.6 17:14:20
Mam takie pytanie. Czy przy ochronie obiektu może być zawarta umowa o dzieło? W umowie zapisano, że
Uważam, że w żadnym przypadku. Dzieło - to wartość materialna, a ochrona jako taka takiej wartości nie posiada. Ponadto z opisu wynika, że była to ewidentna umowa o pracę, a więc wystąpił ... Zobacz wątek2010.11.6 17:5:22
JAK PORZUCIĆ RODZICÓW?
sory ale pierwszy raz cos takiego słysze zeby rodzic poszedł do sądu bo ty chcesz sie wyprowadzic.....chłopie ty masz 30 lat a nie 10,wyprowadzaj sie i bądz szczesliwy ... Zobacz wątek2010.11.6 0:14:29
Mąż mnie zdradza?!
tez miałam taki problem...sprawa z orzekaniem winy tj.zdrada polega na tym ze ciagnie sie długo po czym wyciagane są brudy z całego pozycia małzenskiego(chyba ze sie przyzna)i pomaga jedyne w tym ... Zobacz wątek2010.11.5 23:41:46
Gwałcony w areszcie - co robić?
Mój przyjaciel trafił do aresztu za napad z bronią. Ma 18 lat i jest to jego pierwszy konflikt z prawem. Jak mi niedawno powiedział, jest w areszcie gwałcony i bity. Czy jest jakiś sposób, żeby ... Zobacz wątek2010.11.5 22:19:56
Pobity w klubie, ochrona nie reaguje
Wczoraj w klubie zostałem pobity przez nieznane mi osoby. Mam wybite dwa zęby i ogólnie jestem potłuczony. W klubie byli ochroniarze, jednak żaden z nich nie zareagował na to co się dzieje. Czy ... Zobacz wątek2010.11.5 22:12:23
17LATKA MOLESTOWANA PRZEZ WUJKA
Podejrzenie to jeszcze za mało, żeby zgłosić to na policję, ale skoro widzisz, że dziewczyna ma problem, to powinnaś ją wysłać do psychologa. Albo po prostu z nią porozmawiać. ... Zobacz wątek2010.11.5 21:49:16
Mąż zaraził mnie kiłą - co robić?
Powinnaś wziąć zaświadczenie od lekarza i jakoś udowodnić, że to mąż cię zaraził. W ameryce dostałabyś milionowe odszkodowanie, u nas pewnie nie dostaniesz, ale tak czy siak warto mieć to ... Zobacz wątek2010.11.5 21:46:31
2010.11.5 21:42:2
Prześladowany przez byłą dziewczynę
ale czy ktoś mógłby mi powiedzieć, co ja w tej sytuacji mam zrobić? ... Zobacz wątek2010.11.5 21:37:19
wyrzucona przez ojca, bo się puszcza
Moja koleżanka z klasy została wyrzucona z domu, bo jej ojciec zastał ją z chłopakiem i stwierdził, że skoro się puszcza, to nie ma prawa mieszkać w jego domu. Ma 17 lat i nie ma się gdzie podziać. ... Zobacz wątek2010.11.5 21:35:12
Masz inne pytanie do prawnika?