Forum prawne (strona 665)
Mój syn jest szykanowany!
Proponuję raz jeszcze zgłosić sprawę, ale tym razem dyrekcji szkoły, tylko że tym razem w formie pisemnej. List proszę wysłać jako przesyłkę poleconą za potwierdzeniem odbioru. Ewentualnie ... Zobacz wątek2010.11.5 16:52:42
Odprawa dla pracownika
Najlepiej będzie, jak uda się Pan z tym pytaniem do Państwowej Inspekcji Pracy. Ich radca prawny udzieli Panu bezpłatnie porady w tym zakresie. Kiedyś było, tak że przy rozwiązaniu umowy o pracę ... Zobacz wątek2010.11.5 16:40:23
Witajcie. Prosze o pomoc wszystkich majacych wiedze na ten temat. Zostałem oskarżony o Rozbój z
Witajcie.Prosze o pomoc wszystkich majacych wiedze na ten temat.
Zostałem oskarżony o Rozbój z bronią w reku (Gaz pieprzowy).
Przyznalem sie do przestepstwa, okazalem skruche, dostalem dozor (na ... Zobacz wątek
2010.11.5 16:25:33
zadłuzenie w banku kruk
witam, mam obecnie problem zadłużeniem w banku,przestałem spłacać raty ponieważ straciłem prace i z tego tytułu bank rozwiązał mi umowę o kredyty. Sprawa trawiła do kruka który nakazał mi ... Zobacz wątek2010.11.5 16:18:39
Czy pracodawca może zwonic za fałszywe CV???
Moim zdaniem może tak zrobić uzasadniając wypowiedzenie utratą zaufania do pracownika. Oczywiście od każdego wypowiedzenia można się odwołać do sądu pracy i to sąd ostatecznie rozstrzyga takie ... Zobacz wątek2010.11.5 16:8:29
ekshumacja Wassermanna
Pół roku po katastrofie wciąż nie wiarygodnych informacji o okolicznościach śmierci Zbigniewa Wassermanna. Rodzina Wassermana zwróci się do prokuratury o ekshumację.Co takiego oni chcą znaleźć? ... Zobacz wątek
2010.11.5 15:54:47
Kara za ściąganie plików z Internetu !!!
Dostałam wczoraj list od kancelarii prawnej, która mnie informuje, że pewna firma zarejestrowała 21 marca 2010 r., że z numeru IP przypisanego do mojego komputera korzystano w celu pobierania nielegalnej ... Zobacz wątek2010.11.5 15:38:56
Co można wrzucić w koszt wynajmu
wyczytałem w internecie, że można odliczyć sobie jako koszty uzyskania przychodu takie rzeczy jak:Koszt odsetek i prowizji od kredytu, Różnice kursowe w przypadku kredytów walutowych,Ubezpieczenie ... Zobacz wątek2010.11.5 15:35:26
Dopalacze powracają
Jedna z sieci handlujących dopalaczami przeniosła biznes za granicę i wysyła towar do Polski pocztą. Za nią ruszą inne, bo na używkach zarabia się 50 razy więcej niż na alkoholu. ... Zobacz wątek2010.11.5 15:30:3
Przysposobienie dziecka
Przysposobienie dziecka Mam syna, jego ojciec został całkowicie pozbawiony praw rodzicielskich od wyroku mineło 7 lat już.Od kilku lat jestem w nowym zwiazku małżeńskim, syn zaczął poruszac temat ... Zobacz wątek2010.11.5 15:29:19
Ustawa o dopalaczach
Zgodnie z przepisami dopalacz, czyli środek zastępczy, będzie specyfikiem syntetycznym lub roślinnym, używanym do odurzania się i nieuregulowanym w odrębnych ustawach. Środek zastępczy będzie ... Zobacz wątek2010.11.5 15:25:39
2010.11.5 15:11:17
Rejestr wyborców - wybory samorządowe 2010
Wyborcy chcący wziąć udział w tegorocznych wyborach samorządowych w miejscowościach, w których nie są na stałe zameldowani, muszą dopisać się do rejestru wyborców; mają na to czas do 19 listopada. ... Zobacz wątek2010.11.5 15:8:28
Dzieci podpaliły samochód
Prokuratura prowadzi postępowanie w sprawie nieumyślnego spowodowania u dzieci ciężkiego uszczerbku na zdrowiu. Grozi za to kara do trzech lat więzienia. Dotąd przesłuchano świadków, w tym matkę ... Zobacz wątek2010.11.5 15:1:55
Wybory samorządowe 2010
Tylko do najbliższej soboty (6 listopada) w miejscach wskazanych przez władze gminy powinny znaleźć się ogłoszenia o kandydatach na radnych oraz wójtach, burmistrzach i prezydentach miast w poszczególnych ... Zobacz wątek2010.11.5 14:59:25
Ślub z nieletnią z powodu ciąży
Dziewczyna jak ma skończone 16-ście lat może spokojnie złożyć wniosek w swoim imieniu.Czeka sie na sprawe ok 1-2 miesięcy.A koszt wynosi 100zł,później na sprawie musi być dziewczyna,Ty ... Zobacz wątek2010.11.5 14:18:50
Alimenty (osoba pełnoletnia) a praca?
Wszystko zależy od sądu, z tego co wiem to obowiązek alimentacyjny jest do momentu uzyskania przez Ciebie wykształcenia pozwalającego na samodzielne utrzymanie się. ... Zobacz wątek2010.11.5 13:35:45
Opieka nad zdrowym dzieckiem
Najwiecej przywilejow i najwiecej wolnego?A Ty bylas kiedys nauczycielka? Wiesz co to znaczy tyle godzin dodatkowej pracy w tygodniu, zeby sie przygotowac, zeby posprawdzac sprawdziany, zeby z rodzicami ... Zobacz wątek
2010.11.5 13:18:57
Rosjanie pocięli wrak tupolewa
Na pewno ktoś zamieszany w wypadek nakazał zatuszowanie śladów! Po pocięciu wraku nic nie będzie można już ustalić! To ewidentny dowód na zamieszanie Rosji w całą sprawę! ... Zobacz wątek2010.11.5 13:14:5
dzwoniono z telefonów ofiar po katastrofie tupolewa?
Pewnie jakiś ruski znalazł telefon, zobaczył, że jeszcze jest sprawny i sobie zabrał. Części samolotu były rozsypane na dużym obszarze ... Zobacz wątek2010.11.5 12:59:44
amfetamina w \"tajfunie\"
Bzdura!Tajfun nie uzależnia! Nie ma tam żadnej amfetaminy! To wszystko nagonka rządu!! ... Zobacz wątek
2010.11.5 12:56:17
Separacje bez orzekania o winie
Zgodnie z kodeksem rodzinnym i opiekuńczym: jeżeli między małżonkami nastąpił zupełny rozkład pożycia, każdy z małżonków może żądać, ażeby są orzekł separację.Orzekając separacje ... Zobacz wątek
2010.11.5 12:33:16
Alimenty na dziecko w szkole podstawowej
WitamMam takie pytanie chcę złożyc pozew o aliment tylko nie wiem jaka kwote wpisać, mam syna w piatej klasie podstawówki to jaka kwota będzie optymalna?Z góry dziękuję za informacje ... Zobacz wątek
2010.11.5 12:29:16
Chcę zmienić nazwisko dziecka!
http://e-prawnik.pl/domowy/prawo-administracyjne-1/zmiana-nazwiska/odpowiedzi/zmiana-nazwiska-dziecka.html ... Zobacz wątek2010.11.5 11:35:22
jak poslubic 17latke w ciąży
Podobna sprawa była poruszana w tym wątku:http://e-prawnik.pl/forum/domowy/prawo-rodzinne/slub-a-nieletnia.html
Zgodnie z art. 10 par 2 KC przez zawarcie małżeństwa małoletni uzyskuje pełnoletnośc. ... Zobacz wątek
2010.11.5 11:31:35
Separacja a rozwód!
Sąd orzeka separację, jeśli nastąpił trwały rozkład pożycia między małżonkami, zaś rozwód - jeśli nastąpił trwały i zupełny rozkład pożycia między małżonkami. Trwały i zupełny ... Zobacz wątek2010.11.5 11:30:4
Rozwód bez orzekania winy
Zgodnie z obowiązującymi przepisami, sąd musi rozstrzygnąć o tym, kto jest winny rozpadu małżeństwa.Sąd może ustalić, że:
winę ponosi jeden z małżonków,
winę ponoszą oboje ... Zobacz wątek
2010.11.5 11:13:55
ślub a nieletnia
Zgodnie z Kodeksem Rodzinnym i Opiekuńczym isteniej mozliwość zawarcia małżeństwa prze kobietę, jeżeli ukończyła ona lat 16. Zezwolenie wydaje sąd opiekuńczy, jeżeli zawarcie małżeństwa ... Zobacz wątek2010.11.5 10:46:41
Mój były mąż jest homoseksualistą
Problemem w tym wypadku jest to, co ojciec dziecka rozumie pod sformułowaniem „styl życia”. Zgodnie z zapisem konstytucyjnym każdy ma prawo żądać od organów władzy publicznej ... Zobacz wątek2010.11.5 10:32:46
dwie prace naraz?!!
Nie. Pod warunkiem jednak, że wspólpraca z drugą firmą nie narusza zasad współpracy z tą pierwszą (np nie jest to działalność konkurencyjna). ... Zobacz wątek2010.11.5 7:47:54
Czy PZU ma prawo potracic poszkodowanemu koszt /franszyzna /od odszkodowania ???
Jeżeli jest to odszkodowanie z OC komunikacyjnego, to nie mogą. Natomiast jeżeli jest to z OC firmy i nie dotyczy szkody komunikacyjnej, to zależy od zapisów w umowie i taka sytuacja może mieć miejsce, ... Zobacz wątek2010.11.4 21:35:37
Niestawienie się na przesłuchanie
Witam, chciałbym się dowiedzieć co grozi za niestawienie się na przesłuchanie. ... Zobacz wątek2010.11.4 15:40:32
pieniądze dla osadzonego
WitamMój syn znajduje się w zakładzie karnym, pytanie moje dotyczy wpłat dla niego czy da się np. wpłacać na konto bankowe czy muszę do rąk doręczać?Może zna ktos odpowiedź na moje pytanie.Z ... Zobacz wątek
2010.11.4 15:14:46
służba więzienna
WitamMam takie pytanie czy osoba, która ma w rodzinie (brata dokladnie) karanego, może starać się o pracę w służbie więziennej? Z góry dziękuję za informacje ... Zobacz wątek
2010.11.4 15:10:57
Dzień dobry.Prowadze bar piwny,lokal o powierzchni ok.40m2,z jedną tylko salą.99% moich klientów
palenie szkodzi zdrowiu ... Zobacz wątek2010.11.4 14:43:32
Złamałem rękę na chodniku
Możesz dochodzić odszkodowania i zadośćuczynienia od właścicieli lub ich ubezpieczyciela jeśli maja polisę oc z tyt posiadania nieruchomości, ale tylko wtedy, jeżeli udowodnisz, że zarządca ... Zobacz wątek2010.11.4 13:54:26
Zbyt wysoka grzywna!
WitamSąd orzekł w mojej sprawie grzywną.Teraz otrzymałem wezwanie, że muszę zapłacić kwotę w ciągu miesiąca niestety jest ona zbyt wysoka, abym mógł ją wpłacić czy można jakos rozłożyć ... Zobacz wątek
2010.11.4 13:48:28
protest radiologów
Uważam to za zły pomysł, najpierw powinno się zadbać o bezpieczeństwo pracowników a dopiero potem myśleć o wydłużeniu czasu pracy. Promieniowanie jest bardzo szkodliwe i nie wolno ... Zobacz wątek2010.11.4 13:37:45
Odroczenie kary!
WitamMam pytanie złożyłam wniosek o odroczenie kary z powdu cięzkiej sytuacji rodzinnej i moje pytanie ile będę czekac na odpowiedź czy to będzie miesiąc, ół roku czy może dłużej?Z góry ... Zobacz wątek
2010.11.4 13:37:30
jestem zarejestrowany w URZEDZIE PRACY jako bezrobotnny i podlegam UBESPIECZENIU CZY TO UBESPIE.WAZNE
Pokrywanie kosztów leczenia w Unii Europejskiej przez polski Narodowy Fundusz Zdrowia dotyczy podstawowych świadczeń medycznych oferowanych przez publiczną służbę zdrowia w danym kraju UE i to w ... Zobacz wątek2010.11.4 13:6:39
CZY MOGE OTWORZYC KONTO W BANKU SZWECKIM NIE MAJAC SZWEDZKIEGO PESELU
CZY MOGE OTWORZYC KONTO W BANKU SZWECKIM NIE MAJAC SZWEDZKIEGO PESELU ... Zobacz wątek2010.11.4 12:5:46
Uprawnienia osób niepełnosprawnych w pracy
Racja. Ale przydałoby się, żeby ta praca jeszcze była dobrze płatna. Każdy potrzebuje jakieś motywacji do pracy. Żeby mieć poczucie, że to, co robi jest wartościowe. ... Zobacz wątek2010.11.4 10:56:15
Zakaz palenia w miejscach publicznych
Koniec z paleniem w samochodach służbowych, na przystankach i w restauracjach. Bezwzględny zakaz palenia będzie obowiązywał również w środkach transportupublicznego, w miejscach zabawy
dzieci, ... Zobacz wątek
2010.11.4 10:15:0
Czas pracy nauczyciela!
WitamCzy nauczycile od nowego roku będą wypełniać dzienniki czasu pracy?Czy jest to pewne?Z góry dziękuję za informacje ... Zobacz wątek
2010.11.4 9:56:44
\"lewe\" zwolnienia lekarskie
WitamMam problem z pracownikiem co jakis czas przynosi zwolnienia lekarskie i wszystko byłoby okej tylko ja wiem, że nic mu nie jest jak moge udowodnić, że te zwolnienia są \"lewe\" w dodatku musze ... Zobacz wątek
2010.11.4 9:35:55
Czy można odzyskać pieniądze za udostępniony telefon?
Witam. Była konkubina miała telefon zarejestrowany na mnie, w tym miesiącu faktura opiewała na 470zł brutto za rozmowy z jej numeru (nie wyłączyłem go jej, miesiąc wcześniej zapłaciła ok 200zł ... Zobacz wątek2010.11.4 9:11:26
czy mam płacić za drugie ubezpieczenie na studiach??
Masz na myśli ubezpieczenie zdrowotne? Wystarczy mieć jedno. ... Zobacz wątek2010.11.4 9:8:0
Macocha znęca się nade mną
WitamMam ogromny problem, moja mama nie żyje ojciec ożenił sie poraz drugi.Niestety macoacha gnębi mnie psychicznie a nawet zdarza się, że fizycznie nie mam do kogo sie zwrócić o pomoc mój ojciec ... Zobacz wątek
2010.11.4 9:4:26
Co to jest frycowe?
Frycowe może oznaczać stratę poniesioną wskutek błędu popełnionego z braku doświadczenia w jakiejś dziedzinie lub wkupienie się nowicjusza do grupy np. kolegów.... Zobacz wątek
2010.11.4 8:36:17
ktoś mi grozi
Zlikwidować konto na tym portalu i/lub zgłosić całą sprawę policji. ... Zobacz wątek2010.11.4 7:37:40
Masz inne pytanie do prawnika?