Forum prawne (strona 663)
Szef publicznie mi ubliżył - KAZAŁ MI SIĘ UMYĆ
Mój szef dziś przy innych pracownikach naszego biura powiedział, że powinienem udać się do fryzjera i częściej używać szamponu. Czy to można uznać za mobbing?... Zobacz wątek
2010.11.9 16:52:13
Konfiskata samochodu-prawa posiadacza
Miesiąc temu nabylam samochód sprowadzony z Niemiec. Obecnie niezarejestrowany. W pewnych okolicznosciach Policja skonfiskowala moj samochod z tego tytulu, iż wykryto jeszcze jeden samochod w Polsce ... Zobacz wątek2010.11.9 16:30:47
Koszty rozwodowe
Witam. od pewnego czasu wszystko się sypie w moim życiu... plany o rozwodzie, problemy w pracy... Boją się, że po utracie pracy nie udźwigną kosztów rozwodu. Jakie mniej więcej są koszty rozwodowe?? ... Zobacz wątek2010.11.9 15:39:6
L4 prawdziwe czy nie??
WitamMam pytanie czy da sie sparwdzić czy zwolnienie L$ jest prawdziwe, to znaczy czy rzeczywiście mój pracownik miał problem ze zdroweim?Z góry dziekuję za informacje ... Zobacz wątek
2010.11.9 15:30:24
Alimenty z funduszu a ponowne wyjście za mąź
Witam,z poprzedniego małżeństwa mam syna. Jego ojciec nie płaci żadnych pieniędzy na jego utrzymanie, więc dostaję alimenty z funduszu. Za pół roku ponownie wychodzę za mąż. Chciałabym ... Zobacz wątek
2010.11.9 15:21:33
wypowiedzenie dyscyplinarne
Pracodawca decyzję o rozwiązaniu umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika powinien przekazać podwładnemu na piśmie. Musi wskazać w nim też przyczynę dyscyplinarnego zwolnienia. Powód ... Zobacz wątek2010.11.9 15:3:23
problem - allegro
Witam mam problem. Zakupiłam na aukcji allegro portfel. W parametrach aukcji przedsiębioraca zamieścił dostępne kolory :" Czerń, ... Odcienie różu, Inny kolor, "Dodatkowo w miniaturze aukcji ... Zobacz wątek
2010.11.9 14:52:51
Jak odzyskać stracone prawo jazdy!
WitamJak moge odzyskać prawo jazdy zabrno mi je za jazde po alkoholu, ale jestem jednym żywicielem rodziny i potrzebuję tego dokumentu.Co robić?Z góry dziękuję za informacje
... Zobacz wątek
2010.11.9 14:41:48
leczenie odwykowe
leczenie odwykowe Sąd nakazał mi leczenie odwykowe alkohol w Państwowej służbie zdrowia . Pytanie moje jest czy mogę i w jaki sposób wystąpić do sądu z prośbą o zmianę decyzji i leczenie ... Zobacz wątek2010.11.9 14:33:54
Niezgodny towar z opisem!!
WitamCo mam zrobić w takiej sytuacji, zakupiłam rzecz przez internet ale stan tej rzeczy nie jest zgodny z umową czy mam sznasę na nowy towar?Z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.11.9 14:32:52
Komornik zabrał nie moje rzeczy!
WitamMam pytanie co mam zrobic pare komornik wczoraj odwiedził moj dom pod moja nieobecnośc otworzył mój schorowany ojciec i komornik wyniusł kila rzeczy, pare z nich nie należało do mnie tylko ... Zobacz wątek
2010.11.9 14:17:43
jechałem samochodem a mam sądowy zakaz prowadzenia
Jakie mogą być konsekwencje jeżeli prowadziłem pojazd a mam sądowy zakaz prowadzenia pojazdów? Jeśli złapie mnie policja to może od razu mnie zamknąć do aresztu? ... Zobacz wątek2010.11.9 14:8:46
Wyniki do wyborów samorządowych
Nieoficjalne wyniki głosowania w wyborach na wójtów, burmistrzów i prezydentów miast poznamy wieczorem w poniedziałek 22 listopada. Pozostałe nieoficjalne wyniki mogą być ogłaszane najpóźniej ... Zobacz wątek2010.11.9 14:2:17
Elektroniczny dowód osobisty
1 lipca 2011 roku zgodnie z ustawą o dowodach osobistych rozpocznie się w Polsce wydawanie elektronicznych dowodów osobistych.Dowody takie będą wykorzystywać technologię RFID (z ang. Radio Frequency ... Zobacz wątek
2010.11.9 13:59:47
Niepojawienie się w pracy
WitamCo grozi za nie pojwinie sie w pracy tak z dnia na dzień bez wczesniejszej informacji?Dziękuję za informacje ... Zobacz wątek
2010.11.9 13:45:33
rozwód a zwrot kosztów adwokata
Witam, jak w praktyce wygląda możliwość zwrotu kosztów poniesionych na adwokata, jeśli sąd winą obarczył drugą stronę? ... Zobacz wątek2010.11.9 13:41:14
Wygaśnięcie mandatu radnego
Rada gminy może podjąć uchwałę, w której stwierdzi wygaśnięcie mandatu radnego. Zgodnie z prawem w takim przypadku przeprowadza się wybory uzupełniające. ... Zobacz wątek2010.11.9 13:36:37
Ochrona przyrody - założenie parku narodowego
Utworzenie parku narodowego lub zmiana jego granic nie będzie już wymagać uzgodnienia z radą gminy czy powiatu. Wystarczy uzyskać ich opinię. Takie zmiany zakłada projekt nowelizacji ustawy o ochronie ... Zobacz wątek2010.11.9 13:32:16
Rynek notowań giełdowych
Z przepisów prawa wynika, że spółka emitująca papiery wartościowe dopuszczone do obrotu na rynku oficjalnych notowań giełdowych ma obowiązek podać do wiadomości publicznej dane osoby, przeciwko ... Zobacz wątek2010.11.9 13:29:41
Ksiega wieczysta - uzgodnienie treści
Przy rozpoznawaniu powództwa o uzgodnienie treści księgi wieczystej z rzeczywistym stanem prawnym sąd nie bada ważności decyzji administracyjnej, ale ocenia, czy doszło do zdarzenia powodującego ... Zobacz wątek2010.11.9 13:26:29
Komitet wyborczy
Czynności związane z pozyskiwaniem środków finansowych, wydatkowaniem na kampanię wyborczą, w tym na organizowanie spotkań przedwyborczych i promocję poszczególnych kandydatów w formie plakatów ... Zobacz wątek2010.11.9 13:23:18
Zwolnienie z pracy a kobieta w ciąży!
WitamJestemw ciązy w firmie pracuje juz parę lat, troche się pogorszyła sytuacja w firmie i jakieś słychac pogłosy o zwolnieniach.Czy ja jako osoba w ciązy jestem bezpieczna czy pracodawca może ... Zobacz wątek
2010.11.9 13:21:6
Kandydat na wójta
Osoba, która chce zostać wójtem, musi posiadać bierne prawo wyborcze, czyli tzw. możliwość kandydowania. Takie prawo ma osoba, która może zostać wybrana do rady gminy, tzn. nie została pozbawiona ... Zobacz wątek2010.11.9 13:19:24
nowe znaki na osiedlach?
Zmiany w prawie drogowym miały zapobiedz notorycznemu łamaniu przepisów na drogach osiedlowych. Miały zostać wprowadzone strefy ruchu ograniczające "swobode" kierowców na drogach osiedlowych. Kiedy ... Zobacz wątek2010.11.9 13:1:3
przepisanie domu na syna
WitamMieszkam z synem i jego żone w moim domu, chciałabym go przepisac na syna jeszcze za życia jak to zrobić?Od czego zacząć jak się zabrać do tego?Z góry dziękuję za pomoc
... Zobacz wątek
2010.11.9 12:59:35
Rozliczenie podatku przez samotnego rodzica
Matka lub ojciec, którzy samotnie wychowują dziecko albo dzieci, mogą skorzystać z preferencyjnego rozliczenia. W zeznaniu rocznym PIT muszą zaznaczyć, że wybierają sposób rozliczeń przewidziany ... Zobacz wątek2010.11.9 12:57:50
Pakiet rentowy
Pakiet rentowy nie wejdzie w życie od przyszłego roku ? choć takie były zapowiedzi rządu ? bo poszczególni ministrowie nie mogą go uzgodnić. A to oznacza, że liczone przez ZUS po staremu renty ... Zobacz wątek2010.11.9 12:53:1
Ojciec chce wizyt dziecka w zakładzie karnym
WitamMam dziecko z mężczyzną, który w chwili obecnej jest umieszczony w zakładzie karnym.Nasze dziecko ma niecałe dwa latka on chce, widywać się z dzieckiem ja sie na to nie zgadzam.Nie ma on ... Zobacz wątek
2010.11.9 12:52:20
Mieszkam we wspólnocie mieszkaniowej. Jeszcze nie ma ustalonego regulaminu. Pierwsze spotkanie ma odbyć
Ustawa z 9 listopada 1995 r. o ochronie zdrowiaprzed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych, zabrania
palenia w zakładach opieki zdrowotnej, szkołach i placówkach
oświatowo-wychowawczych, ... Zobacz wątek
2010.11.9 12:42:32
Niesłusznie oskarżony o gwałt!!!
Skoro tego nie zrobił, to twój kolega chyba nie powinien się przejmować zbytnio tymi oskarżeniami. No chyba że jednak jakiś kontakt był i teraz nie wiadomo, czy to gwałt... ... Zobacz wątek2010.11.9 11:14:6
Czy można bić dzieci?
Skoro jak sam pan mówi to tylko klapsy, to nikt mu tego nie może zabronić.. ... Zobacz wątek2010.11.9 11:12:44
służebność drogi- zmiana w zapisie
Witam wszystkich, mam nadzieję ,że uzyskam odpowiedz na moje pytanie, najpierw krótki opis problemu:jestem na etapie kupowania domu przez którego działkę ma wyytczony przejazd sąsiad ponieważ ... Zobacz wątek
2010.11.9 9:19:33
Meldunek stały w kraju a praca za granicą
Witam. Przez ostatnie 3 lata mieszkałem i pracowałem w Anglii. Ostatnio dowiedziałem się w moim urzędzie pracy że mogę starać się w powiatowym urzędzie pracy o zasiłek z Anglii jako osoba bezrobotna. ... Zobacz wątek2010.11.9 9:17:12
Niezapłacony mandat
Naliczenie odsetek karnych, skierowanie sprawy do sądu, wizyta komornika bądź egzekucja przez urząd skarbowy z nadpłaty podatku. ... Zobacz wątek2010.11.9 7:21:26
Obowiązek szczepień
Państwo ma zgodnie z konstytucją obowiązek ochrony zdrowia i życia obywatela zgodnie z istniejącą wiedzą i możliwościami i właśnie jednym z działań w tym kierunku są szczepienia ochronne ... Zobacz wątek2010.11.9 7:19:10
niedotrzymanie umowy, oszustwo
Witam! mam pytanie ponieważ zostałam oszukana przez osobę której zleciłam montaż mebli kuchennych. Podpisałam umowę i wpłaciłam 4 000pln zaliczki. Termin montażu minoł a praca nie została ... Zobacz wątek2010.11.8 23:44:57
Rezygnacja z płacenia składek ZUS
Czy można zrezygnować z płacenia składek do ZUS-u, deklarując, że zgadzam się ponieść wszystkie konsekwencje idące za tym? ... Zobacz wątek2010.11.8 21:49:29
Czy samochodem firmowym mogę jechać na wakacje?
Nie orientuje sie ktoś może, czy mogę skorzystać z samochodu firmowego aby udać się w podróż za granicę na urlop z żoną i dziećmi? czy coś takiego jest zakazane?... Zobacz wątek
2010.11.8 21:16:41
umorzenie mandatu za prędkość
Witamponoć jest możliwość umorzenia mandatu za przekroczenie prędkości, jeśli np. wiozło się kogoś do szpitala? Jak w praktyce to wygląda czy często są takie sprawy umarzane? Do kogo kierować ... Zobacz wątek
2010.11.8 15:52:54
wezwanie wspolkredytobiorcy do spłaty
Witam,Podczas trwania zwiazku malzenskiego zaciagnelismy 2 kredyty hipoteczne. Jestesmy po rozwodzie i za chwile nastapi podzial majatku. Oba kredyty powinnismy splacac solidarnie, niemniej jednak ... Zobacz wątek
2010.11.8 15:52:10
dodatek kontrolerski
Nawet 50 proc. zasadniczego wynagrodzenia miesięcznego może wynieść dodatek kontrolerski dla pracowników fiskusa.Czyli jak uprzykrzyć życie szaremu człowiekowi! Dodateczek dal kontrolerów spowoduje ... Zobacz wątek
2010.11.8 15:35:51
zwolnienia z administracji publicznej
28 tysięcy urzędników zostanie zwolnionych, zwolnienia obejmą osoby, którym zostało tylko kilka lat do emerytury, więc mają ogromne problemy ze znalezieniem nowego zatrudnienia. Stracą posady ... Zobacz wątek2010.11.8 15:23:18
I co z dopalaczami??
WitamI co z tymi dopalaczami?Czy one wracają do Polski będą legalne?Czy będą sklepy jak to teraz będzie??Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2010.11.8 15:8:57
Darowizna-kiedy trzeba zgłsić?
WitamOd jakiej kwoty musze zgłaszać,że dostałam darowiznę.Czy jest taka granica?Z góry dziękuję ... Zobacz wątek
2010.11.8 15:6:3
ojciec dziecka zmarł, utraciłam alimenty i nie dostane zasiłku
Mój mąż który płacił alimenty zmarł, w urzędzie powiedzieli że dochody rodziny faktycznie się zmniejszyły ale jest to uwzględniane do celów ustalania prawa do zasiłku rodzinnego dopiero w ... Zobacz wątek2010.11.8 15:0:42
odsetki za zwłokę
Od 9 listopada maja się zwiększyć odsetki za zwłokę w spłaceniu podatku. Nie bedzie się już opłacało zwlekać zamiast brać kredytu w banku.O ile maja się zmienić wysokości odsetek? ... Zobacz wątek
2010.11.8 14:49:32
Co może zabrać mi komornik??
WitamMam pytanie z mężem mamy długi około 50 000zł w banku, mamy komornika i moje pytanie dotyczy co może nam zabrać z mieszkania?A czego nie może?Z góry dziekuję za odpowiedzi
... Zobacz wątek
2010.11.8 14:35:36
czy moge otworzyc konto w banku szweedzkim nie majac szwedzkiego peselu bedac wszwecji
czy moge otworzyc konto w banku szweedzkim nie majac szwedzkiego peselu bedac wszwecji ... Zobacz wątek2010.11.8 14:32:34
renty wyjątkowe - jak się o nie starać
Zgodnie z art. 82 i 83 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych taką wyjątkową emeryturę lub rentę mogą przyznać prezes Rady Ministrów albo prezes ZUS.Renty i emerytury ... Zobacz wątek
2010.11.8 14:17:0
upadłość konsumencka hazardzisty
Z przepisów o upadłości konsumenckiej wynika, że sąd oddala wniosek o ogłoszenie upadłości, jeżeli niewypłacalność dłużnika nie powstała wskutek wyjątkowych i niezależnych od niego okoliczności.Hazardzista, ... Zobacz wątek
2010.11.8 14:8:1
Masz inne pytanie do prawnika?