Forum prawne (strona 666)
Ślub z nieletnią z powodu ciąży
Dziewczyna jak ma skończone 16-ście lat może spokojnie złożyć wniosek w swoim imieniu.Czeka sie na sprawe ok 1-2 miesięcy.A koszt wynosi 100zł,później na sprawie musi być dziewczyna,Ty ... Zobacz wątek2010.11.5 14:18:50
Alimenty (osoba pełnoletnia) a praca?
Wszystko zależy od sądu, z tego co wiem to obowiązek alimentacyjny jest do momentu uzyskania przez Ciebie wykształcenia pozwalającego na samodzielne utrzymanie się. ... Zobacz wątek2010.11.5 13:35:45
Opieka nad zdrowym dzieckiem
Najwiecej przywilejow i najwiecej wolnego?A Ty bylas kiedys nauczycielka? Wiesz co to znaczy tyle godzin dodatkowej pracy w tygodniu, zeby sie przygotowac, zeby posprawdzac sprawdziany, zeby z rodzicami ... Zobacz wątek
2010.11.5 13:18:57
Rosjanie pocięli wrak tupolewa
Na pewno ktoś zamieszany w wypadek nakazał zatuszowanie śladów! Po pocięciu wraku nic nie będzie można już ustalić! To ewidentny dowód na zamieszanie Rosji w całą sprawę! ... Zobacz wątek2010.11.5 13:14:5
dzwoniono z telefonów ofiar po katastrofie tupolewa?
Pewnie jakiś ruski znalazł telefon, zobaczył, że jeszcze jest sprawny i sobie zabrał. Części samolotu były rozsypane na dużym obszarze ... Zobacz wątek2010.11.5 12:59:44
amfetamina w \"tajfunie\"
Bzdura!Tajfun nie uzależnia! Nie ma tam żadnej amfetaminy! To wszystko nagonka rządu!! ... Zobacz wątek
2010.11.5 12:56:17
Separacje bez orzekania o winie
Zgodnie z kodeksem rodzinnym i opiekuńczym: jeżeli między małżonkami nastąpił zupełny rozkład pożycia, każdy z małżonków może żądać, ażeby są orzekł separację.Orzekając separacje ... Zobacz wątek
2010.11.5 12:33:16
Alimenty na dziecko w szkole podstawowej
WitamMam takie pytanie chcę złożyc pozew o aliment tylko nie wiem jaka kwote wpisać, mam syna w piatej klasie podstawówki to jaka kwota będzie optymalna?Z góry dziękuję za informacje ... Zobacz wątek
2010.11.5 12:29:16
Chcę zmienić nazwisko dziecka!
http://e-prawnik.pl/domowy/prawo-administracyjne-1/zmiana-nazwiska/odpowiedzi/zmiana-nazwiska-dziecka.html ... Zobacz wątek2010.11.5 11:35:22
jak poslubic 17latke w ciąży
Podobna sprawa była poruszana w tym wątku:http://e-prawnik.pl/forum/domowy/prawo-rodzinne/slub-a-nieletnia.html
Zgodnie z art. 10 par 2 KC przez zawarcie małżeństwa małoletni uzyskuje pełnoletnośc. ... Zobacz wątek
2010.11.5 11:31:35
Separacja a rozwód!
Sąd orzeka separację, jeśli nastąpił trwały rozkład pożycia między małżonkami, zaś rozwód - jeśli nastąpił trwały i zupełny rozkład pożycia między małżonkami. Trwały i zupełny ... Zobacz wątek2010.11.5 11:30:4
Rozwód bez orzekania winy
Zgodnie z obowiązującymi przepisami, sąd musi rozstrzygnąć o tym, kto jest winny rozpadu małżeństwa.Sąd może ustalić, że:
winę ponosi jeden z małżonków,
winę ponoszą oboje ... Zobacz wątek
2010.11.5 11:13:55
ślub a nieletnia
Zgodnie z Kodeksem Rodzinnym i Opiekuńczym isteniej mozliwość zawarcia małżeństwa prze kobietę, jeżeli ukończyła ona lat 16. Zezwolenie wydaje sąd opiekuńczy, jeżeli zawarcie małżeństwa ... Zobacz wątek2010.11.5 10:46:41
Mój były mąż jest homoseksualistą
Problemem w tym wypadku jest to, co ojciec dziecka rozumie pod sformułowaniem „styl życia”. Zgodnie z zapisem konstytucyjnym każdy ma prawo żądać od organów władzy publicznej ... Zobacz wątek2010.11.5 10:32:46
dwie prace naraz?!!
Nie. Pod warunkiem jednak, że wspólpraca z drugą firmą nie narusza zasad współpracy z tą pierwszą (np nie jest to działalność konkurencyjna). ... Zobacz wątek2010.11.5 7:47:54
Czy PZU ma prawo potracic poszkodowanemu koszt /franszyzna /od odszkodowania ???
Jeżeli jest to odszkodowanie z OC komunikacyjnego, to nie mogą. Natomiast jeżeli jest to z OC firmy i nie dotyczy szkody komunikacyjnej, to zależy od zapisów w umowie i taka sytuacja może mieć miejsce, ... Zobacz wątek2010.11.4 21:35:37
Niestawienie się na przesłuchanie
Witam, chciałbym się dowiedzieć co grozi za niestawienie się na przesłuchanie. ... Zobacz wątek2010.11.4 15:40:32
pieniądze dla osadzonego
WitamMój syn znajduje się w zakładzie karnym, pytanie moje dotyczy wpłat dla niego czy da się np. wpłacać na konto bankowe czy muszę do rąk doręczać?Może zna ktos odpowiedź na moje pytanie.Z ... Zobacz wątek
2010.11.4 15:14:46
służba więzienna
WitamMam takie pytanie czy osoba, która ma w rodzinie (brata dokladnie) karanego, może starać się o pracę w służbie więziennej? Z góry dziękuję za informacje ... Zobacz wątek
2010.11.4 15:10:57
Dzień dobry.Prowadze bar piwny,lokal o powierzchni ok.40m2,z jedną tylko salą.99% moich klientów
palenie szkodzi zdrowiu ... Zobacz wątek2010.11.4 14:43:32
Złamałem rękę na chodniku
Możesz dochodzić odszkodowania i zadośćuczynienia od właścicieli lub ich ubezpieczyciela jeśli maja polisę oc z tyt posiadania nieruchomości, ale tylko wtedy, jeżeli udowodnisz, że zarządca ... Zobacz wątek2010.11.4 13:54:26
Zbyt wysoka grzywna!
WitamSąd orzekł w mojej sprawie grzywną.Teraz otrzymałem wezwanie, że muszę zapłacić kwotę w ciągu miesiąca niestety jest ona zbyt wysoka, abym mógł ją wpłacić czy można jakos rozłożyć ... Zobacz wątek
2010.11.4 13:48:28
protest radiologów
Uważam to za zły pomysł, najpierw powinno się zadbać o bezpieczeństwo pracowników a dopiero potem myśleć o wydłużeniu czasu pracy. Promieniowanie jest bardzo szkodliwe i nie wolno ... Zobacz wątek2010.11.4 13:37:45
Odroczenie kary!
WitamMam pytanie złożyłam wniosek o odroczenie kary z powdu cięzkiej sytuacji rodzinnej i moje pytanie ile będę czekac na odpowiedź czy to będzie miesiąc, ół roku czy może dłużej?Z góry ... Zobacz wątek
2010.11.4 13:37:30
jestem zarejestrowany w URZEDZIE PRACY jako bezrobotnny i podlegam UBESPIECZENIU CZY TO UBESPIE.WAZNE
Pokrywanie kosztów leczenia w Unii Europejskiej przez polski Narodowy Fundusz Zdrowia dotyczy podstawowych świadczeń medycznych oferowanych przez publiczną służbę zdrowia w danym kraju UE i to w ... Zobacz wątek2010.11.4 13:6:39
CZY MOGE OTWORZYC KONTO W BANKU SZWECKIM NIE MAJAC SZWEDZKIEGO PESELU
CZY MOGE OTWORZYC KONTO W BANKU SZWECKIM NIE MAJAC SZWEDZKIEGO PESELU ... Zobacz wątek2010.11.4 12:5:46
Uprawnienia osób niepełnosprawnych w pracy
Racja. Ale przydałoby się, żeby ta praca jeszcze była dobrze płatna. Każdy potrzebuje jakieś motywacji do pracy. Żeby mieć poczucie, że to, co robi jest wartościowe. ... Zobacz wątek2010.11.4 10:56:15
Zakaz palenia w miejscach publicznych
Koniec z paleniem w samochodach służbowych, na przystankach i w restauracjach. Bezwzględny zakaz palenia będzie obowiązywał również w środkach transportupublicznego, w miejscach zabawy
dzieci, ... Zobacz wątek
2010.11.4 10:15:0
Czas pracy nauczyciela!
WitamCzy nauczycile od nowego roku będą wypełniać dzienniki czasu pracy?Czy jest to pewne?Z góry dziękuję za informacje ... Zobacz wątek
2010.11.4 9:56:44
\"lewe\" zwolnienia lekarskie
WitamMam problem z pracownikiem co jakis czas przynosi zwolnienia lekarskie i wszystko byłoby okej tylko ja wiem, że nic mu nie jest jak moge udowodnić, że te zwolnienia są \"lewe\" w dodatku musze ... Zobacz wątek
2010.11.4 9:35:55
Czy można odzyskać pieniądze za udostępniony telefon?
Witam. Była konkubina miała telefon zarejestrowany na mnie, w tym miesiącu faktura opiewała na 470zł brutto za rozmowy z jej numeru (nie wyłączyłem go jej, miesiąc wcześniej zapłaciła ok 200zł ... Zobacz wątek2010.11.4 9:11:26
czy mam płacić za drugie ubezpieczenie na studiach??
Masz na myśli ubezpieczenie zdrowotne? Wystarczy mieć jedno. ... Zobacz wątek2010.11.4 9:8:0
Macocha znęca się nade mną
WitamMam ogromny problem, moja mama nie żyje ojciec ożenił sie poraz drugi.Niestety macoacha gnębi mnie psychicznie a nawet zdarza się, że fizycznie nie mam do kogo sie zwrócić o pomoc mój ojciec ... Zobacz wątek
2010.11.4 9:4:26
Co to jest frycowe?
Frycowe może oznaczać stratę poniesioną wskutek błędu popełnionego z braku doświadczenia w jakiejś dziedzinie lub wkupienie się nowicjusza do grupy np. kolegów.... Zobacz wątek
2010.11.4 8:36:17
ktoś mi grozi
Zlikwidować konto na tym portalu i/lub zgłosić całą sprawę policji. ... Zobacz wątek2010.11.4 7:37:40
Jakie prawa ma kanar
Kontroler biletów może sprawdzić bilet. Wszystkie inne czynności w tym sprawdzenie tożsamości jeśli pasażer nie wyraża na to zgody mogą odbyć się wyłącznie przez policję, którą kontrolerzy ... Zobacz wątek2010.11.4 7:35:4
Problem z otrzymaniem wypłaty
WitamZ góry przepraszam jeśli to nie podlega pod prawo cywilne tylko jakieś inne.
W październiku podpisalam miesięczną umowę zlecenie z agencja pracy tymczasowej. Zostałam przez nich wysłana ... Zobacz wątek
2010.11.3 22:6:2
jak napisać wyjaśnienia Do SĄDU odnośnie sprawy podejrzanego z art.286 1kk
Witam dziś dostałem pismo z Warszawy z Prokuratury iż akt oskarżenia jako ja podejrzany w oszustwie został przesłany do sądu w warszawie III wydział karny, chodzi o to iż kiedyś jakieś pół ... Zobacz wątek2010.11.3 17:4:21
kontrolerzy biletów złamanie prawa
jechałem tramwajem z biletem 15 minutowym bilet był nieważny od 4 minut gdyż tramwaj się spóźniał przez korki kontroler biletów poprosił mnie o dokument nie miałem żadnego wiec kazał wysiąść ... Zobacz wątek2010.11.3 16:0:12
Fiskus skontroluje zwykłych ludzi
Niema za co się brać ? Masa firm oszukujących klientów i wyłudzających pieniądze! Niech ich kontrolują! Ale gdzie tam, firmy maja prawników, lepiej zabrać się za biednych ludzi i u nich powyciągać ... Zobacz wątek2010.11.3 15:42:4
Dopalacze z zagranicy
Jak to możliwe, że dopalacze znowu wracają? Można je zamówić przez internet w firmach zagranicznych. Czy to oznacza ze teraz wszystkie firmy przeniosą sie zagranice i nadal dopalacze beda zatrówać ... Zobacz wątek2010.11.3 15:30:15
sms -y z nagrodami
Witam, otrzymuje masę sms od różnych konkursów, pewnie tak jak większość urzytkowników. Czy takie wysyłanie jest legalne , nie ograniczone jakimś prawem? czy to znaczy, że mogłabym otrzymywać ... Zobacz wątek2010.11.3 15:22:1
Czy dalej widnieję w KRK??
WitamMam pytanie kiedy miałem 15 lat oskarżona mnie o kradzież sąd na szczęście ujmożył ale dostałem kuratora na rok, teraz mam takie pytanie czy ja dalej widnieje w krajowym rejestrze karnym, ... Zobacz wątek
2010.11.3 15:15:45
Podwyżka vatu
Witam, czy zgadzacie się z podwyżka vatu? uważacie że to naprawi problemy finansowe polski ? czy może to tylko kolejny pomysł polityków jak napchać sobie kieszenie?Jak możemy kontrolować na ... Zobacz wątek
2010.11.3 15:3:0
A co to jest janosikowe?
Janosikowe ? sposób zasilania funduszu solidarnościowego, z którego finansowana jest subwencja ogólna, w praktyce nakazujący województwom Polski o wyższych przychodach przekazywanie części swoich ... Zobacz wątek2010.11.3 14:51:26
Pozew o rozwód!!
Przy rozwodzie z orzeczeniem o winie, małżonek który zostanie wskazany jako winny może zostać zobowiązany do płacenia przez ograniczony okres (chyba pięć lat) alimentów na rzecz drugiego małżonka, ... Zobacz wątek2010.11.3 14:1:59
Czy prezenty są wliczane do alimentów?
To jakiś głupi pomysł, że takie rzeczy jak odprowadzanie do szkoły jest wliczane do obowiązku alimentacyjnego - przecież to są rzeczy niewymierne i tworzą relacje rodziców z dzieckiem!! ... Zobacz wątek2010.11.3 13:42:8
Na rowerze po chodniku??
@jehhud: Chyba w takim razie będę musiał się wybrać i zmierzyć szerokość chodnika :)@kasia_mik: nie byłoby problemu, gdyby miasto budowało odpowiednio dużo ścieżek rowerowych! Niestety w ... Zobacz wątek
2010.11.3 13:19:25
Czy w praktyce czeste jest wyrazenie zgody na odroczenie podatku od spadku ? Czy alternarywnie czesta
WitamZ własnego doświadczenia wiem, że dług z spadku może zostać częściowo umorzony a reszta rozbita na raty. Wszystko zależy od odpowiedniego umotywowania podania, trzeba przedstawić dowody ... Zobacz wątek
2010.11.3 13:5:51
Potrącony przez motor na górskim szlaku
Oczywiście powinien Pan to zgłosić na policję, gdyż nawet jeśli do potrącenia nie doszło na drodze publicznej, to wciąż to było przestępstwo. Tym bardziej, jeśli sprawca odjechał. Warto jednak ... Zobacz wątek2010.11.3 13:0:41
Masz inne pytanie do prawnika?