Forum prawne (strona 566)
podwyższone alimenty?
Witam. Jestem drugi raz żonaty. Moja obecna żona poszła do pracy. Czy w wypadku chęci podwyższenia mi alimentów na dziecko przez moją ex sąd bierze pod uwagę dochody mojej obecnej żony? W obecnym ... Zobacz wątek2011.5.26 13:11:12
spłata męża po rozwodzie a alimenty
Witam, toczy sie sprawa o podział majątku, czy sąd może przyznać większe udziały matce dzieci argumentując to ich dobrem, innymi słowy czy sąd może wywłaszczyć kogoś gdyż druga strona ma ... Zobacz wątek2011.5.26 12:45:37
świadkowie w sprawie rozwodowej
witam, odbyła się już sprawa rozwodowa i jest odwołanie. Na pierwszej sprawie nie byłem, wtedy zostali przesłuchani świadkowie od strony żony, czy w apelacji można ich jeszcze raz powołać, aby ... Zobacz wątek2011.5.26 12:34:38
alimenty a śmierć ojca
witam, po rozwodzie otrzymałam alimenty na dzieci, mam ich czworo.Po śmierci byłego męża zabrano mi alimenty, dzieci nie dostały renty bo mąż nie pracował przez ostatni okres.Gdzie mogę udać ... Zobacz wątek
2011.5.26 12:22:20
student obraził wykładowce - zostanie usunięty z uczelni!!!
Cześć!Jeden ze studentów na moim wydziale obraził doktora nauk stwierdzając, że jest starą kwoką nieznająca się na współczesnych przemianach i że już dawno powinna wąchać kwiatki od ... Zobacz wątek
2011.5.26 11:10:0
podatnicy dodatkowo zapłacą za Stadion Narodowy
Witam!To skandal!
Za przesunięcie terminu ukończenia prac na Stadionie Narodowym nawet o 10 miesięcy zapłacą podatnicy!!!!!
Znowu z nas ściągają pieniądze! Co to ma być! My mamy wywiązywać ... Zobacz wątek
2011.5.26 11:4:9
nowy wzór pozwu o alimanty!!!
Witam!Słyszałem, że jest jakiś nowy wzór pozwu o alimenty, czy to jest prawda???
Proszę uświadomcie mnie, bo mam zamiar złożyć w najbliższym czasie!
... Zobacz wątek
2011.5.26 10:57:46
nie chcą przyjąć dziecka do przedszkola
Dzień dobry!Jestem mamą 4 letniego Łukaszka. Od roku próbowałam go zapisać do przedszkola, ale bez pozytywnego skutku! W tym roku poszłam już w maju, ale też mi pani dyrektor powiedziała, ... Zobacz wątek
2011.5.26 10:48:30
zajecie wynagrodzenia
Witam mam pytanie jaką kwotę może zając komornik z pensji 1800 brutto?czy jest to płacone od razu z zakładu pracy czy dopiero z kata dłużnika?co oprócz pensji może zająć?co w sytuacji gdy jestem ... Zobacz wątek2011.5.26 10:30:16
bankomat euronet - dostajesz 100 zł
Witam!Słyszałam o promocji zorganizowanej przez bankomaty Euronetu, że jak się wyciągnie kwotę minimalną 50 zł lub 100 zł to otrzymuje się dodatkowo 100zł. Czy to prawda?
Na jakiej to ... Zobacz wątek
2011.5.26 10:29:0
czy można zareklamować kebab ???
Dzień dobry!Mam taki problem:
Kupiłam fast fooda, a dokładnie KEBABA, jednak ochota na niego przeszła mi po jednym kęsie! Był śmierdzący z surowy mięsem, zimny i ogólnie nieświeży. Nie ... Zobacz wątek
2011.5.26 10:6:43
ceny biletu w busach i pks podrożeją !?
Witam Państwa!Piszę tutaj, bo lubię poczytać wiadomości na e-prawniku, a Może właśnie Wy coś wiecie na temat \'zakopianki\'.
Ponoć ma być płatna zakopianka - czy przez to podrożeją bilety ... Zobacz wątek
2011.5.26 9:52:29
router TP-link
Witam!Pobieram sygnał internetowy od TP. Płacę jeden abonament w TP, ale udostępniam sąsiadowi zza ściany sygnał internetowy za pośrednictwem routera. Czy powinienem to zgłosić gdzieś czy ... Zobacz wątek
2011.5.26 9:33:39
znaleziony pies
Dzień dobry!Cztery dni temu moje dzieci znalazły koło domu psa (YORKA), który wyjadał naszemu koto jedzenie z miski. Prawdopodobnie uciekł komuś, znalazłaś. Od razy na słupach rozwiesiliśmy ... Zobacz wątek
2011.5.26 9:23:44
za dopa mam nie podchodzić do matury!!!
Witam!Słuchajcie!
Jaka śmieszna sytuacja mnie spotkała, moja nauczycielka namawiała mnie żebym za \'dopa\' z języka polskiego zrezygnowała z podejścia do matury. A to tylko dlatego żeby nie ... Zobacz wątek
2011.5.26 9:16:43
moje zdjęcie na demotywatorach!!!
Cześć!jeśłi jest impreza jakaś np. festyn czy cos innego, i znajdujesz siebie na fotce w internecie, ktorą ktoś potem skopiował sobie i np umieśil na demotywatorach, juz nawet nie biorac pod ... Zobacz wątek
2011.5.25 22:44:22
umowa komisu
Prowadzę latem mały sklepik z ciuchami. Zgłosił się do mnie Pan, który nie ma firmy, tylko przywiózł prywatnie zza granicy kostiumy kąpielowe i chce dać mi je w komis. Dostałam od niego informację, ... Zobacz wątek2011.5.25 22:37:55
ilość dni urlopu - umowa zlecenie
Witam!Pracuje w firmie na umowę zlecenie. Pracuje już tam dwa miesiące. Czy należą mi się jakieś dni urlopu?
Może ktoś z Was się orirntuje?! ... Zobacz wątek
2011.5.25 22:34:11
praktyki zawodowe - czas trwania
dobry wieczór.Mój problem wygląda następująco:
Musiałam zmienić miejsce praktyk ze względu na likwidacje tamtego zakładu.
Czy w takim przypadku zmienia mi się wymagany czas trwania tych ... Zobacz wątek
2011.5.25 22:32:1
mandat za palenie w miejscu pracy
Witam!U nas w firmie jest kilku palaczy. Paliliśmy do tej pory na balkonie, ale ostatnio musieliśmy się z tamtąd przenieś na parter. Ktoś nas musiał podkablować i firma dostała z tego tytułu ... Zobacz wątek
2011.5.25 22:26:30
złożenie oskarżenia
Witam!Czy oskarżenie może wnieść osoba tylko zainteresowna czy można oskarżyć kogoś w imieniu osoby pokrzywdzonej. I jeśli osoba ma w zaleceniu stan spoczynku, to czy Policja ma obowiązek ... Zobacz wątek
2011.5.25 22:17:52
służebność drogi do działki
Witam!Chciałbym załatwić sprawę służebnośći drogi, która łączy moją działkę i działkę siostry. Oboje mamy postawione tam domu. Jak trzeba załatwić sprawy z tą służebnością?
Nalezy ... Zobacz wątek
2011.5.25 22:10:8
Praca dla absolwentów prawa
Witajcie Prawnicy :DKończycie już w tym roku studia prawnicze?
Co macie zamiar robić później?
Wybieracie się na aplikacje? Słyszałem, że się to już nie opłaca?!
JA ciągle myśle i ... Zobacz wątek
2011.5.25 22:6:45
strajk solidarności w Krakowie
Witam!Dzisiaj normalnie przez nasz ukochany Kraków nie można było przejechać ok godz. 15!!!
Solidarność strajkowała pod Urzędem Wojewódzkim o podwyższenie płacy minimalnej polakom.
czy ... Zobacz wątek
2011.5.25 21:59:54
MATKA DZIECKA NIE WYRAZA ZGODY NA DNA
witam.jak tam twoja sytuacja .czy matka dziecka w koncu sie pojawiła na tych badaniach dna . bo ja nadal tkwie w miejscu.postanowiłem nawet nie płacic alimentów,ale za to otrzymałem 4 miesiące pozbawienia ... Zobacz wątek2011.5.25 21:58:21
projektu planu zagospodarowania przestrzennego
Witam!U nas w gminie przeprowadzane jest robiony plan zagospodarowania przestrzennego. Jednak nie uwzględniono w nim mojej dziłki i nie podano konkretengo powodu takiej decyzji. A przynajmniej nie ... Zobacz wątek
2011.5.25 21:54:0
Prosze o odpowiedz..
Witam. Mam takie pytanie, czy mój mąż dostanie wypłacone pieniądze z PZU za zmarłego teścia jak ma zajęcia komornicze? Proszę o szybką odpowiedz. Pozdrawiam ... Zobacz wątek2011.5.25 21:48:50
firma ochroniarska okradła mi dom!
Witam!Mam taki problem:
Rozpocząłem budowę, są już wstawione okna, drzwi i jest w środku instalacja. Niedawno odwiedziła mnie firma ochroniarska i proponowała mi swoje usługi, ja odmówiłem. ... Zobacz wątek
2011.5.25 21:26:29
pracujący emeryt musi się zwolnić ?!
Dobry wieczór!Czy to prawda, że dorabiający sobie emeryci muszą się zwolnić?
Dlaczego?
Już nie bedzie tego limitu do ilu złotych mogą dorabiać sobie?!
Wie ktoś z Was coś an ten temat? ... Zobacz wątek
2011.5.25 21:16:6
egzaminy wstęone na studia!!!
Cześć!Słyszeliście najnowsze wieści?!
Uczelnie będą mogły przeprowadzać dodatkowe egzaminy przy rekrutacji na studia. Szczególnie te uczelnie, które prowadzą kierunki, gdzie potrzebne ... Zobacz wątek
2011.5.25 21:13:6
czy trzeba mieć pozwolenie na wycięcie drzew owocowych ?
Dobry wieczór!Robie właśnie porządki w ogrodzie i zastanawiam się czy mogę wyciąć sobie drzewa owocowe na własnej posesji bez żadnego pozwolenia. Stwierdziłem że na forum prawnym zapewne ... Zobacz wątek
2011.5.25 20:46:2
czy to już plagiat ???
cześć studenci!Mam pytanie, dość istotne dla mnie. Otóż czy orientuje się ktoś z Was kiedy mozna mówić o plagiacie? Ja słyszałam taką wersje, że jak 5 słów jest ułozonych w takim samym ... Zobacz wątek
2011.5.25 20:43:20
Help !
Hej !Przepraszam, że przeszkadzam. Słuchaj od zawsze chciałam studiować prawo. Jednak im dłużej czytam wypowiedzi różnych osób, tym bardziej jestem przerażona. Żaden z moich znajomych nie ... Zobacz wątek
2011.5.25 20:30:29
Pomóżcie |!!!!!!!
Hej !Przepraszam, że przeszkadzam. Słuchaj od zawsze chciałam studiować prawo. Jednak im dłużej czytam wypowiedzi różnych osób, tym bardziej jestem przerażona. Żaden z moich znajomych nie ... Zobacz wątek
2011.5.25 20:28:57
kontrola skarbowa/podatkowa a nielegalne zatrudnienie
WitamW przypadku anonimowego donosu do Urzedu Skarbowego dotyczącego nielegalnego zatrudnienia pracownika, US przeprowadza kontrole 'automatycznie'? Czy najpierw zawiadamia PIP i ZUS?
Jeśli już ... Zobacz wątek
2011.5.25 15:36:40
alimenty na męża
witam, kiedy wystąpić o alimenty od żony na własne utrzymanie? Czytałem, że jeśli sąd orzeknie rozpad małżeństwa z winy żony to jest szansa na alimenty. Czy wystarczy zgłoszenie wniosku o ... Zobacz wątek2011.5.25 14:48:53
Separacja a rozwód
witam, jakie zasadnicze różnice są pomiędzy orzeczeniem separacji a orzeczeniem rozwiązania małżeństwa przez rozwód ? Wyczytałem że różnić nie ma prawie w ogóle to po coś to musi być, ... Zobacz wątek2011.5.25 14:41:43
rząd okradnie nas też z lokat jednodniowych
witam, jednak będzie podatek od jednodniowych lokat, teraz zapłacisz podatek belki nawet od 2zł odsetek na lokacie!! Najlepiej okradać najbiedniejszych !Nie dosyć że inflacja jest większa niż odsetki ... Zobacz wątek2011.5.25 14:34:7
Potrącenie psa
Witam, nie wiem czy piszę w dobrym dziale, jechałam autem, nie posiadam prawa jazdy, była to wiejska droga, pies wleciał mi pod koła. Właścicielka ma do mnie pretensje i grozi policja. Co grozi ... Zobacz wątek2011.5.25 14:23:13
PEŁNOMOCNICTWO
witam czy w sprawie spadkowej do zastępowanie przed sądem wystarczy zwyczajne upoważnienie czy trzeba jakieś formalności albo notariusza? Córka którą mam zastpowac mieszka za granica i nie może ... Zobacz wątek2011.5.25 14:16:11
budowa zadaszenia balkonu
Zadaszenie balkonów przynależnych do samodzielnych lokali mieszkalnych nie może obciążać funduszu remontowego wspólnoty ... Zobacz wątek2011.5.25 14:10:41
kolizja z motocyklistą
witam, miałem kolizje drogową, właściwie trochę z mojej winy gdyż nie zdążyłem ustąpić pierwszeństwa, motocyklista trafił do szpitala ze złamaną nogą, ale dowiedziałem się że nie posiada ... Zobacz wątek2011.5.25 14:8:39
wynajem mieszkanie z spadku
witam, czy można wynająć mieszkanie po zmarłym do czasu aż odbędzie się sprawa spadkowa? Nie chcę aby mieszkanie przez ten czas się zadłużało, bo boję się że spadkobiercy mogą się nie ... Zobacz wątek2011.5.25 13:45:18
brak oc przez parę lat
Witam, mam samochód który stoi na podwórku, nie wykupiona była na niego polisa przez parę lat. Jaka jest za to kara? czy taką sprawę należy zgłosić do funduszu gwarancyjnego czy gdzie? ... Zobacz wątek2011.5.25 13:39:52
dzienniki ustaw już nie będą papierowe?
witam, wyczytałem gdzieś , że od przyszłego roku dzienniki ustaw będą wydawane oficjalnie w formie elektronicznej? czy to prawda? Czy już informacji prawny nie będzie można w formie papierowej? ... Zobacz wątek2011.5.25 13:33:25
Praca na emeryturze
Praca na emeryturze Jakie są najnowsze przepisy odnośnie pracy na emeryturze? Czy istnieje kwota którą mogę dorobić? ... Zobacz wątek2011.5.25 13:24:48
złapany przez fotoradar
witam, jechałem ostatnio i wydaje mi się że złapał mnie fotoradar, nie jestem pewny i chciałem wiedzieć po jakim czasie może coś do mnie przyjść w tej sprawie. Znaczy jakieś zawiadomienie. ... Zobacz wątek2011.5.25 13:20:17
Komornik na emeryturze
Witam, Jeżeli ktoś pobiera emeryturę w wysokości 1500 zł netto, a płaci 700 zł alimentów miesięcznie, to ile może jeszcze zabrać komornik z innego tytułu? Bo wiem że alimenty mają pierwszeństwo ... Zobacz wątek2011.5.25 13:15:50
zakupy przez internet do 16 lat?
Witam! Mam 16 lat i chciałbym wiedzieć czy mogę dokonywać zakupu w sklepach internetowych (Komputronik, Vibis, Gram itp) mając tyle lat??Czy muszę zamawiać na rodzica i on musi odebrać paczkę ... Zobacz wątek
2011.5.25 12:55:28
Narodowy nie gotowy na czas, co z Red Bull X-Fighters
Red Bull na prośbę NCS zdecydował właśnie o wstrzymaniu dystrybucji biletów na X-Fighters. ... Zobacz wątek2011.5.25 12:29:27
Masz inne pytanie do prawnika?