Forum prawne (strona 517)
Koszty postępowania o podział majątku po rozwodzie
Witam, sprawa dotyczy spadkuChce wnieść o podział majatku. Jakie sa koszty takiego postępowania, nie jest to duży majątek wiec nie wiem czy warto w ogole zakładać taka sprawę. chciałam sie ... Zobacz wątek
2011.5.10 11:51:42
Alimenty od niepełnoletniego ojca - pozew przeciwko rodzicom?
Mam takie oto pytanie:Czy niepełnoletni \'Ojciec\' dziecka mojej niepełnoletniej córki ma obowiązek płacić alimenty na swoje dziecko?
Dodam, że nie maja ślubu i nie mieszkają ze sobą.
Proszę ... Zobacz wątek
2011.5.10 11:46:48
Alimenty po rozwodzie rodziców - czy mam prawo do zwiększenia kwoty?
witam, chciałam się dowiedzieć jak wygląda sprawa z zasądzeniem alimentów od obojga rodziców? Czy muszą byc jakieś powody aby wystąpić z takim wnioskiem do sądu? Jaka jest procedura? Czy to ... Zobacz wątek2011.5.10 11:45:35
Okres wypowiedzenia najmu bez umowy pisemnej
witam, mam pytanie czy przepisy regulują jakoś sytuacje najmu bez umowy? Jak wygląda wtedy sprawa z okresem wypowiedzenia? Jeżeli wynająłem komuś mieszkanie ale bez umowy to ile teraz muszę mu ... Zobacz wątek2011.5.10 11:42:5
Wliczanie studiów wyższych do stażu pracy emerytalnego
Witam, mam pytanie następujące:Jak to jest z wliczaniem studiów do stażu pracy? Czy ten okres też liczy się do emerytury? ... Zobacz wątek
2011.5.10 11:39:22
Problemy z mieszkaniem po rozwodzie - eksmisja eks-małżonka
Witam Serdecznie Państwa!Pisza Państwo wiele o swoich problemach z rozwodem! A czy nie mają Państwo problemu z pytaniem: gdzie bede mieszkać po rozwodzie. Wiele par ma mozliwość zamieszkania ... Zobacz wątek
2011.5.10 11:37:24
Sąd może zasądzić alimenty na rozprawie o ustalenie widzeń?
witam, mam takie pytanie czy na rozprawie o ustalenie widzeń z dzieckiem, sąd może zasądzić również alimenty? Czy jest to domyślne dla sądu czy trzeba składać na wniosku specjalny dopisek o ... Zobacz wątek2011.5.10 11:37:12
Zmiana nazwiska dziecka po ślubie matki z nowym mężczyzną
witam!Z pierwszym mężem jestem po rozwodzie. związałam sie z nowym mężczyzną, z którym niebawem biore ślub. On chciałby uznac Michałka jako swoje dziecko. Czy jest możliwe to aby nosił ... Zobacz wątek
2011.5.10 11:32:27
Utrata zasiłku pielęgnacyjnego przy internacie dziecka niepełnosprawnego
Dzień dobry!Komu przysługuje zasiłek pielęgnacyjny?
Jakie są wymogi, aby móc go uzyskać?
Czy to jest tylko jednorazowy zasiłek?
Gdzie trzeba złowzyć i jakie dokumenty odnośnie tego zasiłku?
Proszę ... Zobacz wątek
2011.5.10 11:17:59
Kara za niedotrzymanie umowy ustnej - warunki i przepisy
witam , jaka kara może grozić za niedotrzymanie umowy ustnej? czy w przepisach jest coś na temat umów ustnych? jakie w ogóle są warunki a by można było mówić o umowie ustnej? ... Zobacz wątek2011.5.10 11:16:54
Przeliczenie emerytury wojskowej za pracę jako osoba współpracująca
Przeliczenie emerytury Czy będąc na wcześniejszej emeryturze wojskowej i pracując w pełnym wymiarze godzin(w latach 1995-1999) w sklepie prowadzonym przez żonę jako osoba współpracująca bez pobierania ... Zobacz wątek2011.5.10 11:12:32
Czy osoba ubezwłasnowolniona ma prawo dziedziczenia?
DZIEŃ DOBRY!MAM DO PAŃSTWA PYTANIE. CZY OSOBA CAŁKOWICIE UBEZWŁASNOWOLNIONA MA PRAWO DO DZIEDZICZENIA MAJĄTKU PO SWOICH RODZICACH?
JEŚLI NIE, TO KTO NABYWA PRAWO DO TEGO MAJĄTKU?
PROSZE ... Zobacz wątek
2011.5.10 10:53:54
Świadczenie rodzinne z Niemiec gdy mąż pracuje tam legalnie
Witam Państwa!Maż wyjechał do pracy do Niemiec. Jest już tam 3 miesiące. ma legalna pracę, umowę o prace, opłacane ubezpieczenie. Ja z dziećmi mieszkam w Polsce, ale nie pobieram tutaj świadczenia ... Zobacz wątek
2011.5.10 10:35:30
Reklamacja używanego samochodu po wykryciu ukrytych wad
Witam!Kupiłem sobie samochód używany. Sprzedawca twierdził, że jest on od pierwszego właściciela, nie uszkodzony, nie obity i z małym przejazdem. Było to dla mnie mało prawdopodobne, ale ... Zobacz wątek
2011.5.10 10:6:32
Znalezione pieniądze na ulicy - obowiązek oddania policji
hehe :D nie zastanawiaj się tylko wpłać sobie na konto, albo jedź na wakacje :P ... Zobacz wątek2011.5.10 9:52:1
Podatek od stajni i obór - jak uniknąć wysokich opłat od budynków gospodarczych
Ciekawe czy Ci Urzędnicy płaca wyższe podatki od swoich luksusów w których mieszkają!!!! ... Zobacz wątek2011.5.10 9:32:55
Opieka nad dziećmi po rozwodzie - jak przekonać sąd do powierzenia opieki ojcu
witamJak najlepiej rozwiązać sprawę opieki nad dziećmi przy sparwie rozwodowej?
Czy można jakoś przekonać sędzie, aby dzieci mogły zostać z ojcem? ... Zobacz wątek
2011.5.10 0:0:11
Wymagania dotyczące powierzchni działki i odległości domu od drogi
Witam.Mam pewną wątpliwość odnośnie budowy domu.
Jaka jest wymagany areał powierzchni działki przeznaczonej pod budowę domu?
W jakiej odległości od drogi powinien stać dom?
Czy granicząc ... Zobacz wątek
2011.5.9 23:57:38
Czy długi spadkowe przechodzą na spadkobierców po śmierci wierzyciela
Witam,Moja mama była wirzycielem dla swojej koleżanki. Jednak mama zmarła. Czy w takim przypadku, gdyby koleżanka mamy z jkis powodów nie spłaciła kredutu, czy on wtedy przechodzi na mnie?
Prosze ... Zobacz wątek
2011.5.9 23:52:33
Odpowiedzialność za długi męża zaciągnięte przed ślubem
Witam wszystkich!!!Mój mąż zaciągnął przed ślubem jakieś długi w banku, niby na remont mieszkania. Ja o tych długach nie wiedziałam, nikt mi o nich nie powiedział.
Czy w takiej sytuacji, ... Zobacz wątek
2011.5.9 23:43:56
Jakie dowody można przedstawić w sprawie rozwodowej?
Witam serdecznie.Chciałbym się dowiedzieć, czy jak posiadam nagranie video świadczące ewidentnie o zdradzie mojej żony, to czy dostanę bezproblemu rozwód?
Mogę dać jako dowód takie nagranie?
Prosze ... Zobacz wątek
2011.5.9 23:36:8
Zgubiony dowód osobisty - gdzie zgłosić utratę dokumentu?
Witam. Rok temu wyrabiałam tymczasowy dowód osobisty. W kwietniu bieżącego roku skończyłam 18 lat i do tej pory nie wyrobiłam dowodu osobistego sugerując się 'datą ważności' dowodu tymczasowego. ... Zobacz wątek2011.5.9 23:10:25
Obliczenie ekwiwalentu za urlop przy pracy na pół etatu
Witam, pracownica ze stażem ponad 10 lat pracowała na umowę o pracę na 1/2 etatu od poniedziałku do piątku (5 dni w tygodniu) od 1 lutego do 30 kwietnia 2011 roku (3 miesiące). Wykorzystała 1 dzień ... Zobacz wątek2011.5.9 21:26:31
Odszkodowanie dla osoby potrąconej na zielonym świetle
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.Czy mógłby mi ktoś napisać czego może domagać się osoba poszkodowana w wypadku komunkacyjnym? Córka przechodziła na zielonym świetle i została potrącona.
Proszę ... Zobacz wątek
2011.5.9 21:5:24
Czy mogę żądać zwrotu kosztów przystosowania lokalu najmu?
W przypadku dokonania nakładów na przedmiot najmu ulepszających ten przedmiot (tj. takich które w chwili zwrotu przedmiotu najmu zwiększały jego wartość lub użyteczność)można domagać się ... Zobacz wątek2011.5.9 20:44:53
Wzór pozwu o wypłatę wynagrodzenia po przywróceniu do pracy
Bardzo proszę o podanie wzoru pozwu o wypłatę wynagrodzenia za okresie pozostawania bez pracy po przewróceniu przez Sąd do pracy.Wniosek o wypłatę wynagrodzenia w pozwie do Sądu nie został złożony.
Sędzia ... Zobacz wątek
2011.5.9 20:29:10
Wypowiedzenie najmu studenckiego bez umowy pisemnej
WitamWraz z koleżanką wynajmujemy mieszkanie w Krakowie. Jesteśmy studentkami. Chcemy złożyć wypowiedzenie najmu. Ale właścicel robi nam problemy. Twierdzi że zbyt późno powiedzieliśmy ... Zobacz wątek
2011.5.9 20:26:3
Prawo do wjazdu przez teren sąsiada - ustanowienie drogi koniecznej
Witam!!Mieszkam w domu dwurodzinnym.Wjazd na nasza posesje jest przez wjazd sasiadki z domu obok.Nowi sasiedzi którzy wprowadzili sie do naszego domu zaczeli za plecami wszystkich mieszac.Sasiadka z ... Zobacz wątek
2011.5.9 20:19:27
Akcje pracownicze otrzymane nieodpłatnie a podział majątku po rozwodzie
Jeżeli akcje zostały nabyte w wyniku darowizny, to nie wchodzą do majątku wspólnego małżonków ... Zobacz wątek2011.5.9 19:58:59
Odszkodowanie za skaleczenie stopy na ostrym metalu na kąpielisku
Witam,jestem tu nowy a zarazem zdruzgotany obecną moją sytuacją. Sytuacja wygląda następująco, otóż odwiedziłem ostatnio kąpielisko miejskie które jest de facto jeziorem z plażą i miejscem ... Zobacz wątek
2011.5.9 19:14:16
Jakie szanse na widywanie dziecka bez nadzoru matki?
dodam ze jego matka powiedziala ze moge widziec dziecko kiedy chcem ale zebym zapomnial ze posci dziecko ze mna do mnie ... Zobacz wątek2011.5.9 18:43:39
Wcześniejsza emerytura przy likwidacji stanowiska i lat pracy
Witam serdecznie,Proszę o informację, czy jest możliwość przejścia na wcześniejszą emeryturę w przypadku, gdy mężczyzna ma 53 lata, 35 lat pracy a jego stanowisko jest likwidowane? Ponadto ... Zobacz wątek
2011.5.9 17:34:5
Publikacja artykułów naukowych na portalach bez zgody wydawcy
Jak wygląda sytuacja prawna zamieszczania na portalach internetowych już opublikowanych wcześniej artykułów naukowych w pismach naukowych? Autor wyraził zgodę ale co jeśli nie poinformował redakcji ... Zobacz wątek2011.5.9 16:36:15
Wynajem mieszkania bez tytułu prawnego podczas sporu spadkowego
[cytat]witam, mam takie pytanie czy można wynająć mieszkanie, nie mając do niego tytułu prawnego? o mieszkanie w spadku toczy się sprawa w sądzie trwa już to bardzo długo , a mieszkanie się ... Zobacz wątek
2011.5.9 14:59:22
Ściągnięcie mandatów z zwrotu podatku bez informacji
witam, czy fiskus może tak bez żadnej informacji ściągnąć z mojego zwrotu podatku, niezapłacone mandaty? Dostałem mniej zwrotu podatku, ale bez żadnej informacji dlaczego? czy jest to błąd czy ... Zobacz wątek2011.5.9 14:45:10
Podwójne rozliczenie ulgi na dzieci - konsekwencje i zwrot pieniędzy
witam, jakie są konsekwencje, podwójnego rozliczenia ulgi na dzieci? Kto będzie zwracał pieniądze? Jak będzie trzeba udokumentować prawo do ulgi? Była żona odliczyła sobie pełną ulgę na dzieci, ... Zobacz wątek2011.5.9 14:24:46
Darowizna w dolarach z USA - jaki kurs przyjąć do zgłoszenia
witam, mam taka sprawę, otrzymałam darowiznę od rodziny z USA, ale w dolarach, wiem że muszę to zgłosić do urzędu skarbowego, ale nie wiem jaki przyjąć kurs dolara bo domyślam się że muszę ... Zobacz wątek2011.5.9 13:23:45
Inwestycje na GPW przy pobieraniu alimentów - utrata prawa
witam, czy jeśli zainwestuje odłożone pieniądze na GPW, a pobieram alimenty, to czy utracę do nich prawo? Czy może jest to zależne od tego ile zarobię na giełdzie? ... Zobacz wątek2011.5.9 13:18:34
Akcje pracownicze po śmierci - kiedy przepadają
Witam, mam pytanie jak wygląda sprawa z akcjami pracowniczymi? Po jakim czasie od śmierci przepadają takie akcje? Proszę od odpowiedź. ... Zobacz wątek2011.5.9 13:11:45
Rozliczanie straty z gry forex - czy konieczne
Witam, mam pytanie odnośnie rozliczania z gry forex? Czy konieczne jest rozliczanie straty z rachunku forex? Czy fakt, że tego nie zrobiłem, grozi mi jakimiś konsekwencjami? Proszę o pomoc ... Zobacz wątek2011.5.9 13:5:46
Składki ZUS w 2011 roku - czy znacząco wzrosną
witam, mam pytanie odnośnie składek ZUS, ile wynoszą składki dla osoby prowadzącej działalność już od prawie 2 lat,chodzi mi o pełną składkę ? ... Zobacz wątek2011.5.9 12:55:50
Czy nowelizacja to krok w kierunku legalizacji marihuany?
Gdzieś ostatnio czytałem, że hinduscy badacze z różnych dziedzin religii i nauki, połączyli swoje siły i opracowali ciekawą teorię.Co się okazuje? Że ludzki mózg ma defekt, który może ... Zobacz wątek
2011.5.9 8:54:3
Skutki zgłoszenia przestępstwa z art 86§1 - konsekwencje finansowe
Skutki zgłoszenia przestępstwa z art 86§1 Zgłosiłem na policję popełnienie przestępstwa z art 86§1, którego jestem pokrzywdzonym. Czy w wypadku niekorzystnego wyroku sądu, czyli uniewinnienia ... Zobacz wątek2011.5.8 23:35:57
Pozew sprawcy wypadku po wyczerpaniu sumy gwarancyjnej
Moj brat ulegl wypadkowi i pozwany byl zaklad ubezpieczeniowy. Po 25 latach suma gwarancyjna sie wyczerpala. Czy mozna teraz pozwac sprawce wypadku?Z gory dziekuje za udzielenie odpowiedzi ... Zobacz wątek
2011.5.8 22:43:40
Formalności wyjazdu 16-latki za granicę z opiekunem
wyjazd za granice. mam takie pytanie dotyczące wyjazdu za granice. mam 23 lata i prcuje za granicą dokładnie w Belgii i chciałbym zabrac moja 16letnią dziewczyne na wakacjie do mnie do Belgii. czy ... Zobacz wątek2011.5.8 20:0:28
Dokumentacja medyczna pacjenta - prawo do zabierania oryginałów
Witam, pytanie bardziej medyczne:)Czy pacjent ma prawo zabrać z przychodni swoją dokumentację medyczną -oryginały? Wiadomo iż dokumentacja medyczna stanowi własność przychodni i możliwe jest ... Zobacz wątek
2011.5.8 16:59:46
Zwrot samochodu z komisu po wykryciu przekręconego licznika
Mam taki problem. Tydzień temu nabyłem w komisie auto (I właściciel, serwis itp). Wszystko było zgodne z prawdą poza przebiegiem - zamiast 85tys, samochód ma ok 240 tys. przejechane. Udało mi się ... Zobacz wątek2011.5.8 13:59:49
Wystawienie faktury za przestój przez podwykonawcę
Witampod koniec kwietnia spotkałam się z Panem Krzysztofem X, który miał u mnie wykonać usługę. Na tym spotkaniu omówiliśmy wszelkie szczegóły w zakresie prac, terminów oraz cen. Zostały ... Zobacz wątek
2011.5.7 8:48:14
Nieważność małżeństwa a brak odpowiedzi na wniosek żony
Witam, ja jednak polecam, aby wyraził P. swoje zdanie i przedstawił fakty, odpowiadając na pozew, a następnie brał jednak czynny udział w procesie. Może P. nie zgodzić się z tytułem zaproponowanym ... Zobacz wątek2011.5.7 6:2:23
Odszkodowanie od zakładu pracy po wypadku oprócz świadczeń ZUS
uległem wypadkowi w zakładzie pracy gdzie pracowałem zakład pracy mnie zwolnił czy oprócz odszkodowania które uzyskałem ze zus-u należy mi się również odszkodowanie ze zakładu pracy bardzo ... Zobacz wątek2011.5.6 22:50:9
Masz inne pytanie do prawnika?