Forum prawne (strona 516)

Ulga mieszkaniowa przy zakupie nieruchomości w USA

Takie pytanie, czy jeśli pieniądze uzyskane ze sprzedaży mieszkania w Polsce przeznaczę na zakup nieruchomości w USA, to czy będę mógł skorzystać z ulgi mieszkaniowej? Czy obowiązuje to tylko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.12 15:38:56

Procedury po zakończeniu kary utraty prawa jazdy za alkohol

CO TRZEBA ZROBIĆ PO ZAKOŃCZENIU KARY O UTRACIE PRAWO JAZDY ZA ALKOHOL WITAM
MAM PYTANIE ZA NIE DŁUGO KOŃCZY MI SIĘ KARA ZA PROWADZENIE SAMOCHODU POD WPŁYWEM ALKOHOLU. CHCIAŁBYM SIĘ DOWIEDZIEĆ ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.12 15:17:57

Droga konieczna dla drugiej osoby - łączenie wniosków

Witam.
Takie oto pytanie: Przez działkę, będącą własnością gminy (w tej chwili) ale prawdopodobnie w przyszłości wykupioną przez prywatnego właściciela (na 100%) Miejscowy Plan Zagospodarowania ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.12 15:15:31

Gwarancja jako dobrowolna deklaracja na wybraną cechę produktu

Czy to prawda,że gwarancja to dobrowolna deklaracja i przedsiębiorca może nią objąć np. tylko jedną cechę produktu?? Ostatnio tak usłyszałem przy okazji zamawiania nowego dachu. Czy to prawda? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.12 15:11:12

Wyrok rozwodowy zaocznie na awizo - wznowienie postępowania

zgodnie z art. 400 kodeksu postępowania cywilnego skarga o wznowienie sprawy rozwodowej jest niedopuszczalna, jeżeli choćby jeden z małżonków zawarł nowy związek małżeński. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.12 14:58:2

Utrata nieruchomości spadkowej przy posiadaniu długów

witam, czy jeśli posiadam długi mogę utracić nieruchomość otrzymaną w spadku ? Czy jeśli nie,to czy taką nieruchomość mogę komuś wydzierżawi? Czy uzyskane z tego tytułu przychody będą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.12 14:45:10

Kradzież danych milionów kont PlayStation Sony

Jedną z największych w ostatnich czasach była kradzież danych ze 100 mln kont z serwerów PlayStation firmy Sony. Cyberprzestępcy dostali się do usługi umożliwiającej właścicielom konsol Sony ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.12 14:27:17

Dodatek mieszkaniowy przy umowie użyczenia

Witam!

jakie kryteria trzeba spełnić, aby otrzymać dodatek mieszkaniowy? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.12 10:35:45

Obowiązek płatności wynagrodzenia podwykonawcy przez inwestora

Dzien dobry!

Czy inwestor zobowiązany jest do zapłaty wynagrodzenia podwykonawcy robót budowlanych?

Odpowiadając zatem na postawione pytanie, stwierdzić należy, iż inwestor będzie zobowiązany ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.12 10:33:7

Odszkodowanie za wypadek córki w szkole z winy nauczycieli

Witam,

Moja córka miał poważny wypadek w szkole. Spadła lub została zepchnięta z schodów. Uważam, że to było z winy niedopatrzenia nauczycieli.
Co mogę w takiej sytuacji zrobić. Czy córka ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.12 10:17:45

Żądanie alimentów od siostry przez pełnoletniego ucznia

Witam!

Mam pytanie

Czy uczeń może żądać alimentów od siostry

Uczeń jest pełnoletni i uczy się w technikum. Dopiero po ukończeniu szkoły zdobędzie zawód. Nie ma żadnego majątku. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.12 9:54:16

Ochrona mieszkania przed zajęciem przez komornika byłego męża

Witam, mam nadzieję ze ktos mi poradzi:
w czasie trwania małżeństwa mąż dorobił się ogromnych długów, ma komornika na wypłacie, mieszkanie było spółdzielcze a on głównym najemcą.
- czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.12 9:46:49

Kiedy wygasa obowiązek rodziców wobec dorosłego dziecka

Witam Mam pytanie jak w tytule "kiedy wygasa obowiązek rodziców wobec dorosłego dziecka" Dla sprostowania dziecko 22 lata zarwane studia zaoczne od prawie roku dom jest tylko hotelem, do spania jedzenia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.12 7:31:5

Przejechanie psa sąsiadki - jakie konsekwencje prawne

Witam!

Przez przypadek wracając późnym wieczorem z pracy przejechałem psa sąsiadki, który podleciał mi pod koła. Przyznałem i zaniosłem sąsiadce tego psa nawet z propozycją rekompensaty. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.11 23:28:26

Likwidacja betonowego placu zabaw pod oknami mieszkania

Jak zmusić wspólnotę bądź zarządce do likwidacji placu betonowego o srednicy ok. 15 m wylanego przez developera w odległości ok 3 m. od okien bloków, który to plac jest obecnie wykorzystywany ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.11 20:47:56

Kindergeld dla Polaka pracującego w Niemczech mieszkającego w Polsce

Czy należy mi sie Kindergeld? Pracuje w niemczech od 6 lat , mieszkam w Polsce razem z rodziną , czy nalezy mi sie zasiłek rodzinny? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.11 17:57:27

Zmuszenie do wzięcia kredytów groźbami zabicia rodziny

nie wiem czy dobrze trafiłam szukam pomocy gdzie tylko mogę mój mąż został zmuszony grożbami zabicia mnie i syna do wzięcia kredytów na 50000 zł na sfałszowane dokumenty.Sprawa była zgłoszona ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.11 17:36:44

Zerowanie umowy podpisanej przez nieletniego bez zgody rodziców

Witam, mam taki problem. Podpisałem z pewną firmą umowę na 12 miesięcy. Jednak podpisałem ją sam bez zgody rodziców, a nie mam 18 lat. Chciałbym się z tej umowy jednak wywiązać. Czy to, że ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.11 16:25:35

Wydziedziczenie syna z pierwszego małżeństwa - czy możliwe?

witam, takie pytanie, posiadam dziecko z pierwszego małżeństwa, mieszka z matką i jej konkubentem, ja mam nową rodzinę i córkę. Syn z pierwszego małżeństwa ma 8 lat, czy mogę go wydziedziczyć? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.11 15:49:16

Podwójna polisa AC wykupiona przez klienta i bank

Po zakupie samochodu klient Getin Banku wykupił sobie polisę AC. Ale po jakimś czasie okazało się, że taką samą polisę w jego imieniu wykupił także bank ! Dlaczego bank podpisał w jego imieniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.11 15:12:41

Kaucja bezzwrotna w umowie najmu - co można zrobić?

Nie ma czegoś takiego jak bezzwrotna kaucja. Sugeruję wezwać pisemnie (list polecony z potwierdzeniem odbioru, kopia listu do Waszych akt) do zwrotu kaucji w wyznaczonym terminie (np.14 dni). W przypadku ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.11 14:18:9

Korekta PIT przez internet po błędzie w zeznaniu

tak, będzie można poprawiać przez internet o takiej możliwości  poinformowało Ministerstwo Finansów. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.11 13:42:2

Wysokość zasiłku macierzyńskiego przy najniższej krajowej

Witam, mam na umowie najniższą krajową, pracuję na umowę o prace na etat. Wkrótce urodzę pierwsze dziecko.Chciałabym się dowiedzieć w jakiej kwocie będzie mi wypłacany zasiłek macierzyński ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.11 13:40:58

Maksymalna kwota dorobku na emeryturze

Witam was!!!

Jaką kwotę można sobie dorobić będąc na emeryturze? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.11 12:51:3

Przepisanie kredytu na żonę po rozwodzie

dzień dobry

Jestem zainteresowana kredytem mieszkaniowym w wysokości 90%,posiadam 10% wkładu własnego i oczywiście prace na czas nieokreślony.
Interesuje mnie który bank ma najdogodniejsze warunki ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.5.11 12:48:48

Zwrot opłaty rekrutacyjnej na studia przy pomyłce wyboru kierunku

Witam!

Kandydat, który chce dostać się na studia, powinien wnieść opłatę rekrutacyjną. Może ubiegać się o jej zwrot, jeśli pomylił się w wyborze kierunku studiów. Ale to od uczelni zależy, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.11 12:42:8

Kolizja bez przyjęcia mandatu - koszty rozprawy i rekompensata

Kolzija,2 osoba nie przyjęła mandatu, odszkodowanie Witam,
Wczoraj miałam kolizję, policjanci uznali winę 2 osoby i chcieli wręczyc mandat- 450 zł i punkty karne, kobieta nie chciałam przyjąć,stwierdziła ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.11 12:21:19

Grillowanie nie jest wykroczeniem - kiedy można interweniować

Witam!

Robienie grilla nie jest wykroczeniem!!!
- nie ukrywa Marek Anioł, rzecznik prasowy krakowskiej straży miejskiej. Teoretycznie można więc smażyć kiełbaski nawet na... Rynku Głównym. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.11 12:10:23

Na kogo wystawiać decyzję o zasiłku rodzinnym dla małoletniej matki

Witam,

na kogo powinna byc wystawiona decyzja przyznajaca zasiłek rodzinny, kto powinien złożyc wniosek gdy małoletnia cóeka 16 lat ma własne dziecko i opiekunem prawnym tego dziecka jest matka ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.11 11:35:55

Dodatki do świadczeń rodzinnych dla dziecka niepełnosprawnego

Witam!

Jakie są dodatki do świadczeń rodzinnych z tyt. wychowywania dziecka z niepełnosprawnością oraz kiedy przysługuje dodatek do przejazdów do szkoły dla takiego dziecka? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.11 11:31:37

Wniosek o dalsze prawo do renty z niezdolności do pracy

Dzień dobry!

Nurtują Cię pytania dotyczące renty inwalidzkiej
Jak zgłosić wniosek o dalsze prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy?

Niezdolność do pracy orzeka się na okres nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.11 11:15:13

Wynagrodzenie za faktyczne dni pracy czy kwota z umowy zlecenia

Witam, byłam zatrudniona w firmie ktora posiada kilkanaście ośrodków na umowę o pracę, umowa skończyła się ostatniego marca, nowy dyrekor jej nie przedłużył, zaproponował mi umowę zlecenie(w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.11 11:7:33

Kiedy przysługuje odprawa przy zwolnieniu z pracy

Witam!

Czy w każdym przypadku kiedy zwolniona jestem przez pracodawcę, otrzymuje się odprawę? Od czego zależy jej wysokość?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.11 10:25:33

Wysokość składek ZUS w działalności gospodarczej w roku

Witam Państwa!

Czy mógłby mnie ktoś uświadomić ile wynoszą składki ZUS w roku 2011 w działalności gospodarczej???

Proszę o odpowiedź! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.11 9:53:44

Automatyczne obniżenie alimentów po śmierci jednego z dzieci

Witam. Mam zasądzone alimenty na 3 dzieci. Czy po śmierci syna muszę występować do sądu czy automatycznie mogę obniżyć kwotę alimentów o tę wyliczoną na syna? Około 10 lat temu zasądzono ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.11 8:6:37

NK.pl ukrywa profile - publikowanie wizerunku córki bez zgody

Ponad to portal NK.pl wymusza rejestrację na osobach, które chcą jedynie zweryfikować co zostało podane do publicznej wiadomości przez osoby mogące nie dysponować prawem publikacji danych osobowych ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.11 1:41:54

Odpowiedzialność policjanta za niedotrzymanie obowiązków funkcjonariusza

Odpowiedzialność policjanta za niedotrzymanie obowiązków. Mój problem jest związany z odpowiedzialnoscią policjanta za niedotrzymanie obowiązków funkcjonariusza publicznego. Jakieś dwa lata ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.10 23:58:22

Zwolnienie bez odpracowywania przy zmianie pracodawcy franczyzy

Witam,
Pracuję od 11 lat w firmie, która oddaje obiekt wraz z pracownikami pod franczyzę. Mam umowę na czas nieokreślony i obowiązuje mnie 3-miesięczne wypowiedzenie.
Chciałabym dowiedzieć się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.10 21:9:3

Wliczanie godzin nadliczbowych do normy w służbie zdrowia

Witam
Jestem pracownikiem służby zdrowia i pracuje w systemie zmianowym 12 godzinnym. W ostatnim okresie rozliczeniowym, ktory wynosi dwa miesiące, miałem 18 godzin nadliczbowych; tj. 12 godzin z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.10 18:13:22

Dwa samochody na zdjęciu z fotoradaru - szanse na uniknięcie kary

Z tego co mi wiadomo, to na zdjęciu muszą być pokazane dwa samochody jadące dokładnie obok siebie na dwóch pasach, tak aby zachodziło podejrzenie którego pojazdu tyczy się pomiar prędkości ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.10 14:53:16

PZU zapowiada spadek składek OC pod koniec roku

Z tego co ja widzę to składki OC rosna a nie maleją!!  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.10 14:33:42

Alimenty na matkę alkoholiczkę która nie pracuje

witam, moja narzeczona pochodzi z patologicznej rodziny i dostała niedawno pismo że będzie musiała płacić alimenty na matkę. Matka nadużywa alkoholu i nie pracuje a jest do tego zdolna, nigdy nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.10 14:18:49

ZUS pozwany przez przedsiębiorców za doradzanie nieopłacania składek

Bardzo dobre zmiany prawa pozwalaja na grupowe pozwy!! Jeden z lepszych pomysłów rządu teraz każdy może zawalczyć o swoje! ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.10 14:15:56

Zapobieżenie przedstawieniu zaświadczenia o chorobie psychicznej w rozwodzie

Jestem w trakcie sprawy rozwodowej. Czy może mi ktoś odpowiedzieć jak mam zapobiec przedstawieniu przez żonę zaświadczenia iż jest ona psychicznie chora i podlega leczeniu. żona jest zdrowa ale ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.10 13:5:28

Jeden pozew o alimenty i wyłączną opiekę nad synem

witam, mam taki problem czy można napisać jeden pozew o alimenty i wyłączna opiekę nad synem? I czy przy takim pozwie, jest możliwość że ojciec dostanie pozwolenie na wizyty z synem u siebie w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.10 13:0:47

Zawarcie umowy najmu mieszkania - wymagane formalności

Witam!

Jak sporządzić umowę najmu mieszkania z właścicielem? ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2011.5.10 12:15:50

Świadczenia przysługujące osobie bezrobotnej

dzień dobry!

Jakie świadczenia przysługiwanie są osobie bezrobotnej? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.10 12:9:35

Organizacja formalności pogrzebowych - wymagane pełnomocnictwa

Witam!

zostałam poproszona o zorganizowanie formalności pogrzebowych przez rodzinę zmarłego.
Czy potrzebne mi są jakieś pełnomocnictwa?
Gdzie powinieniem udac się najpierw?
Gdzie załatwia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.10 12:5:51

Koszty darowizny połowy mieszkania od rodziców

Witam!

Mieszkamy z żoną w mieszkaniu po rodzicach którzy wyjechali za granice. Umowa jest taka że połowę oni nam podarują a polowe splacamy kredytem.
I teraz moje pytanie, jakie są koszty takiej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.10 12:0:45

Włamanie na konto e-mail i zakupy w imieniu właściciela

Witam serdecznie,

Czy można w jakiś sposób dowiedzieć się kto wkradł się na moje konto e-maila? Wysłał jakieś wiadomości do moich znajomych a co najgorsze mógł poznać wszelkie dostępy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.10 11:58:18

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika