Forum prawne (strona 422)

Jak odzyskac pieniądze od nieuczciwego pracodawcy (polaka) z zagranicy???

Pracowałem legalnie na umowę kontrakt 4 lata umowa bezterminowa w Norwegii u Polaka właściciela firmy. Miesięczne wynagrodzenie zapewnione w kontrakcie miałem 20 000 koron. Szef nie wywiązywał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.9.2 21:59:6

Groźby karalne-jak teagowac

Witam.Mam taki problem.Jakis czas temu pozyczylem od "kolegi" 250 zl. Kiedy mu oddalem te pieniadze on stwierdzil ze naliczyl sobie odsetki i ze mam mu oddac 3 tys zl. Od tej chwili go probuje unikac ale ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.9.2 11:27:10

potrzebuję porady...a więc tak: Chcę się dowiedzieć czy to wina kierowcy samochodu, czy obupólna???

potrzebuję porady...a więc tak:
Chcę się dowiedzieć czy to wina kierowcy samochodu, czy obupólna??? doszło do wypadku w którym jest poszkodowany motocyklista(złamana ręka, ogólne potłuczenie), ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.9.1 19:55:28

Witam mam pytanie dostałem od komornika pismo o zablokowaniu pieniędzy na koncie na koncie miałem

Witam mam pytanie dostałem od komornika pismo o zablokowaniu pieniędzy na koncie na koncie miałem 1200 zł gdy patrze teraz na stan konta pokazuje mi wolne środki 0 zł saldo 1200 próbowałem wybrać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.9.1 0:5:31

Komornik zajął mi pieniądze na koncie czy mogę je wypłacić ??

Komornik zajął mi pieniądze na koncie czy mogę je wypłacić ?? Witam mam pytanie dostałem od komornika pismo o zablokowaniu pieniędzy na koncie na koncie miałem 1200 zł gdy patrze teraz na stan ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.9.1 0:3:45

KANCELARIA PRAWNA

ZNACIE MORZE JAKĄŚ SKUTECZNĄ I NIEDROGĄ KANCELARIĘ PRAWNĄ W WARSZAWIE. PRAWO RODZINNE- ODEBRANIE PRAW RODZICIELSKICH OJCU DZIECKA?
... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2012.8.31 15:39:29

Wzrosną składki ubezpieczeniowe za obowiązkowe polisy rolników.

Minister rolnictwa przygotował projekt ustawy zmieniający system dopłat i zakładający wzrost stawek. Jest to poniekąd odpowiedź na apele ubezpieczycieli. Stawki mają wzrosnąć do 7 i 9 proc. Będą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.8.31 10:22:37

Rodzic na urlopie wychowawczym otrzyma dodatek na dziecko w żłobku??

Witam, mam bardzo ważne pytani dotyczące urlopu wychowawczego. Uczęszczanie dziecka do przedszkola lub żłobka nie pozbawi opiekuna prawa do dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu opieki nad dzieckiem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.8.31 10:11:16

Zmiana warunków kredytowych .

Hmmm a co ma pani zapisane w umowie kredytowej? Warto to sprawdzić. Kredyt ma stałe oprocentowanie zcy ruchome? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.8.31 9:45:26

nienormowany czas pracy - ile godzin w tygodniu?

Z tego co ostatnio sprawdzałem, to 40 godzin w tygodniu nie wiecej niż 8 godzin dziennie. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2012.8.31 9:34:16

Promocja bankowa: 50zł (lub więcej) gratis do końca sierpnia

Drobne przypomnienie dla osób które zarejestrowały się z reflinka:

Żeby odebrać premię musicie wypełnić wniosek do końca sierpnia (dzisiaj do godziny 24:00).

Po otwarciu konta aby premia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.8.31 9:29:32

odpowiedzilnosć dzieci za długi czynszowe w mieszkaniu w którym są zameldowane ale nie mieszkają

odpowiedzilnosć dzieci za długi czynszowe w mieszkaniu w którym są zameldowane ale nie mieszkają Jestem kobietą w ciąży. Zameldowana jestem w domu rodzinnym lecz od 2 lat w nim nie mieszkam. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.8.31 7:43:40

Witam, mam takie pytanie. Mianowicie będąc w sklepie \"Piotr i Paweł\" szukałem płatków śniadaniowych

Witam, mam takie pytanie. Mianowicie będąc w sklepie "Piotr i Paweł" szukałem płatków śniadaniowych firmy "Nestle" o nazwie "Lion" gdy znalazłem miejsce ich pobytu okazało się że tego już nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.8.30 23:4:38

Jakwyprostować błąd w ewidencji sprzedaży dotyczący braku paragonu do faktury imiennej?

Jakwyprostować błąd w ewidencji sprzedaży dotyczący braku paragonu do faktury imiennej? Sprawa wygląda następująco: zanim przekroczyłem próg przychodu zwalniający z posiadania kasy fiskalnej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.8.30 20:35:18

Renta socjalna a zatajenie ukończenia studiów - wpadka

Witam

Głupia sprawa, aż wstyd się przyznać ale co zrobić

Od 2001r do maja 1012r pobierałem rentę socjalną okresowo przyznawaną (najpierw przez MOPS a potem przez ZUS). Zanim poszedłem na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.8.30 19:2:43

e-Terroryzm - darmowe czasopismo o terroryzmie, w PDF

Do ilu ataków terrorystycznych dochodzi co miesiąc i gdzie? Jakie nowe metody propagandy i rekrutacji wykorzystują terroryści? Jak reagować w przypadku ataku aktywnego strzelca? Jakie są cechy działalności ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.8.30 18:50:26

spóldzielnia a tv kablowa

nasza spoldzielnia kolejny raz wyraziła zgodę dla operatora tv kablowej i internetu na montaz rur i okablowania w piwnicy.

akurat tak sie składa że mam piwnicę przy ścianie przez którą idą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.8.30 17:30:56

Witam!Chciałabym się dowiedzieć jak długo Związek Banków Polskich może trzymać dane dłużnika.Staramy

Witam!Chciałabym się dowiedzieć jak długo Związek Banków Polskich może trzymać dane dłużnika.Staramy się z mężem o kredyt mieszkaniowy,dług został spłacony w 2008 roku a w bankach widnieje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.8.30 15:29:14

Sprzedaż działki a dochód na członka rodziny

Jestem studentem i nadchodzącym roku akademickim chciałbym ubiegać się o stypendium socjalne, do którego potrzebne jest m.in. zaświadczenie o dochodach na członka rodziny.

Czy pieniądze z pola ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.8.30 15:13:54

pożyczka i weksel inwestycyjny a art 171 prawa bankowego

Chciałbym rozpocząć wątek poświęcony kwestii charakteru tego instrumentu do pozyskwiania kapitału przez firmę w kontekście prawa bankowego
1. Czy weksle jest pozyskiwaniem środków finansowych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.8.30 15:12:35

Umowa żlecenie POMOCY

Witam jestem tu nowy i chciał bym dowiedzieć się kilku rzeczy co do mojej umowy..
Tak więc pracuje w ochronie w systemie 24h/48h w niedziele mam dzień wolny według grafika a szef każe mi przyjść ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.8.30 14:41:31

Staż nauczycielski a ciąża?

Witam,

Z rozpoczynam staż nauczycielski, umowa o pracę kończyć się z dniem 29.08.2013. Chciałabym prosić o informację, a mianowicie:
1. Jeśli zajdę w ciąże pod koniec stażu, czy moja umowa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.8.30 14:4:44

zmiana wspolwlasciciela mieszkania

Witam,
Żona ma kredyt na mieszkanie 50/50 z jej eks chłopakiem. Eks współopłacał kredyt przez 2 lata, po czym sie wyprowadzil i juz nie placil.
Teraz my z żoną opłacamy kredyt, a pan eks nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.8.30 13:10:22

Kredyt konsumencki - czym to sie je?

Ustawa o kredycie konsumenckim podpisana przez prezydenta Bronisława Komorowskiego dnia 18 grudnia 2011 roku, wprowadziło nowe regulacje ułatwiające zaciągnięcie tzw. kredytów konsumenckich. Założenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.8.30 10:57:22

Czym jest kredyt?

Reguluje go prawo bankowe. Zgodnie z prawem tym kredyt może zostać udzielony tylko przez bank! W przypadku kredytu, bank środki finansowe pożyczane są na określony czas i na konkretny cel. Kredyt ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.8.30 10:50:20

czym jest pożyczka?

Reguluje ją kodeks cywilny. Sprawa tutaj jest dosyć prosta gdyż w świetle prawa pożyczki udzielić może nam każdy, kto ma pieniądze. Tak więc może być to zarówno instytucja, jak i osoba prywatna. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.8.30 10:49:38

Nakładki na bankomaty w Krakowie!! Uwaga!!

No niestety, ja prawie się naciołem. Coś mnie pchnęło do tego żeby jednak nie wypłacać tylko w sklepie zapłacić gotówką. I okazało się dzien potem że policja zlikwidowała nakładkę z tego ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.8.30 10:26:32

Zniszczone bagaże - kto poniesie konsekwencje?

Oczywiście że organizator za to odpowiada, każdy prawnik ich udupi więc bez obaw. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.8.30 10:25:4

Totolotek konta Jacek Rostowski.

No też mi się wydaje że się pan minister pospieszył nie co i teraz ktoś beknie za to, spowiedzam isę że sam minister. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.8.30 10:22:34

Dziecko świadkiem podczas rozwodu.

Psycholog z sędzią może porozmawiać z dzieckiem o rodzicach. Ale jako świadek wątpię. Może lepiej by pan opisał sprawę co? W jakiej sprawie dokładnie miały by być potrzebne zeznania dziecka? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.8.30 10:21:53

Legalna muzyka w knajpce bez broblemów z KRRiT.

puszczą swoją muzykę, o ile umie pan grać i grać znośnie dla ucha:P ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.8.30 10:19:37

nie płacony mandat karny - problem z abonamentem na nowy telefon

Poważnie, panu abonamentu nie chcą przedłużyć? No to komórka na kartę i tyle. A ten zaległy mandat radzę zapłacić i się z KRD wyrejestrować. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.8.30 10:19:5

wypadek w drodze na szkolenie.

Tak samo jak wypadek w pracy. Pracodawca wysłał pana na szkolenie więc jest pan jakby w drodze do miejsca wykonania zadania zleconego panu przez pracodawcę. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.8.30 10:18:11

na czym polega emerytura kapitałowa?

proszę szukać na portalu, tam jest wszystko, nie ma się co produkowac bez potrzeby na forum. http://e-prawnik.pl/wiadomosci/zmiany-w-prawie/emerytury-kapitalowe.html ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.8.30 10:17:16

TOTOLOTEK działa nie legalnie!!

Zgasza się, totolotek to bukmacherka! W dodatku jeszcze na gry internetowe przeszli więc się nie ma co dziwić że coś zaczeło ministrowi śmierdzieć.. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2012.8.30 10:13:27

Wkłady kominowe i pozwolenia nadzoru budowlanego

Witam!

Czy muszę mieć zgodę np. nadzoru budowlanego, aby założyć nowe wkłady kominowe?

Najbardziej byłbym rad jeśli otrzymałbym jakieś źródła w ustawach lub pokrewnych dokumentach. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.8.29 23:38:54

Zarządzenie wykonania kary pozbawienia wolnosci .Zażalenie

Witam!
Z Twojej opowieści wynika, że zachodzą przesłanki do odroczenia wykonania kary. Musisz to wszystko dokładnie opisać - tak jak na tym forum i najlepiej poprzec dokumentami dotyczacymi Twojego ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.8.29 22:18:11

Czy w takim przypadku mogę domagać się jakiejś kompensaty ,negocjować cenę lub innego zadość

Czy w takim przypadku mogę domagać się jakiejś kompensaty ,negocjować cenę lub innego zadość uczynienia ,czy mam prawo czuć się oszukana ,czy mogę odmówić podpisania aktu i odstąpić od umowy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.8.29 20:24:0

odzkodowanie

Proszę mi pomóc co mam robić gdy w mieszkaniu w którym mieszkam powstało zagrzybienie mieszkanie jest spółdzielczo- własnościowe a zagrzybienie powstało z winy spółdzielni ponieważ nie ocieplili ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.8.29 17:39:4

Alimenty dla pełnoletniego dziecka, pozbawienie praw rodzicielskich

Dzień Dobry, Niestety nie może Pan pozbawiać ojca praw rodzcielskich. Natomiast może Pan wystąpić o alimnety. Pozdrawiam, Małgorzata Woźniak ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.8.29 13:49:39

Zgłoszenie do KRD.

Zgłoszenie do KRD. Zapisałam się na fitnes i podpisałam roczną umowę. Jednak po jakimś czasie przestałam chodzić na zajęcia i nie uiszczałam abonamentu bo nie chodziłam. W umowie jest zapisane, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.8.29 12:25:55

Nie dla ustawy o zgromadzeniach publicznych.

W Warszawie, Szczecinie i Krakowie zorganizowane zostały protesty przeciwko ustawie o zgromadzeniach publicznych. Dla przypomnienie prezydent Bronisław Komorowski zaproponował ją po wydażeniach z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.8.29 10:44:25

Głuche telefony - policja pomoże?

Oficjalne zgłoszenie. Ale nie wiem czy mogą tak podać numer, raczej nie liczyłbym na to. Nie wiem czy mogą też go od tak sprawdzić. Skoro nie bylo gróźb ani obrazy osoby to pewnie panowie to zupełnie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.8.29 10:27:17

wynagrodzenie za godziny nadliczbowe

Za pracę w godzinach nadliczbowych, oprócz normalnego wynagrodzenia, przysługuje w zasadzie dodatek w wysokości 100 % wynagrodzenia - za pracę w godzinach nadliczbowych przypadających:
w nocy,
w ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.8.29 10:27:13

2012.8.29 10:26:56

Nowe prawo jazdy A-m

Super, ale po co to komu? To kolejny genialny pomysł. To nie skutery są winne, tylko kierowcy pojazdów, nie tylko skuterów ale i samochodów. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2012.8.29 10:23:51

Wycofanie zgłoszenia wypadku

Witam,

Mam taki problem:
Jechałem z kumplami rowerem i zostałem potrącony tz. rower uległ lekkiemu uszkodzeniu, a sprawca nawiał. Była noc więc nie widziałem kto i jaki samochód ale pod wpływem ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2012.8.28 23:3:0

Pomocy prosze!odszkodowanie!

Witam,
Mam problem i to spory nie wiem czy mogę szukać już adwokata i czy w ogóle mogę go szukać?!?
Sprawa dotyczy dnia 25.07 tego roku dokładnie 34dni temu.
Urodziłam córkę w jednym z Warszawskich ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.8.28 22:10:21

Podwójna wpłata

Witam

Mam pytanie o podwójną wpłatę za wizę w ambasadzie USA (opłata za rozpatrzenie wniosku MRV)
Wykonałem wpłatę przelewem internetowym, a na miejscu dowiedziałem się, że bez pieczątki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2012.8.28 21:9:7

Pytanie o zachowek.

tak, jeśli wszystkie trzy będą w testamencie ale jedna z nich dostanie mniej niż przysługujący jej zachowek, będzie mogła dochodzić jego uzupełnienia ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2012.8.28 19:49:8

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika