Forum prawne (strona 522)
Dieta za kursy szkoleniowe z uwzględnieniem czasu dojazdu
Mam prawo do diety za kursy które trwają po 6h ale dojazd do ośrodka zajmuje mi dodatkowe 2h? ... Zobacz wątek2011.4.28 14:12:22
Darowizna mieszkania od babci - zachowek dla jej dzieci
witam, czy jeśli zakup mieszkania finansuje w 50% z darowizny jaką otrzymałam na ten cel od rodziców, to czy mieszkanie wchodzi w całości do majątku wspólnego czy tylko w tych pozostałych 50 % ... Zobacz wątek2011.4.28 14:2:52
Prawo dziadków do kontaktów z dzieckiem - nakaz widywania się
witam, mam takie pytanie czy jeśli ja jestem pokłócona z moimi rodzicami i urodziłam córkę, po którejś rozmowie telefonicznej z rodzicami poinformowali mnie ze wystąpią do sądu o nakaz widywania ... Zobacz wątek2011.4.28 13:58:45
Zajęcie innych nieruchomości niż zabezpieczenie kredytu przez bank
witam, czy bank może zająć inne nieruchomości niż ta która jest zabezpieczeniem kredytu? Musi mieć do tego wyrok sądu? Czy zabezpieczenie kredytu może zająć bez żadnych dodatkowych procedur?? ... Zobacz wątek2011.4.28 13:47:9
Nękanie niepełnosprawnego przez wpływową osobę
Co mogę zrobić w sprawie nękania niepełnosprawnej osoby. Nękający to wpływowy człowiek a nękany to ubogi inwalida. Nękana osoba niepełnosprawna dzikimi oskarżeniami, że zbiera śmieci i znosi ... Zobacz wątek2011.4.28 13:40:35
Wliczenie używanego samochodu w koszty działalności gospodarczej
Zakupiłam używany samochód osobowy na działalność gospodarczą. Proszę o podpowiedź czy mogę i w jaki sposób , wliczyć go w koszty firmy? ... Zobacz wątek2011.4.28 13:39:16
Pozew o ograniczenie praw rodzicielskich - jak napisać
witam, w jaki sposób napisać pozew o ograniczenie praw rodzicielskich? Jak trzba opisać to ograniczenie? Mam wymienić kiedy kiedy ojciec może się widywać z dzieckiem a kiedy nie? ... Zobacz wątek2011.4.28 13:26:54
Wprowadzenie zakazu noszenia noży w miejscach publicznych
witam, sąd właśnie zaczął prace nad zmianami w kodeksie, które mają na celu wprowadzenie zakazu noszenia noży w miejscach publicznych. Czy uważacie że to dobre rozwiązanie? Czy coś to zmieni? ... Zobacz wątek2011.4.28 13:22:7
Wypadek z udziałem pijanego pieszego - oskarżenie kierowcy
witam! Proszę o kontakt na unicorn1@vp.pl. Pozdrawiam ... Zobacz wątek2011.4.28 13:7:11
Niezgodny z prawem zapis o wydłużeniu terminu budowy
witam, okazało się że w podpisanej przeze mnie umowie z developerem jest mowa o możliwości wydłużenia terminu zakończenia budowy z przyczyn od niego niezależnych. Czy miał do tego prawo?? Taki ... Zobacz wątek2011.4.28 13:4:6
Koszty uzyskania przychodu przy sprzedaży akcji pracowniczych
witam, w tamtym roku sprzedałam akcje pracownicze i wiem że muszę się z tego inaczej rozliczyć na PIT-36, ale nie wiem jakie są koszty uzyskania przychodu? ... Zobacz wątek2011.4.28 12:46:22
Wspólny korytarz z sąsiadem - prawo do usunięcia WC
Jest Pan współwłaścicielem budynku i prace remontowo-budowlane w częściach wspólnych wymagają zgody wszystkich współwłaścicieli. ... Zobacz wątek2011.4.28 12:12:24
Dni wolne naliczane podczas okresu próbnego
Witam!Czy podczas pracy na okres próbny naliczane są jakoś dni wolne?
Pracuje 1,5 miesiąca na okresie próbnym. Czy przysługuje mi jakiś dzień wolny?
Pozdarwiam ... Zobacz wątek
2011.4.28 11:3:28
Ważność dokumentu podpisanego przez osobę ubezwłasnowolnioną
Witam!Czy jak osoba ubezwłasnowolniona podpisze dokument bez obecności opiekuna, to czy ten dokument jest prawomocny?
Moja siostra, której ja jestem opiekunem, podpisała mandat za jazdę bez ... Zobacz wątek
2011.4.28 11:1:20
Minimalne wynagrodzenie dla pracowników tymczasowych w Niemczech
Witacie!Chcecie dobrze zarobić?
Jeźdźmy do Niemiec!!!!
Pracownicy zatrudnieni w Niemczech przez agencje pracy tymczasowej nie będą mogli zarabiać mniej niż 7,79 euro brutto za godzinę w ... Zobacz wątek
2011.4.28 10:49:30
Spadek długów na dzieci po śmierci ojca alkoholika
WitamZastanawiam się i mam nadzieje, że ktoś rozwieje moje wątpliwości.
Czy moje dzieci mają obowiązek po mojej śmierci, spłacać zadłużenie bankowe Ojca Alkoholika?
Czy mogą ewentualnie ... Zobacz wątek
2011.4.28 10:45:29
Projekt umowy o dzieło na aplikację webową - ocena
Mam do wykonania, takie zadanie:Zaprojektuj umowę z firmą XXX, w której zobowiązujesz się do wykonania aplikacji webowej. Umowa powinna zabezpieczać Twoje prawa, ale jednocześnie być do przyjęcia ... Zobacz wątek
2011.4.28 10:27:9
Prawa polskich pracowników w Niemczech od maja
Witam!Już w niedzielę Niemcy otworzą dla Polaków swój rynek pracy. Ci, którzy wyjadą tam i będą pracować legalnie, zyskają takie same uprawnienia jak obywatele niemieccy. Nie tylko zyskają ... Zobacz wątek
2011.4.28 10:26:28
Konsekwencje i procedury przy nieterminowym złożeniu PIT
witam,Nie złożyłeś PIT, zapłacisz???
Wyjazd służbowy, kolejka na poczcie lub zwykłe gapiostwo. Różne mogą być powody niezłożenia deklaracji podatkowej w terminie. I co wtedy?
Masz ... Zobacz wątek
2011.4.28 10:13:45
Opinie o budowie elektrowni atomowej w Polsce
Witam drogich Forumowiczów!Jak Wam się podoba pomysł budowania elektrowni atomowej???
Jakie mogą byś konsekwencje budowy takiej elektrowni?
Mi to się bardzo nie podoba!
A jak się stanie ... Zobacz wątek
2011.4.28 9:40:38
Kara za nieterminowe złożenie sprawozdania komitetu wyborczego
Prowadzone jest przeciwko mojej osobie postępowanie w związku z naruszeniem art.202j § 1 Ustawy Ordynacji wyborczej do rad gmin, rad powiatów i sejmików województw.Opiszę sytuacje: Kolega poprosił ... Zobacz wątek
2011.4.28 9:36:31
Nieważność aneksu do nieważnej umowy z TPSA
Witam!Jak to jest? TPSA zawiera aneks z abonentem do nieważnej umowy wiedząc o jej nieważności w myśl starej praktyki, czyli przedkłada go do podpisu w postaci "takiej jaka ona jest" bez możliwości ... Zobacz wątek
2011.4.27 23:18:18
Zwrot pieniędzy za zawyżony metraż mieszkania od spółdzielni
Witam,Wczoraj odebrałem mieszkanie własnościowe, które wybudowała spółdzielnia. Za mieszkanie zapłaciłem według metrażu przed tynkowaniem. Przed odbiorem mieszkania był robiony powtórny ... Zobacz wątek
2011.4.27 23:17:52
Nielegalne przesłuchanie nieletniego przez policję
WitamKilka dni temu wraz z 2 kolegami zostaliśmy zatrzymani przez policję kryminalną i zostaliśmy przefiskani . Przy jednym koledze znaleziono 1 sztukę narkotyków a przy mnie i przy 2 koledze nic ... Zobacz wątek
2011.4.27 17:21:44
Czy można pracować na umowie zlecenia będąc na L4 z głównej pracy?
mam umowe zlecenie na pół roku i ta umowa jest mi przedłużana od 8 lat zawsze na pół roku ,pracuje dla tej samej firmy od 8 lat ale firma która mnie dla niej zatrudnia często się zmienia ,stąd ... Zobacz wątek2011.4.27 17:3:50
Odzyskanie zaległego wynagrodzenia od pracodawcy po odejściu
witam,moje pytanie bedzie dotyczyć rozwiazania umowy o prace za porozumieniem stron. Mąz w lutym złożył wypowiedzenie u Pracodawcy i automatycznie z 23 lutrgo przestał być jego pracownikiem. ... Zobacz wątek
2011.4.27 16:1:20
Wykreślenie hipoteki po spłaceniu kredytu hipotecznego
Witam!Mam problem z dziedziny kredytów hipotecznych
Moja nieruchomość była obciążona hipoteką, Czy po spłaceniu kredytu, powinienem złożyć w sądzie wieczystoksięgowym wniosek o jej wykreślenie? ... Zobacz wątek
2011.4.27 15:50:59
Odliczenie kosztów pakietu medycznego dla pracowników firmy
Witam!Pracodawca, który pokrył za pracownika koszty opieki medycznej, może te wydatki ująć w kosztach uzyskania przychodu w pełnej wysokości.
Czy można odliczyć w firmie wydatki na pakiet ... Zobacz wątek
2011.4.27 15:47:37
Kontakt z dzieckiem po wyjeździe byłej żony do Szwecji
Witam. Jestem rok po rozwodzie i mamy z byłą żoną czteroletniego synka. Rozwód odbył się bez orzekania o winie a ja mam nieograniczony kontakt z dzieckiem. Po zakończeniu się sprawy rozwodowej ... Zobacz wątek2011.4.27 15:41:8
Urlop z synem za granicę bez zgody byłej żony
Dzień dobry!Mam problem z moją była żoną!
Chciałbym zabrać syna na wakacje za granicę. Jednak moja żona nie chce się na to zgodzić, jako argument podaje, że go uprowadzę.
Ja nie mam ... Zobacz wątek
2011.4.27 15:39:13
Procedura wyodrębnienia własności w spółdzielni mieszkaniowej
Witam, w jaki sposób należy przeprowadzić wyodrębnienie własności w spółdzielni?? Czy taka procedura to coś zwyczajnego, znaczy do załatwienie w krótkim terminie, czy raczej będą mi w spółdzielni ... Zobacz wątek2011.4.27 15:27:17
Pozew o podział mieszkania po rozwodzie
Mam taki problem, w jaki sposób napisać pozew o podział mieszkania, jestem już po rozwodzie, ale były mąż nie chce się wyprowadzić, nawet nie chce o tym rozmawiać. Co mam postąpić jak taki ... Zobacz wątek2011.4.27 15:21:29
Zawieszenie postępowania o ustanowienie drogi koniecznej
Czy Sad może zwiesić postępowanie w przypadku sprawy o ustanowienie drogi koniecznej bez zgody strony pozwanej. Sąsiedzi wnieśli do Sądu o ustanowienie drogi koniecznej na naszej działce. Odbyło ... Zobacz wątek2011.4.27 15:20:3
Przedawnienie 5-letnie a anulowanie egzekucji komorniczej
Mam takie pytanie, komornik pobiera z mojej pensji część pieniędzy z tytułu nie zapłaconych podatków za lata 2000-2004. Czy z racji tego że minął 5 letni okres przedawnienia mogę wystąpić ... Zobacz wątek2011.4.27 15:16:44
Obowiązek kas fiskalnych dla lekarzy i prawników od maja
nie słyszałam o oprogramowaniu dla lekarzy... ja juz sie zdecydowałam na legal office, z posnetu mam drukarke bezprzewodową. ... Zobacz wątek2011.4.27 15:12:41
Odliczenie kosztów dojazdów prywatnym samochodem do pracy
witam, jeśli mieszkam w innej miejscowości niż moje miejsce pracy, ale dojeżdżam prywatnym samochodem to czy mogę odliczyć takie dojazdy?? ... Zobacz wątek2011.4.27 15:11:33
Oszczędności samorządów przez ograniczenie zatrudnienia nauczycieli
Witam!Samorządy szukają oszczędności w wydatkach na oświatę. Dlatego wydały specjalne zarządzenia lub wytyczne (formalne lub nieformalne) dla dyrektorów szkół, w których nakazały im ograniczenie ... Zobacz wątek
2011.4.27 15:3:35
Błędnie wypełniony PIT-11 od pracodawcy
pit nalezy rozliczyć z właściwym dla miejsca zmaieszkania Urzędem Skarbowym, informacja na pit-11 o urzędzie skarbowym jest tylko informacyjna, nie należy się tym przejmować ... Zobacz wątek2011.4.27 15:0:44
Adopcja dziecka przez ojczyma a obowiązek alimentacyjny
witam, mam takie pytanie, mam syna na którego płace alimenty, ale jego matka z która przebywa wychodzi teraz ponownie za mąż, czy jeśli mój syn zostanie adoptowany przez jego ojczyma, to nie będę ... Zobacz wątek2011.4.27 14:45:49
Ulga prorodzinna dla studenta po skończeniu 25 lat
tak, można rozliczyć ulgę za 3 miesiące ... Zobacz wątek2011.4.27 14:43:0
Zakaz kontaktów z młodszą córką przez byłą partnerkę
Witam. Mamy wielki problem. Bardzo proszę o pomoc. Otóż mam dwie córki. Jedna jest z mojego poprzedniego związku (konkubinatu) i jest prawie już pełnoletnia, druga zaś jest również z mojego poprzedniego ... Zobacz wątek2011.4.27 14:37:10
Brak obowiązku rozliczania zleceń poniżej 200 zł bez PIT
witam, czy to prawda, że jeżeli pracowałam na umowy zlecenie i każda z nich nie osiągnęła kwoty 200 zł to nie muszę się z tego rozliczyć?? skoro firma nie przysłała mi pit 11? ... Zobacz wątek2011.4.27 14:37:6
Rozliczenie podatkowe działalności gospodarczej prowadzonej 4 miesiące
witam, w tamtym roku miałem działalność gospodarczą prowadzoną przez 4 miesiące samodzielnie, odprowadzałem przez ten czas składki do ZUS, potem zlikwidowałem działalność. Ale nie wiem jak ... Zobacz wątek2011.4.27 14:30:18
Unijny podatek ekologiczny od samochodów oparty na emisji spalin
Witajcie Polacy!Zła wiadomość dla kierowców!
Unia Europejska zamierza wprowadzić coroczny podatek ekologiczny. Jego wysokość zależeć będzie od ilości spalin, jaką emituje samochód.
Zmiany ... Zobacz wątek
2011.4.27 14:29:59
Sprzedaż zdjęć zamiast telefonów na portalach aukcyjnych
Witam!Działający w sieci naciągacze wymyślili nowy sposób na łatwy zarobek. Zamiast telefonów komórkowych wystawiają na portalach aukcyjnych ich zdjęcia - alarmuje \"Dziennik Gazeta Prawna\".
Autorzy ... Zobacz wątek
2011.4.27 14:22:33
Wyjazd za granicę z 16-letnią dziewczyną - pozwolenie rodziców
witam, czy moja dziewczyna która kończy w tym roku 16 lat, może ze mną wyjechać na wakacje za granice?? Potrzebuje na to jakiegoś pozwolenia rodziców?? ... Zobacz wątek2011.4.27 14:19:53
Wyjazd dziecka za granicę z matką do pracy
witam, moja była chce zabrać dziecko za granice, wyjeżdża do pracy nie wiem na ile i chce zabrać moje go syna ze sobą, co mogę zrobić w takiej sytuacji?? Dziecko ma już paszport bo wyjeżdżało ... Zobacz wątek2011.4.27 14:0:21
Wynajem mieszkania przez niepełnoletnie dziecko
od tego są stancje i internaty ... Zobacz wątek2011.4.27 13:57:41
Spadek w testamencie dla jednej córki - prawa pozostałych sióstr
Witam!Moj tata zmarł niedawno. W testamencie zostawił mi cały majątek. Moim trzem siostrom nie zapisał w testamencie nic. Dodam, że to ja zajmowałam się tatą kiedy zachorował i sam nie był ... Zobacz wątek
2011.4.27 13:40:41
Ślub osoby niepełnoletniej w specjalnych okolicznościach
Witam! Czytałam, że dziewczyna jeśli nie ma skończonych 18 lat to może wziąć ślub jeśli zajdą specjalne okoliczności. Jakie to okoliczności, oprócz ciąży?... Zobacz wątek
2011.4.27 13:28:27
Masz inne pytanie do prawnika?