Forum prawne (strona 522)

Kara za nieterminowe złożenie sprawozdania komitetu wyborczego

Prowadzone jest przeciwko mojej osobie postępowanie w związku z naruszeniem art.202j § 1 Ustawy Ordynacji wyborczej do rad gmin, rad powiatów i sejmików województw.
Opiszę sytuacje: Kolega poprosił ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.4.28 9:36:31

Nieważność aneksu do nieważnej umowy z TPSA

Witam!
Jak to jest? TPSA zawiera aneks z abonentem do nieważnej umowy wiedząc o jej nieważności w myśl starej praktyki, czyli przedkłada go do podpisu w postaci "takiej jaka ona jest" bez możliwości ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.27 23:18:18

Zwrot pieniędzy za zawyżony metraż mieszkania od spółdzielni

Witam,

Wczoraj odebrałem mieszkanie własnościowe, które wybudowała spółdzielnia. Za mieszkanie zapłaciłem według metrażu przed tynkowaniem. Przed odbiorem mieszkania był robiony powtórny ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.27 23:17:52

Nielegalne przesłuchanie nieletniego przez policję

Witam
Kilka dni temu wraz z 2 kolegami zostaliśmy zatrzymani przez policję kryminalną i zostaliśmy przefiskani . Przy jednym koledze znaleziono 1 sztukę narkotyków a przy mnie i przy 2 koledze nic ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.4.27 17:21:44

Czy można pracować na umowie zlecenia będąc na L4 z głównej pracy?

mam umowe zlecenie na pół roku i ta umowa jest mi przedłużana od 8 lat zawsze na pół roku ,pracuje dla tej samej firmy od 8 lat ale firma która mnie dla niej zatrudnia często się zmienia ,stąd ... Zobacz wątek

31 odpowiedzi

2011.4.27 17:3:50

Odzyskanie zaległego wynagrodzenia od pracodawcy po odejściu

witam,
moje pytanie bedzie dotyczyć rozwiazania umowy o prace za porozumieniem stron. Mąz w lutym złożył wypowiedzenie u Pracodawcy i automatycznie z 23 lutrgo przestał być jego pracownikiem. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.27 16:1:20

Wykreślenie hipoteki po spłaceniu kredytu hipotecznego

Witam!
Mam problem z dziedziny kredytów hipotecznych

Moja nieruchomość była obciążona hipoteką, Czy po spłaceniu kredytu, powinienem złożyć w sądzie wieczystoksięgowym wniosek o jej wykreślenie? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.27 15:50:59

Odliczenie kosztów pakietu medycznego dla pracowników firmy

Witam!

Pracodawca, który pokrył za pracownika koszty opieki medycznej, może te wydatki ująć w kosztach uzyskania przychodu w pełnej wysokości.

Czy można odliczyć w firmie wydatki na pakiet ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.27 15:47:37

Kontakt z dzieckiem po wyjeździe byłej żony do Szwecji

Witam. Jestem rok po rozwodzie i mamy z byłą żoną czteroletniego synka. Rozwód odbył się bez orzekania o winie a ja mam nieograniczony kontakt z dzieckiem. Po zakończeniu się sprawy rozwodowej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.27 15:41:8

Urlop z synem za granicę bez zgody byłej żony

Dzień dobry!

Mam problem z moją była żoną!

Chciałbym zabrać syna na wakacje za granicę. Jednak moja żona nie chce się na to zgodzić, jako argument podaje, że go uprowadzę.
Ja nie mam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.27 15:39:13

Procedura wyodrębnienia własności w spółdzielni mieszkaniowej

Witam, w jaki sposób należy przeprowadzić wyodrębnienie własności w spółdzielni?? Czy taka procedura to coś zwyczajnego, znaczy do załatwienie w krótkim terminie, czy raczej będą mi w spółdzielni ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.27 15:27:17

Pozew o podział mieszkania po rozwodzie

Mam taki problem, w jaki sposób napisać pozew o podział mieszkania, jestem już po rozwodzie, ale były mąż nie chce się wyprowadzić, nawet nie chce o tym rozmawiać. Co mam postąpić jak taki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.27 15:21:29

Zawieszenie postępowania o ustanowienie drogi koniecznej

Czy Sad może zwiesić postępowanie w przypadku sprawy o ustanowienie drogi koniecznej bez zgody strony pozwanej. Sąsiedzi wnieśli do Sądu o ustanowienie drogi koniecznej na naszej działce. Odbyło ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.27 15:20:3

Przedawnienie 5-letnie a anulowanie egzekucji komorniczej

Mam takie pytanie, komornik pobiera z mojej pensji część pieniędzy z tytułu nie zapłaconych podatków za lata 2000-2004. Czy z racji tego że minął 5 letni okres przedawnienia mogę wystąpić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.27 15:16:44

Obowiązek kas fiskalnych dla lekarzy i prawników od maja

nie słyszałam o oprogramowaniu dla lekarzy... ja juz sie zdecydowałam na legal office, z posnetu mam drukarke bezprzewodową. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.4.27 15:12:41

Odliczenie kosztów dojazdów prywatnym samochodem do pracy

witam, jeśli mieszkam w innej miejscowości niż moje miejsce pracy, ale dojeżdżam prywatnym samochodem to czy mogę odliczyć takie dojazdy?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.27 15:11:33

Oszczędności samorządów przez ograniczenie zatrudnienia nauczycieli

Witam!

Samorządy szukają oszczędności w wydatkach na oświatę. Dlatego wydały specjalne zarządzenia lub wytyczne (formalne lub nieformalne) dla dyrektorów szkół, w których nakazały im ograniczenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.27 15:3:35

Błędnie wypełniony PIT-11 od pracodawcy

pit nalezy rozliczyć z właściwym dla miejsca zmaieszkania Urzędem Skarbowym, informacja na pit-11 o urzędzie skarbowym jest tylko informacyjna, nie należy się tym przejmować  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.27 15:0:44

Adopcja dziecka przez ojczyma a obowiązek alimentacyjny

witam, mam takie pytanie, mam syna na którego płace alimenty, ale jego matka z która przebywa wychodzi teraz ponownie za mąż, czy jeśli mój syn zostanie adoptowany przez jego ojczyma, to nie będę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.27 14:45:49

2011.4.27 14:43:0

Zakaz kontaktów z młodszą córką przez byłą partnerkę

Witam. Mamy wielki problem. Bardzo proszę o pomoc. Otóż mam dwie córki. Jedna jest z mojego poprzedniego związku (konkubinatu) i jest prawie już pełnoletnia, druga zaś jest również z mojego poprzedniego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.27 14:37:10

Brak obowiązku rozliczania zleceń poniżej 200 zł bez PIT

witam, czy to prawda, że jeżeli pracowałam na umowy zlecenie i każda z nich nie osiągnęła kwoty 200 zł to nie muszę się z tego rozliczyć?? skoro firma nie przysłała mi pit 11? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.27 14:37:6

Rozliczenie podatkowe działalności gospodarczej prowadzonej 4 miesiące

witam, w tamtym roku miałem działalność gospodarczą prowadzoną przez 4 miesiące samodzielnie, odprowadzałem przez ten czas składki do ZUS, potem zlikwidowałem działalność. Ale nie wiem jak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.27 14:30:18

Unijny podatek ekologiczny od samochodów oparty na emisji spalin

Witajcie Polacy!

Zła wiadomość dla kierowców!
Unia Europejska zamierza wprowadzić coroczny podatek ekologiczny. Jego wysokość zależeć będzie od ilości spalin, jaką emituje samochód.

Zmiany ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.27 14:29:59

Sprzedaż zdjęć zamiast telefonów na portalach aukcyjnych

Witam!

Działający w sieci naciągacze wymyślili nowy sposób na łatwy zarobek. Zamiast telefonów komórkowych wystawiają na portalach aukcyjnych ich zdjęcia - alarmuje \"Dziennik Gazeta Prawna\".
Autorzy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.27 14:22:33

Wyjazd za granicę z 16-letnią dziewczyną - pozwolenie rodziców

witam, czy moja dziewczyna która kończy w tym roku 16 lat, może ze mną wyjechać na wakacje za granice?? Potrzebuje na to jakiegoś pozwolenia rodziców?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.27 14:19:53

Wyjazd dziecka za granicę z matką do pracy

witam, moja była chce zabrać dziecko za granice, wyjeżdża do pracy nie wiem na ile i chce zabrać moje go syna ze sobą, co mogę zrobić w takiej sytuacji?? Dziecko ma już paszport bo wyjeżdżało ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.27 14:0:21

2011.4.27 13:57:41

Spadek w testamencie dla jednej córki - prawa pozostałych sióstr

Witam!

Moj tata zmarł niedawno. W testamencie zostawił mi cały majątek. Moim trzem siostrom nie zapisał w testamencie nic. Dodam, że to ja zajmowałam się tatą kiedy zachorował i sam nie był ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.27 13:40:41

Ślub osoby niepełnoletniej w specjalnych okolicznościach

Witam! Czytałam, że dziewczyna jeśli nie ma skończonych 18 lat to może wziąć ślub jeśli zajdą specjalne okoliczności. Jakie to okoliczności, oprócz ciąży?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.27 13:28:27

Kredyt we frankach - problemy z zaświadczeniem o odsetkach

Do zaświadczenie z banku o kwocie zapłaconych odsetek we frankach należy załączyć oświadczenie gdzie kwotę odsetek przeliczamy na złotówki po kursie kantorów. Dowody faktur z kantoru ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.27 13:14:10

Postępowanie komornicze za długi za jazdę bez biletu

"Rodzic nie ponosi odpowiedzialności za czyny pełnoletniego dziecka" więc taki tytuł egzekucyjny raczej nie może obejmować Pana matki.  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.27 13:8:11

Błędne wysłanie PIT za zły rok - procedura korekty

Programy komputerowe zazwyczaj same wypełniają date i posiadają opcje sprawdzenia poprawności, jeżeli status pani zeznania informuje, że zostało przyjęte przez urząd nalzy złożyć korektę z ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.27 11:55:28

Alkoholizm ojca i przemoc domowa - jak uzyskać pomoc

Witaj,
bylam w identycznej sytuacji, jak Ty i jeżeli mogę Ci coś poradzić, to weź sprawy w swoje ręce i zacznij działac. Nie wiem, ile masz lat i na ile sama możesz coś zrobić. Przede wszystkim ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.27 11:42:52

Rozliczenie strat w PIT-38 - jak to zrobić

Pit 8C rozliczamy  na PIT 38, podobnie jak PITy 11 na PIT 37,  są do tego programy, polecam skorzystać  ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.4.27 11:40:28

Rozebranie budynku w ewidencji zabytków

rozbiórka a ewidencja zabytków Witam,
Posiadam budynek który znajduje się w ewidencji zabytków. Chciałbym go rozebrać.
Czy składając wniosek o "Zalecenia Konserwatorskie" otrzymam informację, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.27 11:25:39

Problemy mieszkaniowe i alimentacyjne samotnej matki po śmierci partnera

DZIEŃ DOBRY MAM BARDZO POWAŻNY PROBLEM I NIE WIEM CO MAM ZROBIĆ NIE CHCE MI SIĘ ŻYĆ BO NIE WIDZĘ ŻADNEGO WYJSCIA Z MOJEJ SYTUACIJ. MAM DWOJE DZIECI 7-LETNIĄ CÓRKĘ I 3-LETNIEGO SYNA.DWA MIESIĄCE ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.26 19:33:43

Ważność kredytu podpisanego przez osobę ubezwłasnowolnioną

witam, czy jeżeli bank zawrze umowę kredytową z osobą która ma ograniczone prawa (jest ubezwłasnowolniona) to może żądać spłaty takiego kredytu?? Jakie przepisy to regulują? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.26 15:25:6

Wolne za pracę w dni wolne gdy wypadają na koniec miesiąca

witam, czy jeżeli wiem że będę musiał pracować w dni wolne, ale jeśli wypadnie taki dzień jako ostatni dzień miesiąca to czy mogę wziąć sobie wolne za ten dzień wcześniej? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.26 15:22:31

Odsprzedaż biletów na Euro 2012 za wyższą cenę

No tak, odsprzedac można ale nie z zyskiem, wtedy jest już to karalne!! ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.4.26 14:59:35

Urlop na żądanie - ile dni i zasady wykorzystania

witam, mam pytanie, ile można wziąć dni urlopu na żądanie i na ile n przysługuje?? Czy jeśli np. mam 2 dni takiego urlopu to czy po pierwszym dniu, mogę następnego dnia w pracy poprosić o kolejny ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.26 14:47:9

Ulga na dzieci dla opiekuna po siostrze

Jeżeli pełnił Pan funkcję opiekuna prawnego i dzieci mieszkaja z Panem to może Pan skorzystaćz ulgi prorodzinnej.  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.26 14:40:43

Ulga na dzieci dla zamężnej córki mieszkającej z rodzicami

Odliczyć może Pani ulge tylko do miesiąca w którym córka wyszła za mąż, nie jest ważne, że nadal mieszka z Pania ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.26 14:35:41

Rozliczenie alimentów na pełnoletniego syna w zeznaniu podatkowym

Nie trzeba bo alimenty na dzieci, które nie ukończyły 25 lat  zwolnione są z podatku dochodowego. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.26 14:28:11

Kredyt na remont a wydatki mieszkaniowe przy sprzedaży

Ja mam podobne pytanie, czy mogę skorzystac z ulgi jeśli pieniądze ze sprzedazy niruchomości przeznacze na wykończenie własnego mieszkania kupionego w stanie deweloperskim? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.4.26 14:20:5

Staż w innym mieście - wymagane dokumenty

Witam, mam taka sprawę, co należy zrobić jeżeli chce odbyć staż w innym mieście niż jestem zameldowana? wystarczy uzyskać zameldowanie tymczasowe? Czy trzeba jakieś inne dokumenty? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.26 14:6:49

Odprawa po roku pracy przy wypowiedzeniu miesięcznym

witam, za niedługo minie mi rok pracy w firmie, czy po tym okresie jeśli dostane wypowiedzenie miesięczne dostane odprawę? a jeśli dostanę wypowiedzenie zanim osiągnę roczny staż pracy ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.26 13:32:14

Rozliczenia podatkowe przy przeprowadzce za granicę na stałe

Dokładnie to obowiązkowi podatkowemu podlegają w Polsce osoby, które mają na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej centrum interesów osobistych lub gospodarczych (ośrodek interesów ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.4.26 13:8:54

Podatek od sprzedaży książek przez internet

W przypadku przekroczenia ceny 1 tys za sprzedaż należy zapłacić podatek od czynności cywilnoprawnych w wysokości 2 proc.
  ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.4.26 12:35:38

Konsekwencje wymiany drzwi bez zezwolenia w pawilonie

prawo budowlane Posiadam pawilon handlowy wstawiłem nowe drzwi, które posiadają inne wymiary niż dotychczasowe. Nie uzyskałem zezwolenia na ich wymianę jakie mogę ponieść konsekwencję ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.4.26 11:42:13

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika