Forum prawne (strona 523)
rozwiązanie umowy zgodnie z art.55KP
Witam,mam pytanie pracodawca nie wypłaca mi w terminie pensji-wiem już że mogę rozwiązać umowę zgodnie z art.55 KP-przebywam obecnie na L-4.
Jak powinnam to uczynić? Czy osobiście dostarczyć ... Zobacz wątek
2011.9.21 0:10:23
Czy 3-osobowa spółka z o.o. ma obowiązek podpisania umowy o pracę z udziałowcami jeśli są zatrudnieni
Czy 3-osobowa spółka z o.o. ma obowiązek podpisania umowy o pracę z udziałowcami jeśli są zatrudnieni w innych firmach? Wszyscy trzej są zatrudnieni w innych firmach. Księgowość jest prowadzona ... Zobacz wątek2011.9.21 0:1:5
kogo powinnam podac do stypendium jesli jestem samotna matka ale mieszkam z rodzicami?
Poprawiam się dochód do samodzielności finansowej to 782, 60 , powodzenia życzę ... Zobacz wątek2011.9.20 20:56:12
Zasiłek rodzinny?
Zasiłek rodzinny?W 2010 roku nie otrzymałam zasiłku rodzinnego, ponieważ dochód przekroczył 504 zł na jednego członka rodziny. W miesiącu sierpniu i wrześniu tego roku moje wynagrodzenie jest ... Zobacz wątek
2011.9.20 20:56:1
Wynajem mojego miejsca w akademiku innej osobie
Witam, czy istnieje prawna możliwość wynajęcia komuś miejsca w akademiku, które ja sam otrzymałem?Z tego co wiem, miejsce jest na moje imię i nazwisko (karta mieszkańca).
Czy po podpisaniu ... Zobacz wątek
2011.9.20 19:28:49
Jaki podatek od sprzedaży działki?
Orzeczenia sądów są w tej sprawie niejednoznaczne, jest orzeczenie Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości w tej sprawie (akta C-180/10 i C-181/10) ... Zobacz wątek2011.9.20 15:16:55
Umowa zamiany nieruchomości?
W jaki sposób najszybciej, znaczy z jak najmniejszą ilością papierkowej roboty załatwić zamianę nieruchomości? Mam zamiar zamienić dom na duże mieszkanie, z ewentualną dopłatą, jak to zrobić? ... Zobacz wątek2011.9.20 14:53:45
kto płaci za remont w bloku ?
W mojej spółdzielni będzie remont balkonów, czy właściciel mieszkania bez balkonu będzie musiał za to płacić? Jestem nowym właścicielem i się dowiedziałem że zawsze tak było że koszty ... Zobacz wątek2011.9.20 14:41:55
przejęcie własności?
Moi rodzice mieli własność ziemi czy może dojść do przedawnienia po 45 latach gdy nie została przejęta? Co mam robić w takiej sytuacji? ... Zobacz wątek2011.9.20 14:36:32
notarialny zakup działki
Mam pytanie do sprawy zakupu nieruchomości u notariusza, czy po takim zakupie trzeba cos jeszcze załatwiać? Czy notariusz zajmuje się już zgłoszeniem do skarbówki i do ksiąg wieczystych? ... Zobacz wątek2011.9.20 14:28:32
przekazanie mieszkania w spadku
Około roku temu zmarła moja babcia, moja matka przejęła wtedy po niej spadek w postaci mieszkania. Jak może przekazać mi to mieszkanie? Jakie są sposoby? ... Zobacz wątek2011.9.20 14:17:54
Głosowanie korespondencyjne - jak załatwić?
Mam taką sprawę, podczas najbliższego głosowania będę poza granicami kraju, ale chciała bym w nim wziąć udział, w jaki sposób to zrobić, czy nie jest jeszcze za późno? ... Zobacz wątek2011.9.20 14:11:48
majątek po śmierci męża
Mam takie pytanie czy po śmierci męża będe musiała dzielić się naszym wspólnym majątkiem z jego rodziną? Nie mieliśmy wspólnie dzieci ale ja mam dziecko z poprzedniego małżeństwa, czy to ... Zobacz wątek2011.9.20 13:47:4
darowizna działki jak załatwić?
Mam takie pytanie, chcielibyśmy załatwić darowiznę działki, ale czy można to zrobić bez notariusza ? Czy taka umowa musi zawsze być spisywana notarialnie? ... Zobacz wątek2011.9.20 13:43:33
co robić?
Witam, mam 17lat, jestem uczennicą 2klasy technikum, mam problem z rodzicami, mama nie che dawać mi pieniędzy na ubezpieczenie do szkoły, kazała mi zrezygnować z nauki i zarabiać na siebie, pochodzę ... Zobacz wątek2011.9.20 13:11:6
zmiany w podatkach na lepsze?
No to nie za fajnie by było gdyby nic z tego nie wyszło... tyle pieniędzy w błoto.. ... Zobacz wątek2011.9.20 13:1:26
jakie szanse na alimenty?
Czy jeśli zacząłem studia w trybie zaocznym i pracuje równocześnie to co dzieje się z alimentami? Ojciec przestał je przysyłać, ale nie składał żadnych dokumentów w tej sprawie. Co mogę zrobić? ... Zobacz wątek2011.9.20 12:25:26
zmiana zamieszkania matki z dzieckiem
Czy po wyroku sądu o rozwodzie i widzeniach z dzieckiem, żona może zmienić adres zamieszkania? Nie zmieniła meldunku ale wyprowadziła się z dzieckiem do brata, na początku mówiła że tylko na ... Zobacz wątek2011.9.20 12:23:22
wakacje z dzieckiem bez wiedzy ojca
Czy jak dziecko ma już wyrobiony paszport to może wyjechać ze mną na wczasy za granice? czy muszę mieć jakieś pozwolenie ojca na to ? czy mogą mnie zatrzymać na granicy jeżeli nie będę posiadac ... Zobacz wątek2011.9.20 12:18:7
kto płaci za komornika ?
Złożyłam pozew o egzekucje długu alimentacyjnego do komornika. Ostatnio ojciec wpłacił komornikowi 200zł a ja dostałam z tego ok 150. I mam pytanie jak to teraz wygląda czy dług zmniejszył się ... Zobacz wątek2011.9.20 12:4:9
Jakie prawo właściwe?
Witam wszystkich,Mam pytanie dotyczące międzynarodowej umowy sprzedaży. Znajomy jest przedsiębiorcą, ostatnio ma problem z kontrahentem z zagranicy. Chodzi mianowicie o sprzedaż towarów między ... Zobacz wątek
2011.9.20 12:2:54
spadek za granicą
Na podstawie art.2 ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn (t.j. Dz.U. z 2004 r. nr 142, poz. 1514 z późn. zm.) Twój majątek będzie podlegał również opodatkowaniu w Polsce. ... Zobacz wątek2011.9.20 10:52:55
2011.9.20 7:51:18
Matka, córka i wnuczka dług...
Witam ! Mam pewien problem, ponieważ ostatnio wydarzyła się smutna historia. Dokładnie chodzi o to, że mojej dziewczyny matka ma firmę handlową która obecnie posiada długi dlatego wyjechała do ... Zobacz wątek2011.9.19 17:14:23
jak uzyskać odszkodowanie?
Czy mogę domagać się odszkodowania za bezumowne korzystanie z lokalu, jeśli czekam na orzeczenie sądu o eksmisji lokatora? Jakie termin do odszkodowania podać? ... Zobacz wątek2011.9.19 15:44:35
Remont a nie budowa?
Mam takie pytanie, chcielibyśmy przebudować magazyn likwidując część dużego korytarza i powiększając magazyn, czy na taki remont trzeba pozwoleń budowlanych? czy starosta może wymagać pozwoleń ... Zobacz wątek2011.9.19 15:35:14
jakie dane z rejestru przez internet?
Dowiedziałem się że dane z Krajowego Rejestru Karnego będzie można uzyskać przez Internet, czy to prawda? Czy w takim razie będzie można uzyskać dane o niekaralności bez wychodzenia z domu? czy ... Zobacz wątek2011.9.19 15:11:53
Pozwolenia na ocieplenie
Czy ktos orientuje się jakie pozwolenia trzeba załatwic aby móc ocieplić budynek firmowy? Jak to najszybciej załatwić, gdzie udać się najpierw? ... Zobacz wątek2011.9.19 15:0:58
Kary za niepobrane zaliczki
Jakie kary są przewidziane za niepobieranie zaliczek z wypłat dla pracowników? czy jeżeli pobierało się zaliczki w złych kwotach, to kary będą takie same? ... Zobacz wątek2011.9.19 14:52:28
Zakup gruntu. Opłaty, terminy i potrzebne dokumenty
Witam. Sprawa wygląda tak:Kupiliśmy z kolegą grunt.
Byliśmy u notariusza gdzie odebrałem akt notarialny w którym on jest (na podstawie okazanej umowy sprzedaży) właścicielem a ja kupującym.
... Zobacz wątek
2011.9.19 14:33:48
mąż nie odpowiada na pozew rozwodowy
Mąż nie odpowiedział na pozew rozwodowy nie pojawia się na rozprawach, sąd dwa razy przełożył rozprawę. Jak mogę otrzymać rozwód ? Czy jest możliwość uzyskać zaocznie bez obecności męża? ... Zobacz wątek2011.9.19 13:48:15
Nazwisko męża dla syna ?
Mój syn ma nazwisko swojego ojca, ma zasądzone alimenty ale otrzymuje je z FA, wychowuję go samotnie, teraz chciałabym wyjść za mąż. Czy mogę nadać synowi nazwisko męża? Jak to zrobić? ... Zobacz wątek2011.9.19 13:45:23
ALIMENTY - jakie dokumenty?
czy przy składaniu pozwu o alimenty trzeba załączyć jakieś dokumenty, rachunki na moje wydatki? Mieszkamy z córką u moich rodziców i to oni pokrywają koszty opłat za mieszkanie, prąd, gaz, czy ... Zobacz wątek2011.9.19 13:39:28
pytanie o testament
Czy testament sporządzony w obecności notariusz zawsze będzie ważny? Czy muszą byc spełnione dodatkowe warunki? Osoba, która spisywała testament jest niewidoma a jako podpis jest jej odcisk palca ... Zobacz wątek2011.9.19 13:7:44
wykup mieszkania kolejowego z bonifikatą?
Razem z żoną mieszkamy na podstawie umowy najmu w mieszkaniu kolejowym, jest ono przeznaczone do zbycia.Pracownikiem kolei był mój teść. Po jego śmierci umowa najmu była na teściową, jednak ... Zobacz wątek
2011.9.19 13:1:36
słup na działce
Korporacja Prawno Finansowa FENIKS Prowadzi postępowania odszkodowawcze. Wszystkim posiadaczom nieruchomości, na których znajdują się sieci energetyczne, gazociągi, ciągi wodno-kanalizacyjne, ciepłownicze, ... Zobacz wątek2011.9.19 12:54:30
Jak uniknąć długów?
Czy można wystąpić z pozwem o rozdzielność majątkową by uniknąć długów męża? Mąż jest uznany za zaginionego, policja prowadzi dochodzenie w tej sprawie. Co można zrobić? ... Zobacz wątek2011.9.19 12:35:10
jak odzyskać majątek?
Witam, parę lat temu przepisaliśmy z mężem swój majątek na córkę,teraz trochę się skomplikowało i chcemy odzyskać majątek z powrotem. Czy istnieje taka możliwość? co trzeba zrobić? ... Zobacz wątek2011.9.19 12:23:38
świadczenia opiekuńcze
Czy ojcu mojego dziecka przysługuje zasiłek opiekuńczy? Dziecko ma zaświadczenie o niepełnosprawności i mieszka ze mną. Czy ja też mogę wystąpić o taki zasiłek? ... Zobacz wątek2011.9.19 12:9:13
firma męża i jej długi
Mąż z którym jestem obecnie w separacji, miał firmę przed naszym małżeństwem, czy teraz jego wspólnik może się domagac ode mnie spłaty długów ? Co powinnam zrobić? ... Zobacz wątek2011.9.19 12:5:50
Data wpływu
Mam problem z datą wpływu pisma. Jeżeli pismo wpływa mailem np. 18 wrześna (niedziela), to pod jaką datą powinnam go zarejestrować? 18-go, choć to dzień ustawowo wolny, czy 19-go w poniedziałek? ... Zobacz wątek2011.9.19 8:10:42
witam mam pytanie rodzice zapisali żonie cały swój majątek tj.działkę wraz z domem bratu zapisali
witam mam pytanie rodzice zapisali żonie cały swój majątek tj.działkę wraz z domem bratu zapisali jeden pokój w domu. Teraz siostra robi zamieszanie ponieważ nie ma nic zapisane i namawia ojca ... Zobacz wątek2011.9.17 20:19:51
zwrot towaru i pieniędzy z aukcji
Przede wszystkim: na jakiej podstawie kupujący chce odstąpić od umowy? Czy to jest uzasadnione?Tak czy inaczej: najpierw zwrot towaru, potem zwrot gotówki - to oczywiste. ... Zobacz wątek
2011.9.17 7:23:15
Czy mam prawo domagać się wynagrodzenia?
Witam,nie prowadzę działalności gospodarczej, ale często korzystam z serwisów typu Oferia.pl. Ktoś ma jakieś zlecenie do wykonania, zgłaszają się chętni, oferują stawkę, zleceniodawca ... Zobacz wątek
2011.9.17 0:9:59
Szwagier zneca sie psychicznie nad siostra
NIE WIEM JAK MOGĘ POMÓC ALE piszę bo jestem w podobnej sytuacji, szwagier też chce od siostry podziału majątku, twierdzi, że ona nic nie robi a pracuje przecież a przy tym zajmuje się ich półtorarocznym ... Zobacz wątek2011.9.16 21:12:52
czy mogę odstąpić od umowy
Można i w takiej sytuacji strony zwracają sobie wszystko, co od drugiej strony otrzymały. Jeśli nie da się tego załatwić polubownie, zostaje droga sądowa. ... Zobacz wątek2011.9.16 20:44:43
jak zlikwidować współwłasność?
Współwłasność znosi się w postępowaniu sądowym, ale w przypadku mieszkania na niewiele się to zda. Trudno jest dysponować połówką mieszkania. ... Zobacz wątek2011.9.16 20:42:51
zmiana umowy wykupu
Do chwili kiedy nie podpisali aktu notarialnego zawsze mogą się wycofać. ... Zobacz wątek2011.9.16 20:40:27
zamiana domu na mnieszkania
Umowy dotyczące nieruchomości muszą być zawarte w formie aktu notarialnego. Przedwstępne umowy też najlepiej w tej formie zawierać. ... Zobacz wątek2011.9.16 20:32:21
Test na Raka
Zdrowie to wartość bezcenna. Często o tym zapominamy. Boimi się wizyty u lekarza, brakuje nam na nią czasu. Często nie wiemy czy nasze podejrzenia są słuszne.Od dziś masz możliwość wykonania ... Zobacz wątek
2011.9.16 18:31:38
Masz inne pytanie do prawnika?