Forum prawne (strona 369)
Składka zdrowotna rolnika przy przekroczeniu 6.7 ha
Jestem rolnikiem posiadam grunty własne i współwłasność 1/2 które razem przekraczają 6.7 ha przeliczeniowe czy muszę płacić składkę zdrowotną teraz płacę ja i współwłaściciel ... Zobacz wątek2012.9.30 9:28:5
Przemoc domowa ojca wobec pełnoletniej córki - jak się bronić?
Witaj!Mam podobny problem, tylko że ja nie jestem pełnoletnia.
Te nagrania to bardzo dobry pomysł. Moim zdaniem powinnaś jak najszybciej się wyprowadzić (wiem że łatwo się mówi), ale chociażby ... Zobacz wątek
2012.9.29 21:20:45
Przemoc domowa i komisja alkoholowa - jak się bronić przed fałszywymi oskarżeniami?
Witam!Mam bardzo poważny problem i nie wiem już gdzie szukać pomocy!
A mianowicie.
Moja znajoma jest ofiarą przemocy w rodzinie. Jest to przemoc dość nietypowa, ponieważ ma ona pięcioro ... Zobacz wątek
2012.9.29 21:7:2
Samoobrona pałką teleskopową i gazem - czy legalne dla nieletniego?
UWAGA PROSZĘ NIE CZYTAĆ TEGO CO WYŻEJ JEST NAPISANE, tu jest adnotacja, ponieważ pare rzeczy źle sie wkleiło.Witam, ostatnio zostałem napadnięty przez 3 agresorów. Jeden z nich miał ... Zobacz wątek
2012.9.29 15:24:17
Jazda samochodem po zabraniu prawa jazdy - jakie konsekwencje?
Witam. Chciałbym się dowiedzieć, co grozi osobie, która będzie jeździć samochodem pomimo zabranego prawa jazdy (zabrane zostało z powodu jazdy pod wpływem alkoholu).Ja szukałem tego, ale neistety ... Zobacz wątek
2012.9.29 15:0:40
Odszkodowanie za wypadek motocyklowy spowodowany wadą
Witam. miałem wypadek na motorze, była to wina silnika który oddałem na gwarancje uznali mi gwarancje i zrobili silnik. Czy moge sie domagać o zwrot pieniedzy za: wysyłke silnika, uszkodzone części ... Zobacz wątek2012.9.29 14:11:8
Zwrot kosztów wypadku na motorze przez wadę silnika
cz należy sie zwrot pieniedzy Witam. miałem wypadek na motorze, była to wina silnika który oddałem na gwarancje uznali mi gwarancje i zrobili silnik. Czy moge sie domagać o zwrot pieniedzy za: wysyłke ... Zobacz wątek2012.9.29 14:9:21
Umowa przedwstępna kupna działki - ochrona prawna kupującego
[cytat]Witam serdecznie.pytanie moje jest następujące:
Kilka miesięcy zawarłem przed wstępną umowę oczywiście u notariusza kupna działki budowlanej przy której na umowie było spłacenie ... Zobacz wątek
2012.9.29 11:33:30
Reklamacja rolek - likwidacja sklepu Exi Sport
witamoddałam rolki do exi sportu do reklamacji i exi sport się zlikwidował, a ja nie mam ani rolek ani pieniędzy, rzecznik kazał pisać do krs kto jest likwidatorem spółki i zwrócić się do ... Zobacz wątek
2012.9.28 22:36:47
Wygaśnięcie alimentów - wypłata za ostatni miesiąc
Witam.Postanowieniem sądu obowiązek alimentacyjny biologicznego ojca wobec mojego syna wygasł 1 września. Czy to oznacza że ostatnie alimenty w tym przypadku powinny zostać wypłacone tylko za ... Zobacz wątek
2012.9.28 20:48:39
Odmowa odszkodowania za kolizję - odwołanie do ubezpieczyciela
Jakiś czas temu doszło do otarcia dwóch pojazdów nie z mojej winy.Mój samochod stał natomiast sprawca omijal mnie. Spisaliśmy oświadczenie że sprawca przyznaje się do uszkodzenia mojego pojazdu. ... Zobacz wątek2012.9.28 16:26:40
Wyrejestrowanie z urzędu pracy - konsekwencje dla ubezpieczenia dziecka
Witam WasPomóżcie mi w pewnej kwestii...
Od ponad 3 lat jestem zarejestrowana w UP tzn byłam ;)
2 razy mnie wyrejestrowano z powodu braku przyjęcia oferty pracy.Dla sprostowania -byłam zarejestrowana ... Zobacz wątek
2012.9.28 15:6:11
Pozbawienie prawa do testamentu przez siostrę
Witam. Mam problem, dzisiaj dostalem pisamo z sadu ze siostra chce mnie pozbawic prawa do testamentu po zmarlej matce. Jako powod podala ze nie odwiedzalem matki. za to siostra duza kwote co miesiac miala ... Zobacz wątek2012.9.28 14:45:47
Separacja czy rozwód przy wczesnym rozstaniu małżonków
witam, 4 lutego wyszlam za maz , 2 tyg po slubie moj maz spowrotem zamiesszkal z mama,mieszkalam sama, ja nie pracuje, biorac slub bylam w ciazy maz nie dawal mi pieniedzy nie interesowal sie mna, gdy ... Zobacz wątek2012.9.28 12:51:57
Kłótnia między rodzeństwem o dom - oszczerstwa i pogróżki
Bez urazy, ale nie moge dojsc czy to jest telenowela czy problem prawny ;) ... Zobacz wątek2012.9.28 11:47:8
Wydanie paszportu dziecka bez zgody ojca - alternatywy prawne
Projekt nowelizacji ustawy o dokumentach paszportowych ma w planach zmiany, dzięki który wniosek o wydanie paszportu będzie można składać w dowolnym urzędzie wojewódzkim. A nie tak jak obecnie ... Zobacz wątek2012.9.28 10:7:6
Potwierdzenie spłaty długu w firmie windykacyjnej
zadzwoń a najlepiej napisz polecony do firmy która sprawę skierowała do windykacji o potwierdzenia spłaty zadłużenia ... Zobacz wątek2012.9.28 10:6:6
Odmowa podania numerów telefonów podczas rekrutacji
Oczywiście że można odmówić, i sam też bym odmówił, jak taki headhunter to niech te pracę weźmie na siebie. Ale fakt jest taki że nic z tym nie zrobisz jak cię nie przyjmą i wątpliwe że ... Zobacz wątek2012.9.28 9:50:20
Egzamin z pierwszej pomocy do prawa jazdy - nowe wymagania
To bardzo dobra zmiana by była. Niestety umiejętności polskich kierowców w pomocy albo są mierne albo jakiś strach przed ich wykorzystaniem zawsze bierze góre w nich. Jestem jak nabardziej za taką ... Zobacz wątek2012.9.28 9:46:30
Rezygnacja z polisy directowej - czy bez kar?
Czas na odstąpienie od umowy directowej to 30 dni z tego co pamietam. ... Zobacz wątek2012.9.28 9:44:33
Zmniejszenie odszkodowania firmie z powodu sytuacji rodzinnej
To pytanie do prawnika, tylko szkoda że nikt nic nie odpowiada z nich . ... Zobacz wątek2012.9.28 9:43:58
Podwyżka cen papierosów i zakaz papierosów mentolowych
Jak to usuwają mentole?!?!?! masakra jakaś... ... Zobacz wątek2012.9.28 9:43:23
Nowa ulga podatkowa IKZE na oszczędzanie emerytalne
Tak, a ja już czytałem że nawet jak tylko 5% osób z teog skorzysta to rząs traci 3,5 mln zł. ... Zobacz wątek2012.9.28 9:41:57
Zmiany w ulgach podatkowych PIT - drugie czytanie
No to teraz czekamy co zostanie a co nie. Ale pewne jest to że akurat to dla artystów to przejdzie jak nic, moim zdaniem troche populistyczne, ale zostawie sie ulgi dla rodzin, i słusznie. Internetową ... Zobacz wątek2012.9.28 9:30:15
Pozbycie się komornika z pensji przy spłacanych alimentach
można zastosować art. 883 par.2 (Art. 883. § 1. Zajęcie jest dokonane z chwilą doręczenia wezwania dłużnikowi zajętej wierzytelności.
§ 2. Jednakże dłużnik może żądać umorzenia ... Zobacz wątek
2012.9.28 6:55:51
Zwrot pieniędzy za silnik z luzami - windykacja przez Allegro
WitamW czerwcu tego roku dokonałem zakupu na Allegro - silnik do skutera.
Jeszcze przed zakupem umówiłem się ze sprzedawcą telefonicznie, że jak w silniku będą luzy na łożyskach wału - ... Zobacz wątek
2012.9.28 3:23:55
Przedawnienie debetu bankowego i umorzenie postępowania
Mam do Państwa pytanie:w listopadzie roku 2000 wziełam z banku debet w wysokośći 500 zł.
we wrześniu 2003 roku otrzymałam od Komornika Sądowego postanowienie o
zawiezeniu postępowania egzekucyjnego.
... Zobacz wątek
2012.9.27 18:10:19
Klauzula dożywocia a prawo do pełnienia funkcji rodziny zastępczej
Witam. Moja 73 letnia matka, wychowuje swoją 11 letnią wnuczkę, w ramach rodziny zastępczej. Niedługo mama ma przejść poważną operację i przed zabiegiem, chce przepisać na mnie mieszkanie. Teraz ... Zobacz wątek2012.9.27 17:23:8
Wymagania do prowadzenia domowego przedszkola
Witam. Mam zrobione kursy z animacji czasu, mam papiery wychowawcy kolonijnego. Ogólnie jestem osoba pracującą ale raczej chce pomyśleć o czymś swoim. Pomyślałem o domowym przedszkolu, dziennym ... Zobacz wątek2012.9.27 10:5:53
Przedawnienie długu telefonicznego i działania komornika
1)W 1998r nie zapłaciłem rachunku za telefon kom. Dług został sprzedany i dziś firma która kupiła dług(w 1999r) żąda spłaty czy mają podstawy, aby nasłać komornika?2)Nie wiem za co komornik ... Zobacz wątek
2012.9.27 9:44:49
Przesłanki pozbawienia władzy rodzicielskiej alkoholika
http://e-prawnik.pl/artykuly/prawo-rodzinne/kiedy-rodzice-zostana-pozbawieni-wladzy-rodzicielskiej.html ... Zobacz wątek2012.9.27 9:42:19
Spółka cicha - zasady działania dla laika
Osoby tworzące spółki ciche stosować się muszą do tzw. przepisów ogólnych, które siłą rzeczy nie są w stanie odnieść się do szczególnych przypadków, mogących zajść w takich spółkach. ... Zobacz wątek2012.9.27 9:41:13
Uprawnienia kontrolera do zatrzymania osoby - ograniczenie wolności
Sporo pan spał, bo to prawo dla kanara obowiązuje już od roku. ... Zobacz wątek2012.9.27 9:38:7
Odpowiedzialność rodzica za długi pełnoletniego dziecka
Jak nie żyrowali to nic im nie grozi. ... Zobacz wątek2012.9.27 9:37:34
Dłużnik pozbywa się majątku na rzecz rodziny - co robić?
Najlepiej skarga pauliańska. ... Zobacz wątek2012.9.27 9:37:7
Losowanie OFE - czy odbywa się co roku?
nie no jak już cię raz wylosowano to na całe życie, albo dopóki sma nie zmienisz ze swojej inicjatywy zdaje się. ... Zobacz wątek2012.9.27 9:35:43
Zerwanie umowy o dzieło przed rozpoczęciem kursu
Czy można zerwać umowę o dzieło przed rozpoczęciem pracy?Zdaje sobie sprawe z tego że umowę o dzieło nie obejmuje kodeks pracy. Ja podpisałam dzisiaj taką umowę ze szkołą jezykową (kurs ... Zobacz wątek
2012.9.26 22:38:37
Zerwanie umowy o dzieło przed rozpoczęciem pracy
Czy można zerwać umowę o dzieło przed rozpoczęciem pracy?Witam,
Zdaje sobie sprawe z tego że umowę o dzieło nie obejmuje kodeks pracy. Ja podpisałam dzisiaj taką umowę ze szkołą jezykową ... Zobacz wątek
2012.9.26 22:37:7
Zameldowanie na podstawie ułamka udziału w kamienicy
Witam, chciałam prosić o poradę w następującej sprawie;Mój ojciec jest właścicielem ułamka kamienicy (1/6). Kamienica nie ma podziału fizycznego. Do tej pory ojciec wynajmował komuś mieszkanie, ... Zobacz wątek
2012.9.26 20:31:30
Sprzedaż działek bez VAT - odpowiedzi na pytania urzędu
Witam serdecznie, jestem właścicielem kilku działek budowlanych ( dziedziczenie ) . Nie chciałbym przy sprzedażyzapłacić podatku VAT. Wysłałem prośbe o interpretacje do Izby Skarbowej. Dostałem ... Zobacz wątek
2012.9.26 13:46:31
Przeniesienie decyzji z działalności jednoosobowej na spółkę
Czy spółka z o.o. może posługiwać się decyzją z urzędu marszałkowskiego wystawioną na firmę jednoosobową? Prowadzę jednoosobową działalność na którą mam decyzję Urzędu Marszałkowskiego ... Zobacz wątek2012.9.26 11:14:27
Obowiązek potwierdzenia spłaty długu przez firmę windykacyjną
Witam, mam pytanie odnośnie potwierdzenia spłaty długu.. Czy jest jakieś prawo które mówi, że po spłacie długu w firmie windykacyjnej np.INTRUM JUSTITIA ta firma musi mi wysłać pismo potwierdzające ... Zobacz wątek2012.9.26 10:37:38
Kto może zmienić wysokość uposażenia poselskiego
Mam takie pytanie. Posłowie jako tacy to pracownicy sejmu. Czyli uposażenie to ich pensja tak jakby. Mam pytanie, kiedy i kto może zadecydować iż uposażenie poselskie może wynieść więcej lub ... Zobacz wątek2012.9.26 9:35:14
Wzrost płacy minimalnej do 1600 zł brutto od stycznia 2013
Szaleństwo.... na co my to wydamy.... tyle pieniędzy.... ... Zobacz wątek2012.9.26 9:31:0
Pensje zarządu Amber Gold - 100 tysięcy miesięcznie
No właśnie, bo to nie jest sprawa 2 osób. To jest sprawa całej siatki która im pomagała i która stała za Plichtą. ... Zobacz wątek2012.9.26 9:30:28
Amber Gold - zwrot podatków i konfiskata mienia pracowników
I dobrze to wina rządu, więc trzeba im zabrać pieniądze, a środki oderbane zostaną zgarniete przez syndyka który ma wypłącac ofiarom spółki ich oszczędności. ... Zobacz wątek2012.9.26 9:29:34
Narodowe Siły Rezerwowe - dodatkowe wynagrodzenie za gotowość
Brakuje 10 tys. osób w NSR. Tak więc możliwe że NSR w ogóle upadnie jako takie.Ale fakt jest taki że wiele osób próbuje właśnie tak dorobić, małymi dopłatami od
NSR. ... Zobacz wątek
2012.9.26 9:28:16
Dywidenda w postaci niepieniężnej a zbycie udziałów podatkowe
Witam, tak należy tak to rozumieć. ... Zobacz wątek2012.9.26 9:27:7
Umowny podział majątku wspólnego - kiedy możliwy?
Przepisy nie zabraniają małżonkom czy byłym małżonkom dokonania umownego podziału majątku. Przeniesienie własności niektórych przedmiotów wymaga zachowania szczególnej formy i obecności notariusza, ... Zobacz wątek2012.9.26 9:26:19
Szantaż policji wobec nieletniego - donos o narkotykach
Witam. Przydażyła mi się dziś bardzo nieprzyjemna sytuacja. Głupio zrobiłem i jadąc na rowerze (publiczna ale rzadko jeżdzoną drogą) piłem piwo (Perłe Summer). Mam 17 lat. Zatrzymała mnie ... Zobacz wątek2012.9.25 22:14:6
Masz inne pytanie do prawnika?