Forum prawne (strona 323)
Otwarcie działaności gospodarczej na terenie innego powiatu i gminy ?
Uda się Pan do urzędu gminy oraz skarbowego i tam dowie się Pan wszystko, co Pana interesuje. ... Zobacz wątek2013.2.6 19:41:13
alimenty a skreslenie z listy studentow
Dzień Dobry !Mam 22 lata, studiuję na III roku,
lecz powinęła mi się noga w tym semestrze i będę powtarzać rok od października,
alę zostanę skreślona z listy studentów już za parę ... Zobacz wątek
2013.2.6 19:31:11
Jak to będzie z tym mieszkaniem
Nie wiem czy w dobrym dziale pisze.Chciałam się zapytać czy mam prawo do mieszkania, w którym obecnie mieszka mój ojciec ze swoją nową kobietą ( nie są w związku małżeńskim) i ich córką.
Ja, ... Zobacz wątek
2013.2.6 18:50:9
odliczenia od uzyskanego przychodu z najmu
Witam, odziedziczyłam po ojcu spółdzielcze własnościowe mieszkanie . Jest ono zadłużone . Wynajęłam je, jestem na etapie zgłoszenia faktu wynajmu do Urzędu Skarbowgo . Bardzo proszę o informację ... Zobacz wątek2013.2.6 18:23:21
Egzekucja komornicza - pytania.
Drodzy Państwo.Otrzymałem dziś pismo od komornika. Byłem tego świadom, że w końcu kiedyś się odezwie, gdyż nie uregulowałem kwoty za zerwanie umowy z siecią T-Mobile. Pierwszy raz mam do ... Zobacz wątek
2013.2.6 17:14:57
co zrobić jeśli sąsiad na podwórku komunalnym sadzi drzewko które uniemożliwia wyjazd autem
co zrobić jeśli sąsiad na podwórku komunalnym sadzi drzewko któreuniemożliwia wyjazd autem
sąsiad posadził swierk na wspólnym podwórku który uniemożliwia wyjazd autem jakie kroki podjąć ... Zobacz wątek
2013.2.6 12:13:27
Jakie ulgi przysługują w 2013 na remont mieszkania spoldzielczego własnosciowego.
Jakie ulgi przysługują w 2013 na remont mieszkania spoldzielczego własnosciowego. ... Zobacz wątek2013.2.6 11:57:49
Projekt Obywatelski 2013
195 tys. podpisów, 19,5 k to by było 19500. Więc pomyłka jakaś. Już jest prawie dwa razy więcej podpisów niż trzeba. ... Zobacz wątek2013.2.6 8:54:28
Bójka a pobicie --- dziwna interpretacja policji.
Kurczę, to brzmi prawie jak takie stare policyjne/milicyjne powiedzonko, \"papier wszystko przyjmie\". To co kto da w zeznaniach i to na czym ktoś inny się wyłoży to decyduje o tym jak sprawa wyglądała ... Zobacz wątek2013.2.6 8:50:36
Bankructwo LOT-u 2013.
LOT nie lot. Ale OLT Germmany zalicza zgona. Ciekawe jak ta sprawa u naszych sąsiadów będzie wyglądać? Czy też tyle wałków nagle wyjdzie.? ... Zobacz wątek2013.2.6 8:48:53
Świadczenie przedemerytalne - 2013 r.
a potem jak się pójdzie na emeryture już normalną, to będzie ona zmniejszona o jakąś sumę w związku z tym iż pobierało się świadczenie przed emerytalne? ... Zobacz wątek2013.2.6 8:43:14
2013.2.6 8:38:12
jak często należy usuwać śnieg z dachu...?
Nie ma czegoś takiego jak określony czas czy pogoda na odśnieżanie. Jako właściciel kamienicy dajmy na to, musi pan zadbać że tak powiem o własny tyłek. Czyli reguralnie usuwać sople i śnieg. ... Zobacz wątek2013.2.6 8:36:42
WYROK SADU GRODZKIEGO
mam pytanie zostalem ukarany wyrokiem sadu grodzkiego na 15 dni pozbawienia wolnosci w zawieszeniu na 1 rok z trzech artykukolw za spozywanie alkoholu w miejscu publicznym,uzywanie slow wolgarnychw i ... Zobacz wątek2013.2.6 5:8:17
czy należy zgłaszać zakończnie budowy budynku gospodarczego bez zezwoleń gdzie zgłaszać i wjakim
czy należy zgłaszać zakończnie budowy budynku gospodarczego bez zezwoleń gdzie zgłaszać i wjakim terminie od zakończenia prac ... Zobacz wątek2013.2.5 23:35:13
alimenty a windykacja komornicza
mam zadłurzenie w zus w funduszu alimentacyjnym komornik pobierał przez 2 lata po 240 zł a ja miałem większ dług komornik nie wpłacał do zus czy to jest możliwe. ... Zobacz wątek2013.2.5 22:52:22
moj tata nie zyje a był poreczycielem zmarł w 2006 r. teraz przyszło mi pismo ze bede miała sprawe
moj tata nie zyje a był poreczycielem zmarł w 2006 r. teraz przyszło mi pismo ze bede miała sprawe spadkową ktorej nie załozyłam bo nie wiedziałam ze jest tylko 6 miesiecy wazna, abym spłaciła ... Zobacz wątek2013.2.5 22:3:54
Osoba która jest rezydętem kraju polskiego może wyjechac poza granice kraju bez zgody wladz?
Osoba która jest rezydętem kraju polskiego może wyjechac poza granice kraju bez zgody wladz? Osoba bedaca rezydetem kraju (polski) i wyjezdza poza granice, gdzie stara sie o osiedlenie. ... Zobacz wątek2013.2.5 21:46:50
postanowienie
Sąd Rejonowy w.....Po rozpoznaniu w dniu xxxx na posiedzeniu niejawnym sprawy z wniosku pana xx z udziałem pani ty
o ustalenie kontaktów z małoletnim postanawia
Wyłączyć celem odrębnego rozpoznania ... Zobacz wątek
2013.2.5 20:38:23
z czym wiąże się przyjęcie karty mobilizacyjnej? czy można odmówić jej przyjęcia? odbyłem służbę
z czym wiąże się przyjęcie karty mobilizacyjnej? czy można odmówić jej przyjęcia? odbyłem służbę wojskową już dawno, a teraz dostałem wezwanie po kartę. pracuję u prywaciarza i nie dostanę ... Zobacz wątek2013.2.5 19:40:41
Czy można scedować umowę?
Czy można scedować umowę? Razem z bratem jesteśmy najemcami mieszkania komunalnego i postanowiliśmy je wykupić. Brat ma pewien problem w urzędzie celnym związany ze zwrotem akcyzy i czy w momencie ... Zobacz wątek2013.2.5 19:37:37
czy w rybniku dostane zaswiadczenie o niekaralnosći?? czy musze jechac do gliwic lub katowic?
czy w rybniku dostane zaswiadczenie o niekaralnosći?? czy musze jechac do gliwic lub katowic? ... Zobacz wątek2013.2.5 19:13:53
Mam zadłużone mieszkanie na okolo 12tys w kwaterunku.
Mam zadłużone mieszkanie na okolo 12tys w kwaterunku. Mieszkam samotnie z córka i wnuczką oraz synem. Córka nie pracuje uczy się a wnuczka chodzi do przedszkola. Syn jest alkoholikiem. Ja sama mam ... Zobacz wątek2013.2.5 18:29:32
2013.2.5 18:26:34
jak wyliczyć emeryturę gótniczą
jak wyliczyć emeryturę gótniczą pracowałem przez 10 lat jako kierowca i 25 lat pod ziemią w kopalni ... Zobacz wątek2013.2.5 18:3:23
obrona konieczna
dziekuje za odpowiedzi. jaki mam czas na zawiadomienie o popelnieniu przestepstwa? czy np. po wyroku skazujacym moge ubiegac sie o zwrot kosztow postepowania z tyt. powodztwa cywilnego i kosztow prawniczych? ... Zobacz wątek2013.2.5 17:34:20
co oznacza nr sprawy674/12
co oznacza nr sprawy674/12 dostalam wezwanie do sadu nie zostalo odebrane poniewaz mieszkam za granica.czy prawnik jako moj pelnomocnik moze czegos na ten temat sie dowiedziec przed sprawa ... Zobacz wątek2013.2.5 16:49:30
Witam . Opłacam indywidualne ubezpieczenie w PZU , niedawno zmarła mi tesciowa więc należy mi sie
Witam .Opłacam indywidualne ubezpieczenie w PZU , niedawno zmarła mi tesciowa więc należy mi sie w/g polisy 20% odszkodowania, jednak z mężem jestem od kilku lat w separacji , choć mamy rózne ... Zobacz wątek
2013.2.5 16:36:29
Zmiana miejsca zamieszkania dziecka a alimenty
Panie Marku--jeśli dziecko zamieszka z Panem,a nie orzeczono ograniczenia praw rodzicielskim,to ,,była,, będzie płacić na dziecko tą kwotę,którą zasądzono Panu:)proszę to zgłosić na sprawie-;)powodzenia ... Zobacz wątek2013.2.5 15:53:58
gdzie zgłosić fatalny stan drogi gminnej?
gdzie mam zgłosić fatalny stan drogi gminnej.. Stan drogi jest na tyle zły że ciężko wyjechać samochodem a płace podatki tak jak każdy zresztą więc co mam zrobić by zmusić gmine do naprawy ... Zobacz wątek2013.2.5 15:28:45
praca w niedziele
Co przysługuje za pracę w niedziele? Pracowałam 6 godzin ... Zobacz wątek2013.2.5 11:40:53
Przejęcie ruchomości
witamZnajduję się w ponizszej sytuacji.Wynajmujemy lokal osobie ,która nam już nie płaci około 6 miesięcy. Ustnie zawarliśmy umowę że przejmujemy ruchomości ,które sa w sklepie: lady regały ... Zobacz wątek
2013.2.5 11:17:59
ilość dni urlopu na 1/2 etatu?
[cytat]Cześć. Pracuje na 1/2 etatu od 3 miesiecy, ale dopiero teraz zainteresowąłem się tym ile ja mam właściwie din ulropu i ile moge miec po roku pracy? Czy tym 26 dni urlopu zacznie mi przysługiwać ... Zobacz wątek
2013.2.5 10:45:4
Posiadam sporządzone umowy kupna-sprzedaży np... komputera,telewizora czy taki dokument uwzględni
Posiadam sporządzone umowy kupna-sprzedaży np... komputera,telewizora czy taki dokument uwzględni komornik? czy tylko imienna faktura? pozdrawiam ... Zobacz wątek2013.2.5 9:42:1
Witam nie spłacam już drugi miesiąc kredytu po jakim czasie moge spodziewać sie wizyty komornika.
Witam nie spłacam już drugi miesiąc kredytu po jakim czasie moge spodziewać sie wizyty komornika. ... Zobacz wątek2013.2.5 9:31:26
Alimenty w wieku 22 lat, płacenie w ratach, czy sprawę należy zgłosić komornikowi.
Widzę las rąk chętny do pomocy.. ... Zobacz wątek2013.2.5 0:0:21
Pomocy
Witam wszystkich. Mam pytanie. Mieszkamy z zona i dwójka dzieci w UK juz jakies 6 lat. Mamy sprawę rozwodowa w Polsce z jej powództwa i wiem ze chcą mnie oskubac bo teść juz mi powiedział i maja ... Zobacz wątek2013.2.4 23:20:45
Czy mandat jest przestępstwem umyślnym ?
Czy mandat jest przestępstwem umyślnym ? Dostałem mandat . Nie przyjąłem , poszedłem do sądu i dostałem wyrok ( 100 zł, mandat był wystawiony na 50 ). Czy teraz jestem karany za przestępstwo ... Zobacz wątek2013.2.4 22:22:18
Czy i jak mogę zgłosić sprawę o zwrot pieniędzy.
Czy i jak mogę zgłosić sprawę o zwrot pieniędzy. Około rok temu kupiłem przez allegro sterownik do samochodu za 800 zł okazał się on wadliwy-zwróciłem w terminie jednak sprzedawca uważa że ... Zobacz wątek2013.2.4 20:46:58
Czy sąd może przyznać wysze alimenty od moich dochodów??? Zarabiam najniszą krajowa.
Czy sąd może przyznać wysze alimenty od moich dochodów??? Zarabiam najniszą krajowa. Żona stara sie na dziecko 900 zł. i na siebie 500 zł.(rosprawa sie jeszcze nie skączyła) ... Zobacz wątek2013.2.4 19:50:20
Gazociąg na mojej działceq
Firma gazowa chce wybudować na mojej działce rurociąg gazowy.Czy należy mi sie odszkodowanie, albo zapłaty za wydzierżawienie terenu. ... Zobacz wątek
2013.2.4 19:43:42
Zaległa jubileuszówka
Witam, mam pytanie odnośnie zaległej nagrody jubileuszowej.Sytuacja przedstawia sie następujaco, pracowałem w gospodarstwie rolnym 23 lata oplacajac składki KRUS po tym czasie zaczalem pracowac w ... Zobacz wątek2013.2.4 18:23:56
Pytanie
Pytanie WitamMam 29 lat i jestem mężatką. Mam dobry kontakt z ojcem, który nadal płaci i nadal chce płacić na mnie alimenty. Pieniążki z alimentów i tak trafiają do niego bo opłacam mu ... Zobacz wątek
2013.2.4 17:28:51
Alimenty a umowa zlecenie
Witam, mam przyznane alimenty, dostaje je z funduszu alimentacyjnego. Dostaje 500 zl. Mieszkam z Mamą która zarabia 1000zł na reke, mam też siostre która jest zamelodowana u nas lecz nie mieszka z ... Zobacz wątek2013.2.4 15:40:7
własność samoistna
Czy nabywa się prawa do zasiedzenia wraz zakupem działki w mieście (na której stoi garaż przylegający do domu mieszkalnego) od poprzedniego właściciela, który poprzedni właściciel użytkował ... Zobacz wątek2013.2.4 15:32:52
Mam pytanie : ciezko chora mama juz mozna powiedzieć ze przewlekle miala przez swojego lekarza wypisane
Mam pytanie : ciezko chora mama juz mozna powiedzieć ze przewlekle miala przez swojego lekarza wypisane zwonienie od 5 grudnia do 2 lutego w tym , czasie została przwieziona do szpitala od 18 grudnia ... Zobacz wątek2013.2.4 15:1:45
Niewyjąsnione wzmianki w księdze wieczystej
Witam, staramy sie zakupić mieszkanie od osoby fizycznej. Mieszkanie jest spółdzielcze własnościowe z udziałem w gruncie. Starając sie o kredyt na to mieszkanie bank odnalazł około 12 niewyjąsnionych ... Zobacz wątek2013.2.4 14:53:0
jak napisać podanie o przydział mieszkania- wzór?
witam mam pytanie od 2005 roku zamieszkuje mieszkanie komunalne - administracyjne ale nie mam na nie przydzialu jak napisac pismo zeby uzyskac taki przydzial? OBECNIE JESTEM W 7 MIESIACU CIAZY A TO MIESZKANIE ... Zobacz wątek2013.2.4 14:49:46
współpraca handlowa członka rady nadzorczej ze spółką
Członek rady nadzorczej jest stałym dostawcą towarów o znacznej wartości do spółki. Czy narusza to w jakikolwiek sposób regulacje prawne? Jak należy zinterpretować takie relacje w stosunku do ... Zobacz wątek2013.2.4 14:42:38
Dzień dobry Noszę się z zamiarem rozpoczęcia działalności gospodarczej polegającej na sprzedaży
Dzień dobryNoszę się z zamiarem rozpoczęcia działalności gospodarczej polegającej na sprzedaży internetowej detalicznej towaru z Niemiec. W związku z tym mam pytanie dotyczący płatności Vat ... Zobacz wątek
2013.2.4 14:8:29
Masz inne pytanie do prawnika?