Forum prawne (strona 321)

skrywalna działalność Policja i Prokuratura odmowa

Witam serdecznie mam 87lat mieszkam w bloku w którym mieszka na demną osaba której syn od roku wykonuje nie legalną dzałalnosć gospodarcza,wzywana była wielokrotnie Policja aby mi pomogła uspokojic ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.2.15 12:55:29

SPONSORKI SZUKAM WADOWICE KRAKÓW

zmienilem numer 886 964 834 teraz prosze dzwonic jesli są jakieś chetne panie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.2.15 10:43:40

czy syn będąc w krus ma prawo do jakiś pieniędzy po śmierci matki

czy syn będąc w krus ma prawo do jakiś pieniędzy po śmierci matki
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.15 6:4:13

Praca dla bukmachera w Polsce

A jak znalazles taka prace? Tez poszukuje pracy w bukmacherce juz od okolo roku, ale bez doswiadczenia zawodowego odpadam w przedbiegach... ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.2.14 23:29:47

dobrowolne alimenty

[cytat]

Z mężem nie prowadze godpodarstwa domowego - wyprowadził sie z domu 2 lata temu - nie mamy rozwodu ani seperacj (ja nie chcę)i; mąz dobrowolnie daje mi pieniądze na dzieci. czy w instytucjach, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.2.14 23:9:55

prokurator za wyzwiska?

Mam taką sytuację, że:
na stronie internetowej swojej drużyny na serwisie futbolowo troche obrażałem swojego trenera używając określeń m.in. cwaniaczek (żadnych groźb, przekleństw). Mówił ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.2.14 21:20:19

od wrzesnia pracuje w niemieckiej firmie jestem zameldowany w niemczech i polsce zona z dzieckiem jest

od wrzesnia pracuje w niemieckiej firmie jestem zameldowany w niemczech i polsce zona z dzieckiem jest w polsce czy nalezy mi sie rozlakowe w niemczech ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.14 20:39:43

rozwod, ciaza, co dalej

witam,
potrzebuje porady.
jesteśmy małżeństwem od 3 lat, spodziewamy się dziecka.
kilka dni temu mąż oświadczył, że mnie nie kocha i chce rozwodu.
ma nadzieje na polubowne zamkniecie sprawy ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2013.2.14 19:34:16

Alimenty- ojciec spóźnia się z zapłatą

[cytat]

Możesz również uzyskać od sądu nakaz płacenia ich w terminie. Według mnie, komornik to ostateczność, gdyż jeżeli teraz już kłócicie się o takie rzeczy to co dopiero będzie później?

[/cytat]
Jak ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.2.14 19:28:28

Zdrowe jest siedzenie na gorących plastykowych siedzeniach? Mężczyzną podobno to bardzo szkodzi.

Zdrowe jest siedzenie na gorących plastykowych siedzeniach? Mężczyzną podobno to bardzo szkodzi. Jak któryś ma problemy , by miec potomstwo to może się domagac odszkodowania? Gdzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.14 19:6:17

jak napisać podanie do powiatu o budowe chodnika?

jak napisać podanie do powiatu o budowe chodnika? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.14 17:37:50

Mam pytanie Jestem ojcem 3 letniego chłopca.W urrzedzie stanu cywilnego dalimy nazwisko matki. Juz nie

Mam pytanie Jestem ojcem 3 letniego chłopca.W urrzedzie stanu cywilnego dalimy nazwisko matki. Juz nie jestem z obecńą dziewczyna od jakiegos czasu chciał bym zmienic jego nzawisko na moje czy jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.14 16:54:27

Rodzice wyrzucają na bruk matkę, ale bez dziecka

Witam,
Postaram się krótko. Jest sobie kobieta. Ma męża. I kilkumiesięczne dziecko. Niebawem 1 rozprawa rozwodowa. Rodzice wywalają ją z domu, chcą jej ograniczyć prawa (mimo, że na prawdę, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.2.14 16:5:4

PIT-8C, a niepełnoletność - jak się rozliczyć?

Witam,

Teraz mam 16 lat (26 lutego - 17). Jeżeli w tym roku zarobię w programie lojalnościowym ~1100 zł i w przyszłym roku dostanę PIT-8C to jak będę musiał się z niego rozliczyć? Czy tylko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.14 15:36:38

nakaz zapłaty w trybie upominawczym- mandat z dnia kiedy nie było mnie w mieście

Masz prawo się odwołac od nakazu zapłaty i wnieśc sprzeciw do Sądu,7 luty wypadł w czwartek wiec masz 7 dni pomijając sob i niedzielę,sprzeciw wnosisz na formularzu p dostępnych w Sądzie lub ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.2.14 15:31:55

Zadoścuczynienie od Prokura Niestandaryzowany FunduszInwestycyjnyZamknięty/Kruk

Witam ,pragne przedstawic swój problem z w/w firmą windykacyjną ,otóz miałem kiedyś dług z 25-03-2008 wobec operatora tel,niezaplacona faktura,dług 31-08-2011nabyła w/w firma windykacyjna ,w dn ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.14 14:50:45

staż i ciąża

Witam mam dość męczące mnie pytanie... zostałam przyjęta na staż tydzień temu który ma trwać rok i jest organizowany przez UP a wczoraj dowiedziałam się że jestem w ciąży... Czy ciąża ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.14 14:50:30

Czy MOPS może zmusić rodziców do pomocy dla pełnoletniego dziecka

Czy MOPS może zmusić rodziców do pomocy dla pełnoletniego dziecka Jestem samotną matką dwojga dzieci utrzymuję się z alimentów i pomocy społecznej ostatnio pracownica stwierdziła że za dużo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.14 14:21:5

Handel obwoźny

Na początku tego posta chciałbym Wszystkich powitać jako że jest to mój pierwszy post na tym forum...(proszę wybaczyć ewentualne niedociągnięcia dotyczące regulaminu).

Nie wiedziałem jak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.14 13:47:14

darowizna od malzonka a rozwod

Witam, rozwód tutaj nie ma znaczenia. Darowiznę jednak można odwołać w trybie art. 896 kc. Jednak proces ten w praktyce nie jest łatwy i sądy rzadko uwzględniają powództwo w tym zakresie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.2.14 11:43:40

bezradność siedemnastolatka?

Witam, Proponuję jednak wytrzymać te miesiące które zostały. Samo postępowanie raczej nie zdąży się zakończyć przed ukończeniem 18 lat. Potem może się Pani wyprowadzić i np. zamieszkać ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.2.14 11:34:48

Rozwód, dziecko, obecny partner

Witam, ad.1 Nikt nie jest w stanie przewidzieć ile będzie rozpraw wszystko zależy od tego jak poważny będzie spór pomiędzy stronami. W wyroku rozwodowym sąd orzeka o władzy rodzicielskiej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.2.14 11:26:12

kasa fiskalna obowiązkowa?

Ja słyszałem o tym że w grecji jak klient nie wezmie paragonu to może dostac karę za to. Kare grzywny. Nie wiem z tylko z jakeigo powodu. Do tej pory myslalem ze to restauracja musi paragon dawac, ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.2.14 9:30:3

Można zwolnić pracownika z depresją - prawo pracy 2012?

Można. Jak się jest rok na chorobowym np. to pracodawca może zwolnić pracownika. Jak się w miedzy czasie kończy umowa to nie trzeba też jej podpisywać z pracownikiem. Naturalnie to nie pomoże ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.2.14 9:27:29

Będzie dodatkowa prowizja za wypłaty z bankomatu ?

Czy wiadomo coś więcej kiedy coś takiego miałoby wejść w życie?
Jakaś debata będzie na ten temat, bo wątpie żeby to miało od tak przejść. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.2.14 9:25:22

od jakiej sumy zacznie mnie nachodzić komornik?

Fajnie że pan udziela, to niech pan udzieli odpowiedzi na pytanie na forum?
Chyba nikt nie pytał o numery telefonów ani maila co nie? ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.2.14 9:23:18

długi pełnoletniego dziecka - jaka jest odpowiedzialność rodziców

Rodzice o ile nie żyrowali niczego to nie mają się o co martwić. Nie można odpowaidać za długi członka rodziny tylko daltego że jest członkiem rodziny. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.2.14 9:21:44

Czy przelew 150 zł od osoby prywatnej musi być opodatkowany ?

Czy przelew 150 zł od osoby prywatnej musi być opodatkowany ? Mam taką sytuacje:
Dostałem propozycje zarobienia 150 zł.
Osoba powiedziała ze mam sie zarejestrować na stronie i znalezc 5 osób ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.13 22:53:53

Czy mozna pobierac alimenty za granica z funduszu alimentacyjnego?

Czy mozna pobierac alimenty za granica z funduszu alimentacyjnego? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.13 19:49:16

egzekucja z majatku wspólnego byłych małzonków

czy komornik może prowadzić egzekucje lub wnioskowac o wpisy w KW co do długów mojego byłego męza (4 lata po rozwodzie) na nieruchomości wspólnej 52 ar działka ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.13 19:42:46

PROBLEMY z Sygma Banque

Witam sprawa ktora chce przedstawic jest dosyc prosta lecz niewiem jak sobie z nią poradzic siostra wziela mi telewizor na raty przez Sygma Bank na 6mies wydawalo mi sie że splacilem wszystkie raty przed ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.13 19:35:21

Błąd w świadectwie pracy: Jest:Marianna Pyras Córka Jana,Marii winno być córka Jana,Marianny. Jak

Błąd w świadectwie pracy: Jest:Marianna Pyras Córka Jana,Marii winno być córka Jana,Marianny. Jak i gdzie poprawić ? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.13 16:44:43

umowa najmu - szkoda

chodzi o uszkodzenie niezabezpieczonej lampy znajdującej się nad placem gry ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.2.13 14:52:36

Nielegalny wynajem-obciążenie kosztami

Bardzo proszę o pomoc....

Wraz z mężem 3 lata temu wprowadziliśmy się do domku jednorodzinnego należącego do jego rodziców i jesteśmy w nim zameldowani na pobyt tymczasowy. W tym czasie regularnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.13 14:25:33

Powierzchnia mieszkania

Witam!
Dwa dni temu odebraliśmy mieszkanie od dewelopera. Odbiór został zrobiony z paroma usterkami. Do piątku mamy czas, żeby coś jeszcze zgłosić i tak:
Policzyliśmy powierzchnię mieszkania, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.13 13:20:15

Spadek po matce...Nie wiem co robic...Pilnie proszę o pomoc!!

Teraz konkretnie rozchodzi mi się o podatek co się płaci raz na kwartał do urzedu miasta. Ja niby go płacę bo mieszkam w domu, ale dom jest już zapisany na całe rodzeństwo. I dlatego chcę wiedzieć ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.2.13 12:11:33

Podatek od nieruchomosci komercyjnej

Witam. Wybudowałem budynek w ramach działalnosci gospodarczej. Jest to budynek komercyjny (handlowo-uslugowy). Budynek został oddany do użytku. Aktualnie mam najemców i płacę wysoki podatek od nieruchomosci ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.13 11:59:17

Witam. Chciałabym skorzystać z urlopu zdrowotnego od 1 września 2013roku. Obecnie jest dyskusja o

Witam. Chciałabym skorzystać z urlopu zdrowotnego od 1 września 2013roku. Obecnie jest dyskusja o zmianach w Karcie Nauczyciela- czy zdążę na "starych" zasadach ubiegać się o urlop? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.13 11:21:1

Dzień dobry mam pytanie.21.11 2012 miałem rozprawe o kontakty dziecka na tej rozprawie miał byc wyrok

Dzień dobry mam pytanie.21.11 2012 miałem rozprawe o kontakty dziecka na tej rozprawie miał byc wyrok koncowy mie na tej sprawie nie było.Po swiętach wigilijnych napisalem do sadu list o przesłanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.13 11:1:8

Ile może zabrać komornik?

Z umów o pracę może zabrać tylko określoną procentową część. Najmniej z podstawy, więcej z nagród i premii ale też nie całość. Naturalnie komornik musi nam zostawić minimalną krajową ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.2.13 9:23:0

Jak udowodnić umowę ustną?

Świadek takiej umowy byłby najlepszym jej potwierdzeniem. Albo nagranie. I tylko tyle. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.2.13 9:21:6

nieczytelna tablica rejestracyjne - sposoby na unikniecie mandatu

Kombinatorzy. Za nie coś takiego powinno być wyszukiwanie po numerze IP i odrazu kara za namawianie do popełnienia wykroczenia i grzywna awansem. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.2.13 9:19:53

komornik 2013

I jak się sprawa rozwiązała? Wystawił fakturę czy nie? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.2.13 9:17:23

Czy mój pracodawca może potrącać mi ryczałt samochodowy za dni robocze w których byłem na wolnym

Czy mój pracodawca może potrącać mi ryczałt samochodowy za dni robocze w których byłem na wolnym ale w danym miesiącu pracowałem w soboty lub niedziele. Ilość przepracowanych godzin w miesiącu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.13 8:26:34

Zwrot allegro

Witam , mam problem z kupującym z allegro.
Sprzedałem komputer , jako osoba fizyczna , nie firma , w drodze licytacji. Od kupującego otrzymałem wpłatę , wysłałem przedmiot. W dzień odebrania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.13 0:21:8

witam mam pytanie odnosnie importu używanych opon z norewgii do polski opony są kupione lub dawane

witam
mam pytanie odnosnie importu używanych opon z norewgii do polski opony są kupione lub dawane od wulkanizatorów jak reguluja to przpisy w PL jak legalnie moge przywieść je ?wg jakich procedór ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.12 21:4:21

czy mozna zrzec się mieszkania na rzecz banku, w którym jest ono zabezpieczeniem spłacanego kredytu

czy mozna zrzec się mieszkania na rzecz banku, w którym jest ono zabezpieczeniem spłacanego kredytu hipotecznego. Kredyt regularnie spłacany od 6 lat. Waluta kredytu CHF. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.12 18:42:41

chciałbym się dowiedzieć gdzie wysłać pismo o sprawdzenie czy mój dorosły syn się jeszcze uczy

chciałbym się dowiedzieć gdzie wysłać pismo o sprawdzenie czy mój dorosły syn się jeszcze uczy mam na niego zasądzone alimenty ściągane przez komornika proszę o pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.12 18:31:59

Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia społecznego. Rodzice posiadają 7-ha gospodarstwo rolne, mama dodatkowo

Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia społecznego. Rodzice posiadają 7-ha gospodarstwo rolne, mama dodatkowo prowadzi działalność pozarolniczą. Przez kilka lat była na rencie i opłacała składki ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.2.12 16:25:34

drzwi

zrobiłem byka i jeszcze nie mogę go poprawić ehh ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.2.12 15:54:18

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika