Forum prawne (strona 221)
Wypowiedzenie umowy kontraktacji bez zapisów
Nie ma nikogo,kto by mógł mi pomóc? ... Zobacz wątek2014.4.14 7:33:38
Alimenty przeciwko matce biologicznej - rodzina zastępcza i egzekucja
Jak mogę odzyskać od matki dziecka kwotę połowy zapłaconych przeze mnie alimentów na dziecko, które znajduje się w rodzinie zastępczej, matka dziecka urwała kontakt i do dziś miejsce jej zamieszkania ... Zobacz wątek2014.4.13 14:0:25
Wycofanie się z ugody majątkowej w sprawie rozwodowej
Miałam wykonaną operację prywatnie. Była wykonana niewłaściwe, z konsekwencjami, potem dwie poprawkowe również nieudane. W końcu udało mi się dojść do ugody z lekarzem. Otrzymam zwrot kosztów ... Zobacz wątek2014.4.13 12:25:12
Napaść na członka komisji wyborczej poza lokalem - ochrona prawna
Historyjka obrazkowa.Dzień wyborów. Lokal wyborczy.
Pewien łobuz wpada tam i zaczyna zakłócać porządek. Pan członek Obwodowej KW, zgodnie z wytycznymi, żąda opuszczenia lokalu przez łobuza. ... Zobacz wątek
2014.4.13 10:24:37
Udziały w spółce z o.o. - obowiązki prawne
1. Nie musisz zakładać działalności gospodarczej,chyba że chcesz świadczyc usługi dla owej spóki i wystawiać dla niej f-ry.2.Chodzi o zysk z owej spółki to nie musisz mieć podpisanej także ... Zobacz wątek
2014.4.13 9:16:23
Fetor z gospodarstwa rolnego - reklamacje do urzędów
Witam !Mam problem ze sąsiadem. Jest on rolnikiem posiadającym około 5 krów i ponad 40 świń. Moim problem jest fetor wydobywający się z gnojówki. Szczególnie nie do zniesienia jest on w upalne ... Zobacz wątek
2014.4.12 19:51:51
Ujawnienie danych osobowych o stypendium przez uczelnię osobom trzecim
Witam, moja sprawa dotyczy stypendium rektora dla najlepszych studentów, które na naszej uczelni przyznawane jest na podstawie osiągnięć. Zostało mi przyznane stypendium po ponownym rozpatrzeniu ... Zobacz wątek2014.4.12 13:24:31
Nieuczciwość w płaceniu alimentów przez ojca
Przepraszam, jeżeli moja wypowiedź wydała się Pani zbyt obcesowa. Czasami jednak okazuje się, że w rzeczywistości zasięgnięcie porady profesjonalisty nie jest aż tak drogie, jak się wydaje. ... Zobacz wątek2014.4.11 13:23:51
Droga konieczna po działce - odmowa ustanowienia służebności przez sąsiada
Witam, mam problem z moim sąsiadem który rości o ustanowienie służebności drogi koniecznej po mojej działce. Zgodnie z przepisem art. 145 § 1 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 roku Kodeks cywilny ... Zobacz wątek2014.4.11 11:41:15
Procedury w rodzinach zastępczych przy oskarżeniach
Co raz częściej podopieczni rodzin zastępczych zaskarżają ( opowiadają) o rzekomym molestowaniu przez opiekuna.Osatnio dowiedziałam się,ze jedna nastolatka,doniosła w opiece na rzekome molestowanie.Mężczyzna ... Zobacz wątek
2014.4.11 10:47:54
Zameldowanie ojca w mieszkaniu po darowizny - konsekwencje sprzedaży
Witam,Proszę o pomoc w niżej opisanej sytuacji:
Od dziadków, na mocy darowizny otrzymałem mieszkanie. Wcześniej w tym mieszkaniu mieszkał i zameldowany był mój ojciec, jednakże na skutek różnych ... Zobacz wątek
2014.4.10 23:33:54
Dotacja z PFRON na działalność a wyjazd za granicę - ograniczenia
Hej!Nie wiem czy dział odpowiedni, jak nie tak to prosiłbym o przeniesienie. :)
Mam zamiar ubiegać się o dotacje z PFRONu (mam lekki stopień niepełnospr.) na otworzenie firmy.
Tutaj ich ... Zobacz wątek
2014.4.10 22:8:15
Zniesienie współwłasności w różnych miejscowościach
Witam! Jeżeli dla tych 2 nieruchomości właściwe są 2 różne sądy, to niestety trzeba złożyć osobne wnioski do 2 sądów. ... Zobacz wątek2014.4.10 20:9:48
Reklamacja drzwi z błędnym kolorem
Witam, niedawno z tata byliśmy oglądać drzwi które chcieliśmy kupić w castoramie. Na miejscu okazało się że nie ma jednego wymiaru drzwi i mają dowieźć - mimo że produkt jest na 1 stronie ... Zobacz wątek2014.4.10 19:40:15
Egzekucja nakazu zapłaty sprzed 12 lat
Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz. Po osobistej wizycie 7.04 Urzad Gminy dal mi dzis pisemna odpowiedz. Niestety pozwany wymeldowal sie z pobytu stalego w 2008 r.,i nigdzie nie jest zameldowany (ani ... Zobacz wątek2014.4.10 18:15:13
Wykorzystanie danych osobowych pracowników przez pracodawcę - czy legalne?
Witam wszystkich.Temat może trochę dziwny, ale już tłumacze o co chodzi.
Pracuje w firmie, która udostępnia swoim klientom dostęp elektroniczny przez internet do danych ich dotyczących. Dyrektor ... Zobacz wątek
2014.4.10 13:35:24
Odprawa rentowa przy zakończeniu umowy podczas świadczenia rehabilitacyjnego
Czy należy mi się odprawa rentowa jeśli w czasie świadczenia rehabilitacyjnego skończyła mi się umowa o prace? Zastanawiam się czy należy mi się odprawa jęli 15 kwietnia mam komisję rentową, ... Zobacz wątek2014.4.10 11:30:3
Rozwiązanie umowy najmu w trybie natychmiastowym z powodu grzybów
Witam, mam problem z wypowiedzeniem umowy wynajmu mieszkania (jestem wynajmującą). W umowie jest zapis o 3 miesiecznym okresie wypowiedzenia.Chciałam się wyprowadzić 30 czerwca.
Przed końcem ... Zobacz wątek
2014.4.10 0:22:42
Pojazdy elektryczne - jak prawo traktuje takie pojazdy
Pojazd wolnobieżny według definicji z ustawy Prawo u Ruchu Drogowym to pojazd silnikowy, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 25 km / h z wyłączeniem ciągnika rolniczego ... Zobacz wątek2014.4.10 0:22:36
Odzyskanie wynagrodzenia za umowę zlecenie
Pozew do sądu cywilnego o wydanie nakazu zapłaty. ... Zobacz wątek2014.4.9 20:40:16
Rozliczenie PIT bez PIT-11 od byłego pracodawcy
W jaki sposób rozliczyć się z podatku PIT za 2013 rok gdy były pracodawca nie wystawił PIT-11? W styczniu 2013 roku rozwiązałam umowę o pracę bez wypowiedzenia z winy pracodawcy, w trybie art. ... Zobacz wątek2014.4.9 19:17:31
Jazda bez prawa jazdy podczas kursu - jakie konsekwencje
WitamChcialbym uzyskac co mi grozi za jazde samochodem nie majac prawa jazdy. Otóż 4 miesiace zostalem zlapany za jazde po alkoholu wg urzadzenia stacjonarnego w ktore dmuchalem mialem w wydychanym ... Zobacz wątek
2014.4.9 18:4:27
Odszkodowanie za pobyt w szpitalu psychiatrycznym
WITAM WszystkichMam kilka pytan odnośnie odszkodowania za pobyt w szpitalu psychiatrycznym...opisze jak sytuacja wygląda :
Mój brat (22lata) trafił do takiego szpitala jakies 4 tyg temu,teraz ... Zobacz wątek
2014.4.9 16:17:24
Obowiązki GIODO dla prywatnego serwisu ogłoszeniowego
Witam,czy prowadzac serwis ogłoszeniowy w sposob niezarobkowy, jako osoba prywatna podlega sie pod giodo oraz wymagania dot. polityki bezpieczenstwa? ... Zobacz wątek
2014.4.9 14:9:40
Odszkodowanie za kolizję bez prawa jazdy
Witam, Jeżeli jest Pan zainteresowany to służę pomocą. To co mogę powiedzieć teraz to fakt, iż kwota jest tak wysoka wynika prawdopodobnie z wyceny biegłego jako likwidatora szkód. Takiego ... Zobacz wątek2014.4.9 11:9:7
Przemoc domowa i narkotyki w rodzinie
Witam, Przede wszystkim spokojnie. Daje się Pani bardzo zastraszyć a to już jest niebezpieczne, bo będzie podejmować Pani nierozsądne i emocjonalne decyzje. Proszę pamiętać, że w sądzie wszystko ... Zobacz wątek2014.4.9 10:51:48
Fałszywe oskarżenia o alimenty - zeznania świadków
Witam, Jak rozumiem dziecko jest Pana? Jeżeli matka dziecka według Pana wiedzy podaje nieprawdziwe informacje to oczywiście może je Pan podważać. Koszty związane z lokalem można zweryfikować ... Zobacz wątek2014.4.9 10:35:49
Zwrot kosztów utrzymania dziecka od drugiego rodzica
Witam,Może wystąpić o zaległe alimenty ale tylko 3 lata wstecz. Natomiast musi udokumentować fakt poniesionych z tego okresu kwot zaciągniętych zobowiązań czy pożyczek, które nadal spłaca ... Zobacz wątek
2014.4.9 10:30:31
Wymiana toalety na żądanie spółdzielni
[cytat]Sugeruję wysłać spółdzielnię na drzewo. Nie mogą domagać się wymiany toalety bez wykazania, że jest ona przyczyną wycieku.
[/cytat]
niestety wiekszosc spoldzielni sie do tego ... Zobacz wątek
2014.4.9 10:9:21
Odpowiedzialność biura podróży za niewywiązanie się z umowy
Jan Kowalski prowadzi biuro podróży "Legniczanka". Zawarł umowę z PZU S.A. oddział Legnica o zorganizowanie imprezy integracyjnej dla pracowników tego oddziału. W umowie zapewnił, że jest właścicielem ... Zobacz wątek2014.4.9 9:10:11
Oszustwo przy sprzedaży magnetofonu - brak zwrotu
Umowa została zawarta i zrealizowana. Jeśli durna baba chce iść z tym na policję, to niech idzie, ale co chce złości? Że kupiła używany sprzęt, który po jednym dniu zwróciła i domaga się ... Zobacz wątek2014.4.8 21:58:37
Zakaz zatrudnienia byłego urzędnika u podmiotu którego dotyczył
Czy jest przepis określający czas przez jaki były pracownik samorządowy nie może być zatrudniony w firmie na rzecz której wydawał decyzje administracyjne ? ... Zobacz wątek2014.4.8 19:7:6
Dług telefoniczny sprzed 15 lat
Bardzo dziękuję za odpowiedz na mój post,byłam wczorajszego dnia u prawnika i powiedział że nie widzi pozytywnego rozwiązania jak tylko porozumieniem się z wierzycielem o anulacje odsetek i rozłożenie ... Zobacz wątek2014.4.8 18:29:30
Kasa fiskalna przy rozpoczęciu działalności weterynaryjnej i zawieszenie renty
Witam!Mam zamiar otworzyć gabinet weterynaryjny i mam w związku z tym kilka pytań.
Po pierwsze czy kasę fiskalną muszę już mieć od samego początku działalności czy dopiero jak przekroczę ... Zobacz wątek
2014.4.8 13:39:19
Obowiązek alimentacyjny wobec rodziców po separacji
Może Pani się ubiegać o alimenty - zwłaszcza po wyprowadzce, bo teraz na pewno pojawi się obrona na zasadzie "zapewniam córce pożywienie i dach nad głową"; na pewno warto zbierać dowody ... Zobacz wątek2014.4.8 11:6:19
Pozew przeciwko Kolejom Mazowieckim za działania kontrolera
Czy jeżeli kontroler będący zatrudniony pośrednio przez Koleje Mazowieckie w celu świadczenia usług na rzecz Kolei Mazowieckich w trakcie pełnienia swoich obowiązków służbowych naruszył moją ... Zobacz wątek2014.4.8 11:0:57
Obowiązek odpowiedzi nadzoru budowlanego w sprawie legalności budowy
czy nadzór budowlany jest zobowiązany do udzielenia odpowiedzi w sprawie legalności postawienia budynków ??Ile ma czasu na udzielenie takiej odpowiedzi?? ... Zobacz wątek
2014.4.8 7:45:26
Przekazanie zwrotu podatku na cele charytatywne
Czy jest jakaś możliwość przekazania mojego zwrotu podatku na jakiś np charytatywny cel, tak by komornik nie zajął tej kwoty, to jest śmieszna kwota 59 zł ale chciałbym komuś ją ofiarować. ... Zobacz wątek2014.4.7 21:58:50
Groźby eksmisji od agresywnego ojca alkoholika
agresywny ojciec alkoholik grozi mi ciągle wyrzuceniem z domu, straszy , że mnie wymelduje, wyrzuci na bruk i zmieni zamki.czy to jest możliwe?jakie argumenty trzeba przedstawić,żeby wymeldować ... Zobacz wątek
2014.4.7 17:52:47
Sprzedaż towaru bez działalności gospodarczej - opodatkowanie
Witam serdecznie.Być może moje pytanie jest nieco trywialne, jednakże bardzo proszę o poradę. Jednocześnie nie wiem czy dobrze wpisałam się w kategorię pytania.
Pewna firma jest zainteresowana ... Zobacz wątek
2014.4.7 17:28:22
Napaść i używanie gazu łzawiącego przez ochronę
Witam, z gory przepraszam za brak polskich znakow, nie mam aktualnie takiej mozliwosci.Dnia 30 marca polerowalem z Zona auto po myciu na publicznym parkingu marketu Lidl. Wiem, dobra kobieta :-) Podjezdza ... Zobacz wątek
2014.4.7 17:26:22
Wpływ skazania w sądzie rodzinnym na komisję wojskową
Ponad 3 lata temu, mając 15 lat, zostałem zatrzymany za drobną kradzież w sklepie. Miałem sprawę w sądzie rodzinnym i otrzymałem od sędziego pouczenie. Niedługo mam komisje wojskową i słyszałem, ... Zobacz wątek2014.4.7 17:14:6
Przedawnienie zaległości za energię elektryczną
kiedy zaległość za prąd przepada? ... Zobacz wątek2014.4.7 16:45:1
Odrzucenie reklamacji a opinia rzeczoznawcy - wymaganie faktury VAT
Dzień dobry,kupiłem parę miesięcy temu torbę, która po krótkim czasie się rozwaliła. Oddałem na reklamację - odrzucono ją jakoby to była moja wina. Oczywiście odwołałem się, zaniosłem ... Zobacz wątek
2014.4.7 15:1:38
Uszkodzenie mienia na parkingu szkoły
Witam.Nie dawno wydarzyła się pewna sytuacja, mianowicie.
Udostępniłem chłopakowi mój samochód, ponieważ jest na sprzedaż, pojechał się przewieźć. Ja poszedłem do garażu u sąsiada ... Zobacz wątek
2014.4.6 20:37:6
Włamania do piwnicy przez administrację TBS
Witam.Mieszkam w bloku TBS i wchodząc wczoraj do piwnicy zaskoczyło mnie to, że jest założona inna kłódka a po mojej nie ma żadnego śladu. Chwile potem dowiedziałem się od sąsiadów, że ... Zobacz wątek
2014.4.6 14:40:36
Czas wypuszczenia z aresztu po wpłaceniu kaucji
poręczenie majątkowe jeśli wpłacamy poręcznie oskarżony opuszcza areszt w tym samym dniu? czy ustala to prokurator? ... Zobacz wątek2014.4.6 13:26:50
Procedura opuszczenia aresztu po wpłacie poręczenia
po jakim czasie oskarżony opuszcza areszt po wpłaceniu kaucji? jeżeli wpłacamy kaucje to po jakim czasie oskarżony zostaje wypuszczony? ... Zobacz wątek2014.4.6 13:23:58
Żądanie pieniędzy za wymeldowanie jako przestępstwo?
WitajcieJestem teraz w trudnej sytuacji, straciłem pracę i nie mam na raty kredytu, boję się, że mi go wymówią, sprzedadzą dom za grosze a resztę każą spłacać.
Aby tego uniknąć, znalazłem ... Zobacz wątek
2014.4.5 18:39:58
Intrum atakuje za odkupiony dług bez sprawdzenia - jak się bronić
Witam serdecznie.Prosił bym o rade a mianowicie w grudniu 2011 kupiłem samochód z ubezpieczeniem MTU poprzedniego właściciela. wypowiedziałem ubezpieczenie listownie następnie wziąłem ubezpieczenie ... Zobacz wątek
2014.4.5 11:22:34
Masz inne pytanie do prawnika?