Forum prawne (strona 271)

Opłata kosztów sądowych

Odpowiadając njprościej- tak, może uiścić za Pana. Pozdrawiam. Adwokat Barbara Szopa ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.9.28 10:24:18

Inwentaryzacja-przeterminowany towar.

W sklepie w którym pracuję od niecałego miesiąca (jestem na okresie próbnym) przeprowadzona zostanie niebawem inwentaryzacja. Z tego co słyszałam od personelu za towar, który uległ przeterminowaniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.27 21:20:2

Godziny pracy na delegacji

Witam,
chciałabym dowiedzieć się czy ktoś z Was miał już może problemy o których za chwilę napiszę, i ewentualnie mógł doradzić co można z tym zrobić. Sprawa wygląda następująco - mój ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.27 20:38:33

Witam Sprawa wygląda następująco - mieszkam z córką (13 lat) od pewnego czasu przyjeżdża do nas,

Witam
Sprawa wygląda następująco - mieszkam z córką (13 lat) od pewnego czasu przyjeżdża do nas, właściwie do niej jej przyjaciel, syn mojej koleżanki.
Chłopak ma lat 21, dobrze się dogadują, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.27 20:12:23

Jak podpisać umowę z NFZ na masaże lecznicze..

Jak podpisać umowę z NFZ na masaże lecznicze.. Dzień dobry.. prowadzę gabinet rehabilitacyjno-rekondycyjny.. Chciałam otworzyć teraz gabinet masażu leczniczego w poradni, czy mam możliwość podpisania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.27 19:54:40

Czy kurator rodzinny ma prawo wejść do domu kiedy nie ma osoby dorosłej i zaglądać w każdą dziurę

Czy kurator rodzinny ma prawo wejść do domu kiedy nie ma osoby dorosłej i zaglądać w każdą dziurę mieszkania? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.27 19:33:24

Uszkodzony laptop

Czy kupujący wskazał w swoim oświadczeniu na inne, konkretne uszkodzenia, które po zakupie w tym laptopie odkrył? W opisie aukcji widnieje adnotacja o uszkodzonej matrycy, z Pana zastrzeżeniem, iż ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.9.27 19:30:24

Intrum. Potrzebna pomoc.

Pani problem jest raczej kwestią faktyczną, a nie prawną i zdaje się, że w chwili obecnej bez większego znaczenia pozostaje z jakich przyczyn Pani nie regulowała swoich zobowiązań. Kwestią kluczową ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.9.27 19:20:53

spozniona pensja - mozna domagac sie rekompensaty??

Można się domagać odsetek, ale kto tak naprawdę jest skłonny podjąć walkę z pracodawcą? ... Zobacz wątek

11 odpowiedzi

2013.9.27 15:53:37

zawiadomienia z sadu rodzinnego do meza i rodziców

PRzydałyby się jakieś przecinki i duże litery, nic nie idzie zrozumieć ;) ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.9.27 15:51:22

jak zmienić w gminie plan zagospodarowania przestżennego

jak zmienić w gminie plan zagospodarowania przestżennego miałem działkę rolną zabudowaną podatek rolny płacę do gminy z działki zabudowanej wypis z rejestru gruntu rolną zabudowaną ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.27 14:45:42

Nakleika na szybe za złe parkowanie

Jestem pracownikiem ochrony , pracuie na osiedlu i strzege osiedla. ostatnio wspulnota wpadła na genialny pomysł i uchwaliła że za złe parkowanie ochrona będzie nalepiać nakleiki na szybę . Ta ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.27 10:49:26

Cz należy mi się nagroda jubileuszowa?

Cz należy mi się nagroda jubileuszowa? W tym roku skończyłem Lącznie 30 lat pracy.W latach 90 na okres 2 lat rozwiązałem umowę o pracę i oteorzyłem własną działalnoś,by następnie zamknąć ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.27 9:50:26

wpis na hipoteke

Rok temu rozstałam sie z chłopakiem. Posiadamy wspólny kredyt hipoteczny, jednak właścicielem nieruchomości jest tylko on. Ja nie mam żadnych praw. Mieszkaliśmy ze sobą ok 4 mce gdy musiał refinansować ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.27 8:48:18

Kompensata wzajemnych należności powstalych przed ogloszeniem upadłości.

Witam. Dziękuję za szybką odpowiedź. Ostatnie krótkie pytanie: czy w stosunku do społki w upadłości mogę zastosować oświadczenie woli potrącenia art. 499 KC zamiast kompensaty umownej?
Pozdrawiam.
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.9.27 0:11:3

Kto jest odpowiedzialny za utrzymanie i modernizację drogi wewnętrznej będącej we władaniu gminy?

Kto jest odpowiedzialny za utrzymanie i modernizację drogi wewnętrznej będącej we władaniu gminy? Witam,

Jakiś czas temu kupiliśmy z mężem działkę budowlaną do której prowadzi droga wewnętrzna ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.26 21:49:0

Ujawnienie hipoteki.

Witam,
zwracam się z prośbą o udzielenie mi wyjaśnienia w moim przypadku:
Złożyłem do sądu wniosek o nadanie klauzuli wykonalności aktu notarialnemu w którym zawarta jest umowa pożyczki,wraz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.26 20:30:33

Mam takie pytanie czy moge wyslac mame na przymusowy odwyk alkocholowy, moja mama jest alkocholiczka

Mam takie pytanie czy moge wyslac mame na przymusowy odwyk alkocholowy, moja mama jest alkocholiczka i przesto robi mnustwo dlugow jak mam zalatwic taki problem . ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.26 15:29:33

Była zabrania mi zabierania dziecka do sibie. Grozi sądem.

w przypadku jeśli nie porozumie się Pan z matką dziecka co do zakresu kontaktów z córką pozostaje jedynie ich sądowne ustalenie. Ma Pan prawo do kontaktów z córką także poza miejscem jej zamieszkania. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.9.26 15:24:35

Jaki jest okres oczekiwania na odczytanie testamentu

Jaki jest okres oczekiwania na odczytanie testamentu Po smierci matki zostal testament ,ktory znajdowal sie w gminie gdy poszedlem z bratem na odczytanie tego testamentu gmina poinformowala nas ,ze oni ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.26 13:14:53

Proszę o pomoc

Osoba A oskarża osobę B w sprawie przywłaszczenia mienia tj. o przestępstwo z art. 284 2kk.
Osoba A posiada tylko 1 świadka, którym jest ojcem dziecka tej osoby oraz mieszka razem z nią a także ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.9.26 12:37:15

jak mam sie przed tym ocronic ??

jak mam sie przed tym ocronic ?? jestem w placowce resocjalizacyjnej . zostalem pomowiony o zarzywanie narkotykow tylko dlatego ze bylem w tego typu zdarzeniu uczestnikiem . zwykle pomowienia ... ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.25 20:10:28

jak napisać wniosek do sądu o pomówienie?

Jestem w placowce resocjalizacyjnej . Zostalem pomowiony o zarzywanie narkotykow . Dostalem ocene z zachowania naganna i informacje do sadu . Jak mam sie przed tym obronic ? liczac sie z tym ze mam umorzony ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.9.25 20:7:10

polećcie adwokata w Toruniu

Polecam adwokata Marcina Synaka. Rzeczowo , szybko i skutecznie poprowadził sprawę mojej siostry. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.9.25 19:48:43

Opieka nad chorym

Moje pytanie odnosi się do opieki nad ojcem. Jest on alkoholikiem, matka jest z nim rozwiedziona, nie dokładał się do utrzymania więc dostał nakaz eksmisji. Niestety został pobity ostatnio i miał ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.9.25 18:50:16

jak napisać pismo do komornika o zmianie konta bankowego?

jak napisać pismo do komornika o zmianie konta bankowego?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.25 18:46:12

Klient nie wie czego chce, jak zerwać umowę

Witam,

Mój problem polega na tym że od miesiąca użeram się z kupującym. Sprzedaję szkice na allegro. Pani zamówiła rysunek córki, określiła wymagania, ja zakceptowałam. Obiecałam wysłać ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.25 14:36:8

Widzenia z dzieckiem mam przeznane 2 razy w tygodniu i co drugi weekend. W zwiazku z trybem mojej pracy

Widzenia z dzieckiem mam przeznane 2 razy w tygodniu i co drugi weekend. W zwiazku z trybem mojej pracy nie moge odbierac dziecka w tygodniu. Jak to mozna prawnie rozwiazac? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.25 12:17:7

oszukani przez pośrednika

Witam serdecznie,
Jakiś czas temu wraz z narzeczonym wynajęliśmy mieszkanie poprzez pośrednika nieruchomości.
Znaleźliśmy ofertę w internecie, obejrzeliśmy mieszkanie i zdecydowaliśmy się.
Oglądając ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.25 10:11:23

Nieodpłatna praca a wyjazd za granice

Witam. Prosze o pomoc. Dostalem kare nie odplatnej pracy na caly rok po 40 godzin w miesiącu ustalilem już z kuratorem zaklad w ktorym bede odrabiac tą kare. 2 dni temu dostałem informacje, że bede ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.9.25 8:13:2

Urodzłam 11.09.2013 do jakiej daty mi przysługuje urlop macierzyński( 20 tyg),dodatkowy urlop macierzynski(6

Urodzłam 11.09.2013 do jakiej daty mi przysługuje urlop macierzyński( 20 tyg),dodatkowy urlop macierzynski(6 tyg.) i urlop rodzicielski(26 tyg.)Obawiam się zę moge sie pomylić chociażby o 1 dzień ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.24 22:25:6

Czy należy się zwrot części czynszu za niewykorzystany okres najmu

Moja sytuacja wygląda tak:
1. Złożyłem wypowiedzenie umowy, które zgodnie z zawartą umową zacznie swój bieg od 1 dnia następnego miesiąca, czyli będę mieszkał jeszcze do końca października.
2. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.24 21:19:24

Zanizona faktura przy kupnie z USA(Chin)

Witam
Kupiłem ostatnio jakiś przedmiot w stanach(wysyłka była jednak z chin o czym dowiedziałem się po telefonie z UC).
Dostałem telefon z urzędu celnego z prośbą o przedstawienie tłumaczenia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.24 20:32:27

Dwie umowy o zakazie konkurencji

Przy pierwszej umowie o pracę podpisałem umowę o zakazie konkurencji. Po jakimś czasie podpisałem drugą, o tym samym zakresie co pierwsza, ale z inną karą za złamanie zakazu. Pracodawca obiecał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.24 19:38:11

spółka jawna zawieszenie 3 lata

Witam,
spółkę jawną zawiesiłem ze wspólnikiem jakies 3 lata temu...
Miałem problem ze znalezieniem wspólnika dlatego nie odwieszałem ani zamykałem jej z powodów finansowych.-- na drodze sądowej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.24 17:54:11

Odebranie auta

Nie ma znaczenia na kogo jest zarejestrowane auto. Zostało nabyte w trakcie trwania małżeństwa i stanowi majątek wspólny małżonków. Oboje mają równe prawo do pojazdu. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.9.24 15:48:44

chorobowe w dniu wygaśnięcia umowy

Dzień dobry. Pracowałam 10 lat na czas określony. W ostatnim dniu umowy 31 lipca zachorowałam. Skręciłam palec. Za ten ostatni dzień zapłacił mi pracodawca a od 1 sierpnia płaci mi zus. Okazało ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.24 14:57:48

Rozwiązanie umowy

bez analizy umowy nie sposób jednoznacznie odpowiedzieć na Pana pytanie. Jeśli w świetle zapisów umowy mieli prawo do wystawienia faktur i świadczyli faktycznie usługi za które faktura została ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2013.9.24 13:1:30

Witam. Rok temu złozyłam wniosek o rozwód. Niestety mój mąż jet nieosiągalny i na wskutek tego

Witam. Rok temu złozyłam wniosek o rozwód. Niestety mój mąż jet nieosiągalny i na wskutek tego sprawa będzie zawiezona chyba ze wskaże jego miejsce pobytu. Nie mam zielonego pojęcia gdzie przebywa ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.24 11:16:56

Niebezpieczne zabawki dla dzieci

Wiem jedno, że te wszystkie zabawki tutaj są bezpieczne: ) O to się nie musisz martwić. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.9.24 8:50:36

Pracuję na kasie i mój pracodawca żąda ode mnie zapłaty manka, przy czym on nie zwraca mi wygenerowanych

Pracuję na kasie i mój pracodawca żąda ode mnie zapłaty manka, przy czym on nie zwraca mi wygenerowanych \\\"plusów\\\" na koniec zmiany tłumacząc, że tym pokrywa szkody inwentaryzacyjne. Czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.23 22:31:4

handel

Moja sprawa polega na tym ze raz bylem oskarzony o handel i posiadanie dostalem 1,5 roku na 4 lata w zawiasach i 4 lata kuratora teaz niebawem bd mial druga sprawe bo typ ktory nigdy nie robil ze mna intesow ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.9.23 21:10:19

Pracuję w państwowym zakładzie pracy -32 lata i jestem ubezpieczony w ZUS.Mam zamiar przejąć gospodarstwo

Pracuję w państwowym zakładzie pracy -32 lata i jestem ubezpieczony w ZUS.Mam zamiar przejąć gospodarstwo rolne .Jednocześnie prowadzę działalność gospodarczą - sklep.Czy po zwolnieniu się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.23 17:51:5

wypowiedzenie umowy najmu - uzasadnienie

Dzień dobry,

mam taką sytuacje iż chciałbym wypowiedzieć natychmiastowo umowe najmu tak żeby być w tym pokoju do końca obecnego miesiąca, według umowy mam standardowo miesiąc więc musialbym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.23 16:20:7

Rozwód a kredyt hipoteczny

Też mam podobny dylemat, szukałem w internecie, ale to ślepa droga, same śmieciowe informacje. Jeden telefon do banku wszystko wyjaśnił:
1. Przed wszelkimi nerwowymi ruchami zrobić rozdzielność ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2013.9.23 15:5:0

czy gmina może zabrac majątek osoby samotnej przebywającej w domu opieki społecznej?

Wujek jest w domu starców jest kawalerem samotnym, za pobyt jego w domu starców dopłaca gmina. Czy po sprzedaży jego domu może gmina żądać pieniędzy, ze sprzedaży. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.9.23 10:3:57

konkubin mnie zostawił zarabia 2500tys. powiedział ze więcej niz po 300zl.na 3 córki nie bedzie płacił

konkubin mnie zostawił zarabia 2500tys. powiedział ze więcej niz po 300zl.na 3 córki nie bedzie płacił ja zarabiam 320zl.pracuje w pracach interwecyjnych mam rodzinne na córki zostawił mnie zdługami ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.23 9:28:49

czy moge w trybie natychmiastowym wypowiedziec mieszkanie osobie ktora okazala sie chorą psychicznie?ukryla

czy moge w trybie natychmiastowym wypowiedziec mieszkanie osobie ktora okazala sie chorą psychicznie?ukryla ten fakt przy wynajmowaniu.Nie podpisalismy żadnej umowy. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.22 23:7:43

art. 60 pkt 4

Witam, mam pytanie. Dostałem wezwanie na komendę jako świadek, na wezwaniu jest wpisany art 60 pkt 4 kodeksu drogowego. Sytuacja wygląda następująco w tamtym roku zrobiliśmy sobie kulig z kolegą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.22 22:46:41

utrata zniżek OC w razie wypadku

Chcę kupić pierwsze auto i wziąć je na współwłasność z mamą w celu uzyskania zniżek w OC. Mama natomiast ma też współwłasność naszego pierwszego auta z tatą. Rozumiem, że w razie gdybym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.9.22 19:25:4

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika