Forum prawne (strona 218)
Podział majątku przed podpisaniem intercyzy
Witam wszystkich ,Proszę o poradę lub podpowiedzi w mojej sprawie.
Jestem po rozwodzie który był w 2013r.Związek zawarliśmy w 2000r,i wtedy już miałem dobrze prosperującą firmę.W roku 2005 ... Zobacz wątek
2015.2.2 10:21:12
Mam dlug w zus na 10 tysięcy złotych czy moge pójść za to do więzienia?
Mam dlug w zus na 10 tysięcy złotych czy moge pójść za to do więzienia? Jestem matka samotnie wychowującą córkę 16 letnią firma nie przynosi dochodów aby starczylo ma oplate zus sprawa o alimenty ... Zobacz wątek2015.2.2 8:38:10
Komu, będąc na L4 B2 (ze względu na ciążę) powinnam zgłosić zmianę miejsca pobytu na czas zwolnienia
Komu, będąc na L4 B2 (ze względu na ciążę) powinnam zgłosić zmianę miejsca pobytu na czas zwolnienia - do pracodawcy czy do ZUS? Do kogo należy obowiązek korekty danych w wykazie ZUS? Jestem ... Zobacz wątek2015.2.1 13:38:49
Rozwód już w kwietniu, a co z nami?
Witam,jestem całkowicie pełna, że wielu osobom nie będzie odpowiadał mój wiek. Potrzebuję jednak kogoś, kto mi wytłumaczy jak będzie wyglądała sprawa rozwodowa moich rodziców. W mojej sytuacji ... Zobacz wątek
2015.1.31 18:53:2
Rozliczenie dwóch PIT 11
Witam serdecznieMam takie pytanie. Od stycznia do 9 sierpnia pracowałem na umowę o pracę. Od 16 sierpnia do końca tego roku pobieram zasiłkem dla bezrobotnych. Otrzymałem już oba Pit-y. I teraz ... Zobacz wątek
2015.1.30 14:6:55
uznanie dziecka mieszkajacego za granica
Witam,nikt nie potrafil mi do tej pory udzielic odpowiedzi na kilka pytan, zwracam sie w takim razie do was:
mam corke w wieku 7 lat, urodzona we Francji, obydwie mieszkamy na stale we Francji, obydwie ... Zobacz wątek
2015.1.30 13:44:58
czy okres zatrudnienia na 1/4 etatu jest zaliczany do dodatku za staż pracy?
czy okres zatrudnienia na 1/4 etatu jest zaliczany do dodatku za staż pracy?... Zobacz wątek
2015.1.30 12:34:54
zmiana nazwska dziecka
Witam . Będę odbierac prawa rodzicielskie biologicznemu ojcu mojej corki . W 2016 roku będę wychodzić za mąż za mojego obecnego partnera . Mój partner traktuje moją córke jak własna i po ślubie ... Zobacz wątek2015.1.30 12:9:26
jak ma wziąć rozwód moja narzeczona z filipin
jak ma wziąć rozwód ze swoim byłym moja narzeczona z filipin a byśmy mogli wziąć ślub z polsce lub jaki dokument jest do tego potrzebny ... Zobacz wątek2015.1.29 23:13:42
Darowizna mieszkania a rozwód .
W takich sprawach to ja raczej nie pomoge :( znam sie na kilku rzeczach, ale na pewno nie na takiej dziedzinie prawawa. zadzwon pod ten numer (znajomy) moze Ci pomogą. 48607107245 ... Zobacz wątek2015.1.29 21:52:42
niewypłacony zasiłek i niewłaściwy przychód w PIT 11 z Powiatowego Urzędu Pracy
Witam serdecznie,proszę o pomoc w poniższej sprawie:
Dnia 2.06.2014 zarejestrowałem się jako bezrobotny, przyznano mi prawo do zasiłku, zasiłek miałbyć przelewany na konto bankowe. Następny ... Zobacz wątek
2015.1.29 19:24:4
POMOC POTRZEBNA MOWA KOŃCOWA SZUKAM ORZECZEŃ SĄDU UNIEWINNIEŃ POMÓWIONO MNIE
Skontaktuj się z warszawską kancelarią KAZUS (dobryadwokat.eu). Bardzo rzeczowo udzielają porady, jest możliwość wykupienia ich usług na abonament. Dostosują go do Twoich potrzeb. Będziesz zawsze ... Zobacz wątek2015.1.29 14:40:53
Zwrot cofniętego prawa jazdy B ,bez badań lekarskich
WitamMam pytania na ktore nie znalzlem odpowiedzi,pisze według sekwencji zdarzen a sytuacja wyglada tak:
-sprawa sprzed nowelizacji kodeksu drogowego i karnego
-zatrzymany zostalem za jazde nietrzezwy ... Zobacz wątek
2015.1.29 7:19:59
Sprawa o ograniczenie praw rodzicielskich
Witam!Jestem mloda matka 3,5 letniego chlopca. Dzisiaj odbyla sie sprawa o ograniczenie praw mi i ojcu dziecka. Sprawa wyglada tak, ze matka z ktora mieszkałam notorycznie spozywa alkohol, wszczyna ... Zobacz wątek
2015.1.28 17:56:47
Zmiana metrażu mieszkania
Witam,Po remoncie dokonanym w mieszkaniu jego metraż wzrósł o 12-13 m2.
Na remont oczywiście była zgoda wspólnoty i nadzoru budowlanego. Również fakt zakończenia remontu został zgłoszony ... Zobacz wątek
2015.1.28 17:24:34
Uzyskanie pozwolenia na ogród zimowy.
Witam wszystkich. Postanowiłem zadać pytanie na tym forum ze względu na to iż w urzędach i gminnym i w starostwie powiatowym uzyskuje sprzeczne informacje. Chcemy sprawić sobie ogród zimowy w budynku ... Zobacz wątek2015.1.28 9:29:42
Darmowe szkolenia na mediatora?
Teraz widzę, że mają tam wiele nowych szkoleń. ... Zobacz wątek2015.1.27 23:52:34
Bezpłatna pomoc prawna i psychologiczna
W różnych miastach są obecne różne tego typu stowarzyszenia. Wystarczy poszukać. ... Zobacz wątek2015.1.27 23:51:32
Witam serdecznie. Mam problem z moją EX! Po urodzeniu się dziecka ustaliliśmy termin spotkania w USC,
Witam serdecznie. Mam problem z moją EX! Po urodzeniu się dziecka ustaliliśmy termin spotkania w USC, jednak dzień przed zadzwoniła i powiedziała mi że nie będe ojcem bo córka będzie miała innego ... Zobacz wątek2015.1.27 23:21:10
czy mozna wyjechac za granice z decyzja o karcie czasowego pobytu?
czy mozna wyjechac za granice z decyzja o karcie czasowego pobytu? ... Zobacz wątek2015.1.27 16:28:44
Darowizna - odwołanie
Wujek darował mi mieszanie. Ponieważ jest osobą częściowo ubezwłasnowolnioną zgodę na darowiznę wyraził sąd, jednocześnie zachowując dla wujka prawo użytkowania.Ja razem z moim tatą (bratem ... Zobacz wątek2015.1.27 15:57:56
Nauczyciel - wynagrodzenie wypłacane z dołu
Jestem nauczycielem i od 2006 roku pracuję w szkole, w której wynagrodzenie jest wypłacane nie z góry pierwszego dnia miesiąca (jak to wynika z Karty Nauczyciela), a z dołu 28-ego dnia każdego miesiąca. ... Zobacz wątek2015.1.27 12:9:55
Metody przesłuchania podejrzanego. POMOCY!
Witam,Mam zamiar pisać pracę licencjacką na temat "Metod przesłuchania podejrzanego." Czy ktoś może mi podpowiedzieć jakiej literatury użyć? Lub co mogę w tym zmienić? Od swojego promotora ... Zobacz wątek
2015.1.27 10:41:30
gdzie sprawdzić wniosek o upadłość?
Czy pracownikowi firmy, ktora złożyła wniosek o upadłość nalezy sie odszkodowanie z tytułu umowy o zakazie konkurencji, jeśli pracodawca zwolnil pracownika z tego zakazu w trakcie kiedy biegł ... Zobacz wątek2015.1.27 1:43:54
Możliwość wydania paszportu bez zgody ojca?Proszę o pomoc!
Witam,Bardzo proszę o pomoc. Sytuacja mojego brata natomiast jest odwrotna do wskazanych powyżej.
W orzeczeniu sądowym jedyne ograniczenia ma w zakresie leczenia i szkolenia (ograniczenia, nie zostały ... Zobacz wątek
2015.1.26 13:54:33
Centrum Likwidacji Szkód oszukuje?? Poradźcie co robić.
Idź do prokuratury. ... Zobacz wątek2015.1.26 9:43:16
Pomoc w trudnych decyzjach Prawa Karnego
Witam wszystkich uczestników, forum.Masz trudna sytuacje z przepis ... Zobacz wątek
2015.1.24 21:17:47
Odszkodowanie powypadkowe
WitamChetnie pomogę proszę o kontakt na e-maill markus_100@wp.pl ... Zobacz wątek
2015.1.24 12:14:5
Prawo w ochronie zdrowia
Hej,Jestem studentką kierunku Finanse i Zarządzanie w Ochronie Zdrowia. Jako, że na Prawie znam się raczej średnio, a niedługo mam egzamin. Poniżej zamieszczam przykładowe pytania z egzaminu. ... Zobacz wątek
2015.1.24 10:55:45
Powodztwo o nieuwaznienie uznania
Witam w jaki sposob mozna systapic do Sadu z powodztwem o nieuwaznienie uznania dziecka jesli , dziecko zostalo uznane przez Sad , bez obecnosci rzekomego ojca..i nie zostalo tez uznane w Urzędzie Stanu ... Zobacz wątek2015.1.23 9:32:37
§§§Czy jest mozliwosc aby wyroki pozbawienia wolnosci ulegly przedawnieniu?§§§
Witam. Mam pytanie odnosnie wyrokow pozbawienia wolnosci z wieku 17-19 lat. W wieku 17 lat (2008r.) dobrowolnie poddalem sie karze za kradziez z wlamaniem i zapadl wyrok (1.5 roku) w zawieszeniu na (3.lata). ... Zobacz wątek2015.1.21 18:10:51
pracodawca nie wypłacił wynagrodzenia- pomóżcie!
Witam, założyłam nowy temat gdyż sprawa jest troszkę skomplikowana. Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.Przez kilka miesięcy pracowałam w oparciu o umowę o prace na pół etatu (formalnie), ale ... Zobacz wątek
2015.1.21 17:31:5
odroczony podatek dochodowy
ten moduł do podatku dochodowego jest płatny i udsotępniony na cały rok, przydaje się gdy widzisz, że podatek w rachunku wyników jest dziwnie wysoki lub niski porównując do wyniku brutto i chcesz ... Zobacz wątek2015.1.21 15:13:28
Witam, moi rodzice wkrótce zostaną właścicielami działki poprzez zasiedzenie. Działka ta nie ma
Witam, moi rodzice wkrótce zostaną właścicielami działki poprzez zasiedzenie. Działka ta nie ma księgi wieczystej. Po zakończeniu sprawy w sądzie rodzice chcą przepisać na mnie (córkę) tą ... Zobacz wątek2015.1.21 14:31:17
Jak sporządzic pismo o uznanie dłudu. Dłużnik to osoba fizyczna.
Jak sporządzic pismo o uznanie dłudu. Dłużnik to osoba fizyczna. Pożyczka udzielona na kwote 20 000 zł , podpisany weksel, obecnie zostało wysłane i skutecznie odebrane przez dłużnika wezwanie ... Zobacz wątek2015.1.21 13:29:11
rozliczenie za wodę bardzo pilne
Witam,Zawsze rozliczałam się ryczałtowo za wodę, mając to na względzie - nie mam obowiązku posiadania licznika, gdyż woda jest rozliczana na podstawie różnic i rachunków wcześniejszych ... Zobacz wątek
2015.1.21 11:34:55
Praca Dyplomowa - Temat
Chcę pisać pracę licencjacką na temat wykrywania kłamstwa poprzez zachowania niewerbalne i w związku z tym mam pytanie .Czy sędziowie lub prokuratorzy zgodzili by się wziąć udział w ankiecie ... Zobacz wątek
2015.1.21 2:13:36
Zakaz prowadzenia działalności w umowie najmu
Witam,prowadzę firmę szkoleniową, gdzie wszelakie spotkania z moimi klientami odbywają się poza miejsce zamieszkania. Biuro także znajduje się poza miejscem zamieszkania. Zdarzyło mi się jednak ... Zobacz wątek
2015.1.20 20:15:26
dostalem wezwanie na policję jako podejrzany o zniesławienie co dalej? czy powinienem zlozyć zeznania
dostalem wezwanie na policję jako podejrzany o zniesławienie co dalej? czy powinienem zlozyć zeznania czy nie? Dostałem wezwanie na policję w celu zlożenia wyjaśnień jako podejrzany. Chodzi o obraźliwy ... Zobacz wątek2015.1.20 18:22:19
zmiany w prawie pracy a umowa na czas określony
Witam.Mam pytanie zwiazane z wchodzacymi w tym roku zmianami w prawie pracy zwiazanymi z ograniczeniem umów czasowych do 33 miesiecy.
Moja sytuacja wyglada tak: po trzymiesięcznym okresie próbnym ... Zobacz wątek
2015.1.19 18:17:20
Rozliczenie za wode za 2010
Witam. Dostałem dzisiaj rachunek na kwote 2000zl za rozliczenie wody za 2010 rok. Dodam ze w tym roku nie posiadałem jeszcze liczników wody , płaciłem ryczałt za osobę. Po wizycie w spółdzielni ... Zobacz wątek2015.1.19 14:11:42
znaleziony telefon, wielki problem.
Znalazlam telefon w UK ,pomyslalam ale fart fajny (telefon byl przejechany i lekko uszkodzony) zmienilam karte sim wyczyscilam stare dane i co nagle ktos pyta czy nie znalazlam telefonu, mowie ze nie. ... Zobacz wątek2015.1.19 6:53:18
Czy można pracować na umowę zlecenie bądź umowę o dzieło w czasie urlopu macierzyńskiego bądź
Czy można pracować na umowę zlecenie bądź umowę o dzieło w czasie urlopu macierzyńskiego bądź urlopu wychowawczego? praca ... Zobacz wątek2015.1.18 21:16:2
Pozew o zwrot kosztów naprawy i brak zwrotu kaucji
Jako, że to mój pierwszy post na forum, chciałem serdecznie wszystkich powitać!Mam problem z osobą od której wynajmowałem wcześniej mieszkanie. Zostało ono przeze mnie zalane, jednak szkody ... Zobacz wątek
2015.1.17 15:20:40
Służebność
Dziadek Pani nie ustanowił służebności (ograniczonego prawa rzeczowego), ponieważ nie została zachowana wymagana dla umowy o ustanowienie służebności forma. Ustawodawca wymaga aktu notarialnego ... Zobacz wątek2015.1.17 15:15:14
PILNE! Media Expert- zrobienie filmiku"parodia" reklamy Niskie ceny - czy naruszyłem wizerunek firmie? czy mogę mi wytoczyć proces?
Witam, pytam poważniechciałem się dowiedzieć czy nagranie w sklepie filmiku Media Expert w samych majtkach, owinięty taśmą na ciele z Media Expert i śpiewając "Media Expert obniżamy niskie ... Zobacz wątek
2015.1.17 10:34:1
Witam bardzo serdecznie! Mój problem polega na tym ,że pracę rozpoczęłam od września 2011 roku
Witam bardzo serdecznie! Mój problem polega na tym ,że pracę rozpoczęłam od września 2011 roku do końca czerwca 2012, po 2 miesiącach przerwy ponownie podjęłam w tym samym zakładzie pracy stanowisko ... Zobacz wątek2015.1.16 22:18:28
umowa zlecenie i nadwykonanie
Witam serdecznie, to moj pierwszy post dlatego wszyskim DZIEŃ DOBRY SmilePracuję na umowę zlecenie, jestem kierowcą. Moje zlecenie mówi iż muszę
wywieść 1000 pojemników z nieczystościami ... Zobacz wątek
2015.1.16 17:44:27
Zastraszenie zgłoszeniem pracy na czarno w nimeczech po zwolnieniu
WitamZwracam sie z dużym problemem, mianowicie 2 lata temu pracowałam w Niemczech jako pomoc domowa u pewnej rodziny cały czas miałam obiecywaną umowe o pracektórej nie otrzymałąm po czym się ... Zobacz wątek
2015.1.16 10:48:17
Witam, Mieszkam w Szwajcarii i chciałabym importować polskie płytki gresowe właśnie do Szwajcarii.
Witam,Mieszkam w Szwajcarii i chciałabym importować polskie płytki gresowe właśnie do Szwajcarii. Jak wysokie byłoby w tym przypadku cło i podatek, czy płaci się go od wysokości faktury czy ... Zobacz wątek
2015.1.15 21:20:33
Masz inne pytanie do prawnika?