Forum prawne (strona 216)
Jak udowodnić, że auto jest moje.
Na szczęście sprawa się ułożyła. Udało mi się w końcu uzyskać umowę darowizny. Dalej ojciec "szaleje" ale przynajmniej o auto się nie boję.Dziękuję wszystkim serdecznie za pomoc i pozdrawiam. ... Zobacz wątek
2015.2.27 0:53:57
Rozdzielność majątkowa
Witam, półtora miesiąca temu mąż wyprowadził się z domu. Nie mamy dzieci. Nie wystapiliśmy o formalną separację ani o rozwód. Sprawa świeża i bolesna. Ale chciałabym się zabezpieczyć finansowo. ... Zobacz wątek2015.2.26 22:23:51
ile można dorobić na urlopie wychowawczym 2013?
czy mogę dorobić na tzw. umowę zlecenie, będąc na urlopie wychowawczym i pobierając zasiłek wychowawczy (400zł)czy nie stracę prawa do zasiłku? ... Zobacz wątek2015.2.26 19:48:49
Spam
Dzień dobry,prowadzę agencję pośrednictwa pracy,Otrzymuję poprzez różne portale ogłoszeniowe cv kandydatów.Teraz chciałbym przesłać tym kandydatom (ok kilkuset osób) nowe oferty pracy ... Zobacz wątek
2015.2.26 12:57:53
zadośćuczynienie od firmy windykacyjnej
Nie wiem czy to ci pomoże bo post jest z września poprzedniego roku, tym nie mniej jeśli nadal potrzebujesz pomocy śmiało mogę ci polecieć kancelarie lexperto. Też miałem problem z firmą windykacyjna, ... Zobacz wątek2015.2.26 11:25:13
Witam! Jako osoba bezrobotna,podpisałem umowę o dzieło w wysokości 350zł brutto i otrzymałem pit
Witam!Jako osoba bezrobotna,podpisałem umowę o dzieło w wysokości 350zł brutto i otrzymałem pit 11 z którego musze się teraz rozliczyć. Jakie są szanse, że urząd skarbowy powiadomi o tym ... Zobacz wątek
2015.2.26 10:24:16
Gdy kobieta jest oskarżona o uporczywe uchylanie się od alimentów
Oczywiście, że jest szansa. Dowody w sprawie sposobu zachowania się ojca i jego partnerki mogą umożliwić odebranie mu praw rodzicielskich. Jeśli jednak kobieta jest bez pracy, zarejestrowana jako ... Zobacz wątek2015.2.26 8:55:1
odszkodowanie od biedronki
ciekawa kwestia. Albo dostaniesz odszkodowanie ze swojego ubezpieczenia (o ile jesteś ubezpieczony), albo szczęśliwym trafem dostaniesz odszkodowanie do Jeronimo Martins bo to on jest właścicielem ... Zobacz wątek2015.2.25 16:49:1
Zniżka ubezpieczeniowa bez prawa jazdy
musisz najpierw odzyskać prawo jazdy, a potem ubiegać się u ubezpieczyciela o zniżki za bezszkodową jazdę ... Zobacz wątek2015.2.25 16:45:50
OC będzie droższe.
niestety OC drożeje. Niektórzy uciekają do jakiś pseudo firm które oferują OC bardzo tanie. Ciekawe na ile ono jest warte? ... Zobacz wątek2015.2.25 16:44:16
uszkodzony dach z eternitu azbestowo-cementowego a ubezpieczyciel !
też mi sie wydaje że taki dach azbestowy powinien być juz dawno rozebrany. Moze też być tak że ubezpieczyciele nei uzględniają dachów azbestowych, które wg wszelkich norm powinny być usunięte, ... Zobacz wątek2015.2.25 16:40:22
co z dziadkami?
Witam Moja sytuacja wygląda następująco. Nie jestem z facetem z którym mam dziecko. Maluda konczy zaraz 2 latka. Nasze kontakty uważam za dobre, jesteśmy dogadani co do pieniążków ... Zobacz wątek2015.2.25 15:5:21
Upomnienie VAT - częściowa zapłata
Witamzapłaciłam częściowo VAT za ostatni kwartał. Teraz dostałam upomnienie, że mam uregulować pozostałą kwotę wraz z odsetkami i kosztami upomnienia, jeżeli nie, to skierują sprawę na ... Zobacz wątek
2015.2.25 11:59:1
Nazwisko ojca
Wydaje mi się, że to zgodnie z prawem. Dlaczego tak Ci zależy na tym nazwisku? Dziecko ma nazwisko ojczyma, nie będzie mieć problemów w szkole itp., że opiekunowie mają różne nazwiska, a to czasem ... Zobacz wątek2015.2.25 9:41:49
Czy mężczyzna może odebrać mi dziecko?
Myślę, że fakt zawodu z przeszłosci nie powinien tu być znaczący. Ważne, że teraz masz warunki do wychowania dziecka. ... Zobacz wątek2015.2.25 9:28:31
Urządzenia przesyłowe - zgoda udzielona przez jednego współmałżonka
Dzień dobry,Chciałabym poruszyć temat problematyki urządzeń przesyłowych w sytuacji kiedy właściciel nieruchomości obciążonej urządzeniami przesyłowymi pozostaje w związku małżeńskim.
Sprawa ... Zobacz wątek
2015.2.25 1:57:20
Naliczenie kary przez bibliotekę a przedawnienie
? skoro odsetki od kary umownej ? (czy podpisywał ktoś umowę z domem publicznym na B? czyli biblioteką?) naliczane są okresowe bo inaczej być nie moze to na jakiej podstawie umorzenie po 10 a nie ... Zobacz wątek2015.2.24 20:53:30
częściowe dobrowolne alimenty
Witam serdecznie- jestem samotnym ojcem czterolatka.Staram się o alimenty- nie długo pierwsza sprawa. Wnioskowałem o 800 zł.
Pytanie jeśli zasądzą mi powiedzmy 600 zł wraz z klauzula wykonalności ... Zobacz wątek
2015.2.24 20:33:41
Brak wynagrodzenia za staz
Witam wszystkich. Jestem osoba niepełnosprawnabiorąca udział w projekcie dla osób niepełnosprawnych .Projekt jest organizowany przez fundacje w Polsce razem w porozumieniu z fundacja z Niemiec środki ... Zobacz wątek
2015.2.24 20:15:31
Oszustwo internetowe Allegro
Witam,Dnia 17 lutego (wtorek) zakupiłem od pewnego "pana" na Allegro telefon w atrakcyjnej cenie 360zł (wartość "rynkowa" około 450zł). Telefon wystawiony był o ~8:00, a ja dokonałem zakupu ... Zobacz wątek
2015.2.24 18:38:50
Jaki program księgowy wybrać?
Ja korzystam z programu księgowego wfirma. Zależało mi na fakturowaniu i dlatego wybrałem akurat ich. Zobacz ofertę, może Cię zainteresuje. ... Zobacz wątek2015.2.24 17:41:13
Czy może skorzystac z zawieszenia splaty kredytu?
Pani Magdo istnieje takie coś tylko trzeba wystosować odpowiednie pismo do banku. Nazywane jest to potocznie wakacjami kredytowymi (frazę może Pani wyszukać u wujka google) to byłaby chyba najlepsza ... Zobacz wątek2015.2.24 13:57:17
Zwolnienie lekarskie na umowie 3-miesięcznej, zwolnienie, konsekwencje
Dzień dobry,Mam taką sytuację: Jestem zatrudniona na umowę o pracę (na 3 miesiace- które mijają 28.02) i jest to moja pierwsza praca o na umowę o pracę. Uległam w styczniu wypadkowi w drodze ... Zobacz wątek
2015.2.23 21:40:47
Witam! Jak mam napisać skutecznie odwołanie do Urzędu Pracy o utracie statusu bezrobotnego ?
Witam! Jak mam napisać skutecznie odwołanie do Urzędu Pracy o utracie statusu bezrobotnego ? Zarejstrowałam się w Urzędzie Pracy 19.02.2015 , a dnia dzisiejszego zostałam wyrejstrowana. Odmówiłam ... Zobacz wątek2015.2.23 19:32:6
Regulamin Sklepu
Witam chciała bym założyć sklep internetowy, domena mojej strony jest na polskim serwerze (home) lecz stronę prowadzę w języku angielskim i głównie też skupiam się na tym rynku, interesuje mnie ... Zobacz wątek2015.2.23 17:4:13
emerytura górnicza
Witam, mam pytanie mój tata przepracował 23 lata w warunkach szczególnych 2 lata na hucie i 21 lat na kopalni,pod ziemią jako metaniarza, wlączając w to jeszcze 2 lata służby wojskowej, jako normalny ... Zobacz wątek2015.2.23 13:46:10
Reklamacja TV
Witam,4 Lutego br kupilem w sklepie internetowym (firma A) telewizor. Odebralem w punkcie partnerskim (firma B). Po sprawdzeniu w domu okazalo sie, ze pod zewn.oslona jest uszkodzona matryca. Zadzwonilem ... Zobacz wątek
2015.2.23 11:25:21
Fałszywe zeznania nieistotne w sprawie
Jestem świadkiem w sprawie przeciwko mojemu ojcu. Pijany awanturował się, więc wezwałam policję. Po jej przybyciu ojciec pobił funkcjonariusza na moich oczach. Mamy w tym czasie nie było w domu ... Zobacz wątek2015.2.22 10:45:31
2015.2.22 3:18:39
Złodziejski skok na kasę z DNB Nord
Jeśli macie kredyt hipoteczny w DNB Nord i właśnie bank postanowił podwyższyć Wam marżę w zamian za "niedotrzymanie warunków promocji", dopisujcie się proszę do grupy na Facebooku "DNB Bank ... Zobacz wątek2015.2.21 15:5:38
Eksmisja
Eksmisja Witam. Mam problem dotyczacy eksmisji mojej mamy i brata z mieszkania w ktorym juz nie mieszkam ale jestem zameldowana. Chce sie dowiedziec czy meldunek zostanie automatycznie przeniesiony na ... Zobacz wątek2015.2.21 14:2:31
Kiedy aktualizacja KRS ?
Witam,Kupiłem 10% udziałów w Sp. z o.o, minęły 2 tygodnie od momentu zawarcia umowy kupna u notariusza, sprawdzam KRS spółki przez internet (np. ems.ms.gov.pl) - a tam widnieje stara lista udziałowców.
Ile ... Zobacz wątek
2015.2.20 22:23:5
dowód z przestepstwa urzędnika
Ma miejsce sytuacja jak niżej opisana :osoba AB jest wzywana do urzędu skarbowego do złożenia zeznań pod odpowiedzialnością karną, do sprawy skarbowo- karnej
AB ma przesłanki, iż urzędnik ... Zobacz wątek
2015.2.20 14:50:45
Jak naliczyć zasiłek stały dla każdego z małżonków w przypadku kiedy oboje są osobami niepełnosprawnymi.
Jak naliczyć zasiłek stały dla każdego z małżonków w przypadku kiedy oboje są osobami niepełnosprawnymi. Czy zasiłek jednego z nich należy uznać za dochód i drugiemu małżonkowi wliczyć ... Zobacz wątek2015.2.20 13:34:24
chcialbym napisac uzasadnienie do umorzenie kosztow postepowania sadowego
chcialbym napisac uzasadnienie do umorzenie kosztow postepowania sadowego chcialbym dodac ze niedawno stracilem prace ,mam duzy kredyt do splacenia i obecnie mieszkam z mama ktora posiada emeryture w ... Zobacz wątek2015.2.19 17:45:43
Czy mogą mi podnieść alimenty
Wysokość alimentów orzekana jest przez sąd. W odpowiedzi na pozew o podwyższenie powinien Pan wykazać, że aktualnie płacone alimenty sa dla Pana aktualnie w maksymalnej wysokości, którą jest ... Zobacz wątek2015.2.18 12:3:5
Jak pozbyć sie lokatora zameldowanego na stałe
Zajrzyj na stronę kancelarii lexperto, masz tam darmową poradę i konsultacje z operatorem być może będą mogli ci pomoc. Mi pomogli gdy miałem problemy z komornikiem na moje mieszkanie. ... Zobacz wątek2015.2.18 11:55:25
Odzyskiwanie Pieniędzy Z Trwających i Upadłych Polis Inwestycyjnych
Witam, Reprezentuje Kancelarię Prawną Invictus która posiada wieloletnie doświadczenie w udzielaniu pomocy klientom którzy zostali wciągnięci w polisy inwestycyjne oraz zostali obarczeni wysokimi ... Zobacz wątek2015.2.18 11:29:31
jestem opiekunem prawnym osoby niepełnosprawnej nie będącej w pierwszej linii pokrewieństwa ( brat
jestem opiekunem prawnym osoby niepełnosprawnej nie będącej w pierwszej linii pokrewieństwa ( brat mojego ojca). Muszę zrezygnować z pracy, czy należy mi się jakikolwiek zasiłek opiekuńczy. ... Zobacz wątek2015.2.17 21:19:16
Witam , chcialam sie zapytac o alimenty czy nie jest na to za pozno jak chcialabym go oskarzyc moja corka
Witam , chcialam sie zapytac o alimenty czy nie jest na to za pozno jak chcialabym go oskarzyc moja corka ma 5 miesiecy .Od urodzenia dziecka placi na dziecko 300 zl dobrowolnie i do tego korzystam z ... Zobacz wątek2015.2.17 13:44:23
Budowa domu mniej niż 4m od granicy działki
Witam! Niedługo z mężem zaczynamy budowę domu, ale okazało się, że brakuje nam 17 cm do pełnych 4 m i Pan urzędnik powiedział, że musimy wstwaiać liksfery. Ale za naszą działką jest droga ... Zobacz wątek2015.2.17 13:1:22
czy na podstawie Rp7 można zaliczyc pracownikowi staż pracy np. do nagrody jubileuszowej? świadectwa
czy na podstawie Rp7 można zaliczyc pracownikowi staż pracy np. do nagrody jubileuszowej? świadectwa pracy pracownik nie ma. ... Zobacz wątek2015.2.17 12:33:7
w jaki sposób pociągnąć do odpowiedzialności sprawcę kolizji parkingowej?
w jaki sposób pociągnąć do odpowiedzialności sprawcę kolizji parkingowej? W listopadzie doszło do kolizji parkingowej z udziałem mojego samochodu. Samochód stał zaparkowany pod blokiem na drodze ... Zobacz wątek2015.2.17 12:18:59
Komornik - egzekucja wyroku
Czy komornik po skutecznej egzekucji wyroku i zamknięciu postępowania może z jakichś przyczyn ponownie je otworzyć? np. z powodu błędnego zaksięgowania po stronie wierzyciela. (wierzyciel z otrzymanych ... Zobacz wątek2015.2.17 9:58:16
Jak napisać pismo o podwyższenie pensji personelu?
Jak napisać pismo o podwyższenie pensji personelu? Mam 30 lat. Jestem przedstawicielem załogi u mnie w zakładzie. Na prośbę koleżanek z pracy chciałam napisać pismo z prośba o podniesienie pensji. ... Zobacz wątek2015.2.17 9:32:21
Czy jeżeli wyprowadzę się od ojca do matki będąc pełnoletnia to ojciec będzie płacił alimenty
Czy jeżeli wyprowadzę się od ojca do matki będąc pełnoletnia to ojciec będzie płacił alimenty ? Moi rodzice są po rozwodzie, wybrałam że zamieszkam z ojcem więc matka płaci na mnie 400 zł ... Zobacz wątek2015.2.16 19:32:23
zgłoszenie do vat / data przelewu a faktura
witam.obecnie prowadzę firmę i rozliczam się na podstawie podatku dochodowego 19%.od marca 2015 planuję wejść w vat - złożę odpowiednie dokumenty w U.S.
mam zamiar zakupić sprzęt do pracy ... Zobacz wątek
2015.2.16 19:18:25
zrzeczenie się spadku na kogoś innego
WitamMieszkam w domu jednorodzinnym po babci z żoną i dziećmi niestety moja mama jak zyła nie uregulowała spraw spadkowych.
moje pytanie jest takie czy pozostali spadkobiercy którzy należą do ... Zobacz wątek
2015.2.16 17:36:57
zalegla zaplata za telefon
Polecam skontaktować się z kimś kompetentnym. Zwolniono mnie z pracy i nie byłem w stanie spłacić rat, dlatego skorzystałem z bezpłatnej porady ze strony Lexperto i po zastosowaniu przez nich odpowiednich ... Zobacz wątek2015.2.16 16:23:0
Witam, uczestniczę w projekcie \"Równi na rynku pracy\". Mam pytanie dotyczące rezygnacji z projektu
Witam, uczestniczę w projekcie "Równi na rynku pracy". Mam pytanie dotyczące rezygnacji z projektu w przypadku podjęcia zatrudnienia na umowę zlecenie. Czy zostanę obciążona kosztami kursów, szkoleń ... Zobacz wątek2015.2.16 11:43:17
Masz inne pytanie do prawnika?