Forum prawne (strona 209)
Windykacja dzwoni a ja nie mam wyroku ani papierów z sądu
Działa to tak jak mówią przedmówcy. Zazwyczaj przedawnienie wynosi w większości przypadkach 3 lata. Póki nie ma żadnych pism z sądu za potwierdzeniem odbioru, to niech sobie dzwonią. Wyrok mogą ... Zobacz wątek2015.5.13 12:10:30
umyślnie posłużyła się kłamstwem żeby dostać więcej pieniędzy? - Co zrobić?
Witam. Myślę, że ten temat nie znajdze kategorii nigdzie indziej, więc napisze tu.Z góry przepraszam jeśli w złym miejscu założyłam wątek.
Otóż była mojego brata założyła sprawę ... Zobacz wątek
2015.5.12 21:41:20
nie polecam z Kancelarii Grzybowski,Guzek Jackowski w Zielonej Górze
Nie polecam tej kancelarii naprzeciwko pod filarami w Zielonej Górze przedewszystkim p.Anny Cieślewicz bierze kase i nic nie działa w kieunku by pomóc swojemu klijentowi ,poprostu wyłudza kase i nic ... Zobacz wątek2015.5.12 20:11:17
Spór z firmą pozycjonującą
Nawiązałem na początku grudnia współprace z jedną firmą reklamującą naszą firmę w internecie i na swojej stronie. Mamy spór z tą firmą płatności nie są wykonywane terminowo, ale człowiek ... Zobacz wątek2015.5.12 12:22:8
Prowizja prawnika
Witam, czy adwokat przy wygranej sprawie i uzgodnionej prowizji powinien pobrać wynagrodzenie także od odsetek. ... Zobacz wątek2015.5.11 23:59:28
Czy mogę wynająć mieszkanie i zgłosić to do US ?
Witam, mam problem, mam mieszkanie po babci, babcia zmarła, mieszkanie jest gminne/własnościowe na tą babcię, nie było jeszcze sprawy spadkowej więc nie jest jeszcze na mnie aczkolwiek mam testament ... Zobacz wątek2015.5.11 23:34:9
umowa zlecenie i odpowiedzialność finansowa, bez uprzedniej inwentaryzacji
Witam serdecznie!Dręczy mnie moja aktualna sytuacja. Jestem studentką studiów dziennych, mam umowę zlecenie w salonie prasowym, w którym bywam jedynie na weekendy (chyba, że przed świętami mam ... Zobacz wątek
2015.5.11 23:24:49
Pomyłka a skan dowodu
Witam. Sprawa wygląda następująco: musiałem wysłać skan 2 dowodów osobistych mmsem. Otrzymałem numer z błędem (jedna cyfra inna) i nie sprawdzając czy to ten, wysłałem zgrany z komputera skan ... Zobacz wątek2015.5.11 21:50:26
Prawo spadkowe
Moja siostra zmarła w Australii, miała męża Australijczyka, nie miała dzieci, nie pozostawiła testamentu. W Australii posiadała dom a w Polsce udziały w działkach rolnych. Mąż siostry założył ... Zobacz wątek2015.5.11 18:24:0
Ubezpieczenie turystycze - signal iduna
Witam!Od lipca do sierpnia 2014 r. byłam wraz z siostrą w Aurorze (stan IL) w USA. Siostra bardzo źle się czuła, wiec zadzwoniłam do ubezpieczyciela (Signal Iduna). Pan powiedział, ze nie ma ... Zobacz wątek
2015.5.11 15:27:47
czy kradziez w 2005 na wartość 40,00 będzie figurować w 2015 jeśli zakład pracy zwróci się o
czy kradziez w 2005 na wartość 40,00 będzie figurować w 2015 jeśli zakład pracy zwróci się o informacje do krk.zapłacona była kwota 100 zł za wykroczenie i przyznanie do popełnionego czynu. ... Zobacz wątek2015.5.11 12:51:5
Motocykl w garażu osoby, która ma na ,,głowie" komornika
Witam,Mam pytanie, a mianowicie czy jeżeli trzymam motocykl zarejestrowany na mnie w garażu dziadka, który ma na głowie komornika, czy mogą mi go zabrać?
Z góry dziękuję za odp.
Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2015.5.10 23:50:59
wysokosc alimentow od obcokrajowca
Dzien dobry, mieszkam jeszcze za granica. Jestesmy nadal malzenstwem. Piszac w skrocie od pewnego czasu meza nie Polaka przestalo interesowac dziecko, przestal placic za mieszkanie, wyprowadzil sie. Chce ... Zobacz wątek2015.5.10 19:27:44
Wznowienie postępowania
Mój brat w 2005roku został prawomocnie skazany za handel narkotykami, przyznał się jedynie do posiadania, wyrok jaki otrzymał to 2.6roku Następnie został sporządzony wniosek o kasację do SN, wniosek ... Zobacz wątek2015.5.9 19:47:33
Brak wynagrodzenia przez rok
Witam zainteresowanych Użytkowników, do których zwracam się o pomoci rady jak postąpić w poniższej sprawie. Proszę nie oceniać mojej naiwności oraz apeluję o rzeczową dyskusję. Dziękuję.Moje ... Zobacz wątek
2015.5.9 0:32:27
Nauczka na przyszłość po szkodzie
Może w tym poprawczaku nauczyła sie tak zdobywać środki na życie. ... Zobacz wątek2015.5.8 16:10:2
dobry prawnik poszukiwany
Witam. Jestem za granica i potrzebuje dobrego prawnika z prawa karnego (najlepiej z Poznania) ktory bedzie mnie reprezentowal w Polsce gdzie zostalem skazany prawomocnym wyrokiem. Bardzo prosze o pomoc ... Zobacz wątek2015.5.8 15:19:50
Brak informacji na temat majątku po zmarłych dziadkach.
Witam Wszystkich Użytkowników tego forum, potrzebuje Waszej opinii na temat właściwego postępowania przy ustaleniu majątku jaki posiadali dziadkowie. Byli osobami bardzo zamożnymi a moja wiedza ... Zobacz wątek2015.5.8 14:48:1
TRUDNA SYTUACJA DZIECKA PO ROZWODZIE RODZICÓW (ALIMENTY)
zgadzam sie z osoba powyzej... ... Zobacz wątek2015.5.8 6:52:53
wynajem mieszkania obcokrajowcom a meldunek i us
Mam BARDZO pilne pytanie. Chcę wynająć mieszkanie cudzoziemcowi, który nalega, by został tam zameldowany. Po przekopaniu internetu nie wydaje się to być zbyt niebezpieczne. Pytanie jednak jest takie:1. ... Zobacz wątek
2015.5.6 22:43:6
Dane osobowe w uchwale rady miasta
Uchwała rady miejskiej w sprawie rozstrzygnięcia o sposobie rozpatrzenia uwagi złożonej przez Państwa: (imiona i nazwiska osób składających uwagi) do ustaleń projektu miejscowego planu zagospodarowania ... Zobacz wątek2015.5.6 22:7:50
Budowa domu a długi przedślubne-czy dom zajmie komornik?
Witam.Mam pytanie bo boje sie zajęcia domu-czy ktoś jest w stanie mi napisać jak to może być?
niedługo biore ślub.
Narzeczony ma długi sprzed kilku lat.Nie znaliśmy sie gdy powstały te długi.Ja ... Zobacz wątek
2015.5.6 19:56:39
Zwrot zaliczki za samochod niezgodny z ogłoszeniem
WitamCzy prosze o pomoc w odzyskaniu zaliczki wplaconej za samochód.
Planuje zakup samochodu, rozmawiałem w pewnym handlarzem z Radomia i w celu weryfikacji samochodu przez rzeczoznawce sprzedajarzy ... Zobacz wątek
2015.5.6 16:2:12
Skarga na czynności komornika, zwrot kosztów egzekucji.
Witam!W lipcu ub.roku zakończyłem spłatę długu na rzecz wierzyciela poprzez komornika,który pobierał raty długu z ZUS (spłata z renty).Mam na to stosowne zawiadomienie o zaprzestaniu potrąceń ... Zobacz wątek2015.5.6 14:9:40
Co sądzicie o Lexperto? (pożyczka 1500 zł)
Znam temat jak dla mnie warto wydać te 300zł i mieć problem z głowy.Dług mam rozłożony na mniejsze raty , które mogę spłacać regularnie.
Nie naliczane mam już odsetki karne. ... Zobacz wątek
2015.5.6 13:22:49
Książeczka mieszkaniowa a podatek od darowizny
Szanowni Państwo.Potrzebuję porady dotyczącej interpretacji oszczędnościowej książeczki mieszkaniowej (OKM) jako darowizny. Moi rodzice założyli na mnie OKM i wpłacają na nią stale kwoty ... Zobacz wątek
2015.5.5 22:47:51
Towar niezgodny z opisem - odmowa przyjęcia reklamacji.
Witam. Wiem, że problem błahy, ale już raz spotkała mnie podobna sytuacja i zdecydowałam, ze tym razem nie odpuszczę. Kupiłam na serwisie szafa.pl od pewnej użytkowniczki sukienkę (a więc od ... Zobacz wątek2015.5.5 15:9:15
korupcja, nie sprawiedliwy podział majatku
Witam.Mam nie mały problem a dokładnie moja mama.
W sadzie rejonowym giną dosłownie papiery z sprawy rozwodowej, podzialu majatku i innych waznych faktow z tego co moj ojciec robil przez cale ... Zobacz wątek
2015.5.5 13:41:37
Roczna przerwa w nauce a alimenty z funduszu alimentacyjnego
Witam,w tym roku skończyłam liceum i jestem właśnie w trakcie matur. Rozważam roczną przerwę na wyjazd za granicę, by trochę zarobić, w maju następnego roku poprawić maturę i dopiero iść ... Zobacz wątek
2015.5.5 13:33:58
Pracownica robi mi konkurencję co z tym można zrobić?
Dzień dobry wszystkim,Mam do was drodzy forumowicze nastepujące pytanie.
Prowadzę sklep wieloranżowy i zatrudniałem swego czasu pracownicę przez około 2 lata teraz zrezygnowała z pracy i zachowała ... Zobacz wątek
2015.5.5 10:8:36
Darowizna drugiego mieszkania
WitamMam pytanie, otóż mam pewien problem i nie wiem czy będę musiał wcześniej udać się z tym do prawnika, tak by nie zaskoczyło mnie płacenie olbrzymiego podatku od darowizny.
Otóż 3 lata ... Zobacz wątek
2015.5.5 3:25:41
Witam chcem porad od was jak mam walczyc z komornikiem
1/pisz skarge na czynnosci komornika2/ fo sadu rodzinnego pozew o zmniejszenie alimentow z motywacja ze spidziewasz sie dziecka ... Zobacz wątek
2015.5.4 21:30:30
Nawiązka.
Witam odrazu przejdę do sedna mojego problemu otóż:W pazdzierniku 2014r zostalem pobity z lekkim uszczerbkiem na zdrowiu a całe zajscię zgłosiłem na pilicji.
W grudniu 2014 odbyła się rozprawa ... Zobacz wątek
2015.5.4 18:30:9
moje pytanie: rodzice się rozwiedli, maja kredyt na dom w ktorym mieszkam ja i mama, mama jest bezrobotna
moje pytanie: rodzice się rozwiedli, maja kredyt na dom w ktorym mieszkam ja i mama, mama jest bezrobotna kredyt spłaca ojciec ktory tu nie mieszka, ja pracuje na najnizszej krajowej i do tego studjje. ... Zobacz wątek2015.5.4 11:53:22
EPU (e-Sąd): brak aktualnego adresu Pozwanego
Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym możemy dostać na adres zameldowania , który widnieje w dowodzie osobistym. Problem polega na tym ,że jeżeli taki lis polecony ktoś za nas odbierze a nas ... Zobacz wątek2015.5.4 10:24:30
zmiana formy prawnej przedsiębiorstwa
Z tego co wiem takie regulajce istnieja,ale nie wiem czy chodzi o prawcowikow czy prxzychod.wiem, ze szwagier przekwalifikowal firme na spolke jawna, ale nei wiem, czy dlatego, ze sie oplacalo, czy musial. ... Zobacz wątek2015.5.4 9:45:55
Stawiennictwo na rozprawie?
Witam Forumowiczów,piszę z prośbą o poradę. Szef miał kontrolę Inspekcji Transportu Drogowego w firmie, stwierdzono jakieś naruszenia w protokole. Szef się odwołał od tej decyzji, sprawa jeszcze ... Zobacz wątek
2015.5.3 20:6:41
uiszczenia oplaty
"Sad Rejonowy w ......... VII Wydział Karny Sekcja Wykonawcza Orzeczeń w oparciu o treść art. 44§1 kkw. art 206§1 kkw (ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. Dz. U. Nr90, poz. 557, wzywa Pana do uiszczenia ... Zobacz wątek2015.5.3 17:48:32
Wypowiedzenie najmu lokalu na czas nieoznaczony
Witam serdecznie, rok temu w maju podpisalam umowe najmu lokalu, ktory sluzyl mi do prowadzenia dzialalnosci. Umowa byla podpisana na czas nieoznaczony, a okres wypowiedzenia 10 dni badz 2tygodnie (dokladnie ... Zobacz wątek2015.5.3 17:19:31
Ciężki przypadek.
Witajcie. Za miesiąc biorę ślub z obywatelem Pakistanu. Jestem samotną matką mieszkającą aktualnie w Polsce z dzieckiem. Jestem rozwódką. Ślub planowany jest w Pakistanie. Ja bez problemu mogee ... Zobacz wątek2015.5.3 13:15:35
Czy synowa (syn nie żyje)i jej dzieci a moje wnuki muszą mi dopłacać do kosztów na Dom Starców?
Czy synowa (syn nie żyje)i jej dzieci a moje wnuki muszą mi dopłacać do kosztów na Dom Starców? ... Zobacz wątek2015.5.3 10:10:25
Jak prawo definiuje ciszę nocną?
Problem niestety będzie istniał tak długo jak będzie istniał świat !Przed inteligentnym sędzią nic Ci nie grozi!
Jeżeli jesteś mężczyzną to raczej: ) nie zostaniesz ukarany za to że kroki ... Zobacz wątek
2015.5.2 16:51:55
Spadek majatku po zmarłym ojcu, podział z bratem przyrodnim
Witam, w sobote zmarl moj ojciec, juz wstepnie z bratem przyrodnim rozmawialismy na temat majątku, wstepnie sie dogadalismy co do spadku podzielilismy sie słownie na przysłowiową na razie 'gębę", ... Zobacz wątek2015.5.2 1:59:42
Reklamacja Butów
Witam. Ostatnio złożyłam reklamacje butów w CCC. Reklamacja nie została przyjęta. Zastanawiam się teraz nad odwołaniem się od reklamacji. Zauważyłam, że w miejscu "żądanie klienta" sprzedawca ... Zobacz wątek2015.5.1 19:34:21
Umowa o stowarzyszenie
Witam serdecznie, otóż mój przyjaciel zna osobę w pewnym stowarzyszeniu które zajmuje się organizacją imprez/wycieczek o charakterze survivalowym (mają sprawdzić reakcje na stres i prace zespołową). ... Zobacz wątek2015.5.1 14:37:35
Data wystawienia czy doręczenia
Jeśli chodzi o nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym mamy czas 2 tyg. na odwołanie się od nakazu, tak wiec dobrze jest się udać do kancelari prawnej aby napisała takie odwołanie. Koniecznie ... Zobacz wątek2015.4.30 16:13:20
Auto kupione w kraju bez opłaconej akcyzy
Otóż zostałem oszukany przez człowieka zajmującego się sprowadzaniem aut z zagranicy.Zakupiłem od niego auto na terenie Polski, zarejestrowane we Francji i z francuskimi tablicami i okazało się, ... Zobacz wątek
2015.4.29 20:14:1
spłata wierzyciela
Spółka z o.o. w pewnym okresie utraciła płynność finansową . Zarząd nie złożył wniosku o upadłość . Wierzyciel z powodu umorzenia egzekucji komorniczej jako bezskuteczna wobec spółki , ... Zobacz wątek2015.4.29 18:4:11
jakie pkd dla kierowania i nadzoru nad robotami budowlanymi?
ponawiam pytanie ... Zobacz wątek2015.4.29 12:50:15
slub a alimenty
Chcialabym wziasc ślub z moim partnerem ale nie wiem czy moje dzieci nie stracą zasadzonych alimentów. Czy biologiczny ojciec nadal bedzie musial płacić na dzieci czy moze jednak zwalnia go z tego ... Zobacz wątek2015.4.28 23:45:24
Masz inne pytanie do prawnika?