Umowa sprzedaży pojazdu vs. RODO

Odpowiedzi w temacie (0)

eszel

10.8.2018

Jakie dane powinna zawierać umowa sprzedaży samochodu to reguluje ustawa o ubezpieczeniach. Ale jak to się ma teraz do ustawy RODO, np. sprzedaję samochód, spisujemy umowę, imię nazwisko, adres OK, ale PESELu kupujący nie chce podać, bo zasłania się ustawą o ochronie danych osobowych. Kiedyś nawet prawnik zwrócił mi na to uwagę, ja mówię, że to ustawa ubezpieczeniowa reguluje i musi być podane, a On, że ochrona danych osobowych. Czy w takim wypadku któraś ustawa ma pierwszeństwo? Ubezpieczyciel twardo wymaga takich danych bo inaczej nie zarejestrują sprzedaży auta w systemie. To jak to wreszcie jest?

Nie znalazłeś odpowiedzi?

DODAJ POST W TEMACIE

Aby odpowiadać na forum musisz się zalogować!

Potrzebujesz porady prawnej?

PODOBNE TEMATY NA FORUM

ZOBACZ TAKŻE:

  • 11.7.2018

    Zasady odpowiedzialności cywilnoprawnej administratorów i podmiotów przetwarzających dane osobowe przewidziane w RODO

    Z dniem 25 maja 2018 r. na terytorium Polski weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku (...)

  • 21.4.2018

    Powierzenie danych osobowych

    Powierzenie danych powinno być regulowane umową lub innym instrumentem prawnym, określającym przedmiot i czas trwania przetwarzania, charakter i cele przetwarzania, rodzaj danych osobowych i kategorie (...)

  • 14.6.2018

    Jak rozumieć i stosować podejście oparte na ryzyku?

    Zgodnie z RODO, każdy podmiot musi samodzielnie oceniać ryzyko, jakie przetwarzanie danych osobowych może spowodować dla praw i wolności osób, których te dane dotyczą. Dla (...)

  • 30.4.2018

    Sankcje z RODO

    Nowe rozporządzenie o ochronie danych uprawnia organ nadzorczy do nakładania administracyjnych kar pieniężnych. Kary powinny być proporcjonalne i odstraszające.

  • 19.5.2018

    Uwaga na oferty i wymuszenia związane z RODO

    Im bliżej do 25 maja 2018 r., czyli dnia rozpoczęcia stosowania ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO), tym częściej do firm i instytucji kierowane są oferty skorzystania (...)