Forum prawne (strona 103)
Udzielanie pożyczek a zwolnienie z VAT
Dzień dobry, czy dobrze rozumiem że spółka z o. o. udzielająca pożyczek osobom fizycznym - jako dominująca część działalności, jest zwolniona z VAT? Na podstawie Ustawa o VAT - Ustawa o podatku ... Zobacz wątek2019.1.4 14:23:41
Potrzebujesz pilnych pieniedzy? Mozemy pomóc!
Dzień dobry,Pilna Pożyczka prywatna oferta, stosuje się, jeśli jesteś zainteresowany.
Oferuję wszystkie rodzaje pożyczek o niskim oprocentowaniu i dowolnej ilości, czego potrzebujesz.
* Pożyczka ... Zobacz wątek
2019.1.4 7:55:26
Przyjęcie spadku
Mam dwa pytania. 1. Czy prawdą jest, że majątek nabyty przed ślubem nie wchodzi w skład majątku wspólnego małżonków ? 2. Lata temu odziedziczyłem większościowy udział w działce, ale do dziś ... Zobacz wątek2019.1.4 5:6:31
Usługa stomatologiczna
co zrobić, kiedy nie jestem zadowolona z usługi stomatologicznej? ... Zobacz wątek2019.1.3 19:9:24
Kolizja, mała wartość odszkodowania z OC sprawcy, jak się odwołać?
Witam.Piszę z prośbą o pomoc w odwołaniu się od decyzji i wyceny rzeczoznawcy po kolizji. Niestety, rzeczoznawca ubezpieczyciela wyliczył koszt na lekko ponad 600zł dla mnie. Jestem oczywiście ... Zobacz wątek
2019.1.3 15:24:13
2019.1.3 1:22:35
Zasilek rodzinny
Prawo do świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej przysługuje: osobie samotnie gospodarującej, której dochód miesięczny nie przekracza 634 zł oraz osobie w rodzinie, w której dochód na osobę ... Zobacz wątek2019.1.2 19:45:56
budowa parkingu na terenie firmy
Potrzebne będzie zawiadomienie o budowie, ponieważ może zdarzyć się także przez wybudowanie parkingu zostanie zmniejszona przestrzeń biologicznie czynna. ... Zobacz wątek
2019.1.2 19:27:52
Pozwolenie na budowe domu mieszkalnego a mpzp Zabudowa zagrodowa a nie jestem rolnikiem
W tej sytuacji powinni Państwo zgłosić się do gminy z wnioskiem (należy znaleźć odpowiedni wydział zajmujący się zagospodarowaniem przestrzeni). Może okazać się, że będą Państwo mieli ... Zobacz wątek2019.1.2 19:23:6
Niebieska karta u byłej żony
Dobry wieczórMam problem jak w temacie. Boję się o bezpieczeństwo córki, która po rozwodzie mieszka ze mną ale odwiedza czasami matkę.
Jej konkubent ja pobił w tamtym roku, ale mu wybaczyla ... Zobacz wątek
2019.1.1 22:58:10
Umowa o prace
Cześć wszystkim. Mam pewien problem. Mianowicie od października 2018 pracuję w sklepie odzieżowym H&M na umówię zlecenie (w tamtym momencie miałam 17 lat). Teraz kierowniczka zaproponowała mi, ... Zobacz wątek2019.1.1 19:24:19
Spadek po cioci - dla kogo?
Dzień dobry. Poszukuję informacji dot. prawa do spadku. Moja mama (wiek ok. 85 lat) otrzymała spadek po swojej zmarłej siostrze. Mama jest jedną z kilkoro rodzeństwa, którym przysługiwał spadek. ... Zobacz wątek2019.1.1 18:8:42
Brak udziału w drodze a brama wjazdowa
Witam w Nowym Roku.Działka sąsiada usytuowana jest na rogu, posiada dostęp do drogi w której posiada on współudział. I od tej strony ma bramę wjazdową do garażu na posesję.
Z drugiej strony ... Zobacz wątek
2019.1.1 12:10:5
Umowa z developerem
Zgadzam się, ja nosiłem do niego dokumenty dotyczące działki - ze wszystkim się zapoznawał i tłumaczył mi, co można z tym stanem rzeczy zrobić. Spotkań było dokładnie tyle, ile było trzeba ... Zobacz wątek2018.12.31 11:25:12
spadek po tacie mieszkającym za granicą
Dzień dobry,przed Świętami zamarł mój tata, który od prawie 20 lat mieszkał w Niemczech ze swoją drugą żoną (Białorusinką). Ja dla odmiany mieszkam w Warszawie. Nasuwa mi się wiele pytań. ... Zobacz wątek
2018.12.31 7:42:49
Zasadność długoterminowego najmu pojazdu zastępczego z OC.
Witam, od około pół roku walczę z pewną znaną firmą ubezpieczeniową. Miałem wypadek samochodowy, w mój samochód uderzył autobus a auto zostało bardzo mocno uszkodzone. Szkoda została zgłoszona, ... Zobacz wątek2018.12.30 20:24:32
Pomyłka w Księdze Wieczystej
Potwierdzam, mecenas Kontek jest świetna w udzielaniu porad prawnych - sama u niej byłam jakiś czas temu. Poleciła mi koleżanka i rzeczywiście nie żałuje . Nie wiem czy moja sprawa była łatwa ... Zobacz wątek2018.12.30 18:48:45
Zwolnienie lekarskie
Czy jeżeli podpisałam umowę o pracę 30.11.2018 roku która rozpoczęłam 01.12.2018 to czy 31.12.2018 mogę iść na zwolnienie lekarskie które będzie już płatne czy zasiłek chorobowy jeszcze ... Zobacz wątek2018.12.30 16:31:7
Cofnięcie zgody na przetwarzanie danych osobowych w BIK
Umówiłem się na poradę prawną u mecenas Kontek - w przyszłym tygodniu pierwsze spotkanie w sprawie dotyczącej zaległego długu. Słyszałem same dobre opinie o niej, mam nadzieję, że wszystko ... Zobacz wątek2018.12.29 23:20:4
Własność i posiadanie
Najpierw sobie poszukaj odpowiedniego notariusza, poczytaj w necie który jest najlepszy. Ja na przykład miałam podobną sytuację do Ciebie i moja Pani notariusz Karolina Gajek wszystko mi ładne wyjaśniła. ... Zobacz wątek2018.12.29 11:31:13
Wynajem mieszkania w związku nieformalnym Problem po latach
Witam,chciałabym zasięgnąć porady u osób, które może miały podobną sytuację lub które mają pojęcie jak można z taką sytuacją sobie poradzić.
We wrześniu 2011 roku razem z chłopakiem ... Zobacz wątek
2018.12.29 10:25:21
Picie w miejscu publicznym
Witam,? Piłem piwo w parku i zauważyłem radiowóz. Odłożyłem je i poszedłem do sklepu. Przyszedł za mną policjant, nawet mnie nie widzieli jak piłem i wyciągnął mnie ze sklepu, zabrał mój ... Zobacz wątek
2018.12.29 4:24:32
Sprzedaż elektroniki a zwolnienie z kasy fiskalnej
Witam,Od przyszłego roku planuje rozpocząć sprzedaż detaliczną elektroniki na rzecz osób fizycznych na portalu aukcyjnym. Aktualnie prowadzę działalność gospodarczą i jestem czynnym podatnikiem ... Zobacz wątek
2018.12.28 21:6:43
Budynek sąsiada na mojej działce
Witam, planuje się w następnym roku dokończyć grodzić, została mi jedna strona i tutaj pojawia się problem....w trakcie pomiarów przez geodetę okazało się, iż w granicy oraz trochę na mojej ... Zobacz wątek2018.12.28 19:40:58
Kradzież
Co mi grozi za kradzież, jako przestępstwo. Nie było ono umyślne, po prostu zapomniałam o wyjęciu z wózka dziecięcego. Za cześć którą miałam na widoku zapłaciłam. Później zagadałam się ... Zobacz wątek2018.12.28 16:11:32
Złóż wniosek o pilną pożyczkę
Dzień dobry,Jesteśmy kapitałowym, zarejestrowanym i kwalifikowanym pożyczkodawcą. Daję pożyczki uczciwym ludziom w wysokości od 5 000 do 1 000 000 euro w tempie 3% przez okres 1-10 lat, w zależności ... Zobacz wątek
2018.12.28 14:24:51
Zwolnienie dyscyplinarne
To na pewno się do niego zgłoś - ma bardzo bogatą wiedzę i lata doświadczenia za sobą. Masz rację, lepiej sprawdzać takie rzeczy, bo człowiek może nieźle ugrzęznąć ... Zobacz wątek2018.12.27 23:38:57
Gwarancja na telefon z wymiany
Witam serdecznie, czy mogę prosić o poradę -zaniosłam tel., który był na abonament do operatora do naprawy w ramach 2 lat gwarancji, operator wysłał go do naprawy. Otrzymałam info, że tel. jest ... Zobacz wątek2018.12.27 21:9:43
Sprzedaz mieszkania
Witam,Mama mojej dziewczyny chce sprzedac mieszkanie, w ktorym aktualnie mieszka sama (Maz ze wzgledu na uzaleznienie od alkoholu, brak pracy oraz zadluzenie wyprowadzil sie do matki). Jak wyglada ... Zobacz wątek
2018.12.27 13:41:57
Rozwód z orzekaniem o winie żony...
Mi pomógł wygrać trudną sprawę rozwodową adwokat Paweł Cejrowski z tczewskiej kancelarii. Olbrzymi profesjonalizm i doświadczenie godne podziwu. ... Zobacz wątek2018.12.26 19:59:28
Podatek dochodowy przy umowie o prace + działalności gospodarczej
Witam,Posiadam umowę o pracę, nigdy natomiast nie posiadałem działalności gospodarczej, stąd też wiedza na temat prowadzenia firmy pod względem podatkowym u mnie jest znikoma.
Mam do was ... Zobacz wątek
2018.12.26 13:16:24
W jakim kraju założyć działalność aby nie być widoczny w KRS?
W którym kraju mógłbym założyć działalność aby nie być widoczny w KRS w tym kraju? W Polsce jak się założy działalność to jest się widoczny w wykazach w internecie ... Zobacz wątek2018.12.25 17:6:15
Zauroczenie
Być może temat nie nadaje się na te forum, ale nie wiem gdzie mogę zasięgnąć subiektywnej poradyParę dni temu poznałam przez internet Turka który mieszka w Warszawie (jest to około 130km ... Zobacz wątek
2018.12.25 11:48:7
Zemsta ojca alkoholika
Witam.sprawa wygląda tak że mam ojca alkoholika, z którym postanowiłem rozprawic się dzwoniąc na policję , stosując izbę wytrzeźwień, oraz przymusowe spotkania w AA.
NIE rozmawia już ... Zobacz wątek
2018.12.24 18:59:13
Rozprawa o spadek
Witam,Odebrałem dzis na poczcie wezwanie do sądu. Poza nim znajduje sie w kopercie Wniosek o stwierdzenie nabycia spadku, ksero aktu zgonu dziadka, ksero testamentu odrecznie napisanego przez dziadka, ... Zobacz wątek
2018.12.24 12:4:55
Sformułowanie w umowie a odpowiedzialność
Witam, pracuje w firmie ochroniarskiej na umowie stałej o pracę podpisując umowę nie zwróciłem na sformułowanie takie jak,,Miejsce działania przedsiębiorstwa teren Podkarpacia ,, docelowo mój ... Zobacz wątek
2018.12.23 14:12:10
Spadek, a darowizna
Jeżeli całe mieszkanie przekazała kuzynowi, to nic się już nie należy. Ewentualnie zachowek, pod warunkiem że już się nie przedawniło to roszczenie, tj. nie minęło 5 lat od śmierci babci. ... Zobacz wątek2018.12.22 13:23:22
Odstąpienie od zachówku
Dzień Dobry,Czy zachowek został ustalony wyrokiem? Można ewentualnie wnosić o rozłożenie zachowku na mniejsze raty przez sąd. Jednak na umorzenie nie liczyłabym. Pozdrawiam, adw. Małgorzata ... Zobacz wątek
2018.12.22 13:20:40
Darowizna a zachowek
Oczywiście, darowizny wchodzą w grę przy wyliczeniu zachowku. Nawet kiedy osoba zmarła rozdysponowała cały majątek przed śmiercią, to zachowek wylicza się właśnie z tych przedmiotów majątkowych ... Zobacz wątek2018.12.22 13:18:5
Spadek po dziadku
Babcia może sporządzić testament na Pana. Możecie też przyjąć spadek, a natępnie babcia przekaże Panu u notariusza swoją część. Więcej może Pan przeczytać na działspadkubeztajemnic.pl ... Zobacz wątek2018.12.22 12:59:49
Alimenty na matke
Witam Serdecznie. Mam problem z matką i potrzebuję pomocy by uregulować zobowiązania alimentacyjne względem matki. Sytuacja jest dosc zawiła gdyz matka nie pracuje od ponad 16 lat ( opieke nad swoim ... Zobacz wątek2018.12.20 13:35:27
Temperatura i wilgotnosc
Witajcie,Jakiś czas temu zakupiłem drukarki wielkoformatowe,
Chciałbym rozpocząć działalność.
Żeby pracowały prawidłowo musi być zachowana prawidłowa temperatura i wilgotność, która ... Zobacz wątek
2018.12.19 13:53:6
Instalacja gazowa od skrzynki gazowej do pieca
Witam,Dom posiada ogrzewanie piecem na paliwa stałe. Z powodu starości konieczna jest jego wymiana. Obecny właściciel chciałby wymienić piec na piec gazowy. Na elewacji domu znajduje się skrzynka ... Zobacz wątek
2018.12.19 12:52:19
Wniosek o dopusszczenie dowodów
Nie znając jeszcze terminu rozprawy zwróciłem się do sądu z wnioskiem o dopuszczenie dowodu (informacji z urzędu) istotnego w mojej sprawie. Sąd podczas rozprawy w ogóle nie odniósł się do mojego ... Zobacz wątek2018.12.19 11:3:16
Spółka cywilna - składka zdrowotna
Witam, jeśli założyłam działalność gospodarczą wyłącznie po to, żeby móc wejść do spółki cywilnej ze znajomym i przychody uzyskuje wyłącznie w obrębie działalności w spółce, to muszę ... Zobacz wątek2018.12.19 10:46:38
Okres wypowiedzenia umowy
Witam wszystkich!Moja umowa o pracę na okres próbny trwała 3 m-ce. Następnie pracodawca dał mi umowę na czas określony do 2020 roku.
22 Grudnia będzie równo 6 miesięcy mojej pracy (umowa ... Zobacz wątek
2018.12.19 1:8:35
Alimenty w konkubinacie
Witam mam pytanie czy jest to legalne aby kobie żyła z konkubentem, prowadziła z nim wspólne goapodartswo domowe i pobierała od niego alimenty na podstawie ugody na ich wspólne dzieci? Czy jest to ... Zobacz wątek2018.12.18 12:27:22
Allegro - Problem z kupującym
Witam, jestem tutaj po raz pierwszy!Długo już sprzedaję przedmioty na platformie Allegro, kiedyś miałem również podobną sytuację bo gość przyczepił się, że pudełko od telefonu jest nieoryginalne, ... Zobacz wątek
2018.12.18 8:45:45
Zwrot naroznika allegro
Witam! 2 grudnia kupilam na allegro naroznik na licytacji za 2050 zl plus koszty wysylki kurier 250 zl . 5 grudnia otrzymalam naroznik ale nie bylo mnie w domu i skladalam go dopiero w ten weekend . Naroznik ... Zobacz wątek2018.12.17 14:53:7
Działka rolna po zmarłym ojcu
Mam pytanie odnośnie dziedziczenia działki rolnej po zmarłym ojcu.Jestem jedynaczką, rodzice przed śmiercią mojego ojca byli po rozwodzie. (także wiem, że moja matka nie bierze udziału w dziedziczeniu.) ... Zobacz wątek
2018.12.17 14:44:46
Masz inne pytanie do prawnika?