Forum prawne (strona 103)
Rezygnacja z odstapienia od umowy
Jakiś czas temu kupiłem przedmiot na allegro. W ciągu 14 dni odstąpiłem od umowy. Okazało się, że jednak nie chcę zwracać zakupionego przedmiotu. Czy można zrezygnować z odstąpienia od umowy, ... Zobacz wątek2019.1.14 15:16:57
Postępowanie sanacyjne wobec pracodawcy
Dzień dobry, proszę o pomoc:jestem zatrudniona na umowę na czas nieokreślomy w firmie, która swój główny oddział ma ponad 500 km od mojego miejsca zamieszkania. Do dnia 29.05.19 jestem na urlopie ... Zobacz wątek
2019.1.13 16:58:22
Kompensata trójstronna
Mam pytanie czy będąc prokurentem spółki z o.o. mogę podpisac umowę kompensaty trójstronnej z samą sobą? Spóka jest mi winna zapłatę za fakturę (jednoosobowa działaność), a drugi podmiot ... Zobacz wątek2019.1.12 18:49:56
Kompensata trójstronna
Mam pytanie czy będąc prokurentem spółki z o.o. mogę podpisac umowę kompensaty trójstronnej z samą sobą? Spóka jest mi winna zapłatę za fakturę (jednoosobowa działaność), a drugi podmiot ... Zobacz wątek2019.1.12 18:38:51
Oferta z urzędu pracy z dojazdem powyżej 3 godzin.
Bezrobotny może bez konsekwencji (utrata statusu bezrobotnego, utrata zasiłku) odmówić przyjęcia oferty pracy m.in. jeśli łączny czas dojazdu do miejsca pracy i z powrotem środkami transportu ... Zobacz wątek2019.1.12 17:51:24
Zmiana nazwa ulicy a dowód
W dostępnym na stronie Sejmu tekście ujednoliconym ustawy o dowodach osobistych, Art. 46. 1. 2) jest napisane, że dowód należy wymienić, gdy doszło do "zmiany danych zawartych w dowodzie osobistym, ... Zobacz wątek2019.1.12 16:11:56
Rozwód z chorą żoną , proszę o pomoc
Dzień dobry, na wstępie chce powiedzieć, że niechałbym aby ktokolwiek mnie oceniał, tylko naprawdę mi pomógł, ponieważ ja już nie wiem co mam robić, moje życie od 3 lat jest koszmarem, mam ... Zobacz wątek2019.1.12 10:59:49
Wyrok za pobicie. Co dalej
Witam państwa. Mój brat rok temu został zaczepiony i uderzony w twarz przez jakiegoś chłopaka ( znają się ze szkoły) . Mój brat mu oddał. Po czym ten chłopak zrobił obdukcję i zeznał ... Zobacz wątek2019.1.11 16:42:24
Ubieganie się o zaległe alimenty
Z takim zapytaniem możesz się skierować do prawnikonline24.pl . Opiszesz tę sytuację tak jak tutaj i wycenią dany temat, zapłacisz i odpowiedzą fachowo. Będziesz w temacie mieć pewną odpowiedź ... Zobacz wątek2019.1.11 10:2:2
Spłata kredytu, a jego wejście w masę spadkową.
Witam serdecznie,chodzi o spadek po tacie, o który spór toczę z jego dziećmi z poprzedniego małżeństwa. W 2011 roku wzięliśmy razem kredyt do spółki 20 tyś, w poczet którego zostało otworzone ... Zobacz wątek
2019.1.10 22:15:29
jak obliczyć podatek ryczałtowy od najmu
Witam,Od roku wynajmuję mieszkanie. W ubiegłym roku wybrałam opodatkowanie najmu na zasadach ogólnych. W tym roku chciałam zmienić na ryczałt..jest jedno ale...Doczytałam, że jest to podatek ... Zobacz wątek
2019.1.10 20:54:41
Spłata kuzyna po otwarciu testamentu - jak?
Witam wszystkich,Jesteśmy po otwarciu testamentu i muszę spłacić kuzyna w wysokości 10 średnich pensji krajowych na rok 2016.
1) Jakie jest oficjalne źródło średniej krajowej? Zgaduje ... Zobacz wątek
2019.1.10 13:10:32
Rozwiązanie czeskiej umowy
Witam, jestem polakiem pracującym w czechach, pracuję tu już jeden tydzień i mam zamiar jeszcze tylko przez następny. W umowie mam zawarty 3 miesięczny okres próbny. Po następnym tygodniu (21 stycznia) ... Zobacz wątek2019.1.10 10:20:18
pismo ws umieszczenia kamery, komu przekazać
witam,do naszego urzedu, tj starostwa, wpłynęło pismo współwłaścicieli budynku mieszkalnego wielorodzinnego ze skargą na sąsiada, gdyż zamontował on kamerę skierowaną tak że obejmuje cały ... Zobacz wątek
2019.1.10 9:38:17
FGSP a upadłość firmy
Dzień dobry,czy w wypadku ogłoszonej upadłości spółki z oo, pracownicy mają szansę otrzymać zaległe wynagrodzenia z FGSP? Spółka zalega z wypłatami i składkami na zus.. ... Zobacz wątek
2019.1.10 0:29:31
2019.1.9 23:14:34
Problem z rejestracją samochodu
Witam,Zakupiłem auto i mam problem z jego rejestracją, a mianowicie:
-w dowodzie rejestracyjnym wpisana jest osoba prywatna "Jan Kowalski"
-na fakturze zakupu widnieje działalność jednoosobowa ... Zobacz wątek
2019.1.9 15:17:39
Zawieszenie komornika a przedawnienie długu.
Witam, czy okres od zawieszenia przez wierzyciela windykacji komorniczej liczy się do przedawnienia długu?Opis sytuacji: wierzyciel jakieś 8 lat temu zawiesił komornika tylko mojej osobie ponieważ ... Zobacz wątek
2019.1.9 11:56:27
Kara umowna za odstąpienie od umowy- organizacja wesela
Witam,negocjuję w tej chwili umowę na organizację przyjęcia weselnego przez hotel, i nie mogę dojść do porozumienia z właścicielem nt kar umownych. Właściciel Hotelu upiera się na poniższe ... Zobacz wątek
2019.1.9 10:29:54
dodatkowa praca inkasenta
Witam,czy pracodawca może wymagać od inkasentów na autostradzie (punkt poboru opłat) wydawania ulotek (np. o promocjach) , podczas obsługiwania klientów jeśli nie ma tego w umowie? Praca polega ... Zobacz wątek
2019.1.9 0:58:38
Kupujący chce zwrócić samochód
Witam sprzedałem samochód bmw e36 o wszystkich wadach jakie wiedziałem powiedziałem kupującemu, kupujący z oddali przyglądał się samochodowi nie chciał jechać sprawdzić samochód w warsztacie/ ... Zobacz wątek2019.1.8 20:51:27
Firma której pomagałem znaleść zlecenia transportowe chce od mnie odszkodowanie za ładunek z którym był problem
Witam,mam taką sprawę dziś dostałem list polecony :
Wezwanie do zapłaty w terminie 7 dni inaczej sprawa do pójdzie do sondu.
Firma której pomagałem znaleść zlecenia transportowe chce od mnie ... Zobacz wątek
2019.1.8 11:9:46
Czy faktura jest dokumentem potwierdzającym dokonanie zakupu/wykonania usługi?
Witajcie.Jestem stroną poszkodowaną w kolizji drogowej, w drodze do Polski inny użytkownik dróg zniszczył mój pojazd (szkoda całkowita) i auto nie nadaje się do dalszego użytku. Podróżowałem ... Zobacz wątek
2019.1.8 10:31:57
Spadek po zmarłej mamie.
Witam i z góry dziękuję za odpowiedzi na moje pytania. Problem dotyczy spadku po zmarlej mamie. Siostra w wyniku swoich błędów wplątała rodziców w poręczenie kredytu hipotecznego na ponad 200 ... Zobacz wątek2019.1.8 8:17:35
Przejście na kontrakt
Firma w której pracuję będzie otwierała drugą firmę, w tej samej branży, ale pod inną formą działalności gospodarczej. Czy w takim wypadku mogę przejść na kontrakt podpisując umowę z nowo ... Zobacz wątek2019.1.7 9:35:50
Udostępnienie bazy danych przez Hakera
Dzień dobry chciałbym się zapytać jak wygląda sytuacja prawna w przypadku udostępnienia bazy danych forum społecznościowego na darmowym silniku Mybb przez Hakera. Udostępnienie bazy miało miejsce ... Zobacz wątek2019.1.5 16:59:56
odszkodowanie od firmy kurierskiej- 30 dni na odpwiedz przekroczony ?
Witam, mam takie pytanie i jednocześnie problem, wysłałem do nadawcy firmą kurierską DPD telewizor 55 cali ( telewizor nówka posiadam dowód zakupu ) oczywiście kurier uszkodził telewizor, więc ... Zobacz wątek2019.1.5 12:43:43
2019.1.4 23:41:18
Uciążliwy remont
Chyba na razie dam sobie spokój, szkoda czasu i nerwów. Poza tym jeśli hałasy nie zakłócają ciszy nocnej to trudno będzie stwierdzić, że prowadzenie remontu przez sąsiadów to naruszenie prawa. ... Zobacz wątek2019.1.4 22:14:58
Kolizja, mała wartość odszkodowania z OC sprawcy, jak się odwołać Czytaj więcej: https://www.forumsamochodowe.pl/kolizja-mala-wartosc-odszkodowania-z-oc-sprawcy-jak-sie-odwolac-vt112733.htm#p736264
Przepraszam. Temat do usunięcia. Błąd przy kopiowaniu tekstu i wstawianiu tematu. ... Zobacz wątek2019.1.4 17:21:30
2019.1.4 16:50:31
Koniec umowy a ubezpieczenie zdrowotne/zasiłek powypadkowy
Witam,uległem wypadkowi w pracy i w tej chwili przebywam na chorobowym. Kilka dni temu skończyła się ważna umowa i jak to teraz dalej wygląda, muszę jakieś dokumenty do ZUSu dostarczyć lub wypełnić? ... Zobacz wątek
2019.1.4 15:46:22
Przemoc
Rozumiem. Natomiast według art. 217. § 2. kk, którego treść brzmi " Jeżeli naruszenie nietykalności wywołało wyzywające zachowanie się pokrzywdzonego albo jeżeli pokrzywdzony odpowiedział ... Zobacz wątek2019.1.4 15:6:31
Udzielanie pożyczek a zwolnienie z VAT
Dzień dobry, czy dobrze rozumiem że spółka z o. o. udzielająca pożyczek osobom fizycznym - jako dominująca część działalności, jest zwolniona z VAT? Na podstawie Ustawa o VAT - Ustawa o podatku ... Zobacz wątek2019.1.4 14:23:41
Potrzebujesz pilnych pieniedzy? Mozemy pomóc!
Dzień dobry,Pilna Pożyczka prywatna oferta, stosuje się, jeśli jesteś zainteresowany.
Oferuję wszystkie rodzaje pożyczek o niskim oprocentowaniu i dowolnej ilości, czego potrzebujesz.
* Pożyczka ... Zobacz wątek
2019.1.4 7:55:26
Przyjęcie spadku
Mam dwa pytania. 1. Czy prawdą jest, że majątek nabyty przed ślubem nie wchodzi w skład majątku wspólnego małżonków ? 2. Lata temu odziedziczyłem większościowy udział w działce, ale do dziś ... Zobacz wątek2019.1.4 5:6:31
Usługa stomatologiczna
co zrobić, kiedy nie jestem zadowolona z usługi stomatologicznej? ... Zobacz wątek2019.1.3 19:9:24
Kolizja, mała wartość odszkodowania z OC sprawcy, jak się odwołać?
Witam.Piszę z prośbą o pomoc w odwołaniu się od decyzji i wyceny rzeczoznawcy po kolizji. Niestety, rzeczoznawca ubezpieczyciela wyliczył koszt na lekko ponad 600zł dla mnie. Jestem oczywiście ... Zobacz wątek
2019.1.3 15:24:13
2019.1.3 1:22:35
Zasilek rodzinny
Prawo do świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej przysługuje: osobie samotnie gospodarującej, której dochód miesięczny nie przekracza 634 zł oraz osobie w rodzinie, w której dochód na osobę ... Zobacz wątek2019.1.2 19:45:56
budowa parkingu na terenie firmy
Potrzebne będzie zawiadomienie o budowie, ponieważ może zdarzyć się także przez wybudowanie parkingu zostanie zmniejszona przestrzeń biologicznie czynna. ... Zobacz wątek
2019.1.2 19:27:52
Pozwolenie na budowe domu mieszkalnego a mpzp Zabudowa zagrodowa a nie jestem rolnikiem
W tej sytuacji powinni Państwo zgłosić się do gminy z wnioskiem (należy znaleźć odpowiedni wydział zajmujący się zagospodarowaniem przestrzeni). Może okazać się, że będą Państwo mieli ... Zobacz wątek2019.1.2 19:23:6
Niebieska karta u byłej żony
Dobry wieczórMam problem jak w temacie. Boję się o bezpieczeństwo córki, która po rozwodzie mieszka ze mną ale odwiedza czasami matkę.
Jej konkubent ja pobił w tamtym roku, ale mu wybaczyla ... Zobacz wątek
2019.1.1 22:58:10
Umowa o prace
Cześć wszystkim. Mam pewien problem. Mianowicie od października 2018 pracuję w sklepie odzieżowym H&M na umówię zlecenie (w tamtym momencie miałam 17 lat). Teraz kierowniczka zaproponowała mi, ... Zobacz wątek2019.1.1 19:24:19
Spadek po cioci - dla kogo?
Dzień dobry. Poszukuję informacji dot. prawa do spadku. Moja mama (wiek ok. 85 lat) otrzymała spadek po swojej zmarłej siostrze. Mama jest jedną z kilkoro rodzeństwa, którym przysługiwał spadek. ... Zobacz wątek2019.1.1 18:8:42
Brak udziału w drodze a brama wjazdowa
Witam w Nowym Roku.Działka sąsiada usytuowana jest na rogu, posiada dostęp do drogi w której posiada on współudział. I od tej strony ma bramę wjazdową do garażu na posesję.
Z drugiej strony ... Zobacz wątek
2019.1.1 12:10:5
Umowa z developerem
Zgadzam się, ja nosiłem do niego dokumenty dotyczące działki - ze wszystkim się zapoznawał i tłumaczył mi, co można z tym stanem rzeczy zrobić. Spotkań było dokładnie tyle, ile było trzeba ... Zobacz wątek2018.12.31 11:25:12
spadek po tacie mieszkającym za granicą
Dzień dobry,przed Świętami zamarł mój tata, który od prawie 20 lat mieszkał w Niemczech ze swoją drugą żoną (Białorusinką). Ja dla odmiany mieszkam w Warszawie. Nasuwa mi się wiele pytań. ... Zobacz wątek
2018.12.31 7:42:49
Zasadność długoterminowego najmu pojazdu zastępczego z OC.
Witam, od około pół roku walczę z pewną znaną firmą ubezpieczeniową. Miałem wypadek samochodowy, w mój samochód uderzył autobus a auto zostało bardzo mocno uszkodzone. Szkoda została zgłoszona, ... Zobacz wątek2018.12.30 20:24:32
Pomyłka w Księdze Wieczystej
Potwierdzam, mecenas Kontek jest świetna w udzielaniu porad prawnych - sama u niej byłam jakiś czas temu. Poleciła mi koleżanka i rzeczywiście nie żałuje . Nie wiem czy moja sprawa była łatwa ... Zobacz wątek2018.12.30 18:48:45
Masz inne pytanie do prawnika?