Archiwum Forum Sierpień 2013
(128 tematów na forum)
-
przez: marek3 | 2013.8.11 14:15:11
czytam Państwa wypowiedzi na tym forum i zastanawiam się / w większości przypadków/ gdzie wy mieszkacie bo chyba nie w Polsce? potrzeba na przedszkole potrzeba na nianke potrzeba na nowe buciki potrzeba (...) czytaj dalej»
-
przez: patii29 | 2013.8.11 21:36:12
potrzebny dobry prawnik i niedrogi na terenie Tarnowa. ma ktos namiary? czytaj dalej»
-
Czy komornik może zająć rente rodzinna ?
przez: Weltreise | 2013.8.12 10:3:40
W niniejszej sytuacji zastosowanie znajdą przepisy ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych z dnia 17 grudnia 1998 roku. Ustawa określa zasady przyznawania świadczeń, a także (...) czytaj dalej»
-
jak wyglada autentyczny wynik testu dna?
przez: kamilgregu45 | 2013.8.12 11:3:37
Witam, mam identyczny problem jak Ty, jeżeli masz taki wynik to bardzo proszę o kontakt, lub jeżeli ktoś taki wynik posiada i mógłby przesłać na meila (kamil.gregu@gmail.com). Będe wdzięczny... czytaj dalej»
-
Zostałem oszukany jak napisać pismo?
przez: basiek2 | 2013.8.12 11:52:54
Wystepuję w charakterze świadka/pokrzywdzonego w sprawie o wyłudzenia towarów i kredytów. Zostałem oszukany a sprawcy są obecnie zatrzymani i sprawa jest w prokuraturze- wiem że posiadają majątek, (...) czytaj dalej»
-
Czy założenie firmy wiąże z kontrolą US?
przez: pbiel | 2013.8.13 13:52:0
Mam taką sytuacje: Do tej pory pracowałem na budowach za gotówkę i nie składałem PITow. Kilka miesięcy temu otrzymałem darowiznę od rodziny i chciałbym założyć swoją firmę (sp. z o.o.) (...) czytaj dalej»
-
Domyślnie Upadłość zakładu a wcześniejsza emerytura
przez: Karola829 | 2013.8.13 14:28:28
Witam, Pytanie dot. mojej mamy. Zakład jej pracy utrzymuje w wielkiej tajemnicy to, że zostanie zlikwidowany. Z dniem 30.08.2013 zostanie wypowiedzona umowa najmu na halę którą wynajmują od nastu (...) czytaj dalej»
-
Spółdzielnia mieszkaniowa na drodze sądowej wnosi o zapłatę zaległości czynszowych.
przez: Comperio_Leges | 2013.8.13 18:43:5
Trochę niejasności jest w sprawie. 1. SM działa w imieniu Gminy Kraków? 2. "rodzina będzie pokrywała koszty sądowe poszczególnych rozpraw" - chodzi rozumiem o koszty całościowe sprawy. Są (...) czytaj dalej»
-
Problem z firmą Intrum Justitia. Bardzo proszę o pomoc.
przez: Comperio_Leges | 2013.8.13 18:51:6
Chwilówka przyniesie większe zadłużenie niż koszty sądowe. Lepiej płacić tyle ile człowieka stać, a może nawet nie puszczą tego do sądu. GZ czytaj dalej»
-
przez: Comperio_Leges | 2013.8.13 20:57:53
A jakie świadczenie masz utracić? Utrata będzie stwierdzona decyzją. Najpierw powinni zawiadomić o wszczęciu postępowania w tej sprawie. Od decyzji będzie przysługiwało odwołanie. pozdrawiam Stowarzyszenie (...) czytaj dalej»
-
przez: magda1991 | 2013.8.13 21:14:6
no chyba nie az tyle czytaj dalej»
-
Wynajmujacy chce abym mu zapłacił 600zł za ogrzewanie gdy wczesniej nie musiałem nic płacic
przez: anna69 | 2013.8.14 14:20:42
Mysle ze najlepszym wyjsciem z sytuacji jest to, bys poprosil o rachunek rozliczeniowy za poprzedni rok /byc moze byla nadplata, nalezaca do Ciebie/ i rachunek obecny z ktorego wynikac mialoby ze masz (...) czytaj dalej»
-
debet zrobiony przez bank na konto bez debetu ??
przez: zielosz | 2013.8.14 19:35:47
w skrócie bank przelał mi dwa razy kwote z porozumienia które zawarlismy. Wpłaty były dokonane jedna po drugiej z odstepem tygodnia. Po paru dniach jak sie zalogowalem na konto internetowe nie sprawdziłem (...) czytaj dalej»
-
pozew sadowy dotyczacy splaty dlugu czy to prawda,ze
przez: *****31@*2.** | 2013.8.14 22:23:56
tak bedzie jesli macie panstwo podpisana umowe o pozyczce jesli nie to kto bedzie wiedzial ze pozyczaliscie od tych ludzi pieniadze????????powodzenia czytaj dalej»
-
Porzucenie pracy - odszkodowanie
przez: kokot2003 | 2013.8.16 12:22:16
Witam serdecznie, Mam pytanie odnośnie odszkodowania dla pracodawcy w związku z porzuceniem przez pracownika pracy. Osoba była zatrudniona przez pracodawcę od 01.06.2013r. na podstawie umowy o (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2013.8.16 16:3:19
Alimenty stają się wymagalne od daty złożenia wniosku w sądzie. czytaj dalej»
-
Rozwud,ograniczenie praw! Prosze o rade!
przez: adam.nowak | 2013.8.17 8:13:18
Pierwsza rada: kupić słownik ortograficzny i nauczyć się pisać bez błędów! czytaj dalej»
-
przez: EWA | 2013.8.18 17:57:21
MOJA 12-LETNIA CORKA JEST WYCHOWYWANA PRZEZ MOICH RODZICOW W RODZINIE ZASTEPCZEJ.OBOJE PRACUJĄ I DAJĄ CÓRCE GODZIWE WARUNKI UTRZYMANIA.JA PO ROZWODZIE WYCHOWUJE SWOJĄ DRUGA CORKE,JESTEM OD DWÓCH LAT (...) czytaj dalej»
-
Darowizna pieniężna a zakup auta
przez: s_micek | 2013.8.19 13:37:24
Witam Opis sytuacji: Kupujemy z żoną nowe auto powiedzmy za 100tyś. 40tyś dokłada teść jako darowizna dla córki (żeby uniknąć podatku od darowizny). Reszta to środki wspólne. Jak postępować, (...) czytaj dalej»
-
jak napisać oświadczenie o przyjęciu pieniędzy za mieszkanie?
przez: misi | 2013.8.19 15:14:10
wiesz jak ? czytaj dalej»
-
ROZWÓD-z orzekaniem czy bez orzekania o winie?
przez: diable | 2013.8.19 17:32:49
[cytat] Cecylio! Przy ewidentnej winie męża nie gódź się na rozwód bez orzekania o winie! Orzeczenie winy daje Ci kilka pozytywów. Chodzi o alimenty, które były mąż będzie zobowiązany płacić (...) czytaj dalej»
-
przez: rozka2007 | 2013.8.19 22:55:28
kurcza niech ktoś odpowie bo mam ten sam problem wrocił z warunkowego na 7 miesięcy i czy mu przysługują przepustki czytaj dalej»
-
stypendium socjalne a dochód utracony
przez: polkaa | 2013.8.20 11:14:47
proszę o pomoc:((( czytaj dalej»
-
Podniesienie Czynszu przez Najemcę
przez: romek.sokolowski | 2013.8.20 13:36:12
Oczywiście chodziło o wynajmującego czytaj dalej»
-
świadectwo pracy a pracodawca który wyparował
przez: druglly | 2013.8.20 17:40:23
proponuję zapytać w Urzędzie Miasta czy nikt nie składał w ich archiwum dokumentów, lub w rejestrze KRS lub Urząd Skarbowy(życzę powodzenia-nie chcą informować) czy firma figuruje lub po członkach (...) czytaj dalej»
-
Zasiłek Rodzinny - wysokość, kryteria przyznania
przez: Comperio_Leges | 2013.8.20 18:42:32
Art. 3. Ilekroć w ustawie jest mowa o: 13) osobie uczącej się - oznacza to osobę pełnoletnią uczącą się, niepozostającą na utrzymaniu rodziców w związku z ich śmiercią lub w związku (...) czytaj dalej»
(Zobacz 51 odpowiedzi) | Strony: 1 2
-
Czy przysluguje mi skrocenie wyroku??
przez: aleksandra_szybkieumowy | 2013.8.20 18:51:1
Sąd może uznać środek karny za wykonany po upływie połowy okresu, na który został on orzeczony, jeżeli był on wykonywany przynajmniej przez rok. Uprawnienie to jest wyłączone w przypadku popełnienia (...) czytaj dalej»
-
przez: Comperio_Leges | 2013.8.20 20:35:26
Nie znalazłem tutaj jednego jasnego przepisu. Przepisy jednak posługują terminem "teren" w odniesieniu do przedmiotu decyzji, więc nie chodzi tutaj ściśle o jedną, konkretną działkę, ale teren, (...) czytaj dalej»
-
Skarga do PIP za zaleganie z wypłatą.
przez: przemek498 | 2013.8.21 2:13:5
Nie wiem od czego zacząć więc zacznę od początku. Jestem zatrudniony w firmię ochroniarskiej. Jestem zatrudniony tutaj jako osoba niepełnosprawna (mam 1 grupę inwalidzką) na stanowisku administracyjnym. (...) czytaj dalej»
-
Oznakowanie towaru na rynek polski
przez: margherita21 | 2013.8.21 10:37:34
Przedsiębiorca wprowadzający towar do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązany do zamieszczenia na towarze, jego opakowaniu, etykiecie lub instrukcji, informacji w języku polskim (...) czytaj dalej»
-
czy na zasiłku dla bezrobotnych można chorować?
przez: nieznajoma | 2013.8.21 13:58:44
czy na koroniówce można mieć zwolnienie ?? i kto mi płaci? czytaj dalej»
-
Pieniądze na czynsz, życie - jak wyegzekwować
przez: Anus94 | 2013.8.21 15:18:53
Mam takie pytanie. Moi rodzice zawsze mieli wspólne konto bankowe, gdzie były przelewane pieniądze z wypłaty ich obu - tzn tak jest do teraz. Teraz sprawa jest taka, że prawdopodobnie dojdzie do rozwodu, (...) czytaj dalej»
-
Orzeczenie przepadku dowodów w sprawie.
przez: And_51 | 2013.8.21 16:1:4
Czy sąd, orzekając przepadek dowodów rzeczowych w sprawie, ma obowiązek poinformować o tym osobę, która wcześniej była właścicielem tych przedmiotów? czytaj dalej»
-
egzekucja komornicza a podatki
przez: JerzyLa | 2013.8.21 17:9:58
Nurtuje mnie kwestia, czy w przypadku egzekucji komorniczej, która jest spłatą udzielonej dłużnikowi pożyczki (a nie np. zapłatą za usługę) również trzeba zapłacić podatek? W ten sposób (...) czytaj dalej»
-
Jak napisać podanie o zapomogę socjalną na zakup książek dla dziecka.
przez: Basia | 2013.8.21 17:32:7
Jak napisać podanie o zapomogę socjalną na zakup książek dla dziecka. Mój syn idzie w tym roku szkolnym do pierwszej klasy technikum.Mam ciężką sytuację materialną. czytaj dalej»
-
przez: aleksandra_szybkieumowy | 2013.8.21 17:58:29
W sprawach spadkowych właściwe jest prawo ojczyste spadkodawcy z chwili jego śmierci. Jeżeli Pani ciotka w chwili śmierci była obywatelką polską, dziedziczenie ustawowe przedstawia się następująco: (...) czytaj dalej»
-
szanse na odzyskanie pieniędzy ?
przez: ????????? | 2013.8.21 19:24:8
The thing you ought to do to discover women well before you are abandoned. czytaj dalej»
(Zobacz 79 odpowiedzi) | Strony: 1 2
-
przez: Agnieszka0123 | 2013.8.21 19:40:17
witam! sprawa jest trochę skomplikowana mam nadzieję, że ktoś pomoże 21 lat temu budowaliśmy z mężem dom, na planie mamy dach jednospadowy, lecz mój ś.p. teść budując dom wpadł na pomysł (...) czytaj dalej»
-
PCC przy darowiźnie/zakupie nieruchomości
przez: Comperio_Leges | 2013.8.21 20:54:18
1. Jeżeli nieruchomość nie jest obciążona hipoteką czy innymi długami, to obędzie się bez PCC. 2.Jeśli firma nie jest czynnym podatnikiem VAT to będzie PCC. Jeśli jest podatnikiem VAT to sprzedaż (...) czytaj dalej»
-
Sprawa karna za sprzedaz marihuany
przez: aleksandra_szybkieumowy | 2013.8.21 21:20:14
W Pana przypadku powinna znaleźć zastosowanie instytucja umorzenia absorpcyjnego. Dopuszcza ona umorzenie postępowania w sprawie lżejszego czynu, w związku z prawomocnym wymierzeniem surowej kary (...) czytaj dalej»
-
Zamiana bez umowy, Czy mogę odzyskać telefon?
przez: bartas1513 | 2013.8.22 8:43:44
Witam, Zamieniłem się z chłopakiem(15l.), telefon za Psa, nie spisaliśmy żadnej umowy, niestety Pies nie mógł zostać, chłopak nie chciał jednak oddać telefonu, czy jest możliwość abym odzyskał (...) czytaj dalej»
-
przez: Jacek07 | 2013.8.22 8:58:25
Dziękuję za odpowiedzi, bardzo mi pomogły. Kku2. W umowie notarialnej nie ma służebności mieszkania, jest tylko darowizna. Pozdrawiam. czytaj dalej»
-
zasiłek dla bezrobotnych przy wypowiedzeniu umowy o pracę
przez: honoratakowalska | 2013.8.22 10:6:47
Witam znalałam się w sytuacji kiedy pracodawca chce rozwiązać ze mną umowę za porozumieniem stron. Chcę się ubiegać o zasiłek dla bezrobotnych. Doczytałam, że aby przysługiwał mi zasiłek (...) czytaj dalej»
-
Móglby mi ktoś pomóc napisać podanie o przeniesienie moich sióstr z Domu Dziecka do innej placówki
przez: s | 2013.8.22 10:52:48
1222 czytaj dalej»
-
matka sypia z dzieckiem(dziewczynka 5l) i obcymi facetami
przez: Prawnik1209 | 2013.8.22 15:31:26
Witam, Sprawa nie jest taka prosta. Ponieważ sądy nie preferują odebrania dziecka w oparciu jedynie o tzw. biedę. Jak rozumiem sytuacja o której Pan pisze nie wynika z zaniedbania ze strony matki (...) czytaj dalej»
-
przez: Prawnik1209 | 2013.8.22 16:5:0
Witam, Nie mogą toczyć się dwa postępowania przeciwko tym samym osobom o to samo. Natomiast na wezwanie sądu należy odpowiedzieć. Tak naprawdę to bez różnicy który sąd wszcznie (...) czytaj dalej»
-
przez: Prawnik1209 | 2013.8.22 16:33:56
Witam, Jak rozumiem został skazany za przestępstwo niealimentacji. Jeżeli został wydany wyrok skazujący i w tej chwili Pan jest poszukiwany do odbycia kary to możemy ewentualnie złożyć wniosek (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2013.8.22 16:57:11
Moim zdaniem najlepiej będzie uzyskać orzeczenie sądu o konieczności zwrotu nadpłaty. Zwrot się należy bez dyskusji, ale jeśli Pan sam potrąci należność a była zona odda sprawę do komornika, (...) czytaj dalej»
-
Witam, Odziedziczyłem po ojcu spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Niebawem komornik sporządzi spis.
przez: Piotr | 2013.8.23 10:57:50
Witam, Odziedziczyłem po ojcu spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Niebawem komornik sporządzi spis. Czy po fizycznym dokonaniu spisu mogę już sprzedać mieszkanie? czytaj dalej»
-
przez: iAgusia | 2013.8.23 18:12:11
Dziekuje Pani bardzo za tak szczegolowe odpowiedzi. Serdecznie pozdrawiam.. czytaj dalej»