Archiwum Forum Sierpień 2013
(207 tematów na forum)
-
Czy mogę wyrobić paszport będąc poszukiwanym w Polsce
przez: mario3 | 2013.8.7 22:1:31
Witam, Chcialbym sie dowiedziec pewnej kwestii ktora mnie dreczy a mianowicie; Jestem poszukiwany na terytorium polski z art193kk kare ktore otrzymalem to 18miesiecy Obecnie przebywam juz od dluzszego (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie opłat za czesne w uczelni prywatnej
przez: agus83m | 2013.8.8 9:24:43
5 Października 2011 roku podpisałam umowę z uczelnią prywatnę na naukę kształcenia, Miałam ustanowione opłąty czesnego w ratach miesięcznych do 10 każdego miesiąca. 30 września 2012 roku (...) czytaj dalej»
-
Jak wymeldować zięcia bez jego zgody gdy jest w trakcie rozwodu
przez: Setera | 2013.8.8 11:23:37
Jak napisać wniosek o wymeldowanie zięcia bez jego zgody,nadmieniam iż jest on w trakcie rozwodu z moją córką i nigdy nie mieszkał w miejscu zameldowania czytaj dalej»
-
Jak napisać pismo do banku o częściowe umorzenie kredytu
przez: monika | 2013.8.8 12:54:46
jak napisac pismo do banku o czesciowe umorzenie kredytu , czytaj dalej»
-
Ile dokumentów z USC potrzebnych do stwierdzenia nabycia spadku
przez: zgredzislav | 2013.8.8 16:2:2
Witam. Planuję w najbliższym czasie złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku. Chciałbym dowiedzieć się odpisy jakich aktów z Urzędu Stanu Cywilnego będą potrzebne aby wniosek był kompletny. Spadkodawca: WACŁAWA (...) czytaj dalej»
-
Alimenty w wieku lat przy wyprowadzce z domu
przez: Nasia | 2013.8.8 17:20:0
Alimenty w wieku 18 lat Mam pytanie. Czy jeśli mam 18 lat i się uczę a z przyczyn rodzinnych - znęcanie się psychiczne - wyprowadzę się z domu to mogłabym się o nie starać? Dostałabym je? Proszę (...) czytaj dalej»
-
Alimenty dla żony na rencie - czy sąd przychyli się do wniosku?
przez: struggla | 2013.8.8 18:50:48
Witam, jakie warunki należy spełniać, aby otrzymać alimenty od męża? Nadmienię, że nie posiadamy dzieci. czytaj dalej»
-
Czy wodociągi mogą wymagać przeniesienia wszystkich liczników
przez: silvert | 2013.8.8 22:8:57
Remontuje mieszkanie w starym,wielorodzinnym budynku.. Poprzednio byl jeden licznik wodny na dwa mieszkania. Rozdzielilem te instalacje na poszczegolne mieszkania. Stary podlicznik sostal przy jednym mieszkaniu.Chce (...) czytaj dalej»
-
Przemoc domowa i manipulacje w małżeństwie - jak chronić dzieci?
przez: Rogers | 2013.8.9 17:0:31
Witam ponownie, No to się ostatnio narobiło. Najwyraźniej teściowa ostatecznie przekonała żonę, że powinna z dziećmi zamieszka u niej. Jakieś 2 tygodnie temu wróciłem po pracy do domu ok. (...) czytaj dalej»
-
Przeniesienie siedziby sklepu - czy pracownica w ciąży ma prawa?
przez: gucimarque | 2013.8.9 18:46:35
Happen to be ultimate anytime every acquaintance thinks she has hook superiority across the some other. czytaj dalej»
-
Szkodliwe warunki pracy przy odziezy uzytej
przez: gucimarque | 2013.8.9 19:3:12
Should you want each information systems of these worthy, count up your. czytaj dalej»
-
Kara dyscyplinarna w pracy - wymogi prawne dotyczące uzasadnienia
przez: gucimarque | 2013.8.9 19:5:38
Your the worst ways to fail to see anyone is required to be ski properly alongside these individuals seeing you may?to ask them to. czytaj dalej»
-
Ochrona prawna samotnych matek w prawie pracy
przez: gucimarque | 2013.8.9 19:8:25
Everyone loves happened thanks whom you are, however , like a what individuals My corporation is agonizing was at hand. czytaj dalej»
-
Umowa na okres próbny w ciąży - czy może być nieprzedłużona?
przez: gucimarque | 2013.8.9 19:16:37
A genuine acquaintance can be a which overlooks your own downfalls coupled with tolerates your ultimate successes. czytaj dalej»
-
Rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron - czy można w pierwszym dniu urlopu?
przez: gucimarque | 2013.8.9 19:43:24
Really don't it's the perfect time who happen to be suitable to get along with. It's the perfect time that will push one to jimmy yourself way up. czytaj dalej»
-
Czy można zarabiać na cytowaniu gwiazd bez ich autoryzacji
przez: yapi | 2013.8.9 22:13:29
Czy mogę cytować ludzi np. z Twettera i zarabiać na tym, i czy muszę podać koniecznie źródło ? czytaj dalej»
-
Brak gwarancji na sprzedaną konsolę - czy to zobowiązanie
przez: antalek | 2013.8.10 12:42:43
Witam, mój problem polega na tym, że sprzedałem w maju tego roku konsole do gier XBOX kompletną w pełni sprawną, niestety gdzieś przy przeprowadzce zapodział się kartonik z paragonem i gwarancją. (...) czytaj dalej»
-
Kredyt zaciągnięty w małżeństwie - wspólny obowiązek spłaty
przez: Mariusz | 2013.8.10 13:49:42
Zaciągnąłem kredyt będąc w żonatym na umeblowanie mieszkania oraz wydatki bieżące teraz po rozwodzie sam spłacam kredyt czy była żona też ma taki obowiązek aby go spłacać bo zaoszczędzone (...) czytaj dalej»
-
Ważność mandatu niepodpisanego przez funkcjonariusza
przez: chlebson | 2013.8.10 14:50:9
Witam. Dnia 09.08.2013 wsiadłem do pociągu kolei mazowieckich bez biletu. Specjalnie podążyłem za konduktorem żeby zgłosić jego brak. Jednak nie wsiadłem na początku pociągu, a mniej więcej (...) czytaj dalej»
-
Skasowanie treści ze strony szkoły przez byłego ucznia
przez: sebtom04414 | 2013.8.10 16:53:30
Witam, na początku opiszę sytuacje w jakiej aktualnie się znajduje. Od roku 2010 do ostatniego czerwca 2013 roku byłem uczniem pewnej szkoły, w roku szkolnym 2012/2013 informatyk szkolny zachorował (...) czytaj dalej»
-
Opodatkowanie wykonania artystycznego - działalność czy prawa majątkowe
przez: robomanus | 2013.8.10 22:17:4
Witam serdecznie! Najpierw zadam pytanie, a następnie przedstawię pewną sytuację i opiszę własne stanowisko oraz interpretację Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, zwanej dalej "updof". Pytanie: (...) czytaj dalej»
-
Deweloper nie dotrzymał terminu aktu notarialnego - kara umowna
przez: stef4n | 2013.8.11 9:33:20
W 2011 roku podpisałem umowę o kupno mieszkania z jednym z deweloperów. Budynek dopiero zaczynał powstawać. Odbiór był przewidziany do końca maja 2012, udało się dopiero w lipcu, ale nie w tym (...) czytaj dalej»
-
Alimenty powinny być proporcjonalne do możliwości zarobkowych
przez: marek3 | 2013.8.11 14:15:11
czytam Państwa wypowiedzi na tym forum i zastanawiam się / w większości przypadków/ gdzie wy mieszkacie bo chyba nie w Polsce? potrzeba na przedszkole potrzeba na nianke potrzeba na nowe buciki potrzeba (...) czytaj dalej»
-
Tablet na gwarancji - czwarta awaria w miesięcy - wymiana
przez: malgorzata_mat | 2013.8.11 17:4:22
Witam, Pod koniec stycznia b.r. zakupiłem tablet na firmę w pewnym sklepie RTV/AGD . Przygody ze sprzętem zaczęły się już na początku lutego. Po raz piewszy wtedy wysłałem sprzęt na gwarancję (...) czytaj dalej»
-
Emerytura górnicza po latach pracy w innym zakładzie
przez: roman | 2013.8.11 22:7:57
posiadam udokumentowane 25 lat pracy w górniczej ale ostatnie 6 lat pracowałem w innym zakładzie nie związanym z pracą górniczą 50 lat kończę w pażdzierniku . Czy z wiązku z tym mogę starać (...) czytaj dalej»
-
Czy komornik może zająć część renty rodzinnej za długi mieszkania
przez: Weltreise | 2013.8.12 10:3:40
W niniejszej sytuacji zastosowanie znajdą przepisy ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych z dnia 17 grudnia 1998 roku. Ustawa określa zasady przyznawania świadczeń, a także (...) czytaj dalej»
-
Strona z typami bukmacherskimi - legalna działalność
przez: yecia | 2013.8.12 11:47:44
witam państwa chciałabym stworzyć własną stronę internetową z typami bukmacherskimi z hokeja typy byłyby tylko moje-nie z żadnych serwisów itp oparte na doświadczeniu i własnych analizach nie (...) czytaj dalej»
-
Jak uzyskać pierwszeństwo zaspokojenia roszczeń w sprawie karnej
przez: basiek2 | 2013.8.12 11:52:54
Wystepuję w charakterze świadka/pokrzywdzonego w sprawie o wyłudzenia towarów i kredytów. Zostałem oszukany a sprawcy są obecnie zatrzymani i sprawa jest w prokuraturze- wiem że posiadają majątek, (...) czytaj dalej»
-
Właściciel mieszkania wymaga natychmiastowego opuszczenia - zatarg
przez: orku33 | 2013.8.12 16:25:31
Witam. Mam taki problem. Wynajmuje mieszkanie.Mam umowę,opłacony czynsz do następnego miesiaca i wszystkie media. W umowie ze względu na moją prace(częste i długie wyjazdy)mam 2 miesięczny okres (...) czytaj dalej»
-
Kontrola skarbowa pochodzenia kapitału przy zakładaniu spółki
przez: pbiel | 2013.8.13 13:52:0
Mam taką sytuacje: Do tej pory pracowałem na budowach za gotówkę i nie składałem PITow. Kilka miesięcy temu otrzymałem darowiznę od rodziny i chciałbym założyć swoją firmę (sp. z o.o.) (...) czytaj dalej»
-
Czy przysługuje wcześniejsza emerytura po likwidacji zakładu pracy
przez: Karola829 | 2013.8.13 14:28:28
Witam, Pytanie dot. mojej mamy. Zakład jej pracy utrzymuje w wielkiej tajemnicy to, że zostanie zlikwidowany. Z dniem 30.08.2013 zostanie wypowiedzona umowa najmu na halę którą wynajmują od nastu (...) czytaj dalej»
-
Pożyczka od znajomych - sąd i dodatkowe koszty
przez: nataleczka0408 | 2013.8.13 16:42:7
witam! mam pytanie ,wraz z mezem pozyczalismy od znaomych pieniadze ,zostalo nam jeszcze 2200zł,ktorych nie jestesmy w stanie splacic jednorazowo,chca zalozyc nam sprawe w sadzie i chcialabym zapytac (...) czytaj dalej»
-
Prowadzenie dwóch działalności pod jedną firmą - księgowość
przez: jouliettka | 2013.8.13 18:19:31
Mam pytanie związane z założeniem działalności gospodarczej. Czy jest taka możliwość aby założyć firmę o nazwie np. Jan Kowalski, pod kilkoma PKD i prowadzić dwie odrębne działalności? (...) czytaj dalej»
-
Czy spółdzielnia może dzielić jeden proces na kilka mniejszych
przez: Comperio_Leges | 2013.8.13 18:43:5
Trochę niejasności jest w sprawie. 1. SM działa w imieniu Gminy Kraków? 2. "rodzina będzie pokrywała koszty sądowe poszczególnych rozpraw" - chodzi rozumiem o koszty całościowe sprawy. Są (...) czytaj dalej»
-
Intrum Justitia żąda spłaty długu Orange - groźby sądowe
przez: Comperio_Leges | 2013.8.13 18:51:6
Chwilówka przyniesie większe zadłużenie niż koszty sądowe. Lepiej płacić tyle ile człowieka stać, a może nawet nie puszczą tego do sądu. GZ czytaj dalej»
-
Czy można otrzymać świadczenie mieszkając ze współlokatorem
przez: Comperio_Leges | 2013.8.13 20:57:53
A jakie świadczenie masz utracić? Utrata będzie stwierdzona decyzją. Najpierw powinni zawiadomić o wszczęciu postępowania w tej sprawie. Od decyzji będzie przysługiwało odwołanie. pozdrawiam Stowarzyszenie (...) czytaj dalej»
-
Pismo o wypuszczenie z aresztu po 6 miesiącach
przez: magda1991 | 2013.8.13 21:14:6
no chyba nie az tyle czytaj dalej»
-
Sprawa karna bez poszkodowanego - zakończenie postępowania
przez: paulina17111 | 2013.8.14 8:42:14
witam. Chciała bym się dowiedzieć jak wygląda sytuacja gdy osoba poszkodowana nie wstawi się na sprawę ( sprawa została sama założona ponieważ uszkodzenia ciała poszkodowanego były poważne) (...) czytaj dalej»
-
Wynajmujący żąda dodatkowych opłat wbrew umowie najmu
przez: anna69 | 2013.8.14 14:20:42
Mysle ze najlepszym wyjsciem z sytuacji jest to, bys poprosil o rachunek rozliczeniowy za poprzedni rok /byc moze byla nadplata, nalezaca do Ciebie/ i rachunek obecny z ktorego wynikac mialoby ze masz (...) czytaj dalej»
-
Działalność rolnicza po ślubie - obowiązek KRUS i zasiłek
przez: stokrotka1989 | 2013.8.14 14:27:39
Witam! Do końca maja pobierałam rentę rodzinną po tacie. Teraz jestem bez ubezpieczenia. Jestem współwłaścicielem 10ha przeliczeniowych przypada na mnie 2.90ha. Wyszłam za mąż w czerwcu 2009r. (...) czytaj dalej»
-
Wypadek w drodze z pracy - odszkodowanie ZUS
przez: artur | 2013.8.14 18:9:13
dzień dobry. czy złamanie kości sródstopia w drodze po pracy do domu kwalifikuje się do jakiegokolwiek odszkodowania z ZUS? dodam że zakład pracy jest w tej samej miejscowości w której mieszkam. (...) czytaj dalej»
-
Bank podwójnie przekazał pieniądze - czy mogę je zatrzymać
przez: zielosz | 2013.8.14 19:35:47
w skrócie bank przelał mi dwa razy kwote z porozumienia które zawarlismy. Wpłaty były dokonane jedna po drugiej z odstepem tygodnia. Po paru dniach jak sie zalogowalem na konto internetowe nie sprawdziłem (...) czytaj dalej»
-
Czy grożą mi odsetki i koszty za niespłaconą pożyczkę prywatną
przez: *****31@*2.** | 2013.8.14 22:23:56
tak bedzie jesli macie panstwo podpisana umowe o pozyczce jesli nie to kto bedzie wiedzial ze pozyczaliscie od tych ludzi pieniadze????????powodzenia czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za porzucenie pracy na umowie na czas określony
przez: kokot2003 | 2013.8.16 12:22:16
Witam serdecznie, Mam pytanie odnośnie odszkodowania dla pracodawcy w związku z porzuceniem przez pracownika pracy. Osoba była zatrudniona przez pracodawcę od 01.06.2013r. na podstawie umowy o (...) czytaj dalej»
-
Od kiedy obowiązuje obowiązek płacenia alimentów po rozwodzie
przez: mrozowskim | 2013.8.16 16:3:19
Alimenty stają się wymagalne od daty złożenia wniosku w sądzie. czytaj dalej»
-
Licencje na nazwy i zdjęcia broni militarnej w grze komputerowej
przez: gandalfekk | 2013.8.16 21:1:47
Witam jako iż jestem współwłaścicielem powstającej gry to mam pewne pytanie. Czy aby wykorzystywać nazwy i zdjęcia broni oraz pojazdów militarnych potrzebuję licencji? Jeżeli tak to czy po drobnej (...) czytaj dalej»
-
Jak ograniczyć prawa rodzicielskie ojca narkomana i alkoholika
przez: adam.nowak | 2013.8.17 8:13:18
Pierwsza rada: kupić słownik ortograficzny i nauczyć się pisać bez błędów! czytaj dalej»
-
Zarządzenie kary aresztu zastępczego w ciąży - odwołanie
przez: ewa | 2013.8.17 11:4:59
mam bardzo pilne pytanie dostałam wezwanie ukaranej w przedmiocie zarzadzenia wykonania karyzastepczej aresztu na 4wrzesnia czy to może być za grzywna 200zl która dostałam bo nie stawiłam sie na (...) czytaj dalej»
-
Urlop tacierzyński i wychowawczy dla ojca - prawo do urlopu
przez: konsik | 2013.8.17 11:39:57
Witam mam umowe na czas określony do 31-07.2014 a termin porodu mojej partnerki jest na 2.10.2013. Moja partnerka chodzi do szkoły jest i ma praktyki zawodowe ostani rok .W tym mam pytanie czy należy (...) czytaj dalej»
-
Brak terminu przekazania mieszkania w umowie przedwstępnej
przez: lola | 2013.8.17 16:15:8
Brak zapisu o terminie przekazania mieszkania w umowie rpzedwstępnej - jakie konsekwencje? Witam. Przy podpisywaniu umowy rpzedwstępnej nie zawarliśmy w niej informacji kiedy mieszkanie zostanie (...) czytaj dalej»