Archiwum Forum Luty 2014
(123 tematów na forum)
-
przez: cc23aa | 2014.2.1 1:2:51
nie wiem a moze znacie kogos kto mogly pomoc albo miejsce dfo ktorego moge sie udac i wkoncu mnie kto nie oleje . Nie mam kasy na adwokata z prawdziwego zdarzenia ale jeli kto mi tu napize ze da ie co (...) czytaj dalej»
-
Płacenie należności przez współwłaściciela
przez: koksik1984 | 2014.2.1 9:6:52
Witam, mam pewien problem ze współwłaścicielem. Chodzi o dom mieszkalny, którego właścicielami byli mój ojciec i jego brat. Ojciec przepisał swoja część na mnie i siostrę, dzięki czemu stałem (...) czytaj dalej»
-
przez: legate | 2014.2.1 16:39:5
matka powinna darować Panu swój udział (jak Pan zgłosi w skarbówce, to będzie to zwolnione od podatku), a ciotka swój udział Panu sprzeda - tu wchodzi w grę podatek od czynności cywilnoprawnych (...) czytaj dalej»
-
przez: legate | 2014.2.1 16:48:5
na takie pytanie nie da się rzetelnie odpowiedzieć bez analizy treści umowy przedwstępnej; jeśli jest Pan zainteresowany uzyskaniem opinii prawnej i ewentualnym podjęciem kroków prawnych, proszę (...) czytaj dalej»
-
jak dlugo sie czeka na przyznanie renty inwalidzkiej w irlandii?
przez: marciniak | 2014.2.1 20:20:23
jad dlugo sie zceka za przyznanie renty inwalidzkiej czytaj dalej»
-
Matka chora psychicznie złożyła pozew o rozwód
przez: annchen | 2014.2.2 10:46:13
Witam! Mam podobną sytuację. U mnie akurat to ojciec zaczął nagle bezpodstawnie oskarżać mamę o zdrady, ma zamiar wnieść pozew o rozwód. Najprawdopodobniej jest chory psychicznie - cierpi na (...) czytaj dalej»
-
Jak pozbawić matke praw rodzicielskich jeśli już ma je od 8 lat ograniczone???
przez: Fela | 2014.2.2 16:44:25
Jak pozbawić matke praw rodzicielskich jeśli już ma je od 8 lat ograniczone??? Witam , czy trudno jest pozbawić matke praw rodzicielskich jeśli już od 8 lat ma je ograniczone ?? Matka córki Mojego (...) czytaj dalej»
-
odebranie ojcu biologicznemu praw rodzicielskich
przez: Prawnik1209 | 2014.2.3 10:44:41
Witam, Obowiązek alimentacyjny jest całkowicie niezależny od władzy rodzicielskiej. Jeżeli ojciec dziecka nie interesuje się dzieckiem to oczywiście można wystąpić do sądu o pozbawienie władzy (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż kamienicy. Jak zabezpieczyć transakcję?
przez: Prawnik1209 | 2014.2.3 11:29:46
Witam, Są bardzo różne sposoby zabezpieczenia takiej transakcji. Problemem tutaj jak na razie nie jest sam fakt zabezpieczenia ale właściwie określenie jego przedmiotu. Z tego co Pan pisze, (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2014.2.3 19:58:56
Wezwać byłego męża pisemnie do opuszczenia lokalu i wyznaczyć rozsądny termin do spełnienia tego wezwania. Jeśli to nic nie da, należy złożyć w sądzie wniosek o eksmisję. czytaj dalej»
-
przez: matimona | 2014.2.4 22:30:39
Chciałam zapytać, czy mam szansę na adwokata z urzędu w postępowaniu apelacyjnym (mając niskie środki utrzymania). Jeśli tak, do którego Sądu o adwokata powinnam wnosić? Okręgowego czy Apelacyjnego? czytaj dalej»
-
dziedziczenie a umowa dożywocia
przez: Lohengrin | 2014.2.5 13:6:46
Szanowna Pani, w mojej opinii w opisanej przez Panią sytuacji dziedziczyć będą: matka zmarłego oraz brat przyrodni w częściach równych. Co do zasady za obowiązki wynikające z umowy dożywocia (...) czytaj dalej»
-
przez: Lohengrin | 2014.2.5 13:52:57
Szanowna Pani, składając pismo procesowe do sądu (rozumiem, że w tym wypadku ojciec dziecka złożył do sądu wniosek o ustalenie kontaktów rodzica z dzieckiem) wraz z nim składa odpowiednią (...) czytaj dalej»
-
opieka nad dzieckiem z podwojnym obywatelstwem
przez: abacaxi | 2014.2.6 13:50:19
[cytat] zgoda na paszport nie jest tożsama ze zgodą na stały wyjazd za granicę...wróciłam do Polski z dzieckiem, mąż oskarżył mnie o UPROWADZENIE dziecka ..zaczęla się walka i przyznam ze (...) czytaj dalej»
-
Prawo do mieszkania po podziale majątku i kredyt hipoteczny
przez: mrozowskim | 2014.2.6 16:42:16
To nie jest kwestia znajomości procedur, tylko ustalenia celu do osiągnięcia i planu co robić krok po kroku. 1. Musi Pan udać się do banku z papierami rozwodowymi i zapytać, co zrobić, żeby umowa (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2014.2.6 16:47:30
Pytanie pozostaje, czy babcia uważa, że pożyczka jest spłacona i jest skłonna oświadczyć to na piśmie (najlepiej w akcie notarialnym przekazującym Pani darowiznę). Rodzice muszą w tym celu przyjechać (...) czytaj dalej»
-
Zażalenie na poręczenie majątkowe w sytuacji dozoru elektronicznego
przez: heheszki1 | 2014.2.6 19:3:17
Witam, chciałabym się dowiedzieć czy jak jestem na dozorze elektronicznym w domu , i mam jeszcze dwa inne wyroki, to czy mogę składać zażalenie na poręczenie majątkowe, ponieważ nie jestem w (...) czytaj dalej»
-
przez: tata44 | 2014.2.7 5:8:28
Nie bardzo sobie wyobrażam, jak niby miałby wyglądać taki "druczek". czytaj dalej»
-
przez: Kempa129 | 2014.2.7 12:59:6
Witam serdecznie, kilka dni temu dostałem pismo od komornika sądowego dotyczące zajęcia wierzytelności. Dług jest względem Sądu Okręgowego Poznań - Stare Miasto. Dług dotyczy kosztów sądowych. (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2014.2.7 16:3:47
Sugeruję Panu zwrócić się z tym tematem do konsulatu niemieckiego i wysłać im kopie pism oraz dowód wpłaty z prośbą o wyjaśnienie. Wysłałbym też takie wyjaśnienia w j. polskim do instytucji, (...) czytaj dalej»
-
przez: Lohengrin | 2014.2.8 12:6:46
Szanowny Panie, w pierwszej kolejności po zmarłym dziedziczą jego dzieci wraz z małżonkiem (o ile w chwili śmierci pozostawali w związku małżeńskim a nie była orzeczona separacja itd). W sytuacji (...) czytaj dalej»
-
przez: pioter13 | 2014.2.9 13:35:17
Moja sprawa wygląda następująco. Mam dziecko z związku który zakończył sie dokładnie 1-01-2014. Dziecko urodziło się w Rotterdamie i jako obywatel Polski było zarejestrowane w USC w Nysie. (...) czytaj dalej»
-
przez: sylvia89 | 2014.2.9 15:6:56
Witam! Bardzo proszę o pomoc. Mój znajomy starał się o świadczenie przedemerytalne. ZUS odmówił przyznania tego świadczenia ze względu na to, że ostatni okres składek był odprowadzany za granicą. (...) czytaj dalej»
-
Mam zakaz opuszczania kraju mianowicie mam pytanie odnośnie tego procederu
przez: xXNorwegXx | 2014.2.10 9:34:20
Mam zakaz opuszczania kraju mianowicie mam pytanie odnośnie tego procederu sprawa ciągnęła się prawie 3 lata ponad 40 karanych wszyscy dostali zakazy opuszczania kraju - konfiskata paszportów (...) czytaj dalej»
-
przez: cosmo00 | 2014.2.10 13:54:3
Witam. Jestem w posiadaniu ogródka działkowego w pobliżu budynku mieszkalnego. Po zezwoleniu urzędu miasta postawiłem na nim garaż (blaszak, wybudowany we własnym zakresie). Od tego czasu pomimo (...) czytaj dalej»
-
Najkrótszy czas umowy o pracę, najmniejsza możliwa ilość etatu
przez: salmon | 2014.2.10 20:44:34
Witam! Jaki jest możliwy najmniejszy wymiar etatu, na który mogę być zatrudniony? Przykładowo, widziałem etaty 1/16, 1/100. Drugie pytanie - na ile najkrócej można podpisać umowę o pracę? (...) czytaj dalej»
-
badanie alkomatem a badaie krwi
przez: mobi12 | 2014.2.11 9:30:8
Przepraszam ale nie widać że temperatura na dworze wynosiła minus 12 stopni celcjusz. czytaj dalej»
-
Pomocy bardzo proszę!!! Nie wiem co mam robić.
przez: mrozowskim | 2014.2.11 10:10:16
Nie wolno takich spraw ignorować. Jeśli ktoś próbuje egzekwować przedawniony dług, to dłużnik musi podnieść zarzut przedawnienia w postępowaniu przed sądem. Sąd nie bada przedawnienia z urzędu. (...) czytaj dalej»
-
Proszę o poradę w bardzo trudnej sprawie
przez: Lohengrin | 2014.2.11 13:1:48
Szanowny Panie, jak Pan sam wspomniał może Pan do sądu rejonowego (właściwego dla Pana miejsca zamieszkania) złożyć pozew o ustalenie ojcostwa (to samo mogą uczynić matka, dziecko a także prokurator). (...) czytaj dalej»
-
Koszt utrzymania pracownika 1/8 etatu
przez: wildorf | 2014.2.11 13:26:12
Witam Jaki jest koszt utrzymania pracownika na 1/8 etatu (studenta dziennego) na umowę o pracę. czytaj dalej»
-
jak napisac pismo o zwrot kaucji
przez: janina | 2014.2.11 17:31:40
Mam pytanie czy najemcom zawsze musze zwrócić kaucje ? Bo moim zdaniem używaja mieszkania i zuzywają pewne rzeczy . Moim zdaniem kaucja to taka eksploatacja mieszkania . czytaj dalej»
-
Spadek po dziadku - zrzeczenie się
przez: ika9283 | 2014.2.11 21:33:27
Witam, mam następujące pytanie. Chciałabym się dowiedzieć czy mogę się zawczasu zrzec spadku (dziadek żyje) po dziadku który jest udziałowcem firmy akcyjnej? Dodatkowo chciałabym wiedzieć (...) czytaj dalej»
-
Wymeldowanie pełnoletniego syna
przez: jurystka2 | 2014.2.11 21:51:34
Przepraszam - oczywiście miało być problematyczna. Zameldowanie jest administracyjnym potwierdzeniem faktu, że ktoś mieszka pod danym adresem. Jeżeli syn faktycznie mieszka to wymeldowanie go, w (...) czytaj dalej»
-
UMOWA O ODPOWIEDZIALNOSCI MATERIALNEJ
przez: mrozowskim | 2014.2.11 22:19:27
Nikt nie może być zmuszany do podpisywania umów. czytaj dalej»
-
przez: TLC | 2014.2.12 9:3:28
Najlepiej byłoby ta Panią powołać jako świadka. Oczywiście może nie przyznać się do tego, że coś takiego mówiła, wówczas można wskazać (podczas przesłuchania tej Pani na sali), że dysponujemy (...) czytaj dalej»
-
Mieszkanie z zasobu mieszkaniowego miasta
przez: wdc | 2014.2.12 12:18:14
Kamienica znajduje się na terenie województwa łódzkiego właściciel "znalazł się " w okolicach 1990 r. nie przejmował kamienicy (sprawy spadkowe). Nie interesował się stanem kamienicy a pieniądze (...) czytaj dalej»
-
Odebranie od brata rzeczy po zm. mamie, oraz oddanie ubezpieczenia które mu przepisałem.
przez: Lohengrin | 2014.2.12 12:44:12
Szanowny Panie, sprawa, którą Pan poruszył jest dość złożona, myślę, że najlepiej by było gdyby Pan skierował swoje kroki do biura porad prawnych w miejscu zamieszkania, wziął wszystkie potrzebne (...) czytaj dalej»
-
czy możliwy jest wyrok w zawieszeniu za kradzież rozbójniczą i groźby karalne?
przez: alicja1125 | 2014.2.12 13:6:55
Dodam, że osoba ta przebywa aktualnie w areszcie śledczym czytaj dalej»
-
Doświadczenie zawodowe a skierowanie na prace interwencyjne
przez: rob | 2014.2.12 16:9:55
Doświadczenie zawodowe a skierowanie na prace interwencyjne Witam, Na rynku pracy działam od niedawna, z racji tego że dopiero w ubiegłym roku skończyłem studia. Znalazłem pracę ale pracodawca (...) czytaj dalej»
-
renta rodzinna a rejestracja w pup
przez: ajam0502 | 2014.2.12 16:37:52
Witam. Mam taki problem. Chcialam zarehestrowac sie w PUP jako bezrobotna by moc podjac staz. Pobieram rente rodzinna w wysokosci 831zl brutto. By moc zarejestrowac sie renta nie moze przekraczac polowy (...) czytaj dalej»
-
Zabezpieczenie majątkowe - co po wyroku?
przez: Dadexix | 2014.2.13 1:30:29
Witam, zostałem skazany za kilka przestępstw na kare w zawieszeniu, 2000zł kosztów postępowania, 600zł nawiązki na rzecz pokrzywdzonego, w postępowaniu przygotowywawczym zabezpieczono 7700zł w (...) czytaj dalej»
-
przez: zuza166 | 2014.2.13 8:11:28
Też się natknęłam na paru oszustów, ale na szczęście allegro ma program ochrony kupujących (czy jakoś tak) i pieniądze udało się odzyskać czytaj dalej»
-
przez: zuza166 | 2014.2.13 8:19:33
Wszystkio zależy od branży ;) czytaj dalej»
-
odpowiedź na przesłuchanie strony(ogrniczenie praw matce)
przez: Lohengrin | 2014.2.13 15:54:22
Szanowny Panie, jeśli ma Pan taką możliwość to proszę udać się po poradę prawną do biura bezpłatnych porad prawnych ewentualnie do kancelarii. Postaram się rozjaśnić kilka kwestii. Ma Pan (...) czytaj dalej»
-
ile w tym roku 2014go Zus płaci za 1% uszczerbku na zdrowiu i jak długo czeka się na odszkodowanie
przez: Piotr | 2014.2.13 17:3:20
ile w tym roku 2014go Zus płaci za 1% uszczerbku na zdrowiu i jak długo czeka się na odszkodowanie ? czytaj dalej»
-
przez: pawel123451 | 2014.2.14 9:28:27
witam czy jeżeli nie posiadam meldunku stałego posiadam tylko czasowy i wynajmuje mieszkanie prywatne które według prawa przekracza metraż jakie mam szanse na przyznanie mi mieszkania socjalnego czytaj dalej»
-
przez: aneri1996 | 2014.2.14 13:21:19
Nic nie zrobisz,a to o czym piszesz nic nowego,że sąd się nie spieszy.Nasze sądy to tragedia. czytaj dalej»
-
przez: aneta3333 | 2014.2.14 15:7:9
Witam, Pisze z prośbą o pomoc. A to bardzo ważne i nie wiem kogo się poradzić. Wczoraj sprzedaliśmy samochód rocznik 1993. Kupującemu przedstawiliśmy wszystkie jego wady i ewentualne (...) czytaj dalej»
-
Czy można odliczyć o podatku za 2013 rok bilety miesięczne dzieci związane z dojazdem do szkoły
przez: Wiesia | 2014.2.14 17:43:19
Czy można odliczyć o podatku za 2013 rok bilety miesięczne dzieci związane z dojazdem do szkoły oraz koszty dodatkowych zajęć z języków obcych? czytaj dalej»
-
Zdjęcie artykułów - złamane prawo?
przez: ccicci | 2014.2.14 18:6:34
Nie wiem co jest na tym zdjęciu, ale generalnie cytowanie cudzych tekstów (odpis, ksero, nagranie, zdjęcie itp)jest powszechne i dozwolone, natomiast należy zawsze podawać skąd cytat pochodzi i (...) czytaj dalej»