Archiwum Forum Sierpień 2014
(72 tematów na forum)
-
przez: elipton87 | 2014.8.1 12:40:2
Witam, Chciałbym się dowiedzieć czy ten wyrok został przedawniony. Właśnie otrzymałem informację o zarządzeniu otwarcia i przeszukania lokalu a od wyroku minęło ponad 5 lat. Spłaciłem grzywnę (...) czytaj dalej»
-
Żona siłą zabrała dzieci pozostawione przez ojca pod opieką dziadka.
przez: *****20031986@**.** | 2014.8.1 19:58:26
Pozostawiłem dzieci pod opieką dziadka, żona weszła na jego posesję chcąc je zabrać. Dziadek tych dzieci zastąpił jej drogę i zapytał się dokąd je zabiera. Matka dzieci zawołała brata ukrytego (...) czytaj dalej»
-
Umyślne spowodowanie wypadku...
przez: Kubsa | 2014.8.3 20:3:42
Witam.Zarejestrowałem się na forum,ponieważ nurtuje mnie jedno pytanie.Otóż mój kuzyn wjechał motorowerem w jadącego z naprzeciwko tira.Kuzyn niestety zmarł,prawdopodobnie to było samobójstwo.Więc (...) czytaj dalej»
-
przez: lucy1 | 2014.8.3 22:58:31
z taką sprawą najlepiej udać się do kancelarii zajmującej się windykacją, jeśli nie macie kogoś sprawdzonego to polecam kancelarie Volenti, bo sa profesjonalni i znają się na rzeczy, ponadto (...) czytaj dalej»
-
obowiązki dewelopera a wprowadzenia zmian do projektu
przez: WielkaLapa | 2014.8.4 13:2:41
Witam Prosiłabym osoby zorientowane w temacie, czy deweloper ma obowiązek poinformować kupujących mieszkanie o możliwości wprowadzania zmian do projektu i przekazanie rzutów mieszkania z dokładnym (...) czytaj dalej»
-
przez: martoska | 2014.8.5 14:13:59
Spadek po dziadku gdy rodzic nie zyje .Witam mam pyt juz 5 lat temu zmarl moj dziadek 2 tyg po smierci mojej mamy,po smierci dziadka ciotka zabrala mnie do sadu z aktem zgonu mamy ,mi pow jedynie ze wszystko (...) czytaj dalej»
-
przez: martoska | 2014.8.5 14:14:27
Spadek po dziadku gdy rodzic nie zyje .Witam mam pyt juz 5 lat temu zmarl moj dziadek 2 tyg po smierci mojej mamy,po smierci dziadka ciotka zabrala mnie do sadu z aktem zgonu mamy ,mi pow jedynie ze wszystko (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie roszczeń o niezapłaconą prenumerate
przez: anna.drazikowska | 2014.8.5 14:14:56
[cytat] Witam, Niedawno moja ciotka otrzymała wezwanie do zapłaty za prenumeratę czasopism, których rzekomo nie opłaciła w 2002 roku. List został zaadresowany na jej adres pod którym nie jest (...) czytaj dalej»
-
Spadek po dziadku gdy rodzic nie zyje .
przez: martoska | 2014.8.5 14:16:3
Spadek po dziadku gdy rodzic nie zyje . Witam mam pyt juz 5 lat temu zmarl moj dziadek 2 tyg po smierci mojej mamy,po smierci dziadka ciotka zabrala mnie do sadu z aktem zgonu mamy ,mi pow jedynie ze wszystko (...) czytaj dalej»
-
przez: Matt89 | 2014.8.5 14:17:37
Z uwagi na to, że w momencie popełnienia czynu zabronionego nie miałeś ukończonych 17 lat, nie grozi Ci odpowiedzialność karna. Możesz ewentualnie odpowiadać na zasadach określonych w Ustawie (...) czytaj dalej»
-
przez: Matt89 | 2014.8.5 14:32:7
Szanowny Panie, zgodnie z art. 118 § 2 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia w razie uniewinnienia obwinionego lub umorzenia postępowania w sprawie, w której wniosek o ukaranie złożył (...) czytaj dalej»
-
Dług - pożyczka, kredyt.. brak spłaty
przez: Matt89 | 2014.8.5 14:52:22
Panie Łukaszu, w tej sytuacji zasadne wydaje się wystosowanie do byłej teściowej ostatecznego przedsądowego wezwania do spłaty długu w wyznaczonym przez Pana terminie, np. 7 dni od momentu otrzymania (...) czytaj dalej»
-
Zatrudnienie konkubenta dla ubezpieczenia
przez: kamilaskowron | 2014.8.5 15:18:7
Szanowni Państwo Otóż mam takie zapytanie - chciałabym zatrudnić konkubenta w swojej firmie (sklep odzieżowy) głównie tylko po to, aby Go ubezpieczyć. Partner pracuje na umowę o dzieło, na (...) czytaj dalej»
-
Naruszenie praw intelektualnych???
przez: Matt89 | 2014.8.5 15:29:38
Szanowna Pani, w pierwszej kolejności należy stwierdzić, że zdjęcia będące Pani własnością są utworami w rozumieniu Ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, co (...) czytaj dalej»
-
przez: Matt89 | 2014.8.5 16:32:8
W takim razie może Pan wystąpić do Sądu z wnioskiem o sprostowanie wyroku, poprzez doprecyzowanie wymiaru godzin kary prac społecznych uznanej za wykonaną. Określenie "4 dni" nijak ma się do kary (...) czytaj dalej»
-
przez: Madelein80 | 2014.8.5 19:15:58
Zalanie mieszkania Jestem właścicielem małego apartamentu nad morzem. Zarządcą jest wspólnota. Dnia 14.07.2014 r. w łazience na suficie zauważyłem zaciek około 0,5 m2( sufit podwieszany). (...) czytaj dalej»
-
Rozwód po miesiącu trwania małżeństwa i dziecko w drodze
przez: BettyG | 2014.8.5 21:24:52
Witam. Mam ogromny problem, który spędza mi sen z powiek. W zasadzie nie chodzi o mnie, lecz o mojego.. o faceta, którego kocham. Sprawa w skrócie wygląda tak: Rok temu poznałam pewnego chłopaka (...) czytaj dalej»
-
przez: Meta-Morfoza | 2014.8.5 22:45:52
Jestem zainteresowana nawiązaniem współpracy w zakresie tematu i relacji związanych ze zwierzętami i prawa. Uprzejmie proszę o kontakt na mail: mariola.olejniczak@gmail lub telefon: 693 604 204. (...) czytaj dalej»
-
kotłownia w budynku wielorodzinnym
przez: camariera | 2014.8.6 20:38:25
Witam. Czy kotłownia w budynku mieszkalnym wiielorodzinnym musi tworzyć osobną strefę pożarową i być oddzielona ścianami oddzielenia przeciwpożarowego? § 235 p. 2:Ścianę oddzielenia przeciwpożarowego (...) czytaj dalej»
-
geodezyjna inwentaryzacja powykonawcza
przez: Jurek | 2014.8.8 10:26:28
geodezyjna inwentaryzacja powykonawcza Z jakich przepisów wynika obowiązek geodezyjnej inwentaryzacji powykonawczej przyłącza które nie było przedmiotem uzgodnienia ZUDP, zlokalizowane jest tylko (...) czytaj dalej»
-
Spadek po ojcu, długi - Nieletni spadkobiercy.
przez: baristka | 2014.8.8 10:55:40
Witam. Jedenaście lat temu zmarł mój ojciec. Nie miał żony. Ale miał czworo dzieci: Ja, mój brat i jeszcze dwoje z którymi my nie mamy kontaktu. Po ojcu zostało mieszkanie, którym przez te (...) czytaj dalej»
-
przez: A_J | 2014.8.8 13:6:46
Syn studiuje w trybie dziennym i otrzymuje stypednium naukowe. Chcialbym się dowiedzieć, czy składając wniosek o zasiłek sodzinny muszę uwzględnić w nim, łączną sumę stypendium jaką otrzymał (...) czytaj dalej»
-
przez: olszewska.anna | 2014.8.8 15:49:53
[cytat] jestem osobą uzależniona od wielu lat jest to odnotowane na policji i w poradni uzaleznien .w skutek uzaleznienia aby miec na dragi kradne po sklepach w skutek czego trafiam do wiezienia (...) czytaj dalej»
-
przez: maciek | 2014.8.8 18:2:5
pozew o rozwod Chce zlozyc pozew o rozwod bez orzekania o winie ale malzonka powiedziala ze sklamie w sadzie i powie ze laczy nas wszystko...a to nie prawda jeztem juz w innym zwiazku od 11 lat z ktorego (...) czytaj dalej»
-
Gdy zobowiazanie prywatne kupi firma.
przez: Han33 | 2014.8.11 15:59:3
To po ilu latach sie przedawnia dług firmy za czynsz osobie fizycznej. czytaj dalej»
-
przez: Han33 | 2014.8.11 16:0:46
Cały miesiąc wypowiedzenia, cały miesiąc opłata. czytaj dalej»
-
przez: miraskk | 2014.8.12 8:26:2
Już nawet na wybiegach nie pojawiają się ostatnio modelki mlodsze niż 16 lat, więc 14 lat i jeszcze akty to chyba jakas pomylka czytaj dalej»
-
Witam, chcę wyrobić 17-letniej córce paszport, za tydzień wyjeżdżam za granicę, czy córka może
przez: xxx | 2014.8.12 13:17:2
Witam, chcę wyrobić 17-letniej córce paszport, za tydzień wyjeżdżam za granicę, czy córka może odebrać sama paszport? A czy może tymczasowy opiekun prawny ustanowiony u notariusza odebrać (...) czytaj dalej»
-
przez: mtmt | 2014.8.12 15:22:3
Witam, czy odbierając po mamie wartość polisy z grupowego ubezpieczenia mogę później zrzec się długów ? czy polisy podlegają prawu spadkowemu? czytaj dalej»
-
przez: mtmt | 2014.8.12 15:26:1
Witam Czy odbierając po mamie wypłatę po jej śmierci z ubezpieczenia grupowego mogę poźniej zrzec się spadku? czy polisa podlega prawu spadkowemu? czytaj dalej»
-
Odzyskanie wierzytelności od pracodawcy w NIEMCZECH
przez: lucy1 | 2014.8.12 20:51:1
współpracowałam z kancelarią Volenti, ale nie wiem czy by się podjęli, zapytaj. Byłam bardzo zadowolona i kasę odzyskałam, choć mój przypadek był zdecydowanie inny. czytaj dalej»
-
płatność za publikację po 14 latach
przez: setunia | 2014.8.13 10:23:16
Dziękuję za odpowiedź. Tak jak wcześniej pisałam po rozmowie z firmą wydawniczą przysłali mi rozliczenie "mojego konta" z którego nic nie wynika, nie bardzo wiadomo o co w nim chodzi. I do wczoraj (...) czytaj dalej»
-
prawo autorskie do publikowania tłumaczenia Biblii on-line
przez: Tomek65536 | 2014.8.15 1:49:21
Może pytanie dodatkowe: Czy jeśli takie tłumaczenie zostało już opublikowane wielokrotnie na stronach internetowych, to czy właściciele tych stron są kolejnymi wydawcami? I czy można się do (...) czytaj dalej»
-
How to Maintain Cement Production Line Well?
przez: nanny | 2014.8.15 5:36:18
Cement production line is used to produce cement. The complete set of cement equipments in this production line mainly includes jaw crusher, cone crusher, raw material mill, preheater, rotary kiln and (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie pieniedzy za zrobiony remont
przez: wyciuckany | 2014.8.16 21:12:27
Nie wiedzialem do jakiego dzialu przypisac to pisze tu. Od 2010 roku bylem zameldowany w mieszkaniu szwagierki. W 2013 zrobilem remont a w tym roku szwagierka wyrzucila mnie z mieszkania. Teraz w zwiazku (...) czytaj dalej»
-
Zniesienie współwłasności mieszkania -prawa współwłaściciela
przez: Mimbla91 | 2014.8.17 22:30:29
Przepraszam za zagmatwaną formę pytania, ale było zmieniane "na szybko" w trakcie pisania, stąd niedociągnięcia gramatyczne :) czytaj dalej»
-
profanacja obrazu z jasnej góry
przez: dotties | 2014.8.18 13:18:49
a on w ogóle był zdrowy psychicznie? bo jak nie, to żadna kara go nie dosięgnie chyba, nie? czytaj dalej»
-
przez: Matt89 | 2014.8.18 17:0:17
Szanowna Pani, jeżeli zniesławiana jest wyłącznie Pani mama, to legitymację czynną do wniesienia pozwu posiada tylko ona, ponieważ każda osoba może domagać się przed Sądem ochrony swoich dóbr (...) czytaj dalej»
-
przez: dorciaplus | 2014.8.18 20:29:19
Od dziesieciu lat przebywalam we Wloszech w ciagu ostatnich szesciu miala wlocha partnera z tego zwiazku urodzila nam sie corka.nigdy nie wzielismy slubu poniewaz moj ex juz byl raz zonaty i ma trojke (...) czytaj dalej»
-
Czy w 3 klasie szkoly zawodowej moge zmienic praktyki?
przez: Paulina | 2014.8.19 13:18:6
Czy w 3 klasie szkoly zawodowej moge zmienic praktyki? Ide do 3 klasy szkoly zwodowej chcialabym zmienic praktyki poniewaz nie moge dojsc do porozumienia z szefowa oraz pracownikami. Gdy piszlam z tata (...) czytaj dalej»
-
jak napisac podanie do sadu o widzenie z dzieckiem
przez: Adrian | 2014.8.19 14:58:52
Była dziewczyna jest nie pełnoletnia i mamy syna . jej mama ma wszystkie prawa ja nie mam żadnych co mogę w tej sprawie zrobić . była utrudnia mi widzenie z synem pisze i dzwoni do mnie tylko w sprawie (...) czytaj dalej»
-
przez: harisson | 2014.8.19 20:41:13
Mam zawiasy za rozboj 2/5, teraz jestem podejrzany o falszywe zeznania tzn 233 kk 1 , falszywe zezania zlozylem przed tymi rozbojami i mam za nie wyrok, czy grozi mi odwieszenie kary, czy tez moge liczyc (...) czytaj dalej»
-
Jak odwiesić zawieszoną sprawę o dział spadku?
przez: Honorata | 2014.8.19 22:7:41
Jak odwiesić zawieszoną sprawę o dział spadku? Kilka miesięcy temu zawiesiłam sprawę o dział spadku. Teraz natomiast chciałabym tą sprawę odwiesić lecz nie wiem jak. Czy może jest jakis wzór (...) czytaj dalej»
-
Niestawienie się na badanie przez lekarza biegłego
przez: LegisArte | 2014.8.20 13:9:43
Należy złożyć pismo do sądu (wskazując na wezwaniu podaną sygnaturę akt) wskazując na fakt powzięcia wiadomości o terminie badania przez biegłego lekarza już po dacie kiedy było ono wyznaczone (...) czytaj dalej»
-
jakie sa obowiazki ubezpieczyciela - tu WARTA chodzi o mieszkanie dot.zalania
przez: lora79 | 2014.8.20 15:12:26
Witam Mam taki problem. Zostałam zalana przez sasiada z gory.Ich nie było w domu bo byli na dzialce, wiec woda sie lała do mnie przez 3 godziny. Lała się tak że prawie dostałam zawału.Wymieniam (...) czytaj dalej»
-
przez: lilianka160 | 2014.8.20 19:0:7
z gory przepraszam za literowki, post byl pisany w duzym pospiechu.. czytaj dalej»
-
kto wydaje zgode na urlopowanie dziecka z rodziny zastępczej????
przez: Emila | 2014.8.21 12:15:3
Zgodę na urlopowanie dziecka z rodziny zastępczej wydaje Sąd Rejonowy Wydział Rodzinny właściwy dla miejsca zamieszkania dziecka. czytaj dalej»
-
jak napisac wniosek ozniesienie wladzy kuratora
przez: anetad | 2014.8.21 14:25:59
jak napisac wniosek ozniesienie wladzy kuratora mam kuratora nad dziecmi w wieku 4-ech lat i 12 lat przez okres juz 6-sciu lat mam poczucie ze nic sie nie dzieje a pani kurator juz zakonczyla u mnie swoja (...) czytaj dalej»
-
przez: dotties | 2014.8.21 22:44:33
szansa jest zawsze, musisz działać! czytaj dalej»
-
przez: dotties | 2014.8.21 22:50:39
zgadzam się z barbasią, ale myślę, że zawsze warto próbować walczyć o swoje. czytaj dalej»