Archiwum Forum Sierpień 2014
(116 tematów na forum)
-
Przedawnienie wyroku i zarządzenie przeszukania po pięciu latach
przez: elipton87 | 2014.8.1 12:40:2
Witam, Chciałbym się dowiedzieć czy ten wyrok został przedawniony. Właśnie otrzymałem informację o zarządzeniu otwarcia i przeszukania lokalu a od wyroku minęło ponad 5 lat. Spłaciłem grzywnę (...) czytaj dalej»
-
Porwanie dzieci przez matkę z działki dziadka
przez: *****20031986@**.** | 2014.8.1 19:58:26
Pozostawiłem dzieci pod opieką dziadka, żona weszła na jego posesję chcąc je zabrać. Dziadek tych dzieci zastąpił jej drogę i zapytał się dokąd je zabiera. Matka dzieci zawołała brata ukrytego (...) czytaj dalej»
-
Przymusowe leczenie alkoholowe ojca - procedura
przez: lukas | 2014.8.2 1:54:9
Czy moge wyslac ojca na przymusowe leczenie alkoholowe ? czytaj dalej»
-
Konflikt sąsiedzki - zaczepki dotyczące psa i nachodzenie
przez: Obserwowani2014 | 2014.8.2 17:4:25
Witam serdecznie, Jeżeli jest to nie odpowiedni dział z góry przepraszam -proszę o przeniesienie. Mamy problem z dwoma sąsiadkami z naszego bloku- z tego samego piętra na którym mieszkamy, w (...) czytaj dalej»
-
Samobójcza śmierć na motorowerze - odpowiedzialność rodziców nieletniego
przez: Kubsa | 2014.8.3 20:3:42
Witam.Zarejestrowałem się na forum,ponieważ nurtuje mnie jedno pytanie.Otóż mój kuzyn wjechał motorowerem w jadącego z naprzeciwko tira.Kuzyn niestety zmarł,prawdopodobnie to było samobójstwo.Więc (...) czytaj dalej»
-
Nakaz zapłaty przeciwko kredytobiorcy przez poręczyciela
przez: lucy1 | 2014.8.3 22:58:31
z taką sprawą najlepiej udać się do kancelarii zajmującej się windykacją, jeśli nie macie kogoś sprawdzonego to polecam kancelarie Volenti, bo sa profesjonalni i znają się na rzeczy, ponadto (...) czytaj dalej»
-
Reklamacja samochodu - wymiany akumulatora i prawo do zwrotu
przez: zajacpp | 2014.8.4 0:54:33
Witam. Rok temu kupiłem Opla Corse w autoryzowanym salonie. To mój 3 Opel i z dwóch poprzednich byłem bardzo zadowolony, jednak ten już dwa razy miał wymieniany akumulator. Po prostu jak postoi (...) czytaj dalej»
-
Deweloper nie poinformował o zmianach w projekcie mieszkania
przez: WielkaLapa | 2014.8.4 13:2:41
Witam Prosiłabym osoby zorientowane w temacie, czy deweloper ma obowiązek poinformować kupujących mieszkanie o możliwości wprowadzania zmian do projektu i przekazanie rzutów mieszkania z dokładnym (...) czytaj dalej»
-
Wydzielenie gruntów rolnych i założenie księgi wieczystej
przez: Ewa | 2014.8.4 13:50:32
Chce oddzielic grunty rolne od budynku mieszkalnego i zalozyc ksiege wieczysta dla tegoz budynku mieszkalnego. Jakie jest postepowanie i jaka kwote musze uiscic? czytaj dalej»
-
Praca w Czechach odwołana - odszkodowanie za poniesione koszty
przez: caroola888 | 2014.8.4 14:54:15
Witam. Mój problem wygląda następująco. Otóż miałam wyjechać na 3 tygodnie do pracy w Czechach na półkolonie językowe jako organizator czasu wolnego. W meilu podano mi wolne terminy, odpisałam (...) czytaj dalej»
-
Przelew kwoty przez nieletniego z opiekunem prawnym
przez: rassid | 2014.8.4 15:26:53
witam czy jako 14 letnia osoba mogę wykonać przelew na 606tyśięcy złotych? kiedy mój opiekun prawny pokaże dokument stwierdzający opieke nademną? bez zgody sądu itp czytaj dalej»
-
Spadek po dziadku - podział majątku przez ciocię bez testamentu
przez: martoska | 2014.8.5 14:8:49
Witam mam pyt juz 5 lat temu zmarl moj dziadek 2 tyg po smierci mojej mamy,po smierci dziadka ciotka zabrala mnie do sadu z aktem zgonu mamy ,mi pow jedynie ze wszystko jest na nia i ze dziadek wydal polecenie (...) czytaj dalej»
-
Spadek po dziadku gdy rodzic nie żyje - prawa wnuka
przez: martoska | 2014.8.5 14:13:59
Spadek po dziadku gdy rodzic nie zyje .Witam mam pyt juz 5 lat temu zmarl moj dziadek 2 tyg po smierci mojej mamy,po smierci dziadka ciotka zabrala mnie do sadu z aktem zgonu mamy ,mi pow jedynie ze wszystko (...) czytaj dalej»
-
Czy przysługuje część spadku za zmarłego rodzica?
przez: martoska | 2014.8.5 14:14:27
Spadek po dziadku gdy rodzic nie zyje .Witam mam pyt juz 5 lat temu zmarl moj dziadek 2 tyg po smierci mojej mamy,po smierci dziadka ciotka zabrala mnie do sadu z aktem zgonu mamy ,mi pow jedynie ze wszystko (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie długu za prenumeratę po 10 latach
przez: anna.drazikowska | 2014.8.5 14:14:56
[cytat] Witam, Niedawno moja ciotka otrzymała wezwanie do zapłaty za prenumeratę czasopism, których rzekomo nie opłaciła w 2002 roku. List został zaadresowany na jej adres pod którym nie jest (...) czytaj dalej»
-
Prawa do spadku wnuka gdy rodzic zmarł przed dziadkiem
przez: martoska | 2014.8.5 14:16:3
Spadek po dziadku gdy rodzic nie zyje . Witam mam pyt juz 5 lat temu zmarl moj dziadek 2 tyg po smierci mojej mamy,po smierci dziadka ciotka zabrala mnie do sadu z aktem zgonu mamy ,mi pow jedynie ze wszystko (...) czytaj dalej»
-
Posiadanie marihuany przez nieletniego - konsekwencje i obrona
przez: Matt89 | 2014.8.5 14:17:37
Z uwagi na to, że w momencie popełnienia czynu zabronionego nie miałeś ukończonych 17 lat, nie grozi Ci odpowiedzialność karna. Możesz ewentualnie odpowiadać na zasadach określonych w Ustawie (...) czytaj dalej»
-
Zwrot kosztów po nieuzasadnionym oskarżeniu o złośliwe niepokojenie
przez: Matt89 | 2014.8.5 14:32:7
Szanowny Panie, zgodnie z art. 118 § 2 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia w razie uniewinnienia obwinionego lub umorzenia postępowania w sprawie, w której wniosek o ukaranie złożył (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie pieniędzy za kredyt wzięty na spłatę długów teściowej
przez: Matt89 | 2014.8.5 14:52:22
Panie Łukaszu, w tej sytuacji zasadne wydaje się wystosowanie do byłej teściowej ostatecznego przedsądowego wezwania do spłaty długu w wyznaczonym przez Pana terminie, np. 7 dni od momentu otrzymania (...) czytaj dalej»
-
Współwłasność mieszkania po śmierci matki - eksmisja konkubenta ojca
przez: karlaa3 | 2014.8.5 15:4:17
Witam serdecznie. Mam taki problem....10 lat temu zmarła moja mama. W mieszkaniu nadal mieszka mój ojciec i my jako córki podobno jesteśmy po śmierci mamy współwłaścicielami tego mieszkania, ponieważ (...) czytaj dalej»
-
Zatrudnienie konkubenta dla ubezpieczenia - unikanie składek ZUS
przez: kamilaskowron | 2014.8.5 15:18:7
Szanowni Państwo Otóż mam takie zapytanie - chciałabym zatrudnić konkubenta w swojej firmie (sklep odzieżowy) głównie tylko po to, aby Go ubezpieczyć. Partner pracuje na umowę o dzieło, na (...) czytaj dalej»
-
Naruszenie praw autorskich przez gazetę - wykorzystanie zdjęć bez zgody
przez: Matt89 | 2014.8.5 15:29:38
Szanowna Pani, w pierwszej kolejności należy stwierdzić, że zdjęcia będące Pani własnością są utworami w rozumieniu Ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, co (...) czytaj dalej»
-
Kara ograniczenia wolności - zaliczenie zatrzymania na poczet wykonania
przez: Matt89 | 2014.8.5 16:32:8
W takim razie może Pan wystąpić do Sądu z wnioskiem o sprostowanie wyroku, poprzez doprecyzowanie wymiaru godzin kary prac społecznych uznanej za wykonaną. Określenie "4 dni" nijak ma się do kary (...) czytaj dalej»
-
Zalanie mieszkania przez sąsiada - wielokrotne zalewanie i wandalizm
przez: Madelein80 | 2014.8.5 19:15:58
Zalanie mieszkania Jestem właścicielem małego apartamentu nad morzem. Zarządcą jest wspólnota. Dnia 14.07.2014 r. w łazience na suficie zauważyłem zaciek około 0,5 m2( sufit podwieszany). (...) czytaj dalej»
-
Związek z żonatym mężczyzną - szanse na rozwód bez orzekania winy
przez: BettyG | 2014.8.5 21:24:52
Witam. Mam ogromny problem, który spędza mi sen z powiek. W zasadzie nie chodzi o mnie, lecz o mojego.. o faceta, którego kocham. Sprawa w skrócie wygląda tak: Rok temu poznałam pewnego chłopaka (...) czytaj dalej»
-
Zawiadomienie o zajęciu wierzytelności - oświadczenie dłużnika
przez: no-name | 2014.8.5 22:26:35
Witam potrzebuje pomocy, bardzo zależy mi na czasie, a nie wiem jak ustosunkować się do pisma żeby nie narobić sobie kłopotów. TREŚĆ ZAWIADOMIENIA " zawiadomienie o zajęciu prawa majątkowego (...) czytaj dalej»
-
Nachodzenie komornika do domu o innym adresie niż dłużnik
przez: ******@*******.** | 2014.8.6 12:52:13
Nachodzenie przez Komornika Witam! Od dłuższego czasu przychodzi do mojego domu komornik a dokładniej do mojego taty który ma inny meldunek adres do korespondencji. Grzecznie poinformowałem komornika (...) czytaj dalej»
-
Kotłownia w budynku mieszkalnym - strefa pożarowa i ściany oddzielenia
przez: camariera | 2014.8.6 20:38:25
Witam. Czy kotłownia w budynku mieszkalnym wiielorodzinnym musi tworzyć osobną strefę pożarową i być oddzielona ścianami oddzielenia przeciwpożarowego? § 235 p. 2:Ścianę oddzielenia przeciwpożarowego (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie pracowników z powodu trudnej sytuacji finansowej
przez: kasiapiech | 2014.8.7 9:15:6
Świadczę usługę samozatrudnienia dla innej firmy. (Założyłam działalność gospodarczą, zatrudniłam pracowników, opłacam Zusy i podatki)Wszystko jednak finansuje firma dla której pracuję. (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie od zmiany postanowienia spadkowego po odnalezieniu testamentu
przez: Negra2012 | 2014.8.7 15:55:38
Witam, Moje pytanie dotyczy dość złożonej sprawy. kilka lat temu zostało przeprowadzone postępowanie spadkowe na mocy którego było dziedziczenie ustawowe. Jednak po latach odnalazł sie testament (...) czytaj dalej»
-
Oświadczenie o braku roszczeń finansowych po rozstaniu
przez: michaloo | 2014.8.7 18:23:48
Witam, chciałbym spisać oświadczenie po rozstaniu z partnerką (nie byliśmy małżeństwem), że nie wnosimy wobec siebie żadnych roszczeń finansowych. Czy taka spisana "umowa" poparta danymi z (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie mieszkania po ojcu jako niepełnoletni - dobrodziejstwo inwentarza
przez: baristka | 2014.8.8 10:55:40
Witam. Jedenaście lat temu zmarł mój ojciec. Nie miał żony. Ale miał czworo dzieci: Ja, mój brat i jeszcze dwoje z którymi my nie mamy kontaktu. Po ojcu zostało mieszkanie, którym przez te (...) czytaj dalej»
-
Podanie aktualnego miejsca pobytu dzieci w pozwie sądowym
przez: sebastian | 2014.8.8 11:24:24
witam zlozylem pozew do sadu o zmiane kontaktow z dziecmi sad odeslal mi pismo o podanie aktualnego miejsca pobytu dzieci jak mam to zrobioc skoro zona byla nie odpowiada a adres mam tylko taki jak w wyroku (...) czytaj dalej»
-
przez: A_J | 2014.8.8 13:6:46
Syn studiuje w trybie dziennym i otrzymuje stypednium naukowe. Chcialbym się dowiedzieć, czy składając wniosek o zasiłek sodzinny muszę uwzględnić w nim, łączną sumę stypendium jaką otrzymał (...) czytaj dalej»
-
Leczenie zamiast kary więzienia dla narkomana recydywisty
przez: olszewska.anna | 2014.8.8 15:49:53
[cytat] jestem osobą uzależniona od wielu lat jest to odnotowane na policji i w poradni uzaleznien .w skutek uzaleznienia aby miec na dragi kradne po sklepach w skutek czego trafiam do wiezienia (...) czytaj dalej»
-
Przywrócenie świadczeń pielęgnacyjnych po wcześniejszej rezygnacji
przez: natm | 2014.8.8 18:7:25
Witam. Od 2012 roku pobierałam na mamę świadczenia pilęgnacyjne. W ubiegłym roku owiedziałam się że te świadczenia z dniem 30.06.2013 zostają wycofane. Otrzymałam możliwość wyjazdu do pracy (...) czytaj dalej»
-
Kredyt frankowy - bank żąda odsetek mimo nadpłaty kapitału
przez: mroczkosie | 2014.8.8 23:7:24
Kredyt zaciągnięty we franku .Wysokość raty kredytu regulował bank ściągając z podanego kota przeliczone franki na złotówki. Pomyłkowo rozłożył kredyt na 10 lat i w tej chwili przed ostatnią (...) czytaj dalej»
-
Odrolnienie ziemi z dopłatami unijnymi pod budowę domu
przez: Aldona | 2014.8.9 11:48:17
witam czy ktos sie orintuje jak tego dokonac jezeli ktos bierze doplaty z unii na ziemie i teraz chce ja mi ofiarowac a ja chcialbym na niej wybudowac dom - - jak taka ziemie odrolnic i przeksztalcic (...) czytaj dalej»
-
Niewykorzystany urlop przy przejściu do nowej pracy we wrześniu
przez: anna.lech | 2014.8.9 16:3:24
Wykorzystałam 17 dni urlopu , mam ogólnie 26 dni urlopu , co z resztą czy mam prawo to wykorzystać w tej pracy obecnej jeszcze? od 1 września idę do innej pracy (szkolnictwo)czy przez to ,że od (...) czytaj dalej»
-
Czy firma może kontynuować przedawnienie długu po zakupie zobowiązania
przez: Han33 | 2014.8.11 15:59:3
To po ilu latach sie przedawnia dług firmy za czynsz osobie fizycznej. czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy najmu w trakcie okresu wypowiedzenia
przez: Han33 | 2014.8.11 16:0:46
Cały miesiąc wypowiedzenia, cały miesiąc opłata. czytaj dalej»
-
Zadatek na dom bez protokołu odbioru instalacji gazowej
przez: Katarzyna | 2014.8.12 0:40:28
Aktem notarialnym zadatkowaliśmy dom kwotą 200 000 zł. Właściciel przedstawił nam prawo do użytkowania nieruchomości uzyskane przez Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego. Czy jeśli właściciel (...) czytaj dalej»
-
Minimalny wiek modelki pozującej do aktów
przez: miraskk | 2014.8.12 8:26:2
Już nawet na wybiegach nie pojawiają się ostatnio modelki mlodsze niż 16 lat, więc 14 lat i jeszcze akty to chyba jakas pomylka czytaj dalej»
-
Hipoteka na żonie dłużnika - spadek odrzucony przez spadkobierczynię
przez: Evvaa | 2014.8.12 12:5:7
Mam klauzulę na żonę dłużnika, z ograniczeniem jej odpowiedzialności do majątku objętego wspólnością majątkową małżeńską, która odrzuciła spadek po swojej matce. Czy ma zastosowanie (...) czytaj dalej»
-
Podważenie polisy ubezpieczeniowej w Norwegii
przez: mtmt | 2014.8.12 15:22:3
Witam, czy odbierając po mamie wartość polisy z grupowego ubezpieczenia mogę później zrzec się długów ? czy polisy podlegają prawu spadkowemu? czytaj dalej»
-
Zrzeczenie się spadku po odebraniu ubezpieczenia grupowego
przez: mtmt | 2014.8.12 15:26:1
Witam Czy odbierając po mamie wypłatę po jej śmierci z ubezpieczenia grupowego mogę poźniej zrzec się spadku? czy polisa podlega prawu spadkowemu? czytaj dalej»
-
Mobbing - złamanie doby pracowniczej i lista obecności
przez: izilka | 2014.8.12 19:36:46
Potrzebuję pomocy! Jestem zatrudniona w firmie na podstawie umowy o pracę na 3/4 etatu. Na przełomie lipca i sierpnia złamano mi dobę pracowniczą. Pracowalam przez 7 dni z rzędu,w tym także po (...) czytaj dalej»
-
Czy można pozwać pracodawcę mimo podpisania zrzeczenia się roszczeń
przez: lucy1 | 2014.8.12 20:51:1
współpracowałam z kancelarią Volenti, ale nie wiem czy by się podjęli, zapytaj. Byłam bardzo zadowolona i kasę odzyskałam, choć mój przypadek był zdecydowanie inny. czytaj dalej»
-
Podpisywanie donosów cudzymi nazwiskami - konsekwencje prawne
przez: kali210 | 2014.8.13 9:39:51
Witam , mam dosyć duży problem który sam sobie stworzyłem. Pisałem donosy do różnych instytucji na rodzinę która mnie okradła. w donosach podpisywałem się nieswoim nazwiskiem tylko kilkoma (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie płatności za publikację po 14 latach
przez: setunia | 2014.8.13 10:23:16
Dziękuję za odpowiedź. Tak jak wcześniej pisałam po rozmowie z firmą wydawniczą przysłali mi rozliczenie "mojego konta" z którego nic nie wynika, nie bardzo wiadomo o co w nim chodzi. I do wczoraj (...) czytaj dalej»