Archiwum Forum Styczeń 2017
(95 tematów na forum)
-
Rozliczenie zaliczek pobranych w czynszu.
przez: ULEWICZ.KANC | 2017.1.2 8:15:47
[cytat] Witam, czy istnieje jakaś podstawa prawna, która nakazywała by właścicielowi mieszkania w sposób uczciwy rozliczać zużycie wody? Wynajmuję od kilku lat mieszkanie w Warszawie i niestety (...) czytaj dalej»
-
Pomocy..odstąpienie od umowy sprzedaży mieszkania..
przez: ULEWICZ.KANC | 2017.1.2 8:33:39
Dzień dobry, aby móc wskazać jakie roszczenia przysługują Panu w tej sytuacji, trzeba się zapoznać z umową o budowę lokalu mieszkalnego, którą zawarł Pan ze spółdzielnią. Pozdrawiam, adwokat (...) czytaj dalej»
-
Wysoki koszt parkowania rozbitego samochodu...
przez: Steinberg24 | 2017.1.2 11:37:16
1. ...bo tyle trwało zalatwienie formalnisci z ubezpieczycielem plus szukanie kupca na pozostałość 2. Niczego nie podpisywalismy 3. Informacja ustna od wlasciciela warsztatu: " niech tu auto (...) czytaj dalej»
-
przez: ULEWICZ.KANC | 2017.1.2 12:55:50
Dzień dobry, Mateusz_2 2, odpowiedzialność będzie Pan ponosił. Nie sposób jednak obecnie wskazać czy w pełnym zakresie czy nie. Jest to uzależnione m.in. od tego czy wypadek spowodował Pan umyślnie (...) czytaj dalej»
-
Uszkodzenie mienia na rzecz....
przez: Recon1 | 2017.1.3 14:42:35
Witam Dziękuje za odpowiedź Rozumiem choć domniemam że możliwe zgromadzone dowody to jedynie zdjęcia domniemanych szkód i zeznania 4 świadków czyli nas oraz zananie osoby zawiadamiającej (...) czytaj dalej»
-
przez: ULEWICZ.KANC | 2017.1.3 16:48:19
Szanowny Panie, nie przeszliśmy na Ty, to po pierwsze. Po drugie- skoro nie potrzebuje Pan pomocy i nie chce odpowiedzieć na proste pytania (albo ich nie rozumie), to po co się zwraca z pytaniami (...) czytaj dalej»
-
przez: pioterek | 2017.1.3 18:6:24
Szanowny Panie. Kradzież jest przestępstwem umyślnym, co oznacza, że umyślność należy udowodnić. Udowadnia w procesie karnym oskarżyciel, którym przed Sądami jest przede wszystkim prokurator. (...) czytaj dalej»
-
przez: Pustik20 | 2017.1.3 22:17:9
Dobry wieczór, prawnicy! Mam takie pytanie. Bardzo często spotykam się na ulicy ze znakiem drogowym z napisem "Parkowanie tutaj jest wzbronione. Mandat: 150zł". A co jeśli jednak się zaparkować? (...) czytaj dalej»
-
przez: D. Zarzycka-Dudek | 2017.1.4 17:58:56
Witam, Umowa nie zawsze są zawierane na piśmie. Umowa może zostać zawarta w sposób konkludentny lub ustnie. W związku z tym może się pojawić odpowiedzialność z tytułu niewykonania lub nienależytego (...) czytaj dalej»
-
przez: D. Zarzycka-Dudek | 2017.1.4 18:5:13
Witam, Odprawa należy się wyłącznie gdy, stosunek pracy został rozwiązany w trybie określonym ustawą o zwolnieniach zbiorowych. Ustawa ta przewiduje, iż rozwiązanie stosunku pracy winno nastąpić (...) czytaj dalej»
-
Działalność gospodarcza w Niemczech
przez: 206675 | 2017.1.5 20:47:0
Witam, jeżeli wątek już się pojawił z góry przepraszam i proszę o wyrozumiałość :) Od siedmiu lat prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą w Niemczech, gdzie jestem również zameldowana. (...) czytaj dalej»
-
przez: Biegły | 2017.1.5 21:51:47
Witam, Można kazać pracownikowi nosić cały czas okulary o ile spełniają one parametry: 1- do stałego noszenia (2 lub 3 - to czasowe lub okazjonalne) F- parametr odbicowy 45m/s K- parametr (...) czytaj dalej»
-
przez: piotr0419 | 2017.1.6 11:29:59
Witam ! w czerwcu 2016 spowodowałem wypadek drogowy. Niby niegroźny uderzyłem swoim autem w tył innego. Kierowca (kobieta) nic groźnego jej nie było ale uraz powyżej 7 dni. Na domiar złego w organiźmie (...) czytaj dalej»
-
przez: Malgorzata1122 | 2017.1.6 18:5:59
proszę wystąpić o zasądzenie od matki na Pani rzecz alimentów. Pozdrawiam, adw. Małgorzata Woźniak czytaj dalej»
-
zabranie prawa jazdy - 0.35 promila - prosze o podpowiedz.
przez: Prawda | 2017.1.6 23:16:13
Co jest wazne w człowieku mózg czy organizm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! czytaj dalej»
-
przez: Bizn-u | 2017.1.7 8:40:28
Kiedy dowiadujemy się o tym gdzie i jaki sklep zzostanie oddany pod naszą opiekę? czytaj dalej»
-
córka 25 lat kombinuje ,niechce kontaktu,niechce się uczyć co robić
przez: ULEWICZ.KANC | 2017.1.7 9:2:6
Dzień dobry, aby sporządzić pozew o uchylenie obowiązku alimentacyjnego z datą wsteczną, trzeba ustalić dokładną Pana sytuację i wskazać od jakiej daty obowiązek ten powinien być uchylony (...) czytaj dalej»
-
Wspieranie rodziny w systemie pieczy zastępczej
przez: justyna_30 | 2017.1.7 21:58:15
Witam. Moje pytanie dotyczy systemu wspierania rodzin zastępczych. Mój mąż ma dziecko z poprzedniego związku. Ma do niego odebrane prawa, płacił alimenty matce, której to dziecko zostało odebrane (...) czytaj dalej»
-
proces prywatno-skargowy o znieważenie
przez: monia | 2017.1.8 12:14:34
czesc ja własnie rozpoczęłam sprawe nie wiem jak to pojdzie..przykładowy pozew otrzymasz w sądzie w informacji ,a jeżeli sprawa jest trudna to idz do adwokata czytaj dalej»
-
Zachowek po dziadku po śmierci ojca
przez: PrzemekAFC | 2017.1.8 15:32:34
Witam, chciałbym się poradzić w sprawie zachowku po dziadku. Dziadek zmarł 11.01.2012, babcia nadal żyje, mieli dwójkę dzieci; mojego ojca który zmarł w listopadzie 2013 (wtedy przypadkowo (...) czytaj dalej»
-
Pozbawienie wladzy rodzicielskiej matce
przez: Bubel1000 | 2017.1.10 17:47:14
Witam.Rok temu mialam zalozona sprawe o ograniczenie mi wladzy rodzicielskiej .Ojciec to zrobil w zlosci dlatego ze przyznali mu alimenty.Nie ograniczyli mi wladzy rodzicielskiej bo nie mial dowodow ani (...) czytaj dalej»
-
Wieziwnie za nieplacenie alimentow
przez: Bubel1000 | 2017.1.10 17:51:23
Witam.Wiecie moze od kiedy wyjdzie nowa ustawa mowiaca ze kto nie placi alimwntow powyzej 3 miesiwcy trafi do wiezienia jesli nie ureguluje ich w ciagu 30 dni.I czy ojca mojego dziecka dotyczyloby cos (...) czytaj dalej»
-
Wypłata wynagrodzenia w trakcie trwania urlopu wypoczynkowego.
przez: Deprest | 2017.1.10 18:4:3
Byłem w oddziale firmy w której pracuję. Niestety przełożony (właściciel) ma siedzibę w innej miejscowości, a pracownik oddziału który tam był o niczym nie wiedział. czytaj dalej»
-
przez: Bubel1000 | 2017.1.10 18:6:48
Witam.Czy ojciec po ponad roku czasu moze zlozyc wniosek w trybie konwekcji haskiej do powrotu dziecka do kraju w ktorym zamieszkiwalo wczesniej?I gdzie moze uzyskac nazwe kraju gdzie jest dziecko jak (...) czytaj dalej»
-
przez: Bubel1000 | 2017.1.10 18:12:11
A co z tego ze twojej eks partner nie dba o dziecko bo ja nie rozumiem?Przeciez to nie jest jego dziecko i nie musi dbac o niego i sie nim interesowac.Nie powinien nawet bo ojciec jest od tego.A dziecko (...) czytaj dalej»
-
Testament - mam pewne niejasności.
przez: ULEWICZ.KANC | 2017.1.10 18:23:12
Dzień dobry, przykro mi, ale nie mogę udzielać na forum indywidualnych porad prawnych. Jest to niemożliwe m.in. ze względów podatkowych. Pozdrawiam adwokat Bernadetta Parusińska-Ulewicz ulewicz.kancelaria@onet.eu czytaj dalej»
-
jak odwolac sie od zalozenia niebieskiej karty?
przez: kris | 2017.1.11 8:50:29
wie ktoś jak odwołać sie od niebieskiej karty czytaj dalej»
-
Mąż bezpośrednim przełożonym żony
przez: Patka1458 | 2017.1.11 11:56:19
Witam. Mam pytanie czy w jednostkach budżetowych może pracować żona ktorej bezpośrednim przełożonym jest jej mąż? czytaj dalej»
-
przez: Aleksandra | 2017.1.11 18:11:12
Witam . Pracuję od 12 grudnia na umowe o prace na czas okreslony ( czas zastępstwa nieobecnego pracownika ktory przebywa na wychowawaczym i bedzie jeszcze na urlopie okolo poltorej roku). Moje pytanie (...) czytaj dalej»
-
w jakim czasie archiwum zakładowe PKP SA powinno wydać zagubione świadectwo pracy i ZUS Rp-7?
przez: stanisław | 2017.1.12 8:26:24
w jakim czasie archiwum zakładowe PKP SA powinno wydać zagubione świadectwo pracy i ZUS Rp-7? 9.12.2016 zwróciłem się do powyższej instytucji o przesłanie w/w dokumentów i otrzymałem odpowiedź, (...) czytaj dalej»
-
Właściciel mieszkania, które wynajmuję, chce pokazywać mieszkanie zainteresowanym zakupem
przez: sylviana | 2017.1.12 18:53:59
Panie syncmaster913n, w życiu nie chciałabym mieć z Panem do czynienia jeśli chodzi o wynajęcie mieszkania... czytaj dalej»
-
Wymóg dodawania instruckji obsługi w j. polskim a sprzedaż towarów z zagranicy
przez: magic_shopping | 2017.1.12 19:5:43
Witam, moje pytanie dotyczy obowiązku dołączania do sprzedawanego towaru elektronicznego instrukcji obsługi w języku polskim. Wiem, że takie jest prawo, ale proszę o informację, czy dotyczy także (...) czytaj dalej»
-
jakie dokumenty potrzebne do ubezpieczenia sie w krus?
przez: łukasz | 2017.1.13 8:22:49
jakie sa potrzebne dokumenty do ubezpieczenia krus czytaj dalej»
-
Wgląd do testamentu przez domniemanego zapisobiercę
przez: ULEWICZ.KANC | 2017.1.13 13:10:21
[cytat] Witam, Nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na pytanie: Jak dowiedzieć się, czy jest się zapisobiercą? A teraz moja historia. Wiosną zeszłego roku zmarła kuzynka mojego taty. Mój (...) czytaj dalej»
-
Wykorzystywanie dóbr pracownika
przez: Młody pracownik | 2017.1.13 13:31:45
Mam jeszcze jedno pytanie. Byłam u pracodawcy i wyłożyłam kawę na ławę, że nie zamierzam moich dóbr udostępniać i dodatkowo wydałam kartę wypożyczenia mojego samochodu razem z obowiązującą (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie szpitalne z Portugali
przez: Pam | 2017.1.13 13:32:8
Możesz zapytać w kancelarii mec. Dariusza Staniszewskiego. Nawet jeśli On się tym nie zajmie, to z tego co pamiętam mają tam kilku innych prawników wartych polecenia. czytaj dalej»
-
przez: Problem16 | 2017.1.13 16:37:4
Nie splacilem 5 tysięcy złotych które zostało mi rozłożone na rok na raty. Minął rok przyszło pismo ze odwołuje sąd rozłożenia ale nawet nie ma czegoś w stylu w ile mam to spłacić? Pieniądze (...) czytaj dalej»
-
Rozpatrzenie reklamacji, a polecenie zapłaty przez E-Sąd
przez: ULEWICZ.KANC | 2017.1.14 8:10:50
Dzień dobry, nvidious w elektronicznym postępowaniu upominawczym sąd wydaje nakaz zapłaty, a nie polecenie zapłaty. Czy w konkretnej sprawie nakaz zostanie wydany, zależy od uzasadnienia pozwu i (...) czytaj dalej»
-
przez: Wwa022 | 2017.1.14 15:3:38
Dzień dobry Państwu Otwierając ten wątek zwracam się z uprzejmą prośbą o poradę/wskazówkę/spostrzeżenia lub doświadczenia w sprawie którą zaraz opiszę. Sprawa wygląda następująco, (...) czytaj dalej»
-
Jak skrócić wyrok w zawieszeniu o połowę?
przez: cako | 2017.1.15 17:33:9
Witam!Znajomy przebywa w zakładzie karnym.Ma odwieszony wyrok.Odbył juz połowę kary.Czy może starać się o przedterminowe zwolnienie i jeśli tak to na podstawie jakiego artykułu.Dzięki za odpowiedż.Pozdrawiam. czytaj dalej»
-
długi i przepisanie nieruchomości
przez: Ola | 2017.1.15 21:46:55
Witam. Mój ojciec chce przepisac na mnie dom. Dom jest zajęty przez komornika z powodu dlugow z funduszu alimentacyjnego. Po latach wrocil do Polski i postanowil splacic dlugi i przepisac dom. Splacil (...) czytaj dalej»
-
picie alkoholu w miejscu publicznym - grzywna !
przez: Max | 2017.1.16 18:50:59
Mialem podobna sprawe , za Picie , zasmiecanie i obraze funkcjonariuszy dostalem 1000 zl mandatu i go nie przyjolem . W takiej sytuacji najlepiej wynajac sb adwokata , duzo to pomaga , czytaj dalej»
-
przez: agnieszka1991 | 2017.1.16 19:5:29
Witam serdecznie. Mój problem dotyczy jak w temacie wyżej, szamba w bloku. Nie jest to typowy blok, nie posiada wspolnoty mieszkaniowej, kazdy z właścicieli mieszkań ma osobną działkę i kotłownie, (...) czytaj dalej»
-
Wypłata środków z programu partnerskiego
przez: ULEWICZ.KANC | 2017.1.16 20:16:45
[cytat] Witam. Od roku prowadzą własna działalność gospodarczą, stworzyłem niedawno Program Partnerski, planuje wprowadzić dodatkową opcję którą będzie Wypłata zgromadzonych punktów (...) czytaj dalej»
-
zaległe alimenty (przedawnienie)
przez: ULEWICZ.KANC | 2017.1.16 20:23:17
Dzień dobry, a jakie ma Pani konkretnie pytanie? Pozdrawiam adwokat Bernadetta Parusińska-Ulewicz ulewicz.kancelaria@onet.eu czytaj dalej»
-
przez: Kinoman | 2017.1.17 13:36:8
Sam to sobie możesz kapucyna trzepnąć....bez profesjonalnej pomocy to Cie wyśmieją. czytaj dalej»
-
Opiekuńcze nad osobą ubezwłasnowolniona
przez: karo9522 | 2017.1.17 17:4:43
Witam. Czy jest szansa dostać jakieś opiekuńcze nad osobą która jest ubezwłasnowolniona i ma lat 90, ja jestem osobą obcą dla tej osoby ale z nią mieszkam, czytaj dalej»
-
Zeznanie obciążające, a kwestia oskarżenia i skazania
przez: adluks919 | 2017.1.17 18:6:54
Witam. Jeśli można prosiłbym o komentarz do poniższej sytuacji. Pan X będąc wczesnej skazany za posiadanie, handel oraz produkcję narkotyków został ponownie zatrzymany i oskarżony z tego samego (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie długów i majątku - nienarodzone dziecko
przez: ULEWICZ.KANC | 2017.1.17 18:10:56
Dzień dobry, jeśli spadkobiercy testamentowi odrzucą spadek, dziedziczyć będą spadkobiercy ustawowi, a więc w dalszej kolejności do spadku może zostać powołane Pani dziecko. Obecnie niezłożenie (...) czytaj dalej»
-
przez: ULEWICZ.KANC | 2017.1.17 18:16:12
Dzień dobry, może Pani złożyć wniosek egzekucyjny do komornika i ten będzie co miesiąc windykował ojca dziecka. Czasem samo widmo egzekucji potrafi "zmobilizować" dłużnika do zapłaty, więc (...) czytaj dalej»