Archiwum Forum Marzec 2020
(87 tematów na forum)
-
Prawa małżonki do domu budowanego przed ślubem
przez: 92Joanna | 2020.3.1 8:21:21
Mąż zaczął budowe domu przed slubem i przed tym jak sie poznalismy. Jestesmy obecnie po slubie i zamierzamy kontynuowac budowe domu. Calosc zapisana jest na meza. Zamierzamy wziac maly kredyt, tylko (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie podatkowe organizacji turniejów e-sportowych
przez: sophisticated | 2020.3.1 14:49:1
Dzień dobry! Wraz z kolegą planujemy rozpocząć organizacje turniejów w CS GO, tymczasowo online (potem, jeżeli wiedza, czas i pieniądze pozwolą przejść na LANy.) Mam zagwozdkę, ponieważ chcemy (...) czytaj dalej»
-
Wyłączenie prawa do zwolnienia lekarskiego w niemieckiej umowie
przez: Pawel132 | 2020.3.1 15:10:43
Witam, jestem zarejstrowany w niemieckiej kasie chorych a w umowie o prace mam napisane dokładnie tak: "Nie obowiązuje prawo zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy zgodnie z § 616 BGB( niemieckiego (...) czytaj dalej»
-
Zasuwa w drzwiach łatwa do otwarcia - czy można reklamować u producenta?
przez: Sumiregusa | 2020.3.1 21:28:7
Szanowni Państwo, Kupiłam mieszkanie na rynku pierwotnym. W drzwiach są dwa rodzaje zamków, jeden na klucz a drugi to zasuwa, przesuwana lewo prawo. Dzisiaj sąsiad wrzucił na forum sposób jak (...) czytaj dalej»
-
Zajęcie wynagrodzenia poniżej kwoty wolnej od potrąceń
przez: darek334 | 2020.3.3 0:0:57
komornik zajmuje mi pensję a ja pracuje na pół etatu i zarabiam mniej niż kwota wolna od zajęcia czy musze o tym informować pracodawcę czy bedzie on wiedział aby nic nie dawać komornikowi, lub (...) czytaj dalej»
-
Kamera IP na balkonie skierowana na parking - czy mogę montować?
przez: wnyk88 | 2020.3.3 8:55:4
Witam Mam nadzieje ,ze swoje pytanie zamieściłem w odpowiednim dziale. Mam następujący problem. Ktoś uszkodził mi auto na parkingu, po tym incydencie zamontowałem kamerę IP na balustradzie (...) czytaj dalej»
-
Rozwiązanie umowy o pracę - jak udowodnić niewinność przed sądem?
przez: kosek77 | 2020.3.3 9:8:17
Mnie bezprawnie również zwolnili. Zakład w Poznaniu, ale nie chcę już mówić konkretnie. Wracał pracownik na moje miejsce i praktycznie mnie wywalili z dnia na dzień. Duży konflikt wystąpił, (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek stawiennictwa jako świadek w sprawie rozwodowej
przez: Fastbikes | 2020.3.3 9:34:35
Witam Wszystkich uczestników forum i zwracam sie do Was z zapytaniem . Wynajmowałem mieszkanie pewnej parze na okres jednego roku a po dwóćh latach otrzymałem wezwanie w charakterze swiadka w sprawie (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy najmu lokalu przy zamknięciu działalności
przez: wemmo | 2020.3.3 9:52:56
Umowa najmu lokalu usługowego jest na czas oznaczony na 5 lat. Niestety biznes nie idzie za dobrze i jestem zmuszony zamknąć działalność gospodarczą.Wynajmujący nie chce zgodzić się na rozwiązanie (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie zadłużenia operatora po latach - wyegzekwowanie należności
przez: scifi | 2020.3.3 11:57:28
Dzień dobry, Otrzymałem właśnie pismo z kancelarii SIGNI z informacją o zadłużeniu /nie opłaceniu/ dwóch faktur z 2012-12 i 2013-01 na rzecz operatora GSM. Musiałbym mieć własne archiwum aby (...) czytaj dalej»
-
Prawo do zasiłku chorobowego po wygaśnięciu umowy na okres próbny
przez: Matylda211 | 2020.3.3 13:17:19
Z dniem 1.12.2019 zostałam zatrudniona na 3-miesięczny okres próbny. W dniach 20-28.02.2020 byłam na L4 z uwagi na nagłe pogorszenie stanu zdrowia (serce). 29.02.2020 umowa wygasła, nie została (...) czytaj dalej»
-
Sumowanie stażu pracy przy zatrudnieniu w dwóch firmach
przez: konghaakon | 2020.3.3 17:31:38
Dzień dobry, jestem zatrudniony w dwóch firmach na dwie umowy o pracę. W jednej pracuję 1,5 roku i mam miesięczy okres wypowiedzenia. W drugiej jestem zatrudniony od 4 m-cy. Czy okres zatrudnienia (...) czytaj dalej»
-
Groźby sąsiada właściciela lokalu w sprawie zabudowy balkonu
przez: kakato | 2020.3.3 18:27:50
Witam. Mieszkam w bloku, jestem właścicielką mieszkania. Parter tego budynku przeznaczony jest na sklepy, restauracje, agencje itp. Lokal znajdujący się dokładnie pod moim mieszkaniem został (...) czytaj dalej»
-
Prawo do zachowka po śmierci beneficjenta w sprawie spadkowej
przez: snusmumriken90 | 2020.3.5 17:27:47
Witam. Jestem stroną w sprawie o nabycie spadku w postaci działki rolnej po moim (tylko z definicji)* dziadku. Zmarł on w 2007 roku i pierwotnie spadek miał być dzielony na 3 osoby, w tym na mojego (...) czytaj dalej»
-
Niekaralność a licencja taxi - czy stracę uprawnienia za grzywnę?
przez: stawowy91 | 2020.3.5 19:3:59
Witam, od 4 lat pracuje jako taksowkarz w Krakowie, posiadam licencje taxi itd. Miesiac temu zostalem zatrzymany przez policje poza godzinami pracy i znaleziono przy mnie mala ilosc marihuany, jest szansa (...) czytaj dalej»
-
Odliczenie dotacji od kosztów termomodernizacji w zeznaniu PIT
przez: mstoch | 2020.3.6 20:53:24
Uzupełniam roczne zeznanie podatkowe w programie e-pity. Chciałbym wpisać ulgę podatkową na termomodernizację. (poniesione koszta 17850zł) z czego dotacja było 8000 bodaj.. Czyli rozumiem że (...) czytaj dalej»
-
Umowa kupna samochodu przez pełnomocnika bez pisemnego pełnomocnictwa
przez: brtkbrtk | 2020.3.7 23:25:8
Witam, zakupiłem auto w następujący sposób. Poprosiłem kolegę by w moim imieniu zakupił auto. Nie miał ode mnie pełnomocnictwa na papierze ale przed wyjazdem zapytał sprzedającego czy nie (...) czytaj dalej»
-
Zmiana właściciela domu - czy zgłaszać w biurze meldunkowym?
przez: elaelaelaela | 2020.3.8 10:23:21
W domu są zameldowane dwie rodziny. Babcia z dziadkiem oraz córka z rodziną. Do tej pory właścicielem domu byli dziadkowie. Córka z mężem zakupiła dom i jest nowym właścicielem - nadal mieszkają (...) czytaj dalej»
-
Zabezpieczenie alimentacyjne niższe od poprzednich - co płacić?
przez: avazik | 2020.3.8 12:43:16
Witam, jestem w trakcie sprawy rozwodowej oraz opiekę nad dziećmi. Z żoną nie mieszkamy razem już parę lat i miałem zasadzone alimenty na dwójkę dzieci przez sąd rodzinny, ktore do tej pory regularnie (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za długi męża po odrzuceniu spadku przez wdowę
przez: nevmat | 2020.3.8 13:53:54
Konsulacja 1) Konsultaca 2) Problem Tkwi w tym że: Wdowa od 1.03 odrzuca spadek wraz z 2 nieletnich dzieci ? to jest pewniak. Pyt 1 ? czy zobowiązania imienne męża są od razu zobowiązaniami (...) czytaj dalej»
-
Nabycie spadku po zmarłej ciotce - podział między spadkobierców
przez: koala0617 | 2020.3.8 14:43:1
Dzień dobry, Pragnę prosić o informację oraz poradę, jak najlepiej jest rozwiązać nierozstrzygniętą jeszcze sprawę - a mianowicie spadek po zmarłej cioci we wrześniu 2019r. Sytuacja wygląda (...) czytaj dalej»
-
Odnowienie pozwolenia na budowę po trzydziestu latach
przez: lasek644 | 2020.3.9 8:47:7
Witam serdecznie . W Roku 1982 mojej żony dziadek wystąpił o rozbudowę domu . Wykonano projekt , ekspertyzie poddano grunt (odwiert) uzusykono pozwolenie na rozbudowe i dopieto wszystkie formalności (...) czytaj dalej»
-
Wypadek przy pracy kierowcy - zabezpieczenie przed manipulacjami
przez: aylingilian | 2020.3.10 14:42:20
Witam Moj tata niedawno tj wczoraj uległ wypadkowi w pracy. Jest kierowca ciężarówki podczas rozładunku szedł do łazienki w strefie nieczynnej czy zamkniętej dla wózków widłowych nie wiem (...) czytaj dalej»
-
Wymagane podpisy sąsiadów do przebudowy mieszkania spółdzielczego
przez: kejcam21 | 2020.3.10 19:56:20
Witam, jestem współwłaścicielem wraz z małżonką mieszkania spółdzielczo własnościowego. złożyliśmy wniosek do starostwa powiatowego wraz z 4 projektami wszystko niby okej ale. Starostwo (...) czytaj dalej»
-
Zasiłek opiekuńczy przy chorej żonie nieuczestniczącej w rynku pracy
przez: nachtigall | 2020.3.11 19:57:42
Witam, Mam umowę o pracę pełen etat, przedszkole zostało zamknięte, a moja żona która nie pracuje jest chora. Czy w tym wypadku mogę skorzystać z tego zasiłku? Jeżeli tak, to w jaki sposób (...) czytaj dalej»
-
szkoda u sąsiada spowodowana moim remontem. Kto odpowiada?
przez: Boszaa | 2020.3.11 20:5:50
Witam serdecznie. popękały w moi mieszkaniu ściany (stara kamienica odbudowana po wojnie) stało się to po rozbiórce ściany działowej u sąsiada z dołu. Pęknięcia znacznie się pogłębiły (...) czytaj dalej»
-
Odległości od granicy przy rozbudowie domu bliźniaczego
przez: Leslawmg | 2020.3.12 2:2:38
problemu .planuje rozbudowe domu blizniaczego ze wspolna sciana dzielaca.Mianowicie chodzi o przedluzenie poza obrys budynku piwnicy czesciowo znajdujacej sie nad poziomem terenu plus nadbudowe i przedluzenie (...) czytaj dalej»
-
Działka bez służebności drogowej - jak kupić i kredytować?
przez: wojciech87 | 2020.3.12 12:58:57
Dzień dobry, znalazłem bardzo ładną działkę bardzo blisko Warszawy. Właściciel mieszka w USA a agent posiada bardzo mało informacji. Udałem sie do urzędu gminy i okazało się, że działka (...) czytaj dalej»
-
Nowe przestępstwo w okresie próby - czy dostanę więzienie?
przez: coconut28 | 2020.3.12 17:10:34
Jesli popelnilam nowe przestepstwo w okresie proby ale postepowanie bylo tak dlugie ze za chwile stara sprawa ulegnie zatarciu ( nawet nie zdarzą wyznaczyc nowej sprawy)to czy za nowe przestepstwo dostane (...) czytaj dalej»
-
Wygaśnięcie umowy szkolnej po uzyskaniu świadectwa ukończenia
przez: juliajulia0103 | 2020.3.12 18:35:56
Dzień dobry, zakończyłam naukę w niepublicznej placówce edukacyjnej w 2016r. W umowie jest tylko zapis dotyczący wygaśnięcia jej w przypadku złożenia wypowiedzenia (z zachowaniem 3 miesiecznego (...) czytaj dalej»
-
Podpisywanie wniosku za współmałżonka bez pełnomocnictwa
przez: Milka987 | 2020.3.12 19:24:36
Witam, Na wniosku o zmianę adresu w ewidencji gruntów i budynków Pan oczywiście napisał swoje dane i aktualny adres i się podpisał, ale wpisał również dane żony i za nią się podpisał... Pan (...) czytaj dalej»
-
Polisolokaty Allianz w Getin Banku - czy można zrezygnować
przez: KamilaKowalczyk | 2020.3.13 9:12:31
Dobrze sobie można warunki pożyczki dobrać pod siebie na stronie finrada.pl/pozyczki tam ustalasz sobie suwakiem sumę i czas spłaty i tyle. Dużo szybciej można dotrzeć do tych warunków które (...) czytaj dalej»
-
Skuteczność firm oddłużających - która wybrać?
przez: KamilaKowalczyk | 2020.3.13 9:13:2
Dobrze sobie można warunki pożyczki dobrać pod siebie na stronie finrada.pl/pozyczki tam ustalasz sobie suwakiem sumę i czas spłaty i tyle. Dużo szybciej można dotrzeć do tych warunków które (...) czytaj dalej»
-
Odmowa restrukturyzacji kredytu po zawieszeniu działalności gospodarczej
przez: KamilaKowalczyk | 2020.3.13 9:14:7
-
Przedawnienie długu bankowego sprzedanego firmie windykacyjnej
przez: KamilaKowalczyk | 2020.3.13 9:14:33
-
Kredyt udzielony bez dochodów stałych - czy bank miał prawo?
przez: KamilaKowalczyk | 2020.3.13 9:15:56
-
Wezwanie do spłaty kredytu zaciągniętego na skradziony dowód
przez: KamilaKowalczyk | 2020.3.13 9:19:4
-
Udostępnienie danych osobowych w firmie - konsekwencje RODO
przez: KamilaKowalczyk | 2020.3.13 9:19:35
Możesz sprawdzić w porównywarkach internetowych. Tam są zebrane sprawdzone firmy, więc nie ma ryzyka, że np. wyłudzą Twoje dane. Osobiście polecam https://finrada.pl/pozyczki czytaj dalej»
-
Kredyt promocyjny 50/50 - czy można odebrać samochód od razu
przez: KamilaKowalczyk | 2020.3.13 9:21:5
Możesz sprawdzić w porównywarkach internetowych. Tam są zebrane sprawdzone firmy, więc nie ma ryzyka, że np. wyłudzą Twoje dane. Osobiście polecam https://finrada.pl/pozyczki czytaj dalej»
-
Szybka pożyczka przez internet na święta - na co uważać
przez: KamilaKowalczyk | 2020.3.13 9:29:1
-
Przedawnienie pożyczki po latach zatrudnienia u pożyczkodawcy
przez: KamilaKowalczyk | 2020.3.13 9:38:38
-
Zawieszenie spłaty kredytu hipotecznego gdy współmałżonek w więzieniu
przez: KamilaKowalczyk | 2020.3.13 9:50:9
-
Podatek od prywatnej pożyczki pieniędzy
przez: Global12345 | 2020.3.13 12:18:11
Złóż wniosek teraz, ponieważ oferujemy pożyczkę prywatną i biznesową Uzyskiwanie legalnej pożyczki zawsze było ogromnym problemem Dla klientów, którzy mają problemy finansowe i potrzebują (...) czytaj dalej»
-
Rozbieżności między nagraniem a zapisem rozmowy jako dowód
przez: blueday | 2020.3.14 9:14:27
Witam spór dotyczy udzielonego wspracia finansowego przez osobę prywatną. Sprawa znalazła sie w Sądzie cywilnym, został wystawiony nakaz zapłaty w postepowaniu upominawczym. Osoba twierdzi, że (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie prawa jazdy - czy orzeczenie lekarskie wystarczy?
przez: Osk321 | 2020.3.14 10:43:7
Witam pytanie brzmi jeśli staram się o odzyskanie prawa jazdy i mam orzeczenie lekarskie wydane przez lekarza uprawnionego przez Marszałka wojewódzkiego czy takie orzeczenie przyjemną mi w wydziale (...) czytaj dalej»
-
Koszty porady prawnej w sprawie obligacji korporacyjnych
przez: LenaAnna | 2020.3.16 13:34:31
Dzień dobry, Nie wiem czy dobrze przydzieliłam gałąź prawa do moje zapytanie, dlatego z góry proszę o wyrozumiałość. Czy ktoś orientuje się jakie są koszty porady prawnej dotyczącej obligacji (...) czytaj dalej»
-
Darowizna na wspólne konto a podatek od czynności cywilnoprawnych
przez: Rines | 2020.3.16 18:39:58
Witam, Kupuje wraz z narzeczona mieszkanie. Wkład własny dostaje jako darowiznę od rodziców. Dostanę te pieniądze na prywatne konto. Następnie przelewam je na wspólne konto moje i narzeczonej. (...) czytaj dalej»
-
Poszukuję kancelarii do spraw spółki - polecenia prawników
przez: kama223 | 2020.3.17 6:44:17
Mogę szczerze polecić [url=https://audens.pl/]adwokata z Wrocławia[/url] Pana Pawła Sysło i jego kancelarię AUDENS. Duża wiedza i ogrom zaangażowania a również angażują się w sprawy dla osób (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek wypłaty wynagrodzenia podczas zamknięcia sklepu
przez: jbylinska87 | 2020.3.18 9:7:17
Pytanie: W zaistniałej sutacji jaka jest w kraju wielu pracowników martwi się o swoje wypłaty. Pracuję w sklepie sieciowym w centrum handlowym, obecnie jesteśmy zamknięci. Nasz pracodawca zatrudnia (...) czytaj dalej»
-
Instalacja gazowa w mieszkaniu - własność czy część wspólna wspólnoty
przez: zuza166 | 2020.3.18 11:30:40
Wydaję mi się, że o to można się też dopytać specjalistów, którzy wykonują takie instalacje (tutaj http://www.eco-team.pl/ znajdziesz kontakt do jednych z nich). Oni na pewno orientują się (...) czytaj dalej»