Archiwum Forum Wrzesień 2024
(804 tematów na forum)
-
Kolizja podczas wyprzedzania - wyrok sądu a odpowiedzialność stron
przez: Tulipan25 | 2024.9.8 21:14:6
Witam. We wrześniu 2014 r. miałem kolizję drogową. Wyprzedzałem auto w terenie zabudowanym, w miejscu do tego dozwolonym. W trakcie wyprzedzania poprzedzający mnie samochód skręcił w lewo do posesji, (...) czytaj dalej»
-
Ponowny egzamin na prawo jazdy po dwóch kolejnych zakazach
przez: kamil.micelski | 2024.9.8 21:15:17
Witam. Został mi orzeczony zakaz za spowodowanie kolizji na okres roku, a miałem już wcześniej zakaz na rok,tyle że za jazdę pod wpływem. Ten drugi zakaz uprawomocni się po upłynięciu tego pierwszego (...) czytaj dalej»
-
Mandat za spożywanie alkoholu a odmowa przyjęcia
przez: arkyy | 2024.9.8 21:16:11
Chciałem się z się wami podzielić taką oto historią i zarazem poradzić co z tym fantem zrobić. Jakiś czas temu wracałem z żoną z trasy pod sklepem spożywczym już u sebie w swoim małym miasteczku (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie od mandatu ISKRA - nowe przepisy od lipca 2015
przez: Deiv1990 | 2024.9.8 21:17:13
Witam. W zeszły piątek jechałem w pewnej miejscowości i ustrzelili mnie magiczną iskrą. Niestety jako że mi się śpieszyło i początkowo nie widziałem podstaw do walki z ISKRA mandat podpisałem. Dopiero (...) czytaj dalej»
-
Obrona przed wyrokiem nakazowym za wtargnięcie na boisko
przez: fare3l | 2024.9.8 21:18:14
Witam. Sprawa dotyczy zajscia ktore mialo miejsce na stadionie podczas rozgrywania meczu niższej ligi, na którym nie było żadnej ochrony. Mecz został przerwany poprzez wtargniecie na boisko kibiców. (...) czytaj dalej»
-
Mandat za picie alkoholu - procedura i konsekwencje
przez: niekonieczny | 2024.9.8 21:19:21
Witam serdecznie, Pewnego późnego wieczoru na skwerku pełnym ludzi, który spożywali napoje alkoholowe zostałem obrany jako cel przez funkcjonariusza policji. Sytuacja była taka, że dwóch (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie samochodu zarejestrowanego na pracownika
przez: glacon1 | 2024.9.8 21:20:25
Mój były pracodawca zalega mi z wypłaceniem pieniędzy które jest mi winien za moją prace, kwota nie jest mała bo w granicach 11 tyś zł. W miedzy czasie ten facet sprowadził auto z Niemiec i (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie mandatu od straży miejskiej - 90 dni
przez: tomasz.szewczyk | 2024.9.8 21:21:25
Witam 30-06-2015 dostałem list z ITD z informacją, że popełniłem wykroczenie tj. przekroczyłem prędkość w terenie zabudowanym. Moje pytanie od zdjęcia/wykroczenia minęło 8 miesięcy - 1. (...) czytaj dalej»
-
Konsekwencje fałszywego zgłoszenia pijanego policjanta
przez: Kamilsonn | 2024.9.8 21:22:29
Witam,pewnego dnia podczas festynu doszło do zdarzenia. Zdarzenie to policjanta w radiowozie pijąca jak mi się wydawało piwo. Jako prawidłowy obywatel( niepełnoletni 16 lat ) zadzwoniłem na policję (...) czytaj dalej»
-
Mandat za jazdę rowerem przez przejście dla pieszych
przez: Makaron | 2024.9.8 21:23:25
Witam, Dziś dostałem mandat za przejazd rowerem przez przejście dla pieszych. Funkcjonariusz podszedł do mnie i poprosił dokumenty zanim zdążyłem podejść do radiowozu. Podczas gdy czekałem (...) czytaj dalej»
-
Jazda rowerem po alkoholu - obrona i dobrowolne poddanie się karze
przez: Starcu26 | 2024.9.8 21:24:22
Dopuścilem się jady rowerem po spożyciu alkoholu miałem więcej niż jeden promil ale mniej niż dwa;/ mam już jeden wyrok za bojke. jak się bronic czy dobrowolnie poddac się karze? nie stawiałem (...) czytaj dalej»
-
Konsekwencje niepłacenia mandatu 50 zł za alkohol
przez: Manthat | 2024.9.8 21:25:17
Witam ! Dostałem ostatnio mandat w wysokości 50zł za picie alkoholu w miejscu publicznym. Czy grożą mi jakieś konsekwencje za niezapłacenie ? W jaki sposób mogą ściągnąć te pieniądze ? Nie (...) czytaj dalej»
-
Doskonalenie techniki jazdy samochodem - czy to zakłócanie porządku
przez: LuQ90 | 2024.9.8 21:26:22
Witam, Chciałbym poruszyć pewną kwestię, żeby rozwiać wszelkie wątpliwości. Od początku. Wraz z kolegami, znaleźliśmy w swoim mieście opuszczone miejsce (plac) na którym około raz w (...) czytaj dalej»
-
Zbiórka pieniędzy na leczenie w uczelni - nowa ustawa
przez: KasiaKatarzyna | 2024.9.8 21:27:32
Witam, w zwiazku z nowa ustawa odnosnie zbiorek publicznych (18 lipca 2014) mam pytanie, czy samorzad uczelni moze zorganizowac zbiorke pieniedzy na terenie uczelni na leczenie kolezanki? czy trzeba miec (...) czytaj dalej»
-
Wynajem bez umowy i problemy z sąsiadami - reakcja na mandaty za hałas
przez: SlimBrownDread | 2024.9.8 21:28:32
Hej! Potrzebuję pomocy. Od 9 lutego wynajmuję jeden z lokali mieszkaniowych w Łodzi. Jestem młodą, studiującą i pracującą osobą. Od dnia wprowadzenia do dziś mieszkam tu bez podpisanej umowy (...) czytaj dalej»
-
Badania lekarskie do odzyskania prawa jazdy po alkoholu - abstynencja
przez: kinimod24 | 2024.9.8 21:29:24
Witam! Chcalbym zapyta sie jak mniej wiece wygladaj badania lekarskie zwiazane z odzyskaniem prawo jazdy po spozyciu alkoholu? Prawo jazdy zostalo odebrane mi na okres 6 miesiecy! Glownie chodzi mi oto (...) czytaj dalej»
-
Konsekwencje wtargnięcia na murawę podczas meczu piłki nożnej
przez: Thooroop | 2024.9.8 21:30:31
Witam wszystkich, w tym wątku chciałbym dowiedzieć się jakie sa konsekwencje wtargnięcia na murawe podczas meczu piłki nożnej. Otóż w niedalekiej przyszłości będę na takowym meczu i moim (...) czytaj dalej»
-
Krzyż celtycki i napis White Patriots - czy to symbole zakazane?
przez: stepien23 | 2024.9.8 21:31:28
Witam prosił bym kogoś zorientowanego żeby mi odpowiedział na pytanie czy krzyż celtycki jest zabronionym znakiem w Polsce i czy za noszenie go np.na koszulce grozi jakimikolwiek konsekwencjami prawnymi?konkretnie (...) czytaj dalej»
-
Przyspieszenie sprawy o wykroczenia przed otrzymaniem pracy
przez: ciekawa89 | 2024.9.8 21:32:34
Zdecydowałam sie napisac, ponieważ chciałabym dowiedzieć sie czy jest mozliwośc przyspieszenia pewnych spraw, a mianowicie, chłopak jest skazany na kare pozbawienia wolności rok i 7 miesiecy, z (...) czytaj dalej»
-
Legalność pokazów erotycznych na kamerkach internetowych
przez: maly0909 | 2024.9.8 21:33:27
WITAM CZY NIE ORIETUJECIE SIĘ CZY POKAZY TRANSMISJE NA KAMERKACH EROTYCZNYCH SA LEGALNE CZY GROŻĄ JAKIEŚ KONSEKĘCJE PRAWNE.CHODZI O TO ZE KOLEZANKA BEDZIE MIALA SPRAWĘ ROZWODOWĄ Z MĘŻEM A TEN (...) czytaj dalej»
-
Potrącenie przez kobietę a odpowiedzialność za szkody
przez: empire7 | 2024.9.8 21:34:28
Witam Serdecznie, Chciałbym się zapytać, czego mogę się spodziewać na przesłuchaniu , bądź już w sądzie, w następującej sytuacji: Jadąc do Krakowa, potrąciłam starszego mężczyznę, (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie prawa jazdy po wypadku z udziałem pieszego
przez: Palx2014 | 2024.9.8 21:35:24
Witam. Niecały tydzień temu zdarzył mi się przykry wypadek, z za stojącego przed przejściem dla pieszych busa wyszła matka z córką które zauważyłem dopiero gdy były na środku przejścia dla (...) czytaj dalej»
-
Jazda na gapę PKP - wezwanie do sądu po roku, jak się bronić
przez: - | 2024.9.8 21:36:18
Witam, zostalem zlapany przez kanara na jedzie na gape,dalem dowod, wypisal mandat. Oczywiscie go nie zaplacilem. Przyszlo upomnienie, poznej kolejne i sprawa ucichla. Po roku czasu na adres zameldowania (...) czytaj dalej»
-
Kolizja na skrzyżowaniu przy skręcie w lewo - wina kierowcy
przez: popmean | 2024.9.8 21:37:10
Witam, w dniu 2.01.2015r uczestniczyłem w kolizji drogowej. Sytuacja miała miejsce w Łodzi na skrzyzowaniu ulic Jana Pawła z ulica wróblewskiego. Skrecałem w lewo z ulicy Jana Pawła w ul. Wróblewskiego.(w (...) czytaj dalej»
-
Mandat za prędkość bez wypisania przez policję - terminy płatności
przez: SamPrzeciwkoWszystkim | 2024.9.8 21:38:15
Witam nie wiem czego się spodziewać a sytuacja wygladala nastepujaco : Wracałem z ryb i około godziny 19;00 zatrzymała mnie policja. Policjant nie przedstawił się, nie pokazał odznaki, nie powiedział (...) czytaj dalej»
-
Ucieczka z miejsca kolizji na motocyklu bez uprawnień - konsekwencje
przez: sargon162 | 2024.9.8 21:39:8
Witam Mój brat miał kolizje drogową jadąc motocyklem (nie posiada prawa jazdy kat. A), wyjechał mu inny samochód a brat w niego uderzył. Policja uznała winę tej drugiej osoby a nie mojego brata. (...) czytaj dalej»
-
Wypadek z motocyklem - podejrzenia o załatwienie sprawy znajomościami
przez: joannaSss | 2024.9.8 21:40:6
Witam. 7 września br miałam wypadek. Wyjechałam z drogi podporządkowanej, gdy już byłam na swoim pasie zza zakrętu z dużą prędkością wyjechał motocykl, uderzył bokiem w mój samochód, przewrócił (...) czytaj dalej»
-
Mandat za jazdę rowerem po alkoholu - sąd czy dobrowolne poddanie
przez: termofor | 2024.9.8 21:41:3
Zostałem zatrzymany po piwie na rowerze Zakwalifikowałem się do wykroczenia tylko Zaproponowano mi sprawę w sądzie lub dobrowolne przyznaie się do winy i 500 zł kary przez sąd lecz bez rozprawy (...) czytaj dalej»
-
Nagrywanie dzieci przez byłego męża - ochrona wizerunku
przez: banemi | 2024.9.8 21:42:13
Witam. Mam dwoje dzieci (Kasia 14 lat, Kuba 12 lat) w rodzinie zastępczej od 8 lat. Jestem ich jedynym opiekunem prawnym. Mój były mąż był opiekunem prawnym dzieci przez pierwsze 1,5roku trwania (...) czytaj dalej»
-
Rezygnacja z postępowania sądowego za mandat z fotoradaru
przez: Filipo111 | 2024.9.8 21:43:22
Dostałem rok temu mandat ze straży gminnej z fotoradaru, niestety zacząłem się droczyć i wysyłać pisemka z internetu, że nie podam kto kierował pojazdem a straż nie ma prawa kierować sprawy (...) czytaj dalej»
-
Mandat na terenie prywatnym za brak pasów i wjazd pod zakaz
przez: patryk2323 | 2024.9.8 21:44:22
Witam! Chciałbym się dowiedzieć czy policja może na terenie prywatnym ukarać mandatem za brak pasów oraz wjazd pod zakaz (znak stoi na terenie pryw. ), tj z art. 92&1 kw oraz 97 kw. Zaznaczam, (...) czytaj dalej»
-
Krzyki sąsiada za jazdę quadem po drodze - groźby i agresja
przez: Krystek5 | 2024.9.8 21:45:16
Witam. Mam taki problem, gdyż w ostatnim czasie kiedy brat kupił quada normalnie zarejestrowanego i dopuszczonego do ruchu drogowego, po przejechaniu obok mojego domu i kilku innych sąsiadów (droga (...) czytaj dalej»
-
Jazda ciągnikiem z nieważnym prawem jazdy - konsekwencje
przez: abaddon | 2024.9.8 21:46:20
Witajcie, W 2011 roku moje prawo jazdy wygasło - wada wzroku. Muszę złożyć wniosek o nowe i nie będzie problemu bym je odebrał po 2 tygodniach. Inaczej jest, gdyby teraz policja zatrzymała moj (...) czytaj dalej»
-
Uszkodzenie samochodu na parkingu - procedura zgłoszenia na policji
przez: johnnywr86 | 2024.9.8 21:47:25
Witam Dzisiaj odkryłem na aucie dosyć spore wgniecenie po lewej stronie na drzwiach i przerysowany próg. Miałem wiele spraw do załatwienia,wszystko w biegu,parkowałem w paru miejscach,a szkode (...) czytaj dalej»
-
Jazda pod wpływem alkoholu - kolizja i artykuł 178a oraz 86
przez: Adrian641 | 2024.9.8 21:48:24
Mam zapytanie posiadam wezwanie na posterunek policji z artykułu 178a $1kk oraz 86 $2kw Ogólnie chodzi o to ze spowodowałem kolizje drogową (nikt nie ucierpiał) gdzie w czasie kontroli na trzeźwość (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie pieniędzy pożyczonych bez umowy - tylko wiadomość jako dowód
przez: SandraKa | 2024.9.8 21:49:34
Witam- pokrótce opowiem ... Pożyczyłam pewnej osobie pieniądze na mieszkanie, nie zawierając z nią żadnej umowy prócz "słownej" Jedynym dowodem na to , jest wiadomość o tej osoby, że odda (...) czytaj dalej»
-
Mandat za zaśmiecanie dla nieletniego - brak danych policjanta
przez: traker1212 | 2024.9.8 21:50:44
Witam opiszę moją sytuację mam 17 lat ( ukończone ) idac w drodze do szkoly zostałem zatrzymany przez policje w celu ukarania mnie mandatem za zaśmiecanie konkretnie wyrzucenie papierosa . Była (...) czytaj dalej»
-
Komornik bez dokumentów - jak się skontaktować i opłacić mandaty?
przez: maperkowski | 2024.9.8 21:51:53
Witam, w tamtym roku dostałem 2 mandaty za wykroczenia drogowe a ostatnio na mój adres zameldowania przyszedł komornik. nie zostawił zadnych dokumentow zeby jakos to opłacic, mnie w domu nie było (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie od mandatu za zagrożenie w ruchu drogowym
przez: kornelia.szuta | 2024.9.8 21:52:55
Witam, w niedziele zostałam ukarana mandatem w wysokości 220 zł z powodu zagrożenia w ruchu drogowym. Niestety z powodów rodzinnych i finansowych nie jestem w stanie go spłacić, a na pewno nie w (...) czytaj dalej»
-
Kwalifikacja przestępstwa w prawie karnym
przez: phanthomas123 | 2024.9.8 21:54:5
Witam, Proszę o pomoc w rozwiązaniu kazusu, przejrzałem większość kodeksu karnego i nic mi nie psuje do tej sprawy: STAN FAKTYCZNY: Sprawca Jan.W jest prezesem zarządu spółki z o.o., który (...) czytaj dalej»
-
Rezygnacja z rozprawy sądowej na rzecz mandatu
przez: kielbik1990 | 2024.9.8 21:54:59
Witam. dostałem wczoraj mandat za picie alkoholu w miejscu publicznym, ale odmówiłem przyjęcia; jak wszystko przemyślałem to wolę go zapłacić niż ciągać się po sądach, co mam zrobić? (...) czytaj dalej»
-
Użyczanie konta Allegro - odpowiedzialność karna
przez: julita1992 | 2024.9.8 21:56:6
Mam zarejestrowaną działalność gospodarczą, zajmuję się handlem przez allegro, niestety jakiś czas temu allegro zablokowało moje prywatne konto, dlatego od tej pory korzystam z konta koleżanki. (...) czytaj dalej»
-
Pozew za nieudany makijaż permanentny
przez: oszpecona | 2024.9.8 21:57:3
Witam serdecznie zostal wykonany na mojej twrazr makijaz permamentny brwi, wizyta umowiona telefoczninie, płotnosc przelewem za posrednictwem gruponu Makijaz zostal wykonany , jedna brew jest " ok (...) czytaj dalej»
-
Sprzeciw od wyroku nakazowego za jazdę rowerem pod wpływem
przez: witkacy115 | 2024.9.8 21:57:57
Witam, W październiku ubiegłego roku zostałem zatrzymany przez policję za jazdę rowerem pod wpływem alkoholu (obecność 0,3mg/l). Następnie podczas przesłuchania przyznałem się do popełnionego (...) czytaj dalej»
-
Zniszczenie bieżni w szkole - konsekwencje prawne
przez: Misiu264 | 2024.9.8 21:59:1
Witam ,wczoraj w szkole wjechałem na bieżnie do biegania na dworze kiedy bylem po i zaczełem palic gume autem ,sa ślady ,ale nie jest zniszczona ,nadal normalnie zdatna jest do użytku . Co mi za (...) czytaj dalej»
-
Wina w wypadku rowerzysty na przejściu dla pieszych
przez: szczukot | 2024.9.8 21:59:55
Sytuacja : po przejściu dla pieszych (bez ścieżki rowerowej), na zielonym świetle (dla pieszych) jedzie rowerzysta. Zostaje potrącony przez samochód. Czy to jest tylko wina rowerzysty (nie ma prawa (...) czytaj dalej»
-
Nakręcanie policjantów łamiących przepisy ruchu
przez: kamil0810 | 2024.9.8 22:0:53
Witam! Mam pewien problem, a mianowicie ostatnio w drodze do szkoły przekroczyłem w miejscu niedozwolonym, oczywiscie szybka reakcja policjanta zaskutkowała mandatem w wysokosci 50 zł. Mądry Pan mandat (...) czytaj dalej»
-
Zamiana kary grzywny na areszt - terminy i możliwości odwołania
przez: piotr.czarnota | 2024.9.8 22:2:1
Witam mój przypadek wygląda następująco: Sąd rejonowy po rozpoznaniu mojej sprawy jako ukaranego z art. 54 § 1 i 2 Ustawy z dnia 20.03.2009 roku o bezpieczeństwie imprez masowych z urzędu (...) czytaj dalej»
-
Naruszenie prywatności ucznia przez wychowawczynię
przez: chris.jonson | 2024.9.8 22:3:2
Witam ! Mam pewien problem , gdyż nie jestem zbytnio rozeznany w prawie . Pytanie moje brzmi : Czy jest jakiś paragraf , który może ukarać osobę , która pokazywała lub mówiła co było w dokumencie (...) czytaj dalej»
-
Druga kara za jazdę bez uprawnień pod wpływem alkoholu
przez: DANIELEK123456789 | 2024.9.8 22:4:0
Witam . Sprawa wyglada tak dostalem wyrok 6 miesiecy zakazu prowadzenia pojazdow i grzywne 500zł za jazde bez uprawnien i 0,25 w wydychanym powietrzu , wykroczenie. Miesiac przed skonczeniem zakazu został (...) czytaj dalej»