Archiwum Forum Wrzesień 2006
(63 tematów na forum)
-
przez: padme_06 | 2006.9.2 6:47:41
Ojciec ma prawo ubiegac sie o prawo do uznania dziecka. Dziecko nie jest tylko matki, nie poczęło sie samo. Możecie iśc do urzędu stanu cywilnego i możesz ty uznac dziecko i mozecie wpisac Twoje (...) czytaj dalej»
-
czy mozna wyslac listem wniosek o nowy dowod osobisty?
przez: mordka | 2006.9.2 10:40:20
nie nie ma takiej możliwości bo musisz sie podpisać na specjalnym formularzu czytaj dalej»
-
przez: karolisia | 2006.9.3 23:52:25
no tak...wsada cie do wiezienia na 10 lat... a swoja droga masz tak malo oleju w glowie zeby powiedziec "nie wiem od kogo, znalazlem w ubikacji w dyskotece" lub cos na ten wzor ? omg... czytaj dalej»
-
przez: carolinee | 2006.9.3 23:56:22
tak...to po co zeznawac jak puzniej ma sie odwolywac?... czytaj dalej»
-
przez: pozit | 2006.9.4 10:3:1
Proszę o informację, czy pobierając tzw. wcześniejszą nauczycielską emeryturę do ZUS muszę zgłaszać przychody z tytułu umowy o dzieło? Słyszałam, że to jedyny typ umowy, który takiego obowiązku (...) czytaj dalej»
-
przez: lukasz1980 | 2006.9.4 12:13:19
dzien dobry mam maly problem ze sprawa rozwodowa niewiem czy mam sie zgodzic na rozwod bez ozekania o winie poniewaz chce sie starac o rozwod koscielny o ile jest to mozliwe niewiem co robic zona okazala (...) czytaj dalej»
-
przez: mifin | 2006.9.4 13:40:43
Musi brac udział, ponieważ jest w połowie - ze swoją siostrą - ustawowym spadkobiercą. Któreś ze spadkobierców może się zrzec spadku na rzecz drugiego, a to drugie dokonac darowizny - najlepiej, (...) czytaj dalej»
-
przez: Kaja | 2006.9.4 15:41:24
Witam Sa dwa wyjscia z tej sytuacji, albo mozesz wnieść do Sadu o zgodę na wyjazd córki, albo pozbawic władzy rodzicielskiej ojca. Nie piszesz o tym jak układają sie stosunki dziecka z ex. (...) czytaj dalej»
-
UZYSKANIE OBYWATELSTWA NIEMIECKIEGO - BARDZO WAŻNE WEJDŹ PROSZĘ!
przez: pulunia | 2006.9.5 11:4:1
aha zapomniałam dodac ze powołujesz sie na ojca, dziadka, idziesz po prostu po linii "meskiej", dla mnie to jakas dyskryminacja ;-) czytaj dalej»
-
jak to jest w koncu z tym nazwiskiem??
przez: pulunia | 2006.9.5 11:7:56
pierwsze odpada wogole, jesli chodzi o drugie wyjscie - chodzi o to ze jesli ja bym teraz wyszła za mąż za pana Y to dziecko (pod warunkiem ze Pan X bedzie mial odebrane prawa, lub tez ograniczone - (...) czytaj dalej»
-
przez: Grzeg0rz | 2006.9.5 13:55:46
Nie wiem czego mam sie uczyć, co warto wiedzieć. czytaj dalej»
-
Dłużnicy, którzy (oczywiscie) nie cha zapłacic ... co robic?
przez: sator | 2006.9.6 19:7:33
więcej szczegółów proszę s-r6@wp.pl czytaj dalej»
-
Niepełnosprawna matka, rozwód, dziecko
przez: ojciecsyna | 2006.9.6 23:9:24
Stoje przed tego rodzaju problemem, że rozwodzimy się z żoną, która jest niepełnosprawna (po amputacji nogi powyzej kolana), jeszcze miesiac temu rozmawialismy o rozstaniu na bardzo ludzkich warunkach, (...) czytaj dalej»
-
przez: padme_06 | 2006.9.7 5:11:50
Niestety żaden sąd nie przyzna tobie opieki nad dzieckiem. Nie masz ku temu warunków, zero dochodów , a chcesz przejąć opiekę nad dzieckiem. W naszym kraju kobieta może byc bez pracy (...) czytaj dalej»
-
ŚWIADCZENIE PRZEDEMERYTALNE A NAGRODA JUBILEUSZOWA
przez: ELA | 2006.9.7 12:20:0
OKRES PRZEBYWANIA NA ZASIŁKU PRZEDEMERYTALNYM JEST OKRESEM NIE ŚWIADCZENIA PRACY.SPRAWY ZALICZANIA POSZCZEGÓLNYCH OKRESÓW SĄ ZAZWYCZAJ REGULOWANE W REGULAMINACH PRACY CZY ZAKŁADOWYCH ZBIOROWYCH UKŁADACH (...) czytaj dalej»
-
ona chce separacji- ja rozwodu. Pomóżcie!
przez: *@*** | 2006.9.8 8:57:5
Odpowiedż na pozew (w 2 egzemplarzach) wysyłasz do Sądu Okręgowego i podajesz powody dla których chcesz się rozwieść. Ułatwieniem dla Was będzie jeżeli dogadacie się ze sobą - choć wiem z (...) czytaj dalej»
-
Mąż ma kochankę, mieszkam w mieszkaniu teściowej,mąż nie łoży na rodzinę. POMÓŻCI
przez: czytelniczka1969 | 2006.9.8 15:34:9
Droga NIEWIASTO!!!! Widze, że masz dostęp do internetu więc poradze ci strony internetowe, bo ja jestem troche dalej w takiej samej sprawie. Przeglądnij sobie www.poradaprawna.pl , lub www.infor.pl (...) czytaj dalej»
-
przez: silip | 2006.9.8 21:55:27
Witam ... mam takie pytanie : Moja mama ma 51 lat ... przepracowała 29 lat w warunkach szczególnych ... od kiedy przysługuje jej emerytura ?? czytaj dalej»
-
Chciałabym zostać "prawną sierotą"
przez: eska11 | 2006.9.9 8:25:47
Radzę Ci zabezpiecz się na przyszłość. Istnieje jeszcze coś takiego jak ALIMENTY. Obowiązują one tak samo stosunku dzieci - rodzice. Jak oni nie będą mieli środków do życia, to przyjdą do (...) czytaj dalej»
-
przez: Arco | 2006.9.9 15:54:26
Jak zrozumiałem nie wezwałaś policji, to źle. Policja w takich sytuacjach robi zdjęcia miejsca wypadku i pojazdu, które są później dołączone do akt sprawy. Jeżeli masz uszkodzenia pojazdu z (...) czytaj dalej»
-
przez: magda | 2006.9.10 12:15:35
Dzieci same musza wystapic o alimenty, ale Pani moze je reprezentowac w sadzie. Ich obecnosc w sadzie nie jest wiec konieczna czytaj dalej»
-
przez: padme _06 | 2006.9.10 17:33:12
Musisz złozyc wniosek do sądu rodzinnego o alimenty dla dziecka, udokumentowac wydatki i potrzeby małoletniego dziecka. czytaj dalej»
-
przez: mko | 2006.9.11 0:0:38
ale z ciebie idiota ;] czytaj dalej»
-
Podział majątku po rozwodzie - podział mieszkania
przez: Doombringerpl | 2006.9.11 13:16:25
Witam Mam poważny problem. Od ok 3 lat mamy z matą problemy z ojcem. Nie płacił za mieszkanie, jak dostałem kase z odszkodowania to tydzień później odszedł z pracy i nie pracował wcale. nawet (...) czytaj dalej»
-
przez: balbinainna | 2006.9.11 21:26:47
Pani X wyszła drugi raz za mąż za pana Y. Z pierwszego małżęństwa miała dwoje dzieci. Pan Y była bezdzietny. Pani X i pan Y nie mieli wspólnych dzieci. Umarł pan Y. Majatek po panu Y należy (...) czytaj dalej»
-
pomozcie czy jak placi alimenty czy musi placic....?
przez: padme_06 | 2006.9.11 21:40:17
Jesli alimenty nie starczają na potrzeby dziecka , masz prawo wnieśc sprawę do sądu rodzinnego o podwyższenie alimentów. Jesli ojciec płaci alimenty nie ma obowiązku dalszego uczestniczenia (...) czytaj dalej»
-
przez: padme_06 | 2006.9.11 21:43:11
Aby zakonczyć obowiązek płacenia alimentów ojciec musiałby wnieść sprawę do śądu i udowodnić że pracujesz i jesteś w stanie za swoją pensję sama sie juz utrzymać. Sąd poprosi Cię o udokumentowanie (...) czytaj dalej»
-
nazwisko dla nienarodzonego dziecka
przez: padme_06 | 2006.9.11 21:48:42
Wystarczy udać się do Urzędu Stanu Cywilnego z ojcem dziecka i przed Kierownikiem uznać dziecko nienarodzone. Otryzmacie pisemko i przy porodzie nalezy je pokazac w szpitalu wtedy wpisza nazwisko ojca. czytaj dalej»
-
DLUG ALIMENTACYJNY-czy i jak mozna odzyskac pieniadze???
przez: padme_06 | 2006.9.12 13:2:43
Ten art. mówi własnie o zobowiązaniu alimentacyjnym w dalszej kolejnosci możesz pozwać dalsza rodzinę ex o alimenty, ale nie sciągnąć z nich dług alimentacyjny swojego ex. Art 139 KRiO. czytaj dalej»
-
Długi siostry, a włansość rodziny
przez: baon24 | 2006.9.14 7:22:49
Twoja siostra jest pełnoletnia i sama ponosi konsekwencje zaciągniętych długów. Nikt z rodziny, jeśli nie był żyrantem, nie ponosi żadnych konsekwencji za jej długi. Siostrę można poprosić (...) czytaj dalej»
-
Cofnięcie zgody na wyjazd dziecka za granicę
przez: Marcin | 2006.9.14 13:43:37
Albert nic nie zrobisz. Mam podobna sytuacje. Jesli nawet uniewazni sie paszport matki badz nawet skonczy sie jego waznosc to matka twojego dziecka wyrobi dowod osobisty dziecku i w konsekwencji i tak (...) czytaj dalej»
-
mam16lat, wmiszana jakoś w miastowe narkotyki?!
przez: Beata16 | 2006.9.14 20:23:15
Uwierz ze ciagle sie ucze tego zeby pierw myslec ale wies zjak to niekiedy jest... A to raczej nie podpucha, staram sie nie przejmowac ale zawsze to jakis dyskomfort psyhiczny wiedzac ze ktos cos do ciebie (...) czytaj dalej»
-
unieważnienie małżeństwa z powodu choroby psychicznej i niedorozwoju umysłowego
przez: AnnaWB | 2006.9.15 11:54:24
Pisze pracę mgr na temat unieważnienie małżeństwa z powodu choroby psychicznej i niedorozwoju umysłowego i mam problemy ze znalezieniem książki która w prosty i klarowny sposób wyjaśniłaby (...) czytaj dalej»
-
Chcę wycofać zgodę na wyjazd dziecka za granicę
przez: ogoor | 2006.9.16 3:13:11
masz przypał.matka mojego dziecka chciała abym przyjecha do niejł wraz synem do szkocji.powód:paszport dla dziecka.współczuję.jadę na tym samym wózku.pamiętaj że jesteśmy polakami i to my rządzimy (...) czytaj dalej»
-
Co mam zrobić jak nie ma malzonka...
przez: Dorka | 2006.9.16 9:3:40
Możesz wystąpić do sądu z wnioskiem o ustanowienie kuratoradla niobecnego. czytaj dalej»
-
przez: venia30 | 2006.9.17 7:18:21
pozwij o alimenty dziadków ! czytaj dalej»
-
przez: cichy2007 | 2006.9.17 7:29:22
Woda gospodarcza jest to różnica pomiędzy stanem licznika w hydroforni według którego rzozlicza się Spółdzielnia lub Wspólnotra a sumą indywidualnych liczników w lokalach mieszkalnych. Woda (...) czytaj dalej»
-
matka leczaca sie psychiatrycznie a pozbawienie praw rodzicielskich
przez: mariposa | 2006.9.17 11:1:17
Witam, mam prosbe o rade w ponizszej sprawie. Moja siostra (42 lata) leczy sie psychiatrycznie (hipochondria, infantylizm, kompletne nieprzystosowanie spoleczne), np. z powodow trudnosci z nauka skonczyla (...) czytaj dalej»
-
przez: ashik666 | 2006.9.18 9:2:37
Mieszkamy z żoną w mieszkaniu moich rodziców którzy to mieszkanie wykupili na własność ( wykupili mieszkanie pare lat temu na własność a teraz sami mieszkają w domu ) Jesteśmy z żoną tylko (...) czytaj dalej»
-
Wykup mieszkania a zabezpieczenia
przez: *****_******@*2.** | 2006.9.18 21:42:20
Przekształcenie prawa lokatorskiego na własnosciowe bądź odrębna własność powoduje, że prawa te są dziedziczne czyli można je darować sa też pzredmiotem spadku, moga też należeć w częsciach (...) czytaj dalej»
-
Docieplenie bloku - przykrycie azbestu
przez: *****_******@*2.** | 2006.9.18 21:45:11
W spóldzielni decyduje większość wobec tego miała prawo zacząc docieplać budynki po uzyskaniu takiej zgody wiekszości a Twoim obowiązkiem jest teraz nioestety płacic mimo, że takiej zgody nie (...) czytaj dalej»
-
co jest w obowiązku spółdzielni
przez: *****_******@*2.** | 2006.9.18 21:48:12
Uważam, ze jeśli chodzi o mieszkanie własnościowe to kupując decydujemy się na taki standard jaki jest. Spółdzilenia nie ma obowiązku wymiany czegokolwiek w tym mieszkaniu. Ale proponuje zajrzeć (...) czytaj dalej»
-
Jak można wyliczyć wartość książeczki mieszkaniowej
przez: *****_******@*2.** | 2006.9.18 21:53:14
Witam. Proponuje udać się do najbliższego Banku Pekao BP celem wyliczenia wartości zgromadzonych środków i premii gwarancyjnej. o ile mi wiadomo pierwsza wycena jest bezpłatna.Pozdrawiam. czytaj dalej»
-
Nowa umowa z najemca po smierci wlasciciela
przez: mrozowskim | 2006.9.19 12:26:48
Odziedziczył Pan mieszkanie wraz z umową i najemcą. Umowa zawarta przez poprzedniego właściciela jest nadal ważna. Może Pan ją wypowiedzieć, jeżeli ma Pan jakieś powody ku temu. czytaj dalej»
-
przez: KAROL | 2006.9.19 21:39:4
ANUSIA NIEWIEM TERZ MAM TEN SAM PROBLEM KASIA czytaj dalej»
-
przez: gosik2 | 2006.9.19 22:35:56
walcz i jeszcze raz walcz. Mnóstwo ludzi za przeproszeniem olewa takie detale i właśnie dlatego przegrywa. nie4 można się poddawac czytaj dalej»
-
co w tej sytuacji ??? potrzebna porada
przez: prawnik | 2006.9.20 12:59:57
Zgodnie z art. 144 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego dziecko może żądać świadczeń alimentacyjnych od męża swojej matki, nie będącego jego ojcem, jeżeli odpowiada to zasadom współżycia społecznego. (...) czytaj dalej»
-
przez: 951105 | 2006.9.20 21:10:41
Pomyłkowo wpisałem złą datę :powinno być maj 2003r,więc mineły trzy lata może to ma znaczenie. czytaj dalej»
-
Mam Prośbę (nie wiem gdzie to wpisać więc pisze tu)
przez: Kajka | 2006.9.22 13:13:29
A co jest napisane w tym wezwaniu? Po sygnaturze akt nikt nic Ci nie powie, bo to wewnetrzna sygnatura danego komisariatu - poprostu nr ewidencyjny sprawy.Nic wiecej. czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2006.9.22 16:54:0
Dokładnie tak, jak jest to opisane w umowie lojalnościowej. czytaj dalej»