Archiwum Forum Styczeń 2010
(113 tematów na forum)
-
przez: kizi106 | 2010.1.1 20:24:42
mam taka sytuacje moj brat zrobil pewnej kobiecie dziecko teraz ta kobieta usiluje z niego sciagnac alimenty przez sad ale on nie posiada miejsca zameldowania.mial tez inne wyroki sadowe w roznych sprawach. (...) czytaj dalej»
-
W jaki sposób odyzskać pieniadze z kont w USA po zmarłej siostrze?
przez: majster1500 | 2010.1.1 21:31:34
Jestem pełnomocnym władcicielem 1/4 spadku, konta sa w Stanach i prawdopodobnie sa wybrane po smiertnie przez rodzenstwo upowaznione za zycia a jak mi wiadomo takie upowaznienie wygasa wraz z chwila (...) czytaj dalej»
-
przez: Pawel prawo-cywilne.net | 2010.1.2 0:28:40
ja tam sie mamie bym poskarzył czytaj dalej»
-
przez: katarzyna5732 | 2010.1.2 7:22:47
witam! w miszkaniu, którego jestem właścicielką, krótko przed swiętami, kominiarz wydał zakaz palenia w piecu( c.o. paliwo stałe) podobno komin rozszcelnił się w kilku miejscach. Poprosiłam (...) czytaj dalej»
-
przez: margarita01 | 2010.1.3 20:34:50
Ja mam obecnie ten sam problem przekroczyłam kryterium dochodowe gdyż w opiece społecznej stwierdzono,że nie mogą mi utracić dochodu z zasiłku macierzyńskiego który pobierałam w 2008 roku. (...) czytaj dalej»
-
akcje pracownicze po śmierci właściciela
przez: kepank1 | 2010.1.4 16:46:28
W papierach ojca, który zmarł w 2006 roku, znalazłem akcje pracownicze spółki ARMATURA ( aktualnie na giełdzie). Żyje aktualnie żona ( właściciela akcji) i ja (syn). Co z tym dalej robić? Z (...) czytaj dalej»
-
Pozbawienie praw rodzicielskich. Proszę, pomóżcie;(
przez: bill471 | 2010.1.4 16:48:49
Ma pani oczywiste prawo ograniczyc a nawet pozbawic praw rodzicielskich ojca swojego dziecka.Na adwokata niech Pani nie liczy , gdyż szkoda pieniedzy , prosze sobie poszukac w "google" wzoru wniosku o (...) czytaj dalej»
-
gdy corka z mężem przebywaja w mieszkaniu rodzicow bez zameldowania
przez: arna | 2010.1.4 17:48:33
Zameldowanie, czy też jego brak jest związane wyłącznie z ewidencją ludności. Można być zameldowanym w mieszkaniu, którego nie jest się właścicielem. Jak również posiadać mieszkanie i (...) czytaj dalej»
-
Urlop wychowawczy a obliczanie emerytury
przez: bogdanek5903 | 2010.1.4 19:41:23
[cytat] Jak to jest z obliczaniem emerytury. według ustawy wszystkie okresy składkowe i nie składkowe z przed 1991r są obliczane jako okresy składkowe jednak 18mcy (1976-1978)urlopu wychowawczego (...) czytaj dalej»
-
Właściciel-współwłaściciel umowa dotycząca samochodu
przez: Łukasz | 2010.1.5 9:41:20
potrzebna jest wam umowa o darowiznę pojazdu czytaj dalej»
-
Pieczątka firmowa ? Jaką Zrobić ?
przez: Pistacjusz | 2010.1.5 15:17:28
Też ostatnio szukałem dobrego info nt. pieczątki firmowej i najbardziej aktualne informacje znalazłem tu Piecz?tka Firmowa czytaj dalej»
-
Jak odzyskac prawo jazdy po 2-óch latach ?
przez: gregor01111985 | 2010.1.5 17:40:16
Chciałbym się dowiedzieć czy po dwóletnim wstrzymaniu prawa jazdy, kara liczy się od daty zabrania uprawnienia czy od daty rozprawy tj.(data ożeczenia sądu o długości kary)? w moim przypadku sprawa (...) czytaj dalej»
-
przez: sunshinelive | 2010.1.5 19:48:13
[cytat] To mnie jeszcze ciekawi gdzie był US przez te 5 lat i raptem sobie przypomnieli jak tu uprzykrzyć życie,żadnych pism nic dopiero teraz i to z wezwaniem do zapłaty!!!KPINY!!! [/cytat] czytaj dalej»
-
Sprzedaż domu z kredytem hipotecznym przed upływem 5 lat
przez: oniren | 2010.1.5 23:36:40
Witam, wątek był już pewnie nie raz poruszany, ale chciałabym uzyskać konkretną odpowiedź co do mojego przypadku. W 10/2006 zakupiłam dom, w tym celu zaciągnęłam kredyt hipoteczny. Chciałabym (...) czytaj dalej»
-
Pomocy ! dostałem nakaz zapłaty od sądu a nie wiem za co,naprawde!!!
przez: dtk | 2010.1.6 7:34:40
Wygląda to na niespłacone zobowiązanie (np raty czy pożyczka)z powszechną kasą BP S.A siedzibą w warszawie. Warto się z nimi skontaktować i wyjaśnić o co chodzi. Można także skontaktować (...) czytaj dalej»
-
przez: sasiela1979 | 2010.1.6 12:16:25
We wrześniu 2009r.kupiliśmy z mężem mieszkanie spółdzielcze.posiadamy spółdzielcze własnościowe prawo do tego lokalu.z tym że nie złożyliśmy deklaracji przystąpienia do członków spółdzielni.moje (...) czytaj dalej»
-
Czy dzieci odpowiadaja za długi ojca
przez: dezerter3321 | 2010.1.6 15:56:6
Witam. Moja znajoma ma taki problem a mianowicie iż dostała darowiznę od rodziców bez zadłużenia. Matka była już na rencie a ojciec po przepisaniu przeszedł na rente. Będąc na rencie wziął (...) czytaj dalej»
-
Pomocy..nakaz zapłaty z Sądu ale nie winem zaco !!!
przez: elbanowski | 2010.1.6 16:38:0
Witam Zacznijmy od tego że Bóg przez ó A merytorycznie, to bank sprzedał Twój dług funduszowi. I teraz a/ albo to jest błąd banku, co nie zwalnie Ciebie od działania ( ewentualnie funduszu, (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność materialna osoby na umowę zlecenie.
przez: as01rbpl | 2010.1.6 16:48:12
Czy osoba pracująca na umowie zlecenie może dostać dokument o umowie odpowiedzialności materialnej ? jest to branża RTV więc troche tego sprzętu jest. czytaj dalej»
-
Wydanie nieruchomości a wymeldowanie
przez: ccicci | 2010.1.6 19:23:50
Sam możesz wymeldować tylko siebie i te osoby od których masz pełnomocnictwo do wykonania tej czynności. Inne osoby mogą być wymeldowane przez urząd na Twój wniosek, ale jak wykażesz,że już (...) czytaj dalej»
-
Czy istnieje możliwość skrócenia okresu wypowiedzenia wynajmu
przez: ccicci | 2010.1.6 19:46:11
Umowa rzecz święta. Możesz próbować dogadać się z właścicielem, że chciałbyś wyprowadzić się i wcześniej rozwiązać umowę. Jeśli właściciel się nie zgodzi,możesz wyprowadzić się (...) czytaj dalej»
-
Czy wyroki są utajnione? Proszę o podpowiedź.
przez: getoryks | 2010.1.6 20:58:43
Witam wszystkich! Mam proste pytanie. Czy nie będąc sędzią, adwokatem, ani prawnikiem, czy mogę zapoznać się z wyrokiem jaki zapadł w stosunku do osoby trzeciej? Sprawa dotyczyła wykroczenia (...) czytaj dalej»
-
przez: ania198125 | 2010.1.6 22:11:53
witam. Od listopada mieszkam z narzeczonym i dziećmi w mieszkaniu po jego babci. niestety mieszkanie nie ma właściciela bo babcia nie przepisała je na nikogo tylko słownie postanowiła że mamy się (...) czytaj dalej»
-
windykator ściga mnie za długi po zmarłym ojcu...
przez: inka36 | 2010.1.6 23:36:49
Tak wlasnie wyglada dziedziczenie majątku jaki by nie był łacznie z długami i zyskami. U mnie jest podobna sytuacja, jednak nim upłynął termin zamkniecia spadku 6 misiecy, przyjełam spadek z dobrodziejstwem (...) czytaj dalej»
-
przez: grzegorzfit | 2010.1.7 2:54:54
Szybkiej odpowiedzi nie było. Ciekawe jak potoczyła się ta sprawa. Ja miałem podobny problem ale miałem wsparcie ze strony firmy antywindykacyjnej. Takie nowum na rynku. Przyznam, że problem się (...) czytaj dalej»
-
przez: podziel | 2010.1.7 7:49:49
[cytat] Czy wydzielając łazienke z części kuchni należy uzyskać pozwolenie na budowe? [/cytat] czytaj dalej»
-
przez: Dudix86 | 2010.1.7 9:1:8
Przyjacielu wypełnił zgłoszenie wymeldowania z pobytu stałego udaj się do kasy w Krakowie i zrób opłatę 9 zł - opłata za wiarygodność podpisu - którą stwierdzi upoważniona osoba Urzędu (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.1.7 13:17:45
Myślę, że data liczy się od dnia zabrania prawa jazdy. czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.1.7 14:18:33
W kwestii otrzymania pieniędzy od męża wystarczy złożyć wniosek o przyznanie alimentów do sądu rodzinnego. Nie ma potrzeby wiązać tego z pozwem rozwodowym, bo takie sprawy długo się ciągną, (...) czytaj dalej»
-
Wynagrodzenie młodocianego pracownika
przez: sebass | 2010.1.7 21:59:55
Jestem obecnie zatrudniony jako młodociany pracownik w ckp "należącym do szkoły" lecz nie otrzymuje wynagrodzenia. Czy jest to zgodne z prawem? czytaj dalej»
-
Dokumentacja mieszkania - prawa członka spółdzielni
przez: michael12 | 2010.1.8 8:14:56
Witam serdecznie Na wstępie opisze sytuację aby każdy wiedział o jakie mieszkanie chodzi. Zakupiłem z żoną mieszkanie w spółdzielni. Na mieszkanie otrzymałem akt notarialny z udziałem w (...) czytaj dalej»
-
przez: Mayka89 | 2010.1.8 19:51:9
Dziękuję za odpowiedź. Robię co w mojej mocy. Moja mama dowiedziała się o pozwie ode mnie i próbuje przekonać babcie, by wycofała pozew. Dziękuję za informacje :) czytaj dalej»
-
Nie ja uznałem dziecko lecz moja żona...
przez: smyku18 | 2010.1.8 20:53:59
Co powinienem zrobić jeśli nie jestem pewien tego czy jestem ojcem "mojego"syna w przypadku gdy przed Urzędem Stanu Cywilnego uznawała je moja żona posiadając mój dowód osobisty?Czy w ogóle takie (...) czytaj dalej»
-
podanie na aplikację kuratorską
przez: protrek | 2010.1.8 23:47:28
Witam wszystkich. To pierwszy post pisany na tym forum moimi palcami, więc proszę o wyrozumiałość! W związku z zakończeniem moich studiów magisterskich z resocjalizacji i profilaktyki społecznej, (...) czytaj dalej»
-
przez: ULA2909 | 2010.1.10 4:59:9
"GRATULUJE" moja mama pozyczyla pieniadze na zakup domu dla mojej bratowej/ona byla glownym szefem w zyciu rodzinnym/przysiegala na wszystko,ze zwroci pieniadze pozyczyla rowniez od mojego siostrzenca (...) czytaj dalej»
-
Dysponowanie spadkiem dziecka niepelnoletniego
przez: maryja | 2010.1.10 15:40:47
Tak tylko poprzez sąd rodzinny możesz uzyskać zgodę!Pozdrawiam Monik czytaj dalej»
-
Konwencja Nowojorska-ściągalność z zagranicy
przez: diavola73 | 2010.1.10 19:22:32
Prosze o porade.Nie mam prawa do funduszu alimentacyjnego, ojciec dzieci nie placi bo nie pracuje legalnie.Mieszkam od 3 lat z dziecmi we Wloszech, do kogo mam sie zwrocic??Prosze o odpowiedz! czytaj dalej»
-
przez: lewski2 | 2010.1.11 0:59:44
[cytat] Chętnie nieodpłatnie pomogę. Prześlij do mnie (KL_KK@wp.pl) namiar do siebie. Już nie raz udało mi się rozwiązać podobne problemy. Wystarczy powołać się na odpowiednie zapisy zawarte (...) czytaj dalej»
-
przez: marcinnsz | 2010.1.11 4:57:22
Witam wszystkich! Niedługo czeka mnie rozwód z żoną.. Chcemy się rozstać polubownie i kredyt,który spłacamy wspólnie, przejmuje żona..Oczywiście uprzednio dając mi odpowiednią kwotę, która (...) czytaj dalej»
-
termin waznosci dowodu osobistego za granica
przez: Dudix86 | 2010.1.11 8:31:18
Musisz się wyrobić z powrotem przed 18.03.2010r. - jeżeli ten termin upłynie, wszystko zależy od pracownika na przejściu granicznym. czytaj dalej»
-
przez: dtk | 2010.1.11 9:2:3
Najlepiej napisać pismo z opisem stanu faktycznego i prośbą o zajęcie stanowiska w sprawie do centrali banku. Warto również dołączyć do korespondencji kopie pism przesłanych z oddziału banku. (...) czytaj dalej»
-
czy bank po spłaceniu kredytu wysyła mi spłate całego kredytu którego ja spłaciłem.
przez: dtk | 2010.1.11 9:8:46
Sprawdzić co zostało zapisane w umowie i przeliczyć czy spłacone raty odpowiadają kwocie kredytu z odsetkami. Potem jeśli wpłaty się zgadzają napisać do banku załączająć kopię dowodów wpłat (...) czytaj dalej»
-
podatek rolny, a organizacja działań na terenach rolnych
przez: marzenap1 | 2010.1.11 14:23:34
naprawdę nikt nie może udzilic mi odpowiedzi na to pytanie? czytaj dalej»
-
przez: thomass98 | 2010.1.11 14:50:29
doczytałem się że okres pobierania zasiłku będzie skrócony o okres karencji czyli w moim przypadku 180 dni, a przysługuje mi 6 miesięcy pobierania zasiłku z tego wynika że nic nie dostane tak?? (...) czytaj dalej»
-
przez: janusz120120 | 2010.1.11 18:56:50
do łopaty cccccchłopie.teraz nawet bez rękimuszą rabotać czytaj dalej»
-
Nazwisko dla dziecka z drugiego związku.
przez: chmurka1970 | 2010.1.11 20:29:30
Jestem rozwódką i mieszkam z dwiema córkami z pierwszego związku.Ze względu na dzieci, zostałam przy nazwisku byłego męża. Obecnie z nieformalnego związku spodziewam się dziecka.Z ojcem dziecka (...) czytaj dalej»
-
przez: monia000026 | 2010.1.12 17:28:55
mam pytanie jestem z mezem od 2 lat w seperacji mialam 15 grudnia sprawe o alimenty i chcialam sie zapytac czy maz musi mi zaplacic za grudzien jezeli tak to jak mam to zrobic sad uznal rente alimentacyjna (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.1.12 18:38:57
Zgodnie z art. 394 kodeksu cywilnego: * jeśli umowa zostaje rozwiązana za zgodą obu stron, to oczywiście zwracają one sobie wzajemne świadczenia, czyli zadatek wraca do konsumenta. * (...) czytaj dalej»
-
spadek po babci- dzieci/ wnuki
przez: danutastreusel | 2010.1.12 21:27:20
Jeżeli babcia przepisała/darowała mieszkanie swojej córce, a waszej ciotce , to ciocia jest właścicielką mieszkania. Wam wnukom nie należy się żadna część z tego mieszkania. Podarowanie/przepisanie (...) czytaj dalej»
-
na czym polega orzeczenie o ukaraniu do publicznej wiadomości w szczególny sposób?
przez: degustatorszkla | 2010.1.13 8:54:2
dotyczy tak samo przestępstwa jak i wykroczenia? (interesuje mnie zwłaszcza relacja do otrzymania mandatu za picie alkoholu w miejscu publicznym, i w przypadku kradzieży w wys. do 100 zł) jakie niesie (...) czytaj dalej»