Archiwum Forum Sierpień 2012
(244 tematów na forum)
-
Emerytura za hipotekę. Pomysł na godna starość czy rabunek w biały dzień?
przez: Gosia11s | 2012.8.1 9:21:12
To co jest proponowane(umowę przed podpisaniem) należy wziąć i udać się z nią do prawnika w celu jej weryfikacji. Od umowy zależy co się stanie z mieszkaniem, w takiej sytuacji. Wydaje mi sie (...) czytaj dalej»
-
przez: anita25 | 2012.8.1 9:25:1
Czyli wcześniejsza emerytura za prace w ciężkich warunkach. Jakie są te cięzkie warunki względem danego osobnika? Ano takie : urodził się po dniu 31 grudnia 1948 r., rzepracował w szczególnych (...) czytaj dalej»
-
W jaki sposób przejść na wcześniejszą emeryturę?
przez: kamilka89 | 2012.8.1 9:29:1
Z starych przepisów mogą skorzystać kobiety urodzone po 31 grudnia 1948 roku, ale jedynie pod warunkiem, że spełniły dotychczasowe wymagania do 31 grudnia 2008 roku. czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność prawna wychowawcy kolonijnego.
przez: włodziwoj | 2012.8.1 9:30:49
Po OC poleci i tyle. Swoją drogą nie wiem czy w dzisiejszych czasach bym się zgodzil brać odpowiedzialność za te bandę gnojków. czytaj dalej»
-
przez: biedrona2 | 2012.8.1 9:31:27
Nie. czytaj dalej»
-
przez: radekkk | 2012.8.1 9:31:55
Nie wiem czy zaufał bym osobie bez uprawnień w takiej kwestii. czytaj dalej»
-
OLE Express 2012 - Prawa pasażerów odwołanych lotów.
przez: Torpeda1 | 2012.8.1 9:33:6
Spoko dzięki za linka:) czytaj dalej»
-
OLT EXPRESS - Właściciel był skazany za Piramidę Finansową!!!!
przez: gregoro1 | 2012.8.1 9:33:46
Czy ten pan został juz zatrzymany przez organy ścigania pod jakimkolwiek zarzutem? czytaj dalej»
-
przez: inerke | 2012.8.1 9:36:12
Do wszystkich służb, no może na straż pożarną na końcu po wcześniejszej konsultacji z gminą. Radzę też sprawdzić jakie materiały budowlane zostały wyrzucone (azbest-eternit), i kto ostatnio (...) czytaj dalej»
-
Uszkodzenie samochodem ogrodzenia - będzie potrącone z OC??
przez: marek1987 | 2012.8.1 9:36:43
Stłuczka to stłuczka, pójdzie po OC./ czytaj dalej»
-
Jak napisać pozew o alimenty gdy ojciec dziecka siedzi w kryminale??
przez: kasia | 2012.8.1 10:16:8
wiec jak to jest ?? czytaj dalej»
-
Umowa o pracę, działalność gospodarcza, a przebywanie na urlopie macierzyńskim
przez: pimiolek | 2012.8.1 10:49:59
Hmmm... polece panu, serwis e-prawnik.pl. Korzystałem sam i to jedyna poznana przeze mnie, kancelaria, chociaż udzielają jedynie porad online. Tak czy inaczej, https://e-prawnik.pl/zamow-opinie/ porady (...) czytaj dalej»
-
przez: smutny169 | 2012.8.1 15:18:55
Witam mam pytanie obecnie jestem na rencie policyjnej od 6 lat termin badania okresowego wyznaczyli mi w tym roku bo mam co dwa lata na 20 listopada, a zawsze miałem w lipcu,ważność legitymacji mam (...) czytaj dalej»
-
Pozbawienie praw rodzicielskich/nabycie prawa opiekuna
przez: vaness | 2012.8.1 18:11:53
Witam, mam bardzo nie typowy problem z moją siostrzenicą-chrześniaczką. Dziewczyna ma 16 lat jest wyganiana z domu przez matkę, jest głodzona bo w domu nie zawsze jest jedzenie, znęca się także (...) czytaj dalej»
-
przez: natalia | 2012.8.1 19:23:28
moj chlopak zostal aresztowany za granica w wielkiej brytani. jest poszukiwany w polsce. ma wczesniejszy wyrok za handel narkotykami w zawieszeniu. teraz byl poszukiwany rowniez za handel narkotykami. (...) czytaj dalej»
-
przez: zadziwiony | 2012.8.1 19:55:8
Raczej powinnaś być spokojna w takiej sytuacji. Żadnego wezwania nie będzie. Ale mógł ktoś na dole oberwać tą butelką w głowę, wtedy byłoby gorzej... czytaj dalej»
-
Kontrola paragonów przez Urząd Skarbowy.
przez: orot2 | 2012.8.2 9:10:57
Koleżanka na Kebabie pracowała, Kebab nie miał jakiejś naklejki na kasie. Zapłacili 1500 zł. To oczywiście była wina właściciela, ale jakby nie wydała paragonu, a miała taki obowiązek to by (...) czytaj dalej»
-
Nie wydawanie reszty w Tatrach.
przez: dorvcia6 | 2012.8.2 9:22:3
Najlepiej zapytać pana czy za usługę przewozu osoby dostaniecie państwo paragon? Jak nie to dlaczego paragonu brak, a być powinien. Zaraz Pan dorożkarz znajdzie 5 zełek, uwierzcie na słowo. czytaj dalej»
-
Wycinka / przycięcie drzew przez spółdzielnie.
przez: polonise | 2012.8.2 9:24:19
Zgłosić do urzędu miasta że jest zagrożenie życia i zdrowia. Skoro spółdzielnia sama z siebie nie reaguje to miasto ją pogoni, a jak nie to zawiadomienie na policję o spowodowaniu zagrożenia (...) czytaj dalej»
-
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji ukarała Eskę Rock karą 75 tys. zł.
przez: olek78 | 2012.8.2 9:25:18
Lubię ich, ale faktycznie "celebryctwo" im odwaliło w głowie. To z Ukrainkami było przegięciem, w dodatku bardzo nie smacznym. czytaj dalej»
-
Prywatna kamera w bloku - legalne??
przez: gramm | 2012.8.2 10:9:49
Mam pytanie czy mój sąsiad ma prawo zamontować sobie kamerę na drzwiami do swojego mieszkania? Kamera jest dla jego bezpieczeństwa jak on sam twierdzi, nie wiem tylko co mu ma zagrażać jak ten stary (...) czytaj dalej»
-
przez: Prawnik1209 | 2012.8.2 12:10:37
Witam, Ciężko mi odpowiedzieć na Pana pytania gdyż niewiele podał Pan szczegółów. Nie wiem jakie prawa ma Pan do mieszkania więc nie mogę odpowiedzieć czy może Pan domagać się (...) czytaj dalej»
-
przez: giovana | 2012.8.2 17:23:3
witam, mam taki problem i nie bardzo wiem jak to rozwiązać. Otóz postanowiłam sprzedac mieszkanie własnosciowe ponieważ zawsze marzyłam o zamieszkaniu w wiekszym miescie. W obecnym mieszkaniu jestem (...) czytaj dalej»
-
bezpodstawne zwolnienie z pracy
przez: marcin4 | 2012.8.2 18:38:3
Witam. Otóż 25 kwietnia br. przyjolem sie do pracy do firmy budowlanej w Warszawie. Odrazu wyslali mnie do niemiec na budowe. Umowy nie dostalem bo szefowa powiedziala ze jak przyjade za dwa miesiące (...) czytaj dalej»
-
przez: ania6282 | 2012.8.2 22:7:5
Witam Serdecznie Mam nie mały problem i bardzo proszę o pomoc. Moja mama z tatą dostali mieszkanie z ZGM-Zakład gospodarki komunalnej przeprowadziliśmy się ja brat mama i tata do nowego mieszkania (...) czytaj dalej»
-
przez: quiq | 2012.8.2 22:47:0
Witam! Sprawa wyglada następująco : szwagier wraz z wujem posiadaja samochód, wujek umiera (jego zona nie zyje, posiada 1 corke) a jest wspolwlascicielem auta. Szwagier w ramach splaty pozyczki udzielonej (...) czytaj dalej»
-
przez: adamN | 2012.8.3 9:0:37
ad. 3 -> prawo zezwala na podpisanie umowy o pracę z małoletnim (małoletni to w świetle przepisów kodeksu pracy osoba między 16-18 rokiem życia). Ale de facto umowa o dzieło nie jest taką (...) czytaj dalej»
-
Spółdzielnia Mieszkaniowa, a wykup mieszkania.
przez: Hanka60 | 2012.8.3 14:5:18
Zapytanie w sprawie rekompensaty za wykup lokatorskiego mieszkania w prawo własności. Obecnie moje mieszkanie ma tytuł prawny do zajmowanego lokalu, spółdzielcze prawo do lokalu własnościowe. Moja (...) czytaj dalej»
-
Czy najemca musi odmalawać każdą ze ścian czy tylko zabrudzoną?
przez: ccicci | 2012.8.3 15:42:30
W umowie w zasadzie nie muszą być zapisane postanowienia, które reguluje ustawa, bo w razie wątpliwości to własnie przepisy w niej zawarte stanowią podstawę rozstrzygnięcia. Lokator zobowiązany (...) czytaj dalej»
-
przez: ccicci | 2012.8.3 15:59:8
Po pierwsze to umowy najmu nie muszą być zawierane w formie pisemnej. Robi się to tylko w celach dowodowych. W urzędzie skarbowym mają prawo żądać przedstawienia umowy zawartej na wynajęcie lokalu (...) czytaj dalej»
-
pracodawca niechiał dać umowy i niechce wypłacić wynagrodzenia
przez: namor111 | 2012.8.3 18:10:7
Jestem w dokładnie takiej samej sytuacji. Przez ostatnie 2 lata pracowałem w 4 firmach prywatnych i nie wypłacono mi łącznie 11.980,-. NIE DO ODZYSKANIA, ponieważ nikt nie chce świadczyć przeciwko (...) czytaj dalej»
-
prawnik bez aplikacji !!! czy to słuszne?
przez: namor111 | 2012.8.3 18:44:24
BONIFACY to jest "pikuś" ponieważ ta osoba ma ukończone studia prawnicze.Moim zdaniem aplikacja o niczym nie świadczy. Jest większy problem! otwieranie zawodów.Oznacza to,że stolarz może wykonywać (...) czytaj dalej»
-
przez: adamN | 2012.8.4 13:3:40
jeżeli nie jest to wyjazd zagraniczny, nie będzie żadnych problemów, nawet przy tak młodym wieku. Dla pewności możesz poprosić momę o sporządzenie pisemnej zgody na wyjazd, w której zawarte (...) czytaj dalej»
-
Czy pracownik może otrzymać dopłatę do wczasów?
przez: prawnik27 | 2012.8.6 9:25:32
O dopłacie do wakacji decyduje ostatecznie przyjęty w danej firmie regulamin zakładowego funduszu świadczeń socjalnych (ZFŚS). Sprawdź jak wygląda to w twojej firmie. czytaj dalej»
-
W tym roku ulg podatkowych będzie mniej.
przez: filip7 | 2012.8.6 9:28:43
Nie chce się powtarzać w temacie, jednak, tak długo jak się nie pokaże ile osób jest nie zadowolonych z tego co się dzieje, niestety trzeba to pokazać tak jak grecy, to nasze sejmo-knury nie będą (...) czytaj dalej»
-
Bankowy Fundusz Gwarancyjny i SKOK.
przez: marinek | 2012.8.6 9:32:40
Zdaje się zę to już obowiązuje. czytaj dalej»
-
przez: michałł27 | 2012.8.6 9:36:59
To zdecydowanie wykroczenie, nie może zmienić się w przestępstwo. Chociaż np. rysowanie swastyk na ścianach albo zamolowywanie żydowskich nagrobków. Ale to jest związane już z szerzeniem nienawiści (...) czytaj dalej»
-
przez: smaller | 2012.8.6 9:39:45
Dziękuje.. czytaj dalej»
-
postrzelenie z broni pneumatycznej - wykroczenie czy przestęptswo?
przez: maciek38 | 2012.8.6 9:41:41
Wykroczenie pewnie to będzie, ale na bank może się pan spodziewać roszczenia od osoby do której pan strzelił. czytaj dalej»
-
Łatwiej będzie otrzymać spadek.
przez: domi34 | 2012.8.6 9:42:13
Zgadza się, jakby to dotyczyło naszego prawa to miałoby to dla mnie sens i wartość ale tak to mam to gdzieś. czytaj dalej»
-
Prezydent podpisał ustawę którą zaraz zaskarży.
przez: mól | 2012.8.6 9:42:59
Zgadza sie, to szybka pomoc podwykonawcą i potem naprawa wadliwej ustawy. Moim zdaniem komor dobrze zrobił. czytaj dalej»
-
przez: KarolinaK. | 2012.8.6 9:46:39
Prawnicy chyba sami nie wiedzą :P Forum prawne, prosimy o opinie! czytaj dalej»
-
przez: karlakon | 2012.8.6 14:9:55
[cytat] Jestem pełnoletni. Ojciec odszedl z domu, gdy miałem 14 lat. Gdy miałem lat 19 odbyła się sprawa rozwodowa rodziców. Ojciec miał zasądzone alimenty na moją siostrę (ma obecnie 18 lat). (...) czytaj dalej»
-
przez: micz000 | 2012.8.6 18:58:31
Witam serdecznie, sprzedałem na allegro pewną rzecz, której cena początkowa była 1500 zł ale dogadałem się z kupującym na 1300 zł + 50 zł przesyłka. Pieniążki otrzymałem na swoje konto (...) czytaj dalej»
-
Czy jeśli ja i mój partner jesteśmy razem, ale nie mamy ślubu mogę wytoczyć mu sprawę o alimenty
przez: Ula | 2012.8.6 19:37:28
Tak, możesz, warunkiem jest uznanie dziecka przez ojca, co jest zapisane w zupełnym akcie urodzenia dziecka. Jeśli w akcie urodzenia partner nie figuruje jako ojciec, musisz wystąpić o ustalenie ojcostwa, (...) czytaj dalej»
-
Zajęcie z mieszkania ktorego (nie)jestem włascicielem jestem zameldowany
przez: kinomaniak5 | 2012.8.6 19:53:49
hej mam identyczny problem tez dostałem takie pismo.skieruje je odwołujac sie ze ta osoba tu nie miszka. czytaj dalej»
-
Publikacja zdjęcia na FB bez zgody osoby fotografowanej.
przez: KarolS. | 2012.8.7 9:28:17
Z FB jest tak iż jak udostepnia pan zdjecia tylko swoim znajomym to nie ma problemu. Ale jezeli udostepnia pan je tez znajomym znajomych lub wszystkim to wówczas musiałby pan usunac te zdjecia. Ponad (...) czytaj dalej»
-
Emeryci mogą przekazać 1% podatku??
przez: kormoran90 | 2012.8.7 9:31:27
Nie, nie mają takiej możliwości, chociaż ZUS wyraził an to zgodę i chęć. czytaj dalej»
-
UKE wprowadza tańsze rozmowy przez komórkę w 2013 roku.
przez: wisławylewa | 2012.8.7 9:32:53
Tak ale nie wiem poco jeszcze dawać 6 miesięcy opóźnienia? Bo straty zaliczają operatorzy? A dla kogo była ta zmiana zaakceptowana przez UE dla nas czy dla operatorów. Dobrze że będzie obniżka, (...) czytaj dalej»
-
Wchodzi w życie zakaz łączenia świadczeń.
przez: stasia2422 | 2012.8.7 9:36:9
Ubezpieczyciel powinien sprawdzić czy te renty inwalidzkie są słuszne, każdego z tych \"inwalidów\" którzy w tym momencie i do 2013 staną się inwalidami, powinno się sprawdzić dogłębnie. Pracują (...) czytaj dalej»